Sada je: 30 tra 2026, 03:02.

teška pitanja skoro pa trogodišnjaka

Ovdje možete pitati sve što vas zanima u vezi odgoja i roditeljstva, neovisno o dobi djeteta, ali i podijeliti svoja iskustva i razmišljanja s drugim mamama.

Moderatori/ce: latica, Crazy Daisy

teška pitanja skoro pa trogodišnjaka

PostPostao/la palunkica » 13 lis 2005, 13:44

Moj mali znatiželjni skoro trogodišnjak zadnjih tjedan dana inzistira na nekim odgovorima koje mu ja zapravo ne znam točno prikazati.<
><
>Pitanje
oj 1. - "Mama, a da li ćeš ti umrati (umrijeti)?"<
><
>ja odgovorim da ću umrijeti, da kad umreš da ideš na nebo i s anđelim gledaš one koji su ostali tu dole, i
zo prijeđem na drugu temu. Ali izgleda da to njemu nije dosta, počinju pitanja gdje su anđeli, zašto ih on ne vidi i slično, a ja ignoriram, jer ne znam što bi.<
><
><
>Pitanje
oj 2 (ponovljeno 100 puta u različitim prigodama): "Mama a tko je mene rodio?". Pita još i kako se rodio, kako je izašao van iz buše, tko je rodio baku, dedu, tatu i sve ostale poznate. Pa onda "A koga je tata rodio"?<
><
>MOj odgovor je da sam ga ja rodila, da je rastao mami u buši dok je bio mali, a na odgovor kako sam ga rodila, tj. kako je izašao iz buše, sam počela raspredati priču da kad više nije htio biti unutra, da mi je nogicama pokucao, i da jevikao da hoće van, i onda je izašao. Zaobišla sam odgovor kako, i gdje, jer je to ono što ga zanima.<
><
>Pitanje
oj 3 (jako ga zanima). Ako dečki imaju pišu, a što imaju curice?<
><
>Što je uopće prilagođeno njima, takvim malima. Znam da bi trebalo reći neku vrstu istine, ali da to bude prihvatljivo, jer svako pitanje vuče novo pitanje.<
><
>Ima li nekakva kuharica za to???? <i></i>
zvrkic 12/02
palunkica
od opernballa do heavy metala

Re: teška pitanja skoro pa trogodišnjaka

PostPostao/la MjesecevaZraka » 13 lis 2005, 14:19

Quote:Što je uopće prilagođeno njima, takvim malima<
>Istina.<
>Do one granice dokle pitaju. Bez ignoriranja.<
><
>Npr. Mene je E nekoliko puta pitala sta ce mi ulosci. Ja sam rekla da mi trebaju kad imam menstruaciju. I nisam dalje govorila. Jedan je dan nakon mog odgovora pitala sto je to menstruacija i kako znas kad je imas. Tada sam s njom bas razgovarala o ciklusu, njoj (4,5 god.) primjerenim jezikom.<
><
>Evo iz tvojih primjera...<
><
>Quote:Pitanje
oj 1. - "Mama, a da li ćeš ti umrati (umrijeti)?"<
>Mislim da je najbolje reci istinu - svi cemo umrijeti jednom. Sto se dogadja nakon smrti, najbolje je objasniti u skladu s vjerovanjem roditelja. Tako ce odgovor uvijek biti dosljedan, ev. popunjen detaljima kad ih dijete zatrazi.<
><
>Quote:Zaobišla sam odgovor kako, i gdje, jer je to ono što ga zanima.<
>Ovo ne kuzim... djetetu treba odgovoriti BAS na ono sto ga zanima. Inace od neceg sasvim prirodnog i normalnog radimo tabu.<
><
>Quote:Pitanje
oj 3 (jako ga zanima). Ako dečki imaju pišu, a što imaju curice?<
><
>Moje se dijete kupa sa mnom ili MMom, kad zeli. Od kad je svjesna vidi/zna anatomsku razliku izmedju muskaraca i zena kao nesto najnormalnije i najprirodnije.<
>E sad, zajednicko kupanje je stvar stava/navika/osobnosti... medjutim, odgovor na pitanje bi trebala dati bez straha i srama, bez zaobilazenja.<
><
>Quote:Znam da bi trebalo reći neku vrstu istine, ali da to bude prihvatljivo, jer svako pitanje vuče novo pitanje.<
>Sto je to "neka vrsta istine"?<
>Treba reci istinu primjerenu njihovom uzrastu. A to sto svaki odgovor vuce novo pitanje je sasvim normalno i odrazava prirodnu, normalnu znatizelju djeteta. <i>Edited by: MjesecevaZraka  at: 13/10/05 14:27<
></i>
Life is simple. Breathe in. Breathe out. Repeat.
MjesecevaZraka
Sveta krava

PostPostao/la mama Draga » 13 lis 2005, 14:58

mene M pita : Hoćeš i meni kupiti uloške, onako kao za malu djecu???? <i></i>
mama Draga
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la mamaDEA » 13 lis 2005, 15:56

I mene je Jakov neki dan dok se kupao a ja bila na wc-u pitao da li i ja imam pišu (iako me ne
ojeno puta vidio golu). Odgovorila sam mu da ja imam koku, a tata i on pišu.<
>Zna i to da sam ga ja rodila i da je rastao u trbuhu i da je došlo vrijeme da izađe tad i tad. Kako?-nije me pitao, ali ako pita reći ću mu kroz koku i da tako sve bebe izlaze.<
>Neku večer me tražio i da mu pokažem ciku. Sad ga je uhvatilo da mu pričam o tome kako sam ga hranila na ciku jer je u njoj bilo mlijeka. I pokazala sam mu i rekla da više nema mlijeka jer je on narastao i papa druge stvari. Gledao ju je i gledao i prstićem dotaknuo i onda se tako privio uz mene i mazio da sam skoro plakala od sreće. <
>Moja mama sa mnom nikada nije razgovarala o sexu i inim stvarima kada je trebala i rekla sam da ja to svom dijetetu neću priuštiti pa sam krenula od najranije dobi. I ne mislim od ničega raditi tabu ili mu išta skrivati. Jedna naša poznanica svom 4-godišnjaku se nikada nije pokazala gola i nikad nije s njim pričala o spolnim razlikama (na njima primjeren način) pa je pred 10-tak ljudi nedavno mali izjavio da njegova mama dolje ima koru (vjerojatno ju je negdje ipak vidio golu a da ona nije znala) <
>Meni je to prestrašno! I zato mislim da im treba iskreno govoriti istinu. JAKOV, 24.04.2003.<i></i>
mamaDEA
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la jureiante » 13 lis 2005, 16:01

Quote:Moja mama sa mnom nikada nije razgovarala o sexu i inim stvarima kada je trebala i rekla sam da ja to svom dijetetu neću priuštiti pa sam krenula od najranije dobi.<
><
>Ovo potpisujem... I zato odgovaram iskreno kad god mogu. Često mi nije ugodno, ali onda pomislim kako djeca to sve doživljavaju normalno ( a ne često prljavo, kao mi ) , pa mi je manje neugodno. J&A 08-06-01<i></i>
jureiante
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la georgij » 13 lis 2005, 16:10

Mjeseceva zraka, u potpunosti se slazem s tobom <i></i>
georgij
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Narya1590 » 13 lis 2005, 17:09

MZ, super si napisala sve <
><
><
> Ida, 24/07/2002 <i></i>
Narya1590
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la piko » 13 lis 2005, 18:04

Kod nas je to sve bilo jednostavnije, bar druga dva pitanja, nakon rođenja Franca.<
>Petra je hodala sa mnom na sve preglede, što iz potrebe jer je nitko nije imao čuvati ali iz moje želje da je što bolje pripremim za bebu. <
>Kad sam došla doma iz rodilišta legla je na leđa pored mene i raširila noge i rekla: ''ovako je mama rodila bebu(tad je imala 2 god). I doktor joj je pomogao da beba izađe van.'' Ne baš tim rječima al je smisao tu negdje. <
>Pitala sam svoju mamu jel joj šta pričala, al je ispalo da je sam skužila gledajući me na pregledima i iz mojih objašnjavanja zašto moram ići u rodilište.<
><
>Naravno da je pitala kako se beba našla u maminoj bušici, pa sam joj rekla da je tata stavio sjeme i da je beba narasla i napravila paralelu sa sijanjem cvijeća (to smo zajedno radile i gledale kako raste).Čak je sinu od trudne frendice rekla da beba raste kao cvijeće u maminom stomaku. <
><
>E kad je F počeo zapišavati strop i zavjese skužila je da tu nešto ne štima jer mi (ona i ja) to ne možemo. Tad smo razgovarali i usvojila je da dečki imaju pišu, a djevojčice kokanu. I stalno bi htjela piškiti muški, pa je sva radosna kad se kupa pa to napravi, onak se nagne leđima prema nazad i piški. <
><
>Što se tiče smrti, mi često idemo na grob baki i dedi i zna da su umrli, da su pokopani i sl. Pitala je zašto su umrli ja sam joj odgovorila da su bili bolesni i the end. <
>Kad bi me pitala o mojoj smrti (što nije do sad) rekla bi totalnu istinu uz malu ''laž'' da ću sigurno biti tu sve dok me ona treba!<
><
> <i></i>
P, studeni 2002
F, studeni 2004
piko
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la SanjaMK » 13 lis 2005, 18:36

Quote:Moja mama sa mnom nikada nije razgovarala o seksu i inim stvarima kada je trebala i rekla sam da ja to svom dijetetu neću priuštiti pa sam krenula od najranije dobi. I ne mislim od ničega raditi tabu ili mu išta skrivati. Jedna naša poznanica svom 4-godišnjaku se nikada nije pokazala gola i nikad nije s njim pričala o spolnim razlikama <
>i ja sam morala ovo kvotati. ja sa svojih 13 (trinaest!) sam prvi put videla nago telo. telo moje tetke. To je bio sok, koji i danas pamtim. Neznam kako dugo sam buljila u zenu.<
><
>Inace i teo mi postavlja svakakva pitanja i pokusavam zadovoljiti njegovu znatizelju. ali mi je tesko kada zatrazi da vidi kako to izgleda, pa da se ja svucem. neznam, mozda je za to krivi moj ranije spominjan odgoj. <
>Teodor 20.06.2002<
><
><i></i>
slika
Jana - 29.09.2008
Teo - 20.06.2002
SanjaMK
Sveta krava

PostPostao/la palunkica » 14 lis 2005, 09:23

MI se ne skrivamo nešto posebno pred njim, ali se baš i ne prešetavamo goli. Zajedničko kupanje se meni ne sviđa, ali je s druge strane Tin već sto puta mene vidio i golu i kako se presvlačim, i kako sjedim na WCu i sve ostalo. Tako da ne mislim da mu je baš sve nepoznato, samo što je jako znatiželjan i hoće znati detalje, koje ja ne znam kako da formuliram.<
><
>Samo da naglasim da se niti kod mene doma nije nikad razgovaralo niti o sexu niti o sličnome, i isto ne bi to htjela priuštiti svom djetetu, pa trežim nekakva prihvatljiva objašnjenja.<
><
>Kod umiranja sam mu rekla da ćemo svi jednom umrijeti, i ići na nebo s anđelima, ali njega baš sad zanimaju anđeli, gdje su, kako izgledaju, kako vide one na zemlji. I uglavnom tu se zapetljavamo.<
><
>A ovo za porod jednostavno i dalje ne znam kako da objasnim. Ovo sve da je narastao u trbuhu i izašao iz trbuha zna, sad ga zanimaju pojedinosti. Još se nije sjetio pitati kako je dospio u trbuh. <i></i>
zvrkic 12/02
palunkica

PostPostao/la TmamaKiN2 » 14 lis 2005, 15:19

i mi imamo takvih "zgodnih" pitanja i i ja se ponekad koprcam ali UVIJEK odgovorim istinito, prikladno dobi<
>ovo o umiranju me isto pitala i ja sam rekla da ljudi odu u nebo i postanu zvjezdice.... <
>a na pitanje gdje su andjeli i zasto ih ne vidi, pa zato jer su oni nevidljivi i oni paze na nas dolje, zato ih ne vidimo<
>K me pitala a kako se rode bebe, ja sam joj rekla kroz pisu i vise me nista nije pitala <
>no ona pita i zasto pada kisa, zasto je dosla magla, zasto je sunce ujutro i navecer crveno??? eto, tu se ja nekad zakoprcam jer to je nesto sto smo poceli podrazumijevati a zaboravili smo zakone fizike pa onda tu nekad ukljucim mm <i></i>
BUDILICE I MARATONCI
skolarka K 10/2001
skolarac-maratonac N 07/2003
TmamaKiN2
puna razumijevanja

Re: teąka pitanja skoro pa trogodiąnjaka

PostPostao/la marsovka » 15 lis 2005, 08:58

A ja mislila da te pita, kao moj L, pitanja tipa.: kako nastaje struja, kako se vozi tramvaj, zasto je mrak kad ugasimo svjetlo, zasto su neke zivotinje lovci, a neke ne, sta se desi sa mrtvacem kad ga zakopaju na groblju... e to su meni teska pitanja i uvijek se zapletem u objasnjavanje.<
><
>Ovo sta tebe dijete pita to je sasvim normalno i prirodno da ga zanima i nikako se ne treba pred njim sramiti nit zoabilaziti istinu.<
><
>Istina, malo je tesko djetetu reci da cemo svi umrijeti jednog dana, ali ja svojem kazem da necemo jos dugo, dugo nego tek ka budemo jako stari. E sad, on ima teoriju da cemo umrijeti svi zajedno (on, mm i ja), ali otom potom...<
><
>Mi se nekako prirodno ponasamo pred njim kao i kad ga nismo imali. Skidamo se goli, tusiramo se zajedno i njemu je to skroz normalno, a i meni. odgovaram mu iskreno na sva pitanja i vec dugo zna da decki imaju pisu (pisolinca), a cure pipicu. To je vidio na moru na plazi kad su se sva djeca gola kupala i to mu je skroz jasno.<
><
>U zadnje vrijeme isto cesto pita kako se radjaju djeca pa sam mu bas neki dan objasnjavala da doktor pomaze mami da rodi dijete nakon sta dijete naraste, vise ne moze stati u trbuh i hoce van. Dijete izlazi kod nekih teta na trbuh (doktor prereze trbuh i izvadi dijete - e to mu je jako zanimljivo kak se onda trbuh ponovo zasije), a kod nekih na pipicu (ovo mu je jako smijesno i stalno pita da zasto ne na guzu )<
><
>Uloske, uh, to nekako skrivam i od muza (jedino za menstruaciju smatram da je to moja totalna intima) pa me niti L do sada jos nije vidio. <i></i>
marsovka
celebrity

PostPostao/la palunkica » 17 lis 2005, 09:05

Dakle, malo sam se prošetala po dućanima i našla kuharicu za to:<
><
>Dječja pitanja<
>I kako na njih odgovoriti - Dr. Miriam Stoppard<
> <
>Izdavač: Profil International d.o.o., 2002.<
><
>I sve je lijepo objašnjeno, i kako dolaze bebe, i kako objasniti smrti i još jako puno toga.<
><
>Odgovori su podijeljeni u kategorije 2-4 godine, 4-6, 6-8 i više.<
><
>Jučer me pitao zašto sam ga ja rodila a ne tata. Pa sam mu objasnila da samo žene mogu roditi djecu, a da tata pomogne da se to dijete nađe u maminoj buši. I nije dalje ispitivao. <
><
>A uloške je vidio još davno i ja sam mu objasnila da su to pelene za mamu (a što i jesu), ali ih nije vidio u funkciji. Za to ipak mislim da je premali. <i></i>
zvrkic 12/02
palunkica

PostPostao/la marsovka » 17 lis 2005, 12:30

Quote:pelene za mamu<
>Ja bi ovo mozda izbjegavala u doba odvikavanja od pelena jer bi ih moglo malo zbuniti. Kako to da mama ima plene, a meni ih vise ne da i tjera me na WC <i></i>
marsovka
celebrity

Natrag na Odgoj djece

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.