Sada je: 12 kol 2026, 18:11.

Kako četverogodišnjaku objasniti što je to drogiranje?

Ovdje možete pitati sve što vas zanima u vezi odgoja i roditeljstva, neovisno o dobi djeteta, ali i podijeliti svoja iskustva i razmišljanja s drugim mamama.

Moderatori/ce: latica, Crazy Daisy

Kako četverogodišnjaku objasniti što je to drogiranje?

PostPostao/la palunkica » 29 ruj 2006, 10:18

Jučer navečer, legnemo se mi u krevet, a moje malo sunce kaže:

"drogiram se, ma šalim se"

Dakle, očito je to čuo u vrtiću, kao i još puno gluposti. I na to ja odgovorim da mi to niti ne govori, da je drogiranje nešto jako opasno, da se od toga može umrijeti itd.

I naravno slijedi pitanje, a što je to drogiranje? I tu ja, umorna nakon cijelog radnog dana, pokušam sročiti nekakvi odgovor tipa: to je kad se pikaš pikicom ili piješ nekakve tablete, pa nakon nekog vremena više ne možeš bez njih, pa se na kraju tako razboliš da možeš i umrijeti.

Nije ga zadovoljilo, danas su ujutro prve riječi koje je uputio svom tati bile da se on drogira. A MM, kao ogledni primjerak pedagogije, ga je počeo ispitivati s čim se on to drogira, na kojoj je drogi i slično. I onda sam se ja opet uključila i rekla mu da je to ružno i da niti to ne govori. I pitam ga da li je to čuo u vrtiću, i kaže da nije (naravno laže, jer kod nas doma sigurno nije čuo).

Dakle, kako mu na jednostavan, njemu prihvatljiv način objasniti što je to.

:shock:
zvrkic 12/02
palunkica
od opernballa do heavy metala

PostPostao/la eli » 29 ruj 2006, 10:30

da probam. drogirati se je uzimati otrov od kojeg se jako razboliš, a na početku ti se čini da je ti je lijepo. :dunno
eli
Sveta krava

PostPostao/la mamashnita od noje » 29 ruj 2006, 10:33

mama a kako to misliš lijepo?
kako mi od otrova može biti lijepo? kako mi može biti lijepo kad se razbolim? ne razumijem.
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la eli » 29 ruj 2006, 10:35

:mrgreen:
eli
Sveta krava

PostPostao/la Mihaela » 29 ruj 2006, 10:44

Tu se mozes uloviti u mrezu objasnjavanja unedogled :mrgreen: Teska tema :pee
Mihaela
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Re:

PostPostao/la Tania » 29 ruj 2006, 10:48

Ja bi mu našla neku odvratnu sliku s interneta kako neki oduran narkoman gura krvavu špricu u venu i rekla bi mu kako samo doktori smiju gurati igle u vene kad se vadi krv. I objasnila mu da ako nađe vani špricu da je nikako ne smije dirati nego da se smjesta makne i pozove nekog odraslog, tetu u vrtiću itd.
Tania
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Maslacak » 29 ruj 2006, 11:44

Misim da bi mu trebalo reci da postoje i "otrovni bomboni" i da se preko njih isto moze razboliti kao i "otrovna ljepila"..
19.10.2004. J. umjetnik
23.06.2007. A. matematicar
04.04.2010. M. u sredini
22.04.2014. D.
Maslacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la mama courage » 29 ruj 2006, 11:49

ajme, kako ste okrutne. :mrgreen: al ne mogu reci da mi nije drago da moj drugoomiljeni podforum opet ima topic dostojan mog javljanja :mrgreen: :mrgreen:

ja ne bih za sada spominjala sprice niti bih pokazivala slike. pa stvarno ne postoji mogucnost da vrticko djete dodje u dodir s takvim sto. mislim da je on pokupio tu rijech a da uopce nije svjestan njegovog znachenja (kao kad pokupi rijech "seks" pa se odusevljava s njom, znajuci da nesto nije kosher u cijeloj prichi ;-) ). u tom kontekstu ne bih mu ni branila da to govori. ja bih ga prije svega pitala sto NJEMU ta rijech znaci. sto je to za njega drogiranje ? i onda bih pokusala s jednim objasnjenjem poput elinog.

i ako treba, tri debela sata bih mu objasnjavala sto to u stvari znaci otrov i kako moze biti lijepo itd. :mrgreen: :cool
mama courage
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Mirci » 29 ruj 2006, 12:00

mama courage je napisao/la:ja ne bih za sada spominjala sprice niti bih pokazivala slike. pa stvarno ne postoji mogucnost da vrticko djete dodje u dodir s takvim sto.

postoji takva mogucnost. Itekako. I na zalost. MC, u mnogim dvoristima nasih vrtica nocu se skupljaju narkici. Ili drustvo iz kvarta napravi tulum. Ili se samo :naughty. Cesto se ujutro nadju i sprice i boce i kondomi...
Ako u vrticu nije organizirano ciscenje dvorista odmah u rano jutro, svasta se djeci moze naci u rukama.
Mirci
lovac na trag

PostPostao/la mamashnita od noje » 29 ruj 2006, 12:04

ja se slažem s emsom da bi trebalo pitati dijete što ono misli da znači ta riječ.
ali ne znam kako bih objasnila djetetu što znači da ti je lijepo od otrova. majke mi, nemam pojma kako bih mu to objasnila.
znaš, sve ti se onako vrti i boje su prekrasne i ti si sav blažen i smješkaš se i baš te briga za sve, skroz ti je ugodno...???
mislim , kako????
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la eli » 29 ruj 2006, 12:08

mamanoja, nisi dobro pročitala moj post.
ne da im je ljepo, nego im se samo čini da im je lijepo.
ako pitaju kako to da im se samo čini uvijek možeš naći primjer iz života kada se klincu činilo da nešto može pa je skužio da to nije tako (npr. preći veliku penjalicu pa stigne do vrha i rasplače se jer ne može sam sići - činilo mu se zgodnim, a pokazalo se da to baš i nije tako)
eli
Sveta krava

PostPostao/la mama courage » 29 ruj 2006, 12:26

mirci, kuzhim, al onda bi trazila od vrtica da ne samo djeci nego prije svega roditeljima objasni kako si mogu dozvoliti da djecu sprice ujutro docekaju. i prije svega bih prijavila vrtic. samo mi treba da mi se djeca igraju sa nekom hepatitis c zarazhenom spricom u okviru vrtica.

ja bih dala opis kao kad jedes cokoladu, pa je se prejedes, pa te boli stomak. il tako nesto. vise bih forsirala to da je umjerenost rjesenje svih problema, nego objasnjavala sto je otrov. tj. jer onda neminovno dolazi pitanje: zar oni ne znaju da se otrov ne smije koristiti tj. uzimati ?
mama courage
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la eli » 29 ruj 2006, 12:28

zar oni ne znaju da se otrov ne smije koristiti tj. uzimati ?

ne žele znati, vole se inatiti. :drink
eli
Sveta krava

PostPostao/la eli » 29 ruj 2006, 12:29

umjerenost baš nema veze sa pristupom drogi koji želimo da naša djeca imaju. tu spiku o umjerenosti možeš furati sa iskusnim vikendašom studošom.
Zadnja izmjena: eli; 29 ruj 2006, 12:34; ukupno mijenjano 1 put/a.
eli
Sveta krava

PostPostao/la mama courage » 29 ruj 2006, 12:33

razumijem. imas pravo, pogresnim sam putem krenula (fiksirala sam se na objasnjenje s cokoladom). al primjer s cokoladom tj. slatkisima ? jel on okej ? u kontekstu "da ti se chini da je lijepo, al kasnije vise nije..."
mama courage
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la mamashnita od noje » 29 ruj 2006, 12:36

eli, ovo ode u oft, ali ja ne vidim razliku:
čini mi se da mi je lijepo vs. lijepo mi je
ako mi se čini da mi je lijepo pa onda mi je i lijepo valjda.
:dunno
kako mi se bilo kakav osjećaj može "činiti"? ili je ili nije.
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la eli » 29 ruj 2006, 12:38

to sigurno klinac od niti četiri godine neće pitati. :dunno :cool

a sad ne bi išla u analizu toga. :cool
eli
Sveta krava

PostPostao/la mamashnita od noje » 29 ruj 2006, 12:40

eli, to ja tebe pitam. :mrgreen:
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la mama courage » 29 ruj 2006, 12:41

hosh reci to je vec spika za studosa :mrgreen:
mama courage
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la eli » 29 ruj 2006, 12:45

za neke studoše sa konkretnim iskustvom.
eli
Sveta krava

PostPostao/la Maslacak » 29 ruj 2006, 13:10

Ja uopce ne bi spominjala da je nekome tko se drogira lijepo.
Ako te pita zasto se netko drogira- objasnis mu da su ti ljudi bili znatizeljni i htjeli probati nesto sto im je bilo ponudjeno od nekog nepoznatog ( ili od nekog tko im se pravi da im je prijatelj ) kao nesto super i da se onda vise nisu mogli prestati drogirati.
19.10.2004. J. umjetnik
04.04.2010. M. u sredini
22.04.2014. D.
Maslacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la eli » 29 ruj 2006, 13:30

zvuči zgodno, ali ono "nisu mogli prestati" mi je nemoguće za objasniti, a baš taj dio vuče novo pitanje.

joj, koje teške teme. :bum
eli
Sveta krava

PostPostao/la palunkica » 29 ruj 2006, 14:30

Odem na sastanak i ovdje se skupi puuuno odgovora.

Naravno i ja mislim da ne zna što znači, nego je pokupio negdje (zajedno sa dodatkom "šaaalim se"). No svejedno, ta izjava je izazvala reakciju, a reakcija pitanja :bum

Ne bi mu još za sad pokazivala slike sa špricom, iako ga još od kad je krenuo u vrtić prepariram da ako vidi "pikicu" da ju ne dira nego da kaže nekom, i još ga učim da se miče od krvi svake vrste, bez obzira tko krvari, mama, tata ili neko dijete u vtiću.

Probat ću malo modificirati ovu tezu o tome im je to netko nepoznati ponudi, kako im je na početku bilo lijepo (ona usporedba s penjalicom mi je odlična), a to je u biti otrov od kojeg se na kraju razbole. I onda umru.

Uh, tema je stvarno teška. A još kad se sjetim što će biti za par godina kad krene u školu?????

I malo OT, kod nas se u vrtiću dvorište ne zaključava, jer je to kakti javni park, a domar samo ponedjeljkom ujutro prekopa pješčanik u kojemu su djeca svaki dan.
zvrkic 12/02
palunkica
od opernballa do heavy metala

PostPostao/la SlucajniGost » 29 ruj 2006, 21:53

Sine ti znas sto je to lopov? Znas da nije dobro krasti i lagati, pa opet ima ljudi koji to rade tj. lopova.

Isto tako postoje zabranjene stvari, stvari koje nisu nikako dobre. Ali opet postoje ljudi koji te stvari uzimaju i od njih im bude lose.

A zasto ih uzimaju kad im od toga bude lose.
E pa sine, ima pametnih i glupih ljudi. Ovi koji uzimaju spadaju u glupe ljude.

Iskreno, nemam pojma sto bi kad mi se desi takvo pitanje. Nadam se da ce se ovdje naci nesto sto cu zapamtiti pa iskoristiti. :dunno
SlucajniGost
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Neda3kids » 29 ruj 2006, 22:42

Što je droga? (moji tako pitaju)
Droga je nešto od čega više ne možeš misliti, ne možeš razumjeti što se oko tebe događa, i nisi više svoj. OD toga postaneš bolestan, tako da se potpuno promijeniš. Postaneš loša osoba. Počneš krasti, ružno govorit, ružno se odijevati... i sam postaneš ružan. Tvoji pravi prijatelji te više ne vole, a roditelji su jako, jako tužni što si postao takav.
Od droge se ne možeš sam izliječiti.
Drugi ti mogu pomoći.
Ako ti slučajno netko ponudi drogu. Nikad nemoj uzeti. Reci "NEĆU!". Ako ti je netko da, donesi je doma i ispričaj mi. Nemoj je sam uzimati. Onaj tko ti je da možda će te nagovarati i pričati lijepe priče, ali ne vjeruj mu. On je i sam uzima, a već sam ti rekla/rekao da su takvi ljudi zli.
Nikad nemoj sam prijetiti policijom, već porazgovaraj s onima koji ćete saslušati i koji će to učiniti umjesto tebe - tetom u vrtiću, roditeljima, učiteljicom...

Ja im tako odgovaram. Ne znam da li je dovoljno dobro. A sigurno ću nešto naučiti s vama.
"I had found my true place in the world, the place I fit, the place I shined." slika
Neda3kids
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Maslacak » 30 ruj 2006, 00:40

Neda cini mi se bas odgovor na mjestu! :5

Ja se toga bojim i vec sam razmisljala kako najispravnije djecu educirati o tome. I to poceti sto prije- mozda u dobi od 3-4 godien kad krene u vrtic. :dunno Ovisi o njemu kad ce biti spreman na takve razgovore.
O tome se treba razgovarati- i ne samo reci da je to nesto lose...

Zanimljivo kako su vecini nas prve asocijacije na drogu teske jankoze i sprice. Ima masu ovisnika koji mozda nikad iglu nece ni probati i koji ce uvijek izgledati najnormalnije (osim ako ih ne pere teska kriza)...
Drago mi je sto raspravljamo o ovoj temi i nadam se da cemo zajedno pronaci odgovore...

Mozda ne bi bilo lose da ucimo i od svojih roditelja- da se prisjetimo sto su nas i kako ucili i zasto nismo poklekli u takvim situacijama- jer vjerujem da ste barem jednom bile u prilici uzeti bilo kakvu vrstu droge.
19.10.2004. J. umjetnik
04.04.2010. M. u sredini
22.04.2014. D.
Maslacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Maslacak » 30 ruj 2006, 01:25

Evo jednog zanimljivog i nadam se korisnog linka- nisam ga jos proucila - sutra cu.
http://www.udruga-let.hr/
19.10.2004. J. umjetnik
04.04.2010. M. u sredini
22.04.2014. D.
Maslacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Šovinist » 04 lis 2006, 15:38

- tata, tata, ja se drogiram!
- o dijete moje, a zašto?
- pa ne znam tata
- pa jel ti dijete moje znaš tko se to drogira?
- kurt kobain
- pa tko je kurt kobain
- on je jako poznat pjevač
- osim toga dijete, osim toga, da li znas zasto se kurt drogira?
- da ima bolje pjesme?
- ne, on se drogira zato sto je jadnik (ovdje pisem jadnik da me ne bi admini opet maltretirali, ali uistinu mislim jednu drugu rijec koja pocinje na pi... a zavrsava na ...ca). Ovisno o vokabularu djeteta naravno upotrijebiti prikladnu riječ (slabić, wimp, pussy, chicken, beskicmenjak, glupan)
- ali meni su rekli da je on super
- možda on nekome i je super, ali tko god se drogira je jadnik. jesi li ti jadnik/ca?
- nisam tata
- onda se nemoj drogirati, osim ako nisi jadnik/ca
- necu tata
Šovinist
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Maslacak » 04 lis 2006, 19:57

Eh, kad bi ostalo sve na ovom
- necu tata
19.10.2004. J. umjetnik
04.04.2010. M. u sredini
22.04.2014. D.
Maslacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Gost » 05 lis 2006, 09:23

Šovinist je napisao/la:- tata, tata, ja se drogiram!
- o dijete moje, a zašto?
- pa ne znam tata
- pa jel ti dijete moje znaš tko se to drogira?
- kurt kobain
- pa tko je kurt kobain
- on je jako poznat pjevač
- osim toga dijete, osim toga, da li znas zasto se kurt drogira?
- da ima bolje pjesme?
- ne, on se drogira zato sto je jadnik (ovdje pisem jadnik da me ne bi admini opet maltretirali, ali uistinu mislim jednu drugu rijec koja pocinje na pi... a zavrsava na ...ca). Ovisno o vokabularu djeteta naravno upotrijebiti prikladnu riječ (slabić, wimp, pussy, chicken, beskicmenjak, glupan)
- ali meni su rekli da je on super
- možda on nekome i je super, ali tko god se drogira je jadnik. jesi li ti jadnik/ca?
- nisam tata
- necu tata

a onda je svizac zamotao čokoladu,jeahhh right,sve to tako funkcionira,
i sve je djetetu k.c.(ili x.y.) jadnik...
Gost

Sljedeća

Natrag na Odgoj djece

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.