Sada je: 12 kol 2026, 21:22.

Mama, što je vjera? Što je Bog?

Ovdje možete pitati sve što vas zanima u vezi odgoja i roditeljstva, neovisno o dobi djeteta, ali i podijeliti svoja iskustva i razmišljanja s drugim mamama.

Moderatori/ce: latica, Crazy Daisy

Mama, što je vjera? Što je Bog?

PostPostao/la mamaiAM » 08 lis 2006, 00:12

Mame vjernice, molim vas da mi pomognete da se snađem u ovoj ulozi. AM je krenula na vjeronauk i ima postavlja mi katkad pitanja na koje mi je teško naći odgovor primjeren njenoj dobi. Što je vjera? Što je Bog?

Mame katolkinje, kojom se literaturom služite doma u vjerskom odgoju svoje djece? Što preporučate za prvašića?

I još jedna dilema. Jučer su na vjeronauku učili o postanku svijeta. Nisam ju pitala što točno, no na povratku s vjeronauka mi je pričala o tome kako je zemlja bila užarena kugla lave, koja se počela hladiti i pomalo dobivati svoje lice. To mi liči na neki od tekstova iz National geographic DVDova koje gleda. AM nije ništa komentirala, no meni se čini da bi ona možda mogla biti zbunjena. Jedno je učila na vjeronauku o postanku svijeta (vjerojatno o tome kako je Bog stvarao svijet), a drugo je gledala na National Geographic DVDu. Kako da pomirim i uskladim ova dva "svijeta" - Bibliju i današnju znanost? I to u glavi sedmogodišnjeg djeteta.
mamaiAM
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Bubidea » 08 lis 2006, 00:20

ja nisam vjernica, ne u klasicnom smislu, moje dijete ide na vjeronauk, jer je tata vjernik i jer je sin tako zelio

bas danas mi je pricao da je zemlja nastala kad su se srela dva plamena, pa je zemlja bila uzarena, pa se hladila, pa su se pojavili prvi znaci zivota...sve je nesto tako zbrckao

pa je onda poceo pricati o bogu, isusu, adamu i evi i njihovom rajskom otoku, jabuci, zmiji...

...i uopce ga to nije zbunjivalo, te suprotnosti, ali sam ja uletila s dvije teorije postanka svijeta:svjetovnom i vjerskom

ukratko sam mu iznijela jednu i drugu ( svaku u par recenica) ali me nije previse dozivljavao :dunno ocito ga to uopce ne zbunjuje ili mu jos sve nije najjasnije

mozda da tako probas, iznijeti joj jednu i drugu teoriju, objasniti zasto postoje jedna i druga ( razliciti pogledi na postanak svijeta) a ne pokusati pomiriti ih
:lebdi
Bubidea
Bogom mi je dano

PostPostao/la Luantaro » 08 lis 2006, 19:26

ja sam sva ta pitanja prebacila na vjeroučiteljicu - rekla sam nek pita nju :dj

ne mislim da je to mudro i genijalno, ali kad mi je u prvom razredu počela sa filozofijama, bilo mi je muka
pa sam si mislila zakaj da joj ja objašnjavam nelogičnosti i dogme, nek joj objasni onaj tko ju tome uči

neki dan me opet pitala ako je bog u svemiru gdje je on onda točno, jel sjedi na nekoj planeti ili lebdi između, jel ga astronauti sretnu, zakaj ga ne sretnu, jel on onda bog i svemircima i ostalim planetima, , jel on stavio zemlju na ovo mjesto u svemir, kak se on snalazi među planetima..... :nevi

dušo, pitaj vjeroučiteljicu....
Luantaro
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Perla » 08 lis 2006, 19:56

Kako da pomirim i uskladim ova dva "svijeta" - Bibliju i današnju znanost? I to u glavi sedmogodišnjeg djeteta.

Mislim da mu treba iznjeti obe teorije, a djete će si odabrati onu koja mu je taj čas prihvatljiva.
Inače kad sam ja našem ( 8.god. ) pokušala objasniti nešto vezano za postanak svijeta rekao je da netko ne govori istinu ili ja ili njegova vjeroučiteljica!!!
Perla
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Perla » 08 lis 2006, 19:59

sory krivo sam kvotala,eh moji početci

:roll:
Perla
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Luantaro » 08 lis 2006, 21:44

i još je bilo nejasno jel bog spava po noći ili je budan i koliko uopće njemu noć traje....
Luantaro
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la nadicab » 08 lis 2006, 22:13

Luantaro, nije ti lako :mrgreen: :bye
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la mamaiAM » 08 lis 2006, 22:32

Pričala sam malo sa mamama djece iz AMinog razreda o mojoj dilemi. One sve misle da je prerano u toj dobi početi sa Knjigom postanka. Da je to snažna i vrlo dojmljiva knjiga, no da bi to trebalo raditi puno kasnije.
mamaiAM
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la mama courage » 08 lis 2006, 22:40

ja ti imam djecju bibliju na njemackom.... i imam ti uciteljicu njemackog.... :mrgreen: :mrgreen:

i nemam tih problema. fala bogu. :mrgreen:
mama courage
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Zoila » 09 lis 2006, 08:34

neki dan me opet pitala ako je bog u svemiru gdje je on onda točno, jel sjedi na nekoj planeti ili lebdi između, jel ga astronauti sretnu, zakaj ga ne sretnu, jel on onda bog i svemircima i ostalim planetima

tu kreces s Einsteinovom jednadzbom, te teorijama kvantne fizike gdje objasnis kako masa se moze pretvoriti u energiju, te Bog je zapravo energija a ne fizicki organizam. Postanak svijeta se moze objasniti Einsteinovom jednadzbom. Objasni ju i dalje da razumijevanjem shroedingerove jednadzbe, te zakone kvantne fizike i kemije, s naglaskom na podrucju preklapanja fizike i kemije, mozes dozivjeti religioznoznanstveni vrhunac (pravi fizicari bi rekli nesto na O...) kad ti SVE postane jasno, i kad mislis da si prokuzila i Boga i teoriju postanka. Kad steknes takvo znanje, ljubis i Biblju i Einsteina, Bohra, Shroedingera, i ostatak ekipe. :drink
Viva el Će!
Zoila
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la mamaiAM » 09 lis 2006, 09:48

Zoila, :lol, prijateljica s kojom sam jučer razgovarala na tu temu je znanstvenica, fizičar, a njen muž je znanstvenik, kemičar. Otprilike je tako tekao i naš razgovor. I završio na pivi :drink
Međutim, naše cure i dalje očekuju odgovor. Te mi i dalje mislimo da je Knjiga postanka preteška za objasniti prvašiću. U stvari, razmišljale smo da im probamo ispričat teoriju o dualnoj prirodi svjetlosti (čestica i energija), jer je ona sama po sebi dosta zanimljiva i zvuči ko SF :p...

(edit: tipfeler)
Zadnja izmjena: mamaiAM; 09 lis 2006, 13:12; ukupno mijenjano 1 put/a.
mamaiAM
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la mamaiAM » 09 lis 2006, 09:52

MC, posudiš mi dječju bibliju na njemačkom? Mislim da će mi dobro doći.
mamaiAM
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la sj » 09 lis 2006, 10:16

Moja je zastala kad je trebalo nacrtat kako Bog stvara Adama i Evu. I onda se dosjetila i nakon šta je nacrtala Adama i Evu (izgledali su kao Tarzan i Jane :mrgreen: ) u gornjem kutu je nacrtala Boga kao sunce. Jako mi se svidjela njena ideja...
sj
Parkovi i nasadi

PostPostao/la Luantaro » 09 lis 2006, 11:09

Zoila :rollin
Luantaro
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Webmama » 09 lis 2006, 12:13

Shroedingera!

Taj mi je najdraži :lol
* Snježana Mehun: "Zamijenila Hummera za Twinga, ipak manje troši..." *
* Sve što je dobro, nije nužno zdravo - kaže ona... *

TKO ŽELI POPUT MJESECA BITI IZVOR SVJETLOSTI, MORA POPUT MJESECA I DOPUSTITI DA PSI NA NJ LAJU.
Ako ne znaš kamo želiš stići, gdje god dođeš doći ćeš pogrešno.
Webmama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Zoila » 09 lis 2006, 13:03

vi se smijete, a ja mrtvoozbiljna :cool

Evo jedne price za laku noc:

http://www.disf.org/en/Voci/45.asp

:drink

sad za ozbac: pitaj Nedu3kids, znam da je imala odlican odgovor za pitanje mog malca o Kainu i Abelu.
Viva el Će!
Zoila
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Re: Mama, što je vjera? Što je Bog?

PostPostao/la Šovinist » 09 lis 2006, 14:41

mamaiAM je napisao/la: Kako da pomirim i uskladim ova dva "svijeta" - Bibliju i današnju znanost? I to u glavi sedmogodišnjeg djeteta.

jako lagano - ujedini obije teorije... pa valjda si se (ako si vjernik) ponekad i sama zapitala kako objediniti te teorije... ili kao malo inteligentinije dijete odgovrila sama sebi ili negdje nasla odgovor na ta pitanja...

dakle ono sto sma ja nasao kao prilicno zadovoljavajuci odgovor je da je kriv prijevod - bog je stvorio svijet u 7 dana - dan je krivo preveden sa starohebrejskog - u originalu vjerovatno pise vremenska epoha...
kada tako psolozis stvari ostalo ce ti biti puno lakse--- u pocetku bijase rijec - i prvi dan bi svjetlo - dakle zemlja je u pocetku bila jako uzarena hrpa koja se je odvojila od sunca, ohladila, ali sve je bilo mračno...
dakle to je jedna vremenska epoha koja je trjala jako dugo... nakon toga bog je upalio sunce... i bi svjetlo...

itd...
a ako ni to ne pomogne, onda...tu kreces s Einsteinovom jednadzbom, te teorijama kvantne fizike gdje objasnis kako masa se moze pretvoriti u energiju, te Bog je zapravo energija a ne fizicki organizam. Postanak svijeta se moze objasniti Einsteinovom jednadzbom. Objasni ju i dalje da razumijevanjem shroedingerove jednadzbe, te zakone kvantne fizike i kemije, s naglaskom na podrucju preklapanja fizike i kemije, mozes dozivjeti religioznoznanstveni vrhunac (pravi fizicari bi rekli nesto na O...) kad ti SVE postane jasno, i kad mislis da si prokuzila i Boga i teoriju postanka. Kad steknes takvo znanje, ljubis i Biblju i Einsteina, Bohra, Shroedingera, i ostatak ekipe.

zanima me samo da li su danasnji vjeroucitelji tako blesavi da ne znaju djeci dati malo interesa za ono sto uce ili jednostavno tupe po svome? ili se ne zele spustati na tu razinu da djeci nesto smisleno znaju objasniti?

steta sto je uciteljska struka u nas tako podcjenjena, pa medju ucitelje uglavnom idu losiji đaci.. stvarno steta...
Šovinist
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Dabilly » 09 lis 2006, 14:47

steta sto je uciteljska struka u nas tako podcjenjena, pa medju ucitelje uglavnom idu losiji đaci.. stvarno steta...

ova ti je baš ružna,bezveze i neistinita.

inače sam dio tvog posta mislila pohvalit.
"You're weird.
I like you."
Dabilly
ko lampica za bor

PostPostao/la Šovinist » 09 lis 2006, 14:53

Ddabilly je napisao/la:

ova ti je baš ružna,bezveze i neistinita.

inače sam dio tvog posta mislila pohvalit.

ne vidim koji dio ove recenice ne kuzis???

u ucitelje UGLAVNOM idu losiji djaci... nisam rekao da su ucitelji apriori losi ljudi, glupi ili nesto drugo...

ali nazalost za ekonomiju, elektrotehniku i mnoge druge struke vlada puno vece zanimanje nego za uciteljsku akademiju ili filozofski profesorski smjer... cisto stvar novca...

nekom inteligentnom i pametnom djetetu koje se ne moze odluciti gdje bi islo roditelj ce jako rijetko savjetovati da ide za ucitelja... to je hrvatska istina i stvarnost...

no to nije tema ovog posta, da ne budem offtopic... mozemo nastaviti na pm ako zelis... ili na novom topicu..
Šovinist
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la ninach » 09 lis 2006, 15:06

moj ima nepune 3 godine pa smo već imali prvi takav razgovor. zašto zvoni crkva, što rade ljudi tamo, zašto mole, zašto mi ne molimo, kome mole, ko je Bog...

al obzirom da nisam vjernik sam objasnila da oni misle da Bog postoji pa mu se mole i to je to.

onda je krenula masa pitanja a jesu ga vidjeli, a sigurno jesu, a kak znaš da nisu :drink i tu smo prekinuli jer smo vidjeli lijepi veliki motor
ninach
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Tina » 09 lis 2006, 15:42

mamaiAM - pogodila si me točno u crtu. Već tjednima me to muči. Kod Leona u razredu vjeronauk je za sad (koliko sam ja shvatila) - kao da im priča priče i to se Leonu jako sviđa. Pitao me jedino na početku da zašto on o tome ništa ne zna a sva druga djeca dižu ruke i sve znaju (hm...).
Moja mama mu je posudila dječju bibliju, pa si ju sad on doma čita, jer ako će mene ispitivati - bolje ne. :dunno
Tina
hub guru

PostPostao/la † nina i nika » 09 lis 2006, 22:19

MamaiAM, toplo ti preorucam bibliju u stripu koju je izdavala Krscanska Sadasnjost 80-tih godina. Ne znam da li jos ima za kupiti, ali meni je to bilo odlicno. Izdavali su to svezak po svezak i naknadno je uvezano. Treba provjeriti u KSu u Bakacevoj.
† nina i nika
bosoglava karmelićanka

PostPostao/la mamaiAM » 10 lis 2006, 10:14

Kupit ću dječju Bibliju u stripu. Mislim da je i vjeroučiteljica preporučila baš tu. (Ma nikako da prođem kroz Bakačevu u neki radni dan.)
Pitat ću drugi put vjeroučiteljicu kako ona odgovara na ta pitanja. Ne bih voljela da djetetu dajemo odgovore koji bi ju zbunjivali.
Naime, kad neki učitelj nešto kaže AM, tad je to jednostavno tako i ona ih svih uzima ko vrhovni autoritet. Mislim da je to jako dobro i ne bih ju željela poljuljati u tom odnosu prema njenim učiteljma.
mamaiAM
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Neda3kids » 10 lis 2006, 21:42

pitaj Nedu3kids, znam da je imala odlican odgovor za pitanje mog malca o Kainu i Abelu.
slika

A sad da se vratimo na temu.
Pitaš ti MamaiAM kojom se literaturom služimo (btw, ajd mi pošalji mailom godište svoje AM zbog nedjelje ;-) ). Gle, ja ti se ne služim nekom posebnom literaturom. Ja uvijek pokušam nekom pričom, nekom zgodom iz svojeg života, ili pričamo o životinjama i sve tako nešto. Literaturom se služi vjeroučiteljica, ja se služim svojim graškom.
Na kraju krajeva, meni jest OK stav da i ja i vjeroučiteljica budemo na istom tragu - ali mama i tata ponekad mogu neke stvari pojasniti. Uostalom, djecu treba učiti da ima različitih pogleda na život i svijet, i da ih ne treba biti sram iznijeti, dapače treba njegovati da oni sami dođu do svojih zaključaka.

Što je vjera? Što je Bog?
Gle, po meni su to jako, jako teška pitanja. Što te sve male glavice muči.
Pa ja bih vjerojatno naš razgovor započela protupitanjem - a što ti misliš???
Pa kad bih čula što ona misli, priupitala bih i što je vjeroučiteljica rekla - a onda, izrekla svoj stav i svoje mišljenje.

Rekla bih otprilike ovako:
Bog. Hmmmmmmmmm.... to je jedno vrlo veliko, jedno vrlo važno i jedno vrlo pametno pitanje. Ti bi možda željela znati kako on izgleda, gdje živi, kako se odijeva... ali vjeruj mi, njemu to nije važno. Pa bi želio da niti tebi to ne bude važno. Ali ono što jest važno, jest to čemu nas on uči, što ti želi poručiti, i kako ti razumiješ njegove riječi.
To je Bog. Biti dobar, pošten, voljeti druge ljude, imati razumijevanja, učiti, misliti svojom glavom, ali poštovati svoju obitelj, prijatelje, učitelja.... (sjetite se sad tu još onoga što čovjeka čini čovjekom).
Bog vjeruje da je svako dijete dobro i da ima čisto srce puno ljubavi. Bog nam je napisao mali podsjetnik o čemu trebamo misliti, i na što trebamo paziti kako bi naša srca uvijek ostala dobra. Vjerovati u njega, jest poslušati savjete koje nam je dao. Kao što slušamo dobre savjete svojih roditelja, svojih prijatelja i svojih učitelja.
Svatko to radi na svoj način. Neki ljudi idu u crkvu, neki ljudi se mole, neki se prekriže prije svakog objeda... na taj se način podsjećaju što im je Bog poručio, na taj mu način zahvaljuju što on vjeruje u njih.
Najbolja vjera u Boga jest da ostaneš onakva kakva jesi - dobra. Jer takva si došla na ovaj svijet. U takvu tebe vjeruje Bog, u takvu tebe vjerujemo mi, tvoji mama i tata.
"I had found my true place in the world, the place I fit, the place I shined." slika
Neda3kids
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la mamaiAM » 10 lis 2006, 22:32

Hvala vam svima na savjetima, a tebi Nedo velika pusa!!!
mamaiAM
Asimilirana
Asimilirana

re

PostPostao/la Ivy26 » 13 lis 2006, 10:38

Mi imamo dječju bibliju i u zadnje vrijeme od kada ju je našla na polici moramo ju čitati umjesto slikovnica.
Objasnili smo joj da je Bog simbol dobra, a vrag zla.Bog živi na nebu i tamo idu dobre duše,žive anđeli, a gosp.vrag živi u paklu gdje stalno gori vatra i stalno smišlja neke nestašluke i tamo idu loše duše koje stalno moraju ložiti vatru ;-)
ona voli takve pričice i stalno traži da još izmišljam, dodajem kakve zloće smišlja vrag,pa ja to onak na komičan način (ka je posvađao bracu i seku) jer vidim da je to ok za njen uzrast a ne želim ju opterećivati složenijim stvarima iz tog područja.
Ivy26
Sveta krava

PostPostao/la JiA » 14 lis 2006, 20:11

Ja imam hrpu knjižica Kršćanske sadašnjosti, ali ni sama se ne snalazim u tome.
Ne mogu ti objasniti, jer je kod mene situacija takva da su JiA od samog početka rasli uz pojmove Bog i vjera, tako da su sve to skupa prihvaćali usput.... kao sastavni dio života.
Meni je npr. teško objasniti Stari zavjet, jer mi klinci u svakoj slici djeteta vide i prepoznaju Isusa, a vremenske relacije nisu još usvojili i tu nastaje zbrka.
Nikada me nisu pitali tko ili što je Bog, ali da me pitaju, vjerojatno bih Ga predstavila kao jako dobrog djedicu... Klasika...
Znam da je AM na puno većem nivou razumijevanja od JiA, stoga, ne zavidim ti.....
Bijah slijep, a sada vidim...
JiA
Vjetropir

PostPostao/la mamaiAM » 15 lis 2006, 00:07

JiA, raste i AM uz Boga. Samo što joj je to dosad bilo vezano samo za molitve i crkvu, a ne za ikakvo učenje. I nije znala za pojam "vjera" i "vjeronauk". No imaš pravo, sad se promijenila, otkad je školarka i sve više me pita što što znači. (pitala me i što je to "društvo" u školskom predmetu "priroda i društvo", nije da se ona to baš samo za ove teme raspituje)

Eto nas danas opet s vjeronauka. Danas mi je pričala kako je Bog uspavao Adama, izvadio mu rebro i u njega udahnuo život, pa je stvorio Evu. E sad, kako se njoj jako dopada anatomija, uzela je atlas, te neko vrijeme filozoforala što mu je još trebalo da bi sastavio ženu. Srećom, pa me nije pitala zašto baš od rebra. :lol Tu doista nemam pojma što bih odgovorila.
Ha, bit će meni ovo zanimljiva nastavna godina.
mamaiAM
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la JiA » 15 lis 2006, 07:57

MamaiAm, nemoj ono gore krivo shvatiti... :mrgreen:
Tebi s njom nije lako. Divno je to dijete. Imam osjećaj da je pametnija od mene. :mrgreen:
Bijah slijep, a sada vidim...
JiA
Vjetropir

PostPostao/la mamaiAM » 15 lis 2006, 22:34

Ma nisam krivo shvatila JiA :), nisam ja to ni uzela ko nešto negativno, nego sam se zamislila nad time što si mi rekla. Pa sam se pitala koliko je u njenom životu dosad postojao Bog i na koji način. Jer mislim da si pogodila u samu srž. Mislim da se to sad promijenilo. Naime, vidjela sam da joj je to sad prvi susret s Bogom koji nije samo dobar i milosrdan i njen čuvar.
Sad su već prošli dio kad je Bog kaznio i protjerao Adama i Evu, a danas sam joj čitala o Noi i potopu, o tome kako je Bog odlučio uništiti sve živo na zemlji, jer su svi bili zločesti. Ništa nije komentirala, ali pokušala se izboriti da bar neke životinje prežive. Gledala je u ilustraciju u Bibliji i šapnula mi "nilski konj će preživjeti, on se neće utopiti". Vidim da joj nije jasno zašto bi životinje bile zločeste, ona je jako uvjerena da životinje ne mogu biti zločeste, nego ubijaju samo zato jer su gladne i moraju jesti. Prvo sam joj htjela reći da su onda davno te životinje bile zločeste, a da su ove koje su preživjele u Noinoj arci dobre, a onda sam odustala. Jer ni sama ne vjerujem u to. Doista, morat ću pronaći nekog dobrog vjeroučitelja i pitati kako sve to objasniti.
mamaiAM
Asimilirana
Asimilirana

Sljedeća

Natrag na Odgoj djece

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.