Sada je: 29 tra 2026, 11:32.

Jabuke, jabuke, jabuke...

Moderatori/ce: Hope77, mrava

Jabuke, jabuke, jabuke...

PostPostao/la marinovamama » 30 lis 2006, 11:11

Dobila sam neke eko-jabuke. Nije baš da nešto izgledaju :shock: , ali su jaaako ukusne. No, ja bih svejedno od njih napravila kolač!
Nekako sam se zaželila one prave pite od jabuka, kad staviš u usta - rastopi se, a i ti - od ugode!
E, cure, zaspite me receptima, sve prihvaćam - od štrudela, do torte!
marinovamama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la dunja » 30 lis 2006, 14:24

Jučer sam je radila, ispala je prefino, pišem recept napamet:

60 dag oštrog brašna
1 prašak za pecivo
4 žumanjka
1 maslac (250 g)
30 dag šečera
mlijeka po potrebi da rukama zamijesiš fino ne pretvrdo ni premekano tijesto, podijeliš na pola i staviš u frižider da malo odstoji.

Pola tijesta rukama utisnem po plehu, tepsiji ili čemu već, na to stavim naribane odstajale ali neocijeđene jabuke, posipam cimetom i ako su baš kisele šečerom
Drugu polovicu tijesta obično stavim u duboko da se malo smrzne i onda naribam preko jabuka, a mogu se raditi i trake od tijesta pa slagati onako ukoso da se dobiju rombovi.
Zadnja izmjena: dunja; 31 lis 2006, 09:38; ukupno mijenjano 1 put/a.
dunja
most

PostPostao/la Mirci » 30 lis 2006, 14:49

ovu pitu ujesen radim barem jednom tjedno :). Najbolja mi je :bye

APPLE PIE engleska pita od jabuka by Solea

(za okrugli lim promjera 28 cm)
20 žlica oštrog brašna
12 žlica ledeno hladne vode
malo soli (prstohvat)
170 g maslaca
1 kg jabuka (može i malo više, ja obično stavim 5-6 većih, što bude malo više od 1 kg a manje od 1,5 kg
sok i korica 1 limuna
2 pune žlice kristal-šećera
1 vrećica vanil-šećera (ili 2 žlicice štauba sa vanilijom)
1 ravna žličica cimeta
malo muskatnog oraščića
50 g grožđica
2 žličice gustina
pekmez od kajsija
malo štaub-šećera

Brašno, maslac i sol promiješati viljuškom i napraviti krupne mrvice.
Uz stalno miješanje dodati hladnu vodu i dobro rukama izmijesiti tijesto. Podijeliti ga na dva dijela, manji i veći pa ga rastanjiti u krugove (veći i manji).
Pleh za pečenje obložiti većim dijelom tijesta, tako da ide malo preko rubova pleha i vilicom ga izbosti na nekoliko (7- 8 ) mjesta.
Jabuke oguliti i rezati ih ili ribati (ne rendati!) na malo veće ali tanke ploškice (ja ih ribam na onaj ribež kojem se podešavaju debljine i noževi), dodati limunov sok i koricu, šećer, vanil-šećer, cimet, oraščić, grožđice i gustin. Smjesu izmiješati pa staviti preko tijesta, ravnomjerno rasporediti pa preko jabuka staviti drugi, manji, dio tijesta.. Rubove tijesta čvrsto stisnuti prstima da se slijepe jedan sa drugim.
Pitu peći 40 min. na 180°C u već ranije zagrijanoj pećnici.

Vrelu, ispečenu pitu premazati malo zagrijanim pekmezom od kajsija. To joj daje super sjaj.

Ohladjeno posipati secerom u prahu.

:juhu
Mirci
lovac na trag

PostPostao/la Mala Bornica » 30 lis 2006, 15:11

rezati ih ili ribati (ne rendati

koja ja razlika izmedju ribanja i rendanja? npr. riba se parmezan u juhu, a ja i jabuke ribam za pitu, samo na malo krupnije.
Mala Bornica
Sunčeko

PostPostao/la Mirci » 30 lis 2006, 15:18

kopi/pejstala sam origigi solein recept. Bila je objasnila da misli na krupnije ribanje, onako da ti ispadnu ploske tj. kao da si rezala.
Mirci
lovac na trag

Super jednostavno i super ukusno

PostPostao/la sgrafaha » 30 lis 2006, 15:25

3 jaja
2 šolje šecera(cca 2dcl,a moze i veca)
malo vise od pola šolje ulja
-kad se to dobro umuti(mada ja i ne mutim uvijek baš dosta,sve ovisi kako imam vremena :mrgreen: )
dodavati brašno i prasak za pecivo,prvo sa mikesrom oni dodaci za tijesto,a poslije rukama,smijesa mora biti malo ljepljiva,ali ne preveliki komadi da se lijepe za ruke.Polovicu tijesta(moze i manje,tj.oko 1/3) staviti u zamrzivač,a ovu drugu ja stavim na pek-papir(za pecenje ;-) ) rastanjim rukama,a jos je bolje uzeti jos jedan pek papir pa valjkom ili (manjom bocom ili casom) rastanjiti po plehu(tepsiji).(napomena:ovo je kolicina za onaj dublji pravokutni standardni pleh,ali ja znam dodati jaje vise pa mi ispane za onaj pleh iz pecnice).
-Sad uzmem jabuke(oko 1 kg.) ogulim,narendam,pošećerim po ukusu,dosta cimeta,promješam i odmah po tijestu "rasporedim".
-Sad uzmem onaj drugi dio tijesta iz zmarzivaca i narendam po vrhu ili rastanjim (izmedju dva pek papira opet) i stavim preko-nema veze ako bude u komadima,tijesto je takvo da se da lijepo "zaljepit",a poslije se pospe secerom u prahu pa se ti rubovi ne vide.
SUPER JE: sto se brzo napravi,cijela kuca ti zamirisi,moze trajati danima,tj.najljepsi je napravit navecer i jesti sutradan kad omeksa :bye
sgrafaha
Beznik Too-Neki S'Mastu

PostPostao/la Tinchi25 » 30 lis 2006, 18:19

Evo mojih omiljenih kolaca s jabukama:

PITA OD JABUKA

Tijesto:
50 dkg ostrog brasna
25 dkg margarina
8 zlica secera
4 zlice kiselog vrhnja
2 zlice ruma (po zelji)
1 prasak za pecivo
limunova korica
prstohvat soli

Smrvite margarin s brasnom, dodajte secer, rum, vrhnje i naribanu limunovu koricu.
Umijesite i ostavite u frizideru dok pripremate nadjev.

Nadjev:
1 kg jabuka
14 zlica secera (ako jabuke nisu jako kisele, staviti manje)
4 zlice mljevenih oraha (ja ih izostavim)
ja jos stavim vanil secer i cimet

Jabike naribati, ocijediti i pomijesati s ostalim sastojcima.
Tijesto podijelite na dva dijela, razvaljajte, stavite u margarinom namazanom i brasnom posutom tepsiju.
Premazati nadjevomi prekriti drugom poloviscom tijesta.
Nabosti vilicom i peci na 200°. Pecenu i hladnu pitu posuti secerom u prahu.

KOLAC OD ORAHA I JABUKA
Tijesto:
3 cijela jaja
1 salica secera (ona od jogurta)
1 ½ dcl ulja ili otopljenog margarina
1 ½ salica brasna
1 dcl mlijeka
1 prasak za pecivo

Sve izmiksat u duturu.

Nadjev:
15 dkg mljevenih oraha
secera po zelji
vanil secer
2 naribane jabuke (ja stavim vise 3-4)
i jos dodam cimeta jer mi uz jabuke ide izvrsno

Orahe pomijesat sa secerom i vanil secerom.
U tepsiju staviti pola tijesta, posipati polovinom smjese od oraha, zatim jabuke pa drugu polovinu oraha. Prekrit ostalim tijestom.
Ja na dno stavim manje tijesta da ga imam dovoljno za prekrit.

A meni se odmrzava lisnato tijesto pa cu napravit strudlu od jabuka sa lisnatim.
Tinchi25
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Tinchi25 » 30 lis 2006, 18:48

Evo jos malo receptica koje kopi-pejstam iz moje arhive. Napominjem da ovi recepti nisu isprobani od strane mene :mah

Biskvitne kocke s jabukama
TIJESTO:
• 5 jaja
• 10 žlica šećera
• 10 žlica brašna
• 1 pecilni prašak

PODLOGA:
• 25 dag margarina
• 25 dag mljevenih keksa

NADJEV:
• 6 kiselih jabuka
• 1 cimet
• 10 dag šećera

priprava:

TIJESTO:
Pjenasto izmješajte žumanjke sa šećerom i naizmjenice u smjesu dodavajte brašno i snijeg od bjelanjaka. Na kraju umiješajte pecilni prašak.

PODLOGA:
Margarinom premazati lim, posuti s mljevenim keksima.

NADJEV:
Jabuke ogulite i naribajte, pomiješajte sa šećerom i cimetom i rasporedite po mljevenim keksima.
Prelijte biskvitnim tijestom i pecite. Pečeni kolač okrenite na dasku za posluživanje i premažite sa dvije šlag pjene.

lenja pita

2 jaja
1 margarin 250 g
5 soljica secera
2 soljice ulja
2 soljice mleka
9 soljice brasna
1 pecivo
sve sastojke sjediniti dobije se glatka masa polovinu mase kasikom staviti u pleh pa narendati jabuke a može i drugo voce. Zatim drugi deo mase peci na umerenoj temperaturi 200 stepeni.PRIJATNO

TORTA OD JABUKA
8-9 jabuka izrendati i na malo masnoce proprziti sa 250gr Secera dok jabuke ne postanu malo braonkaste boje pri kraju dodati 5-6 izmleveni keksova, još malo proprziti pa ohladiti.

Testo
Testo; 4 jajeta umutiti sa 250 gr. Secera, 5 minuta pa onda dodati 1 solju za belu kafu ulja, 1 solju mleka i još malo promesati pa dodati 300gr. Brasna i1 prasak za pecivo.
½ testa sipati u podmazani pleh i peci a drugu polovinu zadrzati da se stavi preko jabuka.Kada testo porumeni to jest kada dobije lepu zlatnu boju izvaditi da se malo
Ohladi pa preko testa staviti proprzene jabuke , apreko jabuka drugi deo testa pa ponovo peci dok nepostane lepo braon .
Kada se torta ohladi iseci na zeljene parcice i posuti secetom u prahu.

Pita od jabuka
Tjesto
4 zumanjca
10dkg secera (kristal)
20 dkg brasna
20 dkg cokolade u prahu
1 dcl ulja
2 dcl mljeka
na vrh noza soli
kora od jednog limuna.

Zumanjca sa secerom umutiti u pjenu i dodati sve gore navedeno. Podmazati pleh puterom, posuti barasnom i istresti smjesu, te je staviti peci i peci je do pola pa izvaditi iz rerne te vruce premazati pekmezom po zelji (ja sam stavila pekmez od sipka). Preko kolaca staviti 1 kilogram oljustenih i narendanih jabuka koje treba malo rukom procijediti a preko jabuka staviti predhodno umuceni snjeg od 4 bjelanca sa 15 dkg secera.
Sve to staviti u rernu i dopeci do kraja kolac pa ga staviti da se hladi.
ohladjen preliti glazurom od
10 dkg margarina i 10 dkg cokolade za kuvanje to rastopiti na blagoj temeraturi i preliti hladan kolac.
Probajte brzo ga je napraviti a ima divan ukus.

Pita od jabuka
Potrebno:

300 gr brasna
1 prasak za pecivo
150 gr putera
250 gr secera
4 jaja
rendana kora od 1 limuna
150 gr mlevenih oraha
3 pune kasike marmelade od kajsije (domaće)
3 rendane jabuke ( vece - ako ima kisele)
1 vanilin secer

Zamesiti testo od:brasna,praska za pecivo,margarina,4 zumanca,100 gr secera i limunove kore.Polovinu testa razvaljati na podmazan pleh(srednje velicine),pa odozgo staviti rendane jabuke.Ulupati 4 belanca u cvrs sneg,umesati 150 gr secera,mlevene orahe,marmeladu i vanilin secer.Staviti ovu masu preko jabuka,pa odozgo na KRUPNO rende naribati ostatak testa.Rernu zagrejati na 220C i peci oko 45-50 minuta

Lagana pita od jabuka
7 jabuka (mozete dodati drugo sveze voce: kajasije, sljive, breskve, dr.)
3 jaja
1 1/2 solja secera
1/2 solje ulja
2 solje brasna
2 kasicice praska za pecivo

Zagrejati rernu na 180C (350f). Obloziti okrugli pleh sa papirom za pecenje. Oljustene jabuke iseci u pleh.
Umutiti jaja i secer, dodati ulje. Zatim dodati brasno promesano sa praskom za pecivo. Izruciti masu preko voca. Peci 45-50 minuta, već zavisi od rerne.

BAKLAVA OD JABUKE (liliy-hipp)

1,5 kg kiselih jabuka
500 gr tankih kora za pitu
150 gr prepecenih iseckanih oraha
2,5 dl jogurta
2,5 dl secera
1,5 dl ulja
1 jaje
1 kasika griza
1 kesica vanil.secera

Dobro umutiti jaje sa pola secera,dodati ulje,jogurt i još malo mutiti da se dobije glatka masa.Jabuke oljustiti,malo ocediti od soka (onako kroz sake)zatim dodati drugu polovinu secera,griz i orahe,vanilin secer.Izmesati.Jednu po jednu koru redjati u podmazan pleh i svaku premazivati smesom od jogurta.Kada je trecina kora utrosena,staviti polovinu nadeva,pa opet trećinu kora,premazanih jogurtom,pa drugu polovinu nadeva,i sada ostatak premazanih kora.Ostrim nozem iseci baklavu na kocke ili rombove.Zagrej rernu na 220C,pa ispeci dok lepo ne porumeni.Vrucu baklavu poprskati vodom,pa prekriti čistom, platnenom salvetom.Kada se ohladi,izvaditi iz pleha i po zelji posuti secerom u prahu.

Brza baklava od jabuka

Sastojci:
6 kora za baklavu
1,5 kg jabuka
100 g grožđica

Preljev:
500 margarina
3 dl vode
2 dl šećera
1 žlica cimeta

Opis:
Kore tijesta razrezati na pola kako bi se dobilo 12 komada. Na dno lima staviti 3 kore, na njih nadjev (oguljene i naribane jabuke pomiješane s grožđicama), ponovo 3 kore, pa nadjev i tako redom, dok se sve ne potroši. Razrezati na kocke i zaliti prokuhanim preljevom. Peče se 40 minuta.

KOCKE SA JABUKAMA
Ovo je kolač na brzaka
3-4 kisele jabuke izrendati u dublju posudu. Dodati 1 šolju od bele kafe šećera kristal,
1 šolju griza pšeničnog 1/2 šolje zejtina 1 šolja mlevenih oraha. 1/2 šolje mleka i
1 celo jaje umutiti (može i viljuškom) 1 prašak za pecivo.
Sve izmešati, razliti u podmazan đuvec i peći oko 1/2 sata.
Kada je pečeno i prohlađeno preliti sa rastopljenom čokoladom.

RIBANA PITA OD JABUKA
TIJESTO:
• 30 dag brašna
• 1 pecilni prašak
• 15 dag margarina
• 10 dag šećera
• 4 žumanjka

NADJEV:
• 70 dag kiselih jabuka
• 4 bjelanjka
• 15 dag šećera
• 15 dag oraha
• 3 žlice marmelade od marelica

priprava:

TIJESTO:
Pomiješajte brašno sa šećerom i pecilnim praškom. Dodajte margarin i dobro promiješajte. Na kraju dodajte žumanjke i umijesite glatko tijesto. Polovicu razvaljajte u lim i po njemu posložite ribane jabuke.
Prelijte nadjevom a po njemu naribajte drugu polovicu tijesta. Ispecite.

NADJEV:
Od bjelanjaka izradite čvrsti snijeg, polagano dodavajte šećer, mljevene orahe i marmeladu od marelica.
Tinchi25
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la babalu » 30 lis 2006, 22:21

i ja dobila jucer brdo jabuka i krenula ih upotrjebiti,napravila sam dva protvan strudle(osam komada)dva sam spekla a ostatak zamrznula

nasla recept na netu sinoc,ja inace ribam jabuke i samo ih promjesam sa grozdjicama,secerom,vanilinom i cimetom a htjela sam drugacije i meni je prefino

500 gr tankih kora za pitu
1 kg jabuka
1 kasika ruma
50 gr suvog grozdja
2-3 kasike limunovog soka
80 gr secera
1 kesica vanilin secer
2 kasicice mlevenog cimeta
50 gr maslaca
100 ml vode
Za vanilin krem:
900 ml mleka
1 sipka vanile
60 gr secera
1 kesica pudinga od vanile
1 kasika limunove kore

Jabuke ocistiti, iseci na tanke kolute i poprskati limunovim sokom. U zagejani maslac staviti jabuke, dodati secer, vanili secer, cimet, suvo grozdje i vodu. Dinstati oko 15 minuta na laganoj vatri i pred kraj dodati rum i ohladiti.

Staviti dve kore, malo poprskati uljem, sipati deo nadeva od jabuka i uviti u rolnu, staviti u pouljen kalup i tako ponoviti sve dok se ne potrosi sav materijal. Pitu staviti da se pece na 200 stepeni oko 40 minuta. Dok se pita pece pripremiti umak od vanile na sledeci nacin: puding pomesati sa sa secerom i sa 100 ml mleka, a preostalom mleku dodati sipku od vanile i staviti da provri.

Kada je provrelo mleko izvaditi sipku od vanile, dodati smesu od pudinga i zakuvati mesajuci sa zicom oko 1-2 minuta. Na kraju dodati rendanu koru od limuna i ostaviti da se malo umak prohladi. Pecenu i malo prohladjenu pitu iseci i sluziti sa toplim vanila umakom.

Prijatno

Autor: 11 9.09.2006 22:10:00 (813 čitanja)
babalu
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Solea » 31 lis 2006, 14:35

Mala Bornica je napisao/la:
rezati ih ili ribati (ne rendati

koja ja razlika izmedju ribanja i rendanja? npr. riba se parmezan u juhu, a ja i jabuke ribam za pitu, samo na malo krupnije.

evo, pokusat cu objasniti sto je pjesnik htio reci.
slika
ako, recimo, standardno "usitnjavanje" jabuka za razne pite, strudle i ostale sl. slastice vrsimo na nacin da ih ribamo/rendamo/rezemo/usitnjavamo na rezace koji su na ovoj slici sasvim dolje e, a za ovu pitu preporuca se koristenje srednjeg rezaca sa ribeza na ovoj slici. eto, tada dobijemo zeljene tanke ploskice.

ja ih ribam na onaj ribež kojem se podešavaju debljine i noževi
;)
Solea
Sveta krava

PostPostao/la Mala Bornica » 31 lis 2006, 15:36

sad mi je sve jasno :). kolac s tako ribanim/rendanim/sjeckanim jabukama sam jela na skijanju, sa preljevom od vanilije.... mmmmmmmmmljac.....

mozda netko zna kako se takav preljev radi? podsjeca na puding ali je naravno puno rjedji?
Mala Bornica
Sunčeko

PostPostao/la babalu » 31 lis 2006, 16:55

MB ne pratis na satu :lol

ja napisala malo vise! :mah
babalu
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la enigmatiq » 02 stu 2006, 17:27

evo jucer sam napravila pitu od jabuka po receptu od tinchi i ispala je super, muz pojeo skoro pola :shock: , pa sam morala ostatak sakrit da ostane sta za malenu. :mrgreen:
enigmatiq
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la ivana7997 » 03 stu 2006, 14:35

i ja imam brdo jabuka pa sam nasla jedan recept moga tate, jako jako jako jednostavno

1 kg jabuka naribati
20 dag brasna
20 dag secera
20 dag kukuruznog griza
malo praska za pecivo

pomijesati sve suhe sastojke, polovicu smjese istresti u dobro nauljenu tepsiju. gore staviti jabuke pa ostatak smjese. poskropiti uljem.

jako fino
ivana7997
Abundija

PostPostao/la IvaV » 06 stu 2006, 10:23

Pravila Apple Pie od Solee i definitvo sam odusevljena! Puno je socnija od "obicnih" pita, puna je vocnog okusa, sto zbog soka koji je jos u jabukama, sto zbog limuna i grozdjica!
Planula je u roku odmah, imali smo goste, posluzila sam ju jos toplu-i puf! Nestade! :up
Ljubica-Zubica '07.
Sinko Janko '09.
IvaV
Sveta krava

PostPostao/la saptacica » 06 stu 2006, 10:45

I ja i ja! :trio

Muž je prvo frktao nosom da šta to a ne normalna poštena hrvatska štrudla - to dok sam radila. Na kraju nije mogao prestati hvaliti (i jesti)!
saptacica
Skoro doula

PostPostao/la Mirci » 06 stu 2006, 11:58

sad mi je lakse kad vidim da nisam samo ja (i MM ;)) odusevljena tim receptom :)
Mirci
lovac na trag

PostPostao/la pamparam » 06 stu 2006, 12:04

evo i od mene dva recepta
prvi sam nabavila od tete iz vrtica,djeca su kolac sama radila u vrticu, odlican je:

vrticki kolac sa jabukama

4 cijela jaja
1 šalica secera
- zajedno miksati, pa dodati:
1 š mlijeka
1/2 š ulja
1 š sjeckanih oraha
1 š mljevenih oraha
1 š griza
1 vanili secer
1 pr za pecivo
4 naribane jabuke

- peci na 180 oko pol sata

gora cokoladna glazura po zelji

drugi se zove neobicni oklac, a zapravo je toliko jednostavan da bi se trebao zvati
obicni kolac od jabuka:

za tijesto:
1/2 margarina (125 gr)
125 gr secera
1 vanili secer
malo soli
par kapi limuna, ili arome limuna
3 jaja
200 gr brasna
1 pr za pecivo

nadjev:
3 zlice mlijeka,
50 gr maslaca

- od navedenih sastojaka umijesiti tijesto, s 2/3 tijesta obloziti kalup,
- na tijesto rasporediti jabuke narezane na ploske (nesto manje od 1 kg)
- u preostalo tijesto ( 1/3) umijesati 3 zlice mijeka, preliti preko jabuka i na vrh narezati komadice maslaca
- posuti s secerom (ja sa smedjim) i cimetom
- peci 45 min na 180
pamparam
Nude Beach Inspector

PostPostao/la IvaV » 06 stu 2006, 12:15

saptacice- i mm je morogao sto, citiram:"neeeema soka od jabuka sa cimetiom!!!!"
Ajme tragedije! Al brzo je prestao!:lol
Ljubica-Zubica '07.
Sinko Janko '09.
IvaV
Sveta krava

Natrag na Recepti - arhiva

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.