Sada je: 05 lis 2026, 14:28.
Moderatori/ce: latica, Crazy Daisy

Sad se i ja sjećam tog topika od prošle jeseni.

. Ja sam kao i obicno potpala pod "ostalo". Ovo je malo nevezano na temu.

Zoila je napisao/la:tu kreces s Einsteinovom jednadzbom, te teorijama kvantne fizike gdje objasnis kako masa se moze pretvoriti u energiju, te Bog je zapravo energija a ne fizicki organizam. Postanak svijeta se moze objasniti Einsteinovom jednadzbom. Objasni ju i dalje da razumijevanjem shroedingerove jednadzbe, te zakone kvantne fizike i kemije, s naglaskom na podrucju preklapanja fizike i kemije, mozes dozivjeti religioznoznanstveni vrhunac (pravi fizicari bi rekli nesto na O...) kad ti SVE postane jasno, i kad mislis da si prokuzila i Boga i teoriju postanka. Kad steknes takvo znanje, ljubis i Biblju i Einsteina, Bohra, Shroedingera, i ostatak ekipe.

Tu doista nemam pojma što bih odgovorila.

Mame vjernice, molim vas da mi pomognete da se snađem u ovoj ulozi. AM je krenula na vjeronauk i ima postavlja mi katkad pitanja na koje mi je teško naći odgovor primjeren njenoj dobi. Što je vjera? Što je Bog?
Mame katolkinje, kojom se literaturom služite doma u vjerskom odgoju svoje djece? Što preporučate za prvašića?

Barem ne kad je moj stariji sin u pitanju (8 godina) - on ima analiticki um kakav ja imam, i sve ispituje i analizira dok ne shvati samu srz (svaka tema zavrsi na kvantnoj razini...). Takva sam ja bila kao klinka, i meni vecernje molitve i nedeljne mise nisu bile dovoljne, za svaku recenicu vjerouciteljice sam imala protuargument, ne zbog odgoja, nego zbog mog nacina razmisljanja i hiperfilozofiranja. Na kraju nisam odlutala od vjere i od citanja Biblije jer sam nasla odgovore (u biblioteci a ne na vjeronauku) koji su me zadovoljili. No ako takvi klinci pitaju i pitaju i pitaju, a nisu zadovoljni s odgovorima (jer su presture, ili su tipa "ti si jos mali..."), lakse ce odpisati vjeru i Bibliju.tj. ako dijete u tebi vidi da se ti u tog Boga koji je stvorio svijet, životinje ljude... pouzdaješ, i vjeruješ ja bar mislim da neće biti puno potrebe za objašnjavanjem.

.

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.