Sada je: 05 kol 2026, 21:04.

najbolje princes krafne, odnosno princez krofne ;)

O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.

Moderatori/ce: Hope77, mrava

najbolje princes krafne, odnosno princez krofne ;)

PostPostao/la Solea » 07 pro 2006, 11:22

hehe, da cujem, koja od vas ima najbolji recept?! al provjeren!
kojoj majstorici tijesto (vlastite proizvodnje) uvijek uspije?

koja kupuje sve pripremljeno (one dolceline, dr.oetker i sl.) pa samo doma zgotovi? kakvi su rezultati u odnosu na one domace?

ja sam princezice radila samo 2x i to prije sto godina. jednom mi je tijesto bilo ODLICNO a drugi put tak-tak, ne bas najbolje. al imam dva recepta i ne znam sad vise po kojem sam radila onda kad je ispalo super :lol :drink
Solea
Sveta krava

PostPostao/la † RLmama » 07 pro 2006, 11:30

Imam ja odličan i često proban recept... Prepišem kad dođem doma
Show must go on...
† RLmama
Quatrrrromama

PostPostao/la Mirci » 07 pro 2006, 11:51

napisat cu ti i ja svoj, odlican i provjeren i hvaljen :mrgreen: ... a dok cekas virni ovdje Princez krafne by babalu, ima nesto uputa i savjeta :juhu

edit. ima jos jedna mogucnost osim ove dvije koje si napisala ;). U svim vecim ducanima imas za kupiti gotove princezice, ispecene, pakirane u vrecicama. Malo su suhlje i naravno ne tako fine kao domace, no kad se napune sa finom kremom i takve mogu proci :).
Mirci
lovac na trag

PostPostao/la Solea » 07 pro 2006, 12:23

mirci, to gotovo, vec ispeceno sam jednom jela, nije mi se uopce svidjelo. sad, ima raznih proizvodjaca.... :dunno ma ja bih najradije sama sve napravila ;) cekam vase recepte i idem pregledat link :juhu
Solea
Sveta krava

PostPostao/la sj » 07 pro 2006, 16:15

Ja kupujem Dolcelu. Dobra mi je + ne bojim se salmonele. Dodam poviše kreme tučeno slatko vrhnje Zbregov od Vindije. Koji put čak ispečem samo tijesto kad mi treba za profiterole.
sj
Parkovi i nasadi

PostPostao/la Olivera » 07 pro 2006, 17:04

Ja ih stalno pravim i uvek mi uspu.Recept mi je kuci i veceras cu ti ga prepisati.
To o uspevanju princeza mislim da ima nesto i u genetici ;-) jer moja mama je majstor.
Ja ove godine cu njih praviti da malo promenim od suvih na kremaste kolace za Bozic i Novu Godinu.
Moje licno iskustvo i misljenje je da treba dobro testo umutiti, da kolicina jaja koja ide u testo zavisi od velicine jaja tj. moras neki put proceniti jer ako su jaja veca onda ide manji broj.
Najvazniji savet da NIKAD, NIKAD, NIKAD, nemutis jaja u vruce testo, jer ces ih sprziti i onda vise ti nece dizati princeze u rerni dok ih peces.
I za kraj treba im pevati, maziti ih i toplo gledati dok ih pravis a posebno peces :lol , tj. nema skakanje, otvaranja rerne , lupanja po istoj dok se peku, treba biti s njima nezaN da ne "padnu'.
Mozda je ovo zadnje sujeverje ali ja se pridrzavam pravila :lol .
Zadnja izmjena: Olivera; 07 pro 2006, 17:28; ukupno mijenjano 1 put/a.
Olivera
nema plastike

PostPostao/la Solea » 07 pro 2006, 17:14

:lol ma sve cu im radit i mazit i pazit i plesat i glumit al bolje da im ne pjevam :mrgreen: mogle bi past u depresiju :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Solea
Sveta krava

PostPostao/la Olivera » 07 pro 2006, 17:40

Solea vidim da si neozbiljna :lol
Olivera
nema plastike

PostPostao/la Helena71 » 08 pro 2006, 01:33

Ja sam jednom radila princeze, prije desetak godinica jos kao djevojka :) i sijecam se da je recept bio prilicno neprecizan - dodavati jaja dok se tijesto ne pocne ili ne prestane (ne sijecam se vise koje od ovog) sjajiti :conf Mislim da sam potrosila 11 jaja i princeze su imale toliko jajast okus da je to bilo nemoguce :lol
Helena71
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Olivera » 08 pro 2006, 04:30

Princes krofne

150gr ulja i 500gr vode staviti u sud da provri.Kad provri dodati 330gr ostrijeg brasna(ja stavim obicno koje imam) i mesati varjacom.Kad se masa izjednaci skinuti sa vatre i staviti da se ohladi.Tome dodati jedno po jedno jaje 7 komada i neprestano mesati(trebaju vam dobri misicu ruku).Mutiti dok masa nepostane glatka.U pleh podmazan uljem stavljati kasiku po kasiku testa(moze se i staviti u spric pa spricem praviti princze).Peci u jako zagrejanoj pecnici i neotvarati rernu dok krofne neporumene.
Fil:Umutiti 4 zumanceta sa 5 kasika secera i 5 kasika ostrog brasna(ja koristim obicno brasno koje imam u kuci u tom trenutku) Tu masu razmutiti sa malo hladnog mleka i sipati je lagano mesajuci u 1litar vrelog mleka.Kuvati dok se nezgusne uz neprestano mesanje oko 20 minuta.Kada je gotovo ostaviti da se prohladi i umutiti sa 125gr butera i 2 kesice vanilin secera, i umutiti dok masa nebude glatka.
Sa ovim filom puniti presecene krofne i redjati u plitki sud, preko posuti sa prah secerom i vanila secerom, drzati na hladnom.

Prijatno, recept mnogo puta uspesno isproban.
Olivera
nema plastike

PostPostao/la Solea » 08 pro 2006, 11:14

bravo, oli, brza si ;)
e sad mi jos reci koliko (odokativno) krofnica dobijes od ove smjese?
(da znam odmah kolko trebam povecati mjeru;))

u kremu idu samo zumanjci od jaja? ako sam dobro procitala, blelanjci ostaju visak, jel tako?
Solea
Sveta krava

PostPostao/la Olivera » 08 pro 2006, 16:35

Pojma nemam, zavisi koju velicinu pravis, ja vise volim manje.Kolicina nije losa, mozda 30-ak, ali s obzirom da se to kod mene jede po 5 komada po osobi u jednom naletu ispadne da je malo.Ako se jede fino i elegantno na primer 2 ima dosta :lol.
Cak i ako bi pravila duplu meru ja bih mutila testo iz dva puta.
Imas da crknes dok umutis ta jaja, tesko se muti a mora jedno po jedno jaje da se lepo umuti.Mislim da ti je bolja opcija iz dva puta, a one nefilovane mogu da stoje (samo nedaj da ti pojedu sve prazne :lol ).pa peci u dva dana dve mere.
Za fil idu zumanca po pravom receptu a ti mozes i puding skuvati malo gusce pa filovati.
Moja mama doda mrvu soli u testo pa filuje ih sa slanim nadevom(na primer ruska salata, urnebes salata itd.)
Jako su zahvalne, a i bices cool jer retko kome uspevaju :cool
Olivera
nema plastike

PostPostao/la Esbig » 09 pro 2006, 21:57

Mislim da bum ih i ja morala probat slika, nikad ih nisam radila, a valjda bu uspjelo :dunno
Adam 17.10.2006 Louise 12.9.2002
Esbig
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Krkica » 10 pro 2006, 21:38

Ja ih jesam radila, al tijesto mi se nije diglo.

Sad ih radi moja Seka,njene su za čistu peticu! I UVIJEK super ispadnu
slika

Umjesto učenja kako to rade odrasli, od djece se očekuje da rade onako kako odrasli kažu.
Krkica
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Iva15 » 11 pro 2006, 11:00

Ja sam radila po receptu od Babalu (sa linka), a kremu sam radila po svom receptu koji imam od mame-i super su mi ispale - meni ih je došlo 53 manjih - slikala sam ali su slike ostale doma
Iva15
volim biti organizirana

PostPostao/la babalu » 11 pro 2006, 13:25

Solea,jel se nemres javit zbog punih :papica usta princezica ili ti nisu uspjele pa sutis? :belji
babalu
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Nina11 » 11 pro 2006, 16:46

Radim po ovom receptu i budu odlične

PEINCEZ KRAFNE

35 dag jaja
17,5 dag vode
8 dag masti
17,5 dag brašna

-vodu i mast prokuhati,dodati brašno i drvenom žlicom dobro izmješati.Trebate dobiti kuglu tijesta dosta tvrdu.
-dobro izmješano tijesto skinite s vatre i u to vruće dodaju se jaja jedno po jedno.Staviš jedno jaje i dobro izmiksaš mikserom onim spiralnim nastavkom, tako sve redom dok ne potrošiš sva jaja
-ovako napravljeno tijesto treba bit kremasto ali se ne smije razlijevati
-kada je gotovo žlicom od bijele kave i pomoću noža stavljaš na namašćenu tepsiju tijesto veličine oraha u razmaku 3-4 cm
-tepsiju stavljaš u vrelu pećnicu 210°C ne otvaraj,kad počnu rumenit smanji tem.na 190°C
-moraju se peći sve dok se dobro unutra ne osuše 20-30min.

FIL:

2 pudinga od vanilije
2 žlice brašna
20 dag šećera
1l mlijeka

10dag margarina

-sve skuhaj u hladno dodaj margarin izmiksaj i filuj hladne krafne prerezane na pola
-ako volite na ovaj fil možete staviti i šlag

Najvazniji savet da NIKAD, NIKAD, NIKAD, nemutis jaja u vruce testo, jer ces ih sprziti i onda vise ti nece dizati princeze u rerni dok ih peces.

ja upravo suprotno radim i budu ok
Nina11
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Solea » 12 pro 2006, 11:30

hej, uspjele princezice! uspjele, nego sta!!! :drink

na zaslost nisam ih fotkala, al imam ovdje pouzdanog svjedoka. nek se nezasticeni svjedok javi :mrgreen:
(nisam ti brojala :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: )

ovako, radila sam mix oliverinog i babaluinog recepta. koristila sam ostro brasno i maslac i mircine upute :lol
ali mislim da je od samih mjera bitniji nacin pripreme i pecenja (ono, dodavanje jaja i miksanje, pecenje na visokoj temp. u vec ranije zagrijanoj pecnici, ne otvaranje pecnice tijekom pecenja...)
ja sam ih pekla 15 min. na 200°C. bolje su kad ne porumene jako jer se tada lakse prerezu. meni je druga tura bila malo jace pecena (pekle se 2-3 min. duze) pa su bile hruskavije i nekoliko mi ih se raspalo dok sam ih rezala na pola. one iz prve ture su sve uspjesno prerezane ;)
a sve su, jos uspjesnije, potamanjene :mrgreen: :drink

eto, jako sam zadovoljna princezicama, sigurna sam da cu ih dosta cesto praviti jer zapravo nisu uopce komplicirane za raditi. ni vremenski ni materijalom :dj (mislim, ovako uz vasu pomoc :lol)

i jos mali komentar - u usporedbi sa drugim receptima koje sam citala, ovaj oliverin je vec poduplan!
Solea
Sveta krava

PostPostao/la † RLmama » 12 pro 2006, 11:34

Bravo. Drago mi je da su ti uspjele, svoj recept ti nisam napisala jer u moj ide samo 1/4 litre vode, a kod Oli je pola litre! Pa kontam, prvo probaj njene... Još je razlika od mojih da ja jaja dodajem u mlako tijesto, jedno po jedno, pećnica se ne otvara, to je isto...
Show must go on...
† RLmama
Quatrrrromama

PostPostao/la babalu » 12 pro 2006, 11:43

ma super!
znaci puna usta :mrgreen:
babalu
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Solea » 12 pro 2006, 11:59

znaci puna usta

jes! :)
Solea
Sveta krava

PostPostao/la † nina i nika » 12 pro 2006, 16:14

jednom sam ih radila i ispale koma i nikad vise. u zadnje vrijeme sam kupovala gotovo tijesto i radila samo filu. sad mi je ovo izazov. moram probati i to prije ove sezone bozicnih kolaca cisto da znam jel meni to ide ili ne. :mrgreen:
† nina i nika
bosoglava karmelićanka

PostPostao/la Olivera » 12 pro 2006, 16:59

ja pravim sad za vikend, nadam se nebude neprijatnih iznenadjenja :mrgreen:
Drago mi je da si zadovoljna.
Olivera
nema plastike

Koliko ljudi,

PostPostao/la sgrafaha » 13 pro 2006, 14:39

tj.kuharica,toliko razlika :conf ,ja isto pravila u subotu,rucak bio gotov pa reko' sada cu ja Oliverine princezice,i žene moje,meni douduse kao dokazanom cokoljupcu i inace svi necoko-kolaci nikad ne mogu biti naj-naj,ali ovo definitivno nije opravdalo ni trud ni vrijeme utrošeno u njihovu pripravu :dunno iako naravno da su se pojele,e tek kako su "figurale" na stolu poslije rucka lijepo servirane(gdje ne uslikah :mrgreen: ),ono bas kao iz knjige kolaca(inace se taj kolac sa desertom vec "pokvari" na putu od kuhinje do blagovaone :mrgreen:
Sve ono cekanje da se ohladi(prvo tijesto,pa fil)pa sam onda uzela spricu za istiskivanje tijesta,ali je to ipak puno teze nego slag istiskivati i treba vremena(bolje je uzeti sa zlicom),no jos cu probati ove "gdje jaja mogu odmah u tijesto",ipak :roll:
sgrafaha
Beznik Too-Neki S'Mastu

PostPostao/la Adorabla » 13 pro 2006, 15:03

ja radim po istom receptu ko i Oli uz neke naravno male preinake ;) jer sto bi recepti bili isti.
Dakle:
Tijesto:
1/2 l vode
25 maslaca
25 brasna ostrog - obavezno prosijati
8 jaja

Fil:
8 zutanjaka
30dag secera
6dag brasna
8 dcl mlijeka
2 stapica vanilije kuhati u mlijeku
4 dcl slatkog vrhnja cvrsto tucenog - iliti slag od slatkog vrhnja

E sada prije nego sto opise postupak da naglasim sto je posebno vazno:
1. u tijesto se ne smije staviti niti mrva secera
2. maslac i jaja moraju biti super svjezi
3. tijesto se ne smije dugo mijesati nego je gotovo cim pocne padati kuhace, ako se predugo mijesa bude tvrdo i zilavo
4. u tijesto se moraju umijesati jaja jedno za drugim i to tijesto ne smije biti vruce ali je najbolje da nije niti skroz hladno, znaci onako mlako
5. tijesto za princeske stavljajte na male hrpice cca jedna jusna zlica i obavezno na bakpapiru ostavite puno mjesta da se medjusobno ne poljepe
6. niposto ne otvarati rernu dok se tijesto pece te tijesto obavezno staviti u vrelu rernu

A sada polako i po redu:
Vodu, maslac, prstohvat soli kuhajte u sirokoj posudi. Kada sve uzavri uklonite posudu s vatre i odjednom dodajte prosijano brasno. Naglo i dobro promijesajte te vratite na vatru i mijesajte dok se masa ne pocne odvajati od posude. Kada se tijesto ohladi sa strane umijesajte jedno po jedno jaje i dobro mijesajte.
Tijesto stavljajte na jednake hrpice na bak papir i pecite u prethodno zagrijanoj pecnici na 230 cca 30 minuta. Kada su peceni ostavite ih da se dobro ohlade (prvo nek odstoje malo u rerni a onda na totalno hladjenje ) pa im skinite kapicu i izdubite i bacite ostatak prijesnog tijesta u sredini. Najbolje s prsticima i to djecjim :)

Fil: zumanjke i secer dobro izmijesajte, dodajte brasno i postepeno ulijevajte mlijeko koje je prokuhalo s vanilin stapicima. Kuhajte na pari uz mijesanje (ja mijesam na pari mikserom cijelo vrijeme samo najmanja brzina) i nastavite mijesati i kada je gotovo da se ohladi uz mijesanje da se ne zgruda i da se ne stvori kozica. U ohladjenju kremu umijesajte istuceno slatko vrhnje.

Pospite secerom u prahu ako volite a mozete dodati jos i slag gore. Znaci smanjite kolicinu slaga koju mijesate u kremu na pola pa drugu polovicu stavite na kremu kao slag.

I je vrlo je zahtjevno, tesko i nece uspiti od prve. Osim toga kod princes krafni nema improviziranja. Ako je recept takav mora ga se drzati od a do z.
Adorabla
Medena

PostPostao/la Ina66 » 13 pro 2006, 16:22

kod princes krafni nema improviziranja. Ako je recept takav mora ga se drzati od a do z.

potpisujem :5

ja imam isti recept za tijesto, ali mi je krema nešto drugačija, zapravo, kao Oliverina
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la Olivera » 18 pro 2006, 01:53

Ja pravila sad za vikend ispale su odlicno i s obzirom da ih dugo nisam pravila bas sam pomalo bila skepticna.
Olivera
nema plastike

PostPostao/la dunja » 18 pro 2006, 10:44

hvala Adorabla, već sam te htjela podsjetit :)
dunja
most

PostPostao/la Iva15 » 20 pro 2006, 10:03

Ja u princeze i u canellone stavljam slijedeću kremu – meni je super i ljudi uglavnom vole moje princeze radi te kreme.
Krema za princeze
5 dcl mlijeka
2-3 vanilije
1/3 maslaca
4 žlice brašna (oštro)
4 žumanjka
9 žlica šećera

U lonac stavit 4 dcl mlijeka, maslac, malo soli i vanilije –da zakuha

U drugoj zdijeli istući jaje i šećer i tu dodati 1 dcl mlijeka i brašno. Zakuhano mlijeko dodamo u zdijelu sa jajima, pomiješamo i vratimo nazad u lonac i miješamo na laganoj vatri dok se krema ne zgusne.

Meni je ta količina kreme bila taman za tijesto od 6 jaja od kojih mi je došlo 53 manjih princeza.

slika

slika

Edit: editirala sam količinu šećera, sorry svima na polovičnom receptu
Zadnja izmjena: Iva15; 18 sij 2007, 09:04; ukupno mijenjano 2 put/a.
Iva15
volim biti organizirana

PostPostao/la Olivera » 21 pro 2006, 06:42

U receptu za fil nemas koliko ide jaja.
Odlicno ti izgledaju princeze.
Olivera
nema plastike

Sljedeća

Natrag na Recepti

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.