Sada je: 12 kol 2026, 23:48.

Može 2 pitanja

Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.

Moderator/ica: nadicab

Može 2 pitanja

PostPostao/la cvjetic » 26 pro 2006, 01:14

BOk svima! :mah Nakon duuugo vremena....

Može 2 pitanja?

1. Da li znate što je radna terapija?
2. Da li ste sudjelovali vi ili vaše dijete u radno-terapijskim intervencijama?

Pozdrav! ;-)
cvjetic
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la OKA » 26 pro 2006, 02:06

Puno cura ce ti odgovoriti jer su mnoge prosle radnu terapiju kao i mi. Da ne duljim svojim objasnjavanjima sve imas ovdje:
http://www.hurt.hr/index_files/radna_terapija.htm
OKA
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la cvjetic » 26 pro 2006, 21:54

Baš super!
Zanimalo me to iz razloga jer sam ja radni terapeut,

[size=24]PA CURE SVE ŠTO ŽELITE PITATI ILI VAM NIJE JASNO SLOBODNO MI SE JAVITE! ;-)
[/size]

LIJEP POZDRAV! :mah
cvjetic
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la nadicab » 27 pro 2006, 13:49

eh, super :mah
Gdje ti radiš, s kojim pacijentima, na koji način, koliko često, kako si ti zadovoljna?
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la Lidija » 27 pro 2006, 14:03

Na moju veliku zalost, moje dijete nigdje nije nikad bilo sluzbeno ukljuceno u proces radne terapije, jer ''to njemu nije trebalo'', odnosno '' s njim se to nije isplatilo raditi'' :conf

Nikad i nitko nije s njim radio (osim mene samouke) na vjestinama svakodnevnog zivota - barem ne u okviru sistema.

Sto se tice radnih terapeuta - poznajem samo studente koji volontiraju u nasoj udruzi, a u ustanovama koje je moje dijete posjecivalo - nismo sreli ni jednog.

Optimistican post, zar ne?

Inace samo za info - moj klinac ima punih 16 i po.
Lidija
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la cvjetic » 27 pro 2006, 16:40

nadice ostavit cu Vam privatnu poruku ;-)
cvjetic
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la cvjetic » 27 pro 2006, 16:46

Lidija ovo mi je prestrašno čitati, a tek da ga vidim...
Mene ovakve stvari rastuže.
Ne znam gdje ste išli na terapije (al pretpostavljam Goljak)?
Uglavnom u ustanovama ima jako malo radnih terapeuta, a tamo gdje jesu imaju posla preko glave, pa ih (nas) općenito ne možete vidjeti osim u trku ili prolazu ;-)

Radni terapeuti rade svakodnevne aktivnosti po Bobath konceptu, senzoričku integraciju....itd...
To su najpoznatiji oblici koji su poznati roditeljima.

Post je optimističan u suprotnom smjeru?! :cry:
cvjetic
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Lidija » 27 pro 2006, 17:04

Post JE optimistican, jer mi radimo i sirimo programe unutar udruge.

Apsolutno NIJE optimistican za nase organizacije i institucije. Pogotovo institucije socijalne skrbi kojih smo mi korisnici vise od deset godina.
I ne, nisam bila na Goljaku.
Lidija
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la cvjetic » 27 pro 2006, 17:08

Mislila sam Nije optimističan što se s klincem nije radilo u nekoj od ustanova. A optimističan JE jer znam da se unutar udruge PUŽ radi po programima za djecu sa posebnim potrebama.
;-)
cvjetic
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la mamashnita od noje » 28 pro 2006, 13:22

na goljaku su zaposleni radni terapeuti i odlični su. jedna od njeih dolazi k nama doma raditi sa smrdom i iako za time više nema potrebe mi nikako da prestanemo s tom praksom jer je žena odlična, smrdo je voli i obožava kada dođe k nama, obopžava raditi s njom i radna terapija mu nikako ne može naškoditi, naprotiv.
malo mi zvuči nevjerojatno da radnih terapetua baš nema i da se djeca rijetko uključuju u radne terapije :dunno
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la Lidija » 28 pro 2006, 14:07

Nevjerojatno :conf

Vrlo istinito. Ili su se stvari promijenile :dunno Cisto sumnjam.
Na zalost, toliko malo djece je ukljuceno u kvalitetne programe, jer su rijetki.

Zato svi koji imate takvu priliku - super da ste naisli na nju !

Ja sam, i ne samo ja, bila sam svoj majstor i danas sam. Jest bilo je to prije dosta godina.

Ali i danas. Bas nesto razmisljam, :da? - nisam sigurna da li u ustanovi u koju ide moje dijete ima i jedan radni terapeut. Mozda ima, ali ja :dunno

Zato unutar Udruge razvijamo programe kao Skola svakodnevnih aktivnosti po nekim uzorima izvana, senzomotorike i slicno.

Trenutno smo hendikepirani jer prostor koji smo kupili jos nije u funkciji. Uredjujemo ga, a za to treba i dosta financija, kako bi napravili sve ono sto zelimo, odnosno cega i nema u nasim ustanovama. Istina, trenutno nam je najveca zelja useliti u kucicu. Nadam se da i hocemo prije kraja skolske godine. :up

A onda ..... gdje ce nam biti kraj .....
Lidija
Ovisna sam
Ovisna sam

Moze 2 pitanja

PostPostao/la Dinkic » 29 pro 2006, 21:51

Sto se tice nase djece s Down sindromom, a koliko cujem od roditelja, dobiti radnog terapeuta je lutrija, ako nemate nekoga da se zauzme za vas i dijete.

Mi smo nazalost ostali bez radnog terapeuta jer smo na fizioterapiji bili u Klaicevoj, a doci na Goljak vise nije bilo moguce za nas jer smo vec hodali i nismo kao dosli prije nekih godina starosti djeteta. Tako kad me novi roditelji pitaju kazem im da idu na Goljak i dam im brojeve drugih roditelja koji idu na Goljak da ih oni dobro upute kako doci do svega sto Goljak nudi i to sto prije.

Ono sto mene malo muci je sto radi radni terapeut, a sto rehabilitator (defektolog), dok mi je za logopeda recimo jasno, pa ako mozes malo napisati sto je djelokrug rada radnog terapeuta, gdje bi oni trebali u nasem sustavu raditi i otprilike do kojih godina odnosno sposobnosti djeteta se siri njegov djelokrug rada. Do sada sam cula samo da na Goljaku ima radnih terapeuta (u Zagrebu). Da li znas da li u jos nekim ustanovama u RH rade radni terapeuti jer imamo roditelja u cijeloj RH pa bismo im zeljeli pomoci s najboljim informacijama?
Hvala unaprijed i oprosti na gnjavazi, jer puno pitam.
F 15.12.2000.
"Kada Bog ima za tebe plan onda su svi tvoji planovi samo zrnca pijeska na obali morskoj."
Dinkic
kraljevna bez zrna graska

moze 2 pitanja

PostPostao/la cvjetic » 30 pro 2006, 13:20

Dinkic ako te nesto posebno zanima u vezi Down sindroma pitaj, ali imaj na umu da niti jedno dijete da Down sindromom niti bilo koje drugo nijeisto i posto nisam vidjela tvoje dijete ne mogu ti reci nista konkretno , nego vise opcenito :mah
cvjetic
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Moze 2 pitanja

PostPostao/la Dinkic » 30 pro 2006, 13:47

Cvjetic, mene ne zanima za moje dijete ili neko drugo s DSom nego razlika sto radi radni terapeut, a sto rehabilitator (defektolog), ovdje mislim s djecom od prvih mjeseci zivota do recimo skole. Po onome sto do sada znam cini mi se da se preklapaju u puno toga posebno na pocetku no to bih ipak ostavila tebi i rehabilitatorima kojih mislim da ima i na nasem forumu.

Kao sto napisah htjela bih i znati gdje se vi zaposljavate u nasem sustavu, bolnicama, spec. ustanovama,....?
F 15.12.2000.
"Kada Bog ima za tebe plan onda su svi tvoji planovi samo zrnca pijeska na obali morskoj."
Dinkic

PostPostao/la Lidija » 30 pro 2006, 14:17

Mozda ce preciznije biti pitanje, u ustanovama pod kojim ministarstvom ?
Lidija
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la flowerpower » 30 pro 2006, 17:25

ono koliko ja znam - radni terapeut je proizvod medicinskog sustava, nije samostalan u svom radu u smislu u kojem je samostalan def-rehabilitator. U medicinskim ustanovama - tipa Goljak - obradu i procjenu radi psiholog koji daje (uvjetno receno) radni nalog radnom terapeutu sto i kako raditi, a zatim opet psiholog vrsi procjenu razvoja.
u skolstvu radni se terapeuti ne mogu zaposliti jer ne postoje u nomenklaturi zanimanja - oni nisu pedagoske struke - tu se zaposljavaju def-reh. koji su samostalni (u okviru tima, naravno) da procjene razvoj djeteta i provode terapiju.
razlika je i u trajanju studija.
p.s. :juhu
flowerpower
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Moze 2 pitanja

PostPostao/la Dinkic » 30 pro 2006, 20:56

Super, hvala na pomoci i objasnjenju.
Malo razmisljam da li ipak radni terapeuti iako medicinske struke mogu raditi u socijalnim ustanovama i specijalnim skolama kao sto rade i medicinske sestre i pomazu rehabilitatorima - defektolozima u razredima odnosno skolama.

Zasto sve ovo pitam? Naime imamo fakultete i strucnjake, ali oprostite nevidjeh puno mjesta gdje bismo ih mogli naci i koristiti njihove usluge. I nase DS udruge kao i PUZ se muce i same organiziraju konkretni i kontinuirani rad (koliko to financije dopustaju) dok nam sustav ne daje mogucnosti rada s nasom djecom. Mi u HZDS pokusavamo sustavno pokrenuti da postojece ustanove koje imaju kadrova (ili ih jos treba) daju nasoj djeci potrebne usluge.
Naime i na nasem osobnom iskustvu (kad je udruga imala novaca za dio djece za logopeda i to dva tri mjeseca i mi ostali bez tretmana) smatram da treba sustav dovesti u stanje da daje potrebne usluge. Poradi toga trazeci u Zagrebu logopeda sam dosla do Slave Raskaja i krenulo je no onda opet sustav socijale koji kaze da dijete ne moze imati dva poludnevna boravka odnosno sustav socijale ne poznaje uslugu od 30-45 minuta dva puta tjedno nego te kratke usluge tretira poludnevnim boravkom i opet sve pada u vodu. Naime nasa djeca u Zagrebu imaju defektologa u kuci no logopedskog rada nije bilo, a kad su djeca krenula na logopedski tretman u SR onda je to socijala zabranila zbog gore navedenog.
No nedamo se, nedavno smo od socijale trazili da nadje nacin posebno jer navodno idu u promjene pravilnika i zakona (a to govore vec mjesecima i skoro godinama).

Iskustvo sa zdravstvenim ustanovama, mislim bolnicama ili specijaliziranim zdravstvenim ustanovama nije bas sjajno kao sto rekoh u prvim postovima, neki nas uopce nezele primiti, kod nekih cekamo jako dugo kao i drugi.

Da li to i radni terapeuti osjecaju i da li zele da i mi roditelji pokrenemo ili napravimo neke akcije?
F 15.12.2000.
Dinkic

moze 2 pitanja

PostPostao/la cvjetic » 30 pro 2006, 22:23

jooj, tek sada vidim da nisam poslala post nakon Dinkaca u kojem sam opisala posao i opis radnog terapeuta..:|

RADNI TERAPEUT -je zdravstveni strucnjak koji radi sa klijentima svih dobnih skupina, sa poteskocama klijenata u aktivnostima svakodnevnog zivota.
Radni terapeut koristi RT-PROCJENE (kako bi otkrio poteskoce klijenta), na osnovu toga provodi INTERVENCIJU sa odredenim ciljem koji si postavlja. Na kraju radi EVALUACIJU da bi imao objektivan pokazatelj terapije,te eventualno nesto izmijenio ili zadrzao odredenu smjernicu u svojoj daljnjoj intervenciji.

RADNI TERAPEUT RADI U ZDRAVSTVU (u bolnicama na SVIM odjelima, u Specijalnim bolnicama za medicinsku rehabilitaciju, SOCIJALI (u domovima umirovljenika...)I SKOLSTVU(djecjim vrticima, centru za autizam, skolama)!!!!!!!

ONO STO JE NAJBITNIJE DA RADNI TERAPEUT PROVODI SVOJU INTERVENCIJU KROZ AKTIVNOSTI SVAKODNEVNOG ZIVOTA DOK DRUGI STRUCNJACI npr: DEFEKTOLOZI TO NE RADE NA TAJ NACIN!!!!!!!!!!!!!!
cvjetic
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Fortuna33 » 30 pro 2006, 22:39

dobro nam dosla :juhu ja radim u centru za autizam al mi nemamo nikakvog radnog terapeuta.
mozes li mi dati par primjera sta radis il koji zadatak obavljas u specijalnoj skoli ili centru za autizam i koja je tvoja uloga tj kakva ce ona biti u buducnosti ( mislim na integraciju ucenika iz specijalne skole u obicnu) ?

i jos jedno pitanje: jel radis u bijeloj kecelji ;-) ?
pozdrav sa sjevera
Fortuna33
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

moze 2 pitanja

PostPostao/la cvjetic » 30 pro 2006, 22:41

SORRY FLOWERPOWER ALI U KRIVU SI!!! ;-)

RADNI TERAPEUT JE STRUCNJAK KOJI POTPUNO SAMOSTALNO DONOSI PROCJENU I BIRA NACIN I VRSTU INTERVENCIJE!!!!!!!!

RADNOM TERAPEUTU NE DAJU SMJERNICE U RADU NITI PSIHOLOZI, NITI DEFEKTOLOZI, NITI BILO TKO DRUGI!!!
(please, ako nisi upucena u neke stvari onda barem drugacije to napisi)

U pravu si da se radni terapeuti skoluju na Zdravstvenom veleucilistu 3 godine, a defektolozi 4 godine.

;-) ;-) ;-)
cvjetic
Samo sam naišla
Samo sam naišla

moze 2 pitanja

PostPostao/la cvjetic » 30 pro 2006, 22:47

U Zagrebu u Centru za autizam radi 4 radna terapeuta. Rade na aktivnostima svakodnevnog zivota- trening aktivnosti samozbrinjavanja, specificne socijalne poteskoce, komunikaciju na njiima primjeren nacin....

Radni terapeuti nose bijelu odjecu, ali ovisno o odjelu na kojem rade npr. na pedijatriji imaju odjecu sa djecjim motivima ;-)
cvjetic
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Fortuna33 » 30 pro 2006, 22:53

u tom centru za autizam, dali rade i ucitelji ili su samo radni terapeuti?
inace te radne zadatke koje si nabrojala radimo mi ( ucitelj + asistenti) pocevsi od njihovog socijalnog prilagodavanja pa do osamostavljivanja i nacina komunikacije.

i nije mi jasno zasto se nose te bile kecelje u skoli tj obrazovnim ustanovama :dunno
Fortuna33
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

moze 2 pitanja

PostPostao/la cvjetic » 30 pro 2006, 22:59

Dinkic, mislim da opcenito klijenta nikad ne bi trebali odbiti bez obzira da li on dolazi sa 5godina, 25 ili ranije...
Ustanove imaju praksu pracenja klijenata od prvog dolaska do zavrsetka programa...mislim da bi se klijentima trebalo dati na izbor da promijene ustanovu ako nisu zadovoljni ili im nesto ne odgovara....

To je moje osobno misljenje! Ali ocito je da se dogadaju neki propusti...
;-)
cvjetic
Samo sam naišla
Samo sam naišla

moze 2 pitanja

PostPostao/la cvjetic » 30 pro 2006, 23:06

U tim centrima za autizam rade i defektolozi koji su jedni od clanova tima. Defektolozi rade na drugaciji nacin od radnih terapeuta. U nekim dijelovima im se preklapa djelokrug rada, ali izvedba i nacin su jako razliciti. Jer, sam princip i pristup u radnoj terapiji je drugacije usmjeren.

;-)

Nemam pojma zasto radni terapeuti nose bijelo?! :dunno
Bila bi bolja neka druga boja? Sta kazes? :3srca
cvjetic
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Lidija » 30 pro 2006, 23:44

Cvjetic, cijenim to sto si se javila, ali nije potrebno tako jako VIKATI.

Cinjenica je da radne terapeute srecemo rijetko, da nam dio djece cak i u Zagrebu nije obuhvacen NIKAKVIM programom, da radnog terapeuta, pa cak ni ono sto bi trebao biti opseg njihova posla nisam srela kroz sistem.

Pitanje je kako opcenito poboljsati mrezu podrske, kako osigurati da SVAKO dijete dobije svu potrebnu, adekvatnu i kvalitetnu (re)habilitaciju, da svaka ustanova ima kompletni strucni tim i dovoljno ljudi za rad sa SVAKIM djetetom na bazi multidisciplinarnog i individualiziranog pristupa.

Toga kod nas NEMA.

A sto se tice bijelih kuta - cemu uopce uniforme u radu s djecom ? :dunno
Lidija
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Lidija » 30 pro 2006, 23:47

RADNOM TERAPEUTU NE DAJU SMJERNICE U RADU NITI PSIHOLOZI, NITI DEFEKTOLOZI, NITI BILO TKO DRUGI!!!

Zasto bi bilo tko od nabrojanih radio ''potpuno samostalno'', zar ne bi bilo bolje da se pristupa multidisciplinarno, da se suradjuje, da zajedno odredjujete pristup, i onda svaki odradjuje svoj dio posla.

Mislim da je tesko i nepotpuno raditi ''SAM'', jer je neuskladjeno.
Lidija
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Fortuna33 » 31 pro 2006, 09:24

Lidija je napisao/la:

Zasto bi bilo tko od nabrojanih radio ''potpuno samostalno'', zar ne bi bilo bolje da se pristupa multidisciplinarno, da se suradjuje, da zajedno odredjujete pristup, i onda svaki odradjuje svoj dio posla.

Mislim da je tesko i nepotpuno raditi ''SAM'', jer je neuskladjeno.

ovo ni meni nije jasno.meni samo ukazuje na mozebitnu losu komunikaciju i suradnju medu osobljem u radu sa ucenicima.

sta se tice moguce druge boje za kecelje........ definitivno sam protiv ikakve uniforme u odgojno-obrazovnim ustanovama .
cemu uniforma tj izgled bolnice i bolnicara? mislim da su se djeca koja pohadaju specijalne skole nagledala kroz svoj zivot bijelih kecelja i da ih apsalutno ne trebaju gledati i u skoli.
po kojem propisu moraju osobe u radu ( skolskom) sa djecom sa posebnim potrebama nositi uniforme( kecelje) a u radi sa zdravom djecom tj obicnom to ne trebaju???
ovako ispada kao da se bijelim kutama pruza i dalje izgled institucije u radu sa djecom sa posebnim potrebama a bas iz tih institucija su, zakonskim pravom koje im je ne tako davno dato , dobili mogucnost izaci i pohadati nastavu tj skolovati se.

dal postoji obicnih ucitelja u tim centrima za autizam il su sve u stilu defektolozi-psiholozi-radni terapeuti ?
Fortuna33
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la flowerpower » 31 pro 2006, 11:14

cvjetic - nema potrebe za ljutnjom ja sam post i pocela sa
ono koliko ja znam
i otvorena sam za nauciti :juhu

- svoj post sam temeljila na dvije cinjenice da na Goljaku tako rade - postoje dokumenti koje propisuje psiholog i daje "nalog" RT-u, isto tako bazirala sam na onome sto sam vidjela i dozivjela (uostalom svu takvu dokumentaciju i sama imam kod sebe pa ne znam gdje je nastao kratki spoj?)
- drugo: u sustavu skolstva ne postoji zanimaljanje RT, niti u predsk. niti u os niti u ss, niti u sustavu posebnog obrazovanja - molim te prouci zakone o obaveznoj strucnoj spremi - nema ranog mjesta na koji bi se RT mogao javiti i biti legalno primjen (a ne kao nestrucna zamjena), moguce je da u nekim ustanovama koje pokrivaju vise ministarstva rade i RT (a da ustanova u nazivu ili u programu ima i skolski dio) ali niti tad nisu zaposleni na osnovu zakna koji pokriva skolstvo.
to sve govorim iz iskustva ustanove gdje su se nekoliko puta RT javljali na natjecaj ali se na osnovu tumacenja prosv. insp. nisu mogli primiti na radno mjesto - odgojitelja za djecu s pp ili def. za djecu s pp
- trece:
ONO STO JE NAJBITNIJE DA RADNI TERAPEUT PROVODI SVOJU INTERVENCIJU KROZ AKTIVNOSTI SVAKODNEVNOG ZIVOTA DOK DRUGI STRUCNJACI npr: DEFEKTOLOZI TO NE RADE NA TAJ NACIN!!!!!!!!!!!!!!
s ovim se uopce ne mogu sloziti - defektolozi u mojoj ustanovi itekako rade na akt. svakodnevnog zivota i slobodna sam reci da je to osnova njihovog rada - treba razlikovati defektologe u direktnom radu od def. u tretmanu 1 na 1.
flowerpower
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la flowerpower » 31 pro 2006, 11:26

U Zagrebu u Centru za autizam

npr. on sam je pod duplim financiranjem - min. socijale i min. prosvjete, prosvjeta obavlja pedagoski rad (vrtic+skola), a socijala obavlja boravak.

p.s. ja sam u narandzastom
flowerpower
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la flowerpower » 31 pro 2006, 11:29

citam na stranicama http://www.hurt.hr/index_files/radna_terapija.htm
opis poslova - meni je to jako slicno opisu poslova naseg defektologa + malo fizoterapeuta.
kod nas je npr. u cp grupi kombinacija defektolog+fizioterapeut.

a sto se samostalnosti rada tice - mislila sam i na cinjenicu da RT nije samostalan u radu po opisu u zdravstvu, vec njegov rad je uz nekoga (slicno kao i primalje) i neizdaje svoje nalaze za van, nema pravo pecata i sl. broja - ili sam i u tome u krivu :dunno
flowerpower
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Sljedeća

Natrag na Djeca s teškoćama u razvoju

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.