Sada je: 12 kol 2026, 11:16.

Može 2 pitanja

Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.

Moderator/ica: nadicab

PostPostao/la Lidija » 31 pro 2006, 11:32

Koliko ja znam Centar za autizam je pod prosvjetom. Zato oni neke stvari imaju, neke nemaju, za razliku od mog klinca koji je u socijali, pa neke stvari ima, a neke nema.

Konkretno u Zagrebu, ovi pod prosvjetom nesto bolje stoje, jer grad ima materijalnog utjecaja, sto u drzavnim socijalnim nema.

Veliki je problem ta neuskladjenost i nesuradnja izmedju ministarstava. Mislim da nam je to u ovom dijelu najveci problem, a oni se elegantno mogu izvlacit na kompetenciju resora (nismo mi za to).
Lidija
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Lidija » 31 pro 2006, 11:36

a za uniforme - nisam sigurna ima li propis - ali zato postoje ravnatelji ustanova ;-)
Lidija
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Lidija » 31 pro 2006, 11:59

Fortuna, ne znam da li znas, ali u HR skolovanje, osposobljavanje, skrb, prava i obaveze i sve ostalo sto se tice djece i osoba s posebnim potrebama regulira nekih 200 i ne znam koliko zakonskih i podzakonskih akata, koji vrlo cesto nisu usaglaseni jer poticu iz razlicitih ministarstava..... Tko to sredi, dobit ce Nobelovu.

Kako je to, odnosno s ''koliko'' propisa sredjeno gore kod tebe?
Lidija
Ovisna sam
Ovisna sam

Komunikacija

PostPostao/la Dinkic » 31 pro 2006, 12:30

Fortuna, prekrasno, opet sam naucila jos nesto.

Oprosti mozda si vec pisala, da li vi u cetru imate i malu djecu, predskolce?

Da li roditelji aktivno sudjeluju sa vama strucnjacima u pripremi materijala za komunikaciju i da li vi njima prenosite kako raditi s djecom doma, ne samo pravi rad (jer pretpostavljam da vi ipak s djecom odradite sve sto je potrebno) nego kako komunikaciju i doma poticati i animirati kod djeteta?
F 15.12.2000.
"Kada Bog ima za tebe plan onda su svi tvoji planovi samo zrnca pijeska na obali morskoj."
Dinkic
kraljevna bez zrna graska

Krivo

PostPostao/la Dinkic » 31 pro 2006, 12:32

Kako na oba posta pisemo, greska, probat cu posljednji prebaciti na Komunikaciju.
F 15.12.2000.
"Kada Bog ima za tebe plan onda su svi tvoji planovi samo zrnca pijeska na obali morskoj."
Dinkic
kraljevna bez zrna graska

PostPostao/la flowerpower » 31 pro 2006, 15:05

isprika, danas je pod mzps, prije je bio cak tripartitno - zdravstvo+socijala+prosvjeta
kolegica mi je rekla da su ostali neki kadrovi iz podrucja zdravstva (ukljucujuci i RT) jer su zasticeni kao nadjeni na radnom mjestu.
isprika jos jednom :oops:
flowerpower
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la flowerpower » 31 pro 2006, 15:07

sto se tice rt i prosvjete - problem je sto ih nema u tome sto nema zakonske osnove za njihovo zaposljavanje (u standardima i zakonima).
flowerpower
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Lidija » 31 pro 2006, 15:11

jer su zasticeni kao nadjeni na radnom mjestu

Prestrasno !

I kad odu u mirovinu, vise ih nema.

Nema ih ni u socijali (ovoj koju ja poznajem).

Znaci samo u zdravstvu.

A logopedi ne pripadaju zdravstvu, ni psiholozi (osim u bolnicama), pa ni defektolozi, odnosno rehabilitatori. Psihologa ima malo u socijali.
O glazbo i likovnim terapeutima da ne govorim.

I kako onda uopce oformiti strucni tim :dunno

:strah
Lidija
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la nadicab » 31 pro 2006, 17:21

situacija u praksi je zbilja prestrašna, a još je u Zagrebu najbolje - kako je tek očajno stanje drugdje?
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
nadicab
Prepečena plavuša

Imam 2 pitanja

PostPostao/la cvjetic » 01 sij 2007, 16:48

Fortuna i meni nije jasno zasto nose bijele kute?
Ja ne volim nositi bijelu kutu, ali na zalost moram?! :dunno
Da se mene pita mogli bi nositi kakve god hoce, al onda bi doslo do totalne pomutnje. Pa, ostaje ono sto je Lidija rekla da o tome najvise odlucuje ravnatelj ustanove. ;-)
cvjetic
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Imam 2 pitanja

PostPostao/la cvjetic » 01 sij 2007, 16:56

Mozda nisam dovoljno dobro napisala?!
Radni terapeut radi svoju procjenu samostalno, nakon te procjene na timskom sastanku sjednu svi clanovi tima i iznesu svoja zapazanja. Nakon toga slijedi DOGOVOR tko ce, koliko i u kojem dijelu sudjelovati odnosno raditi.
Pod "samostalnim" sam mislila da npr. fizioterapeutu fizijatar prepise te i te elektroterapije i te i te vjezbe, dok radni terapeut tu moze izabrati samostalno model rada, pristup, metodu, medij i poteskocu klijenta.
;-)
cvjetic
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Imam 2 pitanja

PostPostao/la cvjetic » 01 sij 2007, 17:06

U centru za autizam ja sam vidjela od zutih i crvenih do zelenih kuta...
;-) :| :roll: :dunno
Znam da tamo rade medicinski tehnicari, fizioterapeut-kineziterapeut, radni terapeuti, jedna kolegica je zavrsila predskolski odgoj, a ostalo mislim (nisam sigurna?!, ali provjerit cu kada mi se probudi bolja polovica) da su defektolozi koji imaju neke predmete tipa likovnog, glazbenog, prirode.... :mah
cvjetic
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Imam 2 pitanja

PostPostao/la cvjetic » 01 sij 2007, 17:25

Sorry flowerpower malo sam se naljutila, jer je ispalo da cemo sad predbacivati da su ovi dobri, ovi drugi ne i tak......al, ok.
Jos jednom sorry!

Ne kuzim kak si mislila pod tim da je netko "zasticen naden na radnom mjestu"?

Ne znam sve detalje ministarstva zdravstva, socijale, skolstva....al, jedno sto znam da je to uzasno komplicirano za objasit....mozda ce Lidija i Nadica bolje znati neke stvari....npr. ako u zdravstvu dijete dolazi na neke terapije, to znaci da je to njegova maticna ustanova i da ju mozda (pod nekim uvjetima) moze promijeniti,ali ne moze mijenjati odnosno otic u ustanovu koja je pod drugim ministarstvom ;-)
cvjetic
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Re: Može 2 pitanja

PostPostao/la kvaka » 29 srp 2009, 00:38

Pozdrav svima,
evo nova sam na forumu i proletila sam po ovoj temi...uf vječna tema radna terapija, eukatori-rehabilitatori.
Po struci sam radni terapeut (eng.Occupational therapist, njem. ergotherapeuten)...radni terapeuti su vani cijenjeni stručnjaci, a kod nas, em što nas nema puno em što se u sustavu socijale na mjesta za radne terapeute zapošljavaju druge struke, pa često čujem kao idem na RT izrađujem ukrasne predmeta i slično, bitno je da se nekaj radi bez ikakve procjene,želje korisnika, mišljenja terapeuta ...
Ono što je već rečeno je da se preklapamo, je istina je, često ćemo imati isti cilj , ali svaki stručnjak će imati različite pristupe. Na žalost u Hrvatskoj vrlo često govorimo o transdisciplinarnom timu, ali se u praksi dešava da se dočekujemo na noževe, a stvarno mislim da to ni nema previše smisla jer zajedničkim radom zajedno sa roditeljima ćemo doći do cilja koji smo postavili. Boravila sam kratko vrijeme u Velikoj Britaniji te sam gledala zajednički rad RT i FT...i ostala oduševljena, laik bi rekao pa gle rade isto, ali...
Isto kao što su roditelji isfrustrirani činjenicom da nema puno radnih terapeuta, tako smo i mi isfrustrirani sa činjenicom da pojedini nemaju posao.
više o radnoj terapiji možete pronaći na http://www.hurt.hr/
http://www.wfot.org/
http://www.cotec-europe.org/

Pozdrav svima
kvaka
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Prethodna

Natrag na Djeca s teškoćama u razvoju

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.