Sada je: 27 srp 2026, 09:20.

Kada sve krene naopako, ali sa sretnim zavrsetkom

Moderator/ica: Diami

PostPostao/la Hajdi » 03 sij 2007, 12:09

Rita, ne znam ima li toga kod vas, ali meni je gin preporučila utegiće za vježbu. Imaš ovdje link Femina. Ja sam previše lijena ali pomače ako redovito vježbaš. Radi se o minijaturnim utežićima s kojima izvodiš Kegelove vježbe.
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la cookie » 04 sij 2007, 17:45

uff koja prica! :shock:
intuitivno si se odlucila za tu bolnicu i to ti je zivot spasilo...
oh providjenje ...
cookie
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la RitaZG » 04 sij 2007, 22:45

Hajdi,hvala bas cu pogledat za to. :bye
Cookie, nije bila samo intuicija, tu vaginalni porod nakon carskog rade smao u dobro opremljenim bolnicama. Ali imala sma ogromnu srecu,sve jedno.
RitaZG
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la putnica » 05 sij 2007, 00:32

Uff, koja prica!!!
:hug
I kako je na kraju dobro ispala.
Grli ih obje, a tebi poseban zagrljaj!
:3srca :3srca :3srca
N 2005. R 2007. A 2012. M 2015. M 2017.
moj kromosom ljubavi

Ja lutam presretan ovom divnom zemljom il' kiša pada il' sunce sja, ja uvijek dobre sam volje, uvijek radosno pjevam, u mom srcu tuga neće naći stan... (Sv. Franjo Asiški)
putnica
Meštar za slučajnosti

PostPostao/la RitaZG » 05 sij 2007, 07:59

Putnice, hvala.
Evo 7 tjedana nakon svega toga krvna slika se vratila u normalu(danas dobila rezultate), jos da me i mjehur pocne slusati bit ce super. Sve ostalo se gotovo do kraja vratilo u normalu. :bye
RitaZG
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la NINANJA » 05 sij 2007, 20:14

Rita - Ti si žena-zmaj!slika
Skidam Ti kapuslika
fantazija je divna baš zato što bi se možda mogla ostvariti
NINANJA
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Nina334 » 08 sij 2007, 14:01

Rita, svaka ti čast!
Nina334
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la swenova mama » 10 sij 2007, 00:20

Rita, tek sam sad procitala tvoju pricu, stvarno horor. Al, evo, imamo nesto zajednicko- meni je isto rupturirala maternica na porodu, tu u Hrvatskoj, i to ne klasicno, vec se odlomio cijeli kut. Tu u Hrvatskoj. I imala sam odlicne lijecnike u sali koji su me zakrpali. Mislim da nema bojazni da nasi lijecnici ne bi znali kako reagirati.
Isto vise ne mogu radjati, tj. nije preporucljivo jer moze puknuti u zadnjim tjednima trudnoce.
swenova mama
Sveta krava

PostPostao/la skorpionka » 10 sij 2007, 14:07

Cudim se da su u slucaju VBAC isli uopce na indukciju trudova a kazes da su ti uz epiduralnu dali i drip.
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la swenova mama » 10 sij 2007, 16:52

pa ja isto nisam htjela biti negativisticki orijentirana, ali bolnicu u kojoj nakon tri doze nestane gel za indukciju i onda joj treba pet sati da nabavi sljedecu, a usput napravi indukciju nakon carskog cime itekako povecava rizik rupture, osobno bih tesko hvalila, a kamoli govorila kako je puno bolja od nasih bolnica. Dapace, tu mi se bas cini dosta gresaka tijekom vodjena poroda, al...
Bas dobro da si ti to istaknula, skorpi :)
swenova mama
Sveta krava

PostPostao/la RitaZG » 10 sij 2007, 22:47

Ma gle, ono sam za nasu bolnicu napisala jer mi je mama imala dvije van maternicne i prsnuo joj je jajovod pa im je krvarila na hodniku da nitko nije prstom maknuo. Da stari nije zvao procelnika Petrove (u ono vrijeme) iskrvarila bi im na licu mjesta. A i stalno slusam o takvim i slicnom hororima.
Meni je maternica pukla na jako neobicnom mjestu(skroz na vrhu straga) da su rupu jedva nasli. Odnosno vaginalno nisu nista mogli nego su me morali otvarat i vadit maternicu van.
Hvalim ih zato jer im je super odnos bio i brzinom kojom su me sredili, pozrtvovanost,ma sve. A to da li su mi trebali dati drip ili ne, dali su ga jako malu dozu i stalno sam bila pod kontrolom. Ja sam isto tako jako htjela rodit vaginalno pa je i to bio jedan od faktora(mada me nisu trebali slusati bas). Da sam znala da ce se to dogoditi naravno da bi otisla na carski i nebi pet minuta razmisljala ali bila sam fakat super kandidat za VBAC i zato su me uzeli u program.Zasto se to desilo, ko ce ga znat. Vjerujem da sam imala svoje trudove i da nije bilo kemije u igri da se to ne bi desilo.
Oprostite ako sam nekog uvrjedila sa komentarom o nasim bolnicama i doktorima.
RitaZG
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la RitaZG » 10 sij 2007, 23:01

Swenovamama,kak su skuzili da ti je pukla?Kada?Bas me zanima. MOja nije pukla u porodu, odnosno pocela sam krvariti vise od pol sata nakon poroda.sasila me i vratila se da me pogleda i tek sam onda pocela krvarit. Zato kazem da ko zna kad bi kod nas skuzili. Bas sam imala srece,da me nije dosla tak brzo provjerit ,odnosno da je proslo samo 15,20 minuta ko zna sta bi bilo.
BTW ja sam bila svih tih tri dana skroz na monitor prikopcana i uvijek je netko bio uz mene bas zbog indukcije. Stvarno su me pazili,sta je je.
Hehe rekli su da ce o mom slucaju napisat u medicinskom casopisu, ne znam fakat je bila rjetkost da se to desi.
RitaZG
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

re:

PostPostao/la Nada » 11 sij 2007, 01:21

kako god...ali impresivno je to kako se nosis sa cijelom situacijom :1
Nada
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Anajecestoime » 11 sij 2007, 10:55

Rita, sad sam pročitala tvoju priču, i kao prvo, svaka čast na hrabrom i pozitivnom stavu.
No moram priznati da se i meni čini da su njihove odluke u bolnici bile malo čudne.

Prvi porod ti je bio carski.

Prenijela si tri dana i ostala bez plodne vode.

Nakon 20 sati gela nisi se otvorila ni milimetar.

Nakon dripa bebino srce ne kuca normalno.

Ako to nisu indikacije, da te usprkos tvojoj želji za vaginalnim porodom pošalju na drugi carski, onda ne znam što jesu.
Zadnja izmjena: Anajecestoime; 11 sij 2007, 12:49; ukupno mijenjano 2 put/a.
Anajecestoime
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la swenova mama » 11 sij 2007, 11:03

rita, kod nas se ruptura pri porodu promatra na dva nacina - starinski je da se zena uspava i rukom eksplorira maternica nakon poroda da se vidi jel pukla, noviji je da se promatra nakon poroda i po vitalnim znakovima- krvarenju, padu tlaka, otkucajima srca uoci se da je doslo do rupture.
Ruptura ce se rjedje zamijetiti odmah u porodu, najcesce ce se vidjeti ovako kao kod tebe.
Ja sam drukciji slucaj, meni je maternica rupturirala na carskom, pa su odmah vidjeli i odmah nasivali.
I jedno i drugo, dakle, ruptura u VBAC-u i ruptura u carskom poslije carskog ocekivana je komplikacija, ne precesta, ali je ocekivana.
Horor prica o porodima imas iz cijelog svijata, na zalost, najcesce se prepricavaju upravo takve, a smetne se s uma da vecina poroda prodje bez ikakvih komplikacija. Dozivljaj poroda izrazito je subjektivan, moj je prvi carski bio grozan, tesko sam ga podnijela i poslije sam imala ptsp od cijelog slucaja.
Ovaj je carski bio puno tezi, a kudikamo sam se lakse oporavila i bolje ga podnijela.
Hocu reci, ne vjeruj svemu sto se prica, a slucaj koji opisujes o svojoj mami star je barem nekoliko desetljeca, nije? Cak i u zaostaloj Hrvatskoj takvi lijecnici su danas iznimka, a ne pravilo. A pretpostavljam da takvih ima i u SAD-u.
swenova mama
Sveta krava

PostPostao/la ivana7997 » 11 sij 2007, 11:41

meni je cijela prica brrr jer mi je tema bliska, i ja sam cekala vbac

i puno sam citala i pripremala se itd ali nisam znala da moze doci do rupture za vrijeme carskog, to mi nije jasno.

swmama, daj malo vise detalja. je li ona rupturirala prije, pa su skuzili kad su otvorili, ili u toku? zasto? jesi li imala trudove?

ja se sjecam dokovog komentara kad su me otvorili, ajme, ovo samo sto nije puklo :shock: pa sam zakljucila da ako nije, onda ni nece, kad su me zarezali.
a da sam znala da moze i u toku, ah
ivana7997
Abundija

PostPostao/la skorpionka » 11 sij 2007, 12:13

Ruptura je ocekivana komplikacija, neobicno kod Rite je to sto izgleda nije pukla na mjestu ranijeg oziljka od carskog sto je uobicajenije. Ali sam sigurna da je ova prica kojim slucajem iz HR rodilista vec bi ovdje svi graknuli na ove za mene neobicne odluke doktora.
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la RitaZG » 12 sij 2007, 02:15

Ma maloj je srce bilo super cijeli porod ali na zadnjem tiskanju joj je pocelo zezat,znaci samo na kraju.
Meni je isto cudno kak moze puknut za vrijeme carskog.
Meni je pukla na vrhu straga, totalno ne vezano za oziljak od prijasnjeg carskog.
RitaZG
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Lila » 12 sij 2007, 09:51

Baš mi je žao što ti se to dogodilo, ali sva sreća da su doktori na vrijeme reagirali. Sad kad sam počitala tvoju priču, odmah mi padne na pamet da sam je pročitala prije poroda vrlo vjerojatno bih tražila-inzistirala da me porode ponovo na carski rez. Moj VBAC je sretno i bez ikakvih posljedica završio, nisam dobila ni drip, ni gel, apsolutno ništa, samo spazmex protiv bolova i to je to. Doktor me nagovarao na indukciju, čak da bi me nagovorio nudio mi je i epiduralnu, ja sam sve to odbijala, tako da je na kraju rekao kad krene da ćemo odlućiti. Moja je sreća što sam se brzo otvarala, od puknuća vodenjaka do rođenja moje princeze je trajalo osam sati. Moja kuma je dva puta nakon carskog rodila vaginalno bez ikakvih komplikacija i to me je nekak držalo. Mene nisu nakon poroda uspavali već su me samo promatrali. U hodniku rađaone sam provela dobrih pet sati. Vaginalni porod sam puno lakše podnjela od carskog reza i vjerojatno bih opet izabrala vaginalni, ali iskreno vjerojatno bi me bilo strah opako pogotovo sad kad znam što se sve može desiti za vrijeme poroda. Želim ti brz oporavak !!!!!!!!
:bye
Lila
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la swenova mama » 12 sij 2007, 09:53

swmama, daj malo vise detalja. je li ona rupturirala prije, pa su skuzili kad su otvorili, ili u toku? zasto? jesi li imala trudove?

nisam imala trudove, bio je elektivni carski zbog tlaka, a pukla je u trenutku kad su malog vadili van- on je lamatao rukama i "odlomio" kut. Maternica mi je bila kao flis papir, ocito, doduse, to smo i znali jer je na zadnjem mjerenju oziljak od carskog pokazano da je ispod 2 mm, sto povecava mogucnost rupture na 16% tijekom VBAC-a.
Ono sto mi se dogodilo, ocekivana je komplikacija, premda iznimno rijetka. Bas kao i ta da maternica rupturira tijekom turdnoce- kod mene se poklopilo nekoliko stvari koje su dovele do toga.
Sve si mislim, mozda bih trebala napisati pricu. :conf
swenova mama
Sveta krava

PostPostao/la swenova mama » 12 sij 2007, 09:55

Ali sam sigurna da je ova prica kojim slucajem iz HR rodilista vec bi ovdje svi graknuli na ove za mene neobicne odluke doktora

bas to. Rascevorili bi ih kao neprofesionalce koji nemaju pojma sta rade.
Inace, ima lijecnika koji tijekom VBAC-a daju epiduralnu, to je vani standard, kod nas je to veliko no-no, ali ih ipak ima koji se usude. temeljni razlog zasto se kod nas ne daje (i zasto se vani nije davala) zato da se prepozna ruptura ako do nje dodje.
swenova mama
Sveta krava

PostPostao/la RitaZG » 12 sij 2007, 23:27

Vidis ,ja nisam htjela epiduralnu uopce i kad sam isla na razgovor u kliniku koja je specijalizirana za problematicne trudnoce i porode, gdje su me moji poslali, doktorica je rekla da obavezno moram imat epiduralnu. I ako nista drugo samo uvucenu liniju da u slucaju komplikacija nemaju problema sa uspavljivanjem(carski). E meni su dali epiduralnu tek kad sam ih trazila,nakon dva dana(ja htjela sve prirodno). A fakat ne znam kak bi bez nje jer je sve puno brze bilo, nisu trebali pazit kolko me boli ili ne boli kad su skuzili da krvarim i kad mi je ruku gurnula do lakta u nutra :shock: . Ali ispalo je na kraju da su me morali uspavljivat, intubirat i sve kaj treba. Bez epiduralne bi zavrsila sigurno na carskom odmah jer onakvi ne ucinkoviti i jaki trudovi ,ne bi ih mogla puno dulje izdrzat. Ne znam kaj da mislim uopce. Bas je ljepo s nekim tko je prosao slicnu stvar razgovarat o tome.
RitaZG
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la RitaZG » 12 sij 2007, 23:30

Lila, bas ljepa prica i ja ih imam u okolini par i to me skroz potaklo da radim VBAC. MA kazem jos jednom, ovo se rjetko desava.
Pogotovo kod mene koja nisam imala nikakvih problema u trudnoci, aktivna do kraja, zdrava, ma sve super.
RitaZG
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la swenova mama » 13 sij 2007, 00:25

imas malo ispod moju pricu s poroda, napisala sam ju konacno :)
swenova mama
Sveta krava

PostPostao/la RitaZG » 10 vel 2007, 07:31

swenova mama je napisao/la:Hocu reci, ne vjeruj svemu sto se prica, a slucaj koji opisujes o svojoj mami star je barem nekoliko desetljeca, nije? Cak i u zaostaloj Hrvatskoj takvi lijecnici su danas iznimka, a ne pravilo. A pretpostavljam da takvih ima i u SAD-u.

Evo i ovaj slucaj u Osjeku je iznimka? JOj kako bi ih ja.
Nego i mene hvata totalni PTSP od ovog drugog poroda i pocela sam kopat, proucavat, razgovarat sa zenama i u srijedu idemo MM i ja odvjetniku po savjet. Mogu rec da su me i neki komentari ovdje trgli a i komentari zena oko mene. Uglavnom sad vjerujem da se to nije smjelo dogoditi i da su jednostavno nakon prvog ili drugog ne uspjesnog Cervadil pokusaja indukcije trebali napraviti carski, ili cekat da udjem sama u porod i pratit me tih zadnjih par dana u bolnici ako je vec bio rizik sa smanjenom plodnom vodom. Uglavnom na uputama (cervadil) pise da nije za VBAC i da uzrokuje rupturu maternice. Kad sam to procitala sva sam bila u znoju i ne daje se vise od dvije doze(ja dobila 4). Vidjet ce mo sta ce biti. :dunno ali toliko sam sad ljuta da to ne zelim pustit samo tako da prodje,pa makar ja bila jedna od milijon slucajeva, nije se trebalo to dogodit.
RitaZG
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Prethodna

Natrag na Priče s poroda

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.