Sada je: 01 svi 2026, 14:23.

astma

Sve o zdravlju, bolestima i preventivi.

PostPostao/la Buba » 30 pro 2006, 11:12

E. je opet pocela kasljati, naravno da je vikend i blagdan. :( nije strasno ali cini mi se opet kao lagani pocetak.

DA - te respule pulmicort joj znaci dajes kad je ulovi napadaj? E. je dobila vec par puta solumedrol, pa taj ventolin, htjela bi to nekako izbjeci. Bi li joj to pomoglo kad ju ulove napadi tijekom noci?

krkice - napisi malo vise o singularu. hoces li ga davati i malenom, ako ti je svekrvi toliko pomoglo.
Value has a value only if its value is valued.
Buba
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Dobri andjeo » 30 pro 2006, 13:17

Bi li joj to pomoglo kad ju ulove napadi tijekom noci?
hm nemam pojma al sam vidjela da rihter na cybermedu to preporuca i za bronhoopstrukcije i za laringitis za sprecavanje, inace je to bolje da dobije neg inekciju solumedrola jer pulm . u inhalaciji djeluje lokalno a ne ko solum. u inekciji tj manje je stetan... pulmicort je inace lijek isto za astmu kortikosteroidni , malo sam googlala i vidjela da ga puno astmasa koristi tako u inhaalaciji za prevenciju kao i singulair i da su jako zadovoljni...
Dobri andjeo
zlatna ribica

PostPostao/la Krkica » 04 sij 2007, 13:32

Ja sam naručila lijekove /PUNO PUNO HVALA DOBROM FORUMSKOM ANDJELU, S. :juhu :3srca /

Što se singulara tiče, ja ću čekat doktoričinu dijagnozu (nama ga još nije sama preporučila). Kako stvari sada stoje, cini mi se da cemo morati mijenjati terapiju, jer on i dalje (i nakon intezivne terapije ova dva tjedna) i dalje nocu kaslje, 1-2 puta po 5 minuta, a danas ujutro smo imali pravi show (zbog kojeg sam ostala doma). Spava dijete i najednom kao prestane disati (a, sad je s nama u krevetu, srecom) i onda naglo zahrce pa se kao pocne gusiti. Ja ga odmah dignem, vidim, nos nije zacepljen, ne curi nista (soba i prevlazna, sve se slijeva niz prozore), on opet zaspi i jos se par puta to dogodi i onda smo se u 6 ujutro svi digli, jer sam se uplasila tog prestanka disanja, pa taj hropac, kao da se bori za zrak, ne znam. Uglavnom, pricam jutros s mamom i jos jednom drugom mamom i obje sugeriraju pregled kod otorinca, mozda je to u biti treci krajnik.

Imamo kontrolu 26. o. m. i već znam da ću bit dosadna s pitanjima.

Nego, cure, jel ste vi probale homeopatiju kod takvih slučajeva. Imam info dvije cure od povjerenja kojima je ona stvarno pomogla (naravno ne odmah i ne u akutnoj fazi), ali, mislim da ću i to probati. Probat cu doc do ove doktorice forumske koju svi hvale na pregled, pa da vidimo kaj ce ona rec.
slika

Umjesto učenja kako to rade odrasli, od djece se očekuje da rade onako kako odrasli kažu.
Krkica
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Dobri andjeo » 04 sij 2007, 13:45

ma meni je problem doci do zg homeopata ... no tak je kod nas bilo dok nismo krajnike izvadili, sva tri... pitaj sama za singular. meni je rihter rekao da je on ok, da nije stetan i nek ga slobodno pije,..
Dobri andjeo
zlatna ribica

PostPostao/la Hajdi » 04 sij 2007, 13:45

Cure, u vezi s eteričnim uljima .. tako su nama objasnili na Pedijatrični kliniki u LJ na tečaju o astmi. Po njihovom objašnjenju eterična ulja mogu dodatno razdražiti kronično upaljenu sluznicu.

Ja se ne bih usudila davati lijekove sama bez konzultacije s liječnikom.
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la Dobri andjeo » 04 sij 2007, 14:34

hajdi a ko prica o etericnim uljima??? :conf
Dobri andjeo
zlatna ribica

PostPostao/la Hajdi » 04 sij 2007, 14:39

Dobri anđele, Krkica, ti i Buba spominjete eterična ulja. Ja vam samo prenosim info što su nama rekli u bolnici u LJ.

Krkica
Nego cure, jel vi lampice stavljate i u sobe gdje djeca spavaju? Mislim, na eterična ulja.

Dobri anđeo
JA STAVLJAM AL gasim kad zaspu, ne cijelu noc... bojim se pozara jer smo ga imali jednom od etericnog ulja i lampice i upaljaca...

Buba
ja im znam ponekad staviti etericno ulje u ovlazivac zraka jer ima na vrhu neku posudicu bas za to. kad su , kao sada, smrkavi i kaslju, stavim eukaliptus.
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la Dobri andjeo » 04 sij 2007, 14:49

aaaaaaaaa to :mrgreen: mi nemamo astmu a i stavljam etericna ulja koja se preporucaju kod astme, bronhitisa i upala grla :juhu po savjetu dokice koja se bavi et. uljima :bye
Dobri andjeo
zlatna ribica

PostPostao/la Buba » 04 sij 2007, 16:01

ja ih stavljam po vlastitom nahodjenju, jedina preporuka je koju sam dobila u ljekarni kad mi je magistra dala ovo ulje koje se preporuca bas za astmaricare. :dunno

za singular cu bas pitati na sl. pregledu jer cemo morati ici u thal. u crikvu kad mi je to najblize, nezgodno mi je stalno ici u zg (ok na kontrolne preglede, ali sto cu ako ju opet ulovi napadaj, nemam gdje nego tu. )
Buba
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la palunkica » 04 sij 2007, 16:08

Dobri andjeo, koja su to ulja koja se proporučuju kod bronhitisa i upala grla?
zvrkic 12/02
palunkica
od opernballa do heavy metala

PostPostao/la Dobri andjeo » 04 sij 2007, 16:21

bergamot, eukaliptus, lavanda, ruzmarin,...imam doma knjigu jos ti pogledam , ne znam napamet osim ovih koje stalno koristim. bergamot tak fino mirisi da ga ko parfem mozes koristiti,.,,
Dobri andjeo
zlatna ribica

PostPostao/la Buba » 04 sij 2007, 21:43

tintilinic ovdje imas nesto vise o etericnim uljima http://www.biovega.hr/Default.aspx?tabid=110
Buba
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Krkica » 05 sij 2007, 20:18

Ja sam na netu pronasla ovo

Bronhitis kod djece
• 10 kapi timijan linalola

• 10 kapi eukaliptusa radiata

• 10 kapi niaulija

• 25 kapi mirte

Ovu mješavinu možete koristiti u lampici, ulju za masažu (2 kapljice mješavine se pomiješaju sa žlicom baznog ulja te nanesu na prsa i leđa djeteta, ili se par kapi nanese na maramicu koja se zatim stavi blizu kreveta da bi se olakšalo disanje tijekom sna).

i ovo

Bronhitis je katar bronha i upala sluznice bronha. Blaži primjeri izgledaju kao jača prehlada. Osobe koje su krhkije konstitucije, sklonije su oboljevanju od bronhitisa. Mnoge prehlade su ustvari blaži oblik bronhitisa. Bronhitis se obično javlja u jesen zbog hladnog i vlažnog zraka, osobito magle. Može biti akutan i kroničan. Akutni bronhitis obilježava kašalj sa sluzavo-gnojnim ispljuvkom, može izazvati i upalu pluća. Kronični bronhitis obično nastaje iz akutnog, ako se ovaj češće ponavlja, zbog dugotrajnih fizikalnih i kemijskih podražaja, slabosti srca, zastoja u optoku krvi i plućima, kao zaostatak hripavca, raznih kroničnih otvoravanja (kronični alkoholizam, pretjerano pušenje). Kronični bronhitis može trajati godinama, a često uz periode poboljšanja i pogoršanja, doživotno. Dobar se učinak postiže i klimatskim liječenjem.
Aromaterapijom se djeluje na podizanju imunološkog sustava, snižavanje temperature i olakšavanje kašlja. Kod akutnog bronhitisa se preporuča polusuha inhalacija preko aroma-lampice ili vodenih sistema koji peru zrak i otklanjaju moguće uzročnike, djelovanjem ulja: čajevca, cedra, eukaliptusa, čempresa, lavande, naranče, melise, metvice, sandala, ružmarina, tamjana, mirte, limuna i td.
Preporučuju se inhalacije, kupke i masaža područja prsa i leđa.
Za osvježavanje zraka u prostorijama preporuča se koristiti mješavinu eteričnih ulja:
• 2 kapi čajevca
• 3 kapi lavande
• 3 kapi limuna
ili
• 2 kapi ružmarina
• 3 kapi bora
• 3 kapi eukaliptusa
Za djecu koristimo takozvana dječja ulja u preporovljenom omjeru:
• 2 kapi mirte
• 1 kap lavande
• 1 kap limuna
Ta kombinacija se koristi kroz dan a za večer umjesto limuna koristimo naranču.
Obzirom da limun jača imunitet, često ga koristimo u kombinacijama, no ujedno i razbuđuje, zbog toga u večernjim satima koristimo naranču, koja umiruje.
Za kupke je važno koristiti kombinaciju od 10-15 kapi eteričnih ulja ukapanih na šaku soli koju dodajemo u toplu vodu. Kod masaža obično koristimo neku neutralnu kremu ili biljno ulje kao bazu i dodajemo samo 2 kapi u potrebnu količinu koju dobro promiješamo i odmah utrljavamo.
Ako je povišena temperatura, obavezno koristimo ulje eukaliptusa ili bergamota koje ukapamo u 3 dcl mlake vode, umočimo pamučnu ili frotirnu rukavicu, malo ocijedimo i stavljamo na područje stopala i dlanova.
Koristno je piti sirup pripremljen od:
• 3 žlice smeđeg šećera
• 2 srednje glavice luka
• 2 žlice meda od kestena
Smeđi šećer rastopimo u posudi na vatri a onda dodamo pola litre vode i luk koji kuhamo dok voda vrenjem ne ishlapi do polovine. Tada skinemo s vatre, malo ohladimo i dodamo med. Uzimamo ohlađeno 3 puta po jednu žlicu dnevno a za djecu 3 male žličice dnevno.
Sirup je potrebno obavezno držati u frižideru.
Preporučuju se i čajevi od podbjela, plučnjaka, divljeg sljeza, trputca i ljubice.
Za dodatna objašnjenja potražite savjet aromaterapeuta

Ima dobrih savjeta i kod doktorice Harni (poliklinika Harni).

Istina, ne preporučuju se za astmatičare, jer mogu izazvati napad jerbo iziritiraju sluznicu. Mi vjerojatno idemo otorincu, jer je dokica sve vise sklonija mišljenju (bez obzira na genetiku familije) da je ovo kod maloga pravi laringo spazam.
slika

Umjesto učenja kako to rade odrasli, od djece se očekuje da rade onako kako odrasli kažu.
Krkica
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la kikiriki » 06 sij 2007, 01:39

Drage moje, na ovaj forum sam sasvim slucajno naisla "guglajuci" Pulmicort repules, asthmu, bronhitis...
Imam decaka koji ima 5.5. godina i od njegovog 17. dana zivota "borimo se" sa shishtanjem, asthmom i ekcemima. Od terapije do sada uzimali smo Ventolin, Flixotide (pre njega Becotide), te tabletice Pronison, Aminofilin, i inhalacije Berodualom, Spalmotilom ili Adrenalinom. U nekim tezim napadima dobija injekcije Niarepan.... Namucili smo se jako puno. Mali je do sada bio na hospitalizaciji cak 14 puta, najkrace 3, a najduze 27 dana. III krajnik smo operirali, te smo se tako oslobodili cestih upala srednjeg uha.... Novo je sada, sto su nam dr. prepisali Pulmicort repules, pa me zanima koliko ih cesto dajete svojim malisanima, u kojoj dozi, kakva su vasa iskustva.
Hvala od srca na svakoj pomoci!
kikiriki
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Dobri andjeo » 06 sij 2007, 16:36

http://209.85.135.104/search?q=cache:qr ... lr=lang_hr

tu imas nesto o pulmicortu, no ja ga dajem a i svi koje znam tu na forumu po preporuci dr rihtera s gornjeg foruma cybermed, za prevenciju bronhoopstrukcija i laringitisa par dana, no citala sam dosta i neke strane forume te vidjela da ga mnogi uzimaju za astmu bas i da su zadovoljni...
Dobri andjeo
zlatna ribica

PostPostao/la Dobri andjeo » 06 sij 2007, 17:00

http://www.drugs.com/pulmicort.html

tu ima dosta o pulmicortu , buba ne daje se kad napad pocne vec za preveciju koliko razumijem , za preveciju astmatskih napada... ili za ovo kaj veli rihter...

uglavnom smije se dat u kombinaciji sa singulairom... to sam pitala na srebrnjaku :)
Dobri andjeo
zlatna ribica

PostPostao/la kikiriki » 06 sij 2007, 18:00

:3srca Dobri andjele, stvarno si andjelak! Procitala sam sve i mnoge stvari su mi jasnije... Od srca hvala! ;-)
kikiriki
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Buba » 16 sij 2007, 02:20

danas smo bili na kontroli u th. u crikvi, bili smo kod druge dokice, jer je nas doc imao guzvu. :dunno uglavnom, rekla nam je da nastavimo s ovom terapijom (seretide 2x1) i da dodjemo na kontrolu za mjesec dana (tj. kad potrosimo lijek).
pitala sam ju za singular i pulmicort, kaze da nam to nije potrebno dok joj ova terapija djeluje, singular joj se moze davati kasnije ako bude imala slabije napade.
sad mi vise nis nije jasno, koliko sam citala, singular pomaze kod tezih oblika (koji su joj utvrdili da ima) i sad ova ovako kaze. odmah je pocela pljuvati po richteru sto mi se bas nije svidjelo, kao to je "richterova skola" :roll:
ne znam, cini mi se da cemo i dalje ici u zg na kontrole, samo da joj do tad bude dobro.
Buba
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Dobri andjeo » 16 sij 2007, 10:41

daj napisi buba rihteru na cybermedu vasu situaciju pa ga pitaj za misljenje... singulair i je za blaze slucajeve tj slucajve i kad nema astme se moze davat sto je kod nas slucaj :) sasvim drugacije djeluje,.. on nije kortikosteroid vec sprijecava neke leukotrijente da sprijecavaju napade i moze se davat i kod alergijskih rinitisa ne samo astme...
sve mu napisi , proradio je cybermed... i pitaj jel bi te primio na drugo misljenje... kak je sada mala?
uostalom zasto ne bi isli i u zg i u crikvu? na tvom mjestu bih se ipak drzala srebrnjaka ,ipak su oni centralna bolnica za djecu ;)
Dobri andjeo
zlatna ribica

PostPostao/la Buba » 16 sij 2007, 17:04

proradio je cybermed? veceras cu mu napisati, bas me zanima sto ce reci.
mda, ici cemo na srebrnjak, ali moramo ici i u thal., sto cu ako je ulovi kasalj.
za sad je sve dobro, kuc kuc, ne kaslje, ne smrca, nadam se da ce ovo potrajati.
Buba
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la MarijanaB » 20 sij 2007, 10:37

Dobri andeo

Imas li kakav domaci recept za moju djevojcicu koja ima 5g i akutni bronhitis sa gnjojnim cepovima koje iskasljava i od tih bezbroj preboljenih bronhitisa dobila je astmu i imala 4 upale pluca.Uzimala je singulare po flixotide ali nista joj nije pomoglo,nego sam joj u 9 mj dala bronho vaxom i otada je samo jednom bila na inhalaciji,ali stah me sljedeceg puta kad je ulovi.Ako imas nesto za nas pisi ili bilo tko ako nesto ima za recept.Vidim da nas je jako puno koje smo doktorirale na kaslju.Pozdrav svima :mah
MarijanaB
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la MarijanaB » 20 sij 2007, 10:37

Dobri andeo

Imas li kakav domaci recept za moju djevojcicu koja ima 5g i akutni bronhitis sa gnjojnim cepovima koje iskasljava i od tih bezbroj preboljenih bronhitisa dobila je astmu i imala 4 upale pluca.Uzimala je singulare po flixotide ali nista joj nije pomoglo,nego sam joj u 9 mj dala bronho vaxom i otada je samo jednom bila na inhalaciji,ali stah me sljedeceg puta kad je ulovi.Ako imas nesto za nas pisi ili bilo tko ako nesto ima za recept.Vidim da nas je jako puno koje smo doktorirale na kaslju.Pozdrav svima :mah
MarijanaB
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Dobri andjeo » 20 sij 2007, 17:50

joj nama ti nista domace nije pomoglo. ono kaj nama pomaze a sad sam si i nabavila za doma je pulmicort respule koje cu dat u inhalaciji ak prokaslje da sprijeci bronhoopstrukciju i mikronefrin ak krene laringitis ...drugo ti nama nis nije pomoglo :dunno
Dobri andjeo
zlatna ribica

PostPostao/la MarijanaB » 20 sij 2007, 20:44

;-) mozes li mi napisati dsve detalje o tom lijeku(pulmicort)kako se dozira, gdj cu ga narucit i koju jacinu za dijete od 5 god?I jos nesto je li to u obliku pumpice pa se stavlja u baby haler ili u elektricni inhalator? :mah
MarijanaB
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Dobri andjeo » 21 sij 2007, 09:35

stavlja se u elektricni inhalator, pulmicort respule mozes naruciti iz vana na priv. rcpt. pulmicort su ti za sprecavanje bronhitisa i laringitisa... imas na cybermedu se puno pisalo o njemu :)
ovaj drugi nemoj ak nisi uzimala do sada..gore vise na ovom topicu imas o pulmicortu linkove :)
Dobri andjeo
zlatna ribica

PostPostao/la tajci » 21 sij 2007, 22:31

Moj M. je od drugog mjeseca imao jaki neurodermitis. Bio je alergičan na sve živo (kravlje mlijeko, jaje, citrusi, jabuka, brokula, oraščići...),više se ne sjećam na što sve. Kako je rastao tako su prestajale alergije na nutritivne alergene i počele na inhalacijske. Sad ima 7,5 godina i najgore je kad počnu cvasti trave, korovi, ambrozija. Dg. astme je postavljena kad je imao nepune dvije godine. Od tada je na trajnoj profilaktičkoj terapiji s Flixotide. Prije početka terapije je često kašljao, lako se umarao. Kako smo uveli th. to se kroz godinu dana počelo smanjivati i sada nema nikakvih problema. Zadnje dvije godine uzima i Singulair J. Inače, pokušali smo i s homeopatijom, ali ja sam pukla kad mi je žena počela objašnjavati da lijekove ne smijem dirati s metalnom žlicom nego samo s plastikom jer se gubi energija ili nešto slično.
tajci
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Dobri andjeo » 22 sij 2007, 10:08

kako si zadovoljna singulairom?
Dobri andjeo
zlatna ribica

PostPostao/la tajci » 22 sij 2007, 12:32

Zadovoljna sam Singulairom. Prošle godine je konačno mogao normalno izaći van u osmom mjesecu kad cvjeta ambrozija. Prije toga par se znalo dogoditi da ga ne mogu pustiti van iz stana jer su odmah naticale oči, nos curio, počeo bi kašljati.
tajci
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Dobri andjeo » 22 sij 2007, 12:36

mi od kad ga koristimo, oko mjesec dana smo isto ojk, no ni u vrtic od tada neidemo slucajno, vidit cemo pravo stanje kad krenu u vrtic :dunno
Dobri andjeo
zlatna ribica

PostPostao/la Krkica » 26 sij 2007, 17:51

DA, kak cu cure?

Ima li kakvih promjena?

Jeste radili jos kakve nalaze?
slika

Krkica
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PrethodnaSljedeća

Natrag na Bubini sam!

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.