Sada je: 27 srp 2026, 11:26.

Covjek snuje, al netko drugi odredjuje :)

Moderator/ica: Diami

Covjek snuje, al netko drugi odredjuje :)

PostPostao/la swenova mama » 12 sij 2007, 11:26

Evo i moja prica.
S priblizavanjem ulaska u termin, dakle 38.-i tjedan, svi smo bili na granici euforije. I lijecnici koji su mi pratili trudnocu i mi doma. Trudnoca je iznesena, a to je veliki napredan u odnosu na prvu u kojoj je bilo tisucu problema nepoznatog uzroka i koja je, na koncu, rezultirala hitnim carskim u 35.-om tjednu.
I ovu su trudnocu pratili isti problemi, ali nekako smo ih, svi zajedno, dozivljavali opustenije- to smo sve vec vidjeli. Bilo smo na oprezu, bila sam u bolnici off i on, cekali smo da vidimo hoce li se kao i u prvoj pojaviti kod bebe tahiaritmija (koja je, uz lagano krvarenje, bila temeljni razlog hitnog carskog), hocu reci, pratili su me pozornije no "obicnu" trudnicu. U to ime, vadili su mi krv svaki tjedan (moj problem u trudnoci zove se leukocitoza nepoznatog porijekla uz jednu jedinu upalu u organizmu- upalu mjehura koja nije mogla leukocite podizati na taj nacin), cesce pratili UZV-om i CTG-om.
Sve je bilo, osim leukocita, u granicama normale, upalu mjehura pokusavali su drzati pod kontrolom silnim antibioticima, i tako smo gurali zajednicki.
U pocetku, odmah sam rekla da bih pokusala VBAC, ohrabrena primjerom prijateljice koja je rodila vaginalno nakon carskog uz epiduralnu. Znala sam da je moj lijecnik, dr. M., nova, modernija struja ginekologa koja dopusta epiduralnu u VBAC-u i koja ne uspavljuje zenu da bi se pogledala moguca ruptura, vec prati druge pokazatelje. Na pocetku, samos am izrazila zelju i na tome je ostalo, cekali smo da vidimo kako se sve odvija. Odvijalo se povoljno za potencijalni VBAC, a sama sam dolazila do termina, cinilo se kako nema nicega sto bi stajalo na putu mojoj zelji. U to sam ime prosla sve pretrage koje sam trebala proci, a usput sam obavila i oe za carski, zlu ne trebalo.
Medjutim, na zadnjem pregledu pred porod u ambulanti, dan prije napunjenog 38. tjedna, isli su mjeriti UZV-om stari rez od casrkog. Uoceno je da je rez tanak, da je ispod 2 mm, sto povecava mogucnost rupture maternice na 16 %, dok je u slucajevima kad je rez oko 3 mm debljine, taj postotak svega 1-2%. Razgovarali smo o tome i meni je prepusteno da sama odlucim sto cemo pokusati, s tim da su mi recene i sve potencijalne opasnosti drugog carskog reza (tu mi bas nije bilo ugodno pri dusi- to je kao da se bira izmedju zla i goreg).
Istodobno, na tom pregledu, prvi put u trudnoci vidjeli su da mi je tlak skocio- tada je bio na 160/120, pa petnaestak minuta kasnije 150/100 itd. Poslali su me na CTG, pa opet na mjerenje tlaka, nije se spustao.
Zakljucili smo, zajednicki, da je vjerojatno tlak podivljao zbog nelijepih prica koje smo pricali, ali da to treba pratiti pozorno. Inace, imam niski tlak, a cijelu trudnocu nikad nije presao 120/80. Pustili su me kuci s naputkom da do kraja dana mjerim tlak, i da se navecer telefonski cujem s lijecnikom, a, ako tlak ne pada, da dodjem ujutro u radjaonu pripravna za carski rez jer nemaju vise sto cekati s takvim tlakom, a ionako sam u terminu.
Tlak mi do navecer nije padao, stalno je varirao izmedju 160/120, pa onda najnizi 140/100, pa opet u visine. Navecer sam cula svog lijecnika (i prijatelja, moram reci) koji je vodio cijelu trudnocu i rekao mi je da se pojavim u radjaoni, da ce ujutro vidjeti sto ce sa mnom, ili carski ili u bolnicu. Ali da za svaki slucaj ne jedem nista.
U biti, znala sam da idem na carski i ujutro sam poskidala cijeli nakit sa sebe, dobila proljev od nervoze (prirodni klistir, poslije me spasio od punog pravog), istresla se na muza koji me vozio, pokusala se smiriti (nije islo- prosli carski mi je zaista ostao u losoj uspomeni), poljubila sw, rekla mu da mama ide u bolnicu (ionako sam u trudnoci svako malo isla, pa mu to nije bilo nista novo) i otisla u radjaonu.
Pri dolasku prikopcali su me na ctg, pokazivao je normalnu aktivnost maternice za tu gestacijsku dob, otvorena nisam bila ni mm. Tlak mi je jos vise podivljao (od straha sto slijedi). Kratkim konzilijem su odlucili da ce to ipak biti dan kad cu vidjeti bebicu.
Znala sam sve kako ide, i vise od toga, urodjena znatizelja mi nije dala mira, pa na zalost, znam i koliko slojeva rezu pri carskom, koje su komplikacije, kako sivaju itd. Dali su mi klistir (manju dozu jer sam prijavila proljev za koji mi je lijecnik odmah rekao da sutim o tome jer ce me izolirati, a on zna da je to od nervoze), anesteziolog mi je dao apaurin (ovaj put sam ga uzela, prvi put sam si bila jako hrabra pa nisam htjela), poslali me na tusiranje i dosetala sam do sale. Spinalnu asm jedva osjetila, imala sam najboljeg anesteziologa sa Sv. Duha, dr. L., sjurili par flasa fizioloske u mene, sala se napunila ljudima i poceli su. Imala sam dream team u sali, sva sreca, jer je pet minuta nakon pocetka doslo do komplikacije- pri vadjenju djeteta, mali se ritao (kazem da je odmah pokazao sto misli o svojoj mami) i odlomio je kut maternice. U tom trenutku nitko mi nista nije rekao, samo se osjetila cudna sutnja u sali, i zveckanje njihovog orudja. Kasnije sam saznala da je to bio problem, da su komadice trazili po meni (jelda to grozno zvuci? ), da su nasivali maternicu, ali da se boje da je doslo do komplikacije- da se bubreg malo okrenuo- par dana iza toga UZV-om su promatrali bubreg, bilo je u redu. Mjehur nisu ostetili, inace je to uobicajena komplikacija kod drugog carskog.
bebu su odmah pokazali meni, pa odnijeli, vristao je iz petnih zila cim su ga izvadili, odnijeli su ga onako krvavog i zamotanog u plahticu pokazati tati, a onda odmah potom i vratili meni na kratko.
Kad su me zasili, vratili su me u predradjaonu na promatranje, tlak jos nije pao, spinalna nije popustila, ali sam svejedno pokusavala cijelo vrijeme micati noznim prstima. Cijelo sam vrijeme vjezbala, a to kazu da je dobro poslije carskog, odmah poceti, bez cekanja- sto se duze ceka, vise boli.
Nakon dva sata prebacili su me na odjel (na Sv. Duhu ne ide se u intenzivnu), tamo prikopcali ponestvo flasa, dosla je sestra, ocistila me, oprala. I dalej sam vjezbala. Nakon desetak sati, molila sam ju da em okrene na bok- nije htjela, sama sam se okrenula. Ujutro su mi dosle fizioterapeutkinje pokazati kako se trebam okrenuti, nasle su me na boku. Donijeli su mi d. da ga vidim pa smo zajednicki lezali na krevetu. Sestru sam nagovorila da me digne odmah popodne drugi dan, otisla sam na wc, boljelo ej ko sam vrag. Znajuci od prvog carskog kako to boli, nisam se dala obeshrabriti, znala sam da boli, da ce boljeti i onda sve manje. Drugi sam dan vec sama landrala po odjelu, a treci doslovno trckarala drzeci se za trbuh. Bebu su mi prva dva dana nosili na satnicu, treci na cjelodnevno.
Peti sam dan izisla iz bolnice i dosli smo doma.
E sad, zasto je doslo do rupture tijekom poroda- pretpostavka je da je bilo vise cimbenika: prva trudnoca nikad nije isla do kraja, maternica nikad nije dosla do punog termina, sw je rodjen pet tjedana ranije. Drugi, sw je bio laksi gotovo za kilogram, a treci, vjerojano sam takve gradje da mi tkivo nije toliko i dovoljno elasticno i nije moglo podnijeti to rastezanje, pa je puklo kad je dijete "zacehnulo". Sreca je da se to dogodilo odmah na stolu i da sam imala "dream team" u sali koji je to vec vidio ranije, pa nije bilo neugodno iznenadjenje.
Naravno, preporuceno mi je da, zbog godina, vlastitog medicinskog problema i rupture maternice, ne pokusavam vise zanijeti. Naravno, zanesem li, oni ce uciniti sve da trudnocu privedu kraju, ali nije preporucljivo.
Ali, kakve veze- moja dva prelijepa decka kod kuce svakodnevno me podsjecaju da je sve to vrijedilo toga.

edit. imena lijecnika sam editirala da se ne bi meduza i njoj slicne nasle pricati o njima.
Zadnja izmjena: swenova mama; 18 sij 2007, 17:08; ukupno mijenjano 1 put/a.
swenova mama
Sveta krava

PostPostao/la mamashnita od noje » 12 sij 2007, 11:36

moja dva prelijepa decka kod kuce svakodnevno me podsjecaju da je sve to vrijedilo toga.
:3srca

iako znam priču, čitala sam je s velikim zanimanjem i pažnjom jer nisam znala baš sve detalje. i fakat si dobro prošla.
samo moram ti reći da si me prilično obeshrabrila u nekim planovima, oko kojih i sama imam nedoumice.
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la Natasa36 » 12 sij 2007, 11:56

Swenki, dečki su tu, to je najvažnije... :3srca :3srca

I zbilja, bilo je i puno sreće u cijeloj priči...

(sad si mislim, sreće pa da ja o carskom nisam znala gotovo ništa... ovako sam ga prošla samo uz uobičajenu dozu straha od operacije kao takve)
Everything will be fine at the end.
If it is not fine, it is not the end :)
Natasa36
Anka Partizanka

PostPostao/la Anajecestoime » 12 sij 2007, 12:02

Krasna priča :3srca

Pročitala sam je sa velikim zanimanjem, jer, u povjerenju, i mi imamo neke planove u pogledu toga....

Jedino me zbunjuje ovo:
na Sv. Duhu ne ide se u intenzivnu

Mene su prije četiri godine, i ne samo mene nego i druge "carice" slali na intezivnu gdje smo bile cijeli dan operacije i prijepodne slijedećeg dana. Zar su promijenili tu praksu ?
Anajecestoime
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Lila » 13 sij 2007, 17:20

Lijepa priča ;-) , i ja sam oba puta rodila na SD, a što se tiće doktora stvarno su super. I da opet idem rađati ponovo bih izabrala SD.

:juhu
Lila
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Septembar75 » 15 sij 2007, 09:47

Dirljiva prica :3srca
meni jako poznat osjecaj jer sam obje cure rodila na carski
:3srca :3srca
slikaslikaslikaslikaslikaslikaslikaslikaslikaslikaslikaslika
Septembar75
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Mishica » 15 sij 2007, 11:33

Prica mi je puna detalja i informacija koje su mi bas trebale.
Glavno je da su decki tu i da su zdravi. :3srca
SARA 25.01.2006.
Mishica
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la TinaL » 16 sij 2007, 10:39

Jako zanimljiva prica puna dobrih informacija :up Iako moram reci i meni dosta obeshrabrujuca :dunno
Zasto na drugom carskom obicno ostete mjehur?
TinaL
sretnica s krilima

PostPostao/la swenova mama » 16 sij 2007, 11:45

ma ne ostete, to je inace ocekivana komplikacija i najcesca pri carskom rezu. Da ne ulazim u detalje zasto do toga dolazi.
swenova mama
Sveta krava

PostPostao/la RitaZG » 17 sij 2007, 07:38

Intenzivna njega, to me uvijek zbunjuje. Sta to znaci? Mene su nakon carskog i sad ove zadnje operacije iz operacijske sale otpeljali u prostoriju gdje sam i dalje bila prikopcana na sve zivo i tamo me kao promatrali sat vremena i onda opet drito poslali u normalnu sobu. Znaci bila sma u nekakvoj intenzivnoj maksimalno sat vremena nakon operacije.Cak su mi i prvi put(bila sam budna sa spinalnom) nakon carskog donjeli malu u tu sobu i dali mi je na dojenje. Nije smio nitko k meni jer je bilo vise pacjenata tamo pa da ne smetaju a i zbog sterilnosti. MAda je oba put a bila prvo mama a drugi puta je bio muz odmah sa mnom kad sam se budila.
Jel kod nas neka druga procedura ili sta?
RitaZG
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la RitaZG » 17 sij 2007, 07:40

E da, zaboravila sam se zahvaliti na prici. :mah
Ovo s mjehurom je mene ovaj puta pogodilo i to bogovski.Evo jos uvijek ne funkcionira kak spada. :cry:
RitaZG
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la meduza » 17 sij 2007, 12:40

Ne, nisam mogla izdržati... Morala sam se javiti. Dakle...
...jer je pet minuta nakon pocetka doslo do komplikacije- pri vadjenju djeteta, mali se ritao (kazem da je odmah pokazao sto misli o svojoj mami) i odlomio je kut maternice. U tom trenutku nitko mi nista nije rekao, samo se osjetila cudna sutnja u sali, i zveckanje njihovog orudja. Kasnije sam saznala da je to bio problem, da su komadice trazili po meni (jelda to grozno zvuci? ), da su nasivali maternicu, ali da se boje da je doslo do komplikacije- da se bubreg malo okrenuo- par dana iza toga UZV-om su promatrali bubreg, bilo je u redu. Mjehur nisu ostetili, inace je to uobicajena komplikacija kod drugog carskog.
Mogu shvatiti kada ljudi koji nisu u određenoj struci nespretno objašanjavaju stručne stvari, ali ovo je ipak malo previše. Bez obzira što je ovo forum na kojem iznosimo vlastito mišljenje i viđenje događaja, forum pruža informacije i utiče na mnoge. Dakle...Da je meni doktor "stručno" objasnio pojam odlomljenog kuta i uobičajene komplikacije, ja bih se dobro zamislila kome sam se dala u ruke. Na svu sreću, poznavajući obojicu i znajući ih kao izvanredne ljude i stručnjake, mogu samo pretpostaviti da je riječ o neukom izvrtanju i shvaćanju pravih činjenica. Nitko ne osporava mogućnost pojava komplikacija u toku poroda, ali ovakve izjave mogu kod ostalih žena koje nisu upućene i ne znaju ništa ili jako malo o patologiji poroda (što je sasvim opravdano) dovesti do nepotrebnih i štetnih razmišljanja. Svaki porod je priča za sebe, svaki porod je Blagoslov (s velikim B) i ovo je mjesto na kojem se žene trebaju međusobno bodriti, a ne se takmičiti u prepričavanju horora i lovačkih priča (na svu sreću)!
meduza
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la iris » 17 sij 2007, 13:13

Ni ja ne mogu izdrzati meduza, ne razumijem tvoju reakciju. Swenki (bar na ovom pdf-u ;) uopce nije da bi educirala nego da bi podijelila svoj dozivljaj.

I svakako bih rekla da je dijete blagoslov, ali moji porodi bome nisu bili ni blagoslovi sa malim b a kamoli sa velikim.
iris
slavonska gazela

PostPostao/la meduza » 17 sij 2007, 13:26

Doživljaj "odlamanja kuta maternice" ne postoji, a isto tako govoriti o "uobičajenoj" komplikaciji ne shvaćam doživljajem nego neukom edukacijom. Svaki porod nakon kojeg su mama i beba žive i zdrave je Blagoslov. I ako baš hoćeš... Iz vlastitog primjera ti mogu reći i da moja trudnoća koja nije ishodila s živorođenim je veliki Blagoslov.
meduza
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la eli » 17 sij 2007, 13:28

meduza, ne poznaješ dovoljno swmamu za koristiti pojam neukom edukacijom. nije ona ni neuka ni needucirana. ne samo općenito već i po pitanju medicine.
eli
Sveta krava

PostPostao/la mamashnita od noje » 17 sij 2007, 13:35

ne znam čemu tolika frka :dunno
sve mi koje smo ovdje na forumu nismo baš tuke pa da sve shvaćamo doslovno i uzimamo zdravo za gotovo ono što se ovdje piše.
osim toga, jasno je kao dan da sve one žene koje pišu o porodu pišu o svom iskustvu tog poroda, dojmu tog poroda, onome što im je medicinsko osoblje reklo ili što su pročitale u otpusnom pismu. jasno je kao dan da nisu sve žene na ovom forumu porodničarke.
sigurna sam da bi svaka struka o čijoj se domeni na MIB-u raspravlja imala pozamašan broj kritika na apsolutno svakom podforumu ovdje.
i ne mogu se oduprijeti dojmu da si meduza nisi nova forumašica, tek registrirana, nego netko tko se poslužio novim nickom, a to mi se nimalo ne sviđa.
no možda nisam u pravu. :dunno
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la iris » 17 sij 2007, 13:41

jako mi je zao meduza :place , vjerujem da ne mogu shvatiti kako se osjecas i da je tvoja bol velika.

Ipak se ne mogu sloziti s tobom da ovo nije mjesto za horror price ako ih je netko takvima dozivio , po meni podrska znaci i to da mogu izbaciti iz sebe sve -i dobro i lose .

Btw, ova gore prica mi uopce nije napisana na takav nacin usprkos objektivnim poteskocama koje su swenki pratile u trudnocama. Dapace, iz nje mi zraci pozitiva. :mah
iris
slavonska gazela

PostPostao/la meduza » 17 sij 2007, 13:57

...nije ona ni neuka ni needucirana. ne samo općenito već i po pitanju medicine.

Swmamu ne poznajem kao ni jednu od vas ovdje na forumu. Svoje mišljenje o vama mogu samo graditi na osnovu onoga što pišete. Ja ne sumnjam niti sam prvim postom dovela u pitanje educiranost Swmame glede pojma "općenito". Po pitanju medicine je nešto sasvim drugo.... Oni boldani dijelovi ne idu u prilog educiranosti po pitanju medicine. Jednostavno ne spadaju u medicinsku terminologiju, ne spadaju ni u pojednostavljeno objašnjenje na relaciji medicinar-laik. Žao mi je što moram reći (jer će ispasti arogantno htjela ja to ili ne), ali "guglanje", "surfanje internetom", čitanje i koliko-toliko razumjevanje stručne literature, prijateljstvo i druženja s doktorom ne daju diplomu medicinske educiranosti. Konkretno u "problematičnom" postu pojam medicinske educiranosti bi čak bio i na mjestu da je riječ o razumjevanju signala što nam ih šalje naše tijelo u toku pripreme za porod ili u slučaju praćenja tlaka i sl., ali u objašnjavanju patologije poroda... E, za to i diplomirani liječnici još minimalno 5 godina "žuljaju" stolicu, bdiju u dežurstvima i cijeloživotno se na praksi i u teoriji obućavaju. Zato me nitko ne može uvjeriti u tu "medicinsku educiranost" bez obzira što je Swmama sigurno izvanredna žena i revna aktivistica ovog foruma.
P.S.Ovo ne važi samo za medicinu već i za sve poslove koje ljudi obavljaju sa znanjem i umjećem. Primjer.... Ja sam "automehaničarski educirana". Znala sam na staroj očevoj "stojki" ( i danas bi znala da je imam) promjeniti ulje, svjećice, žaruljice... Mjenjala bih uredno i filter za zrak. Zamjena ljetno zimskih guma mi je bila specijalnost.... No kada je kvar bio stvarno kvar otišla bih ja "automehaničarski educirana" pravom automehaničaru.
Joooj...Sad sam skužila da je primjer nespretno odabran (automehaničar-ginekolog, ha-ha), ali stvarno sam mislila sasvim normalno i ozbiljno kada sam ga pisala.
meduza
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la kimama1 » 17 sij 2007, 14:07

dosadno na tvom forumu, jelda :lol
BAKA - NALIJA
kimama1
obična palunkica

PostPostao/la mamashnita od noje » 17 sij 2007, 14:08

svega mi, pomislila sam isto.
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la SlucajniGost » 17 sij 2007, 14:11

Swmamu ne poznajem kao ni jednu od vas ovdje na forumu. Svoje mišljenje o vama mogu samo graditi na osnovu onoga što pišete.

daj si vremena onda tek si jedan post napisala, a pišeš kao da čitaš godinama :juhu

meni samo nije jasno što ti želiš reći? da se 'odlomljeni kut maternice' nije mogao dogoditi?
Jedi mind tricks ;)
SlucajniGost
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la meduza » 17 sij 2007, 14:15

Dok sam pisala zadnji post već se naslagalo neštpo novih. Dakle idemo redom...
Mamašnita od noje...Nitko ne kaže da su forumašice tuke, ali je činjenica da trudnice čitaju, usvajaju i suosjećaju se sa svakom prićom na ovom forumu. Činjenica je i da veliki broj žena s lošim iskustvom (opravdanih i neopravdanih) iz bolnica "šeta" od foruma do foruma i umjesto sijača sreće postaju sijači panike i nepovjerenja. Ja znam da je ovo mjesto za izbaciti emocije iz sebe, bilo loše ili dobre, ali onda to moraju stvarno biti nepatvorene, iskrene emocije, a ne demonstracija svojih "nadljudskih" napora ubacujući u priču medicinsku problematiku koja ne postoji. Inače, nikada nisam bila "aktivirana" na ovom forumu i ne skrivan se iza nekon nicka. Ovo je moj prvi susret (javni) s vama. Do sada sam vas čitala i upijala u toku zadnje trudnoće, a sada sam se kao iskusna mama i "pasivna" forumašica javila.

Iris... Ne možeš znati tu bol. Nitko je ne može ni znati jer je samo moja. Hvala ti na razumjevanju. Moj mali anđeo mi je za tri godine poslao drugog, pa za dvije trećeg, pa za osam i četvrtog. Eto Blagoslova!
Imam moja četri anđela: tri zemaljska i jednog nebeskog.
meduza
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la mamashnita od noje » 17 sij 2007, 14:23

meduza je napisao/la: Ja znam da je ovo mjesto za izbaciti emocije iz sebe, bilo loše ili dobre, ali onda to moraju stvarno biti nepatvorene, iskrene emocije, a ne demonstracija svojih "nadljudskih" napora

ali ja iz swenkinog posta vidim samo riječi pohvale za nadljudske napore koje su uložili doktori u operacijskoj dvorani. gdje se spominju njezini nadljudski napori?
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la eli » 17 sij 2007, 14:25

meduza, istina je da ne poznaš swmamu, ali po čemu zaključuješ da je ona svoje znanje skupila guglanjem? ja je poznam i mislim, nisam sigurna, da je vjerno prenijela ono što je čula od doktora. ako se nekim drugim, medicinski obrazovanim ljudima ne sviđa laičko objašnjenje koje je dao dr.matijević, to je već druga priča.

i swmama ne govori o ovom, drugom porodu, kao teškom. dapače, u usporedbi sa prvim, kojeg nije opisala, smatra ga lakim.
eli
Sveta krava

PostPostao/la meduza » 17 sij 2007, 14:31

Dio koji si označila i nije bio direktno upućen postu SWmame. On je moje uopćeno viđenje nekih priča s poroda. Napominjem da sam cijeli post, kao repliku na post Swmame, započela kada sam se "spotaknula" preko nesretno odabranih termina tipa "odlomljena" i "uobičajena".
meduza
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la swenova mama » 17 sij 2007, 15:06

meduza, sto zelis reci? Da je komplikacija rupture maternice (sto bi bio strucan termin za ono sto se meni dogodilo) pri carskom uobicajena komplikacija? Hoces reci da se to meni nije dogodilo? Da je nemoguce ovo sto pisem, a sto su mi lijecnici pojednostavljeno rekli? Jer se maternica nije rasparala, vec doslovno je pukao komad koji su trazili po meni- zelis detalje toga ili kako su poslije nasivavali? I zasto su, prilikom tog carskog isli dosta duboko i poslije me setali da provjere uZV bubrega jer su se bojali da se bubreg "okrenuo"? Zelis reci da sam sve izmislila, da se nista od toga nije dogodilo? Da nije moguce da se odlomio dio iako je maternica na tom mjestu bila tanja od 2 mm? Jesi li ti bila u sali sa mnom ili lijecnici koji su mi poslije laicki, meni prilagododjenim rjecnikom objasnili sto se dogodilo?

Koji je tocno tvoj problem? Odnosno, s cime imas problem u mojoj prici?
Da, imala sam tezak porod. Da, imala sam neuobicajenu i neocekivanu komplikaciju ruputure maternice pri carskom rezu koja se javlja u iznimno malom postotku slucajeva. Prezivjela sam i sretna sam sto sam prezivjela iako vise necu radjati.

Sto zelis, da pisem medicinskim latinskim izrekama? Ili te jednostavno smeta sto je moj porod imao komplikacije i sto ti se cini da sam nezahvalna jer to uopce spominjem?

Da, ostecenje mjehura pri carskom rezu prilicno je uobicajena i ocekivana komplikacija. Najcesca, ako bas hoces jer pri ulasku u trbusnu supljinu potrebno ej razdvojiti mjehur i tu moze doci do manjeg ili slabijeg ostecenja. Zelis reci da to nije istina? Posljedica su i razne infekcije uro trakta.

Uostalom, sve ti to pise u medicinskoj literaturi, pa ako hoces i na googlu:

Risks for the Mother
A few women have one or more of these complications after a c-section:

Increased bleeding, which may require a blood transfusion
Infection in the incision, in the uterus, or in other nearby organs
Reactions to medications, including the drugs used for anesthesia
Injuries to the bladder or bowel
Blood clots in the legs, pelvic organs or lungs

I, stvarno mi je zao sto se tebi dogodila ruzna stvar, ali nemoj meni skakati za vrat. Moj porod nije bio lovacka prica, niti je meni stalo da se prepricava kao horor. Imala sam prijatelje i lijecnike-strucnjake u sali i ludu srecu da su oni bili tamo, ne znam kako bi zavrsilo da nisu. U prijevodu, ti me optuzujes da lazem? Ajde dokazi necim da je sve sto sam napisala nemoguce.

I za kraj, sto tebi daje tu strucnost da procjenjujes je li se sve tako moglo dogoditi?
swenova mama
Sveta krava

PostPostao/la ivana7997 » 17 sij 2007, 15:14

meni je zasmetao termin 'odlomio se kut maternice' jer mi je lomiti termin za odvajanje komada od necega krutog ili tvrdog, a maternica to nije, a nije ni coskasta da bi joj se odvojio kut

ali znam na koji su nacin meni objasnjavali komplikacije koje su se dogodile :roll: , pa mi je donekle jasno
ivana7997
Abundija

PostPostao/la swenova mama » 17 sij 2007, 15:32

Konkretno "odlomio se kut maternice" rijeci su lijecnika dok su mi laicki objasnjavali sto se dogodilo.
swenova mama
Sveta krava

PostPostao/la damdam » 17 sij 2007, 21:47

a ja eto ne mogu vjerovat u što se ovo pretvorilo...

da, žena je, na žalost, kao i još mnoge druge imala problema na porodu...
i što sad? Treba čitav život o tome šutjeti i pričati kako je sve bilo savršeno?!?

A taj isti doktor je jednom rekao kako trudnoća nije blaženo stanje nego opasno stanje! I slažem se s njim ( bila ja laik ili stručnjak totalno irelevantno, kao što je to uostalom irelevantno i za Sw, jedino što je važno je da je ta dotična u tom trenu bila na stolu i nitko drugi, ponavljam, nitko drugi ne zna kako joj bilo i što je prošla)
U trudnoći a posebno tijekom poroda može se dogoditi toliko mnogo neprilika i toliko mnogo poremećaja ( što je i shvatljivo, s obzirom da se u jednom organizmu stvara drugi koji je zaseban, drugačiji)
i to nije nešto o čemu treba šutjeti, osim ako se ženi nakon svega o tome jednostavno ne priča.
Strah u trudnoći? Strah od poroda?
nisam znala da je on isključivo zarazan, mišljenja sam da je on sam po sebi prirodan i razumljiv
A post Swenove mame ja sam shvatila na sljedeći način:
'Da, svašta je moguće tijekom poroda ili carskog, ali ako ih vode pravi stručnjaci, sve više tih problema i komplikacija je rješivo.''
Mene je sve to ohrabrilo!
mama, ja te volim i obožavam do plavog neba! ovih 29 srca je za tebe! prosinac,2009
damdam
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la mamashnita od noje » 17 sij 2007, 22:49

ma meduza se samo za krivi post uhvatila :mrgreen:
mamashnita od noje
Muza

Sljedeća

Natrag na Priče s poroda

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 8 gostiju.