Sada je: 13 kol 2026, 13:36.
Moderatori/ce: latica, Crazy Daisy

Ljutimo se ako dijete ne udovolji našim potrebama
Dijete može samo ono što može. Ako ne može učiniti ono što tražimo, nepošteno je očekivati ili zahtijevati više, a ljutnja samo pogoršava stvar.
Dvogodišnjak postupa kao dvogodišnjak, petogodišnjak ne može biti kao desetogodišnjak, a desetogodišnjak se ne ponaša kao odrastao čovjek.
Ne pomaže ako očekujemo previše. Postoje granice dječjih mogućnosti, a ako mi ne prihvaćamo te granice, frustriramo i sebe i djecu.
Svejedno, roditelji ponekad očekuju od svoje djece nešto što bi i starijem djetetu bilo teško. Tako zapravo tražimo od djece da budu starija nego što jesu.
Žalosno je to što ovakve tekstove neće pročitati niti se njima zamarati upravo oni koji bi trebali i koji najviše tih pogrešaka i rade.
Čim ste ovaj tekst pročitale, znači da se trudite i da će se ovdje naći možda poneka točka u kojoj ćete se prepoznati. No, još uvijek postoji i previše roditelja kod kojih su ove točke pravila ponašanja...
Smatram da ovakve stvari treba s vremena na vrijeme pročitati iako se čine suhoparnima na prvi pogled i da je sve to otkrivanje tople vode po tko zna koji put...ali meni paše obnoviti gradivo i ovakve vrste (za neke prepojednostavljeno - za mene jednostavno i ljudski napisano).
dok me pljucka onako bezuba 
Dajemo li ljubav, ljubav ćemo i dobiti natrag.

swenova mama je napisao/la:takve ce tekstove procitati jedino oni koji zele saznati nesto o djeci, a ne smatraju da je odgoj urodjeno znanje.![]()
Osobno se s nekim tockama slazem, s nekima ne, al inace ne volim ovako nabacane "mudrosti" razdijeljene po tockama
...i dok bih ja proučavala tako nešto gdje je potrebno dignuti dijete na ruke i ununati ga i umiriti da lijepo zaspe - moje dijete odraste dok ja prelistavam (naravno, ovaj moj primjer je malo "prenaglašen", ali u biti je tako - želim gledati svoje dijete, naravno da treba učiti i "sa strane", ali ponavljam, ja i moje dijete "pišemo "knjigu" jedinstvenu i neponovljivu i ne bih gubila vrijeme na teška naukovanja tamo gdje je potreban samo onaj mali topli zagrljaj i jedan trenutak da se samo zastane, duboko udahne kad ste na rubu i shvatite da je dijete - dijete, a ne projekt i zato kažem da meni odgovara ponekad pročitati ovakvo što da malo predahnem i udahnem i krenemo dalje kad zapnemo.

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.