“U zdravom tijelu - zdrav duh!” - kako biti, postati ili ostati fit; mjesto za pitanja i razmišljanja o zdravlju, njezi i raznoraznim sportskim aktivnostima.
Odgovori

Re: Željezo

17 ožu 2011, 19:20

Evo, našla sam jučer neki članak o željezu, kažu da sušeni peršin ima jaaaako puno željeza u sebi. :shock

18 ožu 2011, 15:48

Spirulina je fenomenalna za zeljezo. Ali, ne digne ga odmah u visine, nego u periodu od recimo dva mjeseca. I onda stoji, ne pada vise.

18 ožu 2011, 16:03

titirlica je napisao/la:a sirup od bazge , za njega kažu da podiže željezo :dunno

da, ali od bobica, ne od cvijeta.
a bobice su nekakve i otrovne, mislim termički neobrađene :dunno

05 svi 2011, 13:01

meni je željezo bilo toliko nisko da mi se vrtilo u glavi,menge su mi poslije prve bebe jako jake tako da što god sam nadoknadila sa ferum lekom izgubila kroz mengu :/
Put me nanio kod homeopatice i žena mi dala kuglice koje sam pila 3 dana.Poslije toga mi se željezo drastično popravilo,pod drastično mislim gornja granica je 30 ja imam 35 :shock a ježi ga sad je previsoko pa ću prikočiti malo sa crvenim mesom,špinatom i vinčekom :mrgreen

05 svi 2011, 17:22

meni je 26! mislila sam da sam anemicna a u stvari imam samo nizak pritisak i preterala sam sa mesom, zelenom salatom i vitaminom C!!!! Cure evo recepta da postanete gvozdene zene :)))

04 kol 2011, 14:00

meni je željezo bilo toliko nisko da mi se vrtilo u glavi,menge su mi poslije prve bebe jako jake

Ista stvar se trenutno i meni dogada. Imam vrtoglavice neke, i uz to 5. dan M. i jako je obilata, nikad ovako do sada.
Inace mi traje 6 dana, a 5 i 6 dan skroz slabi, sta sad nije slucaj.
Imam legofer irup u kuci, al ne znam jel min ako dojim pit ga, nema uputstava u kutiji :ajme
jel netko zna mozda?

04 kol 2011, 14:29

Za vrijeme dojenja sam ja uzimala Ferrum lek (one što se žvaču) i kapsule Heferol, ali najbolje ti je prekontrolirati kod svog dr. krvnu sliku

04 kol 2011, 15:00

Moja je mala kad je imala 3 mjeseca počela piti legofer, tako da mislim da ne smeta to što dojiš.
Višak željeza tijelo izbaci samo.
Al opet, zašto bi napamet uzimala željezo ako ne prekontroliraš krvnu sliku :conf Ako imaš manjak željeza, dr. će ti prepisati koliko trebaš piti sirupa i šta smiješ zbog dojenja :dunno

04 kol 2011, 15:17

ciccobella je napisao/la:Višak željeza tijelo izbaci samo.

zbilja? nisam baš sigurna :/
znam dvije osobe koje su imale ozbiljnih problema zbog previsokog željeza. doduše, ne znam detalje, može biti da su to bili neki posebni slučajevi

04 kol 2011, 15:24

Ja sam se pogrešno izrazila.
Organizam ionako teško apsorbira željezo, pa npr. ako pijete 7 ml legofera umjesto potrebnih 5 ml, nije neki problem jer tijelo višak izbaci... To je u slučajevima ako vam stvarno nedostaje željeza u organizmu.
Al sigurno da nije dobro pumpat se željezom ako ga imate dovoljno. :dunno

04 kol 2011, 15:48

ciccobella je napisao/la:Moja je mala kad je imala 3 mjeseca počela piti legofer, tako da mislim da ne smeta to što dojiš.
Višak željeza tijelo izbaci samo.
Al opet, zašto bi napamet uzimala željezo ako ne prekontroliraš krvnu sliku :conf Ako imaš manjak željeza, dr. će ti prepisati koliko trebaš piti sirupa i šta smiješ zbog dojenja :dunno

moja dr. mi je u trudnoci dala da ga pijem a rodila sam prije 3 mj. a krvnu sliku vec znam na pamet samo cu rec :ne :ne kuku lele mi je krv, anemija me prati od samog rodenja, tako da bez obzira na krv. sliku tribala bi ga pit. u rodilistu su mi napisali u otp. pismo heferol, al kako imam problema sa probavom, tako me heferol jos vise zatvara pa ga zato ne pijem.

04 kol 2011, 15:58

ja pijem heferol uz plivit c iliti vitamin c i skroz mi odgovara za sada...

05 kol 2011, 13:34

Onda promjeni ... Svako željezo zatvara, al ako ti heferol ne odgovara traži nešto drugo. ;)
Al ipak ti je nejbolje uraditi krvnu sliku da vidiš s kolikom se anemijom boriš.... Jedno je anemija za vrijeme trudnoće, a drugo kronična anemija... Ipak doktor zna najbolje koju zamjensku terapiju će ti dati :dunno
I da , jedi crveno meso ;)

05 kol 2011, 22:15

idem u poned. ujutro vadit krv, pa cu vidit sta kaze dr.

08 kol 2011, 11:01

kad je već isplivala tema... nedavno sam čitala da kavu nikako ne treba piti odmah nakon jela jer ona ometa apsorpciju željeza.
Dakle, ako imate nisko željezo, obavezno pričekajte s kavom pola sata do sat!

08 kol 2011, 14:39

VIPmama je napisao/la:kad je već isplivala tema... nedavno sam čitala da kavu nikako ne treba piti odmah nakon jela jer ona ometa apsorpciju željeza.
Dakle, ako imate nisko željezo, obavezno pričekajte s kavom pola sata do sat!

:ajme , a meni je odma na repertoaru cim iskocim iz kreveta...al vise je bila kava.

09 kol 2011, 08:08

nakon jela, nakon jela ne bi trebalo :D

22 kol 2011, 15:42

FLORADIX, biljni preparat
smiju ga i trudnice i dojilje

26 kol 2011, 17:56

VIPmama je napisao/la:Jednom davno, netko mi je rekao da treba jest špek, buđolu, šunku i pršut :mrgreen
da takvo, sirovo, meso ima puno iskoristivog željeza

da to je tocno i jos su meni rekli obojano voce :) ( sta god znacilo) mislim da nisu mislili da uzmem bijelo grozdje i obojam ga u crno... :hahaha

U prvoj trudnoci sam pila ferrum ili kako se vec zove ali evo sada heferol i odvratan mi je ujutru pa bas moram doruckovati, htjela ja to ili ne.

17 vel 2012, 14:17

podizem :)
Zanime me, vi koje ste koristile heferol, da li vam je i nakon koliko vremena bilo bolje?
Prije nepuna tri tjedna sam imala operacija sa dosta gubitka krvi, po nalazu mi je hgb 95.
Ne moram pisat sa mi se vrti jos uvijek, iako pijem heferole + C vitamin, jedem sve sto treba al nikakvog napretka ne vidim. :dunno
Odgovori