18 ruj 2009, 15:39
Žao mi je kada se netko toliko namuči oko upisa djeteta u vrtić, pogotovo ako je nepravda u pitanju pa se dijete neće primiti zbog zdravstvenih poteškoća. Moje dijete ide u vrtić sa djecom s posebnim potrebama i od prvog dana se sa svima lijepo slaže, s jednim malenim ide i na sport. Nas roditelje se redovito anketira i informira i ja sam prva u redu ako treba surađivati. Zašto bi se radila razlika. Dijete je dijete.
19 ruj 2009, 11:19
30 ruj 2009, 17:44
30 ruj 2009, 22:06
06 lis 2009, 21:57
07 lis 2009, 00:45
15 lis 2009, 12:09
e sad..sljedeci krug upisa je za nekih mjesec dva i trebala bi predati papire i porazgovarati opet s ravnateljicom..jer mi je predaleko voziti ga u dugo selo..samo sto mene je sad pomalo strah od nepoznatog..znam kakvi su ovi u ds i sad su se vec skroz senzibilizirali za adriana,prosli nekoliko tecaja i njemu je tamo sad dosta dobro..bojim se sve to prolaziti ispocetka u novom vrticu..bojim se hoce li adrianu biti tu dobro,kako ce se snaci medu novom djecom i novim tetama u novom prostoru..i to je sve vjerojatno normalno da strahujem ali eto,strahujem..
a to da ce se spoticati,stvarno je mala vjerojatnost i vjerujem da nece..ipak su to predskolska djeca a ne male bebe..ali eto,za nesto sto bi adrianu toliko puno znacilo,drugi su odmah negativno reagirali..no dobro,ima nas svakakvih..
15 lis 2009, 12:24
lulamae je napisao/la:medutimneki su se pobunili da ce se druga djeca na to spoticati..
pa ja sad nevidim razloga da bi im tako nešto smetalo
15 lis 2009, 15:25
15 lis 2009, 19:10
lulamae je napisao/la: ..tako da su nam svima dale poveze za oci,a bilo nas je otprilike 20tak sto je stvarno rijetkost,inace nas dode prosjecno 5..i dobacivali smo se sa zvucnom loptom,neki su morali s povezom otici do kupaone i naci umivaonik i slicno..i na taj nacin su htjele pribliziti svima kako je adrianu, sto je meni bilo izuzetno drago..i stvarno,kad sam i sama stavila povez na oci (mislim,radila sam to i prije) uvidjela sam koliko je zapravo buka jaca i zamor glasniji kad je covjek orijentiran samo na zvuk..i zato njemu toliko i smeta buka,na sto tete stalno upozoravaju djecu..
imale su i dobar prijedlog,da naprave neku stazicu od plasticnih cepova koje bi zalijepile na pod kako bi se adrian lakse orijentirao do svog stola i do wc-a..odlicna ideja!medutimneki su se pobunili da ce se druga djeca na to spoticati..a ..
svaki roditeljski ima neke bisere ..
17 lis 2009, 05:58
lulamae je napisao/la:nadam se da cemo uspjeti srediti nekog asistenta za vrtic pa ne bi bilo toliko tesko u novoj sredini..
19 lis 2009, 20:11
19 lis 2009, 21:30
20 lis 2009, 08:20
20 lis 2009, 12:05
ako ga upišu da budu svi klinci oponašali juniora
20 lis 2009, 18:56
12 stu 2009, 19:16
da li za leptir ili en ten tini
21 stu 2009, 20:50
22 stu 2009, 15:26
lulamae je napisao/la:..,zasto je onda i dalje na tom mjestu?
22 stu 2009, 21:38
23 stu 2009, 09:26
23 stu 2009, 12:02
23 stu 2009, 23:50
MBee je napisao/la:Pa i ja bih pretpostavila da ako si ti na produljenom dobila si ga jer dijete IMA problema. Dakle, drže se papira koje ti je izdala liječnička komisija za tvoje dijete.
Za upise preko veze nemam komentara, ne trošim energiju na stvari koje ne mogu promijeniti.
Što se tiče djece upisane kao NT u jaslice pa se "problemi" pokažu kasnije mislim da će se na neki način osiguravati od sada i u tim slučajevima, da neće biti Ugovora na neodređeno ili će biti stavka da ako se zdravstveno stanje promijeni mijenja se i on.
Meni su i sami specijalisti savjetovali da prilikom upisa ne predam sve papire ali u konačnici mi nije žao što sam prošla kroz sve što jesam jer je vrtić npr. nakon Evinog slučaja angažirao ERF da održi predavanje o problemima rane komunikacije, tete su obratile više pažnje na tu problematiku itd.
23 stu 2009, 23:58
Plusic je napisao/la:zasto se daje ugovor na odredeno djetetu koje je sad OK, samo zato jer je mama na produljenom?
ima puno mama koje to presute, ili onih koje se upisu preko veze. sta sa njima?
i zasto tu djecu ne pogledaju psiholozi, defektolozi, logopedi? zasto se drze samo procedure i papira?
sto sa onima koji su upisani kao bebe, pa se kasnije otkrije potreba za produljenim i vjezbama i ..... , oni i dalje imaju sve privilegije i ne tretira ih se drugacije?
naime razumljiva mi je ta potreba vrtica, razumljivo mi je to sa njihovog stajalista, ali ne razumijem kako na jednima striktno provode pravila a na onima sa vezom zatvaraju oci???
24 stu 2009, 00:17
Plava je napisao/la:Lidija i ja misli isto kao i ti, moj sin im usporen mentalni razvoj dakle "mentalnih problema" i nikako mu nebi koristilo da ga se isključi iz vrtića ili iz skupine njegovih vršnjaka. Do sad mu je takva integracija donesla samo veliku korist...sam se hrani žlicom, pije iz čaše i šalice, obuva se i skida cipele-papuče, počeo je skidati i odjeću sa sebe, sudjeluje u svim ali baš svim igrama koje tete započnu sa ostalom djecom, sudjelovao je u završnoj priredbi i da ne nabrajam koliko novih riječi ima. O dvosmjernoj komunikaciji, ja-on, baka-on,teta-on itd, da i ne govorim. Mislim da svako dijete sa pp ima ista prava kao i njegovi "zdravi" vršnjaci i da bi cijela država trebala raditi na tome a ne da se otvaraju specijalni vrtići u kojima se djeca grupiraju...meni to liči na Hitlerovo doba...
Ako sam nekoga uvrijedila neka mi oprosti....
24 stu 2009, 00:25
siljo je napisao/la:Poštovani roditelji,
nova sam na ovom forumu i željela bih progovoriti o problemu upisa djece s posebnim potrebama u vrtić.
Jedna sam od majka koja je zbog komplikacija u trudnoći (placenta previja totales) imala prijevremeni porod.
Rodila sam sinčića u 32 tj. trudnoće.
Nisam dobila inekcije za razvijanje pluča djeteta, pa je malecki drugi dan svog života prestao disati i hitno prebačen u KBC Rebro di je bio priključen na respirator i od samog početka bio pravi borac za život.
Tako se on vodi kao neurorizično djete sa posebnim potrebama.
Krenuli smo na fizikalnu terapiju i dala sam cjelu sebe u njega i hvala Bogu, mali se izvukao i sada nipočemu ne odstupa od svojih vršnjaka.
Zbog njegove navezanosti na mene porodiljni dopust mi je produžen do njegove 5 godine uz preporuku uključivanja u vrtić (uz moju podršku) isključivo među zdrave vršnjake zbog njegovog daljnjeg razvoja.
E tu dolazi do problema!
Njemu su sada 4 godine, dali smo zahtjev za gradski vrtić, predali papir u kojem se on još uvjek vodi kao djete sa posebnim potrebama (jer sam zamolila dužu adaptaciju uz moju prisutnost), i djete je istog časa bilo diskriminirano.
Šta da vam kažem, svi su dobili pozive za psihologa samo moje djete ne.Onda sam krenuka da pitam u čemu je problem.
Prvo, pozvali su me sa djetetom na razgovor i pred njim gospođa ravnateljica i gospođa psiholog počele navoditi sve moguče argumente zašto ga ne žele upisati, kako je on mentalno bolesno djete, psihički bolesnik, priljepile mu sve moguče bolesti, ukratko rečene "ŽELJELE SU OD ZDRAVOG DJETETA NAPRAVITI BOLESNO!!!!!" Djete nisu ni htjele pogledati, samo papir star godinu i pola dana.A koliko je djete napredovalo od onda do sada, nije ih bilo briga.
Tražile su da im donesem potvrde od neuropedijatra, pedijatra i psihologa da je djete zdravo, a kad im donesem nemogu mi obećati upis.
Grrrrrrrrrrr.
Obećala sam im da ću za svoje djete otvoriti i 1oo vratiju ako treba, što sam i učinila. U roku 5 dana donjela sam im naleze iako se za preglede čeka i 2 mj. Mali je ok, psiho test u višoj vrijednosti (115 IQ), sa kojeg se psihologinja vrtića i dalje sprdava jer si je u glavi umislila kako je mali bolestan i gotovo.
Vidjele su da se ne šalim i da sam spremna na sve.
Sada će malog primit (posljednja je bila od teta u čiju će grupu mali).
Željela bih potaknuti mame koje se nađu u sličnim situacijama da se nedaju pokolebati i da ne dozvole da se njihovoj djeci radi nepravda već da se bore za svoje malo.
Ja, doktori, ali i osobe kojim pričam o načinu kako su se postavile gospođa ravnatelj i njihova gospođa psiholog, jednostavno su zgroženi i nemogu vjerovati da takve osobe rade na rukovodećim mjestima pojedinih vrtića.
Meni su nanešene duševne boli, a djetetu nepravda koja me boli najviše na svjetu, i jednostavno sam morala progovoriti o tome kako bih olakšala dušu a mamama otvorila oči kad im se kaže da nema mjesta za njihovu djecu u vrtiću.
Pozdrav
uspjesno sam se izborila za 12 integracija u nas vrtic(sto uz veliki otpor svih oko mene) nije mala stvar, a i smatram da sam uljepsala zivot ne samo 12-orici malisana vec i njihovih obitelji kkoje gledaju njihov napredak, 24 djece s pp u jednom vrticu nije nikako mala brojka obzirom na uvjete i otpor.......
24 stu 2009, 00:27
prof.rehabilitator je napisao/la:siljo je napisao/la:Poštovani roditelji,
nova sam na ovom forumu i željela bih progovoriti o problemu upisa djece s posebnim potrebama u vrtić.
Jedna sam od majka koja je zbog komplikacija u trudnoći (placenta previja totales) imala prijevremeni porod.
Rodila sam sinčića u 32 tj. trudnoće.
Nisam dobila inekcije za razvijanje pluča djeteta, pa je malecki drugi dan svog života prestao disati i hitno prebačen u KBC Rebro di je bio priključen na respirator i od samog početka bio pravi borac za život.
Tako se on vodi kao neurorizično djete sa posebnim potrebama.
Krenuli smo na fizikalnu terapiju i dala sam cjelu sebe u njega i hvala Bogu, mali se izvukao i sada nipočemu ne odstupa od svojih vršnjaka.
Zbog njegove navezanosti na mene porodiljni dopust mi je produžen do njegove 5 godine uz preporuku uključivanja u vrtić (uz moju podršku) isključivo među zdrave vršnjake zbog njegovog daljnjeg razvoja.
E tu dolazi do problema!
Njemu su sada 4 godine, dali smo zahtjev za gradski vrtić, predali papir u kojem se on još uvjek vodi kao djete sa posebnim potrebama (jer sam zamolila dužu adaptaciju uz moju prisutnost), i djete je istog časa bilo diskriminirano.
Šta da vam kažem, svi su dobili pozive za psihologa samo moje djete ne.Onda sam krenuka da pitam u čemu je problem.
Prvo, pozvali su me sa djetetom na razgovor i pred njim gospođa ravnateljica i gospođa psiholog počele navoditi sve moguče argumente zašto ga ne žele upisati, kako je on mentalno bolesno djete, psihički bolesnik, priljepile mu sve moguče bolesti, ukratko rečene "ŽELJELE SU OD ZDRAVOG DJETETA NAPRAVITI BOLESNO!!!!!" Djete nisu ni htjele pogledati, samo papir star godinu i pola dana.A koliko je djete napredovalo od onda do sada, nije ih bilo briga.
Tražile su da im donesem potvrde od neuropedijatra, pedijatra i psihologa da je djete zdravo, a kad im donesem nemogu mi obećati upis.
Grrrrrrrrrrr.
Obećala sam im da ću za svoje djete otvoriti i 1oo vratiju ako treba, što sam i učinila. U roku 5 dana donjela sam im naleze iako se za preglede čeka i 2 mj. Mali je ok, psiho test u višoj vrijednosti (115 IQ), sa kojeg se psihologinja vrtića i dalje sprdava jer si je u glavi umislila kako je mali bolestan i gotovo.
Vidjele su da se ne šalim i da sam spremna na sve.
Sada će malog primit (posljednja je bila od teta u čiju će grupu mali).
Željela bih potaknuti mame koje se nađu u sličnim situacijama da se nedaju pokolebati i da ne dozvole da se njihovoj djeci radi nepravda već da se bore za svoje malo.
Ja, doktori, ali i osobe kojim pričam o načinu kako su se postavile gospođa ravnatelj i njihova gospođa psiholog, jednostavno su zgroženi i nemogu vjerovati da takve osobe rade na rukovodećim mjestima pojedinih vrtića.
Meni su nanešene duševne boli, a djetetu nepravda koja me boli najviše na svjetu, i jednostavno sam morala progovoriti o tome kako bih olakšala dušu a mamama otvorila oči kad im se kaže da nema mjesta za njihovu djecu u vrtiću.
Pozdrav
jos mi nije jasno zasto nitko ne napise to je taj i taj vrtic, zove se tako i tako...pa dajte da znamo....jer malo sam zalosna kad sve ovo citam, radim dan i noc, ostajem za roditelje do 7 navecer samo da uspijem im prenjet,sto i kako radim te da njih uputim,....a i dalje su nezahvalni,,,,citam i pisem im za njjih u svoje slobod vrijeme i vikendima...pa zar zaista ispada da nista ne radimo?tuzna sam moram priznatuspjesno sam se izborila za 12 integracija u nas vrtic(sto uz veliki otpor svih oko mene) nije mala stvar, a i smatram da sam uljepsala zivot ne samo 12-orici malisana vec i njihovih obitelji kkoje gledaju njihov napredak, 24 djece s pp u jednom vrticu nije nikako mala brojka obzirom na uvjete i otpor.......
24 stu 2009, 00:34
24 stu 2009, 00:38
lulamae je napisao/la:stvarno mi je tesko citati ovaj topic je se upravo borim s arianovim upisom u vrtic i vise mi je stvarno DOSTA!
ide u privatni vrtic u dugom selu i izgleda da je nemoguce prebaciti ga u vrtic u sesvetama..kao da trazim sastanak sa svemogucim..cak mislim da bih to prije ostvarila..
stvarno sam ogorcena i ljuta i umorna..
odbili su nas u maticnom vrticu u sesvetama..pa sam probala u vrticu koji nije u nasem naselju ali je novi i ima bazen i ravnateljica mi je rekla da ce imati i fizioterapeuta i kineziterapeuta i logopeda,defektologa itd..ugl sve..uspjela sam se dogovoriti da bar ide na bazen od jeseni ali ja ga zelim i upisati u vrtic jer ce najmanje jos godinu dana ici u vrtic a ako dobijemo odgodu jos i dvije godine i to mi je stvarno puno da ga toliko dugo moram voditi 20km dalje..
ugl ravnateljica mi je doslovno rekla da ga ne moze primiti jer nije iz tog naselja,da ne bi slucajno mislila da je to zbog njegovih teskoca..a kasnije sam saznala da ga ne moze primiti jer ne primaju djecu s teskocama u razvoju odnosno s pp..ne kuzim zasto ako imaju sav taj tim..ne kuzim niti zato sto tek sad oformljavaju grupe i mogu sloziti kak im pase..to je novi vrtic koji tek treba poceti raditi na jesen..mislim sta da vam kazem,izgleda fantasticno..samo dvoriste im izgleda ko na bundeku igracke..
takoder sam cula da ne bi bilo dobro da ide tamo jer je to vrtic otvorenih vrata..-to sve sam cula od osobe koja radi u jednoj ustanovi i potrudila se da obavi taj razgovor s ravnateljicom kako bi ga primili-..a to 'otvorenih vrata' znaci da nema vrata vec djeca idu iz prostorije u prostoriju i to bi adrianu bilo prebucno..slazem se..ali da imaju volju mozda bi mogli organizirati manju grupu koja ne bi isla simo tamo..ugl ravnateljica je jedno rekla meni,a drugo toj osobi..meni je vec stvarno dosta..
24 stu 2009, 00:42
ptica je napisao/la:Prof. reh., puno ste toga nadrobili i unatoč poznavanju terminologije i poznavanju neke djece s poteškoćama u vašem DV (?), ipak niste baš upućeni u cjelokupnu problematiku. MOžda zato što nemate dijete s poteškoćama u vlastitoj obitelji ili vas jednostavno nije briga...
Samo ću kratko jer nemam vremena:
1.Nije porodiljni već dopust za njegu djeteta s poteškoćama ili skraćeno radno vrijeme
2. "ako koristite porodiljni nemate uopce pravo na upis u vrtic" - prema kojem zakonu?
3. "mnogo ljudi to tako radi(ima kategorizaciju zato jer im pase da ne idu raditija sam na dopustu, a vjerojatno zato jer ne želim raditi." - Radite li vi? Radite li s vašim djetetom kad dođete doma nakon "posla" ili mu upalite crtić na DVDu, pušite u parku dok se dijete igra ili mu pomažete da se popne na tobogan, siđe s konjića, nosite li dijete po stepenicama jer ne hoda samostalno, presvlačite li pelene djetetu od npr 10g, brinete li se da popije lijekove za epilepsiju, vodite dijete na vježbe, ... i još puno, puno toga o čemu vi nemate pojma.
Kad sam rodila prije 4g, jedna mlada žena mi je bila prvi susret sa defektološkom strukom. Naime, ona je rodila par dana poslije mene. Za dijete se sumnjalo da ima DS. Ona je otišla iz bolnice drugi dan (dijete je ostalo u bolnici), a prije toga mi je rekla da ona zna što to znači jer je defektolog po struci, čak je mislila da su joj dijete podmetnuli.
Eto, ja imam predrasude prema defektolozima, kao što vi imate predrasude prema roditeljima djece s poteškoćama.