MBee je napisao/la:Pa i ja bih pretpostavila da ako si ti na produljenom dobila si ga jer dijete IMA problema. Dakle, drže se papira koje ti je izdala liječnička komisija za tvoje dijete.
Za upise preko veze nemam komentara, ne trošim energiju na stvari koje ne mogu promijeniti.
Što se tiče djece upisane kao NT u jaslice pa se "problemi" pokažu kasnije mislim da će se na neki način osiguravati od sada i u tim slučajevima, da neće biti Ugovora na neodređeno ili će biti stavka da ako se zdravstveno stanje promijeni mijenja se i on.
Meni su i sami specijalisti savjetovali da prilikom upisa ne predam sve papire ali u konačnici mi nije žao što sam prošla kroz sve što jesam jer je vrtić npr. nakon Evinog slučaja angažirao ERF da održi predavanje o problemima rane komunikacije, tete su obratile više pažnje na tu problematiku itd.
Evo, citajuci sve ove teme ne mogu da se ne ukljucim i ne podjelim s Vama ono sto kao defektolog jednog vrtica znam..... Naime zalosno je da nas se zaposli za rad s djecom s pp, naredi odredjeni postotak koji se treba upisati, a zatim nas isti nas dragi gradski ured opali po prstima kad upisemo djecu s pp!!Grozno!!! No dobro!!!
Naime, iz iskustva znam da roditelji cesto izbjegavaju upravo defektologa na inicijalnim razgovorima(koji su obavezni od ove god u svim gradskim vrticima, uz prisustvo djece), samo sto ga vecina nije provodila jer im se "nije dalo". Mooj savjet je ne sakriti dokumentaciju jer se u tom slucaju ja kao strucnjak s tog podrucja brinem o uvjetima u koje cu ukljuciti vase dijete. i vjerujte nije svejedno kojoj teti cu staviti vase dijete(da ima volje za novo ucenje,da moze i zeli prihvatiti djete s pp,itd,....), da mislim na polozaj grupe(ako su npr motor por u pitanju da vas ne stavim na kat,vec spustim grupu djetetu), da mislim na populaciju, velicinu grupe(jer ona jadnica koja mi ima 30 djece u grupi nece stici individ s vasim djetetom odradit sto joj pripremim..)itd,itd,...niz je tu faktora.....
Ove god mi je jedna majka htijela prikriti adhd, nar da sam primjetila, i zena je napokon priznala...zamislite,malog bi u protivnom(da nije donijela nalaze) stavila u grupu "grozno zivcane starije tete", koja ujedno je u malom prostoru i ima gotovo uvijek min 28 prisutne djece...zadnji tren smo to spasili....zene, vjerujte struci ako je prisutna u vrticu, i mi smo tu radi djece s pp, i mi vodimo slicne borbe kao i vi za upis vaseg djeteta...cesto je upravo defektolog zadnja rupa na svirali u takvim institucijama, jer se smatra da mi nista ne radimo, da se ta dijeca ionako "nece promijeniti"....ajme,jesam se raspisala...ali sada sam tu, uz sve obveze , pokusat cu povremeno skoknuti i reci vam sto znam,a nadam se barem nekome samim time i pomoci....
ps..ako imate kategorizaciju zakon smatra da vec koristite odredjena prava i financ potporu, a vrtic vam nikako ne kosta samo onih 400kn koji vi platite, vec grad subvencionira jos 1200 kn po djetetu...iskreno,ruku na srce, svi strucnjaci su vam dostupni, educirane tete/koje nisu samo za cuvanje i ne rijetko rade s djecom puno vise nego roditelji),10-sato vam je dijete na sigurnom, toplom,nahranjeno....kako bi se to uspjelo pokriti sa tih 400 kn mjesecno i 200kn za jaslice......