Sada je: 17 tra 2026, 16:11.

problemi upisa djece s posebnim potrebama u vrtić

Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.

Moderator/ica: nadicab

Re: problemi upisa djece s posebnim potrebama u vrtić

PostPostao/la guapa » 18 ruj 2009, 15:39

malo sam čitala o ovoj temi i djeci s posebnim potrebama...čitam kako je mali Luka uspio naći mjesto u vrtiću i ne iznenadim se kad vidim da je to vrtić u koji ide i moj mali Luka :) Žao mi je kada se netko toliko namuči oko upisa djeteta u vrtić, pogotovo ako je nepravda u pitanju pa se dijete neće primiti zbog zdravstvenih poteškoća. Moje dijete ide u vrtić sa djecom s posebnim potrebama i od prvog dana se sa svima lijepo slaže, s jednim malenim ide i na sport. Nas roditelje se redovito anketira i informira i ja sam prva u redu ako treba surađivati. Zašto bi se radila razlika. Dijete je dijete.
Takodjer svog malog učim da smo svi drugačiji na svoj način, da netko možda teže hoda ali uči, netko drugi loše jede (odmah se prepoznao u opisu!) ali ide na bolje... nikad mu nisam natuknula da je on drugačiji ili bolji.

na roditeljskim sastancima niti jedan roditelj se nije usprotivio "otvorenim vratima"- znači da se sva djeca u hodniku skupa igraju.
Imate moju veliku podršku a vjerujem i Lukinu :kiss
Za nikaj na svetu ja menjal te nebi...moj ZAGREB tak imam te rad!
guapa
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la abegi54@htnet-dsl » 19 ruj 2009, 11:19

Ja vas čitam i čitam i nemogu vjerovat koliko smo mi sretnici.Kod nas je sasvim druga spika. To je jedino što je kod nas dobro, jer dovrtića smo zakinuti sa svime tj djeca sa pp.Mi smo krenuli u vrtić već drugi tjedan ali moram pohvaliti stvarno tete koje se ful trude. Moj klinac je motorički loš ima hrpu drugih problema ali način i pristup i ljubav koju tamo dobiva je fenomenalna. To je grupica od pet klinaca sa cp ostalo su klinci koji su ok. Oni svaki dan imaju individualni rad fizioterapiju defektologa logopeda, svakom klincu se pristupa individualno, a od svega mi se najviše dojmio njihova otvorenost da nešto novo nauče, jer nemaju pojma o Bobath metodi ali rade sve one vježbice koje sam im ja pokazala za mog sina. Moj klinac je najmlađi tamo i toliko pozitivnih stvari primjećujem na njemu iako je to tek početak ali vidim da su mu falila djeca oko njega koja pričaju koja svaki dan im recituju imaju neke prestavicem ma divota je to sve gledat, a tek one koliko se trude njih sve upoznati, ma nesmjem ih više hvalit jer se bojim da se nepokvare.Zato mislim da svakom klincu ma kakav god on bio jednostavno godi i ima koristi od svojih vršnjaka koji nemaju poteškoće, jer djeca su samo djeca a mi roditelji smo ti koji trebamo svojoj djeci od malih nogu usađivati te vrijednosti da postoje i djeca sa poteškoćama tj da općenito svi nismo isti. Ja sam uvjerenja da te temeljne vrijednosti klinci moraju usvojit u svom domu, to je poanta svega.To je kod nas teško jer nemožemo promjenit sve ljude ali djelovat na licu mjest sigurno možemo a to nam je i dužnost za dobrobit naše djece.
abegi54@htnet-dsl
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la MBee » 30 ruj 2009, 17:44

Ima li netko dijete u vrtiću Slava Raškaj u Zagrebu?
MBee
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Lidija » 30 ruj 2009, 22:06

Imam ja jednu mamu, no njeno dijete zbog gastro-alerg-i drugih problema ide samo dva sata na dan. Mozemo se cut ....
Lidija
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la TalaB » 06 lis 2009, 21:57

Nisam znala di da se pohvalimo, jučer smo krenuli, ja sam bila s njom do ručka. Poručala je sama.

Danas - cijela 4 sata sama i ono što je najvažnije, dočekala me s osmjehom na licu. Najviše sam se bojala da ću ju naći s grčem ili nedaj Bože suzom u okicama. MIslim da bu sve ok. Neizmjerno smo sretni i ponosni na našu princezu.
LARA 17.03.2004.
PATRIK 05.05.2009.
TalaB
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la lulamae » 07 lis 2009, 00:45

talab..bas lijepo :srca
dobro se vidi samo srcem, bitno je očima nevidljivo...
lulamae
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la lulamae » 15 lis 2009, 12:09

sad sam bila u vrticu en ten tini,to je onaj u naselju sopnica-jelkovec koji j ebandic nedavno otvorio..vec sam prije negdje pisala da super izgleda..sve je novo..puno igracaka na igralistu,kao na bundeku,imaju i bazen..defektologa,logopeda,kineziologa,psihologa itd..
ugl prije ljeta sam pricala s ravnateljicom i rekla je da ne primaju djecu izvan tog naselja..a sad sam cula da ih se jos dosta upisalo u drugom krugu i to iz okolnih mjesta :shock: :dada e sad..sljedeci krug upisa je za nekih mjesec dva i trebala bi predati papire i porazgovarati opet s ravnateljicom..jer mi je predaleko voziti ga u dugo selo..samo sto mene je sad pomalo strah od nepoznatog..znam kakvi su ovi u ds i sad su se vec skroz senzibilizirali za adriana,prosli nekoliko tecaja i njemu je tamo sad dosta dobro..bojim se sve to prolaziti ispocetka u novom vrticu..bojim se hoce li adrianu biti tu dobro,kako ce se snaci medu novom djecom i novim tetama u novom prostoru..i to je sve vjerojatno normalno da strahujem ali eto,strahujem..
a jucer je usput da kazem,u vrticu ds bio roditeljski..i bilo mi je super kako su tete 'izmislile' igru za nas roditelje..bile su na seminaru u premanturi,tamo je ljetovaliste za slijepe..pa su nakon toga malo promijenile nacin razmisljanja sto se tice adriana i njegovih potreba..tako da su nam svima dale poveze za oci,a bilo nas je otprilike 20tak sto je stvarno rijetkost,inace nas dode prosjecno 5..i dobacivali smo se sa zvucnom loptom,neki su morali s povezom otici do kupaone i naci umivaonik i slicno..i na taj nacin su htjele pribliziti svima kako je adrianu, sto je meni bilo izuzetno drago..i stvarno,kad sam i sama stavila povez na oci (mislim,radila sam to i prije) uvidjela sam koliko je zapravo buka jaca i zamor glasniji kad je covjek orijentiran samo na zvuk..i zato njemu toliko i smeta buka,na sto tete stalno upozoravaju djecu..
imale su i dobar prijedlog,da naprave neku stazicu od plasticnih cepova koje bi zalijepile na pod kako bi se adrian lakse orijentirao do svog stola i do wc-a..odlicna ideja!medutimneki su se pobunili da ce se druga djeca na to spoticati..a to vam je slicno onome sto stavljaju na plocnike ako ste primjetili,ona guma da se slijepi lakse orijentiraju..tako nesto su i one mislile..uglavnom,tete su rekle da nece to biti nista veliko na sto ce se djeca spoticati a velika je vjerojatnost da ce oni htjeti tako hodati i imitirati adriana jer je njima zanimljivo sve sto adrian radi :) a to da ce se spoticati,stvarno je mala vjerojatnost i vjerujem da nece..ipak su to predskolska djeca a ne male bebe..ali eto,za nesto sto bi adrianu toliko puno znacilo,drugi su odmah negativno reagirali..no dobro,ima nas svakakvih..
lulamae
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la flipper » 15 lis 2009, 12:24

lulamae je napisao/la:medutimneki su se pobunili da ce se druga djeca na to spoticati..

pa za igru si sami rade prepreke pa trče i preskaču preko stolica i sličnih stvari... :dunno pa ja sad nevidim razloga da bi im tako nešto smetalo

uglavnom ljepa gesta u vašem vrtiću i vidi se da se jaaaako trude da Adrianu provedeno vrijeme u vrtiću bude što bolje i kvalitetnije... bravo... i stvarno bi bilo šteta izgubiti takav vrtić, sada, ja neznam koliko je to vama od kuče i opet sa druge strane u ovom novom vrtiću trebati če vremena da se vi priviknete na njih i oni na vas a možda su, s obzirom na zaposlene stručnjake, spremni.

ovo sve što si napisala za vrtić u DS je jako ljepo :srca
flipper
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la lulamae » 15 lis 2009, 15:25

da,jako se trude..ali moramo si organizirati zivot ovdje jer treba mi otprilike sat vremena tamo i natrag ako ga vozim u dugo selo..i sad to nije puno kad sam slobodna ali zelim naci posao a onda bi bilo komplicirano..osim toga oduzima mi puno vremena i zbog toga sto adrian nakon vrtica ima i drugih aktivnosti na koje onda moramo juriti i u letu jesti da bi stigli sve jer nam odlazak i vracanje iz vrtica oduzima toliko vremena..kuzite?ako je u vrticu do 16h a jahanje je u 17h u dubravi u krilima ,kako stici pokupiti ga iz vrtica,nahraniti i dovesti do dubrave..pogotovo stoga sto jede satima :roll: i u tih sat vremena hranjenja pojede par grama..
nadam se da cemo uspjeti srediti nekog asistenta za vrtic pa ne bi bilo toliko tesko u novoj sredini..
lulamae
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la ptica » 15 lis 2009, 19:10

lulamae je napisao/la: ..tako da su nam svima dale poveze za oci,a bilo nas je otprilike 20tak sto je stvarno rijetkost,inace nas dode prosjecno 5..i dobacivali smo se sa zvucnom loptom,neki su morali s povezom otici do kupaone i naci umivaonik i slicno..i na taj nacin su htjele pribliziti svima kako je adrianu, sto je meni bilo izuzetno drago..i stvarno,kad sam i sama stavila povez na oci (mislim,radila sam to i prije) uvidjela sam koliko je zapravo buka jaca i zamor glasniji kad je covjek orijentiran samo na zvuk..i zato njemu toliko i smeta buka,na sto tete stalno upozoravaju djecu..
imale su i dobar prijedlog,da naprave neku stazicu od plasticnih cepova koje bi zalijepile na pod kako bi se adrian lakse orijentirao do svog stola i do wc-a..odlicna ideja!medutimneki su se pobunili da ce se druga djeca na to spoticati..a ..

Bravo za tete, stvarno su se potrudile, a oni "pobunjenici" ... :ne svaki roditeljski ima neke bisere ..
ptica
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la flipper » 17 lis 2009, 05:58

lulamae je napisao/la:nadam se da cemo uspjeti srediti nekog asistenta za vrtic pa ne bi bilo toliko tesko u novoj sredini..

uz asistenta bi bilo super , SRETNO
flipper
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la lulamae » 19 lis 2009, 20:11

bila sam danas s dragim na razgovoru kod ravnateljice..prvo smo bili kod tajnika koji je rekao koje sve papire moramo donijeti i tako..i iz svega toga sam shvatila da bi nesto moglo biti,samo treba proci neku posebnu proceduru..
onda smo isli kod ravnateljice koja mi je dala jedan potpuno drugi dojam..ista prica kao i prije ljeta kad sam bila kod nje..da,primaju djecu iz okolice,premda mi je prvo rekla zasto se ne obratimo vrticu koji nam je blize..rekoh da nemaju mjesta i da sam cula da oni sad primaju i djecu koja nisu iz naselja..eh,onda je pocela da moje dijete treba posebne uvjete..ja rekoh da znam da imaju dosta strucnjaka i da mislim da bi mu bilo dobro tu..ali..veli da ona samo zeli najbolje za moje dijete i da ne zeli da se desi integracija u smislu da samo sjedi sa strane..ja sam rekla da takoder zelim sve najbolje za svoje dijete i da je on jako pametan i vec socijaliziran i komunikativan,da hoda itd..da,da,vjeruje ona meni ali zna ona sto to znaci jer su imali neko dijete jednom davno negdje koje je bilo gotovo slijepo (citao je uvecani crni tisak) i da tu stalno treba netko biti pored njega..da oni imaju velike grupe od 30ero djece i tako..pa rekoh da je on i sad u grupi s 30 djece i da nema nikakvog defektologa i slicno i da se jako dobro adaptirao,da se igra s djecom i slicno..ali ona ne zeli da se desi da se on slucajno popikne i tako pa rekoh i druga se djeca popiknu :roll: pitala sam za treceg odgajatelja,rekla je da je to ukinuto..rekoh da bi mozda mogli osigurati asistenta (u proceduri je neki projekt ako uspije)..da,onda bi nam izasla u susret ali taj asistent bi morao biti cijelo vrijeme uz njega..znaci koliko god adrian bude u vrticu..onda mi je 'kao covjek rekla'...'da su vrtici prvenstveno namjenjeni za zdravu populaciju' !!!! :shock: i to za zaposlene! a reko sto bi ja trebala kao roditelj djeteta s pp a trazim posao,pa i ja njega trebam staviti negdje dok sam na poslu..da,ali ja jos nisam zaposlena!pa reko,kako cu uopce naci posao ako nemam dijete gdje ostaviti...'da,pa i ona bi htjela svasta,kao doktorirati'...uglavnom,cak i uz asistenta bi ga mogli maksimalno ostaviti 4 sata!gdje da nadem takav posao??pa zasto ne odvedem dijete u dv potocnica,imam i vinko bek i slicno!!
uh!!!!
lulamae
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la nadicab » 19 lis 2009, 21:30

:angry :angry :baba :baba
koji bezobrazluk - ja bih nju u javnost veću od ovog foruma
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la † zmijac » 20 lis 2009, 08:20

lulamae,
mi smo istu priču prolazili prije par godina kod našeg upisa u jedan gradski vrtić koji nam je bio od kuće 200 m -par minuta hoda kroz parkić, ali u vrtiću je bilo tolko loše vibre prema junioru da smo nakon dva sastanka-pregovora-uvjeravanja-svađe...... odustali i upisali klinca u jedan privatni vrtic koji je bio na drugom kraju grada ( nismo ga ni u privatne vrtice mogli upisati bez muke )U vrtic za klince sa pp ga nisam htjela upisati bez obzira na osoblje . Napominjem da vrtić u koji smo ga upisali nije imao defektologe , logopede ... imal je samo tete sa voljom i snagom. I dan danas- mi smo friski skolarci -sam sretna zbog te odluke .
Inaće najveći "štos " je bil da je kod pregovora za gradski vrtić psihologica mi objašnjavala sa ona misli da je za klince najbolje da su do 5-te godine sa mamamom i ako ga upišu da budu svi klinci oponašali juniora - a na moja objašnjavanja da će biti suprotno nije reagirala :krava
nije više AKO,već KAD !
† zmijac
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la mama.miamia » 20 lis 2009, 12:05

ako ga upišu da budu svi klinci oponašali juniora

Ma i to se zna dogoditi, kod nas u vrtiću se upravo to dogodilo (ne u grupi u koju mi idemo, već u malo starijoj grupi), ali je to toliko kratko trajalo, da je zanemarivo, kasnije djeca kao da i nisu primjećivala tu razliku.

Ja sam isto imala dosta problema sa ravnateljicom i bez obzira na negativnu energiju s njene strane nisam htjela odustati, jer ona mi nije bitna, ona neće biti s mojim djetetom, bitne su mi tete i djeca u grupi.
A što se tiče grupe u koju idemo, prije nego što smo krenuli teta je htjela djeci malo objasniti pa im je rekla da će doći jedna curica koja je malo bolesna, bole je nogice i da moraju paziti da ju nebi gurnuli i ozlijedili. I mi smo krenuli, neznam ni koliko puta smo već bili i djeca se sjete jedan dan i pitaju tetu "a kad će nam doći ona bolesna curica", eto htjela sam reći, iako oni njoj pomažu u sobi dok se igraju, pomažu joj obuti tenisice kad idu van i tak, oni nisu povezali da je ona ta bolesna curica. Ja kada dođem po nju ona je sretna i vesela i to mi je najbitnije (njena grupa), a ostali :sumo
Zadnja izmjena: mama.miamia; 20 lis 2009, 21:51; ukupno mijenjano 3 put/a.
mama.miamia
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la lulamae » 20 lis 2009, 18:56

mama.miamia..bas mi je drago da je to kod vas tako lijepo ispalo..super su mi reakcije djece.. :srca
zmijac..ja se ipak nadam da se kod nas nece tako nesto desiti..nadam se da ce ipak tete biti ok,a djeca ko djeca,mislim da s njima nikakvih problema nece biti jer u adrianovom trenutnom vrticu,svi ga obozavaju..naravno,ako ga uspijem upisati..
sto se tice oponasanja..to je zanemarivo..djeci je to zanimljivo neko vrijeme a onda bi se samo igrali..mislim da djeca puno vise dobivaju time sto im u grupu dode neko dijete s poteskocama..to sam puno puta i cula od roditelja 'zdrave' djece..
lulamae
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la lulamae » 12 stu 2009, 19:16

bila sam nedavno u gradskom poglavarstvu..rekli su napisati preporuku za primitak adriana u vrtic en ten tini..
onda me neki dan zvala gda.tokic i dogovorile smo se da nazovem dv leptir i da se s njima dogovorim za razgovor..vjerojatno opet nesto slicno onom testiranju kakvo smo prosli u dv sesvete sto sam pisala..i onda bi oni njoj posli svoje misljenje pa bi vidjeli pod kojim uvjetima bi mogli primiti adriana..rekla je traziti i papire iz vrtica iz ds..buduci da oni najbolje znaju kako se on snalazi tamo u grupi..
i onda ja vise ne znam za koji vrtic se mi dogovaramo :dunno da li za leptir ili en ten tini :dunno
kamo god ga primili,samo da ga prime vise..
lulamae
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la lulamae » 21 stu 2009, 20:50

cula sam s jedne strane da ovo sto mi je ravnateljica rekla da je vrtic samo za zdravu djecu nije prvi put..da je to vec znala reci i drugima i da se to vec zna..da je ona dosta teska i kruta..pa ne kuzim,zasto je onda i dalje na tom mjestu? :shock:
lulamae
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la ptica » 22 stu 2009, 15:26

lulamae je napisao/la:..,zasto je onda i dalje na tom mjestu? :shock:

Zato što ima dobro zaleđe, vjerojatno.
Vjerujem da ti je daleko, ali da ga ostaviš tamo gdje ga prihvaćaju bez predrasuda (donekle), koliko bi se u sesvetama uopće bavili s njim ...do škole?
Kad sam došla na razgovor u DV Iskrica, gledali su malu kao u svjetsko čudo. Mislim da jedna djelatnica isto ima dijete s poteškoćama jer je tada radila na pola radnog vremena i čekala je premještaj, a tajnik DV mi je rekao "valjda ćemo naći normalnu osobu", pa se ispravio i rekao sa normalnim rad.vremenom. :(
ptica
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la lulamae » 22 stu 2009, 21:38

a ne znam..daleko mi je to..a jos nece u skolu najmanje dvije godine...jer ce vjerojatno dobiti odgodu..
daleko je zbog toga sto cesto poslije vrtica ide na druge terapije i onda ne stignem po njega,pa doma jesti,pa dalje na terapije..pogotovo kad bi se zaposlila..to bi onda fakat bilo komplicirano.,.a tu mi je vrtic dvije minute dalje..doslovno..ali ako ce i dalje toliko komplicirati,morati cu ga ostaviti u ds..
lulamae
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la mama.miamia » 23 stu 2009, 09:26

"nisi izgubio dok ne prestaneš pokušavati"
Lu nemoj odustati, držim fige da sve bude u redu...
mama.miamia
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la ptica » 23 stu 2009, 12:02

Da, kombinacija sa poslom i udaljeni vrtić ne bi bila baš uspješna.
NIje ni meni kojoj je posao 15 mini hoda i vrtić (hvala Bogu) u blizini, a kamoli tebi. Barem se gđa Tokić trudi, što znači da će nešto ipak biti riješeno ;)
ptica
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la prof.rehabilitator » 23 stu 2009, 23:50

MBee je napisao/la:Pa i ja bih pretpostavila da ako si ti na produljenom dobila si ga jer dijete IMA problema. Dakle, drže se papira koje ti je izdala liječnička komisija za tvoje dijete.
Za upise preko veze nemam komentara, ne trošim energiju na stvari koje ne mogu promijeniti.
Što se tiče djece upisane kao NT u jaslice pa se "problemi" pokažu kasnije mislim da će se na neki način osiguravati od sada i u tim slučajevima, da neće biti Ugovora na neodređeno ili će biti stavka da ako se zdravstveno stanje promijeni mijenja se i on.

Meni su i sami specijalisti savjetovali da prilikom upisa ne predam sve papire ali u konačnici mi nije žao što sam prošla kroz sve što jesam jer je vrtić npr. nakon Evinog slučaja angažirao ERF da održi predavanje o problemima rane komunikacije, tete su obratile više pažnje na tu problematiku itd.

Evo, citajuci sve ove teme ne mogu da se ne ukljucim i ne podjelim s Vama ono sto kao defektolog jednog vrtica znam..... Naime zalosno je da nas se zaposli za rad s djecom s pp, naredi odredjeni postotak koji se treba upisati, a zatim nas isti nas dragi gradski ured opali po prstima kad upisemo djecu s pp!!Grozno!!! No dobro!!!
Naime, iz iskustva znam da roditelji cesto izbjegavaju upravo defektologa na inicijalnim razgovorima(koji su obavezni od ove god u svim gradskim vrticima, uz prisustvo djece), samo sto ga vecina nije provodila jer im se "nije dalo". Mooj savjet je ne sakriti dokumentaciju jer se u tom slucaju ja kao strucnjak s tog podrucja brinem o uvjetima u koje cu ukljuciti vase dijete. i vjerujte nije svejedno kojoj teti cu staviti vase dijete(da ima volje za novo ucenje,da moze i zeli prihvatiti djete s pp,itd,....), da mislim na polozaj grupe(ako su npr motor por u pitanju da vas ne stavim na kat,vec spustim grupu djetetu), da mislim na populaciju, velicinu grupe(jer ona jadnica koja mi ima 30 djece u grupi nece stici individ s vasim djetetom odradit sto joj pripremim..)itd,itd,...niz je tu faktora.....
Ove god mi je jedna majka htijela prikriti adhd, nar da sam primjetila, i zena je napokon priznala...zamislite,malog bi u protivnom(da nije donijela nalaze) stavila u grupu "grozno zivcane starije tete", koja ujedno je u malom prostoru i ima gotovo uvijek min 28 prisutne djece...zadnji tren smo to spasili....zene, vjerujte struci ako je prisutna u vrticu, i mi smo tu radi djece s pp, i mi vodimo slicne borbe kao i vi za upis vaseg djeteta...cesto je upravo defektolog zadnja rupa na svirali u takvim institucijama, jer se smatra da mi nista ne radimo, da se ta dijeca ionako "nece promijeniti"....ajme,jesam se raspisala...ali sada sam tu, uz sve obveze , pokusat cu povremeno skoknuti i reci vam sto znam,a nadam se barem nekome samim time i pomoci....
ps..ako imate kategorizaciju zakon smatra da vec koristite odredjena prava i financ potporu, a vrtic vam nikako ne kosta samo onih 400kn koji vi platite, vec grad subvencionira jos 1200 kn po djetetu...iskreno,ruku na srce, svi strucnjaci su vam dostupni, educirane tete/koje nisu samo za cuvanje i ne rijetko rade s djecom puno vise nego roditelji),10-sato vam je dijete na sigurnom, toplom,nahranjeno....kako bi se to uspjelo pokriti sa tih 400 kn mjesecno i 200kn za jaslice......
prof.rehabilitator
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la prof.rehabilitator » 23 stu 2009, 23:58

Plusic je napisao/la:zasto se daje ugovor na odredeno djetetu koje je sad OK, samo zato jer je mama na produljenom?
ima puno mama koje to presute, ili onih koje se upisu preko veze. sta sa njima?
i zasto tu djecu ne pogledaju psiholozi, defektolozi, logopedi? zasto se drze samo procedure i papira?
sto sa onima koji su upisani kao bebe, pa se kasnije otkrije potreba za produljenim i vjezbama i ..... , oni i dalje imaju sve privilegije i ne tretira ih se drugacije?

naime razumljiva mi je ta potreba vrtica, razumljivo mi je to sa njihovog stajalista, ali ne razumijem kako na jednima striktno provode pravila a na onima sa vezom zatvaraju oci???

ako koristite porodiljni nemate uopce pravo na upis u vrtic, jer vec iskoristavate odrdjena sredstav sufinanciranja, a samim time znaci da dijete ipak ima neku kategorizaciju...budimo realni, cinjenica je da mnogo ljudi to tako radi(ima kategorizaciju zato jer im pase da ne idu raditi). najvazniji vam je razlog sto koristite vec odredjena prava,bas zbog toga sto ste na produljenom dopustu i upisom u vrtic opet koristite subvencije(jer boravak vaseg djeteta u vrticu kosta mnooooogo vise od onih 400,odnosno 200kn koje placate).
prof.rehabilitator
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la prof.rehabilitator » 24 stu 2009, 00:17

Plava je napisao/la:Lidija i ja misli isto kao i ti, moj sin im usporen mentalni razvoj dakle "mentalnih problema" i nikako mu nebi koristilo da ga se isključi iz vrtića ili iz skupine njegovih vršnjaka. Do sad mu je takva integracija donesla samo veliku korist...sam se hrani žlicom, pije iz čaše i šalice, obuva se i skida cipele-papuče, počeo je skidati i odjeću sa sebe, sudjeluje u svim ali baš svim igrama koje tete započnu sa ostalom djecom, sudjelovao je u završnoj priredbi i da ne nabrajam koliko novih riječi ima. O dvosmjernoj komunikaciji, ja-on, baka-on,teta-on itd, da i ne govorim. Mislim da svako dijete sa pp ima ista prava kao i njegovi "zdravi" vršnjaci i da bi cijela država trebala raditi na tome a ne da se otvaraju specijalni vrtići u kojima se djeca grupiraju...meni to liči na Hitlerovo doba...
Ako sam nekoga uvrijedila neka mi oprosti....

djeci do 3 godine zivota zaista jesu najbitniji roditelji kooji ga maze i paze, daju dovoljno vremena samo njemu jer je kod kuce on jedan jedini,a u vrticu je jedan od..gledam jednu divnu mladju tetu, obozava ih,ljubi,juri, ne staje ni udahnut, ima na 10 sati dijete s pp, s ozbiljnim problemima kretanja(cesto pada, udara,...iznimno opsano po zdravlje samog djeteta),ali budimo realni, malena bi mnogo dobivala da je 4 h u vrticu, sve ostalo je upitno..jaaakoooo... tek nakon 3 godine zivota pocinje socijalizacija- tad dijete se pocinje igrati s nekim,a ne pored nekog, bez izdvajanja djece bez ili sa posebnim potrebama... svima koristi upis u redovni vrtic!!!!Znam, jer to radim, gledam, poducavam druge, drzim predavanja o tome...nitko od nas nije uspjesan modifikator ponasanja kao skupina vrsnjaka, nitko nije bolji model za ucenje imitacijom od njih samih,...a da ne govorim da nitko od nas to ne moze raditi 10 sati dnevno i u svakom trenutku, a klinci djete s pp modificiraju u igri, onako usput, daju mu primjer jako nesto treba...igra je kljuc svega...a odrasli se , koliko god se trudili, ipak ne igraju kao dijeca...jooooj....imam cijeli niz predavanja s tom temom o dobrobiti integracije, jer se stalno borim s odg koji se boje, ne zele, nisu spremni na dodatni napor,...itd.....i upravo zbog straha jer ne znaju kako i smatraju da moraju ne znam sto,a nece znati kako pomoci vasem djetetu.....
prof.rehabilitator
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la prof.rehabilitator » 24 stu 2009, 00:25

siljo je napisao/la:Poštovani roditelji,
nova sam na ovom forumu i željela bih progovoriti o problemu upisa djece s posebnim potrebama u vrtić.
Jedna sam od majka koja je zbog komplikacija u trudnoći (placenta previja totales) imala prijevremeni porod.
Rodila sam sinčića u 32 tj. trudnoće.
Nisam dobila inekcije za razvijanje pluča djeteta, pa je malecki drugi dan svog života prestao disati i hitno prebačen u KBC Rebro di je bio priključen na respirator i od samog početka bio pravi borac za život.
Tako se on vodi kao neurorizično djete sa posebnim potrebama.
Krenuli smo na fizikalnu terapiju i dala sam cjelu sebe u njega i hvala Bogu, mali se izvukao i sada nipočemu ne odstupa od svojih vršnjaka.
Zbog njegove navezanosti na mene porodiljni dopust mi je produžen do njegove 5 godine uz preporuku uključivanja u vrtić (uz moju podršku) isključivo među zdrave vršnjake zbog njegovog daljnjeg razvoja.
E tu dolazi do problema!
Njemu su sada 4 godine, dali smo zahtjev za gradski vrtić, predali papir u kojem se on još uvjek vodi kao djete sa posebnim potrebama (jer sam zamolila dužu adaptaciju uz moju prisutnost), i djete je istog časa bilo diskriminirano.
Šta da vam kažem, svi su dobili pozive za psihologa samo moje djete ne.Onda sam krenuka da pitam u čemu je problem.
Prvo, pozvali su me sa djetetom na razgovor i pred njim gospođa ravnateljica i gospođa psiholog počele navoditi sve moguče argumente zašto ga ne žele upisati, kako je on mentalno bolesno djete, psihički bolesnik, priljepile mu sve moguče bolesti, ukratko rečene "ŽELJELE SU OD ZDRAVOG DJETETA NAPRAVITI BOLESNO!!!!!" Djete nisu ni htjele pogledati, samo papir star godinu i pola dana.A koliko je djete napredovalo od onda do sada, nije ih bilo briga.
Tražile su da im donesem potvrde od neuropedijatra, pedijatra i psihologa da je djete zdravo, a kad im donesem nemogu mi obećati upis.
Grrrrrrrrrrr.
Obećala sam im da ću za svoje djete otvoriti i 1oo vratiju ako treba, što sam i učinila. U roku 5 dana donjela sam im naleze iako se za preglede čeka i 2 mj. Mali je ok, psiho test u višoj vrijednosti (115 IQ), sa kojeg se psihologinja vrtića i dalje sprdava jer si je u glavi umislila kako je mali bolestan i gotovo.
Vidjele su da se ne šalim i da sam spremna na sve.
Sada će malog primit (posljednja je bila od teta u čiju će grupu mali).
Željela bih potaknuti mame koje se nađu u sličnim situacijama da se nedaju pokolebati i da ne dozvole da se njihovoj djeci radi nepravda već da se bore za svoje malo.
Ja, doktori, ali i osobe kojim pričam o načinu kako su se postavile gospođa ravnatelj i njihova gospođa psiholog, jednostavno su zgroženi i nemogu vjerovati da takve osobe rade na rukovodećim mjestima pojedinih vrtića.
Meni su nanešene duševne boli, a djetetu nepravda koja me boli najviše na svjetu, i jednostavno sam morala progovoriti o tome kako bih olakšala dušu a mamama otvorila oči kad im se kaže da nema mjesta za njihovu djecu u vrtiću.
Pozdrav

jos mi nije jasno zasto nitko ne napise to je taj i taj vrtic, zove se tako i tako...pa dajte da znamo....jer malo sam zalosna kad sve ovo citam, radim dan i noc, ostajem za roditelje do 7 navecer samo da uspijem im prenjet,sto i kako radim te da njih uputim,....a i dalje su nezahvalni,,,,citam i pisem im za njjih u svoje slobod vrijeme i vikendima...pa zar zaista ispada da nista ne radimo?tuzna sam moram priznat :( uspjesno sam se izborila za 12 integracija u nas vrtic(sto uz veliki otpor svih oko mene) nije mala stvar, a i smatram da sam uljepsala zivot ne samo 12-orici malisana vec i njihovih obitelji kkoje gledaju njihov napredak, 24 djece s pp u jednom vrticu nije nikako mala brojka obzirom na uvjete i otpor.......
prof.rehabilitator
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la prof.rehabilitator » 24 stu 2009, 00:27

prof.rehabilitator je napisao/la:
siljo je napisao/la:Poštovani roditelji,
nova sam na ovom forumu i željela bih progovoriti o problemu upisa djece s posebnim potrebama u vrtić.
Jedna sam od majka koja je zbog komplikacija u trudnoći (placenta previja totales) imala prijevremeni porod.
Rodila sam sinčića u 32 tj. trudnoće.
Nisam dobila inekcije za razvijanje pluča djeteta, pa je malecki drugi dan svog života prestao disati i hitno prebačen u KBC Rebro di je bio priključen na respirator i od samog početka bio pravi borac za život.
Tako se on vodi kao neurorizično djete sa posebnim potrebama.
Krenuli smo na fizikalnu terapiju i dala sam cjelu sebe u njega i hvala Bogu, mali se izvukao i sada nipočemu ne odstupa od svojih vršnjaka.
Zbog njegove navezanosti na mene porodiljni dopust mi je produžen do njegove 5 godine uz preporuku uključivanja u vrtić (uz moju podršku) isključivo među zdrave vršnjake zbog njegovog daljnjeg razvoja.
E tu dolazi do problema!
Njemu su sada 4 godine, dali smo zahtjev za gradski vrtić, predali papir u kojem se on još uvjek vodi kao djete sa posebnim potrebama (jer sam zamolila dužu adaptaciju uz moju prisutnost), i djete je istog časa bilo diskriminirano.
Šta da vam kažem, svi su dobili pozive za psihologa samo moje djete ne.Onda sam krenuka da pitam u čemu je problem.
Prvo, pozvali su me sa djetetom na razgovor i pred njim gospođa ravnateljica i gospođa psiholog počele navoditi sve moguče argumente zašto ga ne žele upisati, kako je on mentalno bolesno djete, psihički bolesnik, priljepile mu sve moguče bolesti, ukratko rečene "ŽELJELE SU OD ZDRAVOG DJETETA NAPRAVITI BOLESNO!!!!!" Djete nisu ni htjele pogledati, samo papir star godinu i pola dana.A koliko je djete napredovalo od onda do sada, nije ih bilo briga.
Tražile su da im donesem potvrde od neuropedijatra, pedijatra i psihologa da je djete zdravo, a kad im donesem nemogu mi obećati upis.
Grrrrrrrrrrr.
Obećala sam im da ću za svoje djete otvoriti i 1oo vratiju ako treba, što sam i učinila. U roku 5 dana donjela sam im naleze iako se za preglede čeka i 2 mj. Mali je ok, psiho test u višoj vrijednosti (115 IQ), sa kojeg se psihologinja vrtića i dalje sprdava jer si je u glavi umislila kako je mali bolestan i gotovo.
Vidjele su da se ne šalim i da sam spremna na sve.
Sada će malog primit (posljednja je bila od teta u čiju će grupu mali).
Željela bih potaknuti mame koje se nađu u sličnim situacijama da se nedaju pokolebati i da ne dozvole da se njihovoj djeci radi nepravda već da se bore za svoje malo.
Ja, doktori, ali i osobe kojim pričam o načinu kako su se postavile gospođa ravnatelj i njihova gospođa psiholog, jednostavno su zgroženi i nemogu vjerovati da takve osobe rade na rukovodećim mjestima pojedinih vrtića.
Meni su nanešene duševne boli, a djetetu nepravda koja me boli najviše na svjetu, i jednostavno sam morala progovoriti o tome kako bih olakšala dušu a mamama otvorila oči kad im se kaže da nema mjesta za njihovu djecu u vrtiću.
Pozdrav

jos mi nije jasno zasto nitko ne napise to je taj i taj vrtic, zove se tako i tako...pa dajte da znamo....jer malo sam zalosna kad sve ovo citam, radim dan i noc, ostajem za roditelje do 7 navecer samo da uspijem im prenjet,sto i kako radim te da njih uputim,....a i dalje su nezahvalni,,,,citam i pisem im za njjih u svoje slobod vrijeme i vikendima...pa zar zaista ispada da nista ne radimo?tuzna sam moram priznat :( uspjesno sam se izborila za 12 integracija u nas vrtic(sto uz veliki otpor svih oko mene) nije mala stvar, a i smatram da sam uljepsala zivot ne samo 12-orici malisana vec i njihovih obitelji kkoje gledaju njihov napredak, 24 djece s pp u jednom vrticu nije nikako mala brojka obzirom na uvjete i otpor.......

nemojte nas sve u isti kos trpati moliti cu...s time da uzmete da jedan defektolog ne moze nista ako ravnatelj i str suradnici kazu ne...mogu samo dati otkaz.....
prof.rehabilitator
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la ptica » 24 stu 2009, 00:34

Prof. reh., puno ste toga nadrobili i unatoč poznavanju terminologije i poznavanju neke djece s poteškoćama u vašem DV (?), ipak niste baš upućeni u cjelokupnu problematiku. MOžda zato što nemate dijete s poteškoćama u vlastitoj obitelji ili vas jednostavno nije briga...

Samo ću kratko jer nemam vremena:
1.Nije porodiljni već dopust za njegu djeteta s poteškoćama ili skraćeno radno vrijeme
2. "ako koristite porodiljni nemate uopce pravo na upis u vrtic" - prema kojem zakonu?
3. "mnogo ljudi to tako radi(ima kategorizaciju zato jer im pase da ne idu raditija sam na dopustu, a vjerojatno zato jer ne želim raditi." - Radite li vi? Radite li s vašim djetetom kad dođete doma nakon "posla" ili mu upalite crtić na DVDu, pušite u parku dok se dijete igra ili mu pomažete da se popne na tobogan, siđe s konjića, nosite li dijete po stepenicama jer ne hoda samostalno, presvlačite li pelene djetetu od npr 10g, brinete li se da popije lijekove za epilepsiju, vodite dijete na vježbe, ... i još puno, puno toga o čemu vi nemate pojma.

Kad sam rodila prije 4g, jedna mlada žena mi je bila prvi susret sa defektološkom strukom. Naime, ona je rodila par dana poslije mene. Za dijete se sumnjalo da ima DS. Ona je otišla iz bolnice drugi dan (dijete je ostalo u bolnici), a prije toga mi je rekla da ona zna što to znači jer je defektolog po struci, čak je mislila da su joj dijete podmetnuli.

Eto, ja imam predrasude prema defektolozima, kao što vi imate predrasude prema roditeljima djece s poteškoćama.
ptica
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la prof.rehabilitator » 24 stu 2009, 00:38

lulamae je napisao/la:stvarno mi je tesko citati ovaj topic je se upravo borim s arianovim upisom u vrtic i vise mi je stvarno DOSTA!
ide u privatni vrtic u dugom selu i izgleda da je nemoguce prebaciti ga u vrtic u sesvetama..kao da trazim sastanak sa svemogucim..cak mislim da bih to prije ostvarila..
stvarno sam ogorcena i ljuta i umorna..
odbili su nas u maticnom vrticu u sesvetama..pa sam probala u vrticu koji nije u nasem naselju ali je novi i ima bazen i ravnateljica mi je rekla da ce imati i fizioterapeuta i kineziterapeuta i logopeda,defektologa itd..ugl sve..uspjela sam se dogovoriti da bar ide na bazen od jeseni ali ja ga zelim i upisati u vrtic jer ce najmanje jos godinu dana ici u vrtic a ako dobijemo odgodu jos i dvije godine i to mi je stvarno puno da ga toliko dugo moram voditi 20km dalje..
ugl ravnateljica mi je doslovno rekla da ga ne moze primiti jer nije iz tog naselja,da ne bi slucajno mislila da je to zbog njegovih teskoca..a kasnije sam saznala da ga ne moze primiti jer ne primaju djecu s teskocama u razvoju odnosno s pp..ne kuzim zasto ako imaju sav taj tim..ne kuzim niti zato sto tek sad oformljavaju grupe i mogu sloziti kak im pase..to je novi vrtic koji tek treba poceti raditi na jesen..mislim sta da vam kazem,izgleda fantasticno..samo dvoriste im izgleda ko na bundeku igracke..
takoder sam cula da ne bi bilo dobro da ide tamo jer je to vrtic otvorenih vrata..-to sve sam cula od osobe koja radi u jednoj ustanovi i potrudila se da obavi taj razgovor s ravnateljicom kako bi ga primili-..a to 'otvorenih vrata' znaci da nema vrata vec djeca idu iz prostorije u prostoriju i to bi adrianu bilo prebucno..slazem se..ali da imaju volju mozda bi mogli organizirati manju grupu koja ne bi isla simo tamo..ugl ravnateljica je jedno rekla meni,a drugo toj osobi..meni je vec stvarno dosta.. :ne

ne podrzavam rad doticnog vrtica,ali budimo realni....ljudi koji tamo rade cesto su samo figure...ako su dodjeljena sredstva, odredjen program rada(otvorena vrata) onda se nikako ne mogu odvajat manje grupe radi nikoga....zanima me dal su vam ikakav oblik integracije u bilo kojem od tih vrtica ponudili? tipa par puta tj po par sat?kako idete u dugom selu?svaki dan 10 sati ili?
hvala.....pozzzzz
prof.rehabilitator
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la prof.rehabilitator » 24 stu 2009, 00:42

ptica je napisao/la:Prof. reh., puno ste toga nadrobili i unatoč poznavanju terminologije i poznavanju neke djece s poteškoćama u vašem DV (?), ipak niste baš upućeni u cjelokupnu problematiku. MOžda zato što nemate dijete s poteškoćama u vlastitoj obitelji ili vas jednostavno nije briga...

Samo ću kratko jer nemam vremena:
1.Nije porodiljni već dopust za njegu djeteta s poteškoćama ili skraćeno radno vrijeme
2. "ako koristite porodiljni nemate uopce pravo na upis u vrtic" - prema kojem zakonu?
3. "mnogo ljudi to tako radi(ima kategorizaciju zato jer im pase da ne idu raditija sam na dopustu, a vjerojatno zato jer ne želim raditi." - Radite li vi? Radite li s vašim djetetom kad dođete doma nakon "posla" ili mu upalite crtić na DVDu, pušite u parku dok se dijete igra ili mu pomažete da se popne na tobogan, siđe s konjića, nosite li dijete po stepenicama jer ne hoda samostalno, presvlačite li pelene djetetu od npr 10g, brinete li se da popije lijekove za epilepsiju, vodite dijete na vježbe, ... i još puno, puno toga o čemu vi nemate pojma.

Kad sam rodila prije 4g, jedna mlada žena mi je bila prvi susret sa defektološkom strukom. Naime, ona je rodila par dana poslije mene. Za dijete se sumnjalo da ima DS. Ona je otišla iz bolnice drugi dan (dijete je ostalo u bolnici), a prije toga mi je rekla da ona zna što to znači jer je defektolog po struci, čak je mislila da su joj dijete podmetnuli.

Eto, ja imam predrasude prema defektolozima, kao što vi imate predrasude prema roditeljima djece s poteškoćama.

krivo ste me shvatili i sve pretvorili u napad sto nije bio bit toga....to da ju neki imaju,a nebi trebali znam iz vlastitog iskustva i gto uopce nema veze s teskocama o kojima vi govorite....time sam mislila na "veze"koje su bile spominjane...zao mi je na krivoj interpretaciji...i da, imam dijete s pp potrebama ako vas zanima bas.....ali se borim na svoji nacin,a ne napadima...usmjerite tu energiju tamo gdje se stvari mogu rijesiti_Gradskom uredu.......
prof.rehabilitator
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PrethodnaSljedeća

Natrag na Djeca s teškoćama u razvoju

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.