O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.
Odgovori

Re: VARIVO OD KELJA

14 ožu 2012, 15:11

Mirbi sretala sam ja gore od njih i nisam se prepala :lol
Kapulu ni ja nisam obožavala.Ali opet kažem od kad ja kuham,lijepo je izrendam i dugo dinstam i tada mi je mljac.

14 ožu 2012, 15:51

Kaj nikad niste imali crijevnu virozu?
Prvo kaj doktor preporuči nakon rehidromiksa je ajnpren
juha, iliti čista zaprška zalijana vodom. Preprženo brašno zdravo je za želudac.
Kakva nezdravost :cool

14 ožu 2012, 15:53

Luka Bebiću, nisi objektivna pričati o zdravlju, pušiš. :mrgreen

I dalje preferiram kelj na lešo, sa maslinovim uljem.

14 ožu 2012, 15:54

Mirbi na kobase se moraš prebacit. Kobase.

14 ožu 2012, 15:55

cuj, mirbi, da te majka hranila kelj varivom sa zaprskom od kad si se rodila, malo teze bi se navikla na leso kelj sa maslinjakom.
vis, meni fino i jedno i drugo. ;)

14 ožu 2012, 15:56

Mogu ja kobase. Jednom misečno. ;)

:faca i :loce
Kompenziram te sitne nedostatke zdravom zaprškom :kino
Kelj na lešo fin mi je jedino ako ima puno češnjaka.
Blitvu, mahune, karfijol, brokulu samo zalijem maslinovim, al kelj mi ne valja.

Kužim. Bojiš se da se ne predoziraš. :lol

14 ožu 2012, 15:59

folne je napisao/la:Kužim. Bojiš se da se ne predoziraš. :lol

Aha. :lol

Iina, luk je poželjan, osim ako se družim popodne. :mrgreen Ali bez maslinovog ulja ne mogu zamislit.

14 ožu 2012, 16:04

evo i mene, ja stavim u lonac par krompira i nasjeckanog kelja i neka se kuha pred kraj ocjedim vodu dodam malo butera ili maslinovog ulja, vegete, soli, i služim kao prilog uz pohano meso meni je za prste polizat,tako spremam i prokulicu,,,,,,više liči na pire al nebude baš gusto,,,,,

14 ožu 2012, 16:32

Mirci je napisao/la:i ja svuda stavljam mrkvu i korijen celera. Zaprsku stavljam jedino u grah, drugdje mi nigdje ne pase i nije mi fino jelo skuhano s njom. Vise volim osjetiti okus povrca :)

x
mene nakon jela sa zaprskom boli zeludac :dunno

14 ožu 2012, 16:34

Meni je isto kelj najdraži na lešo s maslinovim uljem....i stvarno ga često spremam na taj način, samo mijenjam "priloge" :mrgreen
Moja baka ga ja znala spremiti tako "na varivo", sa zaprškom....skuhala bi ga s krumpirom i onda bi napravila zapršku na maslacu, ubacila skuhani kelj, češnjak i zalila bi s malo mlijeka i te vode u kojoj se kelj kuhao. Bilo je fino i rado sam jela i to, ali lešo mi je uvijek bio draži, nekako "probavljviji"... :dunno

14 ožu 2012, 20:03

zapravo i ja kelj najvise volim na leso s maslinovim uljem :D. Iako me mama hranila cesce onim sa zaprskom :gigl. Al i tu ima caka - onaj obicni stari u glavici mi je super za cuspajz, a onaj fini, mladi dalmatinski koji je izduljenog oblika i nije skroz u glavici mi je steta za cuspajz, njega uvijek jedemo na leso.

15 ožu 2012, 08:38

Vidjela sam da ste već na trećoj stranici variva od kelja pa da vidim o čemu se piše :mrgreen .

Kelj kuham poklopljen u običnom loncu na malo slane vode dok ne povene (cca 10-15 min), a dotle popečem luk dok ne zažuti, mrkvu i celer na kockice, na to dodam brašno i malo popečem, crvenu papriku i češnjak, zalijem vodom, dodam papar, sol, vegetu i kratko prokuham dok ne prokipi.
Kelj procijedim, posipam s malo vegete i puno češnjaka (dok čekam da juhica prokipi pojedem cca 25 % kelja jer mi je jako fini :ajme :oops: ) i ubacim u gornju juhicu zajedno s krumpirom na kockice (ako imamo za drugi dan, onda ne stavljam krumpir), dodam paradajz i kuham dok krumpir nije kuhan. Uz to faširanci ili mesna štruca.

Mrkvu i celer stavljam u gotovo sva variva, osim onog od špinata i osim u prisiljeno zelje.

15 ožu 2012, 11:45

folne je napisao/la:Stavljam mrkvu, stavljam i korijen celera i peršina, čak i korabicu ako imam, ali ja to sve sitno naribam i dinstam s lukom pa na to stavljam meso. Kako su moja djeca obožavatelji povrća na taj način im u svako dinstano meso (i piletinu i bolonjez, ma sve) uvalim par vrsta povrća, a kako se raskuha nemaju pojma kaj pojedu.

X s tim da ja imam problem s najvećim djetetom. ova djeca sitnog zuba jedu povrće.

zapršku volim, no samo u količinama za šmek. ostalo zgušnjavanje odradim s instant zobenim pahuljicama. to mi je jedno od top otkrića kuhanja.

15 ožu 2012, 12:14

Samo da vam kažem da sam i ja povodljiva :D tako da sam jučer imala kelj i faširance za ručak, a ostatak sam si danas donjela za gablec. :dada

15 ožu 2012, 12:37

Potica je napisao/la:Samo da vam kažem da sam i ja povodljiva :D tako da sam jučer imala kelj i faširance za ručak, a ostatak sam si danas donjela za gablec. :dada

i ja :lol samo sto nece biti kelj, nego cimulice, ali toje tu negdje ;)

15 ožu 2012, 13:28

Da i ja kelj uvijek sa faširancima.
To ti je Bečka škola :lol

15 ožu 2012, 14:57

Došla vidjeti šta imate toliko pričati o kelju, na 3 strane. :nesvist :lol

15 ožu 2012, 17:51

teutonija je napisao/la:Došla vidjeti šta imate toliko pričati o kelju, na 3 strane. :nesvist :lol

x
ali sam i ja povodljiva, pa je sutra na repertoaru. sa mrkvom i krumpirom, bez celera, sa zaprškom. i kobasom unutra

29 lis 2012, 11:49

:ajme pa ja sam kompletno šašava :ajme
Hoću tražiti recept za varivo od kelja i negdje mi zvoni da smo već pisale o tome a kad tamo ja otvorila temu :hahaha i još k tome sam ga već i radila ove godine :faca Dakle danas napadam sa keljem :liza ali 3 stranice o kelju :rolf :rolf :rolf

29 lis 2012, 11:50

Nanoooo, vidiš kaj ćeš imati za ručak slijedeći vikend?!? :lol

29 lis 2012, 11:52

Evo ideje za ručak :hahaha :hahaha

29 lis 2012, 11:57

Neće samo Nana - vratila sam se unatrag i zaključila da će pola foruma opet ručati kelj ovih dana :lol

29 lis 2012, 12:55

ja sam mislila jučer praviti, kadono ubuđale mi se dvije glavice na balkonu :ajme

inače ga najvolim na neko polu-varivo. dinstam luk, pa dodam mrkvu, pa onda kelj na trakice s minimalno vode, pre dkraj dodam krompir na kockice, pomadoru ako je ima.

ispadne kao čuspajzdast prilog, uz to još neku pohanu šniculu :liza

29 lis 2012, 13:11

kaj nitko ne blanšira kelj prije kuhanja? Ja sam jedina? :)

29 lis 2012, 13:26

baš mi to zapelo za oko. ne znam, ja sam relativno nova na tom polju. :dunno

ionako se dugo kuha, nije da ce mu taj blanš nešto pomoc.

29 lis 2012, 13:28

Rimaithor je napisao/la:kaj nitko ne blanšira kelj prije kuhanja? Ja sam jedina? :)

ja ga blansiram.
mene su ucili da se blansiranjem izvlaci gorcina.

29 lis 2012, 13:54

Rimaithor je napisao/la:kaj nitko ne blanšira kelj prije kuhanja? Ja sam jedina? :)

i ja
ne blanširam radi gorčine nego radi probavnih smetnji. Ako se ne blanšira jako teško sjeda na želudac

29 lis 2012, 14:48

Adorabla je napisao/la:

i ja
ne blanširam radi gorčine nego radi probavnih smetnji. Ako se ne blanšira jako teško sjeda na želudac

fakat, 3 strane :lol
I ja ga najviše volim na lešo sa češnjakom i maslinovim ali radim ga i kao varivo,
samo bez zaprške i sa puno mrkve i par krumpirića pa zgusnem s njima.
Dodajem i lanene sjemenke u skoro svako varivo. Da se nekako pojedu.

Imam osjetljiv želudac ali sa njim mi je za čudo ok..ja ga i skroz sirovog maznem, izmixam par listova sa voćem, povrćem pa kao frape popijemo.
Odgovori