Sada je: 26 srp 2026, 00:45.

Prva mrkvica - topic za apsolutne početnike

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

PostPostao/la ivana7997 » 05 tra 2007, 10:12

ja bih radije tikvicu iz staklenika nego blitvu. ali ja bih sve dala za tikvicu :mrgreen:
ivana7997
Abundija

PostPostao/la teutonija » 05 tra 2007, 10:13

A ja još gledam koja je to Klarina curica i niš mi jasno :mrgreen:

IVANA-kaj onda da kupim tkvice il korabicu?
Budilica, 2003.
Mudrica, 2006.
teutonija
sex blau aviona

PostPostao/la Adorabla » 05 tra 2007, 10:16

ali sam onda primjetila neke oštre niti korabice

samo ju treba dobro oguliti. Korabica je dobro oguljena kada je sva jednaka i glatka. Ako nisi sigurna odrezi komadic na krau pa probaj sirovu. Ako je mekana onda je dobro oguljena.

A zasto joj ne bi dala jabuku i mrkvicu mijesano? Pa kad u to jos malo umutis rize i sve dobro smiksas - pravi obrok.
Sad na placu ima i mlade mrkve i mlade korabice. Obzirom da je zima bila topla ja nisam bas tako skepticna da ta mrkva nije iz Dalmacije, s otoka.
Adorabla
Medena

PostPostao/la mamashnita od noje » 05 tra 2007, 10:17

korabicu
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la tanjabb » 05 tra 2007, 12:10

Sta ste zapele za krumpir? Ja sam to navela samo kao nesto sto je funkcioniralo nama.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la teutonija » 05 tra 2007, 12:25

A zasto joj ne bi dala jabuku i mrkvicu mijesano? Pa kad u to jos malo umutis rize i sve dobro smiksas - pravi obrok.
pa to i jede non sto samo kaj je nekad s rižom nekad s palentom
Budilica, 2003.
Mudrica, 2006.
teutonija
sex blau aviona

PostPostao/la Duga » 05 tra 2007, 14:52

One "oštre niti kod korabice" - to su niti koje djeluju drvenasto (kao npr. kod korijena peršina ili mrkve) i one djeci smetaju, a javljaju se kod starog povrća...jednom sam bacila ručak zbog takve korabe jer koliko god miksala ostajale su te oštre, drvenaste niti i to joj je smetalo...no sad ima fine mlade pa navalite...o krumpiru sam pisala je jer ju je Anđelak spominjala (kolko se sjećam :dunno ).

Za nekog tako malog od 6,5 mjeseci odlučila bih se za mladu korabicu.
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la andjelak » 06 tra 2007, 18:21

mamašnita od noje, nema ništa loše u smijehu, dapače.....sorry ako sam ja reagirala tako da misliš da sam bila uvrijeđena :) .....nisam ni mislila da ima zloće u tvom postu, učinilo mi se samo malčice podsmijeha neiskusnoj mami :mrgreen: pa sam se išla braniti..... ali, zato i jesmo sve tu da zapitkujemo i tražimo odgovore :) :juhu

tanjabb, krumpir će možda funkcionirati i Anđeli :) jučer i danas pojela 10-ak žličica povrtnog ručka, identičnog sastava ko što sam joj prije nudila, ali stavila malkice krumpirića, veličine trešnje :) jučer mrkvica+tikvica+integr.riža, a danas mol+korabica+mrkvica......
sve sam joj to i prije davala, ali ne bi htjela dalje od one prve žličice....
sutra ću probati korabicu i puru, pa ćemo vidjeti :papica
Anđela, moj anđelak 11.08.2006.

Toni, mali bjaco 14.07.2009.
andjelak
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la mamashnita od noje » 08 tra 2007, 20:22

OFT,
andjelak je napisao/la:mamašnita od noje, nema ništa loše u smijehu, dapače.....sorry ako sam ja reagirala tako da misliš da sam bila uvrijeđena :) .....nisam ni mislila da ima zloće u tvom postu, učinilo mi se samo malčice podsmijeha neiskusnoj mami :mrgreen: pa sam se išla braniti..... ali, zato i jesmo sve tu da zapitkujemo i tražimo odgovore :) :juhu

bože sačuvaj da bih se podsmjehivala neiskustvu. dovoljno je samo prekopati arhivu i pročitati moje prve postove na dohrani.... :roll:
mamashnita od noje
Muza

re:

PostPostao/la Nada » 10 tra 2007, 13:41

Andjelak a da pokusas s kuhanim lukom, on je slatkast i kuhanim povrcem mogao bi dati slatku "notu":dunno

S keksicima ja ne bih jos-da me pitas.

Neka te ne brine tempo kojim prihvaca nadohranu ako dobiva na tezini.

Lora je sa 6. mj. od prve prihvatila zlicu, no nisam joj davala koliko je htjela, vec svega nekoliko zlicica pa dojenje (dojena je na zahtjev do 6. mj. i jos uvijek doji-19.5 mj.).
Postepeno je jedan obrok potpuno zamijenjen zlicom a onda je dosla u fazu da ne zeli nista osim cice (nekoliko puta: kada su izlazili zubici i kada je bila bolesna, poslijednji puta u veljaci).

Tezina je bila OK i koliko god sam se "grizla" i brinula (nekako ne mogu protiv toga) znala sam da je sve OK.

Svako dijete ima svoj tempo, ponavljam, ako dijete napreduje postuj njezin tempo.
Nada
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Nico » 10 tra 2007, 22:51

Cure sto mogu napraviti od dinkl brasna? Narucila krupicu, nju znam kako pripremiti, ali greskom dobila brasno, i sad pitam se pitam mogu li kakvu kasicu bas od brasna zamutiti? Kuhati kao palentu pa da ispadne nesto fino?

Moja malena, slicno kao od Andjelak, isto skoro nista nece. Na sve joj se dize zeludac, osim eventualno par zlica voca (hipp vocnu kasicu hoce, ali to joj odbijam redovito davati).
Ja joj sve kuham na vodi, doji pa ne zelim davati adaptirano u kasice, zapravo se ne zelim niti izdajati, nekako mi je prirodnije da jede obroke na vodi a doji mlijeka koliko joj je potrebno. Tako da joj nista, ni zitarice, a povrce ni pod razno, nije fino. Instant zitarice joj ne dajem, vec samo cjelovite kuhane. Evo je, vec skoro 8 mjeseci, a zna se dogoditi da jedva 2-3 zlicice dnevno nadohrane pojede. Jos mi je fino debela, pa se ne brinem previse, mada sad vec polako pocinjem...
Nisam pametna da li da i dalje brijem po svome, kuham i nudim u nadi da ce jednog dana prihvatiti to na sto joj se sada dize zeludac, ili da joj idem niz dlaku pa ubacim malo instant rize u adaptirano, pa dodam malo voca i povrca i nadam se da ce to pojesti. Imam osjecaj da ako ovako nastavim nikad nece poceti jesti :dunno
Decko - listopad '03
Curica - kolovoz '06
Nico
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la eli » 10 tra 2007, 22:57

postoji jedno nepisano pravilo - početi dohranu sa povrćem. ako se krene sa voćem, dijete zavoli slatko pa teže prihvaća povrće. nakon povrća, voće će ići lakše. sad, to pravilo ne djeluje kod svih. moja dok nije htjela, nije htjela ništa, kad je krenula, gutala je sve. onako raskuhano, bez soli, bez ulja, bez ukusa.
eli
Sveta krava

PostPostao/la Nico » 10 tra 2007, 23:17

Eli, ja sam imala najbolju namjeru voce dati zadnje. Ali, moja misica spada u nekakacice, odnosno svakih 10tak dana se veselimo velikom dogadjaju.... tako da, iako sam krenula s integralnom rizom kuhanom na vodi, brzo sam presla na palentu koja kao otvara, pa palentu s povrcem i tako razne kombinacije, ali me onda pocela hvatati panika da sad vise nije iskljucivo dojena, a i dalje ne kaka. Pa sam je na sve moguce nacine pokusala otvoriti i zato sam pribjegla hippovoj kruski :| Sad mi je zao, jer mi je prvi tjedan, samo integralnu rizu, lijepo jela, na vodi, nemiksanu, samo zgnjecenu.... poslije kruske vise nista nije htjela. I naravno da je svi ti moji pokusaji da je otvorim nisu uspjeli. Pedijatar se ne brine jer jos uvijek jako puno doji :dunno
Decko - listopad '03
Curica - kolovoz '06
Nico
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la eli » 10 tra 2007, 23:21

nije drama. sama kažeš da fino izgleda, a još nisi pribjegla montićima i stračatela čokolinu. oni koji su zagrizli u tu fazu, teško da će se vratiti na pravi put. ;-)
probaj se mrvicu izdojiti i dodati joj mlijeka u kašicu. bilo koju.
eli
Sveta krava

PostPostao/la Nico » 10 tra 2007, 23:37

Hvala Eli :daj5

A dinkl brasno? :conf
Decko - listopad '03
Curica - kolovoz '06
Nico
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Ina66 » 10 tra 2007, 23:43

dinkel brašno potroši za kruh ili pecivo, a možeš napraviti i štapiće. potražit ću ujutro recept
Ina66
kuhinjska fly lady

re:

PostPostao/la Nada » 11 tra 2007, 00:52

početi dohranu sa povrćem. ako se krene sa voćem, dijete zavoli slatko pa teže prihvaća povrće

Bravo Eli, upravo zato Andjelku napisah ovo za kuhani luk, vidim da malicka "prasi" po vocu.

Mojoj je bilo svejedno, voce il povrce, ta je sve jela (u neznanju poceli vocem ali smo se brzo na povrce i integr. rizu prebacili)

Danas sa 19.5 mj. 2-3X na dan jede kuhano+1/2 svjezeg ananasa+1/4 male lubenice+dojenje (kuc, kuc, ne urekla se).
Nada
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la vragec » 11 tra 2007, 20:48

Eto mene opet :mrgreen:
1. Dala bi Lari zutanjak al ne znam ni sama kroz kaj ili jednostavno da proba sami :dunno
2. I probala sam joj dati svjezi sir, al bas i ne ide, imate savjet u kaj da ga kamufliram :cool
Zaboravih, jel njoj dovoljna samo voodica ili moze i neki caj, mislim nije da forsiram :conf

I jel samo ja ili ima jos netko ko si radi tjedni meni, jer ja jednostavno se ne mrem sijetiti kaj je jela prekjucer i bojim se da joj ne kuham stalno isto :oops: :roll:
vragec
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la eli » 11 tra 2007, 21:10

- žutanjak - 1/4 tvrdo (ne pretvrdo) kuhanog umiješanja u povrtno mesnu kašicu koju inače jede
- svj.sir - sa malo banane i sezonskim voćem
- voda i uvijek voda. (nezaslađeni) čaj je zamjena ako dijete baš odbija piti
- sigurno ne jede sasvim jednolično, a to što nije stvaro raznoliko u toj dobi nije bitno
eli
Sveta krava

PostPostao/la vragec » 11 tra 2007, 21:29

Trenutno sezonsko voce je jabuka i ima li jos sta a da ja ne znam :oops: ?
Ja joj dajem zivu bananu i jabuku, a ostalo cega nema dajem kupovne kasice, inace ih izbjegavam (volim vise kad ja skuham) tako da ih kupujem jedino radi tog voca kojeg trenutno nema.
vragec
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la eli » 11 tra 2007, 21:41

ove kruške, su europske? ili ne? :dunno
možeš staviti pola banane, pola jabuke i malo voća iz domaćeg kompota (stvarno malo da se ne navikne na šećer) ili iz leda ako ga smrzavaš za kolače (ja ne, ali moja mama je smrzavala breskve sa šećerom).
možeš i sačekati par mjeseci. nije sir obavezna hrana.
eli
Sveta krava

PostPostao/la vragec » 11 tra 2007, 21:57

E kad smo kod kompota :gigl
Pa mogu njega napraviti bez secera, barem ja tak sebi radim :dunno je malo cudno dok se ne naviknes, al ja znam staviti susenog voca pa bude dobro.
A kad njoj mogu davati i od kojeg voca i dal smije jesti suseno voce u kompotu?
vragec
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la eli » 11 tra 2007, 22:06

10 mjeseci... po meni smije, samo trebaš paziti da joj se ne zaleti i nisam baš sigurna da će joj se svidjeti, tj. da joj neće biti prežilavo.
eli
Sveta krava

PostPostao/la vragec » 11 tra 2007, 22:13

Ok, hvala ti na savjetima :daj5
:mah
vragec
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Ina66 » 11 tra 2007, 23:09

pa zar se kompot kuha sa šećerom? :conf
ja ga radim baš ovako kako je vragec napisala - za zasladiti stavim malo grožđica i jednu-dvije marelice i bude super. ne znam čemu tu dodavati šećer :dunno
skuhane grožđice možeš malo zgnječiti viljuškom i umiješati u bilokoju žitnu kašicu u kombinaciji sa svježim voćem, a marelice treba obavezno narezati na sitnije komadiće

kruške su iz Argentine
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la eli » 11 tra 2007, 23:14

uuu, šok mi je ovo za kruške. ja sam mislila da su iz austrije ili njemačke. :oops:

klasični kompot se radi sa šećerom. sigurno je ovaj vaš bolji i zdraviji.
eli
Sveta krava

PostPostao/la eli » 11 tra 2007, 23:15

skuhane grožđice možeš malo zgnječiti viljuškom i umiješati u bilokoju žitnu kašicu u kombinaciji sa svježim voćem, a marelice treba obavezno narezati na sitnije komadiće

... i sve to umiješati sa svježim sirom.
budući da toga bude dosta, ostane i za mamu. :papica
eli
Sveta krava

PostPostao/la Duga » 12 tra 2007, 07:18

Zbog čega je problem odakle su kruške (u ovom trenutku, barem)?!
I one, kao i jabuke bile su uskladištene negdje cijelu zimu (bilo da su iz naših krajeva ili drugog kraja svijeta)...banane jednako tako...ako mislim dati djetetu voće, davala sam upravo te kruške i jabuke (ili to ili nema voća cijelu zimu i dobar dio proljeća).
Žutanjak sam (nakon što ga odvojim iz tvrdo skuhanog jajeta ) miješala s povrćem i on mi je bio kao zamjena za mesni dio (nisam ga miješala u mesne kašice).
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la mamashnita od noje » 12 tra 2007, 07:30

moj jede kruske duga.
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la eli » 12 tra 2007, 08:41

duga, nije da je neki veliki problem. mene muči i transport i higijenski uvijeti istog (već vidim pantigane kako skaču po kašetama koje nisu u frižiderima), prskanje da ne struli... a općenito preferiram hranu iz našeg podneblja. ne mora biti lokalna, ali da je bar kod nas uzgojena. zato se i hranimo puno jednoličnije nego mnogi na ovom pdf-u (ne jedemo egz.voće, žitarice, alge i sl.)

žutanjak može biti zamjena za meso, sve ovisi o količini. ja sam davala po 1/4 dok smo isprobavali (zbog uvođenja hrane koja sadrži jaja), a tek negdje sa pune dvije je dobila kuhano jaje kao takvo.
eli
Sveta krava

PrethodnaSljedeća

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.