Sada je: 28 srp 2026, 21:35.

Zvuci, mirisi, boje....

Informacije i razmjena iskustava vezanih uz trudnoću, rodilišta, porod, priprema za dolazak novorođenčeta. Trudnice, pridružite se i svakodnevnom ugodnom čavrljanju na svom generacijskom topicu!

Moderator/ica: Diami

Zvuci, mirisi, boje....

PostPostao/la skorpionka » 14 svi 2007, 09:30

Zanima me da li imate nešto (osim vaše dječice, naravno) što vas podsjeća na porod, neku melodiju, miris, hranu ....

Meni su indirektni podsjetnici na moje porode određeni mirisi i hrana :mrgreen:

Zanimljivo je da sam oba puta spremajući torbu za rodilište kupila gelove za tuširanje koje inače nemam običaj koristiti, tj. ranije ih nikad nisam koristila pa sam kasnije automatski taj miris povezivala s porodom ali u onom pozitivnom smislu, da se s guštom prisjećam toga dana ali i onih par dana poslije. Prvi put je to bio gel za tuširanje Palmolive Med&mlijeko koji sam prvi put upotrijebila nakon što sam dobila klizmu u pripremi za porod pa sam se nakon toga otišla istuširati. I dan danas kad kod nekoga operem ruke tekućim sapunom istog mirisa kao taj gel, lagano odvrtim u glavi sjećanja ns moj prvi porod. Uz prvi porod me jos vežu i pločice od žitarica marke Corny, njih sam tamanila šetajući se u trudovima po hodniku i kasnije neposredno nakon poroda. I njihov okus me uvijek vrati u tu noć, sjetim se sebe kako setam, malo se sagnem dok prodje trud i nastavim dalje setati i jesti Corny. :papica

I drugi put sam kupila gel za tuširanje koji ranije nisam koristila Palmolive Bodyogurt i sad taj miris vežem uz drugi porod, jednako kao onaj drugi gel uz prvi porod. Kad ga pomirisim kao da je opet ta noć samog poroda i onih sati neposredno nakon. taj svježi miris me sjeti na trenutke kako par sati nakon poroda oko 04.45 idem pod tuš na odjelu babinjača, sjeti me onog osjećaja sreće i olakšanja što je sve prošlo, sjetim se onog neobičnog osjećaja dok voda prelazi preko mene a meni neobično jer odjednom trbuha više nema.
Za drugi porod mi je vezan i intenzivni ranojutarnji pjev ptičica na Sv.Duhu, kad sam se čudila kako se jako čuju već iza 03 sata, dok sam ležala u rađaoni nakon poroda čekajući prebacivanje na odjel.

Da čujem druge, što vas indirektno podsjeća na te trenutke?
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la Nico » 14 svi 2007, 11:20

Ja se drugog poroda, a rodila sam na Sv. Duhu, sjetim kad vidim tri prsta debelo odrezanu snitu kruha i jedan trokutic zdenka sira :mrgreen:

Malo sale.... nemam bas neke posebne mirise koji me na to podsjecaju, ali kad god prodjem pokraj jedne od tih bolnica, dakle Sv. Duha ili Vinogradske gdje sam rodila 1. dijete, onak mi se pojavi neki lijepi osjecaj. Hocu reci, odkad sam rodila, pocela sam pozitivne osjecaje vezati uz bolnicu, a posebno te dvije. Mada nije da mi je bilo nesto posebno lijepo u bolnicama, ali sama cinjenica da su u tim bolnicama na svijet dosla moja djeca, u mojim ih ocima cine ljepsima nego sto je to bilo prije.
Decko - listopad '03
Curica - kolovoz '06
Nico
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la saptacica » 14 svi 2007, 11:47

Ja baš nikad ali nikad više nisam kupila taj gel za tuširanje, jer mi se toliko gadi njegov miris koji me podsjeća na ogavnu tuš kabinu u Petrovoj do koje bi se jedva dovukla. Srećom pa je to bio gel koji inače nisam redovito koristila.

Kad prođem pokraj bolnice nemam nekih negativnih osjećaja, dapače samo pozitivne al kad se sjetim unutrašnjosti iste mam dobim knedlu u grlu :mrgreen: .
saptacica
Skoro doula

PostPostao/la ancica » 14 svi 2007, 16:58

Podjseca me miris dezinfekcijskog sredstva i solne kiseline na ona prva tusiranja nakon poroda. I odmah mi se trci na wc :mrgreen:
Gospode, pomozi mi da budem takav čovjek za kakvog me drži moj pas - J. Wisniewski

:lebdi
ancica
Čudo od žene

PostPostao/la swenova mama » 14 svi 2007, 17:35

prosirila bih to- mene na trudnocu i porod podsjeca miris gela za tusiranje i parfem koji sam koristila i zanimljivo je da vise ne mogu smisliti nijedan od tih mirisa. Dezinfekcijsko sredstvo podsjeca na bolnicu.
Stapice prezirem do kraja zivota jer sam jedino to smjela zvakati nakon carskog, a nakon prvog mi nisu dali vode 24 sata i sjecam se neopisive zedji.
swenova mama
Sveta krava

PostPostao/la Maslacak » 14 svi 2007, 22:07

Prirodni sapun od lavande sa Hvara...
Takodjer neopisiva zedj nakon poroda- i jedna jedina casa vode koju sam dobila i cjedila.. sljedecih 2 sata dok nisam dobila dozvolu za ustajanje. Isto sam imala Cornye- punu torbu i bas sam danas kupila 2 pakovanja (od po 10 kom) za u rodiliste.
Ono sto me podjseca na sam porod je sunce koje ugodno grije kroz prozorsko staklo...
19.10.2004. J. umjetnik
23.06.2007. A. matematicar
04.04.2010. M. u sredini
22.04.2014. D.
Maslacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la tanjabb » 14 svi 2007, 23:00

L'Occitaine gel za tusiranje od meda (ima nesto u tom medu ;-) ).
Nora Jones - come away with me, sviralo u trenutku kad sam konacno rodila.
Franckova Bianka - dobivali u rodilistu svako jutro.
Prvi snijeg - padao kad se razdanilo.
:luv
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la fima » 14 svi 2007, 23:24

CSI LAS VEGAS :mrgreen:

Ozbiljno, prve ozbiljne trudove odradili smo uz tu seriju, kad je zavrsila, istusirala sam se i krenuli smo u rodiliste.
I nakon 4 godine, svaki put kad pocne serija mm izvali - ah, jos malo pa krecemo :lol
F. 03/2003
fima
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Nico » 15 svi 2007, 00:22

E da, zaboravila sam, nakon prvog poroda, dok sam odradjivala ona dva sata u hodniku, a bilo je negdje oko 9, 10 navecer, cula sam one otkucaje digitalnog sata iz serije 24. Tako da se sada kad god dodje nova sezona te serije, sjetim svog prvog poroda i kako sam razmisljala da sestre i doktori napeto gledaju sto se desava sa Jackom Bauerom dok ja blazeno lezim u hodniku poslije poroda ;-)
Decko - listopad '03
Curica - kolovoz '06
Nico
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la mahima » 15 svi 2007, 10:44

Newyorški plavci - poceli trudovi s njima i trkavela na WC...Rekoh prestat ce do Zakona i reda koji je išao poslije Newyorških...kad ono ne prestaje...
I sad svaki put kad vidim koju od te dvije serije, nasmiješim se i pomislim kako je super što me ništa ne boli :mrgreen:
mahima
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Brujo » 15 svi 2007, 11:02

I mene miris jednog stika za ispod ruke posječa na pood
Nikad ga do tada nisam koristila kako sam rodila u ljeto često bi išla do Wc da se uredim tako da mi je njegov miris ostao u super sječanju
Ljepo je voljeti i biti voljen
Brujo
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la elizabeta » 16 svi 2007, 00:51

Zanimljivo je da sam oba puta spremajući torbu za rodilište kupila gelove za tuširanje koje inače nemam običaj koristiti, tj. ranije ih nikad nisam koristila pa sam kasnije automatski taj miris povezivala s porodom ali u onom pozitivnom smislu, da se s guštom prisjećam toga dana ali i onih par dana poslije.

Potpisujem. Na slican nacin sam i ja to dozivljavala (isto na Sv.duhu i to tri puta)
I sad znam (evo imam ga i bas sad) iz cisto sentimentalnih razloga kupiti gel Palmolive s bademovim mlijekom (iako ima i boljih)...ma pamtim sve mirise i okuse . Cak volim i onaj odvratni dezinficijens za podove (prvi miris koji bi udahnuli ujutro u bolnici), ajd to bar ne kupujem ;-)

I ja se sjecam jezive zedji nakon prvog poroda i soka koji mi ju je utazio - Vindi od visnje...a zatim i ostali Happy day od crnog ribiza i onaj 100 % apple...od tog dana neprekidno pijem te sokove iz tetrapaka , gotovo umjesto vode , ovisnik sam .
Jedina hrana koja mi je tamo bila dobra su - zganci .

E da - prvi porod, prvo pucanje vodenjaka zbilo se nakon sto sam pogledala "X - FILES"...bila je neka morbidna tema i ja sva ustravljena, popila Normabel i u bolnicu...

Sjecam se i mirisa zraka nakon svakog poroda...jednog ranog proljeca, jednog (proljetno toplog) zimskog dana i jednog ljetnog - nesnosno vruceg...

Ima toga...i da, jedina bolnica u kojoj me ne obuzme nelagoda je SV. Duh. Inace ne volim ni u posjete ici, ne volim bolnice...ali uz porode me vezu divne uspomene, i kad se sjetim onih dana nakon, pa povratka doma...sve je bilo - blistavo...nasmijesim se, osjetim ganutost, a onda se ipak rasplacem ...kad se s tih blistavih trenutaka prebacim na sve ono sto je nadalje "krenulo po zlu"... a sve je tako sjajno krenulo...eh, cesto se po jutru dan ne moze prepoznati...

Skorpionka- divna tema, al za mene i jedna od osjetljivijih...
elizabeta
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Natasa36 » 16 svi 2007, 09:33

Miris ručnika koji se (pre)sušio na radijatoru.

Tako sam sušila ručnike poslije prvog poroda (poslije tuširanja) - na radijatorima u sobi. I dan danas, kad doma sušim ručnik na radijatoru, i malo je predugo tamo, miris me podsjeti na te dane...

Drugi porod... tu su mi asocijacije i sjećanja drugačija...
Everything will be fine at the end.
If it is not fine, it is not the end :)
Natasa36
Anka Partizanka

PostPostao/la mamashnita od noje » 16 svi 2007, 13:37

divan mi je ovaj topic :3srca

na sam porod podsjeca me miris vlaznih maramica, nivenih. s njima me mm brisao po licu svako toliko.
okus labela onog nekog roza, svjetlucovag, s kojim sam si mazala usnice.
zanimljivo da se uopce ne sjecam koji sam gel za tusiranje imala sa sobom u bolnici.
ali me na trudnocu, i to vec onu u poodmakloj fazi, podsjeca miris bazge.
nista me toliko ne podsjeca na te dane pred porod kao upravo taj misris, koji se sirio gdje god sam se kretala. i tako mi se pio sok od bazge kojega nisam pila od djetinjstva. pa je sveki otisla u zagorje u sumu i nabrala te bazge k'o sodera i napravila mi nekoliko boca soka kojega sam onda sumanuto pila.
ovih dana je opet miris bazge u zraku. stalno me vraca u te dane, pred porod.
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la skorpionka » 16 svi 2007, 13:47

lijepo je citati tudje asocijacije na porod i dane nakon njega.
:3srca

svi spominju dezinficijens a ja ga valjda ne registriram jer ga osjetim gotovo svakodnevno.

Ja sam oba puta pripremila glazbu ali je nisam mogla slusati, nekako me ometala tijekom trudova. To mi je zao jer lijepo je ovako kao Tanjabb imati pjesmu vezanu za trenutke poroda.
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la Ina66 » 16 svi 2007, 13:56

i ja sam za porod kupila gel za tuširanje koji inače ne koristim i od tada ga više nikad nisam uzela. Corny je bio nezaobilazan, a još mi je jedna prehrambena kombinacija bila super - čokoladno mlijeko + banane (inače baš ne ljubim previše ni jedno ni drugo)
muziku si složila i pripremila, ali nisam slušala jer me smetala

na drugom porodu manje-više sve isto, osim što nisam nosila gel za tuširanje već Babylove sapun
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la skorpionka » 16 svi 2007, 15:21

Sad mi je to vec postalo zanimljivost: zasto smo kupile nesto sto inace ne koristimo??? Zasto sam izabrala neki drugi miris gela za tusiranje??
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la kimama1 » 16 svi 2007, 15:31

pukli vas hormoni, garant je ambalaža bila u kričavim bojama :mrgreen:
BAKA - NALIJA
kimama1
obična palunkica

PostPostao/la skorpionka » 16 svi 2007, 18:13

:mrgreen: Cak niti time ne mogu objasniti taj poriv, u oba slucaja skroz neupadljiva ambalaža.
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la Ina66 » 16 svi 2007, 18:20

i kod mene tako - gel je bio iz DMa, narančasti iz Balea linije
jel' to kričavo? :mrgreen:
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la ancica » 16 svi 2007, 21:23

Ja mislim da je to iz razloga sto u trudnoci sebi posvecujemo vise paznje. Npr. meni su isto donijeli neki posebni gel za tusiranje iz Engleske, kao posebno za trudnice. Ali i inace sam u trudnoci gledala da bude gel tipa med i mlijeko, ili jogurt ili tako nesto sto mi se cinilo njezno za kozu.
Gospode, pomozi mi da budem takav čovjek za kakvog me drži moj pas - J. Wisniewski

:lebdi
ancica
Čudo od žene

PostPostao/la damdam » 16 svi 2007, 23:20

Ja se drugog poroda, a rodila sam na Sv. Duhu, sjetim kad vidim tri prsta debelo odrezanu snitu kruha i jedan trokutic zdenka sira

Prvi snijeg - padao kad se razdanilo.

Stapice prezirem do kraja zivota jer sam jedino to smjela zvakati nakon carskog

i još...orbit bomboni od naranče, koje sam po skrivečki žvakala - (ma pojela cijelu kutiju) tijekom 15 sati trudova pod dripom i gelom....

rižine pločece koje sam žvakala poslije carskog....

balein rozo svjetlucavi stick za usne.....

miris dezinfekcijskog sredstva po kojem sam si smrdila još danima, a nedavno sam ga osjetila opet kad sam sa malim bila danima u bolnici...i s obzirom na ove posljednje događaje, taj prethodno zavoljeni miris, mi se zgadio..

pamtim i sve mirise koje povezujem sa meni jednim od najdražih trenutaka u životu - jednim jutrom kad sam napravila test i vidjela plus velik ko kuća - koristila sam isti deo i parfem koji koristim i sad ponovno - dvije godine kasnije: bvlgari

krasan topić :3srca
mama, ja te volim i obožavam do plavog neba! ovih 29 srca je za tebe! prosinac,2009
damdam
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la tamaja » 16 svi 2007, 23:27

Dove krema za lice :3srca :3srca :3srca
nosila sam ju za ruke, ali sam naravno zaboravila svoju regularnu kremu i taj me miris bas podsjeti na rodiliste
TARA, mamina smokvica - 24.08.2006.
slika
tamaja
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la elizabeta » 17 svi 2007, 00:59

Sad mi je to vec postalo zanimljivost: zasto smo kupile nesto sto inace ne koristimo??? Zasto sam izabrala neki drugi miris gela za tusiranje??

I kod mene je bilo tako...Ja mislim da je to zbog onog osjecaja najave novog pocetka kao npr. kad zena prekine vezu pa ima poriv promijeniti frizuru boju miris ili i stil kompletno...i to zato sto - pocinje novi zivot (ok, malo nezgrapna usporedba)

I jos nesto - ja sam se doista nakon svakog poroda osjecala kao da sam bila umrla i da sam se ponovo rodila...cak mislim i da sam prozivljavala tih par dana i neku vrstu djelomicne amnezije ; ne u smislu da bih zaboravila cinjenice, nego bih zaboravila onu neku staru rutinu, nacin na koji se nosim s problemima (kao da su se iznova pojavili i sad trebam uciti zivjeti s njima)...ali na drugoj strani - sve one lijepe stvari u mom zivotu dobile bi novu dimenziju, sjajile su novim sjajem...
Da, nije samo beba bila nova, osjecala sam da sam i ja nova, na novom pocetku...
Pa je u skladu s tim i novi gel za tusiranje i dezic i parfem...

Ovo je bila romanticna verzija
A evo i prozaicne :mrgreen: - u trudnoci se i okus i miris i stosta drugo promijeni. Naravno - hormoni . A i hirovite smo i prevrtljive. Opet - hormoni .
elizabeta
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la bibonja » 17 svi 2007, 09:20

Zanimljivo je kako nas te neke male stvari podsjete na taj dogadjaj.Puno puta se uhvatim da me ovo ili ono opet vrati u te trenutke.I onda ako imam mir i dovoljno se skoncentriram,stvarno se osjecam kao da sam opet tamo,sve vidim,sve cujem,vani pada gust snijeg-prvi te zime,na tv-u Latinova emisija,lica sestara su mi pred ocima,sjetim se tocnog osjecaja bolova,ma svega.Lijepo je ponekad se vratiti.I zato uvijek,kad me nesto podsjeti na porod,stanem i u par minuta opet to prozivim.A onda se vratim,sretna i mirna...
bibonja
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la maja3 » 17 svi 2007, 09:26

Sad bute se smijale ali ja dvije godine nakon ležanja u bolnici (2,5 mjeseca) nisam kupila Labello rose jer sam ga tad koristila i smučio mi se. Svaki put kad sam ga namirisala poslije vračala su mi se neugodna sječanja (između ostalog na to da sam skoro iskrvarila i da nisam vidjela svoju djecu koju su odveli na Rebro i tako dalje i tako dalje).
Sad ga opet (napokon) mogu koristiti.
I još me podječa na bolnicu Domestos dezinfektant koji sam stalno furala sa sobom kad sam išla se tuširati ili na wc.
I miris one bolničke juhe koju smo dobivali u šalicama
Predvodnik stada bikova
Domagoj, Dora, Mislav su...
maja3
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la fima » 17 svi 2007, 10:17

meni su ove vase price super romanticne :3srca

ja sam i prije trudnoce bila clan ovog foruma, ali tada su me mucile neke druge brige (kako dovesti papu u red i konacno krenuti na trudnocu) i kad sam ostala trudna :luv proucavala sam razne spiskove :gle sta treba za bebu, za bolnicu, sve oko dojenja...i sad mi zvoni u glavi..ne jake mirise gela za tusiranje, dezica...i tak da sam propustila uzivat u kricavim bocicama ili sam jednostavno hladni neromanticni jarac :mrgreen: streber
F. 03/2003
fima
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la maja3 » 18 svi 2007, 12:46

Jel ti to vrijeđaš jarce?!?!? :nemoj :spota ;-)
Predvodnik stada bikova
Domagoj, Dora, Mislav su...
maja3
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la SlucajniGost » 18 svi 2007, 14:03

Ja isto nisam kupovala neko posebno sredstvo za tuširanje, niti se uopće sjećam koje je bilo. :mrgreen:

Sjećam se svojeg zadnjeg obroka za sljedeća hm... tri dana, a to su one pofezne, kako se već zove, kruh popržen u mlijeku i jaju. Od tada ih nisam jela. :mrgreen:

Znam da sam kupila poseban ručnik, iako sam doma imala nešto ručnika :lol Dan danas se ne osjećam dobro kad mi on dođe na red. :mrgreen:

Onda se sjećam zore i prekrasnog sunca kroz oblake. I zahvaljujem MMu da me natjerao da to pogledam iako sam mu tad rekla nešto sasvim deseto. :mrgreen:

I bijeli wc papir. Kroz cijelu trudnoću. (Paranoja da na šarenom neću vidjeti ako bi se nešto desilo). :lol Ni danas ga baš ne kupujem.

Miris alkohola za jutarnje (ili zorno :lol) mjerenje temperature.

Danas kad prolazim pored bolnice nešto se stisne u meni, nije mi dobro, ali opet mi jest. Nekakav dvojaki osjećaj. Kad idem kod svoje liječnice opće prakse onda mogu vidjeti prozore boksova i prozore gdje bebe leže. Kad gledam u boksove zatvorim oči i pomislim ma samo nek sve bude u redu, a kad gledam u ove druge prozore, baš mi nekako toplo bude. Pekmezasto.
Jedi mind tricks ;)
SlucajniGost
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la fima » 18 svi 2007, 14:11

maja :mrgreen: ja sam samo ljubomorna na curke s kricavim dezicima, ali ozbiljno, nadam se da cu drugi put biti opustenija
F. 03/2003
fima
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Sljedeća

Natrag na Trudnoća i porod

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 10 gostiju.