Sada je: 02 kol 2026, 20:55.

Epiduralna

Informacije i razmjena iskustava vezanih uz trudnoću, rodilišta, porod, priprema za dolazak novorođenčeta. Trudnice, pridružite se i svakodnevnom ugodnom čavrljanju na svom generacijskom topicu!

Moderator/ica: Diami

PostPostao/la Helena71 » 27 svi 2007, 21:58

Ja sam dobila epiduralnu, a prije toga i drip buduci da su moji trudovi prestali i sporo sam se otvarala.
Uboda se ne sijecam, mislim da nije bolilo i dalje je bilo super do zadnjih sat i pol kad mi nisu htjeli dodati anestetika bas zato da imam osjecaj za tiskanje. Tih sat i pol pod drip-trudovima je bilo uzasno bolno, a pitala sam se i cemu epi ako ono najgore moram proci bez analgezije. Kako god, ipak sam se odmorila za to vrijeme dok je anestezija drzala.
Nagon na tiskanje sam imala tako jak da nisam mogla izdrzati i pocela sam tiskati dok se jos nisam skroz otvorila, imala sam zato laceraciju cerviksa.
Epiziotomija - rade ju svakoj prvorotki u nasim rodilistima, pa Felidae sumnjam da ces to izbjeci sa ili bez anestezije :mrgreen:
Nisam imala glavobolje ni ikakvih nuspojava od anestezije.
Jedino kaj znam je da cu ovaj put ostati doma dulje, pricekati da me trudovi ful prisarafe tako da izbjegnem drip.
:mase
Helena71
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Maslacak » 28 svi 2007, 09:37

Eli- evo sredila sam onaj link... pa ga mozes gore izbrisati.

cybermed
19.10.2004. J. umjetnik
23.06.2007. A. matematicar
04.04.2010. M. u sredini
22.04.2014. D.
Maslacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la bubamare » 28 svi 2007, 11:20

Ja sam planirala epiduralnu međutim u rodilište sam došla 4 prsta otvorena i dok su me pripremili (klistir ...) već je bilo kasno za epiduralnu
Sara 26.01.2007
bubamare
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la lely & angelo » 28 svi 2007, 15:39

Ne bojim se poroda, iako mi je ovo prva beba. Čitala sam o epiduralnoj, i sve vaše komentare, ali u ovom trenutku ne mogu reći niti svoje za niti svoje protiv. Ja imam jedan drugi problem, a to je bubreg u zdjelici. On se sad pomaknuo u lijevo, ali pitanje je gdje će biti dok dođe vrijeme za porod. Možda završim i na carskom.
17.08.2007 Ana Marija- tatino i mamino
lely & angelo
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la felidae » 28 svi 2007, 16:55

ako sam dobro shvatila epiziotomija je ono kada te zarezu da beba lakse izadje i da sama ne popucam - ako je tako ja sam jako za epiziotomiju. Moju sestru su na prvom porodu zarezali i imala je samo 5-6 savova, a na drugom je nisu htjeli jer je kao drugorotka i zavrsila je sa 21 savom.

a sto se tice epiduralne i dripa - nadam se da mi nece trebati nista od toga, ali ako zatreba - nema druge. :mrgreen:
slika
felidae
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la ancica » 28 svi 2007, 17:11

Ja nisam za unaprijed dogovorenu epiduralnu, osim ako nema neki opravdan medicinski razlog (mada mi ne pada sad na pamet koji bi to razlog mogao biti). Ali posto smo sve razlicite i svaki porod je drugaciji - ako se tokom poroda zakljuci da bi epiduralna bila korisna (zbog sporog otvaranja, iscrpljenosti rodilje ili cega god) onda je pozdravljam.
Ja sam bila satima na dripu i u pocetku sam odbijala sve lijekove za ublazavanje boli :stup Nakon 8 sati dripa i jakih trudova molila sam da mi nesta daju (tada je bilo - dajte mi bilo sta, samo da malo popusti), ali bilo je prekasno, rekli su mi da bi beba mogla imati problema sa disanjem ako mi sad ista daju. Zbog neke svoje tvrdoglavosti da "mogu ja to i bez lijekova" bila sam na kraju toliko iscrpljena da sam nekoliko puta gubila svijest, a na trbuh su mi nalegli i doktor i sestra :shock:
Zato sad zastupam neku srednju opciju.
Gospode, pomozi mi da budem takav čovjek za kakvog me drži moj pas - J. Wisniewski

:lebdi
ancica
Čudo od žene

PostPostao/la eli » 28 svi 2007, 17:56

izguglaj si o epiziotomiji. da, beba uz nju lakše i brže izađe, ali ona baš ne štiti od pucanja. pucanje se izbjegava kontroliranim tiskanjem. iskusna babica, ako je od volje, vodit će te kroz tiskanje. često žene znaju i same, ali je bolnička praksa "tišči što jače, kao da kakiš i piškiš" pa još ti nalijegaju na trbuh, a tako ćeš popucati jako i nezgodno.

znam dosta žena koje su prošle i epi i pucanje, najčešće ne u istom porodu, i sve one kažu da manje smeta spontano zarastanje. ako je beba velika i u lošem položaju, često i uz veliko rezanje dođe do puknuća.

pitala si za prirodne postupke ublažavanje boli kod trudova. kažu da topla voda pomaže, ali i oslabljuje trudove, pomaže da se namjestiš u položaj koji tebi odgovara (većini odgovara kretanje), ali sve su to sitne pomoći. trudovi bole i ovako i onako, a najviše dok ležiš na leđima.
eli
Sveta krava

PostPostao/la teutonija » 28 svi 2007, 23:07

HELENA
Epiziotomija - rade ju svakoj prvorotki u nasim rodilistima
meni nisu :mrgreen: lijepo sam zamolila ,rekla da ne bi ak ne treba i nisu ,ni prvi ni drugi puta ,imala sam par šavića oba puta ,zanemarivo, s tim da prvi puta nisam niš ni govorila nego su sami valjda procjenili da ne treba il kad bolje razmislim možda nisu ni stigli jer je Klara doslovno izletjela u jednom trudu. :mrgreen:

Inače nisam imala epiduralni ni jednom ,prvi puta mi je trebala jer sam se na dripu otvarala sporo i bolno ,al ajd kad je krenulo onda je išlo brzo.
Drugi puta je sve teklo prirodno ,unatoč tome što je beba bila skoro kilu teža :shock: ,tak da sam rodila i bez dripa i epiduralne i ikakvih medikamenata i epiziotomije.
Budilica, 2003.
Mudrica, 2006.
teutonija
sex blau aviona

PostPostao/la Helena71 » 28 svi 2007, 23:27

Ak nisi pitala prvi put onda samo mogu reci - Teutonijo - sretnice :)
Helena71
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Pina » 28 svi 2007, 23:31

Imala sam dva poroda i oba puta sam uzela epiduralnu.
Imam samo pozitivno iskustvo i toplo preporucam svakome.
Ubod nisam uopce osijetila i nikada kasnije nisam imala nekih problema koje bi mogla povezati sa epi.(glavobolje,bolove u kraljeznici)
Pina
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Lucy25 » 29 svi 2007, 07:27

Ja sam nasla nesto o nedostacima epiduralne i neki od njih zvuce prilicno zastrasujuce :shock:
Melani 09.09.2004.
Lara 09.01.2006.

slika
Lucy25
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la sj » 29 svi 2007, 11:24

Prije drugog poroda razmišljala sam o epuduralnoj - samo ako odem na carski. Da mogu pratit porod i vidjet da li je dijete OK. Pedijatrica - neonatolog koja me posjećivala tijekom trudnoće mi je rekla - ne!
sj
Parkovi i nasadi

PostPostao/la watani » 29 svi 2007, 12:16

sj je napisao/la: Pedijatrica - neonatolog koja me posjećivala tijekom trudnoće mi je rekla - ne!

a zakaj ti je rekla ne?
to me bas zanima. danas je praksa da se zahvati rade sto vise u bilo kakvom obliku lokalne anestezije, i da se opca izbjegava (npr. u slucaju da se radi carskom).
watani
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la bubamarka » 29 svi 2007, 15:01

ja uopće nemam dvojbi oko epiduralne, jer koliko znam u našem rodilištu (KA) se uopće ne primjenjuje ;-)

a i da mogu birati nisam sigurna da bi bila za, to govorim sada s vremenskim odmakom
za vrijeme trudova znam da sam bila spremna na sve; carski, drogu, lobotomiju, ... samo da ne boli
Dorotea 11.07.04.
Mihael 17.11.07.
bubamarka
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Pina » 29 svi 2007, 15:24

sj je napisao/la:Prije drugog poroda razmišljala sam o epuduralnoj - samo ako odem na carski. Da mogu pratit porod i vidjet da li je dijete OK. Pedijatrica - neonatolog koja me posjećivala tijekom trudnoće mi je rekla - ne!

Za carski se ne daje epiduralna vec spinalna anestezija.
Pina
Samo sam naišla
Samo sam naišla

....

PostPostao/la megy123 » 30 svi 2007, 11:34

Drage moje...Kad citam onaj link o epiduralnoj umrem od straha....Samo da vam kazem da je to moje misljenje,umirem od smijeha kad vidim da pisu neke stranice da bi svaka rodilja trebala imati babicu uz sebe kad nastupe trudovi..Pa ljudi dragi mi smo u Hrvatskoj!!!:)))
Šogorica,kolegice su mi rodile nedavno i kazu da im nije bilo muzeva da bi umrle,da su babice dosle svega nekoliko puta da bace pogledm,i otisle a same su bile prepustene povracanju a neke su imale i proljev od jakih trudova.....Kazu da nije bilo muzeva da bi umrle....
Sto se tice epiduralne,trebam roditi u 12mjesecu,mislim da cu je uzeti s obzirom na iskustva od njih....:)
Ali opet ne znam....Cula sam bila neki dan da su nekoj rodilji davali morphij???!!!
pa mi nije jasno.=== :mah :mah :mah :mah
megy123
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la eli » 30 svi 2007, 11:57

megy, iskustva su različita, ali sigurno tvoje frendice nije muž spasio od smrti, već im psihički olakšao porod.
nisam povraćala, nisam imala proljev, muž mi nije stigao na vrijeme i jedna od stvari koju sam stvarno željela dok su me šibali trudovi bilo je da me svi puste na miru (babica, sestra, doktor sa svojim šemama disanja i svojim nametnutim položajem).
eli
Sveta krava

PostPostao/la Maslacak » 30 svi 2007, 12:19

Nazalost koliko mi je poznato babice u Hrvatskoj nisu dovoljno skolovane da bi mogle same odraditi porod...
A mislim da je njihova uloga kljucna na samom porodu.
I ono sto se ocekuje od njih je ne samo znanje i vjestina, vec i toplina koju pruzaju rodiljama. Da stekne povjerenje i bude dobar psiholog...
Dobila sam nedavno brosuru o primaljama- o mogucnostima koje nude ovdje u Austriji...- izmedju ostalog mozes izabrati sama svoju primalju koja ce te posjecivati za vrijeme trudnoce, pratiti na porodu i nakon poroda, savjetovati te oko dojenja i njege bebe. Mozes se odluciti za ambulantni porod (nakon kojeg odlazis kuci), porod u rodilistu ili porod kod kuce- kako god odlucis- imas pravo na svoju primalju koja ce biti uz tebe (dio troskova pokriva osiguranje sto zavisi od primalje do primalje i njihovim ugovorima)...
Osim sto poznaju porodjajnu anatomiju, patologiju i psihologiju- poznaju i aromaterapiju, homeopatiju i akupunkturu....
U svakom slucaju- prilikom poroda imaju puno vazniju ulogu od doktora ginekologa- koji je tu samo ukoliko se porod zakomplicira...
Nadam se da ce se i u HR poraditi na vaznosti tog po meni najljepseg zanimanja... :3srca te da ce buducim primaljama biti omoguceno odgovarajuce skolovanje.
19.10.2004. J. umjetnik
04.04.2010. M. u sredini
22.04.2014. D.
Maslacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Lena » 30 svi 2007, 13:55

Helena71 je napisao/la:Epiziotomija - rade ju svakoj prvorotki u nasim rodilistima, pa Felidae sumnjam da ces to izbjeci sa ili bez anestezije :mrgreen:

Voljela bih kad bi se konacno rodilista prestala ubacivati u isti, generalizirani kos.
Ja sam prilikom prvog poroda zamolila da me ne rezu, ako nije nuzno neophodno i nisu me rezali.

izguglaj si o epiziotomiji. da, beba uz nju lakše i brže izađe, ali ona baš ne štiti od pucanja. pucanje se izbjegava kontroliranim tiskanjem. iskusna babica, ako je od volje, vodit će te kroz tiskanje. često žene znaju i same, ali je bolnička praksa "tišči što jače, kao da kakiš i piškiš" pa još ti nalijegaju na trbuh, a tako ćeš popucati jako i nezgodno.

Potpisujem Eli. Ja vjerujem da bi popucala ko lubenica da me babica nije vodila i da mi nije dala vremena. Izgon je trajao 50 minuta, ali je vrijedilo svake minute. ;-)
pitala si za prirodne postupke ublažavanje boli kod trudova. kažu da topla voda pomaže, ali i oslabljuje trudove, pomaže da se namjestiš u položaj koji tebi odgovara (većini odgovara kretanje), ali sve su to sitne pomoći. trudovi bole i ovako i onako, a najviše dok ležiš na leđima.

E to sad bas ne bi potpisala. Nisam primjetila da mi je oslabljivalo trudove, nego ih je olaksavalo. Cisto iz razloga sto se vrtis kako ti odgovara, a zbog uzgona je pritisak koji osjecas malo slabiji. Sve u svemu - raj u odnosu na one na stolu.
"The big wheel keeps on turning On a simple line day by day The earth spins on its axis One man struggle while another relaxes"
Lena
Asimilirana
Asimilirana

Re: ....

PostPostao/la haniibanii » 30 svi 2007, 23:42

megy123 je napisao/la: a neke su imale i proljev od jakih trudova.....Kazu da nije bilo muzeva da bi umrle....

Poznato je da se crijeva prirodno "očiste" tijekom trudova.
Mislim da je najbitnije dobro se informirati o svemu što se događa u tijelu tijekom poroda. Treba znati što nas očekuje, pa se s time možemo i nositi. Najgori je strah od nepoznatoga.
Morate razmisliti i o drugim načinima ublažavanja bolova. Na primjer, razne tehnike opuštanja (to se većinom uči na trudničkim tečajevima), tuširanje ili kupanje u toploj vodi tijekom trudova (mislim na porod u vodi), masaža (zaposlite partnera). Pokušajte se opustiti raznim metodama, ako možete mijenjajte položaje i nađete koji vam odgovara (nekima dobro dođe lopta za skakutanje).
Mislim da je najbolje ne planirati unaprijed epiduralnu, jer tko zna, možda vam neće ni trebati, dajte sebi priliku. Možda ste puno jače nego što ste se nadale :)
A ako zatreba, uvijek možete tražiti da ju dobijete.
haniibanii
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Helena71 » 31 svi 2007, 00:34

Lena, bas me zanima koliki je postotak prvorotki koje ne rezu. Jedna lasta, il dvije kad ubrojim sretnicu Teutoniju :), ne znaci proljece :dunno
Helena71
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Lena » 31 svi 2007, 08:13

Znam dosta cura koje su rodile u Rijeci i nisu bile rezane. Neke su popucale, ali nisu bile rezane. Zato ne volim da se rodilista generaliziraju.
Ja kad sam dosla na pregled u drugoj trudnoci u Vinogradsku, doktor mi je kenjkao zasto sam isla roditi u Rijeku. I kad je cuo koliko je sin imao, a bez epiziotomije - ostao je paf.
"The big wheel keeps on turning On a simple line day by day The earth spins on its axis One man struggle while another relaxes"
Lena
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la eli » 31 svi 2007, 08:40

u pulskom rodilištu ovisi o babici (tj.njenom raspoloženju) i o tome da li imaš vezu. meni nisu ni pokušali izbjeći rezanje (a imam elastičnu kožu, bar po tome što nisam zaradila niti jednu striju a kilaža je bila +20), cimerica nije ni popucala, ali bila je "privatna pacijentica".
eli
Sveta krava

PostPostao/la Maslacak » 31 svi 2007, 08:44

Imam strije- dobila ih desetak pred kraj prve trudnoce- ali sam prosla bez rezanja i bez pucanja- i mogu se zahvaliti babicama koje su mi vodile porod i ponudile mi alternativan polozaj od klasicnog lezanja na ledjima.
19.10.2004. J. umjetnik
04.04.2010. M. u sredini
22.04.2014. D.
Maslacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la ema emily » 31 svi 2007, 09:08

zaboravila sam napisati da mene nisu rezali. Nisam to ni posebno tražila, jednostavno je babica koja je bila na porodu bila SUPER, stalno me masirala i nije bilo rezanja. Pukla minimalno, 2 šava. Rodila sam u ZGB, Sv Duh.
Nakon epiduralne nisam imala glavobolje ni ništa slično . Ubod u leđa nije me uopće bolio (kraj onih trudova od dripa mislim da me ne bi ni boljelo da me netko tavom po glavi raspalio :shock: )

Nije istina da u Hrvatskoj rutinski rade epiziotomiju, ipak sve ovisi od slučaja do slučaja .
slika slika
slika slika
ema emily
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Nina334 » 31 svi 2007, 09:34

ujutro kada sam stigla u bolnicu na pitanje da li želim epiduralnu odgovorila sam da ne želim. Kako se nisam otvarala a trudovi su bili iscrpljujući oko 15 sati sam tražila epiduralnu. Tada je sve pošlo naopako. Trudovi su podivljali, bolovi su bili katastrofalni, meni je tlak poludio, počela sam gubiti svjest.......na kraju sam završila na carskom. Djete je bilo za mene dosta veliko, pupćana vrpca mu se splela oko ramena i to mu nije dozvoljavalo da se spusti.................
Jednostavno meni epiduralna nije djelovala, a cura koja je rodila kraj mene i ležala samnom u sobi kaže da uz epiduralnu uopće nije osjetila ni trun boli!
Eto, to je moje iskustvo.
Roko, 15. 02. 2007.
Nina334
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la cleonikky » 31 svi 2007, 11:03

Nepojmljivo mi je da neko ne uzme epiduralnu na porodu slicnom mojem. Dakle nakon 40 sati trudova i 3 cm otvaranja bila sam totalno iscrpljena. Uz epiduralnu sam sljedecih 10 sati pricala s MM, citala novine i uzivala u iscekivanju da bebica stigne.
Nikakvih nuspojava nisam imala, porod je zavrsio carskim rezom, potpuno svjesna sam rodila Adriana.
Toplo je preporucam kod poroda/trudova koji traju vise od 10-15 sati.
Da drugi put radjam opet bi je uzela.
Za vrijeme trudnoce nisam pomisljala da cu imati carski jer je trudnoca bila idealna, bebica okrenuta kako treba, sve 5. I hrabro sam rekla frendici da ja necu epiduralnu, moj prag boli je visok....medjutim treba biti spreman na plan B.
Tamariki slika Zvijezdicaslika

The mind, even while looking,sees nothing.
The heart, even without looking,sees everything.
cleonikky
volim zeleno

PostPostao/la felidae » 01 lip 2007, 09:54

Cure, moram priznati da ste mi jako puno pomogle svojim iskustvima. Mislim da mi moj doc tu nebi puno mogao pomoci kad bih ga pitala za savijet. Ja sam u svakom slucaju odlucila da nisam unaprijed za epiduralnu, mozda porod bude kratak (moja sestra je prvo radjela 3 sata, a drugo 45 min), pa mi nebude potrebno, ali ako se oduzi - trazit cu je.

Ja idem sama u radjaonu (za one koje neznaju - buduca samohrana majka sam), ali imam debelu vezu u rodilistu i iskoristit cu je jer su prema tebi puuuuno bolji kad si tamo sa vezom. Ako ne vjerujete evo price - moja sestra za prvo nije htjela povlaciti vezu i bilo joj je katastrofa, babica ju je par puta obisla, bila je bezobrazna i tako to. Sa drugim je rekla - ajde da probam sa vezom. Dosla je u rodiliste i opet je pocelo po starom (zamislite, lezala je na boku i zamolila sestru da joj pomogne da se okrene a ova joj je rekla da joj ne pada na pamet je dizati, zar ne vidi koliko je debela), a onda je nazvala nasa teta Evica koja radi tamo i odjednom su bile super ljubazne prema njoj, stalno je zapitkivale jel joj mogu kako pomoci i ukratko - sa crnog na bijelo. :mrgreen:
slika
felidae
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Maslacak » 01 lip 2007, 10:05

Felidae- mozda moze tvoja sestra ili neko drugi s tobom na porod?
19.10.2004. J. umjetnik
04.04.2010. M. u sredini
22.04.2014. D.
Maslacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la eli » 01 lip 2007, 10:11

felidae, ako imaš vezu, obavezno zatraži razgovor sa njim sada, a ne pred porod i nikako ne prepusti dogovaranja roditeljima. objasni što sve želiš i što ne želiš, što očekuješ od njih i od sebe. a mogla bi povesti seku sa sobom na porod. to nije običaj, ali sa vezom će ti dozvoliti.

i meni su moji našli vezu, doc je rekao da mu jave kad krene porod i da će on osobno ili netko koga pošalje paziti na mene, tj. da se sve odvija najbolje za mene i bebu. i gle, krene porod, on u smjeni, ja zbog staraca prestajem zanovijetati. vode me u rađaonu, on gleda i šuti, babica me reže... a htjela sam zabraniti epiziotomiju, ali nisam se bunila u uvjerenju da će doktor reagirati u pravom trenutku. nije. sve je prošlo brzo i jednostavno, ali da on nije znao što ja smatram najboljim za mene, a mješao se nije jer je išlo ekspresno i jednostavno. :dunno
eli
Sveta krava

PrethodnaSljedeća

Natrag na Trudnoća i porod

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.