Sada je: 17 tra 2026, 14:53.

Autizam i metabolicki poremecaji

Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.

Moderator/ica: nadicab

PostPostao/la mamita » 26 srp 2007, 09:24

Puno pozdrava svima na ovom forumu.Pratim vas već dugo,jer sam u sličnom problemu kao i vi .Imam curicu 7 god i dijagnozu" elementi autizma".Prije par mjeseci poslali smo urin u Norvešku i dobili nalaze,ali budući da u Hr nema DANliječnika nismo znali kaj s njima. Slučajn je naišao čovjek koji je došao na GO u naše selo ,inače iz Bg i ja ga zamolila da nam odnese nalaz dr.Selaković i da moli za mišljenje. Sad čekam kaj će biti..u međuvremenu sam ukinula kravlje mlijeko-već četvrti tjedan...
Najveći problem kod moje djevojčice ćine mi njezini nekakvi ispadi bijesa ili neznam čega.Ona se svaki dan bar jedmput baca po podu ,vrišti, dere se ,svija na leđa, skače na koljenima...grono i nemožeš ju ničim pridobiti da prestane....sva poplavi,oznoji se..To je grozno, neznam kad joj bu došlo, bojim se izaći nekud, jer je to strašno, traje po 15-20 min i onda prestane ko da nije nikaj ni bilo, dođe me ljubit,ko da joj je žao
Inače ima epilepsiju,pa sam mislila da nije to oblik kakvog napadaja...JER JE ona ko da nije pri sebi a opet nikad se nije ozlijedila ili lupila..
Kako izgledaju ispadi vaše djece? imate li kaj slično?
mamita
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la soma » 26 srp 2007, 10:12

mamita je napisao/la:Puno pozdrava svima na ovom forumu.Pratim vas već dugo,jer sam u sličnom problemu kao i vi .Imam curicu 7 god i dijagnozu" elementi autizma".Prije par mjeseci poslali smo urin u Norvešku i dobili nalaze,ali budući da u Hr nema DANliječnika nismo znali kaj s njima. Slučajn je naišao čovjek koji je došao na GO u naše selo ,inače iz Bg i ja ga zamolila da nam odnese nalaz dr.Selaković i da moli za mišljenje. Sad čekam kaj će biti..u međuvremenu sam ukinula kravlje mlijeko-već četvrti tjedan...
Najveći problem kod moje djevojčice ćine mi njezini nekakvi ispadi bijesa ili neznam čega.Ona se svaki dan bar jedmput baca po podu ,vrišti, dere se ,svija na leđa, skače na koljenima...grono i nemožeš ju ničim pridobiti da prestane....sva poplavi,oznoji se..To je grozno, neznam kad joj bu došlo, bojim se izaći nekud, jer je to strašno, traje po 15-20 min i onda prestane ko da nije nikaj ni bilo, dođe me ljubit,ko da joj je žao
Inače ima epilepsiju,pa sam mislila da nije to oblik kakvog napadaja...JER JE ona ko da nije pri sebi a opet nikad se nije ozlijedila ili lupila..
Kako izgledaju ispadi vaše djece? imate li kaj slično?

Ovo kao da opisujes moju kcerku!!! Ona isto povremeno ima ovakve ispade, ja sam dugo mislila da je zlocesta, da to radi namjerno, poslije sam shvatila da ju zaista nesto muci i da nije kriva...
Ja mislim da to ima veze sa epi napadima, nije klasican napad, ali neka promjena jeste...jer ona se tome definitivno ne moze oduprijeti...
Kazu da vece doze kalcijuma, oko 800-1000 mg dnevno takvo ponasanje dosta ublaze...
Kod nas vise nema tih ispada, mozda ponekad i kratko, do 1 min, ali su uvijek s nekim razlogom...kad nesto hoce, a ne moze nam objasniti sta hoce, pa se nervira...
Mi njoj od decembra dajemo suplemente i na dijeti je bez caseina, ja vjerujem da jojo nesto od toga ipak pomaze...
soma
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la marjel » 27 srp 2007, 09:09

mamita je napisao/la:Puno pozdrava svima na ovom forumu.Pratim vas već dugo,jer sam u sličnom problemu kao i vi .Imam curicu 7 god i dijagnozu" elementi autizma".Prije par mjeseci poslali smo urin u Norvešku i dobili nalaze,ali budući da u Hr nema DANliječnika nismo znali kaj s njima. Slučajn je naišao čovjek koji je došao na GO u naše selo ,inače iz Bg i ja ga zamolila da nam odnese nalaz dr.Selaković i da moli za mišljenje. Sad čekam kaj će biti..u međuvremenu sam ukinula kravlje mlijeko-već četvrti tjedan...
...Kako izgledaju ispadi vaše djece? imate li kaj slično?

Pozdrav svima, ova g-dja mi je dala jednu ideju. Dakle moj predlog moderatoricama:
Mozda bi mogao da postoji upoznavajuci post (ili kako se to vec zove) gde bi svako mogao da izlozi (ukratko ili kompletno) situaciju sa svojim detetom => tako da kad se neko nov prikljuci - ode na to "upoznavajuce/predstavljajuce mesto" - predstavi sebe i svoj problem i pregleda i upozna se sa svim ostalim clanovima i ukratko/sustinski sa njihovim situacijama. Tako nesto slicno ima i na drugim forumima, a ovde mi se cini da bi to bilo veoma zgodno. Ne bi bilo 100 ponavljanja i objasnjavanja novim clanovima => vec bi svako mogao (ako hoce) da se upozna sa situacijom nekoga pre nego sto ga nesto pita, a mozda dobije i neke odgovore pri tom upoznavackom citanju :)
Malo sam preopsirno tupio oprostite, verujem da vam je jasan moj predlog... naravski da on ne mora da se usvoji...
svako dobro svima
Marko
marjel
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la mamita » 27 srp 2007, 10:09

Super ideja!!
mamita
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Anni » 27 srp 2007, 10:58

mamita je napisao/la:Super ideja!!

mamita , poslala sam Vam privatnu poruku...Marijel pa vec postoji mogucnost predstavljanja na ovom forumu, rubrika se zove "predstavite se " i li ste mislili samo na nas, roditelej djece sa autizmom? mozemo mi otvoriti rubriku i svako u par recenica opisati svoje dijete, i sto se sve napravilo i postiglo od pocetka do danas...mislim da bi za sve bilo tih nekoliko informacija korisno procitati i znati.

Pozdrav
Anni

PostPostao/la marjel » 27 srp 2007, 13:32

Anni je napisao/la:
mamita je napisao/la:Super ideja!!

mamita , poslala sam Vam privatnu poruku...Marijel pa vec postoji mogucnost predstavljanja na ovom forumu, rubrika se zove "predstavite se " i li ste mislili samo na nas, roditelej djece sa autizmom? mozemo mi otvoriti rubriku i svako u par recenica opisati svoje dijete, i sto se sve napravilo i postiglo od pocetka do danas...mislim da bi za sve bilo tih nekoliko informacija korisno procitati i znati.

Pozdrav

Da, da, mislim samo na nas roditelje koji imamo decu sa problemima, mislim da bi bilo prakticno da mi imamo odvojeni svoj introduction...
:)
Marko
marjel
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Dabilly » 27 srp 2007, 13:32

mi upravo radimo web-stranicu naše udruge, pa ćemo i forum otvoriti. ako ste za, ja sam vas svakako mislila zvati sve da razmjenjujemo iskustva :juhu a možemo i ovdje otvoriti jedan druželjubivi topic autističnog spektra :)
"You're weird.
I like you."
Dabilly
ko lampica za bor

PostPostao/la marjel » 27 srp 2007, 13:38

Ddabilly je napisao/la:mi upravo radimo web-stranicu naše udruge, pa ćemo i forum otvoriti. ako ste za, ja sam vas svakako mislila zvati sve da razmjenjujemo iskustva :juhu a možemo i ovdje otvoriti jedan druželjubivi topic autističnog spektra :)

SUPER! Ja sam za. Mislim da je lepo da imamo skroz svoj kutak... tako bi svako mogao da pravi neki svoj "shared on-line diary"... znaci da isprica svoje pocetke, sredinu i trenutno stanje...
Marko
marjel
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Anni » 27 srp 2007, 13:47

Ddabilly je napisao/la:mi upravo radimo web-stranicu naše udruge, pa ćemo i forum otvoriti. ako ste za, ja sam vas svakako mislila zvati sve da razmjenjujemo iskustva :juhu a možemo i ovdje otvoriti jedan druželjubivi topic autističnog spektra :)

Hi, obavjestite nas kada budete imali forum, kao sto kaze marijel moci cemo tamo neomateno razmjenjivati medjusobno iskustva : :mah

Pitanje za ostale: hocemo li cekati novi forum ili se " opisujemo" u ovome?
Zadnja izmjena: Anni; 27 srp 2007, 16:58; ukupno mijenjano 1 put/a.
Anni

PostPostao/la Dabilly » 27 srp 2007, 13:51

anni, otvori novi topic i kreni :mrgreen: pridružit ćemo se svi :cool
"You're weird.
I like you."
Dabilly
ko lampica za bor

PostPostao/la andrij » 27 srp 2007, 23:30

mama1969 je napisao/la:Izvinjavam se što upadam u diskusiju o detoksikaciji, imam pitanje za Annie i Marjel (a i druge koji mozda znaju).Isključila bih "vrlo voljeno" kravlje mleko i videh na sajtu http://www.nbnus.net finu zamenu - krompirovo mleko DariFree Potato Milk (koje ima kalcijuma koliko i kravlje mleko). E sada cena je 9$ (a troškovi isporuke 65$). Da li ima preko nekog drugog sajta (ili distributera) da se nabavi povoljnije?
Marjel da li se može nabavljati direktno preko Danijele Helc?

Izvrsna zamjena za kravlje mlijeko je - Kozije mlijeko. Prodaje se u svim bolje opskrbljenim trgovinama , a djeci ne stvara probleme ,već upravo suprotno.
Ispunjen život moguć je unatoč mnogim neispunjenim željama.- D. Bonhoeffer
andrij
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la andrij » 27 srp 2007, 23:42

Mame ... ja sam davno,davno dobila savjet od jedne psihologice iz Dubrovnika što uraditi kad se dijete počne bacati i kad sam počela primjenjivati taj savjet u praksi - nakon nekoliko tjedana - nestalo je i bacanja.

To se zove terapija " zagrljaja" .Čim ih uhvati takvo raspoloženje treba ih uhvatiti i držati uz sebe i brbljati im i nedati im da se otrgnu iz zagrljaja niti da bilo što drugo dodirivaju osim Vas.

A oni se tada bore protiv Vas nadljudskom snagom i viču i svašta nešto rade.Samo se ne smije odustati i dijete se može pustiti od sebe tek kad se u potpunosti smiri i to ne kada ono hoće već kad mu Vi dopustite.
andrij
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la mamita » 28 srp 2007, 10:15

probala sam to sa zagrljajem, pali samo u blažim slučajevima.Teško je dijete od 28 kg prisiliti i držati 20min ,a ono ima tada neku nadljudsku snagu...
mamita
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Anni » 28 srp 2007, 10:16

andrij je napisao/la:
mama1969 je napisao/la:Izvinjavam se što upadam u diskusiju o detoksikaciji, imam pitanje za Annie i Marjel (a i druge koji mozda znaju).Isključila bih "vrlo voljeno" kravlje mleko i videh na sajtu http://www.nbnus.net finu zamenu - krompirovo mleko DariFree Potato Milk (koje ima kalcijuma koliko i kravlje mleko). E sada cena je 9$ (a troškovi isporuke 65$). Da li ima preko nekog drugog sajta (ili distributera) da se nabavi povoljnije?

Izvrsna zamjena za kravlje mlijeko je - Kozije mlijeko. Prodaje se u svim bolje opskrbljenim trgovinama , a djeci ne stvara probleme ,već upravo suprotno.

Hi, pa kozje mlijeko isto ima caseina u sebi i djeca koja imaju intoleranciju na casein trebala bi sve vrste zivotinjskog mlijeka izbjegavati

( nadjeno na internetu)
Kozje mlijeko - Ta vrsta mlijeka u nas postaje sve popularnija, pogotovo u

prehrani dojenčadi, dobivajući epitet zdravog mlijeka. Međutim, kozje mlijeko u

odnosu na kravlje mlijeko nema većih nutritivnih (prehrambenih) vrijednosti.

Prednost kozjeg mlijeka je veći sadržaj srednjolančanih masnih kiselina C8 i

C10, koje se bolje resorbiraju nego masne kiseline kravljeg mlijeka.

Važan nedostatak kozjeg mlijeka su niske vrijednosti folne kiseline, pa se iz

tog razloga u djece koja su isključivo hranjena kozjim mlijekom razvija

megaloblastična anemija. Zbog toga djeca na prehrani kozjim mlijekom trebaju

supstituciju (nadoknadu) folne kiseline ili je dobivati prirodnim putem, tj.

svježim voćem i povrćem. Naime, potrebe za folnom kiselinom su po kilogramu

težine deset puta veće u djeteta nego u odrasla organizma.

Što se tiče hipoalergijskog svojstva ovog mlijeka, to također nije potvrđeno,

jer su proteini u kravljem i u kozjem mlijeku identični.

Kozje mlijeko sadržava veću količinu proteina (4,65 mg) u odnosu na kravlje

mlijeko (3,75 mg). Međutim, količina kazeina, laktoglobulina i laktalbumina

niža je u kozjem mlijeku nego u kravljem, dok su količine manjih antigenih

albumina, proteaza, peptaza i neproteinskog dušika veće u kozjem mlijeku.

Upravo iz tih razloga kozjem mlijeku se pripisuje antialergijsko svojstvo.

Nasuprot tomu smatra se da postoji antigenska sličnost i međusobna reaktivnost

između životinjskih proteina s iznimkom proteina u humanom mlijeku. Napokon

treba upozoriti na uvriježeno mišljenje o hipoalergenosti kozjeg mlijeka.

Hipoalergenska hrane ne znači i nealergijska.

I osmolalitet kozjeg mlijeka otprilike je za 10% veći od osmolaliteta kravljeg
mlijeka. Imajući sve to na umu, kozje mlijeko ne bi trebalo preporučavati uprehrani dojenčadi.
Anni

PostPostao/la marjel » 28 srp 2007, 17:07

mama1969 oprostite, tek sad (ne znam kako) videh ovu vasu poruku...
Mi ne pijemo nikakvu zamenu za mleko za sada, i nije mi nesto poznato to sto pitate, moracu da pitam Danijelu u ponedeljak.
Verujem da je lakse preko Danijele nabavljati ali i ona tu ima nekih komplikacija... sve valjda mora da se ispita na nekom institutu a to dosta kosta (tako nekako) pa ona vrlo pazljivo bira sta ce da uvozi (jer je gen.zastupnik). Pisemo se...
Marko
marjel
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la andrij » 29 srp 2007, 00:34

Ovo o kozijem mlijeku se odnosi na onu djecu koja mogu trošiti mlijeko.

Prednosti kozjeg mlijeka i sira

KOZJE MLIJEKO JE BRZO PROBAVLJIVO. Za samo 2,5 sata se kozje mlijeko probavi u ljudskom organizmu u odnosu na kravlje 5 te ovcje 6 sati. Zato se kozje mlijeko preporuca maloj djeci, starijim ljudima a i svim ostalim starosnim skupinama.
KOZJE MLIJEKO JE BOGATO KALCIJEM I ŽELJEZOM. Zato je dobro za obnovu i izgradnju kostiju.
KOZJE MLIJEKO JE DJELOTVORNO U SUZBIJANJU ALERGIJA. Pogotovo kožnih i alergija dišnih organa.
KOZJE MLIJEKO POJACAVA IMUNOLOŠKI SISTEM ORGANIZMA.
KOZJE MLIJEKO UMANJUJE RIZIK POJAVE RAKA PLUCA.
KOZJE MLIJEKO SE PREPORUCA PUŠACIMA jer je snažan cimbenik u obnavljanju plucnih stanica.
KOZJI SIR JE POZITIVNI KOLESTERIN zato se preporuca dijabeticarima do 200 gr. dnevno.
KOZJE MLIJEKO LIJECI BRONHITIS.
KOZIJE MLIJEKO

Kozije mlijeko ima oko 2. posto manje masti od kravljeg i lakse je probavljivo.
Proteini kozjeg mlijeka su probavljiviji od proteina kravljeg mlijeka i
efikasnija je apsorpcija amino-kiselina (Park, 1994b).

Količina ukupnih amino-kiselina podjednaka je u oba mlijeka. Ipak, udjel histidina, arginina,cisteina, valina, leucina i asparagina je veći u kozjem mlijeku, dok je udjelserina, tirozina i glutamina manji (tablica 3). Količina esencijalnih aminokiselinatakođer je podjednaka u oba navedena mlijeka.

Iako je biološka vrijednost ova dva mlijeka približno jednaka ipak analiza
amino-kiselina pokazuje nešto veću količinu slobodnih amino-kiselina u
kozjem mlijeku, a osobito slobodnih esencijalnih amino-kiselina

Ako ne želite ili ne možete uključiti kravlje mlijeko u svoju prehranu, onda izaberite sojino mlijeko ili kozje mlijeko i obavezno se posavjetovati sa liječnikom.

I ovo drugo ... znam da je teško držati dijete i - preživjeti tu nadljudsku snagu.Tko ima volje i snage - neka pokuša.

Kod nas je upalilo i to sto posto .
andrij
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Anni » 29 srp 2007, 12:29

hi, dajete li Vi Andrij svojoj djeci kozje mlijeko ili ste nasli neku drugu alternativu za kravlje mlijeko?
Anni

autizam i metabolički poremećaji

PostPostao/la noddy » 31 srp 2007, 07:52

Kad je u pitanju autizam onda sigurno nema na svijetu takve dijete koja će ga "izliječiti" jer da je ima onda bi valjda sva djeca i osobe s takvim problemima bila izlječena.A priori ,nisam protiv dijete,ali je glupo misliti da će samo režim prehrane donijeti nekakvo čudo.Samo roditeljska ljubav,razumijevanje i strpljenje kao i kvalitetan rad s djetetom je ipak ono što je po meni glavna točka uspjeha.Dijete se ne smije siliti ni forsirati na nešto,a isto tako ne treba ga pustiti da radi po svome,već naći neku zlatnu sredinu i voditi se djetetovim interesima,na neki način usmjeravati ga poštujući pritom njegove želje i potrebe.
Kljucati dijete vitaminima ,mineralima i tko zna čime nisam sigurna koliko mu činimo dobro a koliko narušavamo njegovo zdravlje.
noddy
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Re: autizam i metabolički poremećaji

PostPostao/la marjel » 31 srp 2007, 08:42

noddy je napisao/la:Kad je u pitanju autizam onda sigurno nema na svijetu takve dijete koja će ga "izliječiti" jer da je ima onda bi valjda sva djeca i osobe s takvim problemima bila izlječena.A priori ,nisam protiv dijete,ali je glupo misliti da će samo režim prehrane donijeti nekakvo čudo.Samo roditeljska ljubav,razumijevanje i strpljenje kao i kvalitetan rad s djetetom je ipak ono što je po meni glavna točka uspjeha.Dijete se ne smije siliti ni forsirati na nešto,a isto tako ne treba ga pustiti da radi po svome,već naći neku zlatnu sredinu i voditi se djetetovim interesima,na neki način usmjeravati ga poštujući pritom njegove želje i potrebe.
Kljucati dijete vitaminima ,mineralima i tko zna čime nisam sigurna koliko mu činimo dobro a koliko narušavamo njegovo zdravlje.

Pozdrav,
nas sin (sada 4 god) je isao kod logopeda 1-1,5 dana i skoro nikakav napredak nije napravio, tek sa uvodjenjem casein-free dijete i nistatina (uz naravno pojacan rad sa logopedima) napravio svoj fantastican skok za mesec i po. Imamo mi i dalje da prevalimo dug put ali (za sad) čvrsto verujem da je taj odnos 50%-50% ako ne i malko više u korist dijete. Jednostavno, imao je Candidu i propustljiva creva => sve to (kao sto znate) pravi cirkus u njegovom telu i veoma ometa njegov razvoj (naučno provereno) i to nikakav rad sa roditeljima ili logopedom ne moze da popravi...
Svako dobro
Marko
marjel
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la noddy » 31 srp 2007, 10:15

Marjel,slažem se s vama,ali mislim da nikad nećemo saznati je li poboljšanje nastalo upravo zbog uvođenje djete ili se jednostavno poklopilo time što je dijete starije pa samim time i spremnije za neke zadatke.To vam govorim iz vlastitog iskustva,jer i moje dijete je gledajući unazad godinu dana puno zrelije,vidljiv je napredak i neke stvari npr.pričanje priča,prepričavanje događaja,pozornije slušanje bilo mi je nezamislivo da ćemo moći kod njega postići, a danas to bez problema radimo.Očito da neke stvari lani jednostavno nije mogao raditi, a sada to odradimo na obostrano zadovoljstvo i mislim da je to samo zato što je jednostavno stariji i jasno mu je što d njega tražim.Kad ga nešto forsiramo,to ga jednostavno fustrira,zato ja primjenjujem metodu da mu ponudim izbor i nastojim ga zaintersesirati za igru ili za zadatke koje od njega tražim.Rezultat toga je da me on sad sam raži de se igramo zajedno,slikamo,čitamo skupa i sl.
Mislim da je rezultat uspjeha zbroj više čimbenika, a ne samo par stvari.
Podržavam svaku metodu koja daje rezultate i čini dijete sretnije i zadovoljnije.kava nam korist da nam dijete nauči lijepo govoriti,slušati nas i izvršavati zadatke,a postane isfrustrirano i nesretno.

Sorry što sam se nadugo raspisala

Srdačan pozdrav
noddy
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Anni » 31 srp 2007, 13:15

noddy je napisao/la:Marjel,slažem se s vama,ali mislim da nikad nećemo saznati je li poboljšanje nastalo upravo zbog uvođenje djete ili se jednostavno poklopilo time što je dijete starije pa samim time i spremnije za neke zadatke.To vam govorim iz vlastitog iskustva,jer i moje dijete je gledajući unazad godinu dana puno zrelije,vidljiv je napredak i neke stvari npr.pričanje priča,prepričavanje događaja,pozornije slušanje bilo mi je nezamislivo da ćemo moći kod njega postići, a danas to bez problema radimo.Očito da neke stvari lani jednostavno nije mogao raditi, a sada to odradimo na obostrano zadovoljstvo i mislim da je to samo zato što je jednostavno stariji i jasno mu je što d njega tražim.Kad ga nešto forsiramo,to ga jednostavno fustrira,zato ja primjenjujem metodu da mu ponudim izbor i nastojim ga zaintersesirati za igru ili za zadatke koje od njega tražim.Rezultat toga je da me on sad sam raži de se igramo zajedno,slikamo,čitamo skupa i sl.
Mislim da je rezultat uspjeha zbroj više čimbenika, a ne samo par stvari.
Podržavam svaku metodu koja daje rezultate i čini dijete sretnije i zadovoljnije.kava nam korist da nam dijete nauči lijepo govoriti,slušati nas i izvršavati zadatke,a postane isfrustrirano i nesretno.

Sorry što sam se nadugo raspisala

Srdačan pozdrav

Hi, slucaj mog sina je identican sa slucajem Marijelovog sina...prije dijete gotovo nikakva korist od terapija, sa pocetkom dijete napredak i ja to bas i nebih rekla da je slucaj...poznajem jako puno djece ( i ovdje u njemackoj) kod kojih je krenulo rapidnio nabolje sa uvodjenjem dijete...da bas postoji tako velika slucajnost....? i zasto mislite da su djeca koja su na dijeti frustrirana? Moj sin meni sada kada je bistriji i otvoreniji djeluje puno sretniji nego prije dijete kada je bio u svom svijetu...zar djeca postaju frustrirana zbog toga sto im se u prehrani ukine gluten i mlijeko?
Anni

PostPostao/la mama1969 » 03 kol 2007, 12:32

Evo mi smo danas išli kod doktora i razgovarali o dijeti. Naime, mi smo saglasni sa dijetom ali se još uvek ne sprovodi na svakom koraku (u vrtiću, u gostima itd) Doktor je rekao da još nećemo uvesti totalnu dijetu, dok ne uradimo test na peptide u urinu. Ja verujem u GFCF dijetu, ali me pomalo brine njeno sprovođenje...kako u svakom trenutku onemogićiti ljude (koji ne možda ne veruju u dijetu) u našem okruženju da malenom ne daju da jede ono što ne bi trebalo? Kako na dečijim rođendanima (kako obuzdati sopstveno dete da ne jede tortu)? Kako dete naterati da jede "poželjnu" hranu - kada je uporno odbija? :conf
..I još jedno pitanje - kakva su vaša iskustva sa preparatom DMG? Rečeno nam je da ga uvrstimo u terapiju....
slika
mama1969
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Anni » 03 kol 2007, 12:41

hi, i mene su mucila ta pitanja prije dijete i bilo me je strah ..vjerujte dijeta je meni zadavala puno veci problem nego mom sinu, nakon prvobitne krize on vise nije trazio namirnice koje nije smio jesti, kada idemo u goste ja ponesem njegov sok, njegov keks ili grickalice koje on smije jesti , on si to sam izvadi iz ruksaka, isponudi svu djecu ( osjeca se pri tom vazan jer on ima nesto sto oni nemaju) i nema nikakvih problema...zna reci ako vidi na stolu za kolac da je to kolac ili za tortu da je torta , al ne trazi. ja sam probala mu dati cokoladu i bananu( i nju ne smije) da vidim reakciju..on je rekao ne...i to je bilo to.

Dobro je sto cete raditi nalaz na peptide, tako cete imati i sluzbenu potvrdu na nepodnosljivost ako ona postoji) , za vrtic cete mu vjerojatno morati kuhati, a sto se tice razumjevanja okoline na to cete trositi nazalost najvise svoje snage i kako god da im objasnili uvjek ce biti skeptika( kod nas je tako jos uvijek , iako jos malo pa ce biti 2 godine na dijeti), da ne kazem kakve su reakcije ako kazem da dijete dobiva sredstva za izlucivanje metala.

DMG ( vit b5) potpomaze razvoj govora, mi ga uveli prije nekoliko tjedana, rezultati dobri...treba se paziti da se ne predozire jer u tom slucaju izaziva nemir.

Pozdrav
Anni

PostPostao/la mama1969 » 03 kol 2007, 13:19

Hvala Anni, ovo mi baš znači ! :mah

Ceo dan razmišljam, da li ću biti na nivou zadatka.. :mrgreen:
brinem, nego šta...
slika
mama1969
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Anni » 03 kol 2007, 13:38

hi, Mama 69 , jel vVm doktor predlozio da napravite pregled stolice? Treba se vidjeti u kakvom je stanju crijevna flora i ako dijete ima porozno crijevo( ako ima intolerancije ima i porozno tanko crijevo), onda dijete treba dobivati probiotik.
Anni

PostPostao/la mama1969 » 03 kol 2007, 13:49

Nama je već uveden probiotik (1 kapsula dnevno) (pregled stolice smo već uradili). :mah
slika
mama1969
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Anni » 03 kol 2007, 13:59

hi, posavjetujte se sa doktorom koliko calciuma da mu dajete kada pocnete sa dijetom, dobar je i magnezium, riblje ulje i vazan je Vit B za mozak.
Trazite kod sljedeceg vadjenja krvi da vam naprave pregled na Cink i Selen( oni znaju biti snizeni kod autista).

Uzima li vas sin bilo kakve vitamine i minerale?
Anni

PostPostao/la mamita » 03 kol 2007, 14:11

mama 69 kod kojeg doktora ste bili? i daj molim te malo opiši što se tamo događalo baš me zanima...
mamita
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la soma » 03 kol 2007, 14:33

Mi smo kod nase djece takodjer uveli dijetu. Najprije par mjeseci, postepeno, bez caseina, a od skora i bez glutena.
One to vrlo lijepo podnose, a nije uopste toliko komplikovano kao sto sam se ja plasila. Mene je, zapravo, najvise plasilo ukidanje mlijeka i mlijecnih pzv, jer je ona pila po 2l mlijeka svaki dan...
Ima tako mnogo supstituta za dosadasnje namirnice, tako da se brzo uhodate.
Kod kog ste dr isli, ko vam tumaci nalaze, gdje ih radite, pisite malo vise o tome...
soma
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la mama1969 » 03 kol 2007, 14:43

Mi idemo kod doktora koji veruje u DAN protokol i sarađuje sa M.Selaković. On je dečiji neuropsihijatar, on tumači nalaze. Pretrage radimo u državnoj labaratoriji (osim peptida u urinu, to ćemo morati u Parizu). Njegovo ime neću spominjati javno na forumu, ako je neko zainteresovan poslaću na pp.
slika
mama1969
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PrethodnaSljedeća

Natrag na Djeca s teškoćama u razvoju

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.