Sada je: 17 tra 2026, 16:13.

Autizam i metabolicki poremecaji

Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.

Moderator/ica: nadicab

PostPostao/la ive3 » 06 ruj 2007, 15:05

evo teksta koji sam nasao na netu, pa razmisljam o tom NAG (N- acetyl glucoamine) da li ga vi u nekom obliku uzimate ako je bitan za izgradnju crijeva?

---

Propustljivo debelo crijevo

Postoje mnoga misljenja da povecena crevna propustljivost moze biti povezana sa MS.

Istrazivanja jos uvijek nisu potpuna ali MS dijetalna istrazivacka grupa zajedno sa BBD grupom cine veliki napor kako bi doktore zainteresovali za istrazivanja na ovom polju.

Rezultati ovih istrazivanja pokazuju povezanost izmedju ove dvije

bolesti. Ljudi sa MS sami dokazuju da lijecenjem problema sa debelim crijevom mogu da poboljsaju lijecenje I same MS.

Sta je propustljivo debelo crijevo (PDC)?

PDC se javlja kada sluzokoza crijeva izgubi svoju sposobnost I postaje propusna kao reseto. Ovo omogucava djelimicno svarenoj hrani da dospije u krvotok, to znaci da se hrana nije dobro apsorbovala. PDC tkdj. povlaci reakciju imunog sistema sto izaziva upale i ostecenja.

Kako da znate da imate PDC?

Tipicni simptomi ukljicuju ( obratite paznju koliko zajednickih ima I sa MS)

· Zamor

· Bolovi u misicima

· Abdominalni bolovi

· Povecana temperatura

· Sveopsta slabost

· Alergija na hranu

· Depresija

· Problemi sa pamcenjem

· Disbioza (poremecena flora debelog crijeva)

· Kandida

· Slaba tolerancija na fizicku aktivnost

Testiranje na PC

Postoji neinvazivna tehnika za odredjivanje ostecenjosi zida debelog criijeva koristeci Vega masinu.

Postoji test na Crevnu propustljivost . To je najjednostavniji urinarni test koji direktno mjeri sposobnosti dva nemetabolicka molekula secera (manitol i laktuloza) na propustljivost crevne mukoze.

Ovaj test mjeri kolicinu laktuloze i manitola posle 6 sati od uzimanja uzorka mokrace.

Postoje I merenja na toksicne elemente; analiza minerala koristeci kosu moze pomoci u odredjivanju oslabljenje crevne propustljivosti.

Uzroci PDC

1. Nedostatak hranljivih sastojaka

2. Nesteroidni-antiinflamatorni ljekovi (aspirin, ibuprofen, antibiotici, citostatici –Zamtec,Tagamet)

3. pesticidi/ udisanje hemikalija/ otrovi iz koline

4. rafinirani secer

5. kandida

6. paraziti

7. stress

8. trauma

9. zapaljenja

10. alergija na hranu

11. lektin koji izazavi zapaljenje sluzokoze debelog crijeva

12. slobodni radikali

13. alkohol, duvan

14. smanjeno lucenja IgA crevnih antitela

15. bakterijska sekrecija

16. otezan rad jetre

17. nedostatak kiseonika

18. nedostatak enzima za varenje ili hidrohlorne kiseline

Ukoliko imate propustljivo debelo crijevo to znaci da ne samo da u krvotok ulaze delici hrane vec I opasni patogeni organizmi virusi, bakterije I paraziti. PDC utice na vas imuni sistem.

Bez pravilne ishrane T-celije i B-celije i drugi bitni faktori imunog sistema ne mogu dobro funkcionisati.

Otezan rad sluzokoze debelog crijeva ne moze proizvesti potrebnu kolicinu IgA sekreta – antitijelo prisutno u sluzokozi debelog crijeva.

Enzimi debelog crijeva iz ovih razloga ne mogu funkcionistai kako treba. Veliki nesvareni delovi hrane su otrovni za sistem I mogu izazvati autoimuni odgovor. Neki smatraju da je PDC uzrok MS.

Sta mozete da ucinite?

Uzimajte:

· glutamin –najvazniji za lecenje ovog oboljenja. Predstavlja osnovno gorivo za crevne celije

· probiotici

· polisaharidi (sok od aloje vere)

· NAG (N- acetyl glucoamine) on gradi zidive crevnog sistema. On ima jedinstvenu mogucnost da spaja lektin sa sluzokozaom crijeva.

· Antioksidanti ( sjeme grozdja, piknogenol, C, E)

· Esencijalne masne kiseline

· Ginko biloba

· Cink

· Koloidno srebro

· Vitamini i minerali

Preporucuju promena ishrane i nacina zivota. Jedite hranu sa dosta biljnih valkana, pijte filtriranu vodu, izbegavajte alcohol, duvan i odredjene vrste lekova gore navedene,smanjite izlaganje toksina iz okoline, perite svo voce i povrce.
ive3
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Anni » 06 ruj 2007, 15:18

Hi, gledala sam terapiju koju je na pocetku dobivao moj sin...izmedju ostalog je i mucosa protect kapsule koje sadrze : glucan, glutamin, Zink, Vit. B5, Vit C , Beta carotin, Acerolaprasak i N-acetil glucamin. i koliko se sjecam da su inace te kapsule dobre za ljecenje poroznog crijeva.

pozdrav
Anni

PostPostao/la mamita » 07 ruj 2007, 08:49

ljudi,da li je netko od vas radio status crijevne flore i candidu na uputnicu ovdje u Hr?
Mi smo uveli dijetu i Ca, Mg, Cvit,riblje ulje i sad bi trebalo pogledati crijevnu floru, a ne znam kako da to velim svojoj pedijatrici.
Inače je Marta imala probleme sa probavljanjem hrane- u stolici nađene neprobavljene tvari i radi toga je pila kapsule "Kreon"
Čitala sam da su one dobre kad se nešto pogriješi u GFCF dijeti tj ako pojede nešto "zabranjeno" za lakše probavljanje dati kapsule...
mamita
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la soma » 07 ruj 2007, 08:56

Odlican tekst, Ive!
Sve ono sto mi napaceni roditelji pricamo i prepricavamo ovdje je sazeto u par recenica.
Medjutim, jos dodatno dokazuje koliko je to sve ozbiljan i komplikovan proces, koliko je potrebno precizno titriati samu terapiju...i zaista ne treba nista raditi na svoju ruku...
soma
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la soma » 07 ruj 2007, 09:01

Postoji neinvazivna tehnika za odredjivanje ostecenjosi zida debelog criijeva koristeci Vega masinu.

Postoji test na Crevnu propustljivost . To je najjednostavniji urinarni test koji direktno mjeri sposobnosti dva nemetabolicka molekula secera (manitol i laktuloza) na propustljivost crevne mukoze.

Ovaj test mjeri kolicinu laktuloze i manitola posle 6 sati od uzimanja uzorka mokrace.
Ko ce mi malo pojasniti ove testove?
soma
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Anni » 07 ruj 2007, 10:04

mamita je napisao/la:ljudi,da li je netko od vas radio status crijevne flore i candidu na uputnicu ovdje u Hr?
Mi smo uveli dijetu i Ca, Mg, Cvit,riblje ulje i sad bi trebalo pogledati crijevnu floru, a ne znam kako da to velim svojoj pedijatrici.
Inače je Marta imala probleme sa probavljanjem hrane- u stolici nađene neprobavljene tvari i radi toga je pila kapsule "Kreon"
Čitala sam da su one dobre kad se nešto pogriješi u GFCF dijeti tj ako pojede nešto "zabranjeno" za lakše probavljanje dati kapsule...

Ako se u stolici nalaze ostatci neprobavljive hrane, onda postoji tzv. sindrom propustljivog crijva kojeg imaju gotovo sva nasa djeca i to im zadaje i te kako velike probleme.
Mamita, probaj sa dokt. od svoje kcerke porazgovarati o toj situaciji i zamoliti ju da Ti da odredjenu uputnicu...ja sam bas gledala na cjenovnik: pretraga stolice na candidu kosta 7 Eura, pa onda ni ta pretraga koja se zove flora status nebi smejla biti krvnicki skupa...ja mislim da je ovdje u Njem. zajedno sa parazitima ( kompletna obrada) oko 160 E, al se onda time dobi kompletan uvid u stanje crijeva.

Pozdrav
Anni

PostPostao/la Anni » 07 ruj 2007, 10:14

soma je napisao/la:Postoji neinvazivna tehnika za odredjivanje ostecenjosi zida debelog criijeva koristeci Vega masinu.

Ko ce mi malo pojasniti ove testove?

Hi, ne mogu Ti objasniti ove testove jer su mi nepoznati, al sta me u citavom textu zbunjuje je to da se spominje propustljivost debelog crijeva...hrana se resorbira i preradjuje u tankom crijevu , debelo crijevo sluzi vise kao transporter..i kada se gledaju nalazi stolice , onda se moze zapaziti da nasa djeca imaju " kaos "u tankom crijevu ( anaerobne bakterije: bifido bakterije i lactobacilus su snizene) , a aerobne bakterije su manje vise u redu.
Anni

PostPostao/la Anni » 07 ruj 2007, 13:09

Nasa terapija se mjenja. DMSA se ukida, pocinjemo sa Alfa lipon, protiv gljivica cemo davati kapi koje se proizvode u laboratoriju nakon pretrage stolice na kolicinu gljivica, sa kapima se pocinje u pocetku u malim dozama, zatim se kolicina povecava, one ciste sistematski( znaci cijeli organizam) od candide , dok nistatin cisti samo probavni trakt.
Anni

PostPostao/la Anni » 07 ruj 2007, 16:36

Anni

PostPostao/la Anni » 10 ruj 2007, 11:37

Dragi roditelji, kakva Vi imate iskustva u borbi protiv Candide? Sta ste sve davali? Koliko je borba trajala i tko je na kraju bio pobjednik?

Pozdrav
Anni

PostPostao/la soma » 10 ruj 2007, 13:55

Anni je napisao/la:Dragi roditelji, kakva Vi imate iskustva u borbi protiv Candide? Sta ste sve davali? Koliko je borba trajala i tko je na kraju bio pobjednik?

Pozdrav

E, nisi mogla postaviti teze pitanje!!!!
To je nasa slaba tacka, najslabija, najbolnija...Moja kcerka je ima i ima...
iznad je dozvoljene vrijednosti visestruko i nikako se sa njom ne mozemo izboriti...
Najteze nam, ustvari, pada taj die-off, odnosno kad ona pocne da odumire i proizvodi toksine...zato je nama i Nystatin i svaki drugi lijek vise nego rizican. Dva puta smo pokusavali uvesti nystatin i oba puta je dobila epi napad. sad smo ga ponovo uvodili, uz povecane alge za detox i pola dozvoljene doze...nije imala napade, ali se potpuno nenormalno ponasa...nervozna, agresivna...Cim su prosle dve nedelje i mi ga iskljucili ona je opet vesela i stara...
ja se oko ovoga toliko brinem i nisam pametna da li da joj dajem lijek ili ne, pa bi mi koristilo iskustvo i drugih roditelja koji su imali pozitivnije rezultate...
soma
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Anni » 10 ruj 2007, 14:13

Hi, moj je dobro podnosio nistatin ( ja sam davala jednu tabletu na dan) i nije bilo problema, al su sada od kada je jeo puno voca i kada smo ukinuli zbog pretraga nistatin je candida podivljala i vidim po njemu da nije onaj " stari" kao sto je nekada bio.
Ja se nadam da ce te kapi dovesti to u red, jer ako je crijevo prenatrpano candidom, onda se ne moze ni oporaviti i onda se mi samo vrtimo u krug.

pozdrav
Anni

PostPostao/la andrij » 12 ruj 2007, 01:49

Evo ovako ...curke i tateki ... situacija je ovakva

Moj momčić je dobio polovicom 8 mjeseca tešku upalu srednjeg uha.
Morali smo prekinuti terapiju i cugati Klavocin. 4 boce.I usprkos povelikoj potrošnji Klavocina stolica mu je i dalje - tvrda.Tolike godine se mučio sa mekanom stolicom .

Reklo bi se da je stanje sa bakterijom sanirano. Trošili smo FOS Powder koji možemo koristiti svi - izbacili šećere,sokove i slatkiše.Pio je podosta Vitamina C.

Trošio je jako malo kruha i papio puno riže. Jeo je ribu,a meso je jeo samo piletinu i ponešto sitno ovoga ostaloga mesa- nikakve mesne prerađevine!.Od povrća je sve u igri a najkorisniji je kupus i to podulje( lešo) i ,maslinovo ulje.

Sve umjetne prerađevine i sve što ima konzervanse - smo morali izbaciti...pa se vi sad zamislite - što to jedemo ?

Što se tiče mlijeka ... da dečko pije kozije mlijeko,ali troši i puno jogurta.

E sad kad sredimo ovo uho do kraja trebali bi mu uvest vitaminsku terapiju - vitaminom B complex i nastaviti izbjegavati ovo od gore navedeno.Lagano mu uvoditi nove namirnice i pratiti stolicu.

I još nešto ... mame , pokušajte sve što možete riješiti na prirodan način.

Ima još jedna dobra iz prirode za smirenje djeteta - čaj od metvice ...bez cukra sa malko meda. Prirodno i ljekovito i jako djelotvorno.

Jeli nestao autizam ...naravno da nije ,ali se ublažio jedan veliki problem koji ga je mučio i činio ga nervoznim.Danas je cijeli sat vremena sjedio sa defekologicom u sobi i ustao se samo da otiđe na WC. Nemreš vjerovat! Prije je ustajao svako malo...i jeli vrijedilo - naravno da jest.Kad Vas zaboli stomak niste sposobni funkcionirati normalno.Djaci je još teže jer mnoga nam nemogu ništa kazati,a to ih muči.

Idemo dalje ...
Ispunjen život moguć je unatoč mnogim neispunjenim željama.- D. Bonhoeffer
andrij
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Anni » 12 ruj 2007, 08:21

Andrij, kakav je to preparat koji spominjete FOS POWDER? Jer on za obnovu crijevne flore ili je antimikotik ili nesto trece? I recite od kada ste ukinuli sve ovo sto ste nabrojali, dal imate osjecaj da se je nesto u opcem stanju Vaseg djeteta promjenilo nabolje( osim stolice i probave)?

Pozdrav
Anni

PostPostao/la andrij » 12 ruj 2007, 22:20

Draga...

O Fos -u možeš pročitati tu-

http://www.chronolab.info/download/douglas/fos.pdf

On potiče razvoj dobrih bakterija koje nadjačaju na kraju ove loše ...Vrlo jednostavno.

Prehrana je i dalje - kontrolirana. A prašak ne troši skoro mjesec dana :shock: uh, zar toliko ?

Promjene - teško je pisati o nekim velikim promjenama...meni je puno ako je on mirniji i skoncentriraniji ...ako sada može sjediti mirno 45 minuta a da se ne ustaje u tih 45 minuta po deset puta. U odnosu na prijašnje stanje - meni je to puno.

PS. Molim Vas ne uzimajte ništa samoinicijativno već se posavjetujte sa svojim liječnikom .
andrij
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Anni » 13 ruj 2007, 00:03

Hi, pa Vi imate vec neke razultate , ako vam je dijete sada mirnije onda sve to sto radite povoljno utjece na njega. Koliko mu Fosa dajete? i gdje ga i pod kojim imenom nabavljate? Jeste li radili kod njega pretrage na intolerancije i metale i koliko godina ima Vase dijete?

Pozdrav
Anni

PostPostao/la Anni » 13 ruj 2007, 11:17

vratili smo se sa testiranja, rezultati su slejdeci: nas sin ( navrsit ce u 12 mjesecu 5 godina) se nalazi na nivou djeteta sa navrsene 4 godine, njegov govor je na nivou djeteta od 2,5 godina ( jako lose) , krajem 10 mjeseca se vraca logoped sa godisnjeg i vjerojatno ce se prijeci na dva sata tjedno sa logopedijom i za vrtic ce se napraviti novi plan rada za njega, tako da ce i u vrticu veci naglasak biti na razvoju govora.
Mi smo u globalu jako zadovoljni, jedino sto nas razvoj govora zabrinjava.
Anni

PostPostao/la andrij » 13 ruj 2007, 22:09

Evo još nešto ...momak ima i dioptriju - na jedno oko 2,00 a na drugo oko 2,50 .Oba u plusu.Trebao bi zbaviti naoćale ...pa ćemo vidit šta će se događat inakon što progleda kako treba !
andrij
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Anni » 13 ruj 2007, 22:20

i moj sin ima naocale , dioptrija se je i nesto smanjila u zadnje vrijeme ( popravila), na naocale se je brzo i lako priviknuo.
Dal njegova dalekovidnost ima neke direktne veze sa autizmom tesko je reci
Anni

PostPostao/la Anni » 14 ruj 2007, 13:32

andrij je napisao/la:Draga...

O Fos -u možeš pročitati tu-

http://www.chronolab.info/download/douglas/fos.pdf

On potiče razvoj dobrih bakterija koje nadjačaju na kraju ove loše ...Vrlo jednostavno.

Prehrana je i dalje - kontrolirana. A prašak ne troši skoro mjesec dana :shock: uh, zar toliko ?

Promjene - teško je pisati o nekim velikim promjenama...meni je puno ako je on mirniji i skoncentriraniji ...ako sada može sjediti mirno 45 minuta a da se ne ustaje u tih 45 minuta po deset puta. U odnosu na prijašnje stanje - meni je to puno.

PS. Molim Vas ne uzimajte ništa samoinicijativno već se posavjetujte sa svojim liječnikom .

Hi, razgovarala sam sa nasim doktorom po pitanju FOS ( inulin), njega ima u Super B ( vit B complex), tako da ga mi dodatno ne trebamo davati.
Anni

PostPostao/la stray_cat » 14 ruj 2007, 17:49

nasem je klincu prije nekih 2 tjedna u dobi od 3 god i 7 mjeseci dijagnosticiran neki blagi oblik autizma (ali se kao jos ne zna u kojem intenzitetu i kojem obliku)

najveci mu je problem ispravno uspostavljanje kontakta sa djecom i imamo problem discipline, tj on ne slusa nista sto mu nije po volji. odlasci u ducan su najcesce nocna mora jer trci kud i kako hoce, ne jednom se doveo u opasne situacije i u 2 navrata nam se dogodilo u zabavnom parku da nam je pobjegao i da samo ga 20-ak minuta trazili i to je ziva panika.

nema osjecaj straha, zaostaje u govoru (sto su svi pripisivali tome sto je visejezican a i to mu stvara probleme u komunikaciji), fina motorika mu je u zaostatku kad su u pitanju stvari koje ga ne zanimaju

skoncentriran je koliko god mu pase na stvari koje voli ali ono sto mu ne ide od ruke ili sto ne moze uopce ne pokusava ili bjezi od toga (pa sad na fizioterapiji rade na tome)

koliko ste vi dugo dojili vase klince, odnosno koliko dugo su dojeni

ja jos dojim, mali ima 3 god i 8 mjeseci i nema nista od problema sa probavom, imunitetom i gljivicama

koliko od vas je prakticiralo AP (attachemnt parenting)? nas se mali tek prije nekih 20 dana maknuo samoinicijativno u svoj krevet, do tad je spavao sa nama i ne mogu reci da smi ikad imali besane noci, cak i kad je bio prehladjen ili gripozan

kako majcino mlijeko ima vise dobrih bakterija od bilo kojih drugih namirnica mi smo izbjegli
stray_cat
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Fortuna33 » 14 ruj 2007, 20:06

stray_cat je napisao/la:koliko ste vi dugo dojili vase klince, odnosno koliko dugo su dojeni

ja jos dojim, mali ima 3 god i 8 mjeseci i nema nista od problema sa probavom, imunitetom i gljivicama

koliko od vas je prakticiralo AP (attachemnt parenting)? nas se mali tek prije nekih 20 dana maknuo samoinicijativno u svoj krevet, do tad je spavao sa nama i ne mogu reci da smi ikad imali besane noci, cak i kad je bio prehladjen ili gripozan

kako majcino mlijeko ima vise dobrih bakterija od bilo kojih drugih namirnica mi smo izbjegli

dobro dosla draga stray :juhu
dojenje, njegova duzina i ap nemaju definitivno nikakvu vezu sa autizmom ili icim iz autistickog spektakra.
ja i moj mali saljemo nasem lipom prijatelju veliki pozdrav sa sjevera
Fortuna33
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Anni » 14 ruj 2007, 20:10

stray_cat je napisao/la:nasem je klincu prije nekih 2 tjedna u dobi od 3 god i 7 mjeseci dijagnosticiran neki blagi oblik autizma (ali se kao jos ne zna u kojem intenzitetu i kojem obliku)

najveci mu je problem ispravno uspostavljanje kontakta sa djecom i imamo problem discipline, tj on ne slusa nista sto mu nije po volji. odlasci u ducan su najcesce nocna mora jer trci kud i kako hoce, ne jednom se doveo u opasne situacije i u 2 navrata nam se dogodilo u zabavnom parku da nam je pobjegao i da samo ga 20-ak minuta trazili i to je ziva panika.

nema osjecaj straha, zaostaje u govoru (sto su svi pripisivali tome sto je visejezican a i to mu stvara probleme u komunikaciji), fina motorika mu je u zaostatku kad su u pitanju stvari koje ga ne zanimaju

skoncentriran je koliko god mu pase na stvari koje voli ali ono sto mu ne ide od ruke ili sto ne moze uopce ne pokusava ili bjezi od toga (pa sad na fizioterapiji rade na tome)

koliko ste vi dugo dojili vase klince, odnosno koliko dugo su dojeni

Vas sin ima slicne simptome kao i vecina djece sa autisticnim poremecajem.
Odakle znate da je njegov imunitet u redu , da nema gljiva ni intolerancija? Jesu to samo Vase pretpostavke ili ste radili pretrge?
I ja bas i ne vjerujem da dojenje i duzina djetetovog spavanja u roditeljskom krevetu ima neke izravne veze sa autizmom.
Anni

PostPostao/la stray_cat » 15 ruj 2007, 00:20

Fortuna33 je napisao/la:

dobro dosla draga stray :juhu
dojenje, njegova duzina i ap nemaju definitivno nikakvu vezu sa autizmom ili icim iz autistickog spektakra.
ja i moj mali saljemo nasem lipom prijatelju veliki pozdrav sa sjevera

da mi je neko rekao da cu te tu pronaci ne bih vjerovala

ma meni je svo ovo tako cudno, tu naime nema ni pedijatra ni psihijatra na horizontu, kao i hrpu toga u zdravstvu posao obavlja polukvalificirana radna snaga

(mi smo u nizozemskoj)

o duzini dojenja navodno ima veze zbog imuniteta ali to je bilo nagadjanje pedijatra koj nas je na drugoj strani uzeo u postupak i sa njim se vidimo tek 25.10.

jos uvijek mi niko nije ispricao nista o autizmu, sto sam procitala nasla sam sama pa mi ni to ne olaksava

teoretiziranje na temu zajednickog spavanja, i povezanosti je cisto nase nagadjanje jer sebastian nije ni nekomunikativan, niti odbija kontakt, niti mu smeta diranje

@ anni, na temu imuniteta i intolerancija je takodjer nagadjanje, posto nikad nije bio bolestan. krv smo dali na analizu na genetici, jer je jos u trudnoci bio dijagnosticiran marker kromosom. najludje je kad se nova osoba ukljuci u citavu ovu pricu kad mi svaki put moramo ispocetka objasnjavati sto je marker, sto je bilo

sto znate o povezanosti cjepiva u autizma

btw fortuna, sad sam se sjetila kako si pisala nekad davno na blogu kako ti je adrijan bio cijepljen pa je dan nakon toga imao fibru i letili ste na hitnui samo da ti velim da ti je to bila reakcija na cjepivo

laku noc svima
stray_cat
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Fortuna33 » 15 ruj 2007, 07:29

stray vidis da mi je nik fortuna33 a sad mi je za koji dan 38 pa onda znas da sam ovde vec petu godinu ali najvise samo na ovom podforumu.
dokazano je da cjepljenje nema veze sa autizmom ( kao sta se to virovalo godinama) a isto tako da spavanje-dojenje i slicno nema veze jer se takoreci do nedavno autizam smatrao za nedovoljno bliskosti izmedu majke i bebe ( pa su mame dobivale na leda krivicu i osudu u prvom redu od teta u vrticu jer dite nebi reagiralo kad bi vidilo mamu a poslije i od ljecnika jer se o autizmu pocelo govoriti tek prije nesto vise od deset godina.
mom uceniku je i socijala dolazila doma jer su mu smatrali mamu za losu mamu da bi se poslije otkrilo da dijete ima jednu vrstu autizma( 80-ih se za autizam govorilo da je to djecja psihoza).
autizam i autisticki spektar je jako sirok i pliz kad budes citala nemoj uzest zdravo za gotovo da je bas tako sa tvojim malim jer je svako dite sa dijagnosticiranim autizmom ili slicno sasvim drugacije... sve je vrlo individualno.
ja radim u centru za autizam i svaki moj ucenik je drugaciji tj svaki je unikatan na svoj nacin.
Fortuna33
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la stray_cat » 15 ruj 2007, 09:44

mi u utorak idemo viditi skolu pa ako nam je ok krece tamo jednom tjedno pola dana. u pocetku je u razredu gdje idu djeca sa roditeljima

sa ovim sto si napisala si me podsjetila na frustracije koje smo imali kao prvo sto sebastian nije sluisao (problem sa disciplinom) i nikad nisam znala kad ce eventualno poslusati kad nece a uz to se non stop dovodio u opasne situacije

cak mi je i nas lijecnik opce prakse preko pola godine odbijao dati uputnicu i uvjeravao me kako mi radimo greske i da mali samo treba vise strukture.

ja sam uspjela utonuti u dobru depresiju jer sam se non stop vrtila u krug i nikako se malim pomaknuti iz toga a svi oko nas su nas gledali kao dva kretenea koji nisu u stanju odgojiti dijete (a uz to ja sam sa njim doma)

mi za motoriku ruku radimo sa plastelinom (to su sa njim radili kod logopeda i kod fizioterapeutice) i sad i doma radi

postoji forica za okretanje paznje kad uleti u tantrum, nosim sa sobom onu bocicu sa baloncicima za puhanje, jer to kao svi klinci vole i tad mora stati, udahnuti (automatski ce se opustiti) i to puhanje baloncica pali kao opustanje kod vecine djece)

druga je fora da pije tekucinu na slamcicu, takodjer mora udahnuti

sebastian definitivno nema problema sa probavom, ali cu ipak obaviti pretrage stolice i svega o cemu pisete

ima neko negdje primjer zdrave prehrane, nama je hrana inace problem

nema sanse da on prozvace malo rize, prolaze samo integralni kruh i integralna tjestenina

uglavnom pije vodu, ponekad sojino cokoladno mlijeko. sokove nece uopce, kravlje mlijeko ni ne nudimo. ponekad uspijemo utrpati kravlji jogurt i kupujem bio organic, od punomasng mlijeka
stray_cat
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la mamita » 15 ruj 2007, 10:53

da li vaša djeca vole visinu? moja Marta se strašno voli penjati i stalno je na najvišoj točki u stanu - ormar, polica, stepenice...
Pročitala sam negdje da je i to jedna karakteristika autizma
pozdrav svima!
mamita
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Anni » 15 ruj 2007, 11:37

stray_cat, ima li Vas mali pelene jos? I kako to mislite " nema sanse da on nesto prozvace"?, pa kako jede onda? Kakav mu je govor, sklapa li lako kontakte, voli li se igrati sa djecom, zna li se igrati smisleno?
Dal je agresivan ili autoagresivan, ima li puno verbalnih i non verbalnih stereotipija?
Dal se odaqziva uvijek na svoje ime ili Vam pinekda djeluje kao da Vas ne cuje, kao da je u nekom svom svijetu?
Anni

PostPostao/la Anni » 15 ruj 2007, 13:50

Fortuna33 je napisao/la:stray vidis da mi je nik fortuna33 a sad mi je za koji dan 38 pa onda znas da sam ovde vec petu godinu ali najvise samo na ovom podforumu.
dokazano je da cjepljenje nema veze sa autizmom ( kao sta se to virovalo godinama) a isto tako da spavanje-dojenje i slicno nema veze jer se takoreci do nedavno autizam smatrao za nedovoljno bliskosti izmedu majke i bebe ( pa su mame dobivale na leda krivicu i osudu u prvom redu od teta u vrticu jer dite nebi reagiralo kad bi vidilo mamu a poslije i od ljecnika jer se o autizmu pocelo govoriti tek prije nesto vise od deset godina.
mom uceniku je i socijala dolazila doma jer su mu smatrali mamu za losu mamu da bi se poslije otkrilo da dijete ima jednu vrstu autizma( 80-ih se za autizam govorilo da je to djecja psihoza).
autizam i autisticki spektar je jako sirok i pliz kad budes citala nemoj uzest zdravo za gotovo da je bas tako sa tvojim malim jer je svako dite sa dijagnosticiranim autizmom ili slicno sasvim drugacije... sve je vrlo individualno.
ja radim u centru za autizam i svaki moj ucenik je drugaciji tj svaki je unikatan na svoj nacin.

da se bas jako trude da istraze povezanost autizma i cijepiva nije lako za povjerovati i isto tako da nadju tu povezanost pa zar mislite da bi tako nesto javno obznanili...zar bi priznali da je jedan veliki broj djece bolestan zbog toga sto su u cijepivo ugurali zivu ili sto vec malu djecu kojiój imun sistem nije razvijen cijepe istovremeno sa vise uzrocnika teskih bolesti???? ( ne samo autisti). Koliko bi roditelja u tom slucaju trazili odstetu?

jesu li ikada obznanili koliko je ljudi oboljelo od amalgam plombi? Zasto je amalgam povucen sa trzista u nekim drzavama ( u svedskoj koliko znam vec jako dugo i navodno su u to vrijeme svi mogli aamalgam besplatno mjenjati za neku drugu plombu kod zubara)??

Skolska medicina jos uvijek pokusava uzrok autizma strpati na genetiku, svakih nekoliko godina samo promjene definiciju, pa se tako i krivci mjenjaju, a paleta se krece od " hladnih, bez osjecajnih majki", " lose socijalne situcaije u obitelji" ( te dvije vise nisu moderne), " genetsko nasljedje"( aktuelna), a bit ce vjerojatno jos " bisera" i u buducnosti.
Anni

PostPostao/la Fortuna33 » 16 ruj 2007, 09:38

ovde su bili veliki clanci o tome da je dokazano da cjepivo ne prouzrokuje autizam. sta se tice ostete zar bi nastavili dalje cjepiti i tako povecati jos veci krug onih koji ce mozda vec sutra traziti odstetu?
isto tako ispada da autizam ne egzistira tamo gdje nema cjepljenja sta definitivno nije istina ( evo i ovde jako puno djece koja su dosli kao izbjeglice i nisu iz podrucja gdje se cijepi imaju neku od vrsta autizma a one koje sam ja srela su vecinom iz somajlije)

autizam je jedno od najnovijih dijagnoza ( jedna vrsta ozljede mozga koja najcesce dolazi zajedno sa jos nekim hendikepom u stilu poremecaj razumijevanja, ozljeda vida ili sluha, epilepsije i slicno) i vec sam puno puta pisala da je to neistrazeno podrucje i do ne tako davno umisto o autizmu se govorilo o sizofreniji, psihozama i slicno.

ima ljudi koji tek sada u odraslim godinama dobivaju dijagnoze adhd, damp, neku iz autisticnog spktra,netipican autizam,destruktivni poremecaj i slicno a samim tim i mnoge odgovore.

dobiti dijagnozu nije lako( pogotovo ne roditeljima) ali ono sta je najbolje sa njom je da se donekle dijagnozom dobije i odgovor na mnoga pitanja i moguca rjesenja za vecinu novih a samimm tim i pomaze djetetu da se razvija i napreduje tj da ne ostaje na jednom stupnju .
do ne tako davno djeca i odrasli koja su imali autizam su se kljukali tabletama i izolirali od drugih a danas se normalno uklapaju u svako drustvo( zato i je najvaznije trenirati obostranu komunikaciju i socijalno treniranje).

dobro je da se istrazuje i razlog kao i terapija i da se ne ostaje na jednom vec da se istrazuje dalje ( pogotovo vazi za terapiju)
Fortuna33
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PrethodnaSljedeća

Natrag na Djeca s teškoćama u razvoju

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.