Sada je: 26 srp 2026, 00:45.

Prva mrkvica - topic za apsolutne početnike

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

PostPostao/la Marto » 04 ruj 2007, 18:29

:roll: Evo mene sa mojim nebulozama :oops:
Danas sam cila nikakva (tješim se da je ružno vrime krivo :wink) i stalno se pitam jesam li di pogriješila sa svojim Zmajem. Držim se svih uputa o dohrani (i ostalom!), jer ne želim nešto zeznit, računam da oni koji ih pišu znaju bolje od mene. Al me okolina lagano satire i sve više sumljam. Npr. teletinu nismo još jeli, sad ćemo za koji dan, a ja se pitam zašto po tablici nije išla prije 9og mj? Ili npr. zašto jogurt ide sa 10 mj, a u drugim tablicama (koje su u većini slučajeva "blaže" od ove tu) ide sa 11 (ako se ne varam)? Zašto rajčica kasnije nego li u drugim tablicama? I slično... 100 pitanja. A ustvari mi samo triba par rečenica potvrde da je dobro ovo šta radim :dunno Ili suprotno, da se okanim ćorava posla i dam ditetu da jede! :mrgreen:
Tako me tlače da zašto Mali ne jede sol u hrani, pa ni u tragovima. Zašto nije jea blitvu ni špinat. Zašto ne nikakvo meso osim piletine i puretine. Zašto ujutro jede samo voće. Zašto ima samo 2 obroka, a 3 mlika (za treći obrok sam mu tila dat 7 korn, al mu je valjda previše, neće, dovoljno mu je samo mliko). Zašto me svi tlače i gnjave, a ja njima ne nabijam na nos da su preprerano startali sa nekim stvarima i da svoju dicu šopaju čokolinom i sličnim stvarima (koje možda i nisu nužno loše, ali ih ja ne dajem)? :spota :baba :bum

I jedno pravo pitanje: u tablici (štreberica sam, šta ću sad :cool) stoji da sa 9 mj može suncokretovo ulje. Znači li to da bi mali moga okusit nešto drugačije spremljeno, a ne samo kuvano? :shock: :mrgreen:
Zmaj :belji 10.12.2006.
Mišica :liza 22.06.2008.
Lav :mali 04.07.2010.
Marto
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la mamashnita od noje » 05 ruj 2007, 07:36

kao prvo, mani se pustih prica baka, teta, strina i susjeda... one bi, sto je sasvim logicno, dijete htjele hraniti jednako kao sto su hranile svoju djecu, a moguce i njihove majke njih. a od onda se puno toga na kugli zemaljskoj promijenilo, pa tako i nacin dohrane. naprosto im reci da sve na ovom svijetu ide naprijed i otkrivaju se nove stvari pa se tako danas zna da dijete pocinje s dohranom sa 6 mjeseci (a ne s 3) i peceno pile u umaku od kikirikija nije prvo sto ces djetetu staviti u usta. svi smo ovo prosli i svi smo se natezali s okolinom oko dohrane. ali ako se u pocetku postavis cvrsto i odlucno nakon nekog vremena prestat ce prigovarati.
kao drugo, tablicu koja je ovdje napravile su moderatorice na osnovu dugogodisnjih iskustava kako osobnih, tako i onih forumskih, ali ponajprije vodjene tablicom dohrane i preporukama Svjetske zdravstvene organizacije. i istina je da ce svaka tablica na koju naidjes imati poneke razlike, ali na tvojoj je procjeni da se odlucis cega ces se u dohrani pridrzavati i za kojom ces se tablicom povoditi.
moj je meso prvi puta jeo s 8 mjeseci i dugo je u pitanju bila samo puretina, odnosno piletina. i ribu je probao s 8 mjeseci prvi put. kasnije smo presli na teletinu.
zbog svega onog sto smo ovdje vec pisale spinat nije jeo jos nijednom, a ima vise od dvije godine.
rajcica relativno cesto kod djece izaziva alergijske reakcije, pa se zato uvodi nesto kasnije u dohranu.
moj (kao sto rekoh dvogodisnjak) svaki bozji dan jede isti dorucak - zobene pahuljice u mlijeku + VOCE. voce je super za dorucak i bolje ga je jesti ujutro i nataste nego navecer (regulira probavu, ne fermentira u zelucu punom ostale hrane i sl.).
soliti sam pocela tek nedavno i to u vrlo malim kolicinama, ali dugo je jeo skroz nesoljenu hranu, eventualno bih mu je zacinila s misom kojega mozes kupiti u bio&bio ducanima.
s 9 mjeseci mu mozes dati nesto sto je lagano zdinstano (znaci ulje + voda) tako da mu mozes dati suncokretovo ulje (premda ja uvijek koristim maslinovo ulje, gotovo za sve sto ikada pripremam, ali to je do mene, nije nikakva obaveza niti preporuka). ne bih mu jos uvijek davala przeno i peceno jer mi se takva hrana cini preteska i zestoka i tvrda... za bebu od 9 mjeseci. premda vjerojatno komadic nekakvog mesa moze cvaknuti, ne bi se nista dogodilo. dinstana hrana naprosto je laksa i meksa.
nemoj dijete sopati cokolinom jer za time nema potrebe. zitarice u mlijeku (tvom ili adaptiranom - ne znam kakav je slucaj) ili vodi, odnosno soku, uz dodano voce prava su poslastica, zdravija i kvlaitetnija od cokolina i slicnih stvari.
samo polako i samo hrabro. nedaj se omesti. zahvali mamama i bakama i daj im do znanja da je dijete tvoje i ti ga hranis kako TI mislis da je najbolje. a ako mislis da je najbolje poslusati okolinu, onda to i ucini. :dunno
Zadnja izmjena: mamashnita od noje; 05 ruj 2007, 07:57; ukupno mijenjano 1 put/a.
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la Ina66 » 05 ruj 2007, 07:50

ja na ovo nemam što dodati
mamashnita :kiss
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la Nina334 » 05 ruj 2007, 08:42

eto mi smo dva dana na jabuki. Prvi dan je pojeo dvije žličice, a jučer je pojeo 7-8 žličica.
Danas mu još mislim dat jabuku, a sutra ću ju pokušati pomiješati sa mrkvom. Ili da probam krušku?
Marto, u potpunosti te shvaćam, mene isto svi "bombardiraju" sa svojim pitanjima i razmišljanjima i to me izluđuje.
NAjgore mi je što mi svekrva svakodnevno tupi kako bi morala prstati s dojenjem (to je njemu ipak najdraže),jer "da ga neću moć odučiti jako dugo" i da je to veliki problem!?!?!?!?!
Roko, 15. 02. 2007.
Nina334
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Ina66 » 05 ruj 2007, 08:52

ostani još koji dan pri jabuci, a onda ju miješaj s mrkvicom
nakon toga navalite na krušku
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la Nina334 » 05 ruj 2007, 09:22

ok, hvala
Roko, 15. 02. 2007.
Nina334
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la tanjabb » 05 ruj 2007, 14:02

shnitice :klanja
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la Marto » 05 ruj 2007, 19:18

Mamashnita, fala, fala! To mi je baš tribalo. :wink
A kad ogladni i zaželi treći obrok, šta bi mogla ubacit u mliko (osim 7 korna kojeg izgleda baš i ne voli :dunno), dok ne dođe jogurt? Voće jedemo ujutro.
Marto
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Mamidji » 05 ruj 2007, 21:59

obzirom smo vec na tri obroka dohrane a i cica je jos uvijek u opticaju, lijepo bi molila da mi velite jel to nama dobro ide i ak ima nekaj kaj lose radim da me prosvijetlite......

dan nam zapocinje sa cicom naravno...i to je nekad ujutro 6 a nekad i malo ranije ili kasnije
nakon toga je voce oko 10 (obicno mu napravim kasicu od 2 do tri vockice)
onda nam je rucak oko 14 i to je meso (piletina, puretina ili teletina) ili riba sa povrcem raznim i integralana riza ili palenta uz to a rucak obicno "zacinim" sa kapi domaceg maslinovog ulja!
pa je oko 19 vecera tj. mlijecna kasica i to su obicno Milupine rizine ili griz na adaptiranom (obicno mu radim sa 210 ili 240 ml daptiranog i nekoliko zlica rizinih ili griza)
prije spavanje je naravno sisanje (negdje izmedju 8 i 9 )
i naravno nocni podoji su jos uvijek u igri...nekada oko 1, pa oko 3 a nekada i samo jednom....

dakle, cinim li dobro svom Prvijencu .... naime muci me da li bi mu trebala nekaj mozda ubaciti izmedju rucka i vecere? i muci me da li je ok da ne doji vise prakticki uopce po danu jer ne stigne od ovih obroka.....doduse nekad nam se zalomi malo mazenja ili utjehe uz cicu ....
naime, pravo pitanje je koliko mu treba mlijeka i da li je ovo kaj dobiva dovoljno?

iskreno, kuzim da imam vec manje mlijeka i najradije bi mu davala da vise sisa :dunno jer sam vec sad zalosna kad si pomislim da ce postepeno ovim tempom doci do kraja dojenja.....!
i zanima me da li dijete njegove dobi (skoro 10 i pol mjeseci) treba svaki dan jesti meso ili ribu ili moze biti i povrtnih ruckova sa npr. palentom ili tome slicno?
i da ne zaboravim napomenti da Roko sad vec sigurno ima preko 11 kila i pravi je kapitalac :3srca !
Roko 30.10.2006.
Franka 08.04.2010.
Mamidji
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la mamashnita od noje » 05 ruj 2007, 22:24

marto, ubaci mu u 7 korn neko slatko voce pa e mozda radije posjesti. bananu npr.
mamidji, po meni on jede skroz ok. ako izmedju rucka u 14 i vecere u 19 sati ima jedan podoj i ako je taj podoj dobar ;-) ne znam tzasto bi mu trebalo ista drugo kao medjuobrok. :dunno
samo mi nije jasno kako radis griz na adaptiranom???' adaptirano se ne smije kuhati, a griz se kuha.
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la eli » 05 ruj 2007, 22:28

informacije radi, hipp ima bejbigriz sa adaptiranim koji se radi sa mlakom vodom.
eli
Sveta krava

PostPostao/la mamashnita od noje » 05 ruj 2007, 22:29

nikad vidjela, a nije mi ni trebalo :mrgreen:
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la eli » 05 ruj 2007, 22:44

kupila sam jednom davno. nije joj baš pasalo, ali smo tu kutiju odgurali do kraja.
eli
Sveta krava

PostPostao/la Mamidji » 06 ruj 2007, 19:00

mamasnito, Roko izmedju rucka u 14 i vecere u 19 nema podoja, ni nikakvu uzinu ni nikaj....i upravo zato sam si mislila kako je to mozda prevelika pauza....a ti si mi dala dobru ideju da bi mu tu mogla mozda cicu ubaciti.....ili bi bolje bilo neku vocku ili tak nekaj?
a kaj se tice griza, ne znam eli za taj hipp-ov ali mi koristimo Milupin koji u sebi ne sadrzi adaptirano pa se radi ili sa majcinim mlijeko ili na adaptiranom. dakle, smuckam adapt. i to je toplo, pa u to samo dodam taj kao griz u prahu (zapravo to nije onaj klasicni griz i nema kuhanja)
a ja sam morala uzeti nekaj kaj u sebi nema adaptirano jer je Roko imao alergijsku reakciju bas na hipp-ovu kasicu koja se radi sa vodom i sadrzi adapt.

hvala za sugestije i ak nije bed jos bi samu sebe quote-ala jer mi ne odgovoriste na ovo:

i zanima me da li dijete njegove dobi (skoro 10 i pol mjeseci) treba svaki dan jesti meso ili ribu ili moze biti i povrtnih ruckova sa npr. palentom ili tome slicno?

pravo pitanje je koliko mu treba mlijeka i da li je ovo kaj dobiva dovoljno?
Roko 30.10.2006.
Franka 08.04.2010.
Mamidji
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la mamashnita od noje » 06 ruj 2007, 19:15

trebao bi dobivati oko pola litre mlijeka dnevno i mislim da ti je pauza izmedju rucka u 14 sati i vecere u 19 prevelika. podoj bi bio ok kao medjuobrok.
a sto se mesa tice, ne mora ga jesti svaki dan. a ovisi i o kolicini mesa koju ti pojede u jednom obroku. kako god, vazno je da mu je prehrana uravnotezena, a meso uopce ne mora jesti svaki dan. inace, umjesto mesa mu mozes dati i jaje, premda s bjelanjkom treba pricekati do nekih godinu dana.
riba je sasvim dovoljna i jednom tjedno, a dva puta tjedno bi bilo super.
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la Mamidji » 06 ruj 2007, 19:24

snito thanks :klanja i svaka cast na brzini!
sad imam uzasnu griznju savjesti kaj sam djete drzala gladno :oops: !
a mama mi je fino govorila da mu treba neka uzina izmedju rucka i vecere (nije ona za djabe medicinu zavrsila!)
onda bum mu cicu davala jer to uvijek hoce
kaj se tice mesa dajem mu komadic za koji pretpostavljam da je cca 50-tak gr......tak sam citala tu na forumu da je to ok kolicina ...onak mali ficlek mesa!
a jaja mu jos uvijek nisam davala.....znam da bi sad vec mogao zutanjak ali me frka obzirom je jako burno reagirao na adapt.mlijeko...pa sam sad pomalo i preoprezna ......
a ribicu bumo onda morali malo "pojacati"....
u svakom slucaju thans!
Roko 30.10.2006.
Franka 08.04.2010.
Mamidji
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la eli » 06 ruj 2007, 19:37

što se mesa/ribe tiče, ja sam se držala preporuke sa foruma - jedan dan ručak sa mesom, jedan sa ribom, jedan vegetarijanski i tako u krug. taj sistem smo imali negdje do godine i po, a od onda, kad sama traži meso, jede ga svakodnevno.
eli
Sveta krava

PostPostao/la teutonija » 07 ruj 2007, 14:07

MAMIDJI-slobodno probaj dati žutanjak ,alergije se javljaju pretežno na bjalanjak tj on je alergen ,žutanjak ko i sve druge namirnice.
nama je problem što je postala jako izbirljiva za ručak
UHHHH ,što je nastalo od malog pere ždere????????????? ;-)

No imam i ja jedno pitanjce.

Dal dijete od skoro pa godinu dana smije biti bez ikakave klope i tekućine 12 sati il više?
naime ona večera oko 19 (cc 200 ml adaptiranog i 7-corn ili zobene ,nekad corn flakes ,nekad ona Hippova šta se umuti, al to rijetko.
Iza toga popije vode ,zaspi oko 20 i spava do 7 -7 i 30(bez buđenja :mrgreen: sad nekima vadim mast) kad opet dobije mlijeko .
Šta mislite?

-Znači oko 7 popije 260 mlijeka, ona bi i više :roll: ( i odjednom je postala mlijeko- ljubac prije ni za lijek :dunno )
-oko 9 i 30 papa doručak ,ak smo vani onda malo peciva ,a doma jogurt il kiselo mlijeko(i to smaže skoro pa cijelo) s nekim žitaricama (vidi večeru :mrgreen: )
-oko 12 (prije spavanja) ima voće, samo ak je jela jogurt obrok ranije ,a ak je jela npr samo pecivo uz voće dobije sir il jogurt...
-oko 15 ruča(sve ono kaj dajemo da se ne ponavljam)
-oko 19 je večera

nekad između ručka i večere pojede nešto voća ,npr jabuke ,sad hrda grožđe....

Ručak trenutno brlja tj pojede al uz igračke ,pričanje ,kamufliranje s paradajzom ,....(al niti pol kolko je znala smazati prije )nekad joj ne paše meso ,nekad hoće samo meso ,nekad bi samo juhu ,no miksamo neće više niš ,ni voće nit ručak ,:A 2 i frtalj zuba ima :gigl
Budilica, 2003.
Mudrica, 2006.
teutonija
sex blau aviona

PostPostao/la eli » 07 ruj 2007, 14:15

bez piti ne smije. treba popiti vode prije spavanja i čim se digne.
za hranu bi moglo proći, ali bolje da ne prođe više sati nego što ima kila.
eli
Sveta krava

PostPostao/la teutonija » 07 ruj 2007, 19:39

A kaj da ju budim???? :conf :dunno Ima oko 9 i kusur kila.
Budilica, 2003.
Mudrica, 2006.
teutonija
sex blau aviona

PostPostao/la eli » 07 ruj 2007, 19:44

zar spava od 19 do 7? ako da, nemoj je buditi, već joj bar daj vode prije spavanja i čim se probudi.
eli
Sveta krava

PostPostao/la teutonija » 07 ruj 2007, 20:36

Spava od 20 do 7 čak 7 i 30 :mrgreen: al prije spavanja neće vode,popije iza večere ,večera završi oko 19 i 30.Čim se probudi dobije mlijeko ,smiješna je ,sjedne i odmah uperi prstić na policu iznad kreveta di ju mlijkeko čeka ,tata ga napravi prije posla, nešto prije 7.

Ponudila sam večaeras i cicu al nema šanse ,samo oblizne i okrene se. ;-) :roll:

Do nedavno se javila oko 5 i cicala al više se ne budi i neće,pisala sam na dojenju. :dunno
Budilica, 2003.
Mudrica, 2006.
teutonija
sex blau aviona

PostPostao/la Nina334 » 08 ruj 2007, 10:47

bili smo nekoliko dana na samoj jabuki. Traljavo, ali je ipak išlo.
Dodala mrkvu - neće ništa.
Vratila se na samu jabuku - neće ni primirisati. uopće ne otvara usta!
Cica jednakim tempom kao i do sada i time je zadovoljan!
Roko, 15. 02. 2007.
Nina334
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Marto » 08 ruj 2007, 17:59

Šta se tiče pića... ja sam forsirala vodu, al nje popije jako malo, par gutljaja i neće više :dunno A voli čaj i sok, pa kad su bile velike vrućine davala sam mu, računala sam da je važnije da popije tekućinu ma kakva ona bila (sokiće sam davala ponekad, od Hippa ili Fruteca, u omjeru 1 prema 3, ili čak 4, tek tako da mu malo zamiriše vodu, a čaj dajem Bebimilov od komorača za 1.tjedan života, manje granula nego li piše na kutiji). Sad je zahladilo i namjeravam se opet vratit isključivo na vodu. Al opet isto, par gutljaja i stop. :conf
A da probam sa ovim nekim vodama sa okusom? :dunno Koliko su one štetne za zubiće? (naime, Mali ih ima već 8, a lagano kreću i trice pa me strah šećera)

I još nešto, moj Mali zadnji obrok pije mlijeko, oko 21,30/22h. Jel to prekasno. Bi li bilo bolje da mu ga pomaknem prije? Iako, prije bi mi zaspa nakon tog mlijeka i to me brinilo, kao da nije punog želučića iša leć, a ovo lito se povampirija :mrgreen: pa se još igra i zaspe skroz kasno.
Marto
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Ina66 » 08 ruj 2007, 18:23

nina334
Cica jednakim tempom kao i do sada i time je zadovoljan!

ovo ti je najbolji pokazatelj da je sve OK. pokušavaj malo po malo. projesti će ko i Lukas od tanje :mah

Marto - nemoj mu ni slučajno davati te aromatizirane vode! osim šećera tu su i umjetne arome, a to nije za malu djecu
ja ih ne dajem ni starijoj jer mi je to preslatko. par gutljaja obične vode je za njegovu dob sasvim dovoljno

za pitanje o mlijeku ti ne znam odgovor. mislim, nije mi jasno što te brine?
koliki je razmak između zadnjeg i predzadnjeg obroka?
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la Marto » 09 ruj 2007, 00:05

Ja sam tu na Jesenjim dežurna paničarka :oops: pa se izgleda širim i na druge podforume :mrgreen:
Dakle, jede mliko oko 7, voće oko 11, ručak (meso/ribu i povrće) oko 15, pa mliko oko 18,30 i opet 21,30. Nije veliki razmak između 2 zadnja hranjenja. Brine me ustvari to šta za nas važi pravilo ne jesti prije spavanja zbog punog želuca i sl. A kako je ovaj moj prije znao zaspati skupa sa bocom od 2,5 deca mlika, nisam znala tereti li to njegov mali drob? Paničarim bezveze :oops:
A ovo za vodu, primljeno na znanje! :wink
Marto
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Ina66 » 09 ruj 2007, 08:41

ako te brine da kasno pije mlijeko, onda mu postupno pomiči obroke unatrag - kreneš svaki obrok davati cca 15 minuta ranije i dodaješ minute koliko ti odgovara - to mislim samo na ove popodnevne obroke, od ručka nadalje
jel' treba detaljnije? ;)
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la Marto » 09 ruj 2007, 13:32

Ne triba Ina! :mrgreen:
Fala, fala :3srca
Do novog paničarenja :juhu
Marto
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Nina334 » 11 ruj 2007, 23:33

odustao je u potpunosti od jabuke...............uopće ne želi otvarati usta!
E sada ovo traje već skoro mjeseca dana. Trebam li se binuti?
Okolina će me izluditi!?!?!?!!!
Roko, 15. 02. 2007.
Nina334
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Ina66 » 11 ruj 2007, 23:39

pusti okolinu i reci im da će mali cijeli život jesti i isprobavati
Ina66
kuhinjska fly lady

PrethodnaSljedeća

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži