Sada je: 17 tra 2026, 17:49.

Autizam i metabolicki poremecaji

Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.

Moderator/ica: nadicab

PostPostao/la Anni » 16 ruj 2007, 12:18

da je ziva ( Hg) stetna za okolis to je vec dokazano, zato se i transportira i deponira u posebno oznacenim posudama i mjestima, al zasto ne i dalje ljude " pumpati " sa zivom i jako je vazno da se to pocne raditi vec u ranom djetinjstvu.
Nizozemska je prije od prilike dvije godine izbacila zivu iz cjepiva, u njemackoj mozete sami zatraziti cjepivo bez zive ( mora se samo platiti), isto tako imate pravo reci kod zubara da zelite bijelu plombu za zub( morate sami platiti), a ne zivu.
Djeca koja imaju autizam dolaze na svijet vec sa predispozicijom da im imun sistem bude ostecen , jaka cijepiva sa razno-raznim uzrocnicima bolesti , zatim visok postotak zive sigurno ne jaca nego jos vise slabi njihov imun sistem.
Da je zabiljezen porast autizma kod djece roditelja koji su dosli iz azije ili afrike, ne treba se puno cuditi...nacin ishrane u evropi , Usa ( puno mlijeka , glutena, kemije) je cisto drugaciji od nacina ishrane za koji je " gradjen " njihov organizam.
za azijate je poznato da ne mogu preraditi laktozu, al eto sada ce se poceti masovno hraniti sa kravljim mlijekom, pa kada za nekih 10 godina bude nekoliko desetina miljuna bolesnih kineza nikome to ni nece biti vazno...
da se je stav prema autizmu promjenio to je istina, al jos uvijek se premalo istrazuju uzrocnici autizma i jos uvijek se previse ne pita zbog cega autizam u zadnje vrijeme u nekim se drzavama povecao i za 600%( velika britanija).
Anni

PostPostao/la Fortuna33 » 16 ruj 2007, 12:46

mislim da se nismo razumili, ja sam spomenila slucajeve iz afrike a to su djeca koja su dosla tek nedavno u svedskoj i nisu na racun neke neprilagodene prehrane dobila autizam isto kao sto znaci da su to djeca koja nisu ni dobila cjepivo.

ne kuzim zasto bi se i gdje to azijci kljukali kravljim mlikom kad je njihova prehrana na bazi kokosovog mlika i kad postoji mogucnost da svoj nacin prehrane koriste i u drugim djelovima svita tj van azije. usput i ja ne toleriram laktozu bas kao velika vecina iz vrucih podneblja ( u koje spada i hr... mislim da se radi o cifri od 60%)

mozda se broj osoba sa autizmom povecao nakon sta se dala bolja definicija sta je autizam a sta nesto drugo ( govorim laicki jer ne raspolazem nekim ciframa koliko se gdje povecao )
Fortuna33
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Anni » 16 ruj 2007, 12:58

Hi, kinezi su nedavno potpisali ugovor o uvozu kravljeg mlijeka ( njemci su jako sretni zbog toga je je Kina novo veliko trziste u koju ce evropska unija izvoziti kr. mlijeko).
sigurno da zahvaljujuci mogucnostima informiranja se i vise zna o nekim bolestima, al se nikako na taj racun ne smije staviti porast autizma, autoimunih oboljenja i nastanak nekih novih " egzoticnih " bolesti. Njihov nastanak i porast ima jednu sasvim drugu pozadinu.
Jedna velika vecina nase djece da je rodjena prije 40-50 godina vjerojatno nebi bili autisti, a koliko ce alergicara, autista, adhs djece biti u buducnosti , bolje da i ne znamo.
Anni

PostPostao/la alexandra » 16 ruj 2007, 17:14

i jos uvijek se previse ne pita zbog cega autizam u zadnje vrijeme u nekim se drzavama povecao i za 600%( velika britanija).

sto se tice konkretno velike britanije - taj postotak je "iskocio" jer je napravljena nova kategorizacija djece i odraslih i ne radi se o autizmu nego o autisticnom spektru, dakle mnoge osobe koje su vodjene pod raznim drugim dijagnozama i poremecajima su ponovno kategorizirane te se doslo do stvarno velike brojke. sve je napravljeno, izmedju ostalog, i zato da se drzava vise angazira (i financijski i socijalno) oko terapija te ukljucivanja osoba s poremecajima iz autisticnog spektra u normalan zivot, a sto je brojka veca, drzava je (kod njih) duzna izdvajati vise novca, reorganizirati skolsktvo, zaposliti dodatne strucnjake. dakle, ne radi se o realnom, odnosno fizickom naglom porastu zahvacene populacije, vec o ispravnoj kategorizaciji osoba koje nisu bile obuhvacene skrbi adekvatnoj njihovom problemu.
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la andrij » 17 ruj 2007, 12:00

stray_cat
nema sanse da on prozvace malo rize, prolaze samo integralni kruh i integralna tjestenina

Ovo je bio moj slučaj ...i onda su me natjerali da se namučim sa djecom da uzmu tvrdu hranu i da uče žvakati ...
:papica

Žvakanje tvrde hrane je jedan od preduvjeta za razvoj govora

Dojenje,mazanje,spavanje itd,itd - nema nikakve veze sa autizmom niti je dijete autistično zbog Vas ili ste Vi negdje falili.

Jednostavno , autizam se može dogoditi bilo komu ...
Ispunjen život moguć je unatoč mnogim neispunjenim željama.- D. Bonhoeffer
andrij
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la andrij » 17 ruj 2007, 12:10

Fortuna33 je napisao/la:ovde su bili veliki clanci o tome da je dokazano da cjepivo ne prouzrokuje autizam. sta se tice ostete zar bi nastavili dalje cjepiti i tako povecati jos veci krug onih koji ce mozda vec sutra traziti odstetu?

Nažalost...draga ... ja sam jedan od roditelja koji ima problem sa djetetom upravo otkako je primilo cjepivo. Ne znači da je cijepivo isključivi krivac ,ali je činjenica da je dijete doživilo šok i da je oteklo do neprepoznatljivosti ,te dobilo sitan crveni osip po cijelom tijelu !Ovo je trajalo 4 dana ! Liječnici nisu znali šta da rade - nemoš vjerovat !

Od tada je usporeno u razvoju i vodi se pod pervazivni razvojni poremećaj .

Kod određenog broja djece cjepivo uzrokuje problem. To ne znači da je problem u cjepivu već da dijete ima u sebi nešto što druga djeca nemaju .
andrij
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la andrij » 17 ruj 2007, 12:16

Anni je napisao/la:da se je stav prema autizmu promjenio to je istina, al jos uvijek se premalo istrazuju uzrocnici autizma i jos uvijek se previse ne pita zbog cega autizam u zadnje vrijeme u nekim se drzavama povecao i za 600%( velika britanija).

Ovo si dobro primjetila ...
andrij
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la soma » 17 ruj 2007, 12:32

I mi smo reprezentativni primjerci problema nakon vakcinacije...Moja kcerka je dobila tesku seriju epi napada nepun mjesec nakon vakcine...
ne mislim da je to direktan uzrok, ali neki okidac ipak jeste bio...
soma
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Anni » 17 ruj 2007, 12:35

vjerojatno cijepivo kod nase djece pokrene nesto sto bi mozda citav zivot mirovalo ja vjerujem da nisu cjepljenja i da nema toliko kemije u svim sastojcima..da bi njihov hendikep bio minimalan ili ga nebi ni bilo..ovako ih je tresnulo na samom startu u zivot.
Anni

PostPostao/la Anni » 19 ruj 2007, 11:47

Hi, gledam sinoc jednu emisiju na njemackoj Tv.
Emulgatori( svi oni silni E) na gotovim proizvodima su jako stetni, jedan dio njih se stavlja u hranu da bi nas se cinilo ovisnim o hrani, tj. da bismo cim vise trosili i kupovali, oni koji imaju broj 400 i nesto su jako stetni za djecu : izazivaju nemir, hiperaktivnost i u vecim kolicinama mogu izazuvati trajne poslejdice na mozgu..a ima ih u gotovo svakom gotovom "kupljenom " proizvodu.

Dakle OPREZ sa tim.
Anni

PostPostao/la andrij » 21 ruj 2007, 22:51

Anni je napisao/la:Hi, gledam sinoc jednu emisiju na njemackoj Tv.
Emulgatori( svi oni silni E) na gotovim proizvodima su jako stetni, jedan dio njih se stavlja u hranu da bi nas se cinilo ovisnim o hrani, tj. da bismo cim vise trosili i kupovali, oni koji imaju broj 400 i nesto su jako stetni za djecu : izazivaju nemir, hiperaktivnost i u vecim kolicinama mogu izazuvati trajne poslejdice na mozgu..a ima ih u gotovo svakom gotovom "kupljenom " proizvodu.

Dakle OPREZ sa tim.

E moram napisat ---- A šta sam vam ja rekla ? A ? :3srca
andrij
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Fortuna33 » 22 ruj 2007, 05:41

istina a jedna od bas takvih gorih proizvoda je vegeta koju bi trebalo izbjegavat.
Fortuna33
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Anni » 22 ruj 2007, 09:55

andrij je napisao/la:
Anni je napisao/la:Hi, gledam sinoc jednu emisiju na njemackoj Tv.

Dakle OPREZ sa tim.

E moram napisat ---- A šta sam vam ja rekla ? A ? :3srca

izvini, al ne razumijem pitanje? Pojasni molim Te
Zadnja izmjena: Anni; 22 ruj 2007, 22:51; ukupno mijenjano 2 put/a.
Anni

PostPostao/la shakti9 » 22 ruj 2007, 14:33

ive3 je napisao/la:
Ejla je napisao/la:Vi koji se bolje kužite, šta je ovo i može li koristiti:

http://www.poliklinika-analiza.hr/index ... view&id=61

pa mogla bi dobiti popis namirnica te ih izbjegavati. koliko to moze pomoci neznam. prije par mjeseci sam bio otisao s malim kod njih i odbili su raiti test jer je tek bio navrsio 4 godine, kao premali je i rezultat ce biti neprecizan. a tada sm se uvjerio i da neznaju djetetu izvaditi 3 epruvete krvi. za tvoju petru nece odbiti raditi test, jer su rekli da se to radi djeci starijoj od 6 godina.
mozda bi ti bilo pametnije odraditi ovaj test:

http://www.greatplainslaboratory.com/testprices.asp
i to:
Food Allergy -Comprehensive (IgG or IgE 93 foods) $200 - SST tube - 2 ml serum
duplo jeftinije, medjutim neznam koliko utjece to sto ce ti krv par dana putovati do amerike!

pozdrav svima, nova sam na ovom forumu mada me neki od vas znaju otprije ;)
ive da ti odgovorim na ovo pitanje. ja sam to radila i slala u GPL, uglavnom to je riješeno tako da se u epruveti koju oni pošalju već nalazi neka supstanca koja ne dozvoljava zgrušavanje krvi, bitno je to poslati u roku koji oni preporučuju. šta se tiče same cijene analiza u GPL-u su puno jeftinije nego kod nas čak i sa prijevozom. mene zanima dali je itko od vas nakon šta je napravio nalaze na teške metale i ako su im isti billi povišeni, pronašao lječnika u hrvatskoj koji bi mogao adekvatno- stručno odraditi detoksifikaciju ili je to još uvijek enigma u ovoj našoj prelijepoj?
pozdrav ekipici :)
shakti9
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la ive3 » 23 ruj 2007, 21:43

shakti9 je napisao/la:ive da ti odgovorim na ovo pitanje. ja sam to radila i slala u GPL, uglavnom to je riješeno tako da se u epruveti koju oni pošalju već nalazi neka supstanca koja ne dozvoljava zgrušavanje krvi, bitno je to poslati u roku koji oni preporučuju. šta se tiče same cijene analiza u GPL-u su puno jeftinije nego kod nas čak i sa prijevozom. mene zanima dali je itko od vas nakon šta je napravio nalaze na teške metale i ako su im isti billi povišeni, pronašao lječnika u hrvatskoj koji bi mogao adekvatno- stručno odraditi detoksifikaciju ili je to još uvijek enigma u ovoj našoj prelijepoj?
pozdrav ekipici :)

detoksikaciju a i to vezano za dijete i suplemente cu ja pokusati odraditi uz pomoc i savjete dr.mardjetka iz zadra. (http://www.drmardjetko.com).
i ovom prilikom vas pozivam sve koji ste zaintersirani a nemate DAN doktora u blizini, da mi se javite privatnom porukom kako bi se mogli dogovoriti koliko nas ima zainteresiranih te da mu pismeno napisemo i potpisemo jednu molbu i time dodatno zaintrigiramo da se malo vise 'pozabavi' s 'autisticnim metabolizmom' pogotovo sto detoksifikacije njemu nisu nepoznat 'teritorij'.

inace ni ta pretraga intolerancije na hranu se ne radi u splitu, ja mislim da oni to salju u svicarsku, e sad koji je nalaz bolji taj svicarski ili onaj americki neznam, znam samo da je porphyrin test (na metale) iz pariza vrlo kvalitetan i da dosta americkih DAN doktora salje na pretragu tamo...
ive3
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la andrij » 23 ruj 2007, 23:39

Anni je napisao/la:izvini, al ne razumijem pitanje? Pojasni molim Te

Draga, nema pitanja ... :babby
andrij
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Anni » 27 ruj 2007, 12:14

Roditelji, sta radite sa svojom djecom kada dodju kuci iz vrtica ili sa terapija ili skole? Imate li neki poseban program po kome radite? Ili dozvoljavate da djeca sama odaberu nacin igre ili rada?
Anni

PostPostao/la alexandra » 28 ruj 2007, 22:22

mislim da sam vec negdje pisala, jer ja samo pomno pratim ovaj topic, ne mogu se ukljuciti, jer nisam ni obavljala sve ove pretrage, a najiskrenije nisam ni sasvim uvjerena u pobjedu nad autizmom promjenom prehrane i ciscenjem organizma. sigurna sam da moze pripomoc. a uz to kad sam procitala neka vasa iskustva s epi napadima i slicnim, smatram to prevelikim rizikom da bih pokusavala (tu ne mislim na rezim prehrane, nego na detoxikaciju) jer njenim ostecenjima na mozgu nikako ne trebaju jos i eventualni napadi bilo koje vrste pa da je rizik i samo 1%. to govorim s aspekta mame iz hrvatske gdje ne postoji nitko, kao sto smo ustanovili, tko bi mogao pratiti proces i intervenirati na vrijeme.

da ne odem od pitanja.
mi radimo svasta nakon vrtica. ona je u vrticu do pola 1, tamo odradi sve sto treba s terapeutima, a ostatak koji radimo jest - 3x tjedno defektolog, 1-2 puta tjedno plivanje, dnevna setnja s psom (kad je ona seta), svaki dan 10-15 min trcanja na traci, penjanja na svedske ljestve, igre s pilates loptama, svaki dan park pola sata do sat, a uz sve to svaki dan 2 puna sata defektoloskog rada s njom doma, jedan na jedan, pola sata crtica (gotovo iskljucivo disney, nikakve agresive, nindze i slicno), klopa, kupanje, a sto se tice igranja, gdje je ona "slaba" to slobodno vrijeme prepustam njoj, a mi se ukljucujemo u ono sto nju zanima pa malo pomalo sirimo interes (npr. od loptanja i bacanja lopte, prelazimo na bacanje lopte na kos - ona to nikada ne bi sama pocela, nego je mi moramo "usmjeravati") i tako sa svim ostalim. trenutno joj je najdraza igra loptom, igranje s plivajucim stvarcicama u kadi (to pak koristimo za ucenje grabljenja, polijevanja i ostalog), pjevanje i plesanje i da joj ja radim predstave s pjevajucim igrackama. pokusavam je sto vise gurati medju drugu djecu, jednom tjedno idemo u "grad" u setnju medju tramvaje, u guzvu, nedjeljom na male izlete.
sad kad tome pribrojim da jos i radim i da mm i ja hendlamo kucu i dnevne poslove bez icije pomoci, skroz se dobro drzim :mrgreen:
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la Anni » 29 ruj 2007, 10:36

hi, dosta dobro ste si vi to izorganizirale i puno radite sa djetetom i vjerojatno su i rezultati dobri.
Sta se tice detoxikacije ja ne znam nikoga kome je ona izazvala epi napad...postoji opasnost da se to desi , zato je vrlo vazno da se sprovodi pod ljecnickom kontrolom.
Iskreneo receno neznam ni za jednog roditelja iz hrvatske koji je radio tu fazu detoxikacije , isto tako ne znam ni za jednog ljecnika koji se time u Hrv. bavi.
Tata Ive je postao jedan prijedlog , al ocigledno zainteresiranih nema dovoljno ili nikako , a sto se slucajeva djece tice koji su radili detoxikaciju i kojima to nije donjelo stete tu ih znam vise, jedan od njih je i moj sin, jedan od njih je dijete iz svicarske koje je potpuno ozdravilo, jedan od njih je i sin od naseg doktora , zatim jedno dijete koje je pacjent od naseg doktora, koji je sa svojih 8 godina potpuno u redu. Koliko tko uspije u svemu tome je individualna stvar, ako se naprave sve potrebne pretrage i ako one zahtjevaju takav nacin ljecenja bilo bi to steta propustiti, a tako dugo dok roditelj ne napravi pretrage i nema crno na bijelo moze se samo nagadjati i pretpostavljati.
Anni

PostPostao/la alexandra » 29 ruj 2007, 10:51

Najteze nam, ustvari, pada taj die-off, odnosno kad ona pocne da odumire i proizvodi toksine...zato je nama i Nystatin i svaki drugi lijek vise nego rizican. Dva puta smo pokusavali uvesti nystatin i oba puta je dobila epi napad. sad smo ga ponovo uvodili, uz povecane alge za detox i pola dozvoljene doze...nije imala napade, ali se potpuno nenormalno ponasa...nervozna, agresivna...Cim su prosle dve nedelje i mi ga iskljucili ona je opet vesela i stara...

to je s ovog topica. jasno mi je da somino dijete ima epi od prije, moje nema, ali je u visokorizicnoj grupi, ovakva reakcija na bilo sto je za nas nedopustiva pa zato kazem da je experimentiranje u nasem slucaju prilicno ozbiljnja stvar.
osim toga u svom postu sam napisala da nijedno dijete do sada i nije dobilo bilo kakav napad, a da teoretski postoji 1% sanse, ja se ne bi odlucila na to zbog tih bijednih 1%.

opet ponavljam - znam i vjerujem da ima ogroman postotak djece kojima prehrana poboljsava situaciju i isto tako odredjeni kojima ne. i uopce ne mislim dokazivati da bilo sto valja ili ne valja. sve sto se moze i sto je primjereno pojedinoj kliničkoj slici djeteta treba pokušati. jer inace mozemo nabrajati primjere u nedogled, ono kao a ja znam petoro djece kojima je pomogla hipoterapija i funkcionalno ucenje, a nisu mijenjali prehranu. to je bez veze, jer svako dijete reagira drugacije, a na roditeljima je da odluce sto je za njih najucinkovitije. isto tako nisam rekla da mozda jednog dana necemo pokusati s biomedicinom, ali opet jedino pod uvjetom da je ona fizioloski potpuno stabilna i da ima adekvatan medicinski nadzor na raspolaganju.
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la Anni » 29 ruj 2007, 11:01

Hi, to dijete nije ni radilo detoxikaciju, nego se radi o terapiji nistatinom , nistatin je antimikotik i djeluje samo protiv gljivica i nema nikavo pozitivno ni negativno djelovanje na metale
Anni

PostPostao/la Anni » 29 ruj 2007, 11:08

jos bi nesto rekla sta se tice bimedicine. ima mozda i roditelja koji se odluce na tako nesto...pocnu sa dijetom , pa je prekrese misleci kako nista se ni dogoditi nece...dijeta treba se 100% strogo sprovoditi inace rezultata nema, a sta se samog ljecenja biomedicinom tice sto se kasnije krene, sto je djete starije to su rezultati manji i stvarno je steta da u Hrv. nema barem jedan ljecnik koji bi djecu ciji se roditelji odluce na taj nacin ljecenja vodio, ja vjerujem da bi svaki roditelj riskirao nekih par stotina eura da napravi pretrage i isto tako da sa nalazima moze ljeciti svoje dijete , a ne da nalazi stoje u vetrini.
Anni

PostPostao/la alexandra » 29 ruj 2007, 14:48

ja vjerujem da bi svaki roditelj riskirao nekih par stotina eura da napravi pretrage i isto tako da sa nalazima moze ljeciti svoje dijete , a ne da nalazi stoje u vetrini.

ovo potpisujem i vjerojatno je to netko mogao procitati i iz mojih litanija.

i daj molim te, nemoj se hvatati za svaki zarez koji napisem, i da ne kopam i ne pejstam sto je sve tu napisano. probaj moje postove citati globalno.

ok, nije detox nego terapija protiv candide, i reakcija na lijek je bila epi napad, teoretski ako moja isto ima candidu moze joj se dogoditi slicno, mislim da si i ti sama napisala u pocetku da je detox vrlo korisna i isto tako vrlo "opasna" ako nije pod strogom kontrolom i da osim epi napada može u rijetkim slučajevima imati smrtni ishod.
i opet ti ponavljam i sada stvarno zavrsavam da se kao roditelj djeteta s ostecenjem mozga i na antiepi terapiji ne bi odlucila za takvo sto u zemlji bez lijecnika koji to moze adekvatno pratiti, a i tada bi me moralo uvjeriti bar njih 10 da je cost benefit takav da vrijedi probati riskirati.
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la Anni » 29 ruj 2007, 16:04

sta sam ja sad tu razumjela neglobalno?, Somina mala je dobila napad od nistatina, nije dobila od DMSA, jer to dijete jos nije radilo detoxikaciju, candida koja odumire producira neurotoxine koji mogu izazvati epi napad, isto tako epi napad moze izazvati i vit B ako ga se predozira , narociti to vrijedi za djecu koja uz autizam imaju i prisutnu epilepsiju. Ako si pazljivo citala Somine postove , mogla si vidjeti da su se kod njene malene Epi napadi drasticno smanjili od kada je malena na dijeti i da je trenutno antimikotik taj koji tom djetetu otezava zivot. Moj mali ima izuzetno visoku candidu i on jako pozitivno reagira na svaku antimikotsku terapiju. Sve te metode ljecenja zahtjevaju jednog strucnjaka , koji se dobro razumije u sve to, nije dovoljno da je covjek samo medicinar, treba mu dobra teoretska potkovanost i praksa, a nazalost u Hrv. puno toga kasni pa i vjerojatno interesa sa strane ljecnika nema i nece biti u skoroj buducnosti.
Anni

PostPostao/la alexandra » 29 ruj 2007, 18:07

shvatila si neglobalno to sto je uzrok napada kod nebitno kojeg djeteta bila reakcija na lijek protiv kandide pa to nema veze s detoxom i kacis se za jedan primjer. zato je neglobalno.

a ja cijelo vrijeme pricam da i rjesavanje candide i detox odvojeno ili zajedno, u stvari kompletna prica s biomedicinom moze (i ne mora) izazvati epi napade i nedajboze fatalne dogadjaje. to je globalno. a ne navodjenje pojedinih primjera za i protiv.

isto tako nigdje nisam rekla ni napisala niti mislim da dijeta nije korisna, dapace, mada ne drzim svoje dijete na dijeti jer u hr nema nutricionista (a to bi trebali pratiti iskljucivo nutricionisti) koji bi takav rezim prehrane izradjivali i nadzirali, naravno da je ne trpam aditivima, secerima i ne znam cime. uostalom, to ne radi ni vecina mojih poznanika koji imaju "zdravu" djecu. No dijeta, kao i ostalo ponovno ne pomaze svima, na zalost, i postoji jos uvijek znacajan postotak djece (mislim oko 30%) kod kojih propisno odradjena dugogodisnja dijeta ne daje apsolutno nikakve rezultate. isto tako nema egzaktnih podataka i rezultata istrazivanja da li je napredak uzrokovan bas dijetom ili "udruzenim snagama" vjezbe, rada, kojekakvih terapija i dijete, jer je takve stvari nemoguce razdvojiti.

no ponovno, javila sam se da napisem sto mi radimo nakon vrtica pa bi bilo lijepo da i ostali pa i ti napisu koju o tome sto se sve moze raditi, a da bi se nasoj djeci djetinjstvo ucinilo ljepsim i ubrzao im se napredak uz sto manje muke.
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la Anni » 29 ruj 2007, 21:50

moje pitanje je i bilo " roditelji sta radite sa djecom kada dodju kuci, radite li po nekom posebnom programu ili..... itd, al eto Ti si si dala truda pa si nam globalno opisla svoje misljenje o biomedicini, tako da smo jednim udarcem ubili dvije muhe.
Zadnja izmjena: Anni; 29 ruj 2007, 22:02; ukupno mijenjano 1 put/a.
Anni

PostPostao/la alexandra » 29 ruj 2007, 22:01

moje je pitanje bilo " roditelji sta radite sa djecom kada dodju kuci iz vrtica,"? al Ti nisi odgovorila globalno na moje pitanje nego si nam eto naveliko objasnila svoje stavove o dijeti, biomedicini i detoxikaciji.

mi radimo svasta nakon vrtica. ona je u vrticu do pola 1, tamo odradi sve sto treba s terapeutima, a ostatak koji radimo jest - 3x tjedno defektolog, 1-2 puta tjedno plivanje, dnevna setnja s psom (kad je ona seta), svaki dan 10-15 min trcanja na traci, penjanja na svedske ljestve, igre s pilates loptama, svaki dan park pola sata do sat, a uz sve to svaki dan 2 puna sata defektoloskog rada s njom doma, jedan na jedan, pola sata crtica (gotovo iskljucivo disney, nikakve agresive, nindze i slicno), klopa, kupanje, a sto se tice igranja, gdje je ona "slaba" to slobodno vrijeme prepustam njoj, a mi se ukljucujemo u ono sto nju zanima pa malo pomalo sirimo interes (npr. od loptanja i bacanja lopte, prelazimo na bacanje lopte na kos - ona to nikada ne bi sama pocela, nego je mi moramo "usmjeravati") i tako sa svim ostalim. trenutno joj je najdraza igra loptom, igranje s plivajucim stvarcicama u kadi (to pak koristimo za ucenje grabljenja, polijevanja i ostalog), pjevanje i plesanje i da joj ja radim predstave s pjevajucim igrackama. pokusavam je sto vise gurati medju drugu djecu, jednom tjedno idemo u "grad" u setnju medju tramvaje, u guzvu, nedjeljom na male izlete.
sad kad tome pribrojim da jos i radim i da mm i ja hendlamo kucu i dnevne poslove bez icije pomoci, skroz se dobro drzim

:conf

sorry, ne kuzim, jer odgovorila jesam na pitanje, ali nikako globalno, jer sam pisala sto mi radimo nakon vrtica, dakle lokalno. globalno bi odgovarala da je pitanje bilo sto se moze raditi nakon vrtica. :mrgreen:
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la ive3 » 29 ruj 2007, 23:17

sto radimo doma?
lani kad smo bili kod Tanje Sever (napisao sam to vec) smo dobili savjet da se kod njega netjeranjem na nesto posebno vec cisto pracenjem moze puno napraviti. toga se uglavnom i drzimo iako me nesto stalno skaklje da mu naturujem vise... uglavnom moj mali je trenutno cca 2.5 sata u vrticu svaki dan, s privatnim defektologom 1 sat tjedno, s drzavnim logopedom 30 minuta tjedno i drzavnim defektologom 30 minuta u dva tjedna.
gruba motorika mu je perfektna kao i osjecaj za vrijeme i prostor, vozi romobil, role, biciklu bez pomocnih itd. fina motorika se polako popravlja a time i govor ali to ide tako sporo... tocno kako je i TS prognozirala on je oko 4.tog rodjendana izasao iz sharanja i poceo nesto suvislo crtati i pisati slova kojima je opsjednut i sada s 4.5 je u stanju napisati i citati kratke rijeci do 5-6 slova...
iz navedenog se lako zakljuci da ima strasno puno praznog hoda. sto radi u to vrijeme? provodi puno vremena (2-3 sata dnevno) na kompjuteru sa suncicama 1-6 i Wordom, ostali programi na PCu ga ne zanimaju. doma u prosjeku s njim radimo dnevno oko pola sata do jedan sat, ili igra memo ili slaganje kocaka ili crtanje ili voznja, setnja.... vise nema onog crtanja sve u kafeno vec su to 'mozaici' kada boja slike u suncicama.
trenutno ga fascinira prostor i u svakom trenutku zeli znati gdje je more. posebno ga je odusevilo kada je s vrha marjana vidio na sve strane more a i da iza braca ima jos neki brac.... ali 'negativac' kao u svemu voli navesti da je to jezero a i nepoznatu djecu voli nekad okarakterizirati kao 'to je seka'.

Rita Jordan je u svom predavanju izricito napomenila da se ne smije dijete nonstop tjerati an aktivnosti koje mu nisu drage. Ako prvo radi jedan zadatak i nakon toga slijedi drugi, pa treci koji je poticaj za dijete da se trudi dati sve od sebe na tim zadacima? bio dobar ili ne slijedi ponovno zadatak koji mu nije zanimljiv, dakle potrebno je imati i medjuaktivnosti kao nagrade za dobro izvrsene zadatke jer inace nema poticaja i ukupni ucinak nije pozitivan koliko bi mogao biti. pretprane satnice i nonstop zadaci znaju biti i kontraproduktivni, a isto tako se ne moze jednostavno usporedjivati 'radne sate' razlicite djece...
ive3
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Anni » 30 ruj 2007, 11:27

radi li tko od Vas roditelja striktno metodu Floor Time? Moze li netko malo poblize opisati taj nacin rada sa djecom? Pozdrav
Anni

PostPostao/la eli » 30 ruj 2007, 14:02

provodi puno vremena (2-3 sata dnevno) na kompjuteru sa suncicama 1-6 i Wordom,

sorry na upadu. meni se to čini strašno puno vremena i za dijete bez problema u razvoju pa i za odrasle. totalna sam neznalica, ali među probleme iz autističnog spektra obično su loš govor i socijalna interakcija, a kompjuterske igrice, ma koliko kvalitetne bile, dijete odvlače od stvarnog života njegovog funkcioniranja u neki paralelni svijet. pitaj psihologa i defektologa što misle o kompu i kako može pomoći/odmoći u vašem slučaju.
:juhu
eli
Sveta krava

PrethodnaSljedeća

Natrag na Djeca s teškoćama u razvoju

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 21 gostiju.