Sada je: 13 kol 2026, 18:32.

Downici u kojem ste vrticu...

Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.

Moderator/ica: nadicab

Downici u kojem ste vrticu...

PostPostao/la DomiMama » 04 tra 2007, 16:23

.. ili u kojem ste bili prije skole :mrgreen: ?
...ili u koji cete ici?

... na skraceno ili puno vrijeme?
... s koliko godina ste krenuli?
... koliko dugo je trajala adaptacija?
... koliko je bilo komplikacija prilikom upisa i kako ih izbjeci?

Razmisljali smo upisati Domija u jaslice na jesen - najradje bi ga stavili u Bajku (tamo ide stariji braco, a i lakse ih je skupiti oboje iz istog vrtica nego jurcati po gradu) pa me zanima da li ga mogu upisati sada u proljece, a da on krene tamo negdje kad prohoda (to bi, nadam se bilo pocetkom iduce godine... tada ce imati 2,5g) ili cak odmah u vrtic sa 3 :dunno .

Pomagajte iskusniji... Hvala! :bye
Srecica Borna 5.3.2004.
BAOKULJG Dominik 6.9.2005.
Ljetnica Marta 18.6.2012.
"Važno je znati da neki procesi ne mogu biti uspješni ako se ne potrudimo oko njih. Ne možemo biti tolerantni na daljinu. Ne možemo biti humani, ako nismo s ljudima koji trebaju našu humanost." Beppa Joseph
DomiMama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la nora28 » 04 tra 2007, 16:31

Ja samo saljem puse Domiju!!! ;-) :3srca
nora28
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Bubidea » 04 tra 2007, 22:28

upisi su u 5. mj, mozes ga upisati i poslati ga pocetkom 2008. ali onda citavo vrijeme placas 40% od pune cijene( 200 kn za jaslice , puna cijena) cuvanje mjesta, znaci 80kn

ili ga upises u 05/2008 i na jesen krene u vrtic, bez ikakvog placanja za cuvanje mjesta

edit...hm, ako si to pitala, sad mi je palo na pamet da vec jednog imas u vrticu, pa znas te tehnicke stvarcice
:lebdi
Bubidea
Bogom mi je dano

PostPostao/la IRENA » 05 tra 2007, 09:17

Jan je isao ( i jos ide) u DV Vrbik - montesori program na Bocarskom. Krenuo je sa 2 god i 10 mjeseci, upisi su bili u svibnju, tamo je isao na (cini mi se) dvije opservacije... Tada je jos imao pelene ( i jos naredne 3,5 godine :oops: hm) i primili ga ...
Adaptacija je trajala prilicno kratko - par dana.
Jan je u vrticu skraceno - znaci do iza rucka...
Jan 1999. i Vito 2003. i Gita 2008.
IRENA
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Dinkic » 05 tra 2007, 10:15

Filip je u vrticu Buducnost od njegovih 2 godine i 9 mjeseci. Prilagodba je trajala prvo tri dana sa mnom u sobi, potom jos tjedan i pol po 1,5 sat, a nakon toga 4 sata. Mi smo prvi ugovor imali na 4 sata puna 3 mjeseca. Kako se pokazalo i mi smo takodjer trazili da Filip ostaje na spavanju (fantasticna podrska odgajateljica) dobili smo 10 satni program. Filip je u vrticu od 8 do 15.15h jer onda baka i dida dodju po njega. Koliko god im govorim da ga ostave malo duze nikako ne uspjevam.

Kad je poceo spavati onda su ga djeca najbolje prihvatila.

Grad Zagreb ce definirati DV Vrbik kao strucno edukacijski centar za Down sindrom, zbog njihove zelje i iskustva s troje DS djece, Jan je bio prvi. U taj vrtic ce se primati nasa djeca i strucnjaci ce se osposobiti da rade s njima. Taj vrtic bi trebao biti i pomoc svim vrticima grada kad se kod njih ukljuci dijete s DSom. Vrtic Bajka bi bio za djecu s autizmom, slican model.

Predlazem ti da vec sada popiricas s Ravnateljicom, ako ti i ja trebam tu sam, a i imamo i osobu u gradu zaduzenu za djecu s posebnim potrebama i koja je s ravnateljicom pricala oko njihovog ulaska u projekt za djecu s autizmom. Nemoj cekati upise vec sad kreni.

Jedna DS djevojcica je od 11 mjeseci zivota u jaslicama, a sada ima 4 godine. Mama i tata rade puno radno vrijeme i nemaju nikoga za pripomoc te je malena 9 sati minimalno u vrticu (imaju jedan auto).

Nasa djeca su jako dobra za integraciju. Mi smo dugo imali pelene i nije bio problem. Filip cesto nece kuci popodne i onda ga moraju varati (baka) da ide s njima u Sesvete.
F 15.12.2000.
"Kada Bog ima za tebe plan onda su svi tvoji planovi samo zrnca pijeska na obali morskoj."
Dinkic
kraljevna bez zrna graska

Re: Downici u kojem ste vrticu...

PostPostao/la Lulu » 13 tra 2007, 00:56

DomiMama je napisao/la:... na skraceno ili puno vrijeme?
... s koliko godina ste krenuli?
... koliko dugo je trajala adaptacija?
... koliko je bilo komplikacija prilikom upisa i kako ih izbjeci?Pomagajte iskusniji... Hvala! :bye

Mi nismo u Zagrebu, pa ne znam da li ce ti nase iskustvo ista znaciti.
Idemo u nas vrtic u Crikvenici (btw lani dobio priznanje ministarstvas kao najbolji u hr za djecu s pp).
Mi smo na 4h tj do iza rucka, jer su posebni programi tj za djecu s pp tako i organizirani. Sto bi bilo da radim i trebam cjelodnevni boravak, ne znam.
Lucija je krenula sa godinu i 5 mjeseci, ali nije bila sluzbeno upisana nego smo tu cijelu skolsku godinu odlazili 1xtjedno na par sati i to je bila i adaptacija. Iducu jesen je krenula i sluzbeno, bez problema jer je vec svih i sve dobro poznavala.
Oko upisa nismo imali problema jer je u tom vrticu za djecu s pp i poseban program i grupe i upis je samo formalnost.
L 26.05.2003.
P 11.05.2007.
Lulu
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la TalaB » 15 tra 2007, 19:21

Dinkić, Domimama, da li imate informaciju kolike su grupe u DV Vrbik na Bočarskom i DV Bajka?
LARA 17.03.2004.
PATRIK 05.05.2009.
TalaB
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Vrtici

PostPostao/la Dinkic » 19 tra 2007, 21:06

U DV Vrbik, Montesori grupe su s 25 djece, 21 dijete bez poteskoca i 4tero djece s poteskocama. Grupe su mjesanih godista, od 3-6 godina. U redovnim grupama dok su manji jaslice i vrtic ima ih oko 20, no zadnju godinu pred skolu cula sam da spajaju grupe i bude ih 30 u grupi.

Za DV Bajka neznam detalje iako moja kompanija ima posebne dvije grupe za nasu djecu (jaslice i vrtic).
F 15.12.2000.
"Kada Bog ima za tebe plan onda su svi tvoji planovi samo zrnca pijeska na obali morskoj."
Dinkic

PostPostao/la TalaB » 19 tra 2007, 21:44

Ma pitam jer smo mm i ja počeli intenzivno razmišljat da Laru sa 4, 4,5-5 godina ipak damo u vrtić na 4 h, samo da još dobijemo odobrenje kardiologa i imunologa.
Mislim, kad tad će se morati susresti sa kolektivom, pa je možda ipak bolje da ju damo godinu, dvije, tri pred školu da se socijalizira. Ove godine joj je imunitet neumjerivo bolji od prošle, a manje je pod staklenim zvonom od prošle, ide u Klaičevu kod defektologa, gdje je uvijek u dodiru sa vrtičkom djecom i ide na Goljak na senzoriku, čak neki puta 2 puta tjedno, a na atb-u je bila samo jednom ove zime :drink

Ali mi bi ipak manje grupe, bar za početak, najviše zbog njenog ponašanja (strah od djece), da se ne izgubi u gomili i primi tetu za haljinu. Onda opet nikakva korist od svega.
LARA 17.03.2004.
PATRIK 05.05.2009.
TalaB
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Vrtic

PostPostao/la Dinkic » 19 tra 2007, 22:11

Racunaj da nikad nisu svi u grupi tako da ipak je manje djece. Preporucam Montesori u DV Vrbik. Znas da idu u njega i Irenin Jan, idu jos dva nasa deckica, svi na 4 sata. Mi smo bili na opservaciji kod njih i mogu reci da su djeca dosta senzibilizirana i odmah su Filipa uzeli za rukicu i poveli ga na terasu i igrali se s njim. Tete su jako dobre i naucile su dosta o nasoj djeci. DV Vrbik ce biti i strucno edukacijski centar za DS djecu u Zagrebu pa kako ste vi dosta slicni nama vjerujem da nebi bio problem. Mozda za pocetak mozete probat na dva sata bas radi socijalizacije. Sve pohvale za vrtic, a vi i lokacijski pripadate DV Vrbiku. Ako treba pomoc tu smo i Irena i ja.
F 15.12.2000.
Dinkic

PostPostao/la camelia » 20 tra 2007, 06:47

Lara u vrtic!!! :drink To ce joj biti super!!!A onda mama T onda onaj drugi plan ;-)
camelia
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la TalaB » 20 tra 2007, 11:07

Hvala Dinkić, računat ću na vas.

Camelia, tak je, onda onaj plan 2 :bye
LARA 17.03.2004.
PATRIK 05.05.2009.
TalaB
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la camelia » 01 svi 2007, 07:35

Konacno da i mi damo svoj doprinos....
Daklem....P je prvo krenula u jaslice ali nije to jos islo,bila je samo 2tj.na sat vremena.
E,a onda smo zaozbiljno krenuli sa 2,5god.Prvo 2h,pa onda i 4h.Privikavanje je proslo ok,nije bilo placa,histericnih ispada i sl.
Sad smo znaci vec 2god u vrticu i ja sam prezadovoljna.tete su super,stvarno se trude,i P i one se jako vole,a da ne govorim da je P mezimica cijelog vrtica,svi djelatnici u vrticu je znaju ;-)
Djeca u grupi su se isto naucila na nju.Prvo nisu nista kuzili,sad kad su vec veci vide da je P "drugacija"ali tete su tu odradile super posao jer je djeca sad paze i uce,upozoravaju tete kad P radi neku nepodopstinu i sl.
Stvarno je velika stvar da je sve to tako dobro ispalo,ja sam sigurna da je ostavljam u dobrim rukama,a ona je boravkom u vrticu dobila strasno puno....naucila sama papati.Istina...pijemo jos na slamcicu :mrgreen: to je mama kriva :cool ali i to i pelene cemo ovog ljeta srediti.
A kad se igraju vani u dvoristu onda P paze i djeca iz starijih grupa,posebno deckici i to oni koji su kao inace malo "zivlji",a prema njoj su jako njezni i pazljivi.
Ma svi u vrticu su super.....i zato veliko HVALA svima u Vedrim danima!!! :3srca
I naravno nadici koja nas je tam poslala! :juhu Denisu ,nasem kolegi ;-)
camelia
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la DomiMama » 02 svi 2007, 14:12

Thanksac svima....

mi smo obavili incijalni razgovor u Slobostini, primljeni smo u program (kakti od jeseni), ali kada se neko mjesto oslobodi :roll:
A tamo su nam rekli da bi bilo dobro da ga jos ne upisujemo u jaslice/vrtic bar dok ne bude imao 3 godine... jer da to i "normalnoj" djeci bude veliki sok, a kamoli ne njemu...

... e, da... poceli smo govoriti "DA" - doduse to je trenutno odgovor na svaku upitnu intonaciju, ali slatko zvuci... "Domi, hoces li papati?" "da."
"Domi, hoces li sokica?" "da."... Domi, hoces pavati?" "da." - i onda kad ga krenemo uspavljivati - tulum! :mrgreen:
Srecica Borna 5.3.2004.
"Važno je znati da neki procesi ne mogu biti uspješni ako se ne potrudimo oko njih. Ne možemo biti tolerantni na daljinu. Ne možemo biti humani, ako nismo s ljudima koji trebaju našu humanost." Beppa Joseph
DomiMama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la alexandra » 02 svi 2007, 14:30

Domi, hoces pavati?" "da." - i onda kad ga krenemo uspavljivati - tulum!

:mrgreen: :3srca
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la DomiMama » 02 svi 2007, 15:08

A ja cu danas vjerojatno vidjeti Sasu nakon sporta :3srca :3srca
Srecica Borna 5.3.2004.
DomiMama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la alexandra » 02 svi 2007, 15:56

daj mi masi, koliko si mogla primjetiti ja izbezumljeno trcim od tare do sase pa nist oko sebe ne vidim :mrgreen:
u stvari i ja sam danas na sportu, a tata, sasa i tara ce se dosetat sami pa cemo se tamo nac.

i da, mali savjet, suzdrzi se pitanja upucenih domiju u ducanima - na tu foru sam morala kupit zlatno blistajuce sandale - pitam dijete jel joj se svidjaju, ona kaze Da! (a inace nist ne prica, osim tak na refule) i kak da ih ne kupim :dunno Tako dok je u Da fazi budi pazljiva s tekucim. :mrgreen:
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la DomiMama » 03 svi 2007, 10:44

Dobar savjet :mrgreen:

Evo i prijavak... bila sam danas na razgovoru s ravnateljicom Bajke, kaze da obavezno uz papire predam i dodatni zahtjev u kojem naglasavam da Borna ide u taj vrtic i zasto zelim da D ide bas u Bajku.
Teta ravnateljica je simpaticna, objasnila mi je kako ce oni biti referentni centar za autizam, ali da nema ogranicenja zasto dijete s nekom drugom teskocom ne bi islo u njihov vrtic posebice ako je stariji braco u njemu...

eto... tako da cemo predati zahtjev pa cemo vidjeti... :bye
Srecica Borna 5.3.2004.
DomiMama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la DomiMama » 18 svi 2007, 15:28

Napisala zahtjev, predala papire (naravno sve to zadnji dan :cool ) i sad cekamo! :mrgreen:
Rekli su da ce javiti krajem 8 mjeseca...
Srecica Borna 5.3.2004.
DomiMama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la DomiMama » 30 kol 2007, 10:49

Samo da javim da je Dominik u DV Bajka... u starijoj jaslickoj grupi... u njegovu grupu je upisano 22 djece. :drink

Jucer sam to procitala na vratima!
Koji filing... k'o kad sam sebe nasla iznad crte na faksu :mrgreen:

Sada jos samo razgovor sa njihovim strucnim timom - pricala sam jucer jako kratko s jednom tetom (iza vrata na kojima je pisalo strucni tim i naravno da joj se ne sjecam imena...), bila je mlada i simpaticna, rekla je da joj samo dofuramo sve novije nalaze... fizijatar, psiholog, truc bla... a ja imam zadnje od fizijatra jos od proljeca, a psihologa od prije 10 mjeseci - no Dinkic mi je savjetovala da uzmem ulaznu procjenu sa Slobostine - da ce to biti dovoljno... tako da cekamo poziv iz Slobostine...

no uglavnom... Dominik ide u redovan vrtic, redovnu grupu... mislim da ce mu se svidjeti... voli djecu.. :mrgreen:

i tak... sad vec blebecem pa odoh... pozdrav svima... :bye
Srecica Borna 5.3.2004.
DomiMama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la mamashnita od noje » 30 kol 2007, 10:56

samo da vam pozelim srecu i dam :kiss malom baokuljgovcu!
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la DomiMama » 30 kol 2007, 15:49

Thanks, snita :mrgreen:
Srecica Borna 5.3.2004.
DomiMama
Ovisna sam
Ovisna sam

Vrtic

PostPostao/la Dinkic » 01 ruj 2007, 00:52

Naravno jos jednom super za Domija sto je primljen u vrtic gdje je i brat.

Koliko znam i sva druga nas djeca su ove godine primljena u redovne vrtice (mislim na ZG) osim jednog djecaka za kojeg strasne otpore rade ravnatelji (pokusava se u par najblizih vrtica). Gradski ured jos pokusava rjesiti i naci koncenzus te se nadamo da ce se naci rjesnje. Domimama i Camelia znaju obitelj i malenoga preko FU.

Ne raduje me stanje u Zadru, to suzy moze napisati, jer su dobili samo jedan dan u redovnoj grupi. Ocito cemo morat intervenirati u MIN ZOS opet ,jer to nije dobro rjesenje. I Osjecani su mi se javili da ce nasu djecu primiti u redovnu grupu tako da se i kod njih malo pocinje mijenjati.
F 15.12.2000.
Dinkic

Re: Vrtic

PostPostao/la suzyp » 05 ruj 2007, 14:26

Dinkic je napisao/la:Ne raduje me stanje u Zadru, to suzy moze napisati, jer su dobili samo jedan dan u redovnoj grupi. Ocito cemo morat intervenirati u MIN ZOS opet ,jer to nije dobro rjesenje. I Osjecani su mi se javili da ce nasu djecu primiti u redovnu grupu tako da se i kod njih malo pocinje mijenjati.

kod nas je stanja po pitanju redovnih vrtića zaista jako loše...kao što je D.napisala krenut ćemo jedan dan u redovni vrtić...ne mogu ni zamisliti kako će to izgledati..da je dijete bez ikakve poteškoće bilo bi mu jako traumatično to "premještanje"..ne znam,pokušat ćemo,ali uopće nisam optimistična
suzyp
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la DomiMama » 05 ruj 2007, 14:49

meni je "jedan dan" varijanta notorna glupost... da prostite...
koja im je to fora? zasto samo jedan dan? ostale dane tete ne rade ili kaj?
Srecica Borna 5.3.2004.
DomiMama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la suzyp » 09 ruj 2007, 22:07

i meni isto..,ali imam dojam kako mi je to ponuđeno da se fino zahvalim i kažem da neću,a oni bi uvijek imali argument kako su mi ponudili,a ja odbila..ovako sam prihvatila nadajući se da će promijeniti mišljenje kada upoznaju Ivana...nada zadnja umire... :roll:

ipak,ozbiljno će trebati poraditi na tome jer nijednom djetetu sa DS nije dozvoljen ulazak u redovni vrtić...uglavnom,nitko nije protiv,svi su za integraciju,ali kad treba nešto konkretno napraviti onda ne fali izgovora :baba :baba
pokušati ću napraviti neke prezentacijske radionice,da se malo vidi kako se to radi u drugim gradovima,pa se nadam kako će to biti dobar poticaj...opet ja i nada...a kad mi ne ostaje ništa drugo :roll:
suzyp
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la IRENA » 10 ruj 2007, 17:37

Nakon naseg 4-godisnjeg iskustva s Janom u redovnom vrticu mogu samo potvrditi ono sto mi svi i znamo ( samo da jos uvjerimo i neke "tvrdje" glave - posebice u sredinama gdje se to jos ne krece kako treba) a to je da nasi klinci u vrticu MOGU funkcionirati i biti pritom zadovoljni, da od vrtica mogu dobiti samo dobre impulse i napredovati u redovnim grupama ( i mog su Jana tete u vrticu naucile samostalno jesti jer bi po mami i nadalje bio hranjen :oops: ) i da roditelji i druga djeca vrlo pozitivno reagiraju ...
Potrebno je samo malo dobre volje i to ZAISTA fercera...
Suzy ako ces za Zadar trebati neka iskustva - nasa, nasih teta.... tu smo.
Evo Janov ce vrtic postati , kako je i Dinkic napisala , svojevrstan vrticki referentni centar za DS i biti ce na raspolaganju za pomoc drugim vrticima u integraciji druge djecice s DSom....
Neki dan sam vodila Viteka u vrtic i sve su tete ( i iz drugih grupa) pitale za Jana i kako mu je u skoli .. i bas su bile ponosne kad su cule da se snalazi .. da je dobar u komunikaciji s drugom djecom ... i tu je i njihova velika zasluga. Znacajan dio svakodnevnih vjestina savladao je upravo i uz njihovu pomoc... :3srca
Jan 1999. i Vito 2003. i Gita 2008.
IRENA
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la sretnamama » 11 ruj 2007, 12:44

Samo ću vas sve pozdraviti, pa naravno da djeca mogu funkcionirati s drugom djecom, a puno profitiraju i ta druga djeca. Ja bi jako voljela da moj malac u vrtiću ima jednog Downica.
sretnamama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la DomiMama » 14 ruj 2007, 12:48

sretnamama je napisao/la:Samo ću vas sve pozdraviti, pa naravno da djeca mogu funkcionirati s drugom djecom, a puno profitiraju i ta druga djeca. Ja bi jako voljela da moj malac u vrtiću ima jednog Downica.

A ja se nadam da ste u nasem vrticu :mrgreen:

I mi bi htjeli da su sve mame kao ti :3srca :bye
Srecica Borna 5.3.2004.
DomiMama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Dinkic » 18 ruj 2007, 15:12

Mi smo zadnju godinu u vrticu (5.godinu) i po dobrom obicaju teta defektologica i ja smo danas slagale za Filipa sto ce raditi u vrticu od rada u grupi, preko senzomotorike koju ona radi s njim, bar jednom tjednom, do savladavanja predmatematicikih znanja, pa globalnog citanja, pa klizanja, tenisa,...pa folklora, mozda i tako sto bi sve bilo dobro, kako bi se Filip sto bolje pripremio za skolicu.

Kako imamo puno toga polako je svatko dobio dio (vrtic, logopdica jedna, logopedica druga, mi doma) kako bi vrijeme iskoristili na Filipovo dobro. U vrticu ne spavaju ovu godinu, ali kako Filipu jos treba malo popodnevnog sna onda su nasle modus da spava u drugoj grupici, jucer je bio super, zaspao mali covjek i bilo lakse poslije sve izdrzat (pa i teski sparni dan).

Ono sto se stalno provlaci je da nas rad s Filipom je zanimljiv i drugima pa ce materijale koristiti i druga djeca, a Filip ce od njih kupiti ono sto oni rade i tako ce se medjusobno nadopunjavati. Naravno da cu dobiti program sto planiraju raditi i pjesmice i price, a to je skoro dio prirode i drustva, malo hrvatskog, a tek grafomotorika. Dogovorile smo da rade po knjizi za grafomotoriku od gdje Djurek. Takdojer radimo po materijalima za skolu za djecu s pp, i za hrvatski i matematiku.

Srijedom smo na glazboterapiji pa tako i taj segment malo pokrivamo. Ako nam upadne folklor u vrticu bit ce super da malo uhvati ritma i pjeva, to nam ne ide za sada.
F 15.12.2000.
Dinkic

Sljedeća

Natrag na Djeca s teškoćama u razvoju

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.