stela, prvo se opusti, radiš najbolje što znaš i samim time si super mama. Time što se živciraš i strepiš nad bebicom možeš samo pogoršati stvari jer beba osjeti tvoju nervozu i postaje i sama nervozna.
To što kažeš da liječnici imaju različita mišljenja to nije tako čudno, kod neurodermitisa često ne paše isto svakom djetetu. Moj stariji je imao jaki neurodermitis, na svim pregibima koža je bila crvena, suha, negdje je znalo maltene do krvi biti ispucala. Svrbio ga je svaki dodir tako da sam sirotanu rezala nokte koliko god sam mogla da se ne grebe jer rukavice nije nikako htio imati na rukama, samo bi još jače plakao. Po noći se budio jer čim se siroče okrene počne ga svrbiti. Isto tako sam išla kod par liječnika i svi su se složili oko dijagnoze ali svako je imao neki svoj dodatni savjet. Ono što sam definitivno naučila, a to i tebi savjetujem, jako se čuvaj kortikosteroida. Kad time mažeš bude super, ali čim prestaneš sve opet bukne, možda i jače nego ranije, a to nije baš bezazlena kremica. Jedna pedijatrica nam je savjetovala "Kleopatrine kupke". To ti je kupka s maslinovim uljem i mlijekom - katastrofa, samo mi je par puta zaronio jer se sklizao od ulja a ništa bolje nije bilo.
Na kraju sam sama skužila što baš njemu paše. Kod njega je to bila najobičnija pavlovićeva, ali su mi u apoteci odvajali kremu prije nego bi stavili parfeme, i to u ogromnim količinama. Tada još nije bilo raznih preparata tipa Aderme, Mustele i sl. Tako jake promjene su trajale tamo negdje do osam-devet mjeseci, ne sjećam se više točno, a onda je postepeno prolazilo. Sad ima osam i pol i koža je super.
Inače, kao mali je bio alergičan na kravlje mlijeko, jaja, citruse, oraščiće, jabuku, brokulu, ne znam više što još. I to se s vremenom normaliziralo, već tri godine jede sve.
E da, dojila sam ga deset mjeseci, nakon toga on više nije htio.
Kad se mlađi rodio imao je suhu kožu i ljuskice i crvenilo na pregibima. Njega sam jedno vrijeme mazala stalno s Aderminom kremom za atopičnu kožu, u kadu stavljam baedmovo ulje i kupam ga s Mustelinim šamponom. Sad ima 11 mjeseci i koža je super.
Samo nemoj očajavati, sve će to doći na svoje, a da ti ga je teško gledati, to znam.Dojenje je super, ali to što si ga kratko dojila ne znači da bi bilo bolje da je bilo drugačije.