Sada je: 29 srp 2026, 00:05.

Carski - iskustva i savjeti

Informacije i razmjena iskustava vezanih uz trudnoću, rodilišta, porod, priprema za dolazak novorođenčeta. Trudnice, pridružite se i svakodnevnom ugodnom čavrljanju na svom generacijskom topicu!

Moderator/ica: Diami

PostPostao/la swenova mama » 24 lis 2007, 23:36

imala sam konce koji su se sami raspadali, doma sam isla sest dana nakon carskog.
IINA, mozda te na kasalj nagoni intubacija i mozda je podrazaj jaci, ne sporim, al ja sam bila na spinalnoj i oba puta sam kasljala iza. :dunno dee-dee. s iskustvom dva carska, gotovo sam sigurna da te je tako jako boljelo jer si predugo cekala da se pocnes kretati. drugi put, poucena iskustvom od prvog, odmah sam pocela mrdati nogama, okretati se (za dvanaestak sati), digla se cim sam mogla (iako sam isprva mislila da cu se srusiti) i sve sam skupa lakse podnijela. Bila sam jedna od tih koje si gledala kako se krecu iz kreveta. Nakon prvog, nisam znala sto trebam, i doslovno sam se i sama cudola tim zenama koje su skakutale oko emne.
swenova mama
Sveta krava

PostPostao/la dee-dee » 25 lis 2007, 00:09

swenova mama pa da....to sam i ja skužila al prvi dan mi neka sestra nije dala ni okrenuti se...kad je došla smjena pitah opet kaže dapače pa nečemo ti i trombozu liječiti..pa sam se okretala...tek treći...odnosno drugo jutro treći dan me sestra natjerala...i sigurna sam da bi mi i šesti dan bilo tako da sm ostala ležati....al sad znam dogodi li se opet ;-)
img]http://ticker.7910.org/as1cA9BRGn-1110MDAwMzk0NGR8MDAwMTIzNWR8TmGaZSB6bGF0byBqZQ.gif[/img][/url
dee-dee
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la IINA » 25 lis 2007, 07:44

Je, točno, čim prije iz kreveta. Nas su istjerale već istu večer, znači nekih možda 8-9 sati nakon operacije. I još važno, dok ležiš, mrdaj nogama, stopalima mislim i to odmah kad dođeš sebi, baš zbog te tormboze koja se začas pojavi :mah Ja isto imala šavove koji se sami razgrađuju, al čini mi se da to stavljaju samo jako mršavim ženama, tak nekaj su rekli :dunno
IINA
Sveta krava

PostPostao/la MALA2006 » 25 lis 2007, 14:55

Već sam negdje pisala o tome, al evo opet ...
Moram napomenuti da imam izrazito nizak prag boli, ali meni carski zbilja nije bio ništa strašno, još bi desetero mogla tako roditi!

Nism primjetila da je to netko napomenuo, pa ako ima sličnih iskustava -pišite!
O čemu se dakle radi..
Meni su carski radili u općoj anasteziji. Stavili su mi masku za kisik i one sve plahte i rekli da će mi sada oprati trbuh i uspavati me. Par sekundi nakon što je krenuo plin ja sam zaspala. Kad odjednom- čujem glasove, probam pomaknuti ruke, noge, reći nešto, ništa... ko da sam u cement zalivena!
Onda sam skužila kaj se događa, pa sam sama sebi "govorila" - smiri se!
Tada sam osjetla kako su mi razrezali trbuh, neko struganje po stidnoj kosti, onda me topla voda zalila po nogama (plodna pretpostavljam), u trnutku kada su vadili Doru imala sam velike ali neobične bolove. Nekako u valu od stopala i šaka prema trbuhu, kao da mi ju otkidaju od svakog živca u tijelu (ne pretjerujem ;-) ). Intezitet boli je rastao kako je val dolazio do trbuha, i onda sam osjetila kako su ju izvadili i čula njezin plač... i zaspala nazad :mrgreen:
Kad sam poslje rekla doktorima da sam sve osjetila, rekli su mi da je to normalno jer se zbog bebe daju manje količine narkoze, ali da je čudno jer nakon vađenja bebe daju ljekove od kojih se takva eventualna sjećanja zaborave, pa je malo čudno kaj se ja toga sijećam :shock:

Nakon poroda sam bila 24 h na infuziji i sa kateterom, kad su mi ih izvadili odmah su mi dali gris za jesti. Da samo vidite kojom brzinom munje sam sjela kad sam vidjela jelo nakon nekih 60-tak sati :mrgreen:
Rez je malo pekao, dva dana su mi davali injekcije analgina, treći dan ujutro sam ih tražila još jednu i popodne već samo Lupocet! Od trećeg dana sam normalno hodala, a četvrti sam već sjedila na krevetu sa prekriženim nogama!
U principu me najviše boljelo kad bi zakašljala, kihnula ili se nasmijala (ovoga nije bilo puno s obzirom da je samnom u sobi bila cura koja je rodila sina kome lijeva strana srca nije bila razvijena :cry: )!
Mlijeko mi je krenulo 5 dan od poroda, s tim da su mi sestre rekle da to nema veze sa carskim nego ovisi od žene do žene :dunno
Beba je bila samnom 24h na dan i svih dana dok nisam imala mlijeko su mi ju prvo stavljali na prsa pa tek nakon toga na bočicu. Čim je mlijeko krenula nitko bočicu nije niti nudio!
Evo to je to, po meni ništa strašno! Mislim da mi je bila gora bol bradavica koja je trajala mjesec dana :shock:
:luv :luv :luv
MALA2006
katodiler

PostPostao/la dee-dee » 25 lis 2007, 15:23

ja sam tri dana imala i kateter i analgin u veni...plus voltareni i apaurini...a ništa nisam pitala :shock: ....valjda me zbog toga nisu ni dizali..a tek 4. dan čaj i dvopek...pa od čega i da se ustanem??? poslije sam čula da samo u st rodilištu ne daju jest tri dana...i općenito ograničenja pretjerana...
img]http://ticker.7910.org/as1cA9BRGn-1110MDAwMzk0NGR8MDAwMTIzNWR8TmGaZSB6bGF0byBqZQ.gif[/img][/url
dee-dee
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la swenova mama » 25 lis 2007, 15:51

Kad sam poslje rekla doktorima da sam sve osjetila, rekli su mi da je to normalno jer se zbog bebe daju manje količine narkoze, ali da je čudno jer nakon vađenja bebe daju ljekove od kojih se takva eventualna sjećanja zaborave, pa je malo čudno kaj se ja toga sijećam

mala2006, moram priznat da ovo nikad, ali nikad, nisam cula. :shock:
swenova mama
Sveta krava

PostPostao/la Sandra028 » 25 lis 2007, 16:00

mene su izvukli iz kreveta 12h nakon poroda i maknuli kateter :dunno
samo sam prvi dan bila na infuziji.
za bolove sam tražla injekcije, i dobivala ih ;-)
čim su mi maknuli kateter, morala sam pod tuš- sestra me čekala da se operem.
prva dva dana su me vozili da vidim klince na intenzivnoj, treći dan sam polako koračala do neonatologije i nazad.
mala2006 :shock:
http://i267.photobucket.com/albums/ii29 ... no9pb5.jpg
+BRUNO, 10.05.2008.
"...Da te bar mogu poljubiti
Bez loših sjećanja na hladna proljeća
Bez slike stradanja
Što se baš na nas zalijepe..."
Sandra028
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la MALA2006 » 25 lis 2007, 16:29

swenova mama je napisao/la:
Kad sam poslje rekla doktorima da sam sve osjetila, rekli su mi da je to normalno jer se zbog bebe daju manje količine narkoze, ali da je čudno jer nakon vađenja bebe daju ljekove od kojih se takva eventualna sjećanja zaborave, pa je malo čudno kaj se ja toga sijećam

mala2006, moram priznat da ovo nikad, ali nikad, nisam cula. :shock:

Ni ja sve do tada :mrgreen:

Jedino kaj me spriječilo da ne doživim infarkt kad sam skužila kaj se događa je to kaj mi je frendica pričala - kad je išla na operaciju davali su joj narkozu preko maske, i dogodila joj se slična stvar, uspavano joj je tijelo prije svijesti, pa se prepala da će se ugušit, jer je imala osjećaj da nemože udahnut, a nije se mogla pomaknut! :shock:
Tak da sam si ja cijelo vrijeme ponavljala u glavi: smiri se, neće ti biti ništa, proći će brzo... a čula sam i doktore i tehničare kako govore pa sam skužila da nije nikakva panika tako da sam se relativno brzo sabrala :cool

Samo mi nije jasno, kaj doktori ne vide po otkucajima srca ili tako nekak da se nešto neobično događa ili se to uopće ne primjeti :conf
MALA2006
katodiler

PostPostao/la HoneyB » 25 lis 2007, 18:50

Mala, ovo mi je prestrašno.....smrzla sam se od ove priče.......užas.....
HoneyB
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la MALA2006 » 25 lis 2007, 19:22

HoneyB je napisao/la:Mala, ovo mi je prestrašno.....smrzla sam se od ove priče.......užas.....

Ovak je reagirala većina ljudi kojima sam to ispričala, ali sada kad gledam prilično sam dobro to podnesla!
Vjerojatno bi se prenerazila da sam to čula prije poroda, al eto svašta čovjek preživi :dunno
MALA2006
katodiler

PostPostao/la Rachica » 25 lis 2007, 23:30

Do sad sam se užasavala carskog, al nakon ove priče, pa neću spavat do kraja trudnoće!! :strah
Eh...
slika
slika
Rachica
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la IINA » 26 lis 2007, 07:46

Ja sam čula za takve slučajeve. Doduše nije se radilo o carskom, al operacija ko operacija :dunno
IINA
Sveta krava

PostPostao/la swenova mama » 26 lis 2007, 15:09

ma cula sam i ja za te slucajeve, ali nisam cula da ih lijecnici smatraju normalnim i da se daje lijek koji ce pomoci da se zaboravi. :dunno
swenova mama
Sveta krava

PostPostao/la IINA » 26 lis 2007, 15:10

Da to nisam ni ja čula :shock: grozno...
IINA
Sveta krava

PostPostao/la MALA2006 » 26 lis 2007, 17:20

swenova mama je napisao/la:ma cula sam i ja za te slucajeve, ali nisam cula da ih lijecnici smatraju normalnim i da se daje lijek koji ce pomoci da se zaboravi. :dunno

Koliko sam ih skužila nije da daju lijek da se pomogne zaboraviti, nego onaj dio narkoze koji se daje nakon što se izvadi djete sadrži ljekove od kojih se ne sjećaš ako si išta i osjetila.
I njima je bilo čudno kako se sjećam svega!
Čak sam pričala sa jednom ženom koja je tehničar anesteziologa i ona veli da to još nije čula :dunno
Kad sam se probudila rekla sam doktoru sve što sam čila i osjetila, jer mi je čak palo na pamet da sam to sanjala ili tak nešto, pa je rekao da je sve bilo kako sam ispričala.
Tak da zbilja nemam neko racionalno objašnjenje kako se sve to dogodilo!

Ali nisam mislila nikoga uplašiti jer sve u svemu nije to baš tako strašno, jer se ipak svjesno možeš umiriti!
MALA2006
katodiler

PostPostao/la ellagasparus » 31 lis 2007, 11:37

Evo da vas malo prosvjetlim drage moje! Ja sam moju Tamy rodila na carski, a ktome sam i medicinska sestra koja je radila upravo na tom poslu-anestezija!

Kod planiranih carskih obično se daje spinalni blok koji je sličan epiduralnoj-osnovna razlika je ta što se kod spinalnog daje jednokratna doza anestetika prilikom samog uboda u spinalni prostor i igla se odmah vadi. Takva anestezija traje 1-2 h ovisno o količini anestetika, s tim da osječaj obamrlosti traje i duže-naravno sve je individualno. Kod epiduralne se uvodi tanka cjevčica u epiduralni prostor i ona se fiksira te se na nju kontinuirano spaja anestezija-znači postoji pumpa koja ovisno o dozi koju odredi liječnik cijelo vrijeme u vaš epiduralni prostor otpušta određenu dozu anestetika! Epiduralna se obićno postavlja na zahtjev trudnice ili ako se pretpostavlja da će porod potrajati,žena se sporo otvara,a trudovi su jaki i postoji mogučnost da će se porod morati dovršiti carskim rezom. još jedna razlika između spinalnog i epiduralnog bloka je ta da kod spinalnog nebi smjeli osječati ni bol niti da vam se bilo šta radi od struka naniže-znači dolazi do osječaja oduzetosti,a kod epiduralnog ne osjećate bol ali osjećate dodir i možete micati nogama. U svakom slučaju ukoliko ste dobile epiduralni i u međuvremenu je došlo do potrebe da se porod dovrši carskim na istu onu cjevćicu dobit ćete ekstra dozu anestetika koja će vam kratkoročno umrtviti donji dio tijela-tako je bilo i samnom. anesteziolog će vam vjerovatno venski dati malu dozu hipnotika koji će vas malo omamiti kako bi smanjili paniku koja vas je vjerovatno obuzela-ja sam inzistirala na tome da budem svijesna cijelo vrijeme kako bi mogla odmah vidjeti svoju bebolinu! Moj oporavak je bio jako brz-rodila sam u ponoć u sedam sam već tražila da me dignu do WC-a a u podne sam sjedila prekriženih nogu na krevetu i dojila svoju žabicu! Naravno da me bolilo,ali volja je bila jača.

Što se pak opće anestezije tiće ona se obično primjenjuje kad je carski toliko hitan da se ne stigne dati spinalni blok ili je zbog građe trudnice tj. eventualnih povreda ili drugih oštečenja kičme nemoguče dati spinalni blok. U općoj anesteziji prvo se venski daje malo hipnotika,zatim se na masku daje mješavina kisika i plina za uspavljivanje,a onda dalje anestetik i relaksans koji dovodi do opuštanja mišića. Oporavak je u principu duži jer se ne oporavljate samo od reza već i od djelovanja anestezije na organizam,a nažalost i sa dojenjem treba pričekati duže nego kod bloka!
Kako ćete podnjeti bilo koju od anestezija i koliko će vam trebati za oporavak naravno stvar je pojedinca jer svaki organizam je drugačiji,a nažalost komplikacije su moguče kod svih naćina!
Osobno ja ako ću opet morati roditi na carski rađe bi ponovno u bloku nego u općoj anesteziji!

Napominjem da se ovo što sam napisala odnosi na riječko rodilište jer svaka bolnica ima svoj sistem rada!
Nadam se da sam vam koliko toliko pomogla,ima li još kakvih pitanja slobodno pitajte,rado ću vam odgovoriti!
ellagasparus
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la borninamama2 » 31 lis 2007, 11:54

Mala 2006, naježila sam se.

Bome, ja sam mislila da više neću pod spinalnom rađati, ali sad nisam sigurna više.

Ja sam se isto teško ustala, ali nije ni čudo kad sam 34 sata ležala u krevetu. Prvo me nisu smjeli dizati 24 sata zbog spinalne, a s obzirom da sam rodila u 21 sat, sestra je rekla - ma ujutro ćemo te dići. Iz trećeg pokušaja sam se ustala, kako bih sjela na krevet tako bi mi se zavrtilo i zacrnilo da sam se samo vratila u ležeći položaj.

A spinalna mi je ostala u ružnom sjećanju i jer mi B nije zaplakao, "kasnio se adaptirati na ovaj svije" (tako mi je pedijatar objasnio :cool ), anesteziologica me je tješila "on spava".

A ako mogu birati, biram prirodni porod. Nakon carskog M sam rodila prirodno.
borninamama2
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Dobri andjeo » 31 lis 2007, 13:01

mala 2006 :shock:
ja sam svaki put nakon anestezije imala isto iskustvo a to je da se zbudim u sali na stolu. jednom s cijevi u grlu i sjecam se osjecaja da ne mogu disat , sve cujem nis ne vidim a disat ne mogu. cujem samo rijeci na moj znak ispljunite :shock: uzasan osjecaj , no srecom gledam hitnu pa sam isto brzo dosla k sebi i sjetila se kaj se zbiva :mrgreen:
nisam osjetila vadjenje niceg iz usta vec sam samo mogla odjednom disat. :dunno
"Ja sam Alfa i Omega,Prvi i Posljednji,Početak i Svršetak!"
Dobri andjeo
zlatna ribica

PostPostao/la Natasa36 » 31 lis 2007, 13:18

Ellag - mij carski je, recimo, bio planiran, pa su me puknuli u opću anesteziju :dunno
Uopće nije ni bilo riječi o spinalnoj, samo su me obavijestili da ide opća (to se odnosi na moj carski u Petrovoj).
Kažem "recimo planiran" jerbo je obilo dlučeno kad ću roditi, a ujutro poslije pregleda je pala odluka i kako i nakon toga akcija...

Iz ove perspektive, možda je i bilo bolje tako...
Everything will be fine at the end.
If it is not fine, it is not the end :)
Natasa36
Anka Partizanka

PostPostao/la beammama » 31 lis 2007, 14:16

Što se pak opće anestezije tiće ona se obično primjenjuje kad je carski toliko hitan da se ne stigne dati spinalni blok ili je zbog građe trudnice tj. eventualnih povreda ili drugih oštečenja kičme nemoguče dati spinalni blok.

Moj prvi carski je bio hitan, ali drugi ne pa su mi svejedno šibnuli opću anesteziju. Isto sam rodila u Petrovoj kao i Natasa36. Valjda oni iz nekog razloga preferiraju opću anesteziju. Bar je tako bilo prije 5 do 7 godina, kak je sad :dunno
beammama
burek pod bor

PostPostao/la ellagasparus » 31 lis 2007, 14:29

Natasa36 kažem nema pravila,naša bolnica ima takav stav,barem većina naših porodničara i anesteziologa. Zapravo anesteziolog uglavnom donosi odluku o tome! recimo ako je hitni carski,a rodiljna je nedavno jela onda će se u svakom slučaju gledati da se carski radi u bloku,a ne u općoj,jer može doći do aspiracije sadržaja hrane u dušnik prilikom intubacije (stavljanja "one cjevi u grlo" ),a to za posljedicu ima tešku pneumoniju i druge komplikacije.

Kažeš da ti je sad iz ove perspektive i bolje bilo tako. Porod je sam po sebi uzbudljiv,sretan ali i zastrašujuć događaj! Neke žene ako već porod moraju dovršiti carskim rezom rađe ne žele biti svjesne onog što im se događa dok sve ne bude gotovo i to je sasvim normalno. To je recimo prednost opće anestezije. Nažalost kao što su tu neke mame izjavile njima opća anestezija nije bila nimalo ugodno iskustvo. Opet sve je stvar pojedinca kao i dobrog anesteziologa. Više ne radim na tom radnom mjestu,ali i dalje radim s anestezijom (sad sam u intenzivnoj) i znam da se anestezija od anestezije itekako razlikuje. Ja sam u svojih 27 g. prošla sve-opću,epiduralnu,spinalnu,inhalacisku i lokalnu-sve na svojoj koži i smatram se itekako kompetentna o tome govoriti jer sam bila s obje strane (primala i davala anesteziju)
Nekome je potrebno više,nekome manje i suprotno mišljenju da je konstitucija bitna u određivanju doze anestezije uvjerila sam se puno puta da je bakici od 80g. i 40 kg koji put potrebna 3 puta veća doza od muškarca u 20.-im visine 185 cm i 90 kg mišićne mase-ti su znali već od one tabledice za premedikaciju past ko pokošeni-znači pravila nema-MOLITE BOGA ZA DOBROG ANESTEZIOLOGA!
ellagasparus
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la ivana7997 » 31 lis 2007, 14:57

ja sam imala preeklampsiju oba puta, prvi put su me u nesvijesti dovezli u salu, dobila sam opcu ali sam isto osjetila rezanje pa sam se valjda trgnula ili sto, i onda su me zakucali s anestezijom da su me jedva probudili.
drugi put je doc rekao anesteziologinji da ima 20 minuta da me 'dovede u red' za spinalnu, inace ide opca. isto sam bila u losem stanju. anesteziologinja mi je rekla da je vise htjela spinalnu da vidi da sam ok, imala sam grceve u misicima, tahikardiju, nesvjesticu svako malo, ma svasta. dovela me u red, i bila sam u spinalnoj. i opet bih.
ivana7997
Abundija

PostPostao/la Natasa36 » 31 lis 2007, 15:44

Ellić, znam kakvi su porodi ;-) prvi je bio vaginalni i ostao mi je u krasnom sjećanju i zapravo sam (bila) žalosna što sam malca morala roditi sekcijom, zbilja.

A da je možda bila bolja opća (Beić, prije malo manje od 3 godine) kažem zato jer da se nešto zakompliciralo s bebačem (apgar je bio 6/9, znači da baš nije sve bilo super super) a ja samo nemoćno ležim i promatram, još gore bi mi bilo...
Ionako sam se nakon svega naslušala strahota (što sve može biti mom bebaču jer je debeli). Zato kažem... Iako mi neopisivo nedostaje onaj prvi trenutak, nulti susret s bebačem.

Uh. Ali, još uvijek računam na liječnike, da znaju što je najbolje...

No, s druge strane, sjećam se da su druge trudnice imale i razgovore s anesteziologom i dogovore i svašta nešto. Kod mene nije toga bilo, samo - obavijest neposredno prije.

Na koncu - najvažnije je da sve dobro prođe, je l'da?

Joj moram dodati, meni se čini da je riječko rodilište zbilja bar za koplje bolje od ostalih (to pišem prema iskustvima koja sam ovje čitala), svaka čast!
Everything will be fine at the end.
If it is not fine, it is not the end :)
Natasa36
Anka Partizanka

PostPostao/la ellagasparus » 31 lis 2007, 16:44

meni se čini da je riječko rodilište zbilja bar za koplje bolje od ostalih
-stvar je u tome da smo samo jedna klinika za cijelu županiju pa i šire tako da vjerujem da su se naši ispraksirali, a drugo riječka bolnica je prva u HR krenula s epiduralnim,sa porodom u vodi,već godinama nas krasi titula "Bolnica-prijatelj djece" jer se stvarno trude i oko poticanja na dojenje! Mada kad se i sam nađeš u ulozi pacjenta vidiš da nije sve tako savršeno-ali trude se!
ellagasparus
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Re: Carski - iskustva i savjeti

PostPostao/la newyork » 21 vel 2012, 22:04

Ja sam imala carski i mogu reci da je to ok stvar,meni je mozda bilo malo teze jer sam natukla dosta kila u trudnoci pa mi je ostao poveliki trbuh i bilo mi je teze zbog toga nego curama koje su normalno dobile kila,inace sve ok.i dobila sam u biti trazila sam sipnalnu a ne opcu anesteziju,sve sam cula sto su radili i kako je sve teklo i odmah su mi pokazali bebu kad su je izvadili:)
newyork
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la i_ja_sam_mama » 04 ožu 2012, 17:51

Meni bilo gadno buđenje iz opće anestezije. Mišići su mi se toliko grčili da su mi noge i donji dio trbuha doslovno poskakivali i to vidljivo, a ja se nisam mrdnuti još mogla, bolilo gadno. Ali sam sva sreća bila pribrana i znala da će to brzo proći. Gadna mi je bila i žeđ - nisu mi dali vode iduća 24 sata i još sam se osjećala kao zadnji jadnik moleći za kap vode.
Savjet - samo pozitivne misli okupiti, ne dozvoliti niti trena da odlutaju u negativno!
slika
i_ja_sam_mama
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Larita » 17 ožu 2012, 22:13

moje iskustvo s carskim rezom je dobro. na žalost, loše je ono što me dovelo do njega, ali bi carski rez rado izabrala i inače. znam da će to možda nekima zvučati ružno, ali zašto se mučiti u 21 stoljeću, kada to može proći i jednostavno. čitala sam puno o teškim oporavcima poslije carskog reza, nabrajanju što se sve i koliko vremena ne smije, ali puno toga je preuveličano. ja sam bila pod općom anestezijom. nakon buđenja sam vrlo brzo, nekoliko sati poslije, bila na nogama. prva dva-tri dana je malo teško pri kretanju, kašljanju i smijanju, a sve ostalo je zanemarivo. važno je reći da se radi o kontroliranoj boli. mene su puno više bolili hemeroidi u trudnoći nego oporavak od casrkog. treći dan sam bila doma, a već četvrti na putu ( morala sam) ali naravno da treba odmirovati maksimalno moguće vrijeme. rez je gotovo nevidljiv, evo sad 4 mjeseca kasnije ne osjećam nikakve posljedice, kao da nikada i nisam rodila ....ali hvala bogu jesam i na to me svaki trenutak podsjeća jedno predivno stvorenje. :dada
Larita
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la djiksi » 24 tra 2012, 05:39

Moja prica slicna je kao od Mala 2006,jednog cu je dana i ispricati
djiksi
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la klarita2 » 12 srp 2012, 18:59

Pozdrav...
Rodila sam nedavno na carski na sv.Duhu. Spinalana...osijećaj užasan (imam iza sebe 2 vaginalna poroda) , ne volim igle (a krzo trudnoću sam ih prošlam puno) tako da sami postupak davanja spinalne mi je ajme...poslije carkog 24 sata nije bilo mrdanja, poslije dođe fizioterpaut kaže kako da se dignemo, dođe setra digne nas, izvade kateter a za jesti samo čaj i voda. tek smo odbile ručak (jela prije toga 2 dana prije ) užas....i tako sam navalila na ručak da sam počela povraćati. (neki kao lagani ručak).

Hodanje i dizanje ajme, sve boli , peče a oni kažu uspravno i stisni ranu. Užas! Ali eto, trudila sam se i tražila tablete za bol. Međutim ja sam nažalost bila jedna od 20% onih koji razviju nuspojavu teške migrene nakon spinalne i nisam mogla doći k sebi 4 dana od bolova u glavi. A dijete pokraj mene od 3 dana (nedonošće, inkubator, hodala sam do neonatolgije) .Jedino rješenje je bila tzv.krva zakrpa (epiduralna u istu rupicu gdje je bila spinalna da mi popune zrak koji je ostao un utra). Nakon toga preporod glave ali trnu leđa i trnu noge. Uopće nisam imala osijećaj u nogama.
To je trajalo 3 dana, leđa i sada bole, noge hvala Bogu ne. Inače rekli su mi da su mi valjda tokom stavljanja spinalne takli neki živac(osijetila sam trne u nogama ) i da me zato bole leđa.
Ma super!!!!

Moj zaključak- rodila sam vaginalno dva puta bez epiduralne i sada ovaj carski....nema šanse da bih više ponovila carski!!!! i evo još krvarim, ne previše ali jesam. Rez boli malo, jako dobor napravljen.Osiječaj utrnuća tog dijela stomaka užasan. Vaginalno- prestala krvariti nakon 15 dana i bila super...

Drago mi je što neke od vas imaju bolja iskustva.
02.04.2005. KlaraMoj ponos
20.05.2010.MarijaAnđeo najdraži!
20.06.2012. Naš Božji dar Ivana
slika
klarita2
Ne želi biti borg iz zvjezdanih staza

PostPostao/la noah » 12 srp 2012, 22:46

Moja su oba ikustva sa porodom završila sa carskim nažalost. Ja sam uvijek za prirodni porod jer se organizam lakše oporavlja od vaginalnog poroda i djete na prirodan način izlazi van iz majke po zakonima prirode, i majka i djete su odmah skupa i tako ostaju. Ali nažalost se i ti prirodni porodi ubrzavaju dripovima i žene natakaju ljekovima protiv boli pa na kraju i taj prirodni por. završi traumatično za djete i za majku. Nažalost medic. osoblje nema vremena za prirodni vaginalni porod, odnosno porod bez dripova, a sa dripom grčenje maternice puno više boli od prirodnih trudova pa onda zbog toga i natakaju žene ljekovima protiv boli i tako. Nažalost je to tako danas. Najljepše mi je čuti kad žena rodi prirodno doma, sada to postaje izbor nekih majki čiji se broj sve više povećava, upravo zbog loših iskustava iz bolnica, a i prirodnog položaja pri trudovima i samom porodu gdje žena može čučnuti ili si izabrati neki drugi položaj u kojem se smanjuje bol,i prirodno okružje i jedna topla i stručna osoba babica koju može žena sama odabrati, pa to mi se čini idealno i prekrasno.
No nažalost ja to nisam mogla ostvariti, jer nisam uopće imala trudove koji dovode do poroda odnosno do otvaranja. Čekali smo prave trudove sa prvim djetetom točno 13 dana iza termina i ništa,tako sam bila razočarana činjenicom da ću morati na inducirani carski rez. Sva sreća kaj sam dobila spinalnu i bila svega svjesna i dobila odmah djete u rooming in gdje smo mogli biti skupa bez obzira na infuziju i rez. Mene je rez strašno bolio, pogotovo pri dizanju iz kreveta, i bilo mi je teško se okretati u krevetu i manevrirati sa djetetom. Mlijeko mi je došlo tek 5 dan a do tada samo kolostrum ali bez obzira na to T. se nije skidao sa cike, zato je time i uspio navući konačno mljekaru :lol
Drugi isto carski, ja sam htjela čekati iza termina,no dobila sam visoku temperaturu sa bolovima sličnim trudovima i mm me odvezao u bolnicu, i ostala ležati u jednoj sobici uz rađaonu. Trudovi nisu bili plodni,nema otvaranja, vadili mi kompl.obradu krvi, crp 50,trombociti niski, infekt prisutan, ali gdje nismo otkrili,dišni sustav u redu,urin i stolica uredni, dobila sam ant. u venu i tako se riješavao problem. Drugi dan su me htjeli pustiti doma, pa kad je došao moj ginić, rekao on odmah na carski, druge kolege vele ma ne pod upalom je i sada laganom temp. Ali ne ovaj kaže carski i točka. Došla anesteziologinja i slučajno ja saznala da idem na opću a ne spinalnu, do tada nitko mi to nije spomenuo, žena veli niski trombi i željezo i obavezno opća anest. Ja sam bila još više razočarana, em je ipak carski, em je opća, i da sam u šok sobi nakon toga 1 dan, katastrofa,bila sam tužna do boli. Doveli me opet u onu hladnu poznatu salu, nekako me obuzeo čudan osjećaj straha, polegli me golu i pokrili plahtama, priključili na ekg, stavili kateter za mokraću, masku na lice, grozno, osjećala sam se tako nesigurno i prestrašeno. Rekli su da će pustiti plin u masku i da će istog trena rezati da djete što prije izvade zbog anestezije. I ja se probudila onako ko u bunilu bilo mi hladno i tresla sam se, pitala sam prvo da li je beba dobro i kakav je apgar, rekli 10/10 i odveli me u šok, carski je nakon vađenja bebe trajao još dva sata,jer sam imala grozne priraslice od prvog reza, zbog toga je bio teži carski sa većim rezom i morala u šok sobi biti dva dana. Bebu sam u ta dva dana i pol vidla dva puta, a kad sam došla treći dan na odjel,nismo se razdvajali moj mišek i ja, bio je na sisi odmah i noć i dan i mlijeko došlo već drugi dan. Rana je jako boljela, ali nema veće od boli kad ne možeš biti sa svojim djetetom nakon poroda, tako da uživajući u prisustvu svog djetata sam sve muke i boli zaboravila...

Eto sanjala sam o prirodnom porodu, nije mi se želja ispunila, pa mislim da su blagoslovljenje žene koje rađaju prirodnim putem, i nek se ne boje toga puta.
Zadnja izmjena: noah; 13 srp 2012, 01:37; ukupno mijenjano 3 put/a.
N 18.08.2011.
T 23.01.2008.
Naše dvije zvijezde doputovale sa nebeskog svoda u mamino i tatino srce...
noah
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PrethodnaSljedeća

Natrag na Trudnoća i porod

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 7 gostiju.