Sada je: 10 kol 2026, 22:30.
Moderatori/ce: latica, Crazy Daisy

Adorabla je napisao/la:cuj sta ja znam mene recimo te pjevanje pjesmica, ma cak i da oce u crkveni zbor, mene to toliko ne nervira, ne znam kako bih to objasnila. Ja to sve shvacam da je dio folklora pa ko voli nek izvoli.
Ali dobro, ja nemam nista protiv vjere u smislu dok ona uci ono sto meni i mom odgoju pase. Imam najveci problem kada se radi o necemu sto se kosi s mojim uvjerenjima. Zato je meni u principu nebitan i vjeronauk. Dok mi dijete ne dodje doma i ne krene pricati gluparije. E onda bih to rezala i objasnjavala. Znaci moram se samo potruditi da djetetu dosadi vjeronauk do petog osnovne
lara33 je napisao/la:... a pjevanje cu prepustiti MMu , to je njegovo odgojno područje![]()
ja nemam sluha, a ne znam ni riječi

watani je napisao/la:iako bi politicki korektnije bilo da su vam zadali “zvoncice“.. ;-)
). ali, ne treba to tako ozbiljno shvacati, tko pjeva zlo ne misli, zato hajmo svi u zbor 
Iz tog razloga, svojoj djeci obezbjedjujem druge praznike, i tu ih obasipam poklonima i slatkisima, kako bi shvatili par stvari:
1. da razlicite vjere postoje na ovom svijetu
2. da je ok biti drugaciji
3. da nisu uskracene poklonima, cokoladama, i slavljem samo zato sto slave drugi praznik
Nikad im necu omalozavati tudje praznike (Bozice, Kwanzu, Hanaku, Diwali i sl) nego cu se truditi da nauce da smo svi jednako vrijedni u Bozijim "ocima" i da je ljepota ljudskog roda u njegovim razlikama i sarenilosti, vise nego u njegovoj slicnosti.
Mama koja neće djetetu neke benigne stvari dati "na slobodu" koja će mu govoriti : e nećeš ti meni učiti te i te gluposti, koja će mu ograničavati širinu informiranosti po vlastitim mjerilima....(kao da od viška znanja boli glava Ali dobro, ja nemam nista protiv vjere u smislu dok ona uci ono sto meni i mom odgoju pase. Imam najveci problem kada se radi o necemu sto se kosi s mojim uvjerenjima. Zato je meni u principu nebitan i vjeronauk. Dok mi dijete ne dodje doma i ne krene pricati gluparije. E onda bih to rezala i objasnjavala. Znaci moram se samo potruditi da djetetu dosadi vjeronauk do petog osnovne

pogledaj medicinu, ne u 15 st. nego u 19/20 i sada i što će tek biti.
prije se npr nije niti moglo sanjati da bi se neka bolest mogla ozdraviti, zato u svemu postoji napredak.
naradila sam se ja dobro za to hodočašće, posao preko sc-a. dizanje u 5 ujutro
Mama koja neće djetetu neke benigne stvari dati "na slobodu" koja će mu govoriti : e nećeš ti meni učiti te i te gluposti, koja će mu ograničavati širinu informiranosti po vlastitim mjerilima....(kao da od viška znanja boli glava )...

Po istom principu ovo Adorablino dolje kvotano ne smatram baš takvim...dosta samoživo, "autokratski" zvuči Mama koja neće djetetu neke benigne stvari dati "na slobodu" koja će mu govoriti : e nećeš ti meni učiti te i te gluposti, koja će mu ograničavati širinu informiranosti po vlastitim mjerilima....(kao da od viška znanja boli glava )...to mi je ona ista mama koja će si uvijek davati za pravo reći djetetu : e nećeš se s tim i tim družiti, jer taj i taj ima roditelje koji meni ne pašu ili je glup....druži se s onim za kog ja smatram da te je dostojan ili ko meni zbog nečeg odgovara itd itd ....Štajaznam razumljivo mi je to, možda i sama koji put pomislim da ja djetetu trebam nešto nametnuti...ali sve u svemu, mislim da je to nezreo stav . Ono kao - moja percepcija je Bog i Batina !
Malo sutra....
Ja bih dapace voljela da mi djeca budu recimo agnostici ili vjernici jer smatram da ce im zivot tako biti puno "laganiji" nego meni. Ako djecu poducavas vjeri onda ce im vjera recimo pomoci u teskim situacijama.
Ono sto ja nikada ne zelim dopustiti je da moja djeca u skoli na vjeronauku uce da su spolne bolesti gonoreja i sifilis, da je najbolja apstinencija, da je masturbacija nenormalna, da su homoseksualci gradjani poremecenog uma i ponasanja. Isto tako necu dopustiti da djeca vjeruju da je Bog neki vrhovni autoritet i da svoje ponasanje moraju prilagoditi njemu da ne bi slucajno zavrsili u paklu. Zelim da moja djeca imaju samokontrolu svog ponasanja ne radi pakla, raja ili whatever nego radi njih samih.
Isto tako ne bih nikada dopustila da mi djeca krenu srackati o tome da je njihova vjera (koju god izaberu ili da izaberu biti ateisti u konacnici) da je to njihovo uvjerenje ili izbor bolji, pametniji ili stogod nego neki drugi. Ne zelim da mi djeca budu samoziva, arogantna, bahata, iskljuciva te da u bilo kojem kontekstu naglasavaju svoju pripadnost vjeri, naciji, boji koze, pripadnosti ili cemu god. Kako sam rekla ja svoju djecu ucim tome da smo svi isti i da medju svim ljudima treba traziti slicnosti a ne razlike.

swenova mama je napisao/la:pogledaj medicinu, ne u 15 st. nego u 19/20 i sada i što će tek biti.
prije se npr nije niti moglo sanjati da bi se neka bolest mogla ozdraviti, zato u svemu postoji napredak.
slazem se. Ali zbog zabluda u medicini nitko nije bio spaljen na lomaci.

mama courage je napisao/la:ne veli se na vjeronauku: ima ljudi koji misle da je masturbacija grijeh, a ima ljudi koji to ne misle. nego se na vjeronauku veli: masturbacija je grijeh! e pa za menemasturbacija nije grijeh. da ne velim što mislim o toj rečenici
i ne vidim razloga da se moje dijete opterećuje takvim stvarima.
pa naravno, radi se o KATOLIČKOM vjeronauku.
i slažem se da ne bi poslala dijete na vjeronauk jer imaš drugačije stavove. (ali drago mi je da si ovo spomenula da mu tako nećeš govoriti o npr masturbacji jer su meni svojedobno na vt prigovarali da ću nametati svome djetetu svoj način razmišljanja, ali to svi radimo. htjeli ne htjeli, mi ih indoktriniramo (jel to dobra riječ) u svojim mišljenjima. ne govorimo im sva razmišljanja svijeta sa jednakim žarom, jer bi tako dijeca postala zbunjena. tj. ono u što vjeruješ (ne mislim samo na Boga...) to mu i predaješda smo kojim slučajem u zemlji u kojoj je većina muslimanske vjeroispovijesti (il recimo budisti, da sad ne bude prozivke) biste li dozvolili djeci da idu na njihov vjeronauk ? i to ne vjeronauk u smislu: upoznajemo se s običajima druge vjere (što bi bilo itekako pohvalno), nego vjeronauk u smislu: živimo običaje te vjere - vjerujmo toj vjeri. (kao što je uostalom i naš vjeronauk)... il da smo u zemlji scientologa...koliko vas katolika je ikad pripremilo i proslavilo hanuku ? il bajram ? a što ne ? baš je to lijepo i benigno (i slasno
) i sigurno bi obradovali dijete
ali stvar je u ovome da postoji vjeronauk i drugih religija u hrv. tj. svatko tko koliko ja znam skupi 7 učenik (ja mislim da je to minimum) može imati vjeronauk u toj školi. ima škola ja ih znam gdje imaju vjeronauk za muslimane i oni ne idu na katolički nego na islamski vje.
a religija i etika (upoznajmo se sa drugim religijama) postoji u srednjoj školi isto izborni kao i vjeronauk
pa na Pashu sam htjela ići ali je uvijek pala na Veliki tjedan a tada mi u Crkvi imamo svoje obrede.
a na Šabat, večernju molitvu a i jutarnja predavanja o Pismima bila redovitija nego mnogi židovi u to vrijeme
swmslazem se. Ali zbog zabluda u medicini nitko nije bio spaljen na lomaci.

eli je napisao/la:ne čini vam se nepristojnim na topicu o ateističkom odgoju drviti ono što neće uzeti za ozbiljno većina cura zbog kojih je otvorena tema? ovo nisu vt.
katolički vjeronauk ili ne, unutar škole ne bi smjelo biti mjesta za teorije koje mogu škoditi djetetovoj psihi, a masturbacija kao grijeh kod adolescenata može samo stvarati frustracije i strahove.
eli je napisao/la:vrabec, zar je tako teško shvatiti da svijet nije crno-bijeli, da svi ateisti nemaju identične poglede na svijet kao što ni svi vjernici. dok drugog ne vrijeđaju i ne nameću svoj pogled kao jedini ispravni, sve ok.
i još nešto - zar stvarno one koji u potpunosti ne prihvaćaju svako slovo i svaki zarez koji propovijeda KC smatraš lošim vjernicima? ovih par natuknica koje si navela kao grijeh, grijehom ne smatra moja frendica praktični katolik sa završenom teologijom. nadam se da ne čita ovaj forum i ovu raspravu jer sam sigurna da bi je tvoje svrstavanje uvrijedilo.
.
Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.