Sada je: 11 kol 2026, 01:38.

život nas jadnih ateista u svijetu nadmoćnih teista (valja?)

Ovdje možete pitati sve što vas zanima u vezi odgoja i roditeljstva, neovisno o dobi djeteta, ali i podijeliti svoja iskustva i razmišljanja s drugim mamama.

Moderatori/ce: latica, Crazy Daisy

PostPostao/la MAJA Skopje » 01 pro 2007, 11:19

Mene licno u principu strasno nervira kad jedni druge pokusavaju uvjeriti u nesto sto licno veruju ili ne.
Recimo imam dvoje prijatelja koji su ateisti. I sad kad recimo diskutiramo na nekoj temi a nesto ima veze sa vjerom oni se nasmese u stilu ajd molim te u sta verujes? (ovo se ne odnosi licno na mene).
Ili obratna situacija. Recimo nadjete se u drustvu fanaticnig vernika i onda oni vas gledaju kao da ste neki djavo sto ne verujete u ono sto veruju oni sami.
To je isto i sa djecom. Zavisi u kojoj ce se sredini naci i kako ce sama sredina uticati na njihov odnos prema vjerom. Vidim da se kod vas u Hrvatskoj problem javlja oko vjeronauke. Dali djete to mora obavezno posecivati ili po izboru? Kod nas toga nema.
MAJA Skopje
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la mamashnita od noje » 01 pro 2007, 12:33

dosla se osvrnuti na bozicne pjesme i skuzila da mogu potpisati adorablu od a do z:
Adorabla je napisao/la:cuj sta ja znam mene recimo te pjevanje pjesmica, ma cak i da oce u crkveni zbor, mene to toliko ne nervira, ne znam kako bih to objasnila. Ja to sve shvacam da je dio folklora pa ko voli nek izvoli.
Ali dobro, ja nemam nista protiv vjere u smislu dok ona uci ono sto meni i mom odgoju pase. Imam najveci problem kada se radi o necemu sto se kosi s mojim uvjerenjima. Zato je meni u principu nebitan i vjeronauk. Dok mi dijete ne dodje doma i ne krene pricati gluparije. E onda bih to rezala i objasnjavala. Znaci moram se samo potruditi da djetetu dosadi vjeronauk do petog osnovne :mrgreen:

tocno tako.
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la patkica » 01 pro 2007, 12:38

Nije obavezno u skoli.
S time da jedan dio ide iz obiteljskih uvjerenja.
Najveci dio ide zato "da se ne razlikuje od okoline i da ne bude izoliran taj jedan sat u dnevnom rasporedu"
I mali dio ih ne ide.
patkica
svizac

PostPostao/la Jullishka » 01 pro 2007, 12:39

Ja sam od onih koji poštuju a nisu vernici. Znači, ne vernik u tom smislu za koji misle da je "pravi". Bar tako su mi nametali "pravi".
Smatram da sam više vernik od tih "pravih" što iskreno i otvoreno kažem šta mislim o crkvi, svešetinicima, opšto veru u "Boga". Jeli to poenta? Da veruješ u nekog? Evo, ja ću reći da ja verujem u Dranful. Eto, tako sam nazvala ja nekog svemoćnog.
Ja verujem u sebe, pre svega. Verujem u nauku, a verujem i u natprirodno. Verujem da možda nešto negde postoji što se ne može dokazati fizikom, hemijom ili biologijom. Ali ja to trebam videti da bih bila sigurna da je to istinsko!
Mrzim, ali baš mrzim kad me ubeđuju da je njihovo "pravo i istinsko" a moje nije. A pri tome nemaju pojma šta to "pravo i istinsko" znači. Posebno me iritira reč "običaj", pa to povežu sa crkvom...ma da, običaj je u paganstvu, u crkvu je nešto drugo, ne znam pogodnu reč, možda bi bila neka prosto-prošitrena rečenica koja kaže: u crkvi za krštenje se radi to i to. Običaj je bio Druidima da se okupljaju oko Stonehengea, da bi izvodili svoj ritual. RI-TU-AL!!! Eto to bi bila reč možda pogodnija nego običaj. Crkovni ritual...
Ja ne volim da nekome namećem svoju istinu o mojem verovanju, ali ne volim ni kad mi nameću njihovu istinu o verovanju. Svako nosi svoje breme, svako nosi svoj život i veruje kako zna i ume u nešto. Dal je to nauka, religija ili nešto treće, nebitno. Uglavnom, svi verujemo..samo su perspektive različite.
Vanja 18.10.2006
♪♫•*¨*•.¸¸♥ ¸¸.•*¨*•♫♪
mama, ti mi se jako svidjas, vidi kako si mekana i lepa i nemoj da mrsavis, ja volim kad si debela
Sofija 03.08.2011
Jullishka
老师

PostPostao/la watani » 01 pro 2007, 14:01

lara33 je napisao/la:... a pjevanje cu prepustiti MMu , to je njegovo odgojno područje :cool
ja nemam sluha, a ne znam ni riječi

a dobro si se izvukla :rolf

ako se pjevanje bozicnih pjesama shvati kao dio narodnog folklora, pa nije neki bed. ili, jos bolje, ako te napjeve shvatimo kao glazbena dostignuca ljudi iz nekog proslog vremena.
iako bi politicki korektnije bilo da su vam zadali “zvoncice“.. ;-)
Jezik ima pravo: uteci znaci spasiti se.
Ako umires, kreni.
Ako patis, pokreni se.
Kretanje je jedini zakon.

vap-su-varivari
watani
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la TanjaMT » 01 pro 2007, 14:09

watani je napisao/la:iako bi politicki korektnije bilo da su vam zadali “zvoncice“.. ;-)

istina. pogotovo sto zvoncici prvobitno nisu ni bili bozicna pjesma. tek nakon ll svj. rata su postali dio bozicnog folklora (apropo folklora, dobro rece adorabla, pa evo iskoristavam priliku da je potpisem :mah ). ali, ne treba to tako ozbiljno shvacati, tko pjeva zlo ne misli, zato hajmo svi u zbor :mrgreen: ...
TanjaMT
kile su mi ko bitcoin

PostPostao/la vrabec te dal » 01 pro 2007, 23:52

mama courage je napisao/la:2000? pih, ja sam bila 1978 :mrgreen:

je pa nisam ja tak stara ko ti. :belji
šala. naradila sam se ja dobro za to hodočašće, posao preko sc-a. dizanje u 5 ujutro :roll:
vrabec te dal

moja dva centa

PostPostao/la Ida » 02 pro 2007, 09:00

nisam ateista, ali zelim povuci paralelu izmedju tvoje i moje situacije, gdje obje odgajamo djecu u drugom duhu od vecinskog okruzenja.

Ja zivim u zemlji gdje je Bozic izuzetno komercijalizovan i gdje je, na racun toga, dobio predznake "gradjanskog" praznika, umjesto vjerskog, iz prostog razloga sto svi, jelte, volimo dobiti i dati poklon.

Iz tog razloga, svojoj djeci obezbjedjujem druge praznike, i tu ih obasipam poklonima i slatkisima, kako bi shvatili par stvari:

1. da razlicite vjere postoje na ovom svijetu
2. da je ok biti drugaciji
3. da nisu uskracene poklonima, cokoladama, i slavljem samo zato sto slave drugi praznik

Nikad im necu omalozavati tudje praznike (Bozice, Kwanzu, Hanaku, Diwali i sl) nego cu se truditi da nauce da smo svi jednako vrijedni u Bozijim "ocima" i da je ljepota ljudskog roda u njegovim razlikama i sarenilosti, vise nego u njegovoj slicnosti.

:juhu
Ida
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la elizabeta » 02 pro 2007, 12:16

Iz tog razloga, svojoj djeci obezbjedjujem druge praznike, i tu ih obasipam poklonima i slatkisima, kako bi shvatili par stvari:

1. da razlicite vjere postoje na ovom svijetu
2. da je ok biti drugaciji
3. da nisu uskracene poklonima, cokoladama, i slavljem samo zato sto slave drugi praznik

Nikad im necu omalozavati tudje praznike (Bozice, Kwanzu, Hanaku, Diwali i sl) nego cu se truditi da nauce da smo svi jednako vrijedni u Bozijim "ocima" i da je ljepota ljudskog roda u njegovim razlikama i sarenilosti, vise nego u njegovoj slicnosti.

Ovo si Ida jako lijepo rekla.
Po istom principu ovo Adorablino dolje kvotano ne smatram baš takvim...dosta samoživo, "autokratski" zvuči :dunno Mama koja neće djetetu neke benigne stvari dati "na slobodu" koja će mu govoriti : e nećeš ti meni učiti te i te gluposti, koja će mu ograničavati širinu informiranosti po vlastitim mjerilima....(kao da od viška znanja boli glava :mrgreen: )...to mi je ona ista mama koja će si uvijek davati za pravo reći djetetu : e nećeš se s tim i tim družiti, jer taj i taj ima roditelje koji meni ne pašu ili je glup....druži se s onim za kog ja smatram da te je dostojan ili ko meni zbog nečeg odgovara itd itd ....Štajaznam razumljivo mi je to, možda i sama koji put pomislim da ja djetetu trebam nešto nametnuti...ali sve u svemu, mislim da je to nezreo stav . Ono kao - moja percepcija je Bog i Batina !
Malo sutra....

Ali dobro, ja nemam nista protiv vjere u smislu dok ona uci ono sto meni i mom odgoju pase. Imam najveci problem kada se radi o necemu sto se kosi s mojim uvjerenjima. Zato je meni u principu nebitan i vjeronauk. Dok mi dijete ne dodje doma i ne krene pricati gluparije. E onda bih to rezala i objasnjavala. Znaci moram se samo potruditi da djetetu dosadi vjeronauk do petog osnovne
elizabeta
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la swenova mama » 02 pro 2007, 12:37

pogledaj medicinu, ne u 15 st. nego u 19/20 i sada i što će tek biti.
prije se npr nije niti moglo sanjati da bi se neka bolest mogla ozdraviti, zato u svemu postoji napredak.

slazem se. Ali zbog zabluda u medicini nitko nije bio spaljen na lomaci.
swenova mama
Sveta krava

PostPostao/la mama courage » 02 pro 2007, 17:30

naradila sam se ja dobro za to hodočašće, posao preko sc-a. dizanje u 5 ujutro

meni su sve židovi sponzorirali :mrgreen:

p.s. objašnjenje: stari mi je bio na službenom putu, pa poveo obitelj sa sobom. :mrgreen:

Mama koja neće djetetu neke benigne stvari dati "na slobodu" koja će mu govoriti : e nećeš ti meni učiti te i te gluposti, koja će mu ograničavati širinu informiranosti po vlastitim mjerilima....(kao da od viška znanja boli glava )...

elizabeta... elizabeta... prvo ja ne mislim da je vjera benigna (pustimo se božićnog drvca i svog sjaja na tren), a kao što gore spomenuh, ne mislim da nije vrijedna da se o tome svemu prije razmišlja, nego da se jednostavno prepusti struiji... niti mislim da se ovdje radi o INFORMIRANOSTI... nego se - recimo konkretno kod vjeronauka - radi o življenju i preuzimanju tog načina razmišljanja. ne veli se na vjeronauku: ima ljudi koji misle da je masturbacija grijeh, a ima ljudi koji to ne misle. nego se na vjeronauku veli: masturbacija je grijeh! e pa za mene :mrgreen: masturbacija nije grijeh. da ne velim što mislim o toj rečenici :roll: i ne vidim razloga da se moje dijete opterećuje takvim stvarima.

ajmo pričati načelno /znači ja ne znam kako ću u konkretnoj situaciji reagirati, al nastojat ću držati se mojih načela/ o tome da netko u nešto ne vjeruje i ne želi da se njegovo dijete zamara s tim... ja ne vjerujem da je bog stvorio zemlju, ja vjerujem u planetu majmuna :mrgreen:

da smo kojim slučajem u zemlji u kojoj je većina muslimanske vjeroispovijesti (il recimo budisti, da sad ne bude prozivke) biste li dozvolili djeci da idu na njihov vjeronauk ? i to ne vjeronauk u smislu: upoznajemo se s običajima druge vjere (što bi bilo itekako pohvalno), nego vjeronauk u smislu: živimo običaje te vjere - vjerujmo toj vjeri. (kao što je uostalom i naš vjeronauk)... il da smo u zemlji scientologa... :mrgreen: koliko vas katolika je ikad pripremilo i proslavilo hanuku ? il bajram ? a što ne ? baš je to lijepo i benigno (i slasno :mrgreen:) i sigurno bi obradovali dijete :mrgreen:
mama courage
Asimilirana
Asimilirana

i jos

PostPostao/la Ida » 02 pro 2007, 19:33

moj odgovor upravo aludira na "usamljenost" u moru istomisljenika.

Rjesenje je u ponudi jednako dobre alternative da se djeca ne osjecaju "zakinuta" ili u nekom slabijem polozaju od ostalih.

U mom slucaju, ja ne mogu reci da su svjetla, ukrasi i pokloni za Bozic ruzni, samo ih mogu ponuditi za neki drugi praznik (tad ukrasimo kucu svjetilima, dajemo poklone, pravimo torte i vecere i pozivamo veliku i malu raju da zajedno proslavimo. :trio

To u tvom slucaju moze biti bilo koji praznik, npr prvi dan proljeca :mrgreen: i sl. Bitna je carolija i uspomene koje ostanu od svega toga, smijeh i price najblizih :3srca
Ida
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Adorabla » 02 pro 2007, 21:16

Po istom principu ovo Adorablino dolje kvotano ne smatram baš takvim...dosta samoživo, "autokratski" zvuči Mama koja neće djetetu neke benigne stvari dati "na slobodu" koja će mu govoriti : e nećeš ti meni učiti te i te gluposti, koja će mu ograničavati širinu informiranosti po vlastitim mjerilima....(kao da od viška znanja boli glava )...to mi je ona ista mama koja će si uvijek davati za pravo reći djetetu : e nećeš se s tim i tim družiti, jer taj i taj ima roditelje koji meni ne pašu ili je glup....druži se s onim za kog ja smatram da te je dostojan ili ko meni zbog nečeg odgovara itd itd ....Štajaznam razumljivo mi je to, možda i sama koji put pomislim da ja djetetu trebam nešto nametnuti...ali sve u svemu, mislim da je to nezreo stav . Ono kao - moja percepcija je Bog i Batina !
Malo sutra....

Elizabeta, jesi ti uopce procitala moje postove?
Ja imam osjecaj da si ti preskocila pola topica, sve moje postove i reda radi i ljepote rijeci odlucila nesto nabrzaka napisati da zvuci pametno.

Ako procitas moje gornje postove (potrudi se barem ako me zelis kritizirati da se upoznas s mojim stavovima u zivotu) onda ces procitati da ja jako postujem vjerske praznike ali ne samo krscanske nego sve za koje znam kada padaju.

Ako si procitala gornje postove (a evidentno je da nisi) onda bi znala da uzasno inzistiram kod svoje djece bas to sto je Ida rekla da smo svi ravnopravni; da djeci ne namecem svoje misljenje nego dapace cak protivno svojim uvjerenjima ih pustam na vjeronauk dokle mislim da se to ne kosi s moja dva prva uvjerenja;
-svi su ljudi jednaki
-misli svojom glavom

Ovo kvotano sto si ti izvadila se ne odnosi na vjeru kao takvu (to si isto tako mogla zakljuciti da si procitala da ja kao ateist dopustam mojoj sedmogodisnjoj kceri da sama odluci da li zeli ici na vjeronauk). Ja bih dapace voljela da mi djeca budu recimo agnostici ili vjernici jer smatram da ce im zivot tako biti puno "laganiji" nego meni. Ako djecu poducavas vjeri onda ce im vjera recimo pomoci u teskim situacijama.

Ono sto ja nikada ne zelim dopustiti je da moja djeca u skoli na vjeronauku uce da su spolne bolesti gonoreja i sifilis, da je najbolja apstinencija, da je masturbacija nenormalna, da su homoseksualci gradjani poremecenog uma i ponasanja. Isto tako necu dopustiti da djeca vjeruju da je Bog neki vrhovni autoritet i da svoje ponasanje moraju prilagoditi njemu da ne bi slucajno zavrsili u paklu. Zelim da moja djeca imaju samokontrolu svog ponasanja ne radi pakla, raja ili whatever nego radi njih samih.

Isto tako ne bih nikada dopustila da mi djeca krenu srackati o tome da je njihova vjera (koju god izaberu ili da izaberu biti ateisti u konacnici) da je to njihovo uvjerenje ili izbor bolji, pametniji ili stogod nego neki drugi. Ne zelim da mi djeca budu samoziva, arogantna, bahata, iskljuciva te da u bilo kojem kontekstu naglasavaju svoju pripadnost vjeri, naciji, boji koze, pripadnosti ili cemu god. Kako sam rekla ja svoju djecu ucim tome da smo svi isti i da medju svim ljudima treba traziti slicnosti a ne razlike.

E sad ako smatras da je takav odgoj "samoziv i autokratski" meni pravo, jer cu onda nastaviti biti samoziva, autokratski orjentirana. Meni je pojam samoziv i autokrat malo drugaciji.
Adorabla
Medena

PostPostao/la elizabeta » 03 pro 2007, 01:03

Adorabla

Ja bih dapace voljela da mi djeca budu recimo agnostici ili vjernici jer smatram da ce im zivot tako biti puno "laganiji" nego meni. Ako djecu poducavas vjeri onda ce im vjera recimo pomoci u teskim situacijama.

Ono sto ja nikada ne zelim dopustiti je da moja djeca u skoli na vjeronauku uce da su spolne bolesti gonoreja i sifilis, da je najbolja apstinencija, da je masturbacija nenormalna, da su homoseksualci gradjani poremecenog uma i ponasanja. Isto tako necu dopustiti da djeca vjeruju da je Bog neki vrhovni autoritet i da svoje ponasanje moraju prilagoditi njemu da ne bi slucajno zavrsili u paklu. Zelim da moja djeca imaju samokontrolu svog ponasanja ne radi pakla, raja ili whatever nego radi njih samih.

Isto tako ne bih nikada dopustila da mi djeca krenu srackati o tome da je njihova vjera (koju god izaberu ili da izaberu biti ateisti u konacnici) da je to njihovo uvjerenje ili izbor bolji, pametniji ili stogod nego neki drugi. Ne zelim da mi djeca budu samoziva, arogantna, bahata, iskljuciva te da u bilo kojem kontekstu naglasavaju svoju pripadnost vjeri, naciji, boji koze, pripadnosti ili cemu god. Kako sam rekla ja svoju djecu ucim tome da smo svi isti i da medju svim ljudima treba traziti slicnosti a ne razlike.

Adorabla, kritizirala sam ono tamo kvotano i samo i jedino to . Jer mi je zvučalo kao da želiš reći da već unaprijed znaš da će dijete s vjeronauka doći sa hrpom gluposti i da nikako drugačije ne može biti...i da ćeš je već nekako smotati da što prije odustane ili da joj dosadi...Taj ti je post zvučao površno, ali priznajem dakako da je i moj odgovor isto bio površan i napisan na brzaka...pa da probam popraviti...

Iz ovog sada kvotanog vidim da se prilično slažemo, jer i moj je moto br. 1 : informiraj se o nečemu detaljno (ne bježi od toga) ali - misli svojom glavom !
I sama kritiziram pa mi je normalno da će i dijete kritizirati (ne prihvaćati sve zdravo za gotovo)...i sigurna sam da će se i bez mog uplitanja u djetetovoj glavici odvijati "proces"...jer nisu oni baš dovoljno zreli da im se neke stvari mogu usaditi....još će se oni propitkivati i propitkivati..., a više nego što će ih formirati vjerski ili ateistički kućni odgoj, formiraće ih njihov i samo njihov životni put, okolnosti, ljudi i doživljaji, saznanja, obrazovanost (što šira to bolja) temperament, emotivnost, plahost ili hrabrost...djeca dok su djeca ne primaju previše k srcu, zaboravljaju lako...tako da sam sigurna da od školskog vjeronauka ne ostaje puno više od - informacije odnosno znanja o nečemu...ukoliko se dijete doma odgaja da misli svojom glavom i ukoliko se informira i na drugim stranama . Sve su to u njihovim glavicama više - manje samo pričice bez uporišta (ukoliko u punom smislu ne živi vjeru, kao npr. vrabecina djeca ; ali čak i tad nema garancije hoće li možda dijete postati ateist )....Vidim po svom malom kako mu se ne sukobljavaju pojmovi ; važna je radoznalost, pitanja,razgovor...radi mašta...ali strogo precizan odgovor na pitanje i je manje važan....te stvari su važne - nama !
Moj mali ide već drugu godinu na vjeronauk, do sada nisam primijetila da ga uče arogantnosti, bahatosti ili tome da je njihova vjera najbolja i najpametnija...za sada vidim samo pozitivne stvari...
I uopće me ne brine i ne mislim da će mu neko utuviti u glavu da je masturbacija loša, i da će opasno sagriješiti ako se sexa prije braka ili koristi kontracepciju, da ljudi drugačije sex. orjentacije manje vrijede...itd.
Ne da mislim kako ću mu ja čitav život morati davati kontru predrasudama ili glupostima, ne utvaram si :mrgreen: da ću ja biti ta koja ću isključivo formirati njegovo mišljenje (iako ću svoje reći)...

To je možda razlog moje opuštenosti u tom pogledu, nedostatka paranoje...to što sam sigurna da i uz svu svoju uloženu energiju u to da mi dijete bude moja svjetonazorska kopija, ne samo da garancije nema, nego je to uvijek samo maleni djelić mozaika njegove konačne formiranosti....Zato , kao što želim da spozna nekakve temelje vjere, isto tako bih voljela da dobro prouči povijest , posebno bi htjela da prouči filozofiju....itd itd. A sve u svoje vrijeme....Da, mislim da će ga oblikovati i znanje, ali tek kroz vrijeme...ništa se neće "usaditi" preko noći, tek s onim "Nulla dies sine linea" , znači važno mi je da dijete nikad ne stane s učenjem, istraživanjem, da nakon svake spoznaje samo sebi kaže da to nije ni blizu konačna spoznaja : Idemo dalje... :mrgreen:
elizabeta
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la ZacKa » 03 pro 2007, 11:00

swenova mama je napisao/la:
pogledaj medicinu, ne u 15 st. nego u 19/20 i sada i što će tek biti.
prije se npr nije niti moglo sanjati da bi se neka bolest mogla ozdraviti, zato u svemu postoji napredak.

off topic
Ma ne, samo se rade pokusi na životinjama i ljudima, crna trgovina organima, a ono gle na kraju pokus nije uspio, nitko nije kriv i ide se dalje....Ljudi smo svi mi pa tako i griješimo i vjernici i ateisti na bilo kojem području, tako da je apsurdno raspravljati tko je u pravu, tko griješi a tko ne, čija je vjera efikasnija, da li pjevati božićne pjesme ili ne... Svatko će odlučiti kako mu srce nalaže ili um...
Klince treba odgajati (bilo po vjeri ili po znanstveno-realističnoj putanji) prema deset Božjih zapovijedi ako se svi slažemo jer u njima nema ničeg lošeg, a to hoće li dijete ići u Crkvu, Hram ili Džamiju neka je na njemu...
ZacKa
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la vrabec te dal » 03 pro 2007, 13:04

mama courage je napisao/la:
ne veli se na vjeronauku: ima ljudi koji misle da je masturbacija grijeh, a ima ljudi koji to ne misle. nego se na vjeronauku veli: masturbacija je grijeh! e pa za mene :mrgreen: masturbacija nije grijeh. da ne velim što mislim o toj rečenici :roll: i ne vidim razloga da se moje dijete opterećuje takvim stvarima.

pa naravno, radi se o KATOLIČKOM vjeronauku.
i slažem se da ne bi poslala dijete na vjeronauk jer imaš drugačije stavove. (ali drago mi je da si ovo spomenula da mu tako nećeš govoriti o npr masturbacji jer su meni svojedobno na vt prigovarali da ću nametati svome djetetu svoj način razmišljanja, ali to svi radimo. htjeli ne htjeli, mi ih indoktriniramo (jel to dobra riječ) u svojim mišljenjima. ne govorimo im sva razmišljanja svijeta sa jednakim žarom, jer bi tako dijeca postala zbunjena. tj. ono u što vjeruješ (ne mislim samo na Boga...) to mu i predaješ

da smo kojim slučajem u zemlji u kojoj je većina muslimanske vjeroispovijesti (il recimo budisti, da sad ne bude prozivke) biste li dozvolili djeci da idu na njihov vjeronauk ? i to ne vjeronauk u smislu: upoznajemo se s običajima druge vjere (što bi bilo itekako pohvalno), nego vjeronauk u smislu: živimo običaje te vjere - vjerujmo toj vjeri. (kao što je uostalom i naš vjeronauk)... il da smo u zemlji scientologa... :mrgreen: koliko vas katolika je ikad pripremilo i proslavilo hanuku ? il bajram ? a što ne ? baš je to lijepo i benigno (i slasno :mrgreen:) i sigurno bi obradovali dijete :mrgreen:

ali stvar je u ovome da postoji vjeronauk i drugih religija u hrv. tj. svatko tko koliko ja znam skupi 7 učenik (ja mislim da je to minimum) može imati vjeronauk u toj školi. ima škola ja ih znam gdje imaju vjeronauk za muslimane i oni ne idu na katolički nego na islamski vje.

a religija i etika (upoznajmo se sa drugim religijama) postoji u srednjoj školi isto izborni kao i vjeronauk
pa na Pashu sam htjela ići ali je uvijek pala na Veliki tjedan a tada mi u Crkvi imamo svoje obrede. :dunno
a na Šabat, večernju molitvu a i jutarnja predavanja o Pismima bila redovitija nego mnogi židovi u to vrijeme

swm

pa nije niti zato jer je rekao da je zemlja okrugla. nego zato jer je to htio potvrditi Svetim Pismom. i u tome jest razlika. :dunno
vrabec te dal

PostPostao/la eli » 03 pro 2007, 13:17

ne čini vam se nepristojnim na topicu o ateističkom odgoju drviti ono što neće uzeti za ozbiljno većina cura zbog kojih je otvorena tema? ovo nisu vt.

katolički vjeronauk ili ne, unutar škole ne bi smjelo biti mjesta za teorije koje mogu škoditi djetetovoj psihi, a masturbacija kao grijeh kod adolescenata može samo stvarati frustracije i strahove.
eli
Sveta krava

PostPostao/la vrabec te dal » 03 pro 2007, 15:00

eli je napisao/la:ne čini vam se nepristojnim na topicu o ateističkom odgoju drviti ono što neće uzeti za ozbiljno većina cura zbog kojih je otvorena tema? ovo nisu vt.

katolički vjeronauk ili ne, unutar škole ne bi smjelo biti mjesta za teorije koje mogu škoditi djetetovoj psihi, a masturbacija kao grijeh kod adolescenata može samo stvarati frustracije i strahove.

pa ja sam mislila da svatko može reći svoje mišljenje. npr. složila sam se sa ja mislim patkicom koja je da se izrazim črvsti ateista i ne pada na sve-te-izvanjeske-fore o blagdanima i ili jao moje dijete neće ovo ili ono.
vidjevši da na forumu ima stvarno onih koji jesu ateisti ali ne znaju kako i što reći svojoj djeci vezano uz predstojeće blagdane i druge stvari, osjećala sam potrebu reći da ako nešto jesi da to i stvarno budeš u životu. jednako kako sam rekla i na vt da ako si katolik da onda ne radiš stvari samo naizgled nego i u životu ih radiš kako te uči IK Crkva...

istina, masturbaciju sam ja prvi puta spomenula, ali u kontekstu upravo ove kritike, ako si vjernik ne masturbiraš, ili ako to i učiniš smatraš to grijehom, a kasnije su to spominjale ateistice.

katolički vjeronauk, ma kako se netko s tim složio ili ne, govori, ili bi barem trebao govoriti NAUK KC a ne izmišljati ili prilagođavati se drugim mišljenjima. za

i upravo zato sam za to da oni koji nemaju takve stavove, pa makar i bili hrvati katolici, a pogotovo ateisti ne šalju djecu na vjeronauk, pa makar čiji on bio
i isto tako mislim da govor o masturbaciji kao grijehu ne škodi djetetu kojem se stvari objasne ako sve ostane samo na parolama, ovo je grijeh, ma ne ovo ti je dobro, onda se ništa ne postigne.

a teorije o masturbaciji kao grijehu, prihvaća Crkva, a oni koji šalju djecu na vjer. jesu katolici, tako da ne vidim u čemu je problem zašto katolici ne bi smjeli učiti o onome što ih vjera uči, u školi, što ionako prihvaća 90% (ovog ili onog vjer.) hrvatskog stanovništva?
iz tvog se pak posta iako sam skužila da se opredjeljuješ kao ateista, očituje jedna doza nepristojnosti, da se tako izrazim, jer su onda djeca kršćana psihički labilna, ili poremećena ako ne masturbiraju?
vrabec te dal

PostPostao/la eli » 03 pro 2007, 15:11

vrabec, zar je tako teško shvatiti da svijet nije crno-bijeli, da svi ateisti nemaju identične poglede na svijet kao što ni svi vjernici. dok drugog ne vrijeđaju i ne nameću svoj pogled kao jedini ispravni, sve ok.

i još nešto - zar stvarno one koji u potpunosti ne prihvaćaju svako slovo i svaki zarez koji propovijeda KC smatraš lošim vjernicima? ovih par natuknica koje si navela kao grijeh, grijehom ne smatra moja frendica praktični katolik sa završenom teologijom. nadam se da ne čita ovaj forum i ovu raspravu jer sam sigurna da bi je tvoje svrstavanje uvrijedilo.
eli
Sveta krava

PostPostao/la Mirci » 03 pro 2007, 15:21

hm, vrabec, ne bih rekla da se eli obracala samo i iskljucivo tebi. Kao sto se niti ja nisam dosad, u pokusajima da ovaj topic ostane normalan, nisam obracala iskljucivo tebi.

i jos nesto - da, u Hr je 90% katolika, no medju njima se gotovo na prste mogu prebrojati oni koji bi tebe mogli potpisivati.
Zar zaista ne vidis da je velika vecina u sivoj zoni?
Postujem ja tvoju predanost vjeri, no ne postujem nametanje stava.
I mozes ti drviti o masturbaciji koliko hoces i uvjeravati i uvjeravati, ali tesko da ces ikome ikada promjeniti vec izgradjeni stav o tome :juhu
Kad se male ruke sloze, sve se moze, sve se moze...
Mirci
lovac na trag

PostPostao/la vrabec te dal » 03 pro 2007, 15:23

eli je napisao/la:vrabec, zar je tako teško shvatiti da svijet nije crno-bijeli, da svi ateisti nemaju identične poglede na svijet kao što ni svi vjernici. dok drugog ne vrijeđaju i ne nameću svoj pogled kao jedini ispravni, sve ok.

i još nešto - zar stvarno one koji u potpunosti ne prihvaćaju svako slovo i svaki zarez koji propovijeda KC smatraš lošim vjernicima? ovih par natuknica koje si navela kao grijeh, grijehom ne smatra moja frendica praktični katolik sa završenom teologijom. nadam se da ne čita ovaj forum i ovu raspravu jer sam sigurna da bi je tvoje svrstavanje uvrijedilo.

ja nikog ne vrijeđam.
ne smatram lošim vjernicima, ali je sigurno da nisu ili dovoljno poučeni u vjeri ili da se izrazim prosvjetljeni da znaju da je Crkva stvarno lijepa.
:dunno

za tvoju prijateljicu ne znam, ja znam iz mog iskustva da me teologija ne spašava. i ne daje mi život. nego Isus Krist koji je prisutan u Crkvi, njegovoj riječi (svetom Pismu)
vrabec te dal

PostPostao/la Mirci » 03 pro 2007, 15:28

ok, vrabec, a sad malo razmisli i reci posteno da li su ovi tvoji postovi ikako pomogli ateistkinjama? Onima koje vjeruju da Bog ne postoji?
Mirci
lovac na trag

PostPostao/la vrabec te dal » 03 pro 2007, 15:28

Mirci
pa ne bih rekla da namećem stavove :dunno
kažem kaj mislim i to je to. ne mislim da će to nešto pretjerano promijeniti nekoga.
ja nemam takva iskustva vezana uz masturbaciju, tj drvljenje.
al kaj ćeš.
ja mislim da sam ipak ja u manjini a ne ateisti.
:mrgreen:
vrabec te dal

PostPostao/la Mirci » 03 pro 2007, 15:38

jesi, u manjini si - na istoj strani si vage kao i moj djecak - u manjini ste.
Jednako kao i prave ateistkinje.
I one su u manjini ;).
I trebaju mjesto za konkretne odgovore te stoga zakljucavam ovaj topic i idem im otvoriti novi.
Mirci
lovac na trag

Prethodna

Natrag na Odgoj djece

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.