Sada je: 12 kol 2026, 15:50.

ljecenje autizma u Hrvatskoj?

Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.

Moderator/ica: nadicab

ljecenje autizma u Hrvatskoj?

PostPostao/la Anni » 11 pro 2007, 11:18

najnovije informacije koje sam dobila je da postoji u Hrv. doktorica koja suraduje sa Dr. Selakovic i zainteresirana je za ljecenje autizma:

Ana Lapčević, Poliklinika Simbex, Koranska 16/3, Zagreb, 01/6170034

e-mail ana.lapcevic@simbex.hr

zatim:
U Rijeku se vratila iz Venezuele Ivana Marochini. Po struci psiholog, a završila je glazboterapiju. Ima dugogodišnje iskustvo u radu s osobama s posebnim potrebama, a posebice s djecom iz autističnog spektra. Mogla bi biti interesantna mnogim roditeljima jer se rad s djetetom uglavnom svodi na provođenje zadanih aktivnosti kod kuće (npr. puštanje određene skladbe u određeno vrijeme) broj telefona je 099 401 4408.

metoda HANDLE;
http://www.handle.org i mail adresa:
handle@seanwilliams.co.uk

strucnjaci dolaze u Maribor svaka tri do 4 mjeseca
Anni

PostPostao/la faith » 11 pro 2007, 11:23

Ani, hvala na info, mene zanima glazboterapija pa ću kontaktirati psihologicu iako je u Ri.
faith
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Anni » 11 pro 2007, 19:32

mi radimo ( pri kraju smo) audio teraoiju koja se sastoji od dva polusatna slusanja Mozarta. Jedan odslusamo ujutro jos u krevetu, drugi opet navecer u krevetu...moj sin to voli slusati...kada zavrsimo trening namjeravam mu s vremena na vrijeme pustati preko Cd-a laganu melodicnu glazbu za opustanje prije spavanja...vjerujem da nebi trebalo skoditi.
Anni

PostPostao/la faith » 12 pro 2007, 08:29

I moji vole Mozarta. Prekrasno je kako djeca reagiraju na muziku, Mozarta posebno. Da li vam je to netko preporučio ili si odlučila pokušati sama?
faith
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la ive3 » 12 pro 2007, 10:00

kad smo vec kod muzike, moj vam pred neki dan u autu otpozadi spomenio 'motori motori'... i sinoc mu ja pustio malo divlje jagode...
bilo muje drago, inace odbija slusat muziku. ali ocito hard rock moze proc.
slijedece je da mu nadjem tekst i slozimo karaoke. to je ocito jedina muzikoterapija koja kod moga moze dati efekt.
ive3
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Dabilly » 12 pro 2007, 11:43

gregor isto obožava glazbu. r.e.m. mu je najdraži, naravno, zato što mu to puštamo. da mu puštamo nešto drugo, to bi mu bilo najdraže. al reko, idem utjecati na čovjekov glazbeni ukus dok mogu.
"You're weird.
I like you."
Dabilly
ko lampica za bor

PostPostao/la faith » 12 pro 2007, 16:34

I moji su rokeri, kod nas je na prvom mjestu Queen, a onda Roling Stonesi, Depeche Mode i sl. Ali paše im i ozbiljna glazba. Važno je da slušaju.
faith
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la andrij » 24 pro 2007, 02:58

Moji vole klape , a Marija još voli Gibonija i Olivera ...
Ispunjen život moguć je unatoč mnogim neispunjenim željama.- D. Bonhoeffer
andrij
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la soma » 24 pro 2007, 12:26

andrij je napisao/la:Moji vole klape , a Marija još voli Gibonija i Olivera ...

I ja imam Mariju...koja voli Olivera... ;-)
soma
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la andrij » 28 pro 2007, 00:51

Joj ... :3srca
andrij
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Ejla » 28 pro 2007, 01:09

:cry:

Al zato je na feštama plesačica br. 1 i svatko ko nas ne poznaje ostane šokiran kada sazna da Petra baš ništa ne čuje.
Petra 1993.
Zvonimir 1995.
Vjekoslav 2004.
Ejla
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la andrij » 28 pro 2007, 01:26

:3srca
andrij
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la faith » 28 pro 2007, 07:30

Ejla je napisao/la::cry:

Al zato je na feštama plesačica br. 1 i svatko ko nas ne poznaje ostane šokiran kada sazna da Petra baš ništa ne čuje.

Čuje sa dušom :3srca
faith
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la ive3 » 29 pro 2007, 02:36

da li je netko upoznat s DMAE H-3 (dimethylaminoethanol) na koji sam naletio na twinlabovom siteu dok sam trazio prebiotike.
Evo sto tamo pise (uocio sam ovo autizam):
• Koncentrirana otopina dimetilaminoetanola vezana sa PABA
• Dimetilaminoetanol ima građu sličnu kolinu
• Djelotvoran u procesu pamćenja i govora, pa se preporuča kod osoba koje boluju od autizma, poremećaja pažnje i demencije
• Sportaši ga koriste za jačanje koncentracije

dakle, mene muci da li se i ovaj preparat ponasa kao AlfaLipoinskaKiselina te moze prenijeti teske metale (zivu) u mozak?
ive3
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Anni » 29 pro 2007, 11:37

jel Ti sin dobivao ikada DMG? Ima slicnu zadacu kao i preparat koji si Ti spomenuo i cesto ga se daje djeci sa autizmom.?

pozdrav
Anni

PostPostao/la ive3 » 29 pro 2007, 11:54

ne, od B vitamina je dobivao samo B komplex
guglam ali nikako da nadjem da li on (DMAE) ima sposobnost prenosenja metala u mozak ili nema? ako nema onda bih mu probao ovo davati, pogotovo ako kazes da je to 'a la' DMG (TMG).
cesto se za DMG navodi da vuce na hiperaktivnost, a ovaj DMAE kao da je za poboljsanje koncentracije? dakle trebao bi smanjivati hiperaktivnost?
ive3
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Anni » 29 pro 2007, 11:58

Hi, ja sam samo na jednoj stranici preko googla pronasla da DMAE treba drzati dalje od djece, nigdje se ne spominje da je to kombinacija sa alfa lipon kiselinom...sto se DMG tice on izaziva hiperaktivnost ako se daje u prevelikim kolicinama. Mi smo davali jednu tabletu dnevno ( 125 mg) tri mjeseca i nije bilo nekih vecih odskakanja. Postoji i TMG on je ako se ne varam u kombinaciji sa folnom kiselinom.
Anni

Re: ljecenje autizma u Hrvatskoj?

PostPostao/la marijanama » 23 ruj 2008, 20:02

da li netko na forumu ima iskustva rada s Ana Lapčević, Poliklinika Simbex, Koranska 16/3, Zagreb, 01/6170034
zahvalna na odgovoru
Marijana
marijanama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la ive3 » 23 ruj 2008, 23:13

marijanamarangunic je napisao/la:da li netko na forumu ima iskustva rada s Ana Lapčević, Poliklinika Simbex, Koranska 16/3, Zagreb, 01/6170034
zahvalna na odgovoru
Marijana

mi smo prekosutra u ZG i nastojat cemo svratiti do nje i predati urin za organix test. bili smo kod nje u lipnju ali nam je savjetovala da odgodimo testiranje za jesen jer smo imali 'svjeze' testiranje sredinom ozujka u njemackoj....
ive3
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la flipper » 24 ruj 2008, 03:26

ive3 je napisao/la:mi smo prekosutra u ZG i nastojat cemo svratiti do nje i predati urin za organix test. bili smo kod nje u lipnju ali nam je savjetovala da odgodimo testiranje za jesen jer smo imali 'svjeze' testiranje sredinom ozujka u njemackoj....

da li se kod nje radi to isto testiranje kao što se šalje urin u njemačku i slično?
flipper
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la ive3 » 24 ruj 2008, 07:47

flipper je napisao/la:
ive3 je napisao/la:mi smo prekosutra u ZG i nastojat cemo svratiti do nje i predati urin za organix test. bili smo kod nje u lipnju ali nam je savjetovala da odgodimo testiranje za jesen jer smo imali 'svjeze' testiranje sredinom ozujka u njemackoj....

da li se kod nje radi to isto testiranje kao što se šalje urin u njemačku i slično?

princip isti sve su ostalo nijanse... tj. koji laboratorij. mozda i analiza uskoro otvori u dugopolju neki moderan labo pa necemo morat slat vani (iako ce mozda bit paprenije)?
ive3
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la tam » 25 ruj 2008, 16:17

Koliko sam ja shvatila DMG ili TMG (ima jednu metilnu skupinu više) ima sličan efekt kao i metil B12, dakle metilacija. Malo si hiperaktivniji od njega, isprobano na vlastitoj koži.
:mrgreen:
ive3, možeš li mi malo više reći o tom efektu alfalipoične kiseline na mozak?
Čitala sam da DMSA ne može proći krvno-moždanu barijeru, ali da postoje neke studije da alfalipoična moze u kombinaciji s još nekim antioksidansima i time izbacuje teške metale iz tkiva, no nisu dokazane. Teške metale najteže izbaciti upravo iz mozga zbog te barijere.
Molim te, ako imaš kakvih novih spoznaja, napiši.
tam
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la ive3 » 25 ruj 2008, 18:49

tam je napisao/la:ive3, možeš li mi malo više reći o tom efektu alfalipoične kiseline na mozak?
Čitala sam da DMSA ne može proći krvno-moždanu barijeru, ali da postoje neke studije da alfalipoična moze u kombinaciji s još nekim antioksidansima i time izbacuje teške metale iz tkiva, no nisu dokazane. Teške metale najteže izbaciti upravo iz mozga zbog te barijere.
Molim te, ako imaš kakvih novih spoznaja, napiši.

nemam. kazu da je ALA sposobna 'iznijeti' metale iz mozga, ali cime dokazati da odredjeno dijete ima metala bas u mozgu!?
ive3
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la tam » 25 ruj 2008, 20:55

Nažalost ničim, samo pretpostavkom da se krvno prenio i dio metala...ALA je inače i dobar antioksidans i potiče aktivnost glutationa.
Kako je bilo u Simbexu?
tam
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la ive3 » 25 ruj 2008, 21:25

tam je napisao/la:Nažalost ničim, samo pretpostavkom da se krvno prenio i dio metala...ALA je inače i dobar antioksidans i potiče aktivnost glutationa.
Kako je bilo u Simbexu?

nismo isli u ZG. nazvali nas u srijedu i po drugi put odgodili odlazak do Barica za slijedeci cetvrtak (ako opet ne odgode). umjesto prema gori, nas dva smo ipak dan proveli u vozikanju... otisli smo katamaranom do hvara, pa su nas prebacili kombijem u starigrad i nazad sporim trajektom... zamorno skoro kao da smo autom do ZGa, tj prema gori bi se manje izmorili. sada konacno vise nema straha od svoje najvece ljubavi: brodova, u koje je odbijao uci sve do ovog ljeta, kada smo probili led odlaskom u supetar na vodene tobogane. a rijecima ti ne mogu opisati njegovu radost na katamaranu sto ide na 'drugi' Brac.
i dalje voli sve naopako pa je nazvao brod Karolinija (umjesto Karolina)....
Zadnja izmjena: ive3; 25 ruj 2008, 21:40; ukupno mijenjano 1 put/a.
ive3
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Lidija » 25 ruj 2008, 21:34

Imam jednu dvojbu od pocetka ovog topica. I jako mi upada u oci. Mislite li zaista da je autizam bolest i da se moze lijeciti?
Lidija
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Anni » 25 ruj 2008, 21:45

Hi Lidija, gotovo da je svejedno kako se nazove poremecaj autisticnog spektra. Neki nazivaju autizam hendikepom , neki sindromom, neki bolescu , neki poremecajem. Ja osobno vjerujem da su djeca koja se nalaze u aut. spektru dosla vec na svijet sa deficitom imuniteta i da je sam autizam " pospjesen" kod njih ili cjepljenjem ili nekim drugim izvorom metala, otrova(hrana, pesticidi) itd.Isto tako sam 100 % sigurna da se ljeciti moze...rezultati su razliciti. Kao sto je rekao jedan poznati strucnjak: Autizam nije bolest mozga, nego bolest tankog crijeva, tako isto postoje primjeri djece kod kojih se sanacijom crijeva uspije ukloniti veci dio autizma ili ga se uspije potpuno osloboditi.
Anni

PostPostao/la ive3 » 25 ruj 2008, 21:47

Lidija je napisao/la:Imam jednu dvojbu od pocetka ovog topica. I jako mi upada u oci. Mislite li zaista da je autizam bolest i da se moze lijeciti?

heh, sada da opalimo po filozofiji? ako nije bolest onda ne treba ni lijeciti :-)

Autizam nije bolest mozga, nego bolest tankog crijeva

to nije tocno jer da je iskljucivo to uzrok onda se ne bi tapkalo u krug bez cilja....
jer sve ove 'dijete' samo vrte u krug pa ako ne upali ovo, probajmo nesto drugo, pa probajmo trece... u medjuvremenu dijete odrasta, napreduje, nesto se poklopi i taj napredak onda krivo pripise upravo zapocetom suplementu 'xy'...
Zadnja izmjena: ive3; 25 ruj 2008, 21:54; ukupno mijenjano 1 put/a.
ive3
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Lidija » 25 ruj 2008, 21:52

Pitanje je da li mi stanja lijecimo ili utjecemo na njih odredjenim postupcima. Da li je rad defektoloskih struka lijecenje ?

Filozofija ili ne - ja za svog sina ne kazem da je bolestan, ako nema gripu, prehladu, ako ga nesto ne boli i sl.
Lidija
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Anni » 25 ruj 2008, 22:04

ja se bas ne osjecam da tapkam na mjestu, ne znam zasto Ive Ti imas takav osjecaj? I ne mislim da je crijevo bas tako lako izljeciti, i pitanje je sta je kod kojeg djeteta " sredilo" crijeva? kod nekih su to metali, kod nekih bakterije ili gljive, kod nekih je kombinacija svega pomalo.
Cim djete ima povisenu candidu u crijevima ( ili jos gore sistematsku) jasno je da postoji dublji problem u crijevima i da je jako cesto u tom slucaju pitanje vise intolerancija koje su istovremeno prisutne. No pitanje je sta je prije bilo: intolerancije ili sve ostalo? i vjerojatno je da se takav koplexan problem bas ne moze rjesiti u kratkom vremenu.
Zadnja izmjena: Anni; 25 ruj 2008, 22:13; ukupno mijenjano 1 put/a.
Anni

Sljedeća

Natrag na Djeca s teškoćama u razvoju

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.