evo i mog recepta:
Šnenokle
6 jaja
1l mlijeka
5 velikih žlica šećera
2 vanilij šećera
1 žlica glatkog brašna
Odvojiti bjelanjke i istuči čvrsti snijeg.
Žumanjke, šećer, vanilij šećer pjenasto umutiti, od litre mlijeka dodati 1dl mlijeka i brašno i dobro izmiksati.
Ostatak mlijeka zakipiti, te smanjiti neka lagano ključa i šupljom žlicom stavljati jednu po jednu šnenoklu kuhati kratko s jedne i druge strane, izvaditi žlicom i pričekati koju sekundu da se ocijedi mlijeko i staviti u veliku zdjelu.
Kada su šnenokle gotovo u isto mlijeko uliti kremu od žumanjaka (prethodno malo promiješati pjenjačom) i miješati max do 40 sekundi, tek toliko da zakipi.
Vruću kremu preliti preko šnenokli i staviti na hladno.
ja to serviram u velikoj staklenoj zdjeli ko za punč na stol, pa vadim šeflom svakom u zdjelicu koliko već hoće.
žuta krema je relativno rijetka, pa ako netko voli gušće, kao ja, može se staviti maaalo više brašna.
sad, ja sam pitala sveki čiji je to recept koje ide brašno i naglasila je da ide glatko kao i u kremšnite

.
šnenokle kuham moooožda 30-40 sek jer mi inače budu tvrde (ko od pur pjene i osjeti se miris jaja), a ovako su odlične, kompaktne i pjenaste.
moja sestra radi ovu varijantu s petiti keksom na dnu svake zdjelice i kaže da je odlično, nisam probala.
evo, napravih ja živu filozofiju od ovog posta, ali šta ću, volim šnenokle. ;-)