Sada je: 26 srp 2026, 00:44.

Prva mrkvica - topic za apsolutne početnike

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

PostPostao/la eli » 20 sij 2008, 19:51

kuskus ima specifičan okus, mrvicu gorkast i zato ga moja ne želi jesti samog kao prilog pa ga pomiješam sa povrćem (npr.dinstane tikvice i pomidori) i onda misli da je rižot i pojede s guštom.
eli
Sveta krava

PostPostao/la LiKmama » 20 sij 2008, 21:29

eli je napisao/la:kuskus ima specifičan okus, mrvicu gorkast...

:conf cous-cous koji mi kupujemo je slatkast.
dh: I hate work. It interferes with life.
Before you decide to criticize someone, try walking a mile in their shoes. That way, if you do decide to criticize them, you'll not only be a mile away but you'll have their shoes as well.
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

Lokacija: u nekoj tamo pokrajini čudnog imena, a možda i u trgovini

PostPostao/la eli » 20 sij 2008, 22:01

ja imam onaj iz dm-a. pod gorkast mislim na onaj okus poput pravog integralnog kruha, meni gorkast. :dunno
eli
Sveta krava

PostPostao/la Marto » 21 sij 2008, 01:05

Tanja, fala na savjetu! :3srca Ja isto mislim da jede dovoljno (pa i više od toga).
Buni me ovo sa 6 obroka, ne znam šta bi izbacila da ih dobijem 5? :dunno Mliko, kruh, voće ručak, jogurt, mliko. Ako izbacim jogurt, nekako mi pari premalo za cilo popodne? Možda kad uvedem kašicu od žitarica sa mlijekom... (tu definitivno moram nešto minjat radi karijesa jer je mali skoro na 16 zuba! :shock:)
A pod ovim da žvače cijeli dan, nisam mislila doslovno, pazim da ima obroke, odvojene jedne od drugih i da između ne gricka, niti kruha. Borim se sa mm. :dunno :mrgreen:
Ideja za kiselo vrhnje uz špinat mi se sviđa! :up
Zmaj :belji 10.12.2006.
Mišica :liza 22.06.2008.
Lav :mali 04.07.2010.
Marto
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Dudley » 21 sij 2008, 21:22

Cure mene muči velika dilema: naime mi uskoro punimo 6 mjeseci i krećemo s dohranom.

Ja sam čvrsto odlučila da mu neću davati kupovne kašice nego ću mu sve sama pripremati...... međutim, sve više čitam i čujem da je npr. bolje kupovna kašica od mrkve nego da sama spremam mrkvu za koju ne znam gdje rasla :dunno
pa onda jabuke i kruške, isto tko zna čime su sve špricane, da li je onda isto zaista bolje dati Hipp ili Frutek?
Možda tikvica nije u tom društvu jer ne raste u zemlji pa nije bed....??? i tako sto pitanja......
Vrtiguz
Dudley
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Ina66 » 21 sij 2008, 21:48

ako imaš svoj (mamin, bakin, tetin, stričev...) vrt, onda je najbolje da mu sama kuhaš.

ali, kuhati djetetu sada tikvice (danas je 21. siječnja i tikvice u ovo doba godine ne uspijevaju u Hrvatskoj već u Tunisu, Maroku, Italiji,...) - to nemoj

moj ti je savjet da najprije pročitaš nešto o dohrani - bilo gore stickanu brošuru o dohrani bilo dio iz Sretne bebe bilo topice Prva mrkvica...
a onda odluči kojim ćeš tempom i kojim namirnicama ići. možeš krenuti žitaricama, možeš voćem, možeš povrćem (sada na tržnicama možeš pronaći mrkvicu, korabicu, pastrnjak, bundevu).
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la Dudley » 21 sij 2008, 22:37

Ina66 je napisao/la: možeš krenuti žitaricama, možeš voćem, možeš povrćem (sada na tržnicama možeš pronaći mrkvicu, korabicu, pastrnjak, bundevu).

Ja nisam baš često na tržnicama, za nas velike mi je uvijek bilo zgodnije zgrabiti voće i povrće u nekom centru usput s ostalim špecerajem.

A sad bi tako rado da imam neku provjerenu kumicu sa crvljivim jabukama i majušnim mrkvicama.... pretpostavljam da si na to mislila a ne bilo kakve (odnosno one krasne, ko nacrtane)

Idem se sad baciti na proučavanje cijelog pdf-a, ništa nema napreskokce....
Vrtiguz
Dudley
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la tanjabb » 21 sij 2008, 23:45

Na Kvatricu ako kupujes od Danice nemres pogrijesiti. Imas i Severa na Dolcu, oni imaju organsko povrce, mislim da neke cure i narucuju.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la Ivy26 » 23 sij 2008, 15:02

Evo da malo napišem i tu koju.
Dakle uskoro punimo 10 mj i još uvijek dopodne nismo prihvatili dohranu odnosno voće nam je :roll: Dopodne tu i tamo popapa baby keks ili kruh i onda prije spavanja oko pola 11 navali na cicu.Ručak obožava,poslijepodne kako kada pojede neku mliječno žitnu kašicu ili integelane žitarice kašicu s kruškom, a navečer hoće one kašice kaj se rade s vodom ili za laku noć kašicu i ostalo samo cica.Jedino pije vodu ostalo neće.
Kako da to popravim i smanjim broj podoja.
Ovo mi je totalno novo i neobično nakon 1.djeteta s kojim je sve išlo ko po knjizi.
Help
Ivy26
Sveta krava

PostPostao/la Dudley » 24 sij 2008, 19:03

Tanjabb hvala
Vrtiguz
Dudley
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Ina66 » 26 sij 2008, 18:17

ivy - koliko sam prebrojala, on ti ima 4 obroka dohrane (ako taj keks koji spominješ kroz jutro ubrojimo u obroke)

što jede ujutro? ako je samo taj keksić, onda mi se čini malo "prazno" dok vam je popodne koncentriran ostatak obroka (ručak, kašica, kašica)

ne bi bilo zgorega uvesti mu doručak - možeš mu napraviti zobene pahuljice (prelivene vrućom vodom ili prokuhane minutu-dvije) i u njih naribati jabuku ili krušku ili bananu
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la Dudley » 27 sij 2008, 14:54

Mi maloprije probali prvi puta sa dohranom!!!! I neslavno završilo!!!!

Ma kao prvo nisam mislila još par dana, al kao nedjelja je, opuštena atmosfera, MM doma pa može snimati, ipak je to jako važan događaj ;-) :mrgreen:

Pa s obzirom da još nismo nabavili provjerenu mrkvicu, odlučim ja s rižinim pahuljicama.

I nemam pojma jesam uopće dobro napravila: napravila sam malo Bebimila (prvi put u životu, imamo jednu kutiju koju smo kupili kad sam došla iz rodilišta, za nedajBože) i samo prelilla preko jedne šačice poppiesa. To se samo po sebi nekako stopilo, pa sam još žličicom stisnula u kakti nekakvu kašicu.
Kao prvo, problem je njemu dovesti žličicu do usta jer on graba rukicama sve što mu je u vidokrugu. Kad sam uspjela, malo je otvorio usta i liznuo, prva reakcija je bila ok, jer je valjda prvo osjetio mlijeko (koje je slatkasto ofkors), al kad je skužio da tu ima još nešto, odmah je počeo raditi gadljive face i jezikom pokušavao izbaciti sve van..........eto tako, nismo se baš proslavili. Pa je navalio na ciku (iako nije mogao biti baš pregladan, vodila sam računa o tome)

Ne znam da li sam pogriješila što sam radila s adaptiranim, kasnije ne mislim tako raditi - to kad ću početi rižu miješati s povrćem i voćem. Ali mi se sad kao prva namirnica učinilo ok jer je s vodom vjerojatno još gore.

Drage iskusne mame, imate li kakvih savjeta za nas, koliko pričekati s drugim pokušajem i što dati ovaj puta, isto ili možda mrkvicu....?

hvala :juhu
Vrtiguz
Dudley
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la LiKmama » 27 sij 2008, 15:17

mozes sutra probat :dunno
vecina okrece okicama i radi gadljive face na prve okuse, sve je to uzasno strano i fuj. potpuno normalno.
dh: I hate work. It interferes with life.
Before you decide to criticize someone, try walking a mile in their shoes. That way, if you do decide to criticize them, you'll not only be a mile away but you'll have their shoes as well.
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

Lokacija: u nekoj tamo pokrajini čudnog imena, a možda i u trgovini

PostPostao/la ella roo » 27 sij 2008, 15:40

Dojena djeca u pravilu ne prihvaćaju obroke pripremljene s adaptiranim.Moja nije htjela ni s mojim.Tako da su sve žitne kašice bile pripremljene s vodom.
Mlijeko ni dan danas ne doživljava, dok se u jogurtu tuši.
I mali savjet...izbjegavaj marelicu.Kisela je, bebe je ne vole, bez veze š ćeš je slagati/kupovati.
"Would you like to try an Australian kiss? It is just like a French kiss, but down under."
ella roo
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Ina66 » 27 sij 2008, 16:58

možda da pokušaš s rižom, kuhanom na vodi
ako ti se ne da kuhati integralnu rižu (vjerujem da je mnogima tlaka jer su to u početku mikrokoličine), uzmi basmati. ona je fina, mirisna i brzo se skuha - za cca 15-ak minuta za mališe

ella roo - budući da tek kreću s dohranom, svakako će u početku izbjegavati marelicu :)
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la Dudley » 27 sij 2008, 19:02

Ina hvala, odmah ćemo po basmati rižu. Znači ne preporučaš poppies ni inače ili je ok miješati s npr. povrćem?
Vrtiguz
Dudley
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la eli » 27 sij 2008, 19:02

kad je skužio da tu ima još nešto, odmah je počeo raditi gadljive face i jezikom pokušavao izbaciti sve van..........eto tako, nismo se baš proslavili

nije to zbog adaptiranog, već zato što mu motorika jezika i usne šupljine još nije zrela, a on nije toliko gladan da se prisili pojesti bilo što. većinom se taj instinkt guranja jezika gubi nakon šestog mjeseca i nema to veze sa ljubavi prema novim okusima ili količinom vježbanja žlice/pokušavanja da se pojede.

ja sam sa dohranom krenula kad je mala imala 5,5mj u nadi da će prihvatiti žlicu prije nego se vratim na posao, sa njenih 7. horor živi. ja krenim sa žlicom, ona zine, žličica u usta, jezikom gurne punu žličicu vani. a probali smo svašta: mrkvu, jabuku, krušku, rižine na adaptiranom, raskuhanu rižu, palentu, korabicu... uvijek isto. a sa druge strane od prvog je dana sa guštom lizla fetu sočne kruške koju bi joj držala pred ustima.
kad sam otišla na posao, a ona nije imala uvijek sisu na raspolaganju i što je najvažnije bila zrelija (najveći motorički skok je imala u tom razdoblju od 5,5-7 mj), odjednom je počela jesti pristojne količine svega što bi joj dali.

zato, bez panike, klik će se desiti.
eli
Sveta krava

PostPostao/la Ina66 » 28 sij 2008, 01:13

Dudley - poppies su ok, ali bih ih ipak radije davala u kombinacijama s voćem ili povrćem
za sam početak mi je bolji izbor baš kuhana riža jer je neutralnog okusa.
i da napomenem, basmati imaš i u integralnoj verziji :mrgreen:
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la Dudley » 28 sij 2008, 11:23

Hvala cure :3srca
Bojim se da ću vas još gnjaviti ovih dana, pozdrav :juhu
Vrtiguz
Dudley
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la IvaV » 29 sij 2008, 11:51

eh...a mi umjesto da prelazimo na 2. obrok, nazadujemo sa prvim. :| Idu nam zubici i uopce nece otvarati usta ni na koju kasisu, domacu ili kupovnu, vocnu ili povrtnu. Vidis dajoj je fino, ali usta nece otvoriti vec isplzi jezik i sto pokupi njime, to zavrsi u ustima. Tim tempom bi ono sto joj priredim pojela za dva dana :drink

Rekoh si da necu panicariti i brinuti, al stosta sam ja sebi rekla... :mrgreen:
Ljubica-Zubica '07.
Sinko Janko '09.
IvaV
Sveta krava

PostPostao/la Dudley » 30 sij 2008, 20:58

:nana :nana :nana

Moj mišić danas pojeo dobar dio staklenkice mrkvice :3srca. Za razliku od prvih par pokušaja nije radio gadljive facice, baš je fino otvarao usta i lizao sa žličice. Istina da je puno toga završilo po njemu i meni, al po sadržaju pelene vidim da se ipak nešto i pojelo :mrgreen:

Mama mi je danas donijela malo mrkvice od kumice na placu koja se klela da je iz bio uzgoja pa bi mu to sutra skuhala. Nadam se da će htjeti jesti kao i ovu hippovu.

U nedjelju je bila na Dolcu ali nije uspjela naći Severa, di je točno on lociran, možda ne dolaze nedjeljom?

Eh da, danas sam kapnula malo maslinovog ulja unutra, možda je zato htio jesti?

:bye :3srca
Vrtiguz
Dudley
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la yra » 30 sij 2008, 22:33

Postavila bih jedno pitanje, mada znam da je malo offtopic, ali premjestite me ako nešto ne štima:

Na kojem mlijeku skuhati griz bebi koja je na adaptiranom, a ima 8 i pol mjeseci?

Da li se to uopće preporučuje bebi te dobi za jelo? (mislim na griz kao samostalno jelo, ne da je ukuhan u juhici)
3.12.2003.
20.5.2007.
29.9.2009.
http://il.youtube.com/watch?v=Rr39eyEVWr0
yra
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la tanjabb » 30 sij 2008, 23:18

Po meni gris nije najsretnije rijesenje cisto zbog toga jer dosta "prazna" namirnica. Gluten se uvodi s 8.mjeseci i mi smo prakticno do prvog rodjendana jeli proso, rizu, zob (prosene/rizine/zobene pahuljice - imas u bio&bio ducanima i drugdje, ili pahuljice organskog uzgoja od Holle, te se tope u svakom mlijeku, vjerujem i u adaptiranom, dakle ne treba ih kuhati), energetski vrijednije zitarice od rafiniranog brasna koji se koristi za griz. Za veceru sam mu znala skuhati i palentu na vodi pa s jogurtom, no vi ste za jogurt jos premali.
Zitarice sam mu iz pocetka kuhala na vodi, kasnije na rizinom i zobenom mlijeku, kravlje je probao tek netom prije 2. rodjendana.

Dudley, bravo :bravo . Mrkvu bi bilo najbolje skuhati na pari, tako zadrzi najvise svoje slatkoce (imas u ducanima za jeftine pare kupit onu mrezicu sto se stavi u lonac). Maslinovo svakako moze, male male kolicine naravno.

IvaV, sve je to normalno. A tek kad su bolestni... ali brzo oni to nadoknade.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la IvanaB » 30 sij 2008, 23:32

Evo da se i ja prijavim ovdje :mah i za pocetak kratki :gigl status.

Pocele smo prije tjedan dana s integralnom basmati rizom+kombu alga....to nije bas :puke, ali usta ostadose zakljucana, do zeluceka je doslo sve skupa mooooooozda 5 zlicica.
Onda sam se prabacila na zgance (kuruzno brasno rijetko skuhano na vodi + moje mlijeko dodano u skuhano)....to je prvi dan bilo cak i fino i otvarala je usta za cca 4 zlicice....
Drugi dan lokot na ustima, treci dan sam dodala kap maslinovog...isti rezultat :nepitaj.

Pa sam pomislila...OK, to brat bratu zaista nije nesto ukusno i dala joj finu, slatku domacu jabuku.....njente :ne.
Jucer mi je malo zasmrkavila i imala malu temperaturu, pa nisam ni pokusavala. Sutra idemo dalje :gigl.

Meni se cini da jos uvijek ima jaki instinkt guranja jezika van, jer ono sto i uspijem staviti u usta, cesto samo iscuri van...ne zna to pogurati prema grlu. Ali s druge strane...kakve to veze ima sa zatvaranjem usta :dunno.

Plus jos jedna stvar....cini mi se da ne uspijevam pogoditi ni pravi trenutak....ili je proslo premalo vremena od proslog obroka (nije gladna) ili je proslo dovoljno (po mojoj procjeni, jer doji na zahtjev, ali se ne nazire nikakva spranca u rasporedu),ali je umorna i cendrava. Ahhhhhhhhhh...
Princ šarmer 04.05.2004.
Smjehuljica 16.07.2007.
IvanaB
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la IvanaB » 30 sij 2008, 23:34

Dudley na Severovim stranicama pise da ih do daljnjega nema na trznicama; moze se naruciti dostava.
Princ šarmer 04.05.2004.
Smjehuljica 16.07.2007.
IvanaB
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la yra » 31 sij 2008, 00:01

:bye tanjabb, hvala!
3.12.2003.
20.5.2007.
29.9.2009.
http://il.youtube.com/watch?v=Rr39eyEVWr0
yra
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Dudley » 31 sij 2008, 00:11

Tanja bb, IvanaB, hvala :3srca
Vrtiguz
Dudley
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la tanjabb » 31 sij 2008, 15:10

IvanaB, super su i 4 zlicice.
Ti vec imas iskustvo prvog djeteta, a i ovdje na forumu si mogla procitati iskustva mnogih... stoga drzi se cinjenice ga je njoj mlijeko numero uno, a zlica ce joj se omiliti kad joj dodje klik u glavi. Nama je trebalo cca 3 tjedna da je poceo otvarat usta. Bio je, reklo bi se, vrlo nepovjerljiv prema zlici :mrgreen: .
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la Dudley » 31 sij 2008, 15:27

Eto mene na prijavak :mrgreen:

Danas je jeo još bolje i otvarao usta ko somić tako da je pojeo skoro cijelu staklenkicu (opet sam mu dala hipp, nisam se ufala onu s placa).

Poslije toga je samo malo htio pocicati, a jučer je dosta cicao. To bi značilo da je ovaj obrok danas skoro pa prihvatio i nije bio puno gladan nakon toga?

To je bilo jutros, i od tada je već nekoliko puta sisao pa ne znam trebam li mu već davati vodu ili žeđ i dalje utažuje kroz moje mlijeko?

I još samo nešto, da li da mu obavezno prokuhavam vodu, ili da mu dajem Janu?

:mah :3srca
Vrtiguz
Dudley
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la tanjabb » 31 sij 2008, 15:58

Jana je OK.
Vodu mu nudis uz obrok, kasnije sve dojenje.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PrethodnaSljedeća

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.