Sada je: 26 srp 2026, 18:10.

Tko pita, ne skita :)

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

Re: Tko pita, ne skita :)

PostPostao/la Maraja » 23 vel 2008, 19:07

Bas puno piski... A i nije da ona odbija da sisa, rado sisa ali kratko i manje puta.
Gledala sam joj jezik, jeste belicast ali nema naslaga. Svakako cu joj staviti daktanol gel (ne znam kako se kod vas zove).
Jeli normalno da je stolica kasasta?
I mislim da nema one klasicne grceve, vec se naguta vazduha pa je boli kad stuca i prducka. A i to nije stalno.
MIJAT - 26.04.2005.
KORINA - 05.01.2008.
Maraja
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la eli » 23 vel 2008, 19:33

bit će da se rano počela interesirati za okolinu. ako imaš prilike, tj. ako ti sin dozvoli, doji je na mirnom mjestu i prati koliko piški.
normalno je da neke bebe imaju gušću, druge rjeđu stolicu. ni mi odrasli nemamo isti metabolizam.
eli
Sveta krava

PostPostao/la Maraja » 23 vel 2008, 19:48

Svaka cast na ekspeditivnosti!!!!
Hvala :proljece
MIJAT - 26.04.2005.
KORINA - 05.01.2008.
Maraja
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la sandram » 24 vel 2008, 13:14

Opet ja :mrgreen:
Za 2,5 tjedna me ceka odlazak u Zg k lijecniku sa starijom curkom. Ne bih htjela voditi i Katju jer se planiramo vratiti u istom danu, a ona mi jos nije za tako dugu voznju u as, a i nije mi da bude s nama u bolnici. S njom ce kod nas ostati moja mama. Planiram izdojiti dovoljno mlijeka da bude pokrivena od ujutro u 6 do navecer oko 20 sati. Znaci, moram s izdajanjem krenuti koji dan ranije. U sto da pohranjujem mlijeko? Pretpostavljam da ga moram zamrznuti, za svaki obrok pojedinacno, ali kako onda mama da odmrzava? Sve za taj dan, samo za iduci obrok? I kako? U mikrovalnoj ili u posudi s toplom vodom?
Iskreno, frka me, jako se nadam da se poslije nece ljutiti na sisu i htjeti bocicu :(
Djeca nisu bojanke. Ne mozemo ih ispunjavati svojim omiljenim bojama.
sandram
pahuljica

PostPostao/la eli » 24 vel 2008, 14:55

u one male bočice od bioaktiva. podgrijati u mlakoj vodi (ne pretoploj da plastika ne počne otpuštati nezdarve spojeve). mikrovalnu ne koristim jer nije dokazano da na dugi rok ne šteti to mijenjanje molekula pod valovima.
jedan dan nije ništa, ali ne bi bilo loše da baki pripremiš i špricu i žlicu jer teško da će htjeti jesti iz bočice.
eli
Sveta krava

PostPostao/la ivana7997 » 24 vel 2008, 23:08

pazi na sebe za to vrijeme. izdajanjem ces, naravno, povecati proizvodnju, krenut ce ti curiti mlijeko vec nakon sat vremena, do navecer ce ti cice jako otvrdnuti. bilo bi dobro da imas mogucnost izdajanja. i listove kupusa za povratak.

ako ipak odlucis voditi malenu u zg, ja cu ti je cuvati dok budes u bolnici.
ivana7997
Abundija

PostPostao/la sandram » 08 ožu 2008, 08:41

Ivana, super si, hvala na pondi za cuvanje :) Ma, nije mi problem cuvanje, nego nikako ne bih zeljela da provede 7 sati u jednom danu u autosjedalici. Jos mi je premalena za to. Prekosutra pocinjem s akcijom skupljanja mlijeka :)
Nego, dodjoh nesto drugo pitati, jer malkice sam zbunjena. Citam po forumu da kada bebe ne sisaju po noci onim ritmom kao po danu da mamama (i to onima i koje doje puno duze nego ja) toliko nabreknu dojke da imaju osjecaj da ce explodirati i da curi na sve strane. Ja sam taj osjecala imala svega par puta i to u pocetku dojenja. Katja po danu papa na manje od svaka dva sata, po noci joj se zalomi da papa na svaka 3, nekada i 3,5 sata, ali meni cice uopce tako ne nabreknu, naprotiv, mekane su. Sad bi islo ono famozno pitanje jel to znaci da nemam mlijeka, ali vidim da ima, Katja papa i ima puna usta. Zasto ostanu mekane ako se razmak u odnosu na dan povecao? E, da, cice mi znaju tako reagirati jedino kada odem van iz kuce pa ih potrpam u grudnjak. Lastanice??
sandram
pahuljica

PostPostao/la eli » 08 ožu 2008, 10:53

sandram, ovako kako je kod tebe je školski. tvrde i bolne grudi nakon tri sata događaju se ako mliječni kanalići nisu dobro razrađeni, produkcija velika, a grudi male.
eli
Sveta krava

PostPostao/la sandram » 09 ožu 2008, 09:04

:)
Hvala, Eli. Ispada da pitam gluposti :oops: al kad ne znam.
sandram
pahuljica

PostPostao/la amie » 09 ožu 2008, 19:56

tvrde i bolne grudi nakon tri sata događaju se ako mliječni kanalići nisu dobro razrađeni, produkcija velika, a grudi male.

Ovo objasnjava moje dosadasnje mastitise :roll:
Moja Ena danju doji svaka 3.5 do 4 sata a navece je ta dojenja pokusala produziti na 5 i vise sati :shock: sto je rezultiralo groznim mastitisom, pa je sad dizem da u snu jede :dunno Ta dinamika od 4 sata nam objema savrseno pase... samo se pitam kako cu, sa ovakvom tendenicijom ka mastitisu , te razmake izmedju dojenja (ikad) produziti :roll:
Nadam se samo da ce se ti moji kanalici uskoro razraditi :roll:
Pahuljica E : 10.01.2008.
Mr. B : 21.04.2010.
amie
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la sandram » 09 ožu 2008, 20:17

A joj, Amie :hug Bas mi je zao, nisam znala da se boris sa mastitisima.

Danas sam pohranila prvu posudicu mlijeka u zamrzivac. Kupila sam Aventove posudica za cuvanje mlijeka. Super mi je sto se moze staviti direkt na izdajalicu i isto tako gore ide dirket duda pa nema nikakvog nepotrenog presipavanja i sl. Procitala sam da mlijeko moze promijeniti okus nakon sto se odledi, tj zagrije, pa me sada frka da nece htjeti.
sandram
pahuljica

PostPostao/la amie » 09 ožu 2008, 23:49

Hmmm, da... do sada sam imala mastitis tri puta... prvi put u porodilistu... drugi put u njenoj 4 sedmici (zbog skoka u razvoju) a treci prije dva dana :roll:
Nego, bas me zanima kako ce ti ici to s izdojenim mlijekom! Znas da ja pocinjem raditi u aprilu i moracu ostavljati izdojeno mlijeko za malenu... Aventovu pumpu i posudice imam, samo jos da cujem od tebe kakva su ti iskustva! Koliko mlijeka uspijes izdojiti uopste!?
amie
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la sandram » 10 ožu 2008, 00:25

Danas je prvo papala pa sam se onda krenula izdajati. Iz te sike iz koje je papala sam izdojila nekih 30ml pa sam presla na drugu sisu i izdojila jos nekih 60ml (aki tu nisam ispraznila skroz do kraja). I onda si brzo napravila caj za dojilje jer sam za dva sata trebala imati sisu na gotovs :mrgreen: Po onom principu da 750ml podjelis sa brojem podoja u 24h i dobijes otpriliku kolicinu koju beba popije, dosla sam do toga da malecka pije oko 60ml na svakih manje od dva sata. Zato me ne cudi sto nisam uspjela izdojiti vise. Kada sam izdajala za Anju, znaci za bebu koja nije nikada bila na siki, znala sam izdojiti po 150ml samo iz jedne sise, ali tu sam ponudu i potraznju uspostavljala ja, a ne beba.
sandram
pahuljica

PostPostao/la amie » 10 ožu 2008, 16:41

Hvala na objasnjenju :3srca
Mada, kako stvari stoje, ja tesko da cu izdojiti dovoljno za svoju gladnicu :mrgreen: Ona uredno pojede sve raspolozivo iz obje dojke :oops: mislim, ostane jako, jako malo, sto znam po tome sto sam se izdajala kad sam imala sve ove mastitise :dunno ostane max 10ml... jednom je prilikom bilo 20ml :| Dobro, za sad mi i ne odgovara jaca proizvodnja mlijeka, ali ne znam kako se organizovati kad pocnem raditi... jedino da izlazim s posla svaka 4 sata... al' ko bi znao kakva ce joj tad dinamika hranjenja biti :dunno bas me to opterecuje :roll:
amie
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la sandram » 10 ožu 2008, 18:04

Pa kada pocnes izdajati nakon klope, vise ce ti se mlijeka napraviti. Vidjet ces da ces uspjeti.
Mene je bas frka, ulovio me neki osjecaj krivice sto ce papati zamrznuto tj odmrznuto mlijeko, kao da ce jesti ne znam sto... :(
sandram
pahuljica

PostPostao/la amie » 10 ožu 2008, 18:18

Ma, papat ce tvoje mlijeko,a to je najbitnije :3srca Glavu gore, bice to sve ok, vidjeces :kiss Kad idete u Zg, za par dana pretpostavljam!?
Pusa za tvoje lutkice :kiss
amie
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la sandram » 10 ožu 2008, 18:21

U cetvrtak ujutro. Bas me neka tuga uhvatila zbog tog zamrzvanja.....
Bit ce i da hormoni jos divljaju, tjesim se.
sandram
pahuljica

PostPostao/la eli » 10 ožu 2008, 21:08

sandra, sretno u zg.

amie, kad se vraćaš na posao? o bebinoj dobi ovisi način kako se organizirati i kako si pomoći za izbjeći zastoje i mastitise.
eli
Sveta krava

PostPostao/la eli » 10 ožu 2008, 21:12

jao! tek sad vidim da se vraćaš na posao kad mala bude imala samo tri mjeseca.
najbolje je da se izdajaš na poslu. kako je izdajalica uvijek manje efikasna od bebe, preporučujem da se izdajaš barem u onim razmacima u kojim doma dojiš. ako ti izdajanje ide teško zbog slabog otpuštanja nabavi si sprej sa oxitocinom. on širi kanaliće i pomaže izlazak mlijeka. i nemoj nositi grudnjake sa žicom ili premale grudnjake. pritisak na grudi i područje oko njih zaustavlja protok (i mlijeka u žlijezdama i krvi i limfe).
eli
Sveta krava

PostPostao/la amie » 10 ožu 2008, 21:35

Hvala Eli :3srca U pravu si, pocinjem raditi kad Ena bude imala 3 i po mjeseca :roll:
S otpustanjem, na srecu, nemam problema, mlijeko prsti na sve strane! Vidis, kad si spomenula izdajanje na poslu, to bi znacilo da bih mlijeko izdojeno ujutro, mogla ostaviti za Enino popodnevno hranjenje, a ono izdojeno poslijepodne, za jutarnje hranjenje! Na pauzi svakako planiram ici kuci!
Ti si genije, meni to nije palo na pamet :oops: Sto ti je rec' dojilja u panici :mrgreen:
Hvala na savjetu, pokusacu onda tako!

Sandram :hug
amie
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la eli » 10 ožu 2008, 21:54

da, izdojeno mlijeko možeš sačuvati za kasnije. koliko dugo na kojoj temperaturi piše negdje na ovom pdf-u (i ja ću potražiti). postoje i mali pokretni frižiderčići za izdajalicu i mlijeko, ali možda je najbolje samo ga staviti u običan frgač koji vjerojatno imate na poslu.
super je što nemaš problema sa otpuštanjem i što se možeš izdojiti. to jako smanjuje šanse za zastoje i mastitise. sama znaš da trebaš paziti da se ne izdojiš previše i ne potakneš dodatnu produkciju.
možda ti je zgodnije na pauzi ne juriti doma, već da ti je donesu na dojenje. ne treba baš na posao, parkić je idealno rješenje dok je beba još mala.
ja sam se vratila na posao kad je moja imala sedam mjeseci i prvih par dana probala dojiti u parku, ali rezultat je bio beba koja se okreće, pušta sisu i ufekana mama. :oops:
onda sam sljedećih par mjeseci jurila doma i to me stvarno iscrpilo.
eli
Sveta krava

PostPostao/la amie » 11 ožu 2008, 13:07

Imamo frizider na poslu, tako da to nece biti problem :klanja Sto se tice odlaska kuci na pauzi, neposredno prije odlaska na porodiljsko, preselili smo se u novi stan koji je bukvalno na 5 minuta voznje kolima od mog ureda :naughty Kao sto vidis, mislila sam na sve :cool Salu na stranu, nadam se da ce to tako profunkcionisati, jer bih htjela provesti i malo vremena s malenom tokom dana, jer ipak radim do pola sest :roll: Mogu misliti kako ti je bilo stresno trcati kuci svaki dan, iskreno i ja racunam na to i unaprijed se trudim sebi objasniti da se ne smijem nervirati ni zbog africkog saobracaja, ni zbog duzine pauze, ni zbog hiljadu drugih stvari :roll: Vidjecemo kako ce to ici u praksi :dunno
amie
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la eli » 11 ožu 2008, 13:23

uh, da, kod vas je arfičko ljeto. :drink ali barem si sa autom. kod mene je bilo naše istarsko ljeto i brzog hoda 10 min do kuće oko 11h i u podne nazad 10 min jurišanja.
eli
Sveta krava

PostPostao/la ivana7997 » 14 ožu 2008, 09:51

sandra, vidim tamo na drugom topicu da je sve proslo super, bas mi je drago :3srca
ivana7997
Abundija

PostPostao/la sandram » 14 ožu 2008, 11:29

Ivana, bas sam se dosla pohvaliti da je akcija odvajanja od mame i skupljanja mlijeka prosla odlicno. Jako sam vesela zbog toga. Imala je moga mlijeka za sve obroke (iako je u podne dobila jednu bocicu adaptiranog jer se moja mama uplasila da nece biti za sve obroke,pa da joj kao ne daju adaptirano navecer jer ju frka, al ajd nema veze), a to znaci 6 pripremljenih posudica s mojim mlijekom (ona papa svaka dva sata) :) I sve je ferceralo, nije joj bio bed sto je bocica i sto je mlijeko zamrznuto pa odmrznuto. Sretna sam ko malo prase :)
Ivana, Eli, Amie, hvala na podrsci, puno mi je znacilo jer me bas bila uhvatila frka :vi
Jucer mi izdajanje nije islo najsjajnije,pretpostavljam zbog stresa, pa sada balansiram na nakom predmastiticnom stanju. Nocas sam ju puno stavljala na siku koja ima puno tvrdih, tvrdih kvrzica, jos sma ju i izdajanjem morala jutros isprazniti i nekako mislim da cu se uspjeti provuc :mrgreen:

Amie, i ti ces uspjeti, vidjet ces. Ma, skupa cemo mi to :)

A ja pocinjem vjerovati kako sam ipak mama koja uspjesno doji ovog puta :)
sandram
pahuljica

PostPostao/la ivana7997 » 14 ožu 2008, 11:32

pa naravno da si uspjesna! bravo!

a za kvrgice pokusaj s kupusom. i sto manje izdajanja sad kad vise neces spremati zalihe. znaci, ako je frka, izdojis samo malo. radije vise puta po malo nego do kraja.
ivana7997
Abundija

PostPostao/la amie » 14 ožu 2008, 11:56

Bas sam sretna sto je sve proslo tako dobro :3srca
Ivana me preduhitrila s savjetom o kupusu :mrgreen: Ja, dakle, kao iskusan borac protiv mastitisa, odajem svo duzno postovanje kupusu :mrgreen: Spasio me nebrojeno puta :klanja
Pusa :kiss
amie
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la nia » 17 ožu 2008, 20:55

E sad evo mene komplicirane....dakle mi smo se počeli isključivo dojit zadnjih tjedan i pol do sad je bilo izdajanje i tu i tamo adaptirano(jednom u tri ili četri dana)dakle ovo moje malo prase je počelo odbijat sisu,ujutro sisa najnormalnije,(noć spava od 22-7,30),ispada da kvalitetno sisa jedino kad je gladan ko vuk.. :mrgreen: hm..uhvati sisu pa je pusti,i tako sto puta ili uhvati par puta i neće okreće glavu,a isto to mlijeko hoće na bocu i adaptirano isto hoće,bit će da je lijen vuć ali kako ga natjerat a da ne plače od gladi....???Jel moguće da mu smeta neki okus od hrane jer ja već jedem sve redom(uključujući češnjak i sl.stvari)!!!Helpp
Paulo 20.11.2007.u 23,05
nia
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la eli » 17 ožu 2008, 21:08

sandra :3srca

nia, sumnjam da mu smeta okus mlijeka, jer više-manje jedeš isto što i ranije. djeca znaju reagirati odbijanjem klope na gorke i jake ukuse (šparuge, artičoki). prije bi rekla da mu se baš i ne da vuči ako nije stvarno gladan i postaje sve zainteresiraniji za okolinu pa zato pušta sisu, okreće se, mrmlja... probaj ga dojiti na mirnom i polumračnom mjestu, a ako neće, ne forsiraj, već mu ponudi za nekih pola sata.
si sigurna da plače od gladi? gladno zdravo dijete neće odbit klopu koja mu je pred nosom. :proljece
eli
Sveta krava

PostPostao/la ivana7997 » 17 ožu 2008, 21:09

ne bih rekla da je problem u okusu hrane, kazes i sama da izdojeno mlijeko hoce na bocicu. prije ce biti konfuzija bradavice, odnosno odbijanje dojke zbog drukcijeg nacina sisanja. rjesenje je ukidanje bilo koje dude i hranjenje iskljucivo na dojci. ako treba dodavati adaptirano, onda alternativnim nacinom - na kapaljku, salicu, zlicu ili onaj set za hranjenje na grudima.
ivana7997
Abundija

PrethodnaSljedeća

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.