Sada je: 17 tra 2026, 16:13.

Peticija za mjenjanje zakona / roditelj-njegovatelj

Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.

Moderator/ica: nadicab

Re: Peticija za mjenjanje zakona / roditelj-njegovatelj

PostPostao/la andrij » 13 ožu 2008, 01:47

Lidija je napisao/la:Bojim se da je po
rješavamo kako komu ?

Neće ići ... Kad se naljutim onda sam :baba
Ispunjen život moguć je unatoč mnogim neispunjenim željama.- D. Bonhoeffer
andrij
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la nadicab » 13 ožu 2008, 09:48

moja soc. radnica je rekla da su prvo bili jako restriktivni, a da su onda popustili i počeli davati taj status i onda kada se ne može isčitati iz Zakona da majka ima pravo na to. Kao da su dobili pismene preporuke kako da postupaju po pojedinim slučajevima.
Ja bih napravila da tražim taj status i postupala sa svojim djetetom kao da nemam taj status. Pa kada se oni predomisle, lako oni meni ukinu status
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la Lidija » 13 ožu 2008, 12:17

uz dodatak, za one koji daju otkaz da bi postali njegovatelji - nema više radnog mjesta ....
Lidija
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la nadicab » 13 ožu 2008, 12:55

ma, da, mislila sam da to već znaju roditelji jer smo trubili o tome. Ja zapravo govorim o NEZAPOSLENOM roditelju koji osobno nema što izgubiti.
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la andrij » 13 ožu 2008, 13:23

Je ... ali - s obzirom da su to rupe koje se koriste ... A čim koristiš rupu u zakonu onda si začepljen - jel da ?
andrij
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la ćile » 18 ožu 2008, 05:20

andrij je napisao/la:[quote="Lidija"

Mozda zato jer je prosla ponoc - ali ja nis ne kuzim sto si ovdje napisala :dunno

Mogla sam djetetu staviti još jednu alineju i dobiti status - al onda nema škole i to mi je pravnik socijalnog rekao.Takav je nepravedni zakon.

Danas čujem da je jedna mama U POSTUPKU I DA JE NISU ODBILI ZA status - mjenjala je papire djetetu , dijete joj ima autozam i ide po prilagođenom programu u posebnu grupu u redovnoj školi...Oće mi netko reć - jesam ja propuvala ili je ovo OPET PO PRINCIPU - rješavamo kako komu ?[/quote]

:5
Opet peticija?!
Zar nije Udruga Anđeli pokrenula i dobila ove izmjene pravilnika za roditelja njegovatelja?
Što? Sad ne valja????
Šta ste tražili to ste i dobili
Traži se kako kome trenutno treba, a onda se buni jer mu više to ne treba nego nešto drugo????
Dajte se uozbiljite!!!
ćile
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la faith » 18 ožu 2008, 08:17

Jučer sam čula da je jedna majka čije djete ide na Goljak u dnevnu bolnicu i u 9. mjesecu kreće u školu dobila rješenje za status njegovatelja i fakat sam se iznenadila.

nadicab je napisao/la:jučer razgovarala sa svojom soc. radnicom i pitam kako to da mama iz moje udruge je dobila status iako joj dijete ide u vrtić i soc. služba jeste upoznata s time?
Ona veli da su sada nova tumačenja da dijete smije ići do 12 sati tjedno u institucije (tkz povremeni boravak) Više od toga ne smije. Za sada

Koliko ja znam i u prvom razredu škole idu djeca više od 12 sati tjedno na nastavu :dunno , sad mi tek ništa nije jasno.
Shine as the light you are (dr. Eric Pearl).

Tražim ljude, što više ljudi, koji imaju neograničenu sposobnost uvjerenja da ne postoji nešto što je nemoguće učiniti (H. Ford).
faith
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la andrij » 18 ožu 2008, 12:48

ćile je napisao/la:Opet peticija?!
Zar nije Udruga Anđeli pokrenula i dobila ove izmjene pravilnika za roditelja njegovatelja?
Što? Sad ne valja????
Šta ste tražili to ste i dobili
Traži se kako kome trenutno treba, a onda se buni jer mu više to ne treba nego nešto drugo????
Dajte se uozbiljite!!!

Daj stani na loptu - preagresivna si i opet lupaš :baba

Tko je organizator peticije ? Anđeli nisu i što si pala toliko po Anđelima ?Osobno negativno iskustvo ili što?

I odgovor na mom blogu ti je - Pravobraniteljica je uputila zahtjev za očitovanjem pa nije dobila ništa !Oće reć da i ona nezna pisati žalbe?

Dvije godine čekam da riješe kupus ... Prema tome , čekala sam sasvim dovoljno , a da ću prijeć preko zatvaranja djeteta - neću.Nebi ni ti.

Meni su status ponudili kao uslugu jer je dvoje djece - ali neću. Želim to pitanje riješiti za sve majke sa dvoje djece ako imam prilike , kvalitetno.

Zato ne mjeri sve ljude po jednoj osobi ili po svom osobnom iskustvu !
andrij
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Sanja » 18 ožu 2008, 14:29

:cool U dosta stvari se slažem sa Čilom. Uostalom svak ima pravo na svoj stav.
Peticija?

Vrlo dobro znamo kako je to zafrkano.

Peticija za skračeno radno vrijeme još nije urdila konačnim rješenjem ,a napisali smo je 2005.
Da ne spominjem gosp. Turković koja je doslovno postala sama sebo odvjetnik koliko je radila na toj materiji,...a tek novaca potrošila!
Sanja
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la andrij » 18 ožu 2008, 16:49

Sanja je napisao/la::cool U dosta stvari se slažem sa Čilom. Uostalom svak ima pravo na svoj stav.
Peticija?

Vrlo dobro znamo kako je to zafrkano.

Peticija za skračeno radno vrijeme još nije urdila konačnim rješenjem ,a napisali smo je 2005.
Da ne spominjem gosp. Turković koja je doslovno postala sama sebo odvjetnik koliko je radila na toj materiji,...a tek novaca potrošila!

Nema od peticije nikakve koristi i dosadilo mi je to ponavljat. :whew
andrij
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Sandra028 » 18 ožu 2008, 18:08

cure, ja ustavri još uvijek ne kužim baš ništa.
čitam, netko je dobio status i dijete ide u školu, pa netko bi status ali onda dijete ne može u školu...
zašto je još na snazi zakon koji krši ustavna prava djece?
mene osobno hvata jeza od svega- djeca su mi slj.godine školski obveznici. ja sam već sad donijela odluku ne vraćati se na posao-znam da neću dobiti status,a i da ga dobijem pa da mi kažu da mi djeca ne mogu u školu sterala bi ih u ...no ja drugo ne vidim. ok, ostat ću bez 2000kn porodiljnog, naći ću nešto u slobodno vrijeme i čistiti, bilo što i neki novac namaknuti, ali bit ću itu da svoje troje djece s pp odvedem i dovedem iz škole.
meni druge nema. bar ne u sadašnjoj situaciji.
http://i267.photobucket.com/albums/ii29 ... no9pb5.jpg
+BRUNO, 10.05.2008.
"...Da te bar mogu poljubiti
Bez loših sjećanja na hladna proljeća
Bez slike stradanja
Što se baš na nas zalijepe..."
Sandra028
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Plava » 18 ožu 2008, 18:33

Sandra028 je napisao/la:cure, ja ustavri još uvijek ne kužim baš ništa.
čitam, netko je dobio status i dijete ide u školu, pa netko bi status ali onda dijete ne može u školu...
mene osobno hvata jeza od svega- djeca su mi slj.godine školski obveznici. ja sam već sad donijela odluku ne vraćati se na posao-znam da neću dobiti status,a i da ga dobijem pa da mi kažu da mi djeca ne mogu u školu sterala bi ih u ...no ja drugo ne vidim. ok, ostat ću bez 2000kn porodiljnog, naći ću nešto u slobodno vrijeme i čistiti, bilo što i neki novac namaknuti, ali bit ću itu da svoje troje djece s pp odvedem i dovedem iz škole.

Potpisujem te Sandra028 u potpunosti, jer ni meni više nije jasno tko ima pravo na šta.
plavi filozof.....
vrti mi se u glavi
"Ništa nije poput razgovora s nekim tko je u istom položaju!"
Rođendani moje djece- dani anđela
Plava
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la andrij » 18 ožu 2008, 18:34

Sandra028 je napisao/la:cure, ja ustavri još uvijek ne kužim baš ništa.

Draga mama ...Za svako dijete imaš pravo na 4 sata skraćenog radnog vremena.

Napiši dopis mininstarstvu zdravstva da ti se očituju jer to pravo dobivaš zbog bolesti djeteta.To traži jer će ti u socijalnom ( zbog malog broja majki sa dvoje i više djece PP reći da nemaš pravo i otpremiti te kući))

Isto pravo koje koristiš za jedno dijete imaš pravo i za drugo dijete - jer to nije tvoje pravo već pravo djeteta. :mah

I kad kažu šta se pokrenulo ...
andrij
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Sandra028 » 18 ožu 2008, 18:54

andrij, znam da imam pravo na 4 sata, no meni ta 4 sata ne pomažu- posao mi je u botincu- moram krenuti prije osam da bi stigla na posao, i tek sam oko tri doma- uz puno sreće, uz 4 sata rada :dunno
što se socijalnog tiče- ja koristim produženi porodiljni za svo troje- no gle čuda, vodi mi se samo za jedno. objašnjenje iz centra za socijalno- oni ne mogu drugačije, trojki naprosto nema, tj.nisu mi mogli izdati rješenje o korištenju prod.porodiljnog za svo troje nego samo za jedno. znači,ja kao mama trojčeka ne postojim,bar ne u segmentu produženog porodiljnog-moje plaće, a bogme mi se izgubilo u tome svemu i ostalo dvoje djece. kao da imam jedno dijete s pp, a ne troje- na stranu to što svo troje dobiva invalidninu i uvećan dd.
+BRUNO, 10.05.2008.
Bez slike stradanja
Sandra028
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la faith » 18 ožu 2008, 19:30

Sandra028 je napisao/la:što se socijalnog tiče- ja koristim produženi porodiljni za svo troje- no gle čuda, vodi mi se samo za jedno. objašnjenje iz centra za socijalno- oni ne mogu drugačije, trojki naprosto nema, tj.nisu mi mogli izdati rješenje o korištenju prod.porodiljnog za svo troje nego samo za jedno. znači,ja kao mama trojčeka ne postojim,bar ne u segmentu produženog porodiljnog-moje plaće, a bogme mi se izgubilo u tome svemu i ostalo dvoje djece. kao da imam jedno dijete s pp, a ne troje- na stranu to što svo troje dobiva invalidninu i uvećan dd.

I ja ovako, samo ja imam 2 djece s pp, drugi se nigdje u papirima ne vidi jer mogu koristiti to pravo samo za jedno dijete s pp.

Tražim ljude, što više ljudi, koji imaju neograničenu sposobnost uvjerenja da ne postoji nešto što je nemoguće učiniti (H. Ford).
faith
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Sandra028 » 18 ožu 2008, 19:50

faith, da nije žalosno bilo bi smiješno.
+BRUNO, 10.05.2008.
Bez slike stradanja
Sandra028
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la andrij » 19 ožu 2008, 02:07

Sandra028 je napisao/la:andrij, znam da imam pravo na 4 sata, no meni ta 4 sata ne pomažu- posao mi je u botincu- moram krenuti prije osam da bi stigla na posao, i tek sam oko tri doma- uz puno sreće, uz 4 sata rada :dunno
što se socijalnog tiče- ja koristim produženi porodiljni za svo troje- no gle čuda, vodi mi se samo za jedno. objašnjenje iz centra za socijalno- oni ne mogu drugačije, trojki naprosto nema, tj.nisu mi mogli izdati rješenje o korištenju prod.porodiljnog za svo troje nego samo za jedno. znači,ja kao mama trojčeka ne postojim,bar ne u segmentu produženog porodiljnog-moje plaće, a bogme mi se izgubilo u tome svemu i ostalo dvoje djece. kao da imam jedno dijete s pp, a ne troje- na stranu to što svo troje dobiva invalidninu i uvećan dd.

Pišite cure i onda pravac socijalna služba i stavite im papir na stol jer isto pravo pripada i jednom i drugom djetetu, a njih se ne tiče jel imate jedno, dvoje ili troje.

Uglavnom - ovo o dvoje i više treba hitno mjenjati jer je strašno da se na isti način tretira obitelj sa jednim djetetom PP ili sa više djece.
Svaka čast svakom - al nije isto!
andrij
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Lidija » 19 ožu 2008, 07:46

Pravo na dopust ili rad s polovicom rv je pravo roditelja, a ne pravo djeteta. Cisto da razjasnimo pojmove. Proistice iz zakona o radu koji propisuje radna prava.
Lidija
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la faith » 19 ožu 2008, 08:26

Lidija je napisao/la:Pravo na dopust ili rad s polovicom rv je pravo roditelja, a ne pravo djeteta. Cisto da razjasnimo pojmove. Proistice iz zakona o radu koji propisuje radna prava.

Da, tako je meni soc. radnica i objasnila.

faith
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la andrij » 19 ožu 2008, 11:49

Lidija je napisao/la:Pravo na dopust ili rad s polovicom rv je pravo roditelja, a ne pravo djeteta. Cisto da razjasnimo pojmove. Proistice iz zakona o radu koji propisuje radna prava.

Da ali ga roditelj ostvaruje na osnovu prava djeteta na pojačanu skrb .

Zakon je jasan- jer ako ti to pripada za jedno dijete - zašto ti ne pripada i za drugo dijete.- A pripada ti.

Ja se neću razjašnjavat oko ovoga - Ista prava koja ti pripadaju za jedno dijete imaš pravo i za drugo dijete.
To što oni tumače zakone kako im padne na pamet nije moj problem.
andrij
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Plava » 19 ožu 2008, 13:35

Ne kužim Andrij, pa nemožeš istovremeno ostvariti pravo na dvije polovice radnog vremena, jer kad to zbrojiš onda je to puno radno vrijeme. Mislim da to ipak nije logično. Tako sam ja npr rodila 3 dijete koje je sa pp i bila na rodiljskom do 3 godine za treće dijete, pa nisam onda mogla koristiti i naknadu za dopust do 7 godine istovremeno. Ako i ostvariš pravo kako jedna osoba može to iskoristiti za blizance? Možda bi mogao tata ostvariti za jedno dijete a mama za drugo, a što bi onda bilo za trojke i četvorke...? Meni to zvuči vrlo nelogično, neznam....... :dunno
plavi filozof.....
vrti mi se u glavi
Plava
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Sandra028 » 19 ožu 2008, 14:10

plava, nelogično je, no ope ostaje pitanje gdje su djeca- dvojkice, trojke- i takve mame? mislim kad se u jednoj trudnoći donese na svijet dvoje ili troje djece. i uz to je dvoje ili troje djece s pp :dunno
+BRUNO, 10.05.2008.
Bez slike stradanja
Sandra028
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la andrij » 19 ožu 2008, 15:16

Plava je napisao/la:Ne kužim Andrij, pa nemožeš istovremeno ostvariti pravo na dvije polovice radnog vremena, jer kad to zbrojiš onda je to puno radno vrijeme. Mislim da to ipak nije logično. Tako sam ja npr rodila 3 dijete koje je sa pp i bila na rodiljskom do 3 godine za treće dijete, pa nisam onda mogla koristiti i naknadu za dopust do 7 godine istovremeno. Ako i ostvariš pravo kako jedna osoba može to iskoristiti za blizance? Možda bi mogao tata ostvariti za jedno dijete a mama za drugo, a što bi onda bilo za trojke i četvorke...? Meni to zvuči vrlo nelogično, neznam....... :dunno

Moj upit

Na osnovu djetetove bolesti mami se priznaje 4 satno radno vrijeme.

Na osnovu toga - ima li mama pravo i za svoje drugo bolesno dijete
zatražiti preostalih 4 sata .

A djeca bi tada imala sve što im i pripada - od škole i ostalog ....jer
uopće nije bitno imam li jedno ili dvoje djece - ako to pravo ostvarujem
na osnovu djetetove bolesti...

Jesam li upravu ?

Odgovor pravnika

Da,. tako bi trebalo biti.
No da bi bili potpuno sigurni i zaštićeni od bilo čijeg voluntarizma, zatražite od ministarstva zdravstva pisano tumačenje i onda ste sigurni da Vam nitko ne može drugačije protumačiti zakon.
andrij
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Plava » 19 ožu 2008, 15:38

Nisam rekla da nisi u pravu, samo mi to zvuči nelogično. Dali si ti ostvarila to pravo? Kako onda ostvaruju za treće dijete (ako govorimo o 8 sati radnog vr.)? Kakve veze ima s tim Ministarstvo zdravstva kad naknada neide od njih. :mah
plavi filozof.....
vrti mi se u glavi
Plava
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la andrij » 19 ožu 2008, 17:54

Plava je napisao/la:Nisam rekla da nisi u pravu, samo mi to zvuči nelogično. Dali si ti ostvarila to pravo? Kako onda ostvaruju za treće dijete (ako govorimo o 8 sati radnog vr.)? Kakve veze ima s tim Ministarstvo zdravstva kad naknada neide od njih. :mah

Znaš što je nelogično ....da majka sa dvoje ne postoji ...sa troje još manje.

Zato se zakoni i tumače kao da jedno dijete u pitanju ... pa se po tom istom mjeri i majci sa dvoje i više :|

Nije u pitanju tko ti isplaćuje naknadu već tko je vezan tim zakonom .
andrij
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Plava » 19 ožu 2008, 18:34

andrij je napisao/la:
Plava je napisao/la:Dali si ti ostvarila to pravo? Kako onda ostvaruju za treće dijete (ako govorimo o 8 sati radnog vr.)?

Znaš što je nelogično ....da majka sa dvoje ne postoji ...sa troje još manje.

Zato se zakoni i tumače kao da jedno dijete u pitanju ... pa se po tom istom mjeri i majci sa dvoje i više :|

Još mi probaj odgovoriti na ona gore pitanja, onda će mi valjda biti jasno :oops:
plavi filozof.....
vrti mi se u glavi
Plava
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la andrij » 19 ožu 2008, 19:45

Plava je napisao/la:Nisam rekla da nisi u pravu, samo mi to zvuči nelogično. Dali si ti ostvarila to pravo? Kako onda ostvaruju za treće dijete (ako govorimo o 8 sati radnog vr.)? Kakve veze ima s tim Ministarstvo zdravstva kad naknada neide od njih. :mah

Ma ja pitala za sebe i dobila ovaj odgovor.

Ne radim - al nađem posao i idem doma ako mi ovi iz ministarstva potvrde .Pa mi je i pravnik sa socijalnog rekao da sam upravu i moja socijalna radnica - al ne znaju oni kako ću ja do tog prava.Pa ja pitala Vesnu Škare Ožbolt i ona mi rekla komu da se obratim.

Budem im napisala o čem se radi - pa neka mi odgovore.

Problem je u tumačenjima ... sve nam se tumači za jedno dijete.Pa i status njegovateljice možeš ostvariti samo za jedno dijete - drugo ne postoji ...

Pisala ja i pravobraniteljici za djecu , pa mi je rekla da će se pozabavit malo i sa ovim problemom dvojčeka i trojčeka .

O naknadi - pa plaća ti ide pola od poslodavca pola od države koliko sam ja skontala - ovako bi valjda sve dobila od države i djeca bi išla u školu .
andrij
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Plava » 19 ožu 2008, 20:48

Ako ti to ostvariš, ja plaćam pizzu. A stvarno , stvarno mi se jede neka dobra pizza. :naughty
plavi filozof.....
vrti mi se u glavi
Plava
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Sandra028 » 19 ožu 2008, 21:13

pisala i ja pravobraniteljici.
+BRUNO, 10.05.2008.