Sada je: 12 kol 2026, 12:29.
Moderator/ica: nadicab

.
martina mama je napisao/la:U cetvrtak, 3. travnja u Splitu, tvrdjava Gripe odrzava se Akademski razgovor o zivotu s djetetom s posebnim potrebama.
tribinu organizira Hrvatska akademska udruga. Cilj tribine je pokrenuti raspravu u o svemu sto tisti obitelji s djecom s pp. Pozivaju se svi zainteresirani roditelji na sudjelovanje na tribini. Tribinu ce moderirati prof Mirjana Nazor i don Ivan Grubisic. Pozvana sam da i ja ispricam svoju pricu. Uglavnom, ovo nam je prilika da se vidimo i da razgovaramo o izazovima na koje svaki od nas nailazi na svom putu.
Pocetak tribine je u 20h. dodjite!!!!

martina mama je napisao/la:teta mirjana nazor je prijateljica moje amme. ja sam ti s njom uvijek izmjenjivala knjige, clanke i sve sto bih nasla. zena je stvarno super. otkad imam martu, s njom sam izmjenjivala literaturu iz podrucja psihologije, a stalno se nesto dopisujemo. ona je clan Hrvatske akademske udruge s don grubisicem i drze tribine cetvrtkom. tribine su na razne teme pa sam joj ja predlozila da jednu posvete i djeci s pp. cilj tribine nije da dodju strucnjaci i tarlahaju kako je ovdje sve super, nego da ljudi popust nas ovdje izmijene misljenja, iskustva. nije neki veliki korak, ali je prilika da se javnost upozna s cinjenicom da u splitu ima puno obitelji s djecom s pp i da se cuje i njihov glas. teta mirjana ce dati jedan kratki uvod, ja cu ispricati svoje sikustvo i jos jedna mama. nije cilj da sad mi tamo drzimo predavanje, nego da se razvije diskusija.
ovih dana se malo pripremam da tamo ne tarlaham. mislim kratko ispricati nasu pricu i kako ej sve teklo. ono sto mislim posebno naglasiti je moje vidjenje zdravstvene skrbi u slucaju moje kceri, integracija djece s pp u normalni vrticki sustav, integracija u skolu, zakonski okviri i nepostojanje sustavnog educiranja roditelja. bilo bi lijepo da me nadopunite jer svaki od nas, ima specificna iskustva, iako svi zajedno uocavamo nedostatke koje sam izvukla.
obavijestila sam andjele, srce, udrugu za zastitu prava pacijenata, mamu koja vodi udrugu djece s down sindromom. ima li jos netko koga mogu obavijestiti?

.

...a one curke sa kojima sam bila su curke udruge "Anđeli" 

martina mama je napisao/la:moj dojam je isto da split spava zmiski san, da nas se malo cuje. ima tu malo linosti svake od nas. pohvalne su inicijative postojecih udruga, ali nekako je moj dojam da se oko nekih bitnih stvari moramo drugacije organizirati. tribine mogu biti mjesto na kojima cemo rasciscavati zajednicke nam teme i probleme, ali bez doprinosa svakoga od nas, grad se nece maknit s mista. ja isto mislim da nije split takva rupa na svirali da se neke stvari ne mogu mijanjati, ali mi roditelji to izgleda moramo gurati. nesto se moze guurati kroz projekte udruga, a nesto nekim drugim putevima.
teta mirjana je zadovoljna cinjenicom da su na razgovor stvarno dosli oni koje bi se trebalo cuti i da je sve proteklo kako je proteklo. ideja je da za peti mjesec iskristaliziramo neku malo uzu temu i da organiziramo tribinu. naravno da su vasi prijedlozi dobrodosli kao i sudjelovanje.

ćile je napisao/la:mislim da bi bilo dobro,čak i poželjno ako bi nekako mogli animirati prosvjetne djelatnike da dođu i sudjeluju u diskusiji.Oni su ključ neuspjeha, kao i stručni suradnici u školama.(pri tom mislim i na djelatnike i stručne suradnike u vrtićima).Bez njih i njihovog osvješćivanja o stanju, mi možemo diskutirati godinama, a ne postići ništa ili jako malo.Uz njihovu podršku bi se dalo mnogo. Onda možemo i gurati i pritiskati više instance.Kako ih animirati?????Možda početi od prof. Nazor pa preko nje,za početak. Ne znam?
Složit ćete se da mi sve ono što se reklo na tribini već dobro znamo (osim mama koje se tek suočavaju s problemima)Tako da mi se čini da bi trebalo krenuti dalje, dakle na osvješćivanjem u prvom redu ljudi koji "ne prihvačaju našu djecu u institucijama države", pa onda i na svekoliku javnost.

Državni ured - Nansi Ivanišević - prva stepenica u županiji Splitsko dalmatinskoj

ćile je napisao/la:Državni ured - Nansi Ivanišević - prva stepenica u županiji Splitsko dalmatinskoj
Nju nema potrebe zvati. Znaš zašto?
Zato što je uopće ne zanimaju djeca sa posebnim potrebama. I znaš zašto još?
Ona je politička funkcija. Ona nema nikakve ingerencije ništa promijeniti, a to je ni ne zanima.To ti je iz mog iskustva.
Tražila sam razgovor kod nje barem dvadeset puta. I primila me je ona ali mi je svaki put rekla da se nije pripremila. Ona nema pojma niti jednu točku zakona o školstvu, a da ne govorimo o nečem drugom( bože sačuvaj kakve inicijative)
Ja sam mislila da se animiraju učiteljice, defektolozi, psiholozi iz škola koji direktno rade sa našom djecom.Bolje bi bilo reći koji su najbliže našoj djeci, o radu je diskutabilno pričati.Njima treba razbiti famu o djeci kao o velikom problemu.Njih treba nekako osvijestiti, a ove političke strukture je onda lakše, kad je baza pripremljena. A nama baza prima djecu u školu i donosi mišljenje o nastavku školovanja.
Još jedna zanimljiva stvar.Znate li ljudi tko nam piše rješenja u županijskom uredu o nastavku školovanja za našu djecu?
Ekonomista, zamislite ekonomist po struci piše rješenja, piše sudbinu našoj djeci.Odnosno ona prepiše mišljenje stručne službe škole, i tako napiše rješenje,a onda ona,moram reći ,tuka Nansi to potpiše.
I još mi kaže kako ona zna zakon?????
Kad se malo bolje isčitaju ta napisana rješenja, pravno, se mogu srušiti skoro pa sva. Niti jedno nije napisano pravno valjano.Koma.

andrij je napisao/la:
Hehehehehe pa zato sam i tila nju treba zvat ... da stane pred roditelje - pa da je čisto upitam - čime se ona inače bavi na poslu i koja je uloga njezinog radnog mjesta

martina mama je napisao/la:znam da smo svi ljuti na nefunkcioniranje sustava, ali ruznim rijecima i napadima tipa kucka i ostalo, necemo nista rijesiti. .....ali ono sto mi sebi kao ljudi ne smijemo dozvoliti je da budemo prosti, agresivni jer to moze samo odbiti sve nase inicijative.
ja nekako mislim da treba biti pametniji, svojim radom, okupljanjem, aktivnostima pokazati da znamo sta nasu djecu pripada, da smo napravili sve sta je u nasoj moci da im to osiguramo. netko od tih ljudi je ipak covjek i odreagirat ce. i u zagrebu stvari ne idu bas glatko. evo, projekt asistent je zapravo izgurao puz. za prvu djecu su se sami organizirali, nasli skole u kojima ce to proci, nasli asistente, isfinacirali i onda dosli gradu da im pomogne.

Zadnje ti je bilo da sam zvala njenu stranku u središnjici u Zg . Obećali su da će nešto poduzeti. Ja tražila da je se makne sa tog mjesta jer ,ne da ne radi ništa, nego radi štetu svima nama.Vidjet ćemo šta će biti. [/quote]ćile je napisao/la:

za sve dogovoreno, za sav trud, za hladnu glavu 

Plava je napisao/la: ne vjerujem da ćemo mi mame bilo što uspjeti promjeniti.

Natrag na Djeca s teškoćama u razvoju
Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.