Sada je: 12 kol 2026, 19:34.

Tribina - Zivot s djetetom s posebnim potrebama

Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.

Moderator/ica: nadicab

Tribina - Zivot s djetetom s posebnim potrebama

PostPostao/la martina mama » 31 ožu 2008, 02:26

U cetvrtak, 3. travnja u Splitu, tvrdjava Gripe odrzava se Akademski razgovor o zivotu s djetetom s posebnim potrebama.

tribinu organizira Hrvatska akademska udruga. Cilj tribine je pokrenuti raspravu u o svemu sto tisti obitelji s djecom s pp. Pozivaju se svi zainteresirani roditelji na sudjelovanje na tribini. Tribinu ce moderirati prof Mirjana Nazor i don Ivan Grubisic. Pozvana sam da i ja ispricam svoju pricu. Uglavnom, ovo nam je prilika da se vidimo i da razgovaramo o izazovima na koje svaki od nas nailazi na svom putu.

Pocetak tribine je u 20h. dodjite!!!!
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

Re: Tribina - Zivot s djetetom s posebnim potrebama

PostPostao/la faith » 31 ožu 2008, 07:13

Žao mi je da ste mi tako daleko, ali očekujem puni izvještaj od mmame :mah .
Shine as the light you are (dr. Eric Pearl).

Tražim ljude, što više ljudi, koji imaju neograničenu sposobnost uvjerenja da ne postoji nešto što je nemoguće učiniti (H. Ford).
faith
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la andrij » 31 ožu 2008, 09:40

martina mama je napisao/la:U cetvrtak, 3. travnja u Splitu, tvrdjava Gripe odrzava se Akademski razgovor o zivotu s djetetom s posebnim potrebama.

tribinu organizira Hrvatska akademska udruga. Cilj tribine je pokrenuti raspravu u o svemu sto tisti obitelji s djecom s pp. Pozivaju se svi zainteresirani roditelji na sudjelovanje na tribini. Tribinu ce moderirati prof Mirjana Nazor i don Ivan Grubisic. Pozvana sam da i ja ispricam svoju pricu. Uglavnom, ovo nam je prilika da se vidimo i da razgovaramo o izazovima na koje svaki od nas nailazi na svom putu.

Pocetak tribine je u 20h. dodjite!!!!

Eto mene - ako ikako budem mogla ...
Ispunjen život moguć je unatoč mnogim neispunjenim željama.- D. Bonhoeffer
andrij
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la noddy » 31 ožu 2008, 12:37

I ja ću nastojati doći.
noddy
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Sanja » 31 ožu 2008, 19:37

Ja dolazim.
Prof Nazor sam slušala danas na radio Splitu žena se čini odličan stručnjak.

Martina mama vidimo se!
usput kako si došla do te ekipe?'
Sanja
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la martina mama » 31 ožu 2008, 23:34

teta mirjana nazor je prijateljica moje amme. ja sam ti s njom uvijek izmjenjivala knjige, clanke i sve sto bih nasla. zena je stvarno super. otkad imam martu, s njom sam izmjenjivala literaturu iz podrucja psihologije, a stalno se nesto dopisujemo. ona je clan Hrvatske akademske udruge s don grubisicem i drze tribine cetvrtkom. tribine su na razne teme pa sam joj ja predlozila da jednu posvete i djeci s pp. cilj tribine nije da dodju strucnjaci i tarlahaju kako je ovdje sve super, nego da ljudi popust nas ovdje izmijene misljenja, iskustva. nije neki veliki korak, ali je prilika da se javnost upozna s cinjenicom da u splitu ima puno obitelji s djecom s pp i da se cuje i njihov glas. teta mirjana ce dati jedan kratki uvod, ja cu ispricati svoje sikustvo i jos jedna mama. nije cilj da sad mi tamo drzimo predavanje, nego da se razvije diskusija.
ovih dana se malo pripremam da tamo ne tarlaham. mislim kratko ispricati nasu pricu i kako ej sve teklo. ono sto mislim posebno naglasiti je moje vidjenje zdravstvene skrbi u slucaju moje kceri, integracija djece s pp u normalni vrticki sustav, integracija u skolu, zakonski okviri i nepostojanje sustavnog educiranja roditelja. bilo bi lijepo da me nadopunite jer svaki od nas, ima specificna iskustva, iako svi zajedno uocavamo nedostatke koje sam izvukla.
obavijestila sam andjele, srce, udrugu za zastitu prava pacijenata, mamu koja vodi udrugu djece s down sindromom. ima li jos netko koga mogu obavijestiti?
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la andrij » 01 tra 2008, 01:21

martina mama je napisao/la:teta mirjana nazor je prijateljica moje amme. ja sam ti s njom uvijek izmjenjivala knjige, clanke i sve sto bih nasla. zena je stvarno super. otkad imam martu, s njom sam izmjenjivala literaturu iz podrucja psihologije, a stalno se nesto dopisujemo. ona je clan Hrvatske akademske udruge s don grubisicem i drze tribine cetvrtkom. tribine su na razne teme pa sam joj ja predlozila da jednu posvete i djeci s pp. cilj tribine nije da dodju strucnjaci i tarlahaju kako je ovdje sve super, nego da ljudi popust nas ovdje izmijene misljenja, iskustva. nije neki veliki korak, ali je prilika da se javnost upozna s cinjenicom da u splitu ima puno obitelji s djecom s pp i da se cuje i njihov glas. teta mirjana ce dati jedan kratki uvod, ja cu ispricati svoje sikustvo i jos jedna mama. nije cilj da sad mi tamo drzimo predavanje, nego da se razvije diskusija.
ovih dana se malo pripremam da tamo ne tarlaham. mislim kratko ispricati nasu pricu i kako ej sve teklo. ono sto mislim posebno naglasiti je moje vidjenje zdravstvene skrbi u slucaju moje kceri, integracija djece s pp u normalni vrticki sustav, integracija u skolu, zakonski okviri i nepostojanje sustavnog educiranja roditelja. bilo bi lijepo da me nadopunite jer svaki od nas, ima specificna iskustva, iako svi zajedno uocavamo nedostatke koje sam izvukla.
obavijestila sam andjele, srce, udrugu za zastitu prava pacijenata, mamu koja vodi udrugu djece s down sindromom. ima li jos netko koga mogu obavijestiti?

Zvali su me baš danas iz "Anđela" hoću li ići ... Inače mi je ovo jedan jako težak period u životu - a djeca su hvala Bogu sa druge strane toliko odjednom krenula naprijed da sam se pravo zamislila :3srca
andrij
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la andrij » 01 tra 2008, 18:58

Jel mogu fotkat ?
andrij
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Plava » 01 tra 2008, 21:24

I ja bi došla da ste bliže, čekat ću tvoj izvještaj martina mama :mah
plavi filozof.....
vrti mi se u glavi
"Ništa nije poput razgovora s nekim tko je u istom položaju!"
Rođendani moje djece- dani anđela
Plava
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la martina mama » 02 tra 2008, 01:37

znaci, moram se i urediti. dovest cemo i martu jer je ona sa susreta terapijskih pasa zavoljela predavanja. zanima me kakoc e izdrzati. malo slazem sta da kazem i sve me vise hvata panika da odavno nisam govorila u javnosti. ne bih htjela ispasti nadrkana baba koja za sve vice ne valja. pokusat cu prvo istaknuti pozitivne primjere pa onda drvlje i kamenje.

sluzit cu se i vasim primjerima (naravno pozitivnim). lidija, mislim malo i o puzevim aktivnostima kao pozitivnom primjeru roditeljske inicijative i rezultatima. organiziranje roditelja i medjusobno educiranje- primjer nadicinog prirucnika o nedonoscetu, dinkicev i irenin o down sindromu, ima li jos koji. koristit cu i credo podrske kao lajtmotiv. mislim da vazi za svu djecu s pp, a ne samo za mentalnu retardaciju.
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la faith » 02 tra 2008, 06:35

Ma odradit ćeš ti to odlično, meni si izgledala vrlo smireno i lijepo si govorila na onoj reportaži tako da vjerujem da će i ovo proći u najboljem redu. Šaljemo vibre da uspiješ reći sve što želiš i onako kako želiš :3srca .

Tražim ljude, što više ljudi, koji imaju neograničenu sposobnost uvjerenja da ne postoji nešto što je nemoguće učiniti (H. Ford).
faith
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la andrij » 03 tra 2008, 23:39

Bila ...poslije pišen .. :3srca
andrij
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la martina mama » 04 tra 2008, 01:17

Evo kratkog izvjesca iz moje perspektive:
dakle, unatoc ruznom vremenu, skupilo nas se i vise nego sto sam ocekivala. Jako mi je drago da moje izlaganje nije bilo kao predavanje, nego poticaj da svaka od vas isprica svoje probleme. Drago mi je da je bilo roditelja s djecom raznih poteskoca. Dosli su nam i Andjeli, i Downici i Srce i nase forumske mame andrij, sanja jablanka i mama iz splita (ako sam koga izostavila, <nek se prijavi) nekako mi je promaklo poslati papir, a htjela sam zapisati sve brojeve telefona (one cije brojeve nisam zapisala, nek mi posalju na pp). Nadam se da je ovo pocetak inicijative o udruzivanju jer svak za se nece nista napraviti. ja cu srociti neko kratko izvjesce i pokusati sazeti izlaganja mama pa cu poslati u grdski ured za skolstvo kao i u onaj zupanijski. drago mi je da je bila defektologica koja radi s lastavicama i jedina teta defektolog.

Hvala Hrvatskoj akademskoj udruzi i teti mirjani nazor sto su nam omogucili da se sastanemo i bar pokusamo reci sto nas tisti. u splitu nas se premalo cuje.
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la faith » 04 tra 2008, 16:33

Super :3srca

faith
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Sanja » 04 tra 2008, 19:00

Bilo je dobro. Jelena je ljepo govorila. Bilo je smišno, kako se nikad nismo upoznale ja sila u prvi red, a Jele se misli jeli ovo Jablanka ili nije. Hehe
Po ekipe sa foruma nisam osobno upoznala do sinoč. Ali po načinu govora sam sve prepoznala.
A Marta je zakon. :vi
Sanja
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la andrij » 06 tra 2008, 15:28

Malo sam se raspisala o Tribini , a tekst je na blogu :mrgreen:

Inače - Mislim da bi ovakvo nešto trebalo biti tek početak jer je činjenica da Split spava - a ja ne vjerujem da u Splitu nema dobrih ljudi osjetljivih na ova pitanja , koji mogu pomoći da se mnoga pitanja riješe. :3srca

Inače , onaj djedica šta je sjedio do mene je predsjednik udruge za autizam u Splitu, a ta udruga spava godinama :baba ...a one curke sa kojima sam bila su curke udruge "Anđeli" :3srca
andrij
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la martina mama » 07 tra 2008, 00:31

moj dojam je isto da split spava zmiski san, da nas se malo cuje. ima tu malo linosti svake od nas. pohvalne su inicijative postojecih udruga, ali nekako je moj dojam da se oko nekih bitnih stvari moramo drugacije organizirati. tribine mogu biti mjesto na kojima cemo rasciscavati zajednicke nam teme i probleme, ali bez doprinosa svakoga od nas, grad se nece maknit s mista. ja isto mislim da nije split takva rupa na svirali da se neke stvari ne mogu mijanjati, ali mi roditelji to izgleda moramo gurati. nesto se moze guurati kroz projekte udruga, a nesto nekim drugim putevima.
teta mirjana je zadovoljna cinjenicom da su na razgovor stvarno dosli oni koje bi se trebalo cuti i da je sve proteklo kako je proteklo. ideja je da za peti mjesec iskristaliziramo neku malo uzu temu i da organiziramo tribinu. naravno da su vasi prijedlozi dobrodosli kao i sudjelovanje.
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la ćile » 07 tra 2008, 21:17

martina mama je napisao/la:moj dojam je isto da split spava zmiski san, da nas se malo cuje. ima tu malo linosti svake od nas. pohvalne su inicijative postojecih udruga, ali nekako je moj dojam da se oko nekih bitnih stvari moramo drugacije organizirati. tribine mogu biti mjesto na kojima cemo rasciscavati zajednicke nam teme i probleme, ali bez doprinosa svakoga od nas, grad se nece maknit s mista. ja isto mislim da nije split takva rupa na svirali da se neke stvari ne mogu mijanjati, ali mi roditelji to izgleda moramo gurati. nesto se moze guurati kroz projekte udruga, a nesto nekim drugim putevima.
teta mirjana je zadovoljna cinjenicom da su na razgovor stvarno dosli oni koje bi se trebalo cuti i da je sve proteklo kako je proteklo. ideja je da za peti mjesec iskristaliziramo neku malo uzu temu i da organiziramo tribinu. naravno da su vasi prijedlozi dobrodosli kao i sudjelovanje.

mislim da bi bilo dobro,čak i poželjno ako bi nekako mogli animirati prosvjetne djelatnike da dođu i sudjeluju u diskusiji.Oni su ključ neuspjeha, kao i stručni suradnici u školama.(pri tom mislim i na djelatnike i stručne suradnike u vrtićima).Bez njih i njihovog osvješćivanja o stanju, mi možemo diskutirati godinama, a ne postići ništa ili jako malo.Uz njihovu podršku bi se dalo mnogo. Onda možemo i gurati i pritiskati više instance.Kako ih animirati?????Možda početi od prof. Nazor pa preko nje,za početak. Ne znam?
Složit ćete se da mi sve ono što se reklo na tribini već dobro znamo (osim mama koje se tek suočavaju s problemima)Tako da mi se čini da bi trebalo krenuti dalje, dakle na osvješćivanjem u prvom redu ljudi koji "ne prihvačaju našu djecu u institucijama države", pa onda i na svekoliku javnost.
ćile
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la andrij » 07 tra 2008, 21:37

ćile je napisao/la:mislim da bi bilo dobro,čak i poželjno ako bi nekako mogli animirati prosvjetne djelatnike da dođu i sudjeluju u diskusiji.Oni su ključ neuspjeha, kao i stručni suradnici u školama.(pri tom mislim i na djelatnike i stručne suradnike u vrtićima).Bez njih i njihovog osvješćivanja o stanju, mi možemo diskutirati godinama, a ne postići ništa ili jako malo.Uz njihovu podršku bi se dalo mnogo. Onda možemo i gurati i pritiskati više instance.Kako ih animirati?????Možda početi od prof. Nazor pa preko nje,za početak. Ne znam?
Složit ćete se da mi sve ono što se reklo na tribini već dobro znamo (osim mama koje se tek suočavaju s problemima)Tako da mi se čini da bi trebalo krenuti dalje, dakle na osvješćivanjem u prvom redu ljudi koji "ne prihvačaju našu djecu u institucijama države", pa onda i na svekoliku javnost.

Državni ured - Nansi Ivanišević - prva stepenica u županiji Splitsko dalmatinskoj
andrij
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la ćile » 08 tra 2008, 21:21

Državni ured - Nansi Ivanišević - prva stepenica u županiji Splitsko dalmatinskoj

Nju nema potrebe zvati. Znaš zašto?
Zato što je uopće ne zanimaju djeca sa posebnim potrebama. I znaš zašto još?
Ona je politička funkcija. Ona nema nikakve ingerencije ništa promijeniti, a to je ni ne zanima.To ti je iz mog iskustva.
Tražila sam razgovor kod nje barem dvadeset puta. I primila me je ona ali mi je svaki put rekla da se nije pripremila. Ona nema pojma niti jednu točku zakona o školstvu, a da ne govorimo o nečem drugom( bože sačuvaj kakve inicijative)
Ja sam mislila da se animiraju učiteljice, defektolozi, psiholozi iz škola koji direktno rade sa našom djecom.Bolje bi bilo reći koji su najbliže našoj djeci, o radu je diskutabilno pričati.Njima treba razbiti famu o djeci kao o velikom problemu.Njih treba nekako osvijestiti, a ove političke strukture je onda lakše, kad je baza pripremljena. A nama baza prima djecu u školu i donosi mišljenje o nastavku školovanja.
Još jedna zanimljiva stvar.Znate li ljudi tko nam piše rješenja u županijskom uredu o nastavku školovanja za našu djecu?
Ekonomista, zamislite ekonomist po struci piše rješenja, piše sudbinu našoj djeci.Odnosno ona prepiše mišljenje stručne službe škole, i tako napiše rješenje,a onda ona,moram reći ,tuka Nansi to potpiše.
I još mi kaže kako ona zna zakon?????
Kad se malo bolje isčitaju ta napisana rješenja, pravno, se mogu srušiti skoro pa sva. Niti jedno nije napisano pravno valjano.Koma.
ćile
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la andrij » 08 tra 2008, 23:32

ćile je napisao/la:

Nju nema potrebe zvati. Znaš zašto?
Zato što je uopće ne zanimaju djeca sa posebnim potrebama. I znaš zašto još?
Ona je politička funkcija. Ona nema nikakve ingerencije ništa promijeniti, a to je ni ne zanima.To ti je iz mog iskustva.
Tražila sam razgovor kod nje barem dvadeset puta. I primila me je ona ali mi je svaki put rekla da se nije pripremila. Ona nema pojma niti jednu točku zakona o školstvu, a da ne govorimo o nečem drugom( bože sačuvaj kakve inicijative)
Ja sam mislila da se animiraju učiteljice, defektolozi, psiholozi iz škola koji direktno rade sa našom djecom.Bolje bi bilo reći koji su najbliže našoj djeci, o radu je diskutabilno pričati.Njima treba razbiti famu o djeci kao o velikom problemu.Njih treba nekako osvijestiti, a ove političke strukture je onda lakše, kad je baza pripremljena. A nama baza prima djecu u školu i donosi mišljenje o nastavku školovanja.
Još jedna zanimljiva stvar.Znate li ljudi tko nam piše rješenja u županijskom uredu o nastavku školovanja za našu djecu?
Ekonomista, zamislite ekonomist po struci piše rješenja, piše sudbinu našoj djeci.Odnosno ona prepiše mišljenje stručne službe škole, i tako napiše rješenje,a onda ona,moram reći ,tuka Nansi to potpiše.
I još mi kaže kako ona zna zakon?????
Kad se malo bolje isčitaju ta napisana rješenja, pravno, se mogu srušiti skoro pa sva. Niti jedno nije napisano pravno valjano.Koma.

Hehehehehe pa zato sam i tila nju treba zvat ... da stane pred roditelje - pa da je čisto upitam - čime se ona inače bavi na poslu i koja je uloga njezinog radnog mjesta :mrgreen:
andrij
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la ćile » 09 tra 2008, 14:38

andrij je napisao/la:
Hehehehehe pa zato sam i tila nju treba zvat ... da stane pred roditelje - pa da je čisto upitam - čime se ona inače bavi na poslu i koja je uloga njezinog radnog mjesta :mrgreen:

Nema kome je nisam prijavila, nikakve koristi.Nikako je maknuti sa tog mjesta.
Zadnje ti je bilo da sam zvala njenu stranku u središnjici u Zg . Obećali su da će nešto poduzeti. Ja tražila da je se makne sa tog mjesta jer ,ne da ne radi ništa, nego radi štetu svima nama.Vidjet ćemo šta će biti.
Ali ovaj pročelnik ureda nije loš čovik.Samo te kučke Dijana Palac i ona ekonomistica šta nam piše rješenja neće da ga izvješćuju o svemu . Pa ti on pojma nema šta mu se u uredu događa.One ti njemu prosljeđuju informacije koje one hoće a ne sve.A ja došla i do njega pa da vidiš kako se počelo micat s mista.
On ti je inače iznad Nansi. Nije ona bog ima nekog i poviše nje, samo šta ljudi ne znaju.
ćile
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la martina mama » 09 tra 2008, 14:52

znam da smo svi ljuti na nefunkcioniranje sustava, ali ruznim rijecima i napadima tipa kucka i ostalo, necemo nista rijesiti. gospodja nansi ivanisevic je obavijestena i pozvana na tribinu. nije se odazvala. ja pripremam neki sazetak pa cu joj ga poslati. mozda procita, a mozda i ne, ali ono sto mi sebi kao ljudi ne smijemo dozvoliti je da budemo prosti, agresivni jer to moze samo odbiti sve nase inicijative.
ja nekako mislim da treba biti pametniji, svojim radom, okupljanjem, aktivnostima pokazati da znamo sta nasu djecu pripada, da smo napravili sve sta je u nasoj moci da im to osiguramo. netko od tih ljudi je ipak covjek i odreagirat ce. i u zagrebu stvari ne idu bas glatko. evo, projekt asistent je zapravo izgurao puz. za prvu djecu su se sami organizirali, nasli skole u kojima ce to proci, nasli asistente, isfinacirali i onda dosli gradu da im pomogne.
mi smo u dalmaciji uvijek malo skloni govoriti i svi znamo sta bi se trebalo.
ne zelim reci da niste u pravu, ali mislim da agresijom nitko nije dobio nista. mozda nasu djecu neke stvari nece ni docekati i mozda ce sve proci mimo njih, ali mi danas moramo raditi za dobro djece koja dolaze. netko je i za nas radio. silom necemo nista napraviti. to je moje skromno misljenje. ne bih htjela da me netko dozivljava kao nadrkanu majku djeteta s poteskocama iako to pocesto jesam. frustriana sam zbog nefunkcioniranja sustava. frustrirana sam zbog toga sto mislim da za provedbu puno stvari treba malo dobre volje i ljudskosti, a toga nazalost nema. ono sto ne mogu i necu je ici glavom kroz zid jer vecinu energije koju imam trebam za svoju kci.
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la IRENA » 09 tra 2008, 15:04

martina mama je napisao/la:znam da smo svi ljuti na nefunkcioniranje sustava, ali ruznim rijecima i napadima tipa kucka i ostalo, necemo nista rijesiti. .....ali ono sto mi sebi kao ljudi ne smijemo dozvoliti je da budemo prosti, agresivni jer to moze samo odbiti sve nase inicijative.
ja nekako mislim da treba biti pametniji, svojim radom, okupljanjem, aktivnostima pokazati da znamo sta nasu djecu pripada, da smo napravili sve sta je u nasoj moci da im to osiguramo. netko od tih ljudi je ipak covjek i odreagirat ce. i u zagrebu stvari ne idu bas glatko. evo, projekt asistent je zapravo izgurao puz. za prvu djecu su se sami organizirali, nasli skole u kojima ce to proci, nasli asistente, isfinacirali i onda dosli gradu da im pomogne.

Martinamama - potpisujem sve, a posebice quotano.
Jan 1999. i Vito 2003. i Gita 2008.
IRENA
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Margot » 09 tra 2008, 15:39

ćile je napisao/la:
Zadnje ti je bilo da sam zvala njenu stranku u središnjici u Zg . Obećali su da će nešto poduzeti. Ja tražila da je se makne sa tog mjesta jer ,ne da ne radi ništa, nego radi štetu svima nama.Vidjet ćemo šta će biti. [/quote]

Ovakvih metoda se ni Staljin ne bi posramio. :whew
samozvana špijunka
Margot
konkavna

PostPostao/la martina mama » 09 tra 2008, 16:28

ono sto se na neki nacin na tribini iskristaliziralo je:
- da moramo biti uporniji u integraciji nase djece u vrtic. nije dovoljno da se za svako dijete trazi teta koja ga hoce primiti. cilj je da svako dijete ide u najblizi vrtic. naravno da dijete necu upisati u najblizi vrtic ako ga tamo nece, ali to je neki dugorocni cilj. mi smo ti koji moramo pritiskati sustav da nam to omoguci.
- da Centar za autizam ne funkcionira ili funkcionira slabo- dugorocno raditi na tome da se svako dijete zbrine i u vrijeme skolskih praznika kako bi roditelji mogli ostvariti svoje pravo na rad
- izgurati da Split odobri ulazak asistenata u skolski sustav- prvo naci ljude koji ce nam biti asistenti, onda pritiskati da asistenti udju u redovne skole, kasnije i u specijalne (da asistenta dobije ne samo dijete s motorickim poteskocama, vec i djeca s intelektualnim poteskocama, djeca s problemima u ponasanju)

Ja sam osobno zainteresirana za projekt asistent. dogovorila sam s mamom iz udruge za down sindrom da zajednicki idemo prema zupanijskom uredu za prosvjetu. ono sto mi moramo odraditi (istina da nije nas zadatak, ali je za dobro nase djece) je naci asitente, naci cak nacin da se prva djeca isfinanciraju i onda doci u ured gospodje ivanisevic. ne mogu ja zeni doci i vikati kako ona ne radi svoj posao jer da to moje dijete pripada po zakonu. jednostavno mislim da nece proci.

Jedna od iducih tribina ce biti upravo na jednu od gore nabrojanih tema. upirat cu da nam se pojave ljudi koji su nadlezni za te resore, ali mislim da je nase drustvo u takvom stanju da mi roditelji moramo gurati prije svih.

Mama djevojcice s downom koja ide u skolu spinut je upravo to i naglasila: "Mi smo prvi zastupnici svoje djece" U sustavu koji ne funkciomnira, moramo pokazati vise mudrosti, naci ljude koji ce nas razumjeti. nece uvijek ici lako, nece nam sve proci, ali to je jedini put kako pokrenuti stvari.
svaki put kad sam sebi dozvolila da se iznerviram, sam zapravo izgubila, moja kci je izgubila. iako je sve kako je, na svim pozicijama stoje neki ljudi. oni su prije svega ljudi bez obzira sto se na pozicije jos uvijek dolazi prema podobnosti.
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Dabilly » 09 tra 2008, 16:34

bravo :3srca za sve dogovoreno, za sav trud, za hladnu glavu :band
"You're weird.
I like you."
Dabilly
ko lampica za bor

PostPostao/la Plava » 09 tra 2008, 21:02

Martina mama slažem se sa onim što si napisala, ali ja nisam sposobna za sve to, isfrustirana sam od glave do pete, imam troje djece, muža, oca , i ako bog da uskoro ćemo dobiti i psa,. Kod frizera sam zadnji put bila na badnjak.... Po vlastitom gradu se više neznam kretati.. Muka mi je od stalnog pritiskanja različitih ureda koji ne rade svoj posao., i da nisam počela prijetiti i glumiti luđaka nebi moj sin još bio u vrtiću. A sad se još moram boriti i sa tetama..... ma znaš što ću ti reči DOSTA mi je svih tih tribina jer iskreno ti kažem ne vjerujem da ćemo mi mame bilo što uspjeti promjeniti. Čitav svoj život pomažem drugima, svima oko sebe i šire, i trudim se da nikome ne odmognem ako mu nemogu pomoći, a sada kad ja trebam svu moguću pomoć bilo financijsku, prijateljsku, psihijatrijsku, zdravstveno, nikoga više nema. I sada kad čitam sve te tvoje riječi i rečenice, SLAŽEM SE s tobom ali ja to više nemogu, jednostavno nemogu. Čemu služe svi ti razno razni uredi, dobrotvorne udruge i sl ?
plavi filozof.....
vrti mi se u glavi
"Ništa nije poput razgovora s nekim tko je u istom položaju!"
Rođendani moje djece- dani anđela
Plava
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Lidija » 09 tra 2008, 21:54

Plava je napisao/la: ne vjerujem da ćemo mi mame bilo što uspjeti promjeniti.

Ja vjerujem da samo MI mozemo nesto promijeniti. Nitko to nece napraviti umjesto nas. I uvjerila sam se da se moze mijenjati. Presporo za nas, ali mijenja se.
Lidija
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la IRENA » 09 tra 2008, 22:26

Mislim da sam nakon ohoho godina (hic - godina- majko moja) po prvi puta kvotala tekst i napisala samo "potpisujem" - inace to zaista ne radim (bar se ne sjecam a i skroman broj mojih postova u cca 8 godina ide tome u prilog :mrgreen: ) No eto, danas sam to napravila (u nedostatku vremena) na post martinemame...
Zato jer sam imala potrebu da iz svog iskustva "dam glas" za "hladnu glavu ", za razgovor , za suradnju, za "diplomatski pristup"...Kad god sam isla srcem a ne glavom to se obilo o glavu mom djetetu.. Imam tu srecu da poznajem mame poput Lidije, Nadiceb, Dinkic... jer i ja ponekad pokleknem da svoje frustracije ( a ima ih uhhhh) iskazem ljutnjom, ruznim rijecima ili .. suzama... Ali , onda sam od njih naucila ( i od nekih drugih "starijih", iskusnijih mama....)kako stvari zapravo ferceraju...
To, jednostavno, ne pali. Osim da se ja ispusem ( a moje dijete izvisi..).
Stvari se mijenjaju... Zasigurno ne brzinom kojom bismo mi htjele (htjeli)... i zasigurno ne bez nas koji smo najzainteresiraniji da se mijenjaju... I dijelim Lidijino misljenje da se BEZ NAS nece ni mijenjati.. I da NITKO to nece uciniti umjesto nas...
Mozemo se pitati "cemu razni Uredi i Povjerenstva i Uprave" . i pozivati ih na prvo suradnju i partnerstvo.. ...a potom i na odgovornost..
Po meni, ne mozemo se pitati "cemu Udruge" ukoliko sami unutar njih ili uz njih ne djelujemo..na ovaj ili onaj nacin.. ako ih dozivljavamo kao "produzenu ruku" sustava .. jer one to nisu.. one su upravo instrument kroz koji mozemo / moramo djelovati...
Moja isprika sto je ovo posve "off topic".
Splitu zelim da se puno pametnih mama ( i pokoji tata ) a ima vas.. ujedine i rade dalje ( i kroz tribine .. i kroz Udruge.. i kroz privatne kontakte.. i kroz kontakte s gradskim vlastima...vrticima....skolama...) .. stvari mogu ici na bolje...
Jan 1999. i Vito 2003. i Gita 2008.
IRENA
Ovisna sam
Ovisna sam

Sljedeća

Natrag na Djeca s teškoćama u razvoju

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.