Sada je: 13 kol 2026, 01:36.

kreativna terapija

Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.

Moderator/ica: nadicab

kreativna terapija

PostPostao/la martina mama » 02 tra 2008, 15:26

prosli tjedan u slobodnoj je renato baretic imao interview s bracnim parom koji je doselio na ciovo. ono sto je meni upalo u oko je da je zena radila kao kreativni terapeut po svijetu gdje su zivjeli jer je muz bio diplomata.
ovjde je slala ponude u raznorazne institucije i centre u splitu i okolici i nudila im da ce volontirati, ali nitko nije imao interesa.
ne budi luda, napisala mail bareticu i on mi poslao broj zene.
uglavnom, kreativna terapija je terapija glazbom, plesom i dramskim izrazavanjem. radi se kao nadomjesna terapija kod osoba s pp, a cilj joj je ostvarivanje bolje veze izmedju duha i tijela osoba s pp, kao i povecanje sampopuzdanja. terapije se rade grupno i individualno. rade se i s roditeljima djece s pp. to je koliko sam razumjela.
kako je ovo mala sredina, skuzile smo da smo se mi vec upoznale na nekim tango radionicama. u utorak nam dolazi u posjet upoznati martu.

jeste li kad culi za ovu vrstu terapije? ima li netko zainteresiran? udruge posebice kroz svoje programe i aktivnosti?
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

Re: kreativna terapija

PostPostao/la lea.marijela » 02 tra 2008, 17:20

Martina mama JAAAA! sam zainteresirana ! Daj molin te napiši više o tome, tko, šta, kako. Da li postoji dobna granica da se djete uključi u to? Može li se to negdje u Zgb. Moja Lea je luda za glazbom , A ja se cjeli život bavim raznim vrstama plesova. To bi bilo super stvar za obje. :3srca
LEA 0,870 - 2006 / DOMINIK 2003 / NIKA 2001 /
lea.marijela
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la azaleja » 02 tra 2008, 19:05

Kreativna terapija predstavlja upotrebu umjetnosti - likovno-vizualno izražavanja, glazbu, ples, dramu, lutkarstvo.....u psihoterapeutske svrhe.
Vani je to toliko razvijeno područje da su glazboterapeuti, plesni terapeuti, art-terapeuti... priznati psihoterapeuti koji rade sa različitim populacijama....no tu kod nas stvari treba uzeti s oprezom, jer kod nas postoji svega nekoliko licenciranih, a to znači educiranih art-terapeuta, jedan možda dva glazboterapeuta i to je to, jer u Hrvatskoj, a i u SI Europi nema još formalnih edukacija izuzev seminara, tako da treba dobro provjeriti. Ja imam postdiplomski i dosta kongresa i seminara iz kreativnih terapija i ne usuđujem se prozivati kreativnim terapeutom jer niti imam supervizora niti zadvoljavam kriterije postavljene od strane vanjskih asocijacija. Sa djecom će se još dosta nas prihvatiti posla, kao što je već i slučaj u Zagrebu (nekolicina centara nudi razne terapije) no za rad s roditeljiam potrebno je i dodatna diploma iz psihoterapije.
Da ne duljim upoznata sam sa tim područjem u HR i "skromnom"zajednicom koja to pokušava kod nas približiti, no nikad nisam čula za ženu koju spominjete :dunno
azaleja
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Lidija » 02 tra 2008, 21:38

MI suradjujemo sa zenom (zavrsila je glazbenu akademiju) koja vodi nase glazbene RADIONICE prema Orff-u. Iako je zavrsila punooooo edukacija i zavrsava postdiplomski na ERF-u, ne pada joj na pamet nazivati se terapeutom, niti ono sto radi zvati terapijom. Ona s mojim klincem komunicira ritmom, tonom, melodijom, pokretom .... Klinci uzivaju, opustaju se, uce, .... i mi zadovoljni. Ona se dosta primila posla i ucenja o i sa djecom s teskocama, ali ponavljam koliko god imalo i terapeutskog ucinka - taj program nazivamo radionicom i gustamo.
Lidija
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la MaMi » 02 tra 2008, 22:58

azaleja, molim te, objasni mi kako netko tko radi muzikoterapiju je priznati psihoterapeut. Koliko ja znam psihoterapija je definirana jednim pojmom, a muzikoterapija drugim. I, koliko mi je poznato, muzikoterapija se može koristiti kao jedno od sredstava liječenja osoba s duševnim poremećajem ali to nije psihoterapija. Molim te, pojasni mi. S obzirom da je pitanje van teme, možda je bolje pp. :bye

lidija, čitala sam o radionicama koje spominješ i pitala bih te nešto. Moje dijete je gluho, da li bi takva terapija imala ikakva smisla za njega? Ptome mislim, naravno, na vibracije i pokret s obzirom da mu zvuk ništa ne znači. :bye
21 gram
MaMi
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la martina mama » 03 tra 2008, 02:55

ja ovo i nisam shvatila kao nesto sto bi marti napravilo revoluciju. zena se zove mejrema reuter. studriala je medicinu, ali se prebacila na glumu i diplomirala. radila je kao profesor na americkom sveucilistu u kairu, a kasnije kao kreativni terapeut u egiptu, bangladesu i libiji, gdje je zivjela sa svojim suprugom. mene je zaintrigiralo da mi je tako blizu, a da ne saznam sto radi. znat cu malo vise kad vidim kako to izgleda i s njom budem razgovarala licem u lice. ovako telefonom je to sto sam pohvatala.
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la faith » 03 tra 2008, 10:42

Martinamama, ovo je odlična prilika ako gospođa bude mogla raditi s djecom na području oko Splita, kreativna terapija je odličan način da se djeca razvijaju kroz ugodu, tj. kroz nešto što stvarno vole i uživaju u tome. Molim te javi nam kako je bilo na razgovoru, mene to jako zanima jer već par godina učim različite metode muzikoterapije, a niti art terapija mi nije strana. Na žalost, stvarno je istina da je na našem prostoru to sve u povojima ali važno je krenuti od nečega. :mah

Samo da nadodam, muzikoterapija je potrebna i gluhoj djeci, oni "čuju" muziku drugačije i potrebno im je pružiti to iskustvo. Moj učitelj sviranja na Gongu ima jako lijepa iskustva baš sa gluhom djecom, pronaći ću stranice o tome pa ću staviti link. :mah
Shine as the light you are (dr. Eric Pearl).

Tražim ljude, što više ljudi, koji imaju neograničenu sposobnost uvjerenja da ne postoji nešto što je nemoguće učiniti (H. Ford).
faith
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la martina mama » 03 tra 2008, 11:49

moja ideja je bila da martu ukljucim u neku aktivnost vezanu uz glazbu i ples jer ona to jako voli. sad kad preselimo u split, vodit cu je na latin u klub u kojemu smo mi plesali. tu radi nasa trenerica i ljudi koji su s nama plesali. svih ih znam i sbvi znaju martu tako da ce ju bez obzira na njenu nespretnost, primiti i ukljuciti u grupu.
vidjet cu kako ce joj se ovo svidjeti. ova zena je s nama isla na neke tango radionice i meni se dopala onako kao osoba. ja nisam imala pojma da se time bavila dok nije osvanulo u novinama. naucit ce me neke vjezbice disanja i pokazati mi neke stvari koje mozemo raditi kod kuce. u utorak dolazi kod nas u posjatu kao neka prijateljica koju dugo nismo vidjeli. razgovarat ce s nama, a marti ce ponuditi kosaru s instrumentima. kaze da je vazno napraviti opservaciju. nadam se da ce sve skupa rezultirati martinim otvaranjem.
drzite mi fige.
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Plava » 03 tra 2008, 11:59

jedva čekam da nam javiš iskustva i doživljaje.... :3srca
plavi filozof.....
vrti mi se u glavi
"Ništa nije poput razgovora s nekim tko je u istom položaju!"
Rođendani moje djece- dani anđela
Plava
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la azaleja » 03 tra 2008, 13:45

azaleja, molim te, objasni mi kako netko tko radi muzikoterapiju je priznati psihoterapeut. Koliko ja znam psihoterapija je definirana jednim pojmom, a muzikoterapija drugim. I, koliko mi je poznato, muzikoterapija se može koristiti kao jedno od sredstava liječenja osoba s duševnim poremećajem ali to nije psihoterapija. Molim te, pojasni mi.

Postoji nekoliko relevantnih studija iz literature o utjecaju glazbe i zvuka na fizičke i psihološke karakteristike čovjeka koje stvaraju bitan teorijski temelj na području medicinskih, terapijskih, rehabilitacijskih i edukacijskih znanosti. Fizički i psihološki procesi su vrlo blisko povezani te su fizički osjećaji doživljaji psiholoških reakcija, i obrnuto, psihološki odgovori su povezani s fizičkim podražajima. U svjetski priznatim asocijacijama glazboterapije, art-terapije i terapeut u tom području mora imati diplomu iz psihoterapije i paralelno s time onu iz glazbe, ples i sl. Fakulteti su koncipirani na postdiplomskoj razini - ne dvogodišnjoj, nego trogodišnjem usavršavanju iz navedenog i nakon toga mojraju imati do 200 sati pod supervizijom da bi bili terapeuti. U tretmanima nisu samo "duševni" bolesnici nego su danas obuhvažena sva područja u zdravstvu - glazboterapija, plesna terapija i art terapija se korite kod HIV pacijenata, ovisnika, poremećaja prehrane, Alzheimerove b., Parkinsonove., Down sy, autizam......
Ono što trentuno kod nas postoji je nekoliko divnih ambicioznih ljudi koji provode "radionice" sa terapijskom svrhom.
Lidija veliki pozdrav i pusa divnoj Kseniji
azaleja
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la soma » 03 tra 2008, 14:01

Da kod nas postoje takvi fakulteti i smjerovi i toliki broj edukovanih ljudi u tom podrucju imalo bi smisla insistirati na samoj edukaciji, diplomi i tome da li je neko na nivou i dostojan datog zvanja. Medjutim u ovim prilikama vazi pravilo daj sta das, i ja bih licno, da sam u St, svakako iskoristila sve sto ta zena moze da pruzi (a nesto sigurno moze, ne bi trebalo da pogorsa stanje).
Marta, obavezno javi kad budete probali...mislim da nekada par ljudi koji su entuzijasti mogu ipak mnogo da pomognu...

Da, i super ti je ta ideja za ples...i moja djeca idu na nesto slicno...kod nasih prijatelja...nemaju one pojma sa plesom, ali toliko su sretne i toliko se trude kad su tamo da im to nikada ne bih uskratila...
Da imam profesionalne terapeute vjerovatno bih birala njih, ali ovako bolje je i ovo nego nista...
Ima ona stara narodna, pruzi se koliko se mozes pokriti...pa tako i mi radimo na ovim prostorima...
soma
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Plava » 03 tra 2008, 14:46

Lidija je napisao/la:MI suradjujemo sa zenom (zavrsila je glazbenu akademiju) koja vodi nase glazbene RADIONICE prema Orff-u. Iako je zavrsila punooooo edukacija i zavrsava postdiplomski na ERF-u, ne pada joj na pamet nazivati se terapeutom, niti ono sto radi zvati terapijom. Ona s mojim klincem komunicira ritmom, tonom, melodijom, pokretom .... Klinci uzivaju, opustaju se, uce, .... i mi zadovoljni. Ona se dosta primila posla i ucenja o i sa djecom s teskocama, ali ponavljam koliko god imalo i terapeutskog ucinka - taj program nazivamo radionicom i gustamo.

Lidija, koji su uvijeti da bi moje dijete krenulo kod vas u udrugu na te radionice. Mene to jako zanima, pogotovo zato što on stvarno ali stvarno obožava muziku i ples ......
plavi filozof.....
vrti mi se u glavi
Plava
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la lea.marijela » 03 tra 2008, 15:05

Martina mama jesam ja to dobro shvatila da si se bavila latinom il sam nešto krivo shvatila. Mam me štrecnulo i vratilo natrag u prošlost. Ja sam se prije nego sam upoznala muža bavila natjecateljski latinoameričkim plesovima (PK STELA).Svakako pratim kak će proč posjeta :bye
LEA 0,870 - 2006 / DOMINIK 2003 / NIKA 2001 /
lea.marijela
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Plava » 03 tra 2008, 15:53

I moja klinceza ide na rekreativni ples u Fredi, obzirom da je veća za dve glave od svih klinaca ide sa odraslima. Mislim da joj to super dođe, popravila je držanje i sretna je tamo.
plavi filozof.....
vrti mi se u glavi
Plava
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la MaMi » 03 tra 2008, 16:50

azaleja, ja tupim svoje a radi bolje informiranosti. Dakle, u duševne poremećaje spada svšto si nabrojala osim HIV-a, a i oni imaju duševnih poremećaja. Nema nikakvih znakova navoda jer je to tako prema DSM-u i MKB-u.
21 gram
MaMi
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la azaleja » 03 tra 2008, 17:15

MaMi - moj previd...kreativne terapije se provode i sa onkološkim bolesnicima najčešće sa ženama sa karcinomom dojke (ovo čak i kod nas), no i drugim skupinama, sa ženama i djecom žrtvama zlostavljanja
azaleja
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la martina mama » 04 tra 2008, 01:28

azaleja, tvoje su informacije jako vrijedne jer pojasnjavas bas stvari za nas koji smo pali s marsa. sad znam sto cu pitati zenu. znam da je zavrsila glumu, a di je i kako postala terapeut, to ju nisam pitala. moze li kreativna terapija skoditi marti?
leamarijela, mi smo plesali u pk mirela u splitu. plesali smo u raznim klubovima, ali smo trenirali uvijek s mirelom ako ju poznas. ona vec neko vrijeme nije u plesu. mozda samo sudi koji put jer je na porodiljnom. pk stella, to je kod barca i renate? kad si se prestala natjecati? mi smo zadnju sezonu plesali 2000g. eh, bas lijepa vremena, ali iz ove perspektive mi se cini kao neki zivot prije ovog zivota.
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la azaleja » 04 tra 2008, 07:39

Martina mama :mah - kreativne terapije nikome ne škode, dapače kroz različite medije pronalaze načine komunikacije - izražavanja sa osobom, tako da Martica može samo dobiti. Ono što sam ja samo htjela naznačiti da se danas mnogo ljudi smatra hrabrim krenuti u to područje kao terapeuti bez dovoljno znanja i iskustva :dunno
Kao osoba koja radi sa djecom s pp ja sam za njihovo uključivanje u razne terapijske radionice jer kod većine djece se može dobiti mnogo na raznim područjima (komunikacija, ispoljavanje emocija, smanjivanje stereotipija, razvijanje sheme tijela, snižavanje agresivnih oblika ponašanja....), no treba naći osobu koja zna što radi.
azaleja
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Mammamia » 04 tra 2008, 11:07

Martina mama, javi kako je prošlo. Malo mi je daleko ići u Split, ali me zanima sve to. Ako bi nas bilo više zainteresiranih, bi li ona možda došla u Zadar?
Mihaela, Margarita i Antonija
Mammamia
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Plava » 04 tra 2008, 11:56

Ljudi pa gdje se to može u metropoli, mene interesira sve što može koristiti. Lidija daj molim te ako stigneš piši mi odgovor na moje pitanje (gore postavljeno) na pm. :3srca
plavi filozof.....
vrti mi se u glavi
Plava
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Lidija » 04 tra 2008, 12:16

Naše radionice krenut ce za dva-tri tjedna. Posljednji namjestaj stize u udrugu ovih dana. U principu su namijenjene clanovima udruge, odnosno u slucaju puno zainteresiranih postoji lista prvenstva. kako trenutno nemamo projektno financiranje niti jedne od radionica oslonit cemo se na dobru volju izvoditelja. Koliko djece cemo moci obuhvatiti - jos ne znam. Ovisi o grupama, velicini grupa koje cemo morati odrediti ovisno o potrebama i statusu djece.
Lidija
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la martina mama » 09 tra 2008, 13:37

evo ovako, malo sam jos u soku jer nam je marta jucer priredila show kakav odavno nismo od nje dozivjeli. ja sam se prethodno dogovorila sa zenom da cemo marti reci da ce doci jedna teta na kavu koju mi nismo dugo vidjeli i da ce donijeti neke instrumente koje marta ako hoce moze pogledati. marta se odmah pocela protiviti jer ja njoj nikad ne lazem i nisam bas dobra, ali eto, ovo mi je izgledalo kao bezazlena laz. odmah kad je zena dosla, marta se stala buniti i vikati da ova ode ca. kad je vidjela da ne pali, stala je sve zesce i zesce protestirati.
ja sam za to vrijeme sa zenom razgovarala, ucila me neke pjesmice i tehniku tapkanja koju ce koristiti meni i svima nama. za to vrijeme marta je ludovala, pljucala me, nasrtala da sta ja ovu zenu ne potjeram. zanala se ona tako ponasati kad je bila skroz mala. to sam onda pripisivala njenoj nemogucnosti kretanja, ali odavno nije ovako reagirala.
zena je isto bila sokirana i zapravo rekla kako marta nema problema s motorikom nego s ponsanjem i kako mi moze pomoci da joj postavimo granice. kasnije se marta smirila i zainteresirala za instrumente. do kraja je bila jedno umiljato dijete koje lijepo i radosno suradjuje.
ja sam znala da nas to odghajanje ceka. ja to sve nekako polako i dobro nam ide, ali ovo mi je iznenadjenje na kvadrat. ne znam sta da radim. ono sto je ova meni predlozila je nesto kao super nanny. bojim se i zbog martine epilepsije i da tu ne pobrkamo stvari. s druge strane sam svjesna da ona moze i da mora nauciti da se ovakvi ispadi ne smiju dogadjati.
ima opet jos nesto, a to je da nama do sada nitko bas nije o ponasanju vodio racuna. uvijek su neki drugi prioriteti i svi su svjesni da je marta razmazena, ali da to ponekad koristi. ja se tu borim koliko mogu, ali me ovakve scene zapravo podsjete da sam mozda na krivom putu.
vidjet cu, razgovarat cu sa defektologicom malo o ovome. sta vi mislite?
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la JednomCuPostatiMama » 09 tra 2008, 14:25

:hug vidis da ste se na kraju skompale :mrgreen: kiss M, :kiss
JednomCuPostatiMama
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la MAJA Skopje » 09 tra 2008, 18:27

Martina mama evo procitah kako ste prosli. I sta da ti kazem, osim da smo svi mi malo popustili u odgoju i da smo dobili ipak razmazenu djecu. Al ako je to cjena sta da se radi to je to. Sve se u zivotu placa na ovaj ili onaj nacin. :whew
MAJA Skopje
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la flipper » 10 tra 2008, 11:17

mi smo baš zadnji put na kontroli pričali sa tetom T. o Lukinom ponašanju. u zadnje vrijeme jako protestira ako nije po njegovom a kada dođemo nekome u posjetu on mora prčkati po svemu, odnosno ako smo kod nekoga gdje nema dijece i igračaka njemu je dosadno pa švrlja okolo, otvara ladice, vadi ovo, ono, kopa po cd-ima ( nazovimo to neposlušan )...., a meni moja kava prisjedne. kada smo u posjeti gdje ima dijece isto tako malo se igra sa jednom igračkom, malo sa drugom .... ali to su igračke i svi se igraju i to sve prođe ok.
niti doma to neradi, ima stvari koje nesmije dirati a ako do toga dođe riješimo to dogovorom a poslije sjedne na krevet i ako mu nije pravo protestira, ljuti se, plače ali kada se smiri sve je ok i idemo dalje. a kada nismo doma jednostavno me neposluša i ponaša se kao da ima 3 god.
znači da smo u cijeloj toj našoj zavrzlami zaboravili naučiti ti odgojnu mjeru, neznam ( znam da to nije neki izgovor )
:dunno
flipper
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Sanja » 10 tra 2008, 16:20

Ja san napravila puno grešaka s Nikolom. Previše smo mu puštali i sve mu je bilo servirano, a time mu nismo pomogli.
Treba jasno postaviti granice.

Upoznala sam jednu krasnu osobu (moje godište) s teškim artritisom koji vuće još od ranog djetinstva. Žena je sposobna, draga , simpatična i puna one pozitivne energije koja oplemenjuje sve ljude oko nje. Toliki je dojam ostavila na mene da sam njenu majku pitala koja je tajna njenog odgoja? Kako je uspjela !?

Žena mi je odgovorila kratko i jasno: Odgajala sam je kao i svu ostalu djecu bez ikakvih povlastica tako da se nauči biti čovjek na svojim nogama.
Aj sad budi pametan. To baš i nemogu primjeniti na svom malom manipulatoru, al sam svjesna da podilazeći mu ne radim dobro!

Nije ih lako odgajat majkemi! :dunno
Sanja
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la breg » 10 tra 2008, 16:36

Slažem se sa Sanjom da treba jasno postaviti granice. Treba uvijek biti dosljedan. Trebala bi oba roditelja djelovati podjednako, a ne da ga jedan kazni ,a drugi popusti. Mislim da je to najgora solucija za dijete.
I šta se napravi do sedme godine ,to je to. Kasnije je jako teško nešto "popravljati" .
breg
Ne damo se, idemo dalje!

PostPostao/la Fortuna33 » 10 tra 2008, 19:50

kreativnu terapiju koju mi uopce ne nazivamo terapijom vec muzikom,plesom,ritmikom, slikanjem, fotografiranjem i drugim stvaranjem kojom budimo zelju za stvaranjem i stimuliramo kreativnost kod djece sprovodimo stalno.
http://www.mameibebe.biz.hr/phpBB2/view ... 52&t=38323
ja u ponediljak imam jos jednu izlozbu i da vidite samo kako su ucenici radosni i ponosni zbog toga a i zbog svojih radova ( izlazem njihove radove medu drugim skolama i nigdje nece pisati da je to specijalna skola.
mislim da bi se znanje i iskustvo te zene dalo jako puno iskoristiti na radost i veselje mnoge djecice i steta sta nailazi na zatvorena vrata i nepovjerenje kod nas u hr :(
Fortuna33
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Plava » 11 tra 2008, 00:10

Fortuna33, nama to treba ali u hrvatskoj....
plavi filozof.....
vrti mi se u glavi
Plava
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Fortuna33 » 11 tra 2008, 06:17

Plava je napisao/la:Fortuna33, nama to treba ali u hrvatskoj....

ma treba se dozvoliti oni koji imaju zelje,volje i dara da rade kreativno sa djecom da to i rade .
trazenje pustih diploma napravi ovo sto je i napravilo a to je da se na prste mogu izabrati oni koji rade taj posao.
ja sam 7 godina isla na folklor i tamo se nikad nije povuklo pitanje dal ta osoba koja nas uci plesu ima ovu il onu diplomu a covik je obican skverski radnik koji gori za ples i ocuvanje tradicije.
tisuce omladine ide u disko, plese i uziva u muzici a bome ni jednom dj-u nije trazena diploma.
ja nemam diplomu a vodim u skoli jednom sedmicno kreativno stvaranje tkaninom i stvarno, bez obzira na stupanj hendikapa svako dijete moze stvarati ( pogotovo bojanje tkanine i stvaranje slike uz pomoc brasna i vode u kecap boci).

nema te diplome koja je bolja i veca za jedno dijete od ponosa na samog sebe i pohvala za ono sto si bas ti ucinio.
:vi
Fortuna33
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Sljedeća

Natrag na Djeca s teškoćama u razvoju

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.