Fortuna, super, ma samo rad i rad i sve ce biti. Jako me veseli kad se nadje nesto sto odgovara svakom djetetu i sto mu pomogne, kolika je to radost za njih i za sve nas. Moj Filip uziva u svemu sto smo mu napravili. Tako nekako u to doba mi smo imali slicice od nase terapeutice (za nadomjesnu) i onda smo krenuli u kopanje nabavke. Naisli smo onda i na film koji pokazuje kako se radi po PECSu, manuel koji je preveden na hrvatski. Mi smo onda krenuli u malo drugacije koristenja slicica za Filipa no rado sam ga gledala i izvlacila ideje. Radili smo komunikacijsku knjigu i hrpu, hrpu toga u ovih 6 godina.
Za one koji neznaju u ovom SW, samo par rijeci. Trazeci najbolje nacine na koje ce djeca reagirati u Kanadi su strucnjaci slozili simbole (slicice) i s njima poceli raditi s djecom iz autisticnog spektra. Kako se to pokazalao super onda je mislim to preslo i USA i tamo su u kompaniji Mayer Johnson poceli razvijati i praviti sve vise i vise tih simbola. Danas tih simbola ima ih preko 13000 i dostupni su u boji i crno-bijelo i na preko 40 jezika, izmedju ostalog i na hrvatskom. Uz te simbole su onda napravili recimo pomagalo da bude lakse slikice nalaziti, obradjivati, slagati i naravno u verziji sa speaking dynamicaly i govor ubacili, moze se direktno pisati i jos puno puno toga, manual je sve veci i veci. SW je i sve bolje i bolje organiziran tako da onaj tko zna osnove rada s nekim drugim aplikacijama (word,...) moze lako uci u taj dio oko osnovne obrade.
SW je skup no mislim da vrijedi svaki dolar odnosno EURo. Moze ga se nabaviti direktno iz Mayer Johnson ili u RH preko Algoritma. Naravno da je cijena direktno jeftinija i jos ako imate nekoga u USA pa nemorate placati postarine. Cijena preko Algoritma je veca zbog njihova udjela, no i zato sto oni moraju naruciti preko zastupnika u Europi, a svaki proizvod koji nije iz Europe je skuplji za neki iznos nego da je original iz Europe. Ako netko zeli nabaviti sam za sebe i ima svoj novac onda mu je bolje direktno naruciti, no ako postoji grupa (i ima finaciranje) i moze naruciti ih pet i vise onda se dobije popust koji daje sam MJ, a kad ta ista grupa narucuje i vise onda naravno dolaze i drugi popusti od Algortima.
adresa mj je
http://www.mayer-johnson.com/Simboli se koriste u PECSu, koriste se za nadomjesnu, ....za jos puno toga sto i jesam i nisam radila.
Moje osobno misljenje je da dok dijete ne govori, dok dijete nema neku komunikaciju pomoc treba jer sami, kao roditelji neznate sto bi trebalo da nebiste svojim radom napravili greske u radu sa svojim djetetom, a onda je sama tehnikalija u SW je rjesena. Kad vec covjek ima vodstvo onda je sve puno lakse. U SWu ima template, ali nema za ono sto djetetu koje nema komunikaciju pomaze, nema koraka sto bi se moglo i trebalo napraviti.
Kad se dijete priblizava skoli onda vec ima neku podlogu i onda opet o mogucnostima i sposobnostima djeteta se moze raditi. Skola ima svoj ritam i program i puno je lakse, no opet ima toliko toga sto bi se moglo iskombinirati. Kada djetetu ide ono sto ste prvo skombinirali naravno da ne trazite druge kombinacije. I mi imamo roditelja koji nije prosao seminar, ali je vican na PCiju i radi ono sto je njegovom djetetu potrebno. Drugi roditelj jer mu dijete ima druge probleme radi za skolu ne bas sve, ali veliku vecinu. Razlikuju nam se djeca i razlikuju se potrebe za sto nam sve moze posluziti SW.
Nekoristimo svi ni iste biljeznice za pisanje velikih slova, naprimjer, ali neznaci da kad bi i onaj tko nema teskoca koristio one prilagodjene za pisanje da nebi bio uspjesniji. Tako i ovaj SW, koristimo ga i uzivajmo s nasom djecom. Tko moze i zeli nek rado dijeli.
F 15.12.2000.
"Kada Bog ima za tebe plan onda su svi tvoji planovi samo zrnca pijeska na obali morskoj."