Sada je: 12 kol 2026, 01:38.

PECS komunikacija ( video snimci)

Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.

Moderator/ica: nadicab

PECS komunikacija ( video snimci)

PostPostao/la Fortuna33 » 12 tra 2008, 09:12

Fortuna33
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Re: PECS komunikacija ( video snimci)

PostPostao/la stray_cat » 12 tra 2008, 19:29

napomena, to je ok za non verbal klince, za one koji pricaju je gubitak vremena
stray_cat
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Fortuna33 » 12 tra 2008, 21:30

stray_cat je napisao/la:napomena, to je ok za non verbal klince, za one koji pricaju je gubitak vremena

ne bih se slozila sa tobom. pecs se kod verbalne djece koristi al na nacin tako da oni imaju u vidu i znaju sto ce se desiti, sto ce raditi, tko ce tu biti i slicno.
Fortuna33
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la stray_cat » 12 tra 2008, 22:51

tu svi koriste slike ili piktograme da se djeci ponudi dnevni (tjedni) raspored. to je praksa sa svom, ne samo sa autisticnom djecom

moj kad je ljut grize piktograme ako ne zeli aktivnos koja treba zamjeniti aktivnost koja mu je draga

napomena, ako printate piktograme, obavezno ih laminirajte i obavezno ispod piktograma (ili slike, koje su bolje za mladju djecu) napisite ime aktivnosti velikim slovima, djeca su u stanju zapamtiti rijec kao sliku, na isti nacin kao sto primaju audio signal u stanju su nauciti rijec kao sliku, pogotovo nasa djeca kojima je najcesce vid najjace culo
stray_cat
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la pepita » 26 sij 2009, 14:29

mame koje radite s M&J software-om ,da li ste išle na obuku u Slo?
If someone tells you they have 'found the cure' 'cause' for Autism make sure you see their Nobel Prize before you buy whatever they are selling.
pepita
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la marijanama » 26 sij 2009, 20:15

odlična metoda za razvoj komunikacije, provjerena na iskustvu vlastita djeteta.
marijanama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la nadicab » 27 sij 2009, 09:17

Ne, imala sam 1-2 sata obuke s našom slovenskom logopedicom,a ostalo sam sve sama uz pomoć manuela.
A ti?
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la pepita » 27 sij 2009, 09:42

hvala nadice,čula sam da su neke mame išle pa sam zato pitala jer ustvari to nije toliko komplicirano da bi se trebalo ići na obuku.Ja sam u ova 2 mj. čeprkanja naučila sve sama ,tako da si napravim sve što se može od njega.
If someone tells you they have 'found the cure' 'cause' for Autism make sure you see their Nobel Prize before you buy whatever they are selling.
pepita
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la nadicab » 27 sij 2009, 12:36

jel radiš i Speking dinamically?
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la pepita » 27 sij 2009, 12:42

Da
pepita
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la pepita » 27 sij 2009, 13:00

nadice kako vama ide s programom?
pepita
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la nadicab » 27 sij 2009, 17:07

ja jako zadovoljna :up i sa sobom i s programom. Jeste da bih puno toga još htjela napraviti ali program nema tih mogućnosti, tipa bojanje nekog lika tj da dijete moža ga obojati (oni tipovi zadataka gdje kaže da se npr žutom bojom oboji neki dio koji zadovoljava uvjete).
Aj, a gdje si ti? U Zagrebu? Možda da se vidimo?
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la pepita » 27 sij 2009, 18:56

nadicab je napisao/la:ja jako zadovoljna :up i sa sobom i s programom. Jeste da bih puno toga još htjela napraviti ali program nema tih mogućnosti, tipa bojanje nekog lika tj da dijete moža ga obojati (oni tipovi zadataka gdje kaže da se npr žutom bojom oboji neki dio koji zadovoljava uvjete).
Aj, a gdje si ti? U Zagrebu? Možda da se vidimo?

ima dosta opcija kojih nema u priručniku pa mislim da bi se moglo i to,samo treba tražiti i probavati.
Ja sam U Kaštelima ,a možemo se vidjeti ako dođem za usks kod svojih u Zg
pepita
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Dinkic » 31 sij 2009, 01:29

Mozda mozete reci da netreba obuka no iako sam mislim dosta vicna i MACu i PCiju ne bih rekla da mi pomoc nase terapeutice nije bila potrebna. Naime jedno je sto SW omogucava, a drugo su ideje sto bi trebalo napraviti i kada posebno kad je dijete s teskoćama i ne govori ili ima nekih drugih dodatanih teskoca. SW koristim vec vise od 4 godine i bez stalnog izmjenjivanja ideja s terapeuticom iz Slovenije ne bih znala ili se nikad sjetila nekih opcija za rad pa tako i kako napraviti u SWu.
Samo jedan primjer, sada za citanje, svakoj slicici dati govor na klik, potom svakoj rijeci koja je za te slicice mozemo dati na klik govor, ali i ne ovisno kad sto ucimo,.pa ispisivanje rijeci,...potom bez govora na slicicama, ali na rijecima da, i tako kombinacije kombinacija koje imaju smisla i koje djetetu pomazu u ucenju. Pa onda kombinacije sa slogovima, i jos toliko toga sto jos neznam kako bi napravila i kako bi to moje dijete najbolje moglo nauciti zeljeno.
Zato smo imali seminar za nadomjesnu komunikaciju (15 roditelja i strucnjaka) i mogu reci da su cak roditelji bolje shvatili sto to znaci i sto bi trebalo napraviti, no i njima je trebalo konkretizirati i uz pomoc SWa olaksati pripremu materijala. Imat cemo i seminar za speaking dynamicly, ma ne opet zbog samog programa (iako je lakse kad ti netko kaze stoseve) nego zbog toga, sto bi se sve moglo napraviti. Nasa terapeutica iz SLO vec bar 10 godina radi s SWom i prosla je razne edukacije i svake godine je na kongresu za nadomjesnu komunikaciju na kojima se razmjenjuju ideje i mogucnosti ne samo ovog SWa nego i veliki broj drugih. Osim ovog SWa ima jos SWa koji nadogradjuju ga ili daju druge oblike komunikacije. I Fortuna nam je toliko toga pokazala kroz prikaze rada kod njih i njihove djece.

Kad dijete krene u skolu je druga prica i koristenje SW opet ima svoju svrhu takodjer. Ja sve materijale radim u njemu i koristim pdf knjiga koje Filip ima u skoli. Ali i puno s Boardmakerom oko citanja, oko matematike, engleskog, PID,...

Koliko znam dok mi nismo poceli koristiti SW uz nasu terapeuticu nitko nije ni znao za ovaj SW u RH. Ako je tako jednostavan zasto ga nasi strucnjaci nisu vec koristili, bar za djecu iz autisticnog spektra jer su simboli koji su u Boardmakeru svoj pocetak imali upravo kod djece s autizmom.

Svakog postujem i cijenim u njegovim naporima i trazenjima no nemojmo neke stvari ipak pojednostavljivati posebno kad znam da neki i imaju SW (poslije nas, a jedni znam i prije nas jer su imali novaca), npr. odnedavna i u ustanovama i nekim vrticima i glavni je domet napraviti slicice koje pocimaju na neko slovo,...za to im nije trebao SW dovoljan im je bio samo Internet,...
F 15.12.2000.
"Kada Bog ima za tebe plan onda su svi tvoji planovi samo zrnca pijeska na obali morskoj."
Dinkic
kraljevna bez zrna graska

PostPostao/la pepita » 31 sij 2009, 05:03

Mozda mozete reci da netreba obuka no iako sam mislim dosta vicna i MACu i PCiju ne bih rekla da mi pomoc nase terapeutice nije bila potrebna. Naime jedno je sto SW omogucava, a drugo su ideje sto bi trebalo napraviti i kada posebno kad je dijete s teskoćama i ne govori ili ima nekih drugih dodatanih teskoca. SW koristim vec vise od 4 godine i bez stalnog izmjenjivanja ideja s terapeuticom iz Slovenije ne bih znala ili se nikad sjetila nekih opcija za rad pa tako i kako napraviti u SWu.

Nisam rekla da pomoć nije dobrodošla.Istina ,jedno je sto SW omogucava, a drugo su ideje sto bi trebalo napraviti ,a ideja imam jako puno i sve prilagodim i napravim što mojoj curi treba.
Samo jedan primjer, sada za citanje, svakoj slicici dati govor na klik, potom svakoj rijeci koja je za te slicice mozemo dati na klik govor, ali i ne ovisno kad sto ucimo,.pa ispisivanje rijeci,...potom bez govora na slicicama, ali na rijecima da, i tako kombinacije kombinacija koje imaju smisla i koje djetetu pomazu u ucenju. Pa onda kombinacije sa slogovima, i jos toliko toga sto jos neznam kako bi napravila i kako bi to moje dijete najbolje moglo nauciti zeljeno.

takve kombinacije radimo i mi i npr. za točan ili netočan odgovor ili riješeni zadatak dobije glasovnu poruku,glasove snimim samo jednom na računalo tako za svaki novi zadatak lako je nađem i ne moram svaki put iznova snimati......
Kad dijete krene u skolu je druga prica i koristenje SW opet ima svoju svrhu takodjer. Ja sve materijale radim u njemu i koristim pdf knjiga koje Filip ima u skoli. Ali i puno s Boardmakerom oko citanja, oko matematike, engleskog, PID,...

I mi sve na njemu radimo za školu.Kako je moja jako teška za olovku a s računalom je na ti ,uz SF puno brže i lakše ući
Koliko znam dok mi nismo poceli koristiti SW uz nasu terapeuticu nitko nije ni znao za ovaj SW u RH. Ako je tako jednostavan zasto ga nasi strucnjaci nisu vec koristili, bar za djecu iz autisticnog spektra jer su simboli koji su u Boardmakeru svoj pocetak imali upravo kod djece s autizmom.

Do nedavno nisam ni znala tko ga ovdje sve ima.Pri samoj nabavci SW-a naša rodbina iz USA je kontaktirala M&J ,tako da smo ga naručili direktno od njih i prošli puno jeftinije.Mi smo i prije SF-a koristili PECS, s tim da sličice PECS-a polako izbacujemo .Ne znam zašto ga stručnjaci nisu koristili,možda zato što nisu mogli iz svog džepa izdvajati za takvo nešto a ustanove i sl. nisu "imale" sredstava za to.
Svakog postujem i cijenim u njegovim naporima i trazenjima no nemojmo neke stvari ipak pojednostavljivati posebno kad znam da neki i imaju SW (poslije nas, a jedni znam i prije nas jer su imali novaca), npr. odnedavna i u ustanovama i nekim vrticima i glavni je domet napraviti slicice koje pocimaju na neko slovo,...za to im nije trebao SW dovoljan im je bio samo Internet,...

Ono što znam rado podijelim s učiteljicama u školi i ne znam zašto to nekome mora biti komplicirano.Mislim da sam za kratko vrijeme naučila ono što SF daje iz priručnika ,učeći dio po dio.A sad polako radim na onim mogučnostima kojih nema u samom priručniku.
pepita
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la marijanama » 31 sij 2009, 08:46

Možda bi bilo dobro malo detaljnije napisati o tom SW-u az nas koji ne znamo što je to?
marijanama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Fortuna33 » 31 sij 2009, 09:02

Dinkic je napisao/la: I Fortuna nam je toliko toga pokazala kroz prikaze rada kod njih i njihove djece.

dinkic moj :ljubav :mah
a ja se sicam mog spominjanja pecs komunikacije na forumu prije 6 godina kad za to niko nije bio ni cuja :faca

moj razred tj jedan ucenik je usao u program istrazivanja komunikacije putem komunikacijskih mapa i evo u par sedmica su se pokazali veliki pomaci. :bis
Fortuna33
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la marijanama » 31 sij 2009, 09:54

Za mene je PECS zakon u razvoju početne komunikacije, mi ga radimo već nekoliko mjeseci i to je nevjerojatno koje smo odlične pomake dobili. I Fortuninini video snimci su za mene bili otkriće i potvrda da to zaista treba raditi i da radimo pravilno, a praktički smo ga i još radimo sami uz naravno priručnik s ERF-a koji je odličan.
marijanama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la pepita » 31 sij 2009, 10:07

Fortuna33 je napisao/la:
stray_cat je napisao/la:napomena, to je ok za non verbal klince, za one koji pricaju je gubitak vremena

ne bih se slozila sa tobom. pecs se kod verbalne djece koristi al na nacin tako da oni imaju u vidu i znaju sto ce se desiti, sto ce raditi, tko ce tu biti i slicno.

ni ja se ne bih složila sa stray_c ,nama je odličan za raspored dana -sama skida sličicu s ploče kad završi i gleda što dalje....a najsmješnije mi je kad joj nešto na ploći ne odgovara,onda se okrene da li ju netko gleda pa makne tu sličicu koja joj nije ok i donje sličice pomakne za jedno mjesto prema gore da se ne vidi da fali :)
pepita
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Dinkic » 31 sij 2009, 10:33

Fortuna, super, ma samo rad i rad i sve ce biti. Jako me veseli kad se nadje nesto sto odgovara svakom djetetu i sto mu pomogne, kolika je to radost za njih i za sve nas. Moj Filip uziva u svemu sto smo mu napravili. Tako nekako u to doba mi smo imali slicice od nase terapeutice (za nadomjesnu) i onda smo krenuli u kopanje nabavke. Naisli smo onda i na film koji pokazuje kako se radi po PECSu, manuel koji je preveden na hrvatski. Mi smo onda krenuli u malo drugacije koristenja slicica za Filipa no rado sam ga gledala i izvlacila ideje. Radili smo komunikacijsku knjigu i hrpu, hrpu toga u ovih 6 godina.

Za one koji neznaju u ovom SW, samo par rijeci. Trazeci najbolje nacine na koje ce djeca reagirati u Kanadi su strucnjaci slozili simbole (slicice) i s njima poceli raditi s djecom iz autisticnog spektra. Kako se to pokazalao super onda je mislim to preslo i USA i tamo su u kompaniji Mayer Johnson poceli razvijati i praviti sve vise i vise tih simbola. Danas tih simbola ima ih preko 13000 i dostupni su u boji i crno-bijelo i na preko 40 jezika, izmedju ostalog i na hrvatskom. Uz te simbole su onda napravili recimo pomagalo da bude lakse slikice nalaziti, obradjivati, slagati i naravno u verziji sa speaking dynamicaly i govor ubacili, moze se direktno pisati i jos puno puno toga, manual je sve veci i veci. SW je i sve bolje i bolje organiziran tako da onaj tko zna osnove rada s nekim drugim aplikacijama (word,...) moze lako uci u taj dio oko osnovne obrade.
SW je skup no mislim da vrijedi svaki dolar odnosno EURo. Moze ga se nabaviti direktno iz Mayer Johnson ili u RH preko Algoritma. Naravno da je cijena direktno jeftinija i jos ako imate nekoga u USA pa nemorate placati postarine. Cijena preko Algoritma je veca zbog njihova udjela, no i zato sto oni moraju naruciti preko zastupnika u Europi, a svaki proizvod koji nije iz Europe je skuplji za neki iznos nego da je original iz Europe. Ako netko zeli nabaviti sam za sebe i ima svoj novac onda mu je bolje direktno naruciti, no ako postoji grupa (i ima finaciranje) i moze naruciti ih pet i vise onda se dobije popust koji daje sam MJ, a kad ta ista grupa narucuje i vise onda naravno dolaze i drugi popusti od Algortima.
adresa mj je http://www.mayer-johnson.com/

Simboli se koriste u PECSu, koriste se za nadomjesnu, ....za jos puno toga sto i jesam i nisam radila.

Moje osobno misljenje je da dok dijete ne govori, dok dijete nema neku komunikaciju pomoc treba jer sami, kao roditelji neznate sto bi trebalo da nebiste svojim radom napravili greske u radu sa svojim djetetom, a onda je sama tehnikalija u SW je rjesena. Kad vec covjek ima vodstvo onda je sve puno lakse. U SWu ima template, ali nema za ono sto djetetu koje nema komunikaciju pomaze, nema koraka sto bi se moglo i trebalo napraviti.
Kad se dijete priblizava skoli onda vec ima neku podlogu i onda opet o mogucnostima i sposobnostima djeteta se moze raditi. Skola ima svoj ritam i program i puno je lakse, no opet ima toliko toga sto bi se moglo iskombinirati. Kada djetetu ide ono sto ste prvo skombinirali naravno da ne trazite druge kombinacije. I mi imamo roditelja koji nije prosao seminar, ali je vican na PCiju i radi ono sto je njegovom djetetu potrebno. Drugi roditelj jer mu dijete ima druge probleme radi za skolu ne bas sve, ali veliku vecinu. Razlikuju nam se djeca i razlikuju se potrebe za sto nam sve moze posluziti SW.
Nekoristimo svi ni iste biljeznice za pisanje velikih slova, naprimjer, ali neznaci da kad bi i onaj tko nema teskoca koristio one prilagodjene za pisanje da nebi bio uspjesniji. Tako i ovaj SW, koristimo ga i uzivajmo s nasom djecom. Tko moze i zeli nek rado dijeli.
F 15.12.2000.
"Kada Bog ima za tebe plan onda su svi tvoji planovi samo zrnca pijeska na obali morskoj."
Dinkic
kraljevna bez zrna graska

PostPostao/la marijanama » 31 sij 2009, 14:31

Hvala puno na ovako lijepom, iscrpnom odgovoru, korisititi će svima nama koji smo de facto ipak još na početku. Još jednom Th :buket anks
marijanama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la nadicab » 01 vel 2009, 17:02

mi smo SW počeli koristiti tek kada sam našla rješenje za Denisovu problematiku vida; on nije vidio kursor na ekranu. Tek kada smo to riješili, krenuli smo na vježbanje korištenja miša i shvaćanje veze miš-kursor.
Sa SW smo krenuli kao pomoć u savladavnju školskog gradiva; ja sam se dovijala kako da mu olakšam i pojednostavim cijelu priču, tj. radila sam posao stručne službe. Nažalost, u to doba u Zagrebu nije bilo niti jednog stručnjaka koji je bi bio zainteresiran za takvu mogućnost pomoći djeci; uvijek su me pitali da tko će im programirati? Mislim da još uvijek nema stručnjaka koji koristi veći dio mogućnosti tog SW.
ja sada imam problem kako mu slagati zadatke iz matke s dvoznamenkastim brojevima a da SW provjerava točnost rješenja :da?
Složila sam mu engleski za nadopunjavanje riječi, za odgovaranje na pitanja, za pravilno korištenje samjenia (he-she).
Priroda: prometna sredstva, učenje na sat, kalendar.
Hrvatski: nadopunjavanje č/ć, ije/je, dodavanje odgovarajuće interpunkcije ...
SVe to on sam radi jer je sve isprogramirano da su mu netočni odgovori onemogućeni; znači samoučenje.
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la marijanama » 01 vel 2009, 18:31

Svaka ti čast, skidam kapu. :1
marijanama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la pepita » 01 vel 2009, 19:43

[quote="nadicab"]
ja sada imam problem kako mu slagati zadatke iz matke s dvoznamenkastim brojevima a da SW provjerava točnost rješenja :da?
quote]
nadice,na koji način Denis rješava zadatke? npr. 12+10 =____ da li ti treba da sam utipka 22 ili da sa strane ima nekoliko odgovora pa on klikom na neki broj odgovori a SW mu odgovori da li je točno....možeš mi napisati na pp točno što ti treba .Nešto slično sam ja radila pa bi ti mogla pokušati napraviti i poslati mailom
pepita
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la nadicab » 02 vel 2009, 09:45

da, prije sam radila da sam izabere od ponuđenih odgovora, a sada bih da sam upiše
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

Natrag na Djeca s teškoćama u razvoju

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.