Sada je: 18 tra 2026, 16:00.

kad ste skinule pelene?

Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.

Moderator/ica: nadicab

kad ste skinule pelene?

PostPostao/la Sandra028 » 13 tra 2008, 12:07

nekome će možda zvučati :whew ali nama je ogroman napredak- skinuli smo skroz, skroz pelene- dnevne odavno, noćnu prvo mihaelu, a prije tjedan dana i curama :3srca
naprosto sam odlučila da ih napokon moram maknuti, iako su se ujutro budile sa punim pelenama...
sad je sve ok, niti jedna se nije popiškila od kad smo maknuli noćnu, ponekad me probude da ih odvedem na wc, ponekad noć prođe bez odlaska na wc...
kako je bilo kod vas?
http://i267.photobucket.com/albums/ii29 ... no9pb5.jpg
+BRUNO, 10.05.2008.
"...Da te bar mogu poljubiti
Bez loših sjećanja na hladna proljeća
Bez slike stradanja
Što se baš na nas zalijepe..."
Sandra028
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Re: kad ste skinule pelene?

PostPostao/la faith » 13 tra 2008, 15:37

Bravo :dj , to je velika stvar. Moji su prestali nositi pelene skroz između 3 i 4 godine, samo smo ih stavljali za vrijeme putovanja i kad sam ja sama s njima u autu.
Shine as the light you are (dr. Eric Pearl).

Tražim ljude, što više ljudi, koji imaju neograničenu sposobnost uvjerenja da ne postoji nešto što je nemoguće učiniti (H. Ford).
faith
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Lidija » 13 tra 2008, 15:41

Bravo !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ivica je bez pelena (potpuno, bez iznimke) od svoje trece godine, sam odlazi na zahod negdje od trinaeste, cetrnaeste. Bio je to dugacak proces, ali se isplatio.
Lidija
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Renci » 13 tra 2008, 15:51

Bravo ! :1

Mi smo ih skinuli tek proslo proljece/ljeto, znaci sa 5 godina. Makar cim je kakva viroza, pocne "curit" :dunno
U zadnje vrijeme su bile cesce viroze i cesce joj se desilo da popiski gacice. Tako da sad imam problem u Maloj kuci, jer mi teta svaki put znacajno napomene, da se L. popiskila i da oni gube puno vremena sa presvalcenjem. Koje je njima jako dragocjeno.
Pitala sam ju jel to ona zeli da ja L. opet stavljam pelenu....pa neeeee nisam to mislilaaaa ......ali nikad ne kaze STA je zapravo mislila. :whew
Renci
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Sandra028 » 13 tra 2008, 15:59

cure, pa vašima je to išlo super. ja priznajem da sam otezala- pa na proljeće ću :roll: i sl., a i doma sam sa njima pa mi se nije činilo da moramo žuriti, a iskreno, nisu mi se ni činili zreli za takav korak. no, bitno da su pelene iza nas.
renči, ovo mi se baš i ne čini ok pristup tih teta :dunno
i ne kužim kaj im to što su ti rekle znači- evo, i mi smo petogodišnjaci i tek sad bez pelena, niste jedini :kiss
+BRUNO, 10.05.2008.
Bez slike stradanja
Sandra028
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la TalaB » 13 tra 2008, 17:12

Tu smo prošli jako zrelo, izrazito brzo, u 2 dana i to bez dnevne i noćne :drink .

Bilo je to prošlo proljeće za Uskrs na moru taman je navršila tri.
1.dan kad sm joj objasnila joj je samo jednom par kapi procurilo i sva se stepla i vikala piššššaaaa mi seeeeee, strašno ju je smetalo tih par kapi na gaćicama.
Tu prvu noć sam joj stavila noćnu, jer se do tada uvijek budila pune pelene, i ona se probudi u sred noći i počne plakati.
Ja: Zašto toliko plačeš, što je bilo?
L: Piša mi se
Ja: (niskotlakaš,onako sva pospana)Pa sad se možeš popiškiti, imaš pelene
L. Nećuuuuuuu u gaće, hoću ići na WC

Poslije nismo ni stavljali više noćnu. U prvo vrijeme se znala dosta buditi po noći i tražiti da ide na WC, isto kao što je po danu tražila svakih sat vremena. Sad ima puno veću toleranciju, izdrži i po pet sati po danu, po noći nikad ne traži. U ovih godinu dana dogodilo se da joj pobjegne po noći, par puta, pogotovo kad je bolesna ili je jako puno popila tekućine.
LARA 17.03.2004.
PATRIK 05.05.2009.
TalaB
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la stray_cat » 13 tra 2008, 22:17

mene zanima jel neko od vas pokusavao sa platnenim pelenama
stray_cat
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la MaMi » 13 tra 2008, 23:05

I mene jako zanima ovo s platnenim pelenama jer mi se čini kao SF skidanje pampersica mom malenom. Ajde, cure, javite se. Rode su to dosta propagirale.
21 gram
MaMi
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la lulamae » 14 tra 2008, 00:05

mmmjoj..mi jos imamo pelene ..a skoro ce 5 g..mislim,ovu dnevnu smo skinuli prosle godine al nocnu jos drzimo..a i to sdnevnom je bilo katastrofa..pocela sam kad je imao tri potpuno skinuti al je onda posvuda bilo svega (ne zelite znati)..i onak sam si mislila pa valjda ce mu smetati sve to na mokrim gacicama pa ce skuziti da ne piski i ostalo..al nije mu smetalo :shock: pa sam to odgodila za godinu kasnije i uspjelo..al nocne se nemremo rijesiti..bojim se da bi mi bio mokar cijelu noc i da mi ne bi rekao..a ja bi zaspala pa ne bi mogla provjeriti..pocela sam mu objasnjavati cak i kad ima pelenu da ne piski u nju nego da mi kaze pa cemo ici na wc al hmm..mislim to rijesiti ovog ljeta..
dobro se vidi samo srcem, bitno je očima nevidljivo...
lulamae
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la faith » 14 tra 2008, 06:38

Renci je napisao/la:Bravo ! :1

Tako da sad imam problem u Maloj kuci, jer mi teta svaki put znacajno napomene, da se L. popiskila i da oni gube puno vremena sa presvalcenjem. Koje je njima jako dragocjeno.
Pitala sam ju jel to ona zeli da ja L. opet stavljam pelenu....pa neeeee nisam to mislilaaaa ......ali nikad ne kaze STA je zapravo mislila. :whew

Meni to zvuči bez veze, pa i presvlačenje je vrsta vježbe, a ponovno stavljanje pelene bi stvarno bio korak nazad. Moji su već dugo bez pelena ali se svejedno zna dogoditi "slučaj", pa šta onda? Ne treba oko toga raditi dramu, a pogotovo ne terapeut.

Tražim ljude, što više ljudi, koji imaju neograničenu sposobnost uvjerenja da ne postoji nešto što je nemoguće učiniti (H. Ford).
faith
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la stray_cat » 14 tra 2008, 08:19

moj je mali poceo kakati i piskiti na tutu sa 3 mjeseca (drzala sam ga nad tutom, lezao je na meni) i u roku tjedan dana se sa kakanjem prebacio iskljucivo na tutu. stvarno ne pamtim da je u tom periodu bilo problema, znali smo biti suhi danima

kad je protrcao vise nije imao vremena za sjedit na tuti i tad su zaredali incidenti a sa negdje 2 godine kad su poceli prvi intenzivniji simptomi autizma jedna od prvih regresija je bila da je poceo piskiti i kakati u gace i tad smo vratili pelenu

trebalo je dobrih par mjeseci da ponovo skuzi sto i kako

danas ima 4 godine, drzimo tutu i dnevnoj sobi i uredno kad hoce piski i kaka ispred tv-a

u wc-u ima onu malu dasku ali sa stepenicama tako da kad sjedi gore ne vise mu noge jer znam da kad smo isli na tu dasku za smanjivanje tamo di mu vise noge ostajali su mu crveni tragivi po guzi i vidila sam da mu uopce nije ugodno za sjedenje

jedino sto jos ne zna sam obrisati guzu i ne zna sam obuci hlace na ciferslus

znam da smo ga ko vrlo malog kod svih poznatih pokazivali klincima da djeca skuze sto trebaju radit sa tutom ili wc-om

jednokratne pelene vam imaju u sebi onaj preotrovni gel, ak vam je stalo do klinaca prestanite ih trovati jednokratnim pelenama

ne morate kupiti jednokratne pelene, pa to se vrlo lako da sasiti prema kroju od jednokratnih

mi jesmo kupili platnene od kushies i vrijede svaki cent, prali smo ih na svim temperaturama, susili u sisilici (sto svima toplo preporucam uz platnene pelene, jer su inace krute posto pretpostavljam da znate da ni omeksivac nije dobar za djeciju kozu). dosta cura sa rode je sivalo i prodavalo te pelene za sitne pare, takodjer su u rodi pokrenuli prodaju nekih pelena, ima ih tamaris

fora je u tome da ste svoje klince priucile da se piski i kaka pod sebe, ne na wc i sad ih trebate oduciti od toga. vrlo tesko cete se pomaknuti iz te price ako ne promijenite vas odnos prema pelenama
stray_cat
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Sandra028 » 14 tra 2008, 08:50

i mi imamo daskicu sa stepenicama i nama je super :dunno
što se platnenih tiče, nikad nisam razmišljala o njima, niti bih- da sam opet u prilici proći sve :dunno
moji guzu sami ne brišu, ali i to ćemo uskoro početi vježbati.
+BRUNO, 10.05.2008.
Bez slike stradanja
Sandra028
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la nadicab » 14 tra 2008, 08:56

Renči, iako je to žalosno od ustanove tog tipa, vjeruj mi da niej ništa neubičajeno :roll:
Mi smo počeli kada je imao 3 godine i nije išlo, urlao je do povraćanja kada bi ga stavili na tutu. A ja kokoš nisam niti znala kako to sve ide jer su mi jaslice ovo dvoje starijih odvikli. Pa sam se dosjetila kada je imao ujutro suhu pelenu da ga odmah nakon buđenja stavim na tutu i naši povici oduševljenja su čuli svi stanari. I tak, pomalo je naučio da se to ujutro obavlja u tutu. Pa smo uveli da se prije spavanja to obavlja na tuti.
prije 4. rođendana u suradnji s vrtićem i gomilom gaćica smo se uspjeli riješiti pelena :nana
Znala sam mu čitati priče dok je bio na tutu, učiti ga slovima (imali smo nekakva slova od pjene koje je iz posude vadio i ja sam mu govorila koje sve riječi počinju na to slovo) itd. Uglavnom, ako se ne bi unutar 10-15 min popiškio, shvatila sam to kao znak da mu se ne piški.
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la Otocanka » 14 tra 2008, 09:23

Kod nas je bilo vrlo slično kao i kod Nadice. Počeli smo kad je imala tri godine. Prvo jutarnja tuta, pa pred spavanje, pa nakon jela. Svaki puta kada je "nešto napravila" u WC, mi smo napravili ovacije :drink . Polako je počela kužiti i "zadržavati" (nije znala govoriti). Kada su 7 dana za redom dnevna i noćna pelena bile suhe obukla sam joj gaćice.
Prva dva dana je bilo nezgoda, a onda sve rijeđe.
Još uvijek joj se "zalomi", ali to je stvarno izuzetno rijetko. :zivili
Otocanka
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Renci » 14 tra 2008, 09:41

Zaboravila sam, da je zadnji put(kad je dragi pokupio L iz M.K.) teta porucila, da nek mama stavi jednu pelenu u torbu. :roll:
Mislim da to nece moci....pa kad bi se gledalo na neciji komfor, onda bi prvo gledala svoj....
Desi joj se i u vrticu, pa opet tetama nije palo na pamet da mi spomenu pelenu :dunno
Renci
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la faith » 14 tra 2008, 10:05

Možda da ipak malo popričaš sa tom terapeutkom i "zaboraviš" pelenu.

faith
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la soma » 14 tra 2008, 10:23

E, bas vam hvala na otvaranju ove teme, jer ja sam vec gotovo luda od ovoga...
Moja djeca, vec godinama, ljeti uopste ne piske i ne nose pelenu, ali zimi jednostavno opet pocnu...
Prestale su sa tri, pa sa 4 pa sa 5...
I tako vec tri godine uzastopno...ja sam potpuno prolupala od toga...
I sada ima vec dva-tri mjeseca da jednostavno ne mogu da ih napresvlacim koliko puta se upiske. Jedna od njih nije se upiskila vise od 8-9 mjeseci, sad jednostavno ni ne pominje da bi isla na wc. Druga nije nikada trazila sama (jer ne govori), ali bismo joj samo pokazali gdje se nalazi wc ukoliko smo u gostima i odlazila bi sama...same puste vodu, obuku se...
Sad odbija da ide na wc i kada je opomenemo, a vrlo brzo poslije toga se upiski.
Nisu nikako kakile u gace, cak i kad su imale pelenu uredno je skinu i idu da kakaju na wc, ali piskenje ce nas izludjeti potpuno....
I sad opet dolazim u iskusenje da im vratim pelene, jer prosto sam na ivici snaga...
I tako cesto i obilno piske da sam dala par puta kontrolisati urin, ali je uvijek bio uredan...
I jos sto je interesantno, upiskice se samo kada sjede, nikada stojeci...
Eto, ako ima ko kakvu ideju sta bi mogao biti uzrok toga, bas biste me obradovale...
Sve ove standardne metode navikavanja na tutu smo prosli i savladali, ali kao da u nekom periodu prestanu da vaze... :baba :baba :baba
soma
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la andrij » 14 tra 2008, 14:18

cura je skinila sa dvije ipol , a dečko je skinio sa 4 ipo s tim da je bio skinio prije trećeg rođendana ,a onda se nakon operacije krajnika vratio u pelene.

Oboje su samostalni oko ovoga s tim da dečlka treba pratiti jer se ne snalazi baš oko pranja rukica i puštanja vode za sobom :babby
Ispunjen život moguć je unatoč mnogim neispunjenim željama.- D. Bonhoeffer
andrij
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la alexandra » 14 tra 2008, 14:43

prije četvrtog rođendana nakon cca 2 mjeseca toalet treninga. mjesec nakon dnevne smo skinuli i noćnu. al da se zna popišat u gaće, zna i to samo zato jer joj se ne da ići na wc. :mrgreen: naime, neki dan sam saznala da u vrtiću potpuno sama ode na wc, skine se, popiški, obuče, povuče vodu, opere ruke. doma je moramo vodit na wc, nikad nije sama otišla. dakle, zaje..... nas propisno kad joj može bit.
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la MaMi » 14 tra 2008, 16:31

stray_cat, daj, molim te, malo pojasni tu informaciju o otrovnom gelu u pelenama. Hajde podijeli informacije koje imaš.
I zanima me kako si došla do toga da dijete s 3 mjeseca počinješ odvikavati od pelena.Tko te je tome podučio?
21 gram
MaMi
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la IRENA » 14 tra 2008, 17:22

Jan se kompletno "skinuo s pelene" sa 5,5 godina, Vito sa 3 g i 5 mj - obojica u ljetnom periodu kada su na viksi mogli hodati "goli i bosi" ...Janu se jos zna desiti "nezgodacija" s piskanjem - kad je bolestan ili kad "nema vremena". Vitu se nije dogodilo nikada - lazem , jednom jest jer nije mogao otkopcati gumb na hlacama - a uzasno je gadljiv tako da strogo pazi da mu se ne bi slucajno dogodilo opet. Guzu si ne brisu vec zovu nas - ali i to zato jer
a- zasto bi sami kad imaju sluge :roll:
b- jer mi uz sve obveze nismo dovoljno cvrsti da insistiramo da to cine sami :cry:
c- (vrijedi samo za Vita) : taj ne zeli uopce ceprkati oko "te regije" - higijenicar - tako da i piski sjedecki jer ne zeli "drzati" maloga... :dunno
I kad smo se nakon cca 6.5 god rijesili pelena - nadali smo se za svagda - ali kad (cudom :cool ) evi ti Gite pa su nam sada pelene opet svakodnevica - stoga se evo i javljam na ovu temu odvikavanja... uh... :nevi
Jan 1999. i Vito 2003. i Gita 2008.
IRENA
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la andrij » 14 tra 2008, 17:54

MaMi je napisao/la:stray_cat, daj, molim te, malo pojasni tu informaciju o otrovnom gelu u pelenama. Hajde podijeli informacije koje imaš.
I zanima me kako si došla do toga da dijete s 3 mjeseca počinješ odvikavati od pelena.Tko te je tome podučio?

e i mene zanima?
Ispunjen život moguć je unatoč mnogim neispunjenim željama.- D. Bonhoeffer
andrij
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la dupin » 14 tra 2008, 18:41

ja sam najmanje problema oko pelena imala s betinom on je prestao nositi pelene s 2.5 god. što se tiče brisanja guze tu sam ja napravila grešku jer sam izinstirala da ja to uvijek obavim jer nisam bila sigurna kako će on sam to što je njemu i odgovaralo sad sam briše guzu ali namota na ruku pola role papira da slučajno ne bi isprljao ruku
što se tiče pi pi betino je imao jednu foru kada uči a dosadi mu obično folira da mu se pi pi jer zna da će mu biti dozvoljeno da ustane , dok ga nismo skužili :3srca

irena, draga moja dora ima 5 mj. i 22 dana :cool
dupin
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Sanja » 14 tra 2008, 18:52

Evo mi imamo 9 godina i već par mjeseci smo na toalet treningu s time da je ujutro njegova visost suha.

Što da kažem. Oborit ćemo sve rekorde, ali nema veze.
:drink Kod nas se radi o prkosu kod piškenja. Uz zadržavanje stolice koje traje 6 godina..
Cila kuća mi je popišana.
A štaš! :mrgreen:
Sanja
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la mamita » 14 tra 2008, 21:20

mi smo skinuli dnevnu pelenu prije 5 mj.,sa 7 god, a noćnu imamo još i uvijek je ujutro mokra, tako da se malo bojim, a budući da spava u našem krevetu mislim da ćemo biti svi mokri.sad ću pokušati kad bude toplije.
soma,
i moja marta je imala dane kad se popišala svako malo, već sam mislila da je bolesna, a ono drugi dan sve u redu...pa opet loše..itd nekoliko mjeseci.
sad se sama skida, bilo gdje smo.. i onda znam što treba
mamita
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la stray_cat » 15 tra 2008, 00:28

samo na brzinu, imate na rodi o bezpelenastvu

na netu kopajte o infant potty training

druge kulture ne koriste pelene, jednostavno nemaju pelene

ako ste bliski sa bebom (sto ide uz attachment parenting) skuzite iz djetetovih signala kad moraju na wc

gel u pelenama i gel u jednokratnim uloscima je zivi otrov, ali trebam vremena da ponovo iskopam sve te linkove. ja za sebe takodjer koristim perive higijenske uloske, i menstruacije su mi od tad bezbolne i krace jer gel izvlaci iz vas ne samo krv.

kako mi nismo koristili jednokratne pelene (vrlo ponekad, i to bez gela) moj mali nikad nije imao nikakve osipe, nikakve reakcije i sve sto zapadna kultura tretira pod normalno za bebe
stray_cat
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la stray_cat » 15 tra 2008, 01:03

p.s.

ja sam dok je sebastian jos bio manji i nije bio u stanju sam skinuti gace i sjesti na tutu znala po mirisu kad mu se kaka. meni su se uspjeli odrzati oni instinkti koji bi trebali biti prisutni kod sisavaca kod odgajanja djece/ problem je sto zapadna kultura razlicitim komercijalnim porukama uglavnom radi na unistavanju onog sto nam je priroda predvidila uz roditeljstvo pa hrpa zena i dan danas ne doji, hrpa cak i kad doji izgladjnjuje bebe hranjenem na raspored a cak postoji ekipa koij djecu presvlace prema rasporedu sati pa se poslje cude sto klinci nece skinut pelenu ili se cude kak je moguce dojiti dijete od 4 godine i kak to da neko tak dugo ima mlijeka za hranit vlastito dijete
stray_cat
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la lea.marijela » 15 tra 2008, 16:12

sve ovo za mene zvuči kao SF. Imam pitanjce u kojoj su motoričkoj fazi bila vaša djeca kad ste krenuli s odvikavanjem. Da li su sva samostalno sjedila? Možda je glupo pitanje no jako me zanima obzirom da imam dvoje klinaca koji su to do druge izbacili i uvježbali odlazak na wc no s njima nije bilo problema. A što sad? Lea još ne sjedi i nisam sigurna kad će a naravno piškinja i kakanja čini mi se nije uopće svjesna pa mi te vaše 3-4 godina zvuče kao velik uspjeh? :(
LEA 0,870 - 2006 / DOMINIK 2003 / NIKA 2001 /
lea.marijela
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Plava » 15 tra 2008, 18:03

Mi to planiramo ovo ljeto i nadamo se uspjehu..... prije par mjeseci je tek počeo pokazivati da zna kad kaka i kad piški.
plavi filozof.....
vrti mi se u glavi
"Ništa nije poput razgovora s nekim tko je u istom položaju!"
Rođendani moje djece- dani anđela
Plava
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Sanja » 15 tra 2008, 18:40

Sad ću otvorit novi topic sa linkovima za toalet trening. Samo da pronađem server. Meni je jako pomoglo! :bye
Sanja
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Sljedeća

Natrag na Djeca s teškoćama u razvoju

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 8 gostiju.