ja jako volim bauljati trznicom u proljece, ono, kad se pojavi prvi domaci mladi luk, pa salatica, mladi kupus, kelj, grasak, sparoge, mladi bob....
a tek prve jagode
mmmmSada je: 29 tra 2026, 15:42.
mmmm

mislim to stavim na stol ne u rucak,da nebi Solea odma trazila recept
i ja ali u svako godisnje dobaja jako volim bauljati trznicom u proljece

babalu je napisao/la:
sparoge divlje

sparoge divlje,u lazanje,kaze MM da bolje probo nije
vansezonsko povrce nema niti trecinu okusa koju ima sezonsko
Mirci je napisao/la:i ja sve to volim -te mlado ovo te mlado ono, ali ono zbog cega cekam proljece su ipak - jagode
meni nista ne znaci sto se i ovdje, vec dugo, vecina povrca moze kupiti tijekom cijele sezone jer to vansezonsko povrce nema niti trecinu okusa koju ima sezonsko

drage plavuše, ovo vam je odokativni recept, ali vjerujem da vam to neće predstavljati problem.
dakle, najprije kupite sve što vam treba:
- artičoke: ja uzmem tri komada po glavi, ako je to jedino što se jede za ručak, ako imate još nešto uz njih, onda će i dvije biti više nego dovoljno. obavezno uzmite one s duuuugim stapkama
- bob: uzmite oljušten, svježi - ja uzela u ljusci pa su mi sad prsti i nokti crni. bljak!
količina opet ovisi o kapacitetima jelaca, ali recimo pola kg bi bilo sasvim OK. što ostane, skuhajte s blitvom
- biži tj. grašak: sve što sam napisala za bob, vrijedi i za grašak
- vezica peršina i glavica mladog češnjaka: ako nema mladog, može i stari, ali mu obavezno izvadite klicu
- maslinovo ulje
- prezle tj. krušne mrvice
- sol i papar
priprema:
artičokama odrežite stapke i prvi red latica pri stapki. stapke odmah ogulite i stavite u staklenu zdjelu s vodom i malo soka od limuna. i artičoke stavite u vodu dok pripremate ostalo.
peršin i češnjak sitno nasjeckajte, stavite u zdjelicu, posolite i maaalo popaprite, dodajte dvije-tri žlice prezle i maslinovog ulja toliko da ne bude suho i da se da lijepo promiješati.
sada uzmite artičoke i malo raširite prstima latice da između njih možete staviti nadjev od peršina, češnjaka i prezle.
u posudu u kojoj ćete ih kuhati ulijte maslinovog ulja da pokrije dno - recimo pola deci - i slažite artičoke vrhom prema gore. oko njih stavite narezane stapke na komadiće cca 1 cm, bob i biže.
ostatak nadjeva istresite po svemu tome, dolijte ulja maslinovog i vode da bude onako saftno (ne treba prekriti artičoke), još malo posolite, poklopite i kuhajte dok bob i biži ne omekšaju - ne bi trebalo trajati duže od pola sata.
i trebat će vam puuuuno kruha za točavati
dobar tek!

, a moj osobni dojam je da sam previše ulja stavila, i da, falilo mi je soli

!
al obzirom na autoricu recepta nadam se pravoj deliciji
ovo o ostrim vrhovima vrijedi samo za neke vrste.

1 nasjeckan stapic celera (onog debelog americkog za grickanje)
) i mislim se da ga uzmem ili ne. 1kn komad

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.