Sada je: 25 srp 2026, 13:47.

Prehrana skolarca

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

Re: Prehrana skolarca

PostPostao/la MjesecevaZraka » 18 svi 2008, 14:09

Imge, za pivo: str. 151, peti odlomak.

Odgovore nisam bas skuzila u ovoj konkretnoj knjizi, ali na temelju x drugih procitanih (Konkretno Fit for life, Montignac, ZONA), evo otprilike odgovora (ne tvrdim da je tocno, to je samo moje shvacanje):
zasto ne zitaricama za dorucak

Zato sto se najcesce kupuju gotove, zasecerene, nimalo vrijedne i jos se kombiniraju s mlijekom. Jednostavan uh i protein iz mlijeka daju vrlo tesko probavljiv obrok koji smanjuje razinu energije i odvlaci krv u probavu.
U masu knjiga sam nasla preporuku da se cisto ugljikohidratni obrok jede navecer, jer uspavljuje, a takvo sto ti ne treba kad startas dan.

Mi kombiniramo slozene uh (integralni kruh, pahuljice i marmelade bez secera) s proteinima iz sira, jogurta i nekad mlijeka (pola mlijeko, pola voda) .

, a zasto da protenima

U gore navedenim knjigama, procitala sam da kvalitetni proteini podizu razinu energije i dugo je odrzavaju na dobroj razini. Valjda zato.

Nama je idealan dorucak (najduze nismo gladni) integralni kruh, marmelada bez secera (ona neka francuska u duguljastoj teglici) i 2 dl kefira ili acidfoila.

zasto ne vocu nakon obroka, nego uvijek kao zasebni obrok

To je fora iz FFL, ali i Montignac kaze da ga treba jesti na prazan zeludac, bar 20 minuta prije ostatka obroka.. navodno, voce koje se jede na kraju obroka otezava probavu cijelog obroka jer zakuha i zapocne proces truljenja koji onemoguci razgradnju obroka pojedenog neposredno prije voca. Kad se jede na prazan zeludac, gotovo da je odmah probavljeno i ne ometa probavu ostatka obroka, koji jedes nakon njega (osim banana, grozdja i jos nekog voca, ne sjecam se kojeg).
Ja nisam primijetila kod E da je uspava ili da joj smeta - iskreno, veselim se svakoj sirovoj vocki ili povrcki koju pojede i ne brinem ako je jede nakon rucka.. iako nudim i preferiram da jede kao medjuobrok ili cim se digne, prije dorucka.

zasto ne mlijeku

Valjda zato jer ga se desteljecima kuje u zvijezde kako je zdravo i neophodno. A krcato je antibioticima i hormonima i jako puno djece ga slabo tolerira. Osobito je lose/opasno za djecu s vec dijagnosticiranim poremecajima u ponasanju jer njima vrlo cesto jako smeta (i raspiruje smetnje u ponasanju) kazein iz mlijeka.
Ja sam i u ovome za individualni pristup i promatranje djeteta + pametan odabir proizvodjaca/dobavljaca mlijeka. Ali, uvijek dajem prednost fermentiranim mlijecnim proizvodima (jogurt, acidofil, kefir).

Sto se tice topica - apsolutno pozdravljam, odmah sam se bacila na proucavanje Omega-3 pripravaka za djecu :) i veselim se svima koji ce ovdje pisati.. treba mi i ideja za obroke i organizaciju i xx. :)
Life is simple. Breathe in. Breathe out. Repeat.
MjesecevaZraka
Sveta krava

PostPostao/la ivana7997 » 18 svi 2008, 14:43

kad smo spominjali hiperaktivnu djecu, kod njih je znatno poboljsanje primijeceno nakon odredjenog vremena terapije odnosno davanja Omega 3
ivana7997
Abundija

PostPostao/la Imge » 18 svi 2008, 15:01

MZ, ovo ja zovem konstruktivnom raspravom i kvalitetnim odgovorom.

i da. i nama treba masa prijedloga za uzinu. tu najvise stekam :oops:

takodjer, planiram za mjesec dana malenom napraviti zdravi skolski rodjendan koji ce "bacat" na junk a to nece biti :)
tipa - mali "hamburgeri" s integralnim pecivom i "hamburgercicima od mljevene puretine, pizza od integralnog brasna s preporucenim kvascem i praskom za pecivo :klanja , iskljucivo iscijedjeni sok od narance kao napitak (nista cola, nista nezdravi napitci...), iskljucivo suho voce i slicne stvarcice za grickanje...i tako, u tom tonu...
... da bar malo djeci pokazemo kako i zdravo moze biti fino...

no, na to se vratim kad ce mi biti aktualno...

eh, da. i mene interesira ova omega
Kako raditi manje, a zaraditi više? Kako?!
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la LiKmama » 19 svi 2008, 23:36

zasto ne vocu nakon obroka,

MZ je objasnila, ja bih samo dodala da ako se vec jede nakon ugljikohidrata, da to treba biti barem 2.5 sata kasnije.
moji klinci oduvijek jedu voce prije dorucka/vecere, meni je to savrseno logicno. :dunno
dh: I hate work. It interferes with life.
Before you decide to criticize someone, try walking a mile in their shoes. That way, if you do decide to criticize them, you'll not only be a mile away but you'll have their shoes as well.
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

Lokacija: u nekoj tamo pokrajini čudnog imena, a možda i u trgovini

PostPostao/la borninamama2 » 20 svi 2008, 12:24

zasto ne vocu nakon obroka

za ovo znam već odavno, radi se o sagorijevanju namirnica u buši, pa se voće pomiješa s tim i nema svoju funkciju, kao da "sagnije" u buši - baš sam ovo dobro objasnila

uglavnom jede se ili prije obroka ili barem sat nakon obroka, da organizam voće preradi zasebno

sram me je reći odakle to znam išla sam na neke zdrave kure mršavljenja, vježba + zdrava prehrana, to je bilo u tome
borninamama2
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la ivana7997 » 20 svi 2008, 15:38

danas radionica u markonovi u 17 sati, pa tko stigne..moze nauciti

Narančasti amarant, Domaći kruh s paštetom, Tofu kajganu, Doručak za sladokusce te cjeloviti doručak za posebne prilike.

Zdrav i snažan doručak osnažuje naše tijelo za dnevne obveze koje su pred nama, a s obzirom na to da je vrlo važan za ravnotežu razine šećera u krvi, možemo reći da je upravo doručak naš najvažniji obrok u danu.
ivana7997
Abundija

PostPostao/la ivana7997 » 05 lip 2008, 12:05

danas u vecernjaku
:roll: :roll:
VRATITE NAM KRAFNE
Program zdrave prehrane za osnovnoškolce doživljava propast; zdravu hranu odbija 40 posto učenika
Djeca odbijaju hranu sa 'zdravih' jelovnika
Autor Petra Maretić Žonja

Od uvođenja novih jelovnika u osnovne škole prošlo je više od četiri mjeseca, a đaci se još nisu naviknuli na “zdrave zalogaje”.
Iz dana u dan baca se sve više hrane, a mnogi roditelji, svjesni da tako bacaju i novac, djeci više ne žele plaćati prehranu.

Hrana u smeću
– U posljednja tri mjeseca mliječni obrok ne želi više uzimati čak 40 posto učenika od petog do osmog razreda. Onima mlađima, u boravku, roditelji i dalje plaćaju sva tri obroka jer u školi provode veći dio dana, točnije do 17 sati pa nešto moraju jesti – kaže Miroljub Udiljak, ravnatelj OŠ “Nikola Tesla” koja dostavlja hranu u čak 15 škola na području Trešnjevke.

U svakoj, kaže, hrana završava u smeću, a đaci za odmora trče u trgovinu ili od kuće nose sendviče sa zimskom salamom i majonezom. Integralna su im peciva i graham kruh bezukusni, a ne mogu se naviknuti ni na zobene pahuljice s medom i ječam na mlijeku, kolač “spiralu” punjen jabukama te tamno pecivo punjeno čokoladom.

Ne jedu ni ribu, posebice papaline, a ni juha od rajčica nije im “sjela”. “Plaču” za hrenovkama i paštetom, a za povratak cedevite i deserta “cao-cao” u OŠ Rudeš pisali su i peticiju. – I mi ćemo pokrenuti svoju peticiju jer nam već mjesecima daju za piće samo vodu i mlijeko, pa po sok moram ići u trgovinu. A onda viču na nas što izlazimo iz škole i pretrčavamo preko ceste – ljuti se Sara, učenica osmog razreda OŠ “Nikola Tesla”.

Njezinoj kolegici Nikolini najviše smeta to što je hrana bljutava i suha i što im daju malo kruha pa i ona svakog dana ode u trgovinu po nešto masnije i slanije. Da uvođenje zdrave hrane zapravo “ide na ruku” trgovcima priznaju i ravnatelji.

– Ja znam da oni trče u trgovinu i grizu pizze i sendviče preko odmora, ali ne možemo im to zabraniti. Hranu u školi ne žele jesti, a zaključavati ulazna vrata ne želimo da ne bi i kod nas došlo do revolucije – žali se ravnatelj jedne zagrebačke osnovne škole.

No, na kritike ravnatelja i đaka u zagrebačkom se Gradskom uredu za obrazovanje ne obaziru jer, napominju, ne namjeravaju odustati od zdrave hrane.

Plaše se bankrota
Ravnatelji se ljute zbog toga, pogotovo zato što od uvođenja novih jelovnika, koji su skuplji, Grad nije povisio izdvajanja za subvencije, pa im, kažu, prijeti bankrot. Jer cijene obroka su preniske.

Primjerice, djeca mliječni obrok plate tri kune, a od grada za nj škole dobiju još kunu. A svaka škola za mliječni obrok potroši barem šest kuna. No, u Gradu tvrde da će do kraja ovoga mjeseca, nakon što od svih škola dobiju financijske izvještaje, znati koliko su novi jelovnici skuplji od starih. Dokažu li škole gubitke, povećat će im i subvencije.

No bez obzira na novac, hrana će se i dalje bacati jer mijenjanje prehrambenih navika nije lagan, a ni brz proces. I vrlo je vjerojatno da će file morskog psa, integralnu rižu ili pak ječmenu kašu s guštom jesti tek neke buduće generacije, točnije one koje sada to isto jedu u zagrebačkim vrtićima kojima je grad zdravu prehranu uveo lani.
ivana7997
Abundija

PostPostao/la Bubidea » 05 lip 2008, 14:13

ako danasnje generacije sedmasa, osmasa...nisu navikle na takav rezim prehrane, to ne znaci da ga treba ukinuti

dolaze neka nova djeca kojima je takva hrana najnormalnija stvar i koja je normalno prihvacaju, cak su odusevljena..ko moj recimo, jer napokon je hrana postala jestiva i fina ( njegove rijeci)....a nije da nesto super brijemo na zdravu prehranu, samo je sve od navedenog probao, jede, rijedje ili cesce ili se tako hrani...pa mu sve to nije nepoznanica
:lebdi
Bubidea
Bogom mi je dano

PostPostao/la Imge » 13 lip 2008, 13:29

evo, jucer se po 998.247.999... put pokazalo KAKO rafinirani secer utjece na mog skolarca :shock: .
azo dakle, motornog nemira i nemogucnosti da bilo sto napravimo s klincem od 12 sati, dakle od podneva - pa sve do ponoci.

krivica je moja. napravila sam katastrofalnu gresku i poslala klincu (na njegovu rodjendansku proslavu u skolu) - pazi sad - domacice, napolitanke, kiki bombone :oops: , perece, a bilo je tu susenog voca, bajama, suncokretovih sjemenki ali toga - kao da nije bilo :whew ...
uvjerena sam da je mali navalio samo po domacicama i napolitankama :( koje mi inace uopce doma nemamo.

i nije to bilo zbog tekme, uzbudjenja zbog rodjendana, poklona, zbog skorog svrsetka skole, ma uvjerena sam da je njega digao onaj secer i da je mali bio ko da je popio par red bullova :drink
strasno nesto...
i to nam se UVIJEK dogodi kad jede ovakve stvari...

inace, on nema dg, nije hiperaktivan, samo eto - uvijek burno reagira na slatkise
ovo ga najbolje opisuje:
:trio :banana :drink :belji
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la borninamama2 » 16 lip 2008, 11:01

Nakon usavršavanja knjige o prehrani i poremećaju u ponašanju (Imge :klanja ) dio sam počela primjenjivati, uglavnom doručak, i izbjegavanje nekih namirnice (nisam bila ni svjesna gdje se sve krije šećer), i promjene se već uočavaju. Nije neki tamanitelj bombona, ali voli čokoladu i moje dijete je (7 godina staro) gospođi koja mu je ponudila čokoladu reklo ne bi, hvala. :proljece. Super surađuje.

Obožava pojesti voće natašte, pa nakon toga doručak, ni mlijeko više ne traži, ručak je normalan s puno povrća kao i do sada,.....uglavnom ja sam jako zadovoljna.

E da i sveki pomaže, kako je on s njom prije i poslije škole, tražila me popis namirnica koje treba izbjegavati (a one koje ne treba je uglavnom i jeo kod nje) i drži se svega dogovorenog. Nakuhala mu je domaćeg pekmeza puno puno puno. Još da se ušemim da svaki dan pećem kruh, bit će super.
borninamama2
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la melita » 17 lip 2008, 10:45

Još smo daleko do škole, ali topic nam je zelo zanimljiv, već dugo na dohrani nisam čitala ovako lijepu raspravu. Ono što mene zanima; čitam jelovnike vaših školaraca i vidim da nigdje nitko ne navodi ama baš nikakve slatkiše. Dakle, moja trogodišnjakinja jede slatkiše, skoro svakodnevno i zbog toga mi se srce slama. Polažem puno u njezinu prehranu, dajem četiri zdrava i raznovrsna obroka dnevno, ali ne mogu joj odolit kad me traži "samo jednu, mamice, samo jednu..." čokoladicu, sladoled ili neku drugu poslasticu... To se dogodilo poput uragana - od jednog životinjskog carstva u deset dana, u hipu smo došli do jednog dnevno! :roll: E sad, zanima me kako ste vi uspjele svoje klince odgojit da ne traže slatkiše. Meni se ne da čitav život biti policajac i svađat se u trgovini oko kupnje čokoladice. Voljela bih da moje dijete bude poput vaših klinaca, da jednostavno ne traži slatko. Na porodiljnom dopustu provodila sam sa Z. i V. vrijeme u parku u kojem ima jako puno školaraca, a koji dođu tamo odmah iza škole (to su većinom djeca od 3. do 5. ili 6. razreda). Svi u rukama nose coca-colu, slance iz obližnje pekare, čipseve, 7-days kroasane, razne čokoladice i slično. Tamo budu do 13 sati, a kad sve to potamane, gibaju doma na ručak. Zita sve to gleda i onda dođe žicat da joj kupim kiflu, čokoladu ili sladoled, a ja sam ko od putra, odmah me obrlati. Znam da joj time radim grizlijevsku uslugu i da ću se poslije lupat po glavi. Ajde se, pliz, malo raspišite i o tome kako ste postigle da vaši klinci ne jedu slatkiše! :mah
žuti pojas prvi dan :sumo
melita
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Hajdi » 17 lip 2008, 10:54

Melita, moji jedu slatkiše. Jedu svaki dan i sladoled i čokoladu i kekse - ALI - uz uvjet da normalno jedu sve ostale obroke, te da je to u normalnim količinama - čitaj jedan sladoled na dan, jedna kinder čokoladica (jedna štangica), par keksa uz čaj. Ne jedu čips ni bombone ni lizalice. Ajde dam im Vitergin. Nikad nisam imala ambicija da im potpuno ukinem slatkiše.
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la Imge » 17 lip 2008, 11:16

melita, ma i moji jedu slatkise - ALI!!!
- uz istu opasku kao Hajdi - dorucak,rucak, vecera se mora prvo pojesti.
- drugo - kod nas je ovakva prica - slatkis klincima NIKAD ne dajem ja, uvijek samo baka (to je nas dogovor, oni kao fol imaju "tajnu", svoju "skrivenu kutiju" za koju ja ne znam :mrgreen: i presretni su zbog toga; dakle - moji su klinci naucili da slatkise od mene ni ne traze, niti ja to imam doma :dunno . kod bake uvijek dobiju cokoladicu, kiki bombon, torticu... (i baka mi to uvijek prijavi popodne kad dodjem s posla da im je dala), a kod mene dobiju - brusnice, bajame, orahe, ljesnjake, suho voce....i oni to stvarno vole jesti.
- sladoled ne ubrajam u slatkise :dunno (nek me moderatorice razuvjere, ali ja to brojim pod mlijecni obrok :oops: )
- cips, smoki i slicno - ne kupujem
- nikad ne branim djeci da jedu slatkise ili da recimo piju gazirane sokove na djecjim rodjendanima. ali nikad (i onaj moj post prije ticao se cinjenice da se moj mali PREDOZIRAO napolitankama za rodjendan. a to na njega i njegovo ponasanje djeluje pogubno :( )
- moj mali ne trazi slatkise u skoli :dunno (vidim da druga djeca nose lovu i kupuju svasta, no, moj nije taj tip, samo mu je divljanje na pameti :oops: )

- moi stavovi o prehrani, a posebice slatkisima uvelike su rezultat citanja i prihvacanja preporuka s ovog pdf-a. naime, osobno ne smatram ovaj pdf samo kutkom za mame koje imaju male bebe pa uvode dohranu. dapace, meni je isti puno puta pokazao pravi put, ovdje sam nasla super preporuke i recepte i ovaj mi je pdf omogucio udaranje dobrih temelja u kvalitetnoj prehrani (odnosno, ono sto ja smatram da je kvalitetna prehrana, a sto sam naucila na temelju ovdje iscitanih iscitanih i iscitanih topica :klanja )
Zadnja izmjena: Imge; 17 lip 2008, 15:39; ukupno mijenjano 1 put/a.
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la silki » 17 lip 2008, 11:47

melita, ne znam kako si izvukla da djeca s ovog topica ne jedu slatkiše ;)
moj jede slatkiše, u nekakvim normalnim granicama.
sladoled dnevno (imge, macho od čokolade je definitivno slatkiš ;)) jedan red čokolade, šnita ili pingu. lud je za corny čokoladicama.
smokije i čipseve ne kupujem. od grickalica povremeno jede kokice.
na rođendanima i slavljima se često overdozira, k'o imgin mali, pa ne znam kaj ću s njim, divlja do ponoći :roll:

ova opaska da neće dobiti slatkiš ako ne pojede obrok kod nas ne stoji, jer dorkas je svejed :mrgreen:
silki
ni kljun ni krila ni nogice

PostPostao/la Hajdi » 17 lip 2008, 12:16

Kao i Imge, ja ne branim djeci da na rođendanima jedu junk, osim što Nina određene stvari ne smije zbog alergije. Ako smo vani u restoranu ili kafiću smiju naručiti kolu, ledeni čaj, što žele. Jakob bi jako rado pio kolu, damo mu par gutljaja, ali stvarno nije dobro jer navečer podivlja.
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la marsovka » 17 lip 2008, 13:28

Daklem.... ja tek sad vidim ovaj topic i ne stignem ga cijelog izcitat (to mi je zadaca za doma :wink), ali vidim da puno stvari krivo radim :roll:, a mislila sam da sam uspjela uvesti toliko-toliko zdravi dorucak :roll: Kod nas je dogovor ovakav:
1 dan: cokolino (ovo je citi kompromis i radimo na njegovom potpunom ukiranju, ali za sad mora ostati barem taj jedan dan)
2 dan: zganci sa jogurtom i malo svjezeg sira - mala ih obozava, a i L ugalvnom isto
3 dan: zobene s jogutom i vocem (mala isto obozava s mjesanim vocem, L samo s bananama :roll:)
4 dan: kornfleks (naj iz bio&bio bez secera, s mlijekom - meni je bljutav :mrgreen: , ali L ga voli)
5 dan: snita kruh s putrom i pekmezom/medom + neki jogurt

Vikendom je obicno ili raspasoj :ne ili, u dobroj varijanti, ponovo nesto od ovoga iz tjedna.

Sta sve od toga krivo radim? Zar nebi trebali zobene za dorucak? Nemojte mi samo cokolino spominjati jer vec sam rekla da je to kompromis :dunno I kako kuhate jecam? Ja kad ga radim za rucak nekad mu treba i po sat vremena da se skuha, pa mi to i nije neka varijanta za ujutro :dunno

Jel da se vidi kako sam s malom bila puno stroza u izboru :roll: pa je ona ove zdave obroke super prihvatila :up
marsovka
celebrity

PostPostao/la Imge » 17 lip 2008, 13:54

marsovka, samo nabrzake ovaj dio o zobenim pahuljicama (posto je knjiga kod mene, a ne kod moderatorice :3srca )

dakle - zobene pahuljice su super, imaju zeleno svjetlo i naravno, preporucuju se.

a opaska NE zobenim pahuljicama bila je iskljucivo temeljem navoda u knjizi koju spominjemo na pocetku topica u kojoj pise da je dokazano (ponavljam - tako bar kaze knjiga) kako zob nije dobar odabir za djecu koja imaju dijagnosticiran ADHD. dakle, samo s tog aspekta su zobene spomenute u negativnom kontekstu.
Zadnja izmjena: Imge; 17 lip 2008, 15:34; ukupno mijenjano 1 put/a.
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la marsovka » 17 lip 2008, 14:33

Ok, doma citam topic :oops: , a knjigu i ja upisujem u biljeznicu :mrgreen:
marsovka
celebrity

PostPostao/la borninamama2 » 18 lip 2008, 12:28

I mi pojedemo slatkiš, samo su dozirani, ali ne na silu. Slično nešto kao i kod Imge. Uglavnom se jedu kod bake. Doma se jede mix suhog voća, orašastih plodova...obožavaju bajame. Samo niko neće domaće istuć :mrgreen: Eno ih u vrećici doma. A i ljuska se da iskoristiti u ljekovite svrhe za djecu i mame.

A sladoled nam je najveći porok, to jedan svaki dan padne.

Edit: napomena za mame koje su se uključile kasnije, kod mene se radi o djetetu s ADHDom
borninamama2
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Ina66 » 18 lip 2008, 13:18

i moje sladoled uglavnom jedan dnevno, ako ne idemo vani, nema ni sladoleda.
u dućanu mogu izabrati hoće li sladoled ili životinjsko ili kinder-jaje ili nešto slično
čipseve, smoki i slično ne kupujem, a na rođendanima zažmirim iako mi nije drago da se to uopće servira djeci-
sokove piju voćne, vani mogu dobiti sok poželji, ali coca-cola (ili kaki-kola, kako ema kaže :lol) je bljak!

i naravno - obožavaju suho voće. i mi imamo doma vrćicu bajama i oraha od bake, samo trebamo malog patuljka koji će ih tući :mrgreen:
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la Imge » 18 lip 2008, 20:55

marsovka, nisam stigla jucer...
ako mene pitas :dunno - u stavovima oko prehrane skolarca najbliza sam odgovorima koje je ponudila Mjeseceva Zraka dajuci nekako najkompletniji odgovor, sintetizirajuci znanja iz vise knjiga. uglavnom, probaj vidjeti kako je ona odgovorila na moja pitanja, mozda ti pomogne... (to ti je na ovoj istoj stranici).

i takodjer kao borninamama - opaska za mame koje su se kasnije ukljucile (radi lakseg pracenja diskusije):
moje dijete nema dijagnsticiran ADHD, nije hiperaktivno, nema nikakvu dg - ALI - gdjegod mogu i kad god mogu - izbjegavam mu davati slatkise jer ih ne tolerira i izuzetno lose na njih reagira (u smislu pojacane razdrazljivosti, zivosti, aktivnosti). ma, uvijek uvijek uvijek. a pogotovo nakon djecjih rodjendana, blagdana i vikenda (ja to dugo nisam znala povezati, no, sad to sve skupa sa sigurnoscu mogu tvrditi).
i zato sam tako stroga glede konzumiranja slatkisa :(
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la ivana7997 » 18 lip 2008, 21:22

ja nisam stroga u smislu da kao kobac stojim nad njima i ne dam ni blizu slatkisima, jer znam da to necu moci zauvijek braniti i da je zabranjeno voce najsladje

ali u zadnje vrijeme, otkako je sveki previse s njima, cini mi se da cu poceti. nema dana da dodje k nama a da ne donese ledeni caj nestle, koji mi smrdi i koji nema ama bas nista dobro u sebi. i cim dodjem, a ona ode, hop, prolijem u sudoper. ali decki vec dosta toga sliste dotad. fino im je, naravno. i prilicno se lomim oko toga da joj kazem da ne donosi ili ne, ali vec sam dost neomiljena, pa da ne talasam, lakse proliti :dunno

i nasa nova siterica kupi sve sto jaksic pozeli, neki dan uredno umlatili vrecicu smokija :shock: pa jos jednu prekjucer :roll:
nisam za lomacu za smokice ali prihvatljiva kolicina mi je jedna vrecica godisnje ili ajde, polugodisnje. a ne vise od dva puta u tjedan dana!!!!
ivana7997
Abundija

PostPostao/la Imge » 21 kol 2008, 10:10

stavljam link na nedavni clanak iz Vjesnika o utjecaju konzervansa i umjetnih bojila na djecju hiperaktivnost.
http://www.vjesnik.hr/html/2008/08/16/C ... r=tem&c=10

p.s. inace, iako zapravo svojim klincima totalno izbjegavam davati "problematicnu hranu" koja se spominje u clanku - bombone, lizalice, gazirane napitke, kupovne biskvite (klopu koju, skolarci, barem kako vidjam po skolskim hodnicima i igralistima konzumiraju u enormnim kolicinama :( , zato sam clanak i stavila ponajprije na skolarce, iako je clanak zapravo namijenjen roditeljima djece svih dobnih skupina)... naglasak dajem na zadnju recenicu koja me posebno intrigira - a to su aditivi u lijekovima, posebno djecjim sirupima.
naime, nisam nikad razmisljala o tom dijelu price :oops:
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la melita » 21 kol 2008, 10:44

Nedavno je na Tv-u bio dokumentarac, mislim da se zove "Istina o hrani". Napravili su razna istraživanja među djecom, a između ostalog su išli provjeravati i mit o vezi između šećera i hiperaktivnosti kod djece i kažu da takva ne postoji.
melita
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Imge » 21 kol 2008, 11:03

melita, bas me dobro podsjeti na taj serijal :mah
emisije su isle u meni totalno nebulozno doba (nemam pojma kako ni jednu nisam uspjela uhvatiti :oops: ), ali, sam na puno mjesta citala osvrte o tom serijalu i jos mi vise dodje zao kaj to nisam uspjela odgledati :( .

mozes jos malo koju o temama koje su se obradjivale? i jel ima jos kaj zanimljivo?
(ovo o cemu pricas mi je totalna novina :oops: ).
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la melita » 21 kol 2008, 12:24

Imge, ni meni nije pasalo vrijeme prikazivanja tako da sam odgledala samo jedan nastavak i to onako napola. U tom su nastavku napravili nekoliko pokusa kojima su htjeli potvrditi ili pobiti neko opće popularno i među ljudima uvriježeno mišljenje o hrani.Na primjer:

1. Neku se djecu naprosto ne može natjerati da jedu povrće. Konkretno, u toj emisiji bili su u jednoj engleskoj školi gdje praktički nema djeteta koje voli brokulu i svaki put vrate ju netaknutu na tanjuru. Onda su jednog dana u školu doveli popularne tv likove (isto djeca) koji su jeli s đacima u školskoj kantini, a zadatak im je bio da posebno uživaju jedući brokulu. Tog dana sva su djeca u školi smazala brokulu!

Drugi način je bio stalno izlaganje djece hrani za koju tvrde da ju mrze. Na primjer, klinac koji tvrdi da mrzi brokulu bio je zamoljen da svakoga dana pojede samo jedan komadić (isto s napravili i s klincem koji je tvrdio da ne podnosi mango). Nakon otprilike 9 dana dečki su došli do spoznaje da im njihova omražena hrana uopće nije tako loša i počeli su je jesti.

2. Jedemo li pred televizorom pojest ćemo više nego jedemo li za stolom. Napravili su pokus s djevojčicom koja obožava jesti pizzu. Stavili bi joj na tanjur uvijek isti broj trokutića pizze i svaki put kad je jela pred televizorom pojela je dva do tri trokuta pizze više. Izračunali su da je to otprilike 130 pizza više u godinu dana, zbog čega se dijete može udebljati do 6 kg.

3. Skrivanje i ograničavanje slatkiša je kontraproduktivno - želja postaje sve jača. Napravili su pokus sa suhim grožđicama i mangom. Pitali su klince što više vole i svi su rekli mango. Pokus se sastojao od toga da je mango bio uvijek na ponudi, a grožđice samo svaki treći (ili drugi dan). Nakon nekog vremena svako je dijete htjelo samo grožđice i na kraju pokusa svi su tvrdili da više vole grožđice nego mango.

4. Od šećera u slatkišima djeca postaju hiperaktivna. Napravili su pokus na dvije rođendanske proslave. Na jednoj proslavi nije bilo nikakvih slatkiša, a na drugoj su roditelji mislili da su kolači na proslavi bili sa šećerom (a zapravo šećera nije bilo). Nakon proslave "sa šećerom" roditelji su tvrdili da su im djeca strašno divlja od svog tog šećera i da ih nisu mogli obuzdati, dok su ovi drugo govorili da su se njihova djeca sasvim normalno ponašala. U stvarnosti niti na jednoj proslavi nije bilo namirnca sa šećerom. Zaključak je bio da šećer ne izaziva hiperaktivnostr već samo pretilost i karijes.

Eto, Imge, to je ono čega sam se uspjela sjetiti... :bye
melita
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la folne » 21 kol 2008, 12:36

Ja sam ulovila isto samo jednu, o mršavljenju jelte (koja providnost :mrgreen: ) i isto mi je bila jako zanimljiva, a posebno mi se svidio način na koji rade pokuse i donose zaključke. Primjer: našli su dva para dobrovoljaca koji su se vozili istem putem po pustinji i na istom mjestu ih je čekao ručak. Ručak potpuno isti, samo što je prvi par pojeo konkretno jelo i zalio čašom vode, dok je drugi taj isti obrok dobio smiksan u multipraktiku zajedno s tih 2 dl vode. Nakon obroka išli su se dalje voziti i trebali stati kad osjete glad. Uprkos što sam očekivala da će oni na "juhici" prije biti gladni, bilo je upravo suprotno, a sve su popratili i obješnjenjem zašto je tako.

Zanimljivo...

http://mojtv.hr/magazin/782/pocela-odli ... rani.aspx#
folne
Mladenka

PostPostao/la Imge » 21 kol 2008, 12:42

tenks, melita :mah
sad mi jos vise zao kaj nisam gledala :(

OT
p.s. trebam li reci o kojoj jedinoj emisiji iz ove serije sam citala na net-u? :oops: da, sad da ne idem u detalje...
Zadnja izmjena: Imge; 21 kol 2008, 12:43; ukupno mijenjano 1 put/a.
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Ina66 » 21 kol 2008, 12:43

one koje su propustile nastavke izvrsne BBCjeve serije "Istina o hrani", mogu ih pogledati na
The Truth About Food
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la IINA » 21 kol 2008, 13:12

Vidim da je topic usmjeren nečem drugom, al ja imam konkretno pitanje za mame školaraca.
Dakle radi se o tzv. mliječnom obroku u školi. Kako točno izgleda ?
Moja cura neće na boravak, ali sam mislila uplatiti taj međuobrok, jer je jako slaba na doručku, a ne želim da žvače sendviče od doma svaki dan. Dakle, kaj se dobiva u tom mliječnom obroku?
------------------------------
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PrethodnaSljedeća

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.