Odgovore nisam bas skuzila u ovoj konkretnoj knjizi, ali na temelju x drugih procitanih (Konkretno Fit for life, Montignac, ZONA), evo otprilike odgovora (ne tvrdim da je tocno, to je samo moje shvacanje):
zasto ne zitaricama za dorucak
Zato sto se najcesce kupuju gotove, zasecerene, nimalo vrijedne i jos se kombiniraju s mlijekom. Jednostavan uh i protein iz mlijeka daju vrlo tesko probavljiv obrok koji smanjuje razinu energije i odvlaci krv u probavu.
U masu knjiga sam nasla preporuku da se cisto ugljikohidratni obrok jede navecer, jer uspavljuje, a takvo sto ti ne treba kad startas dan.
Mi kombiniramo slozene uh (integralni kruh, pahuljice i marmelade bez secera) s proteinima iz sira, jogurta i nekad mlijeka (pola mlijeko, pola voda) .
, a zasto da protenima
U gore navedenim knjigama, procitala sam da kvalitetni proteini podizu razinu energije i dugo je odrzavaju na dobroj razini. Valjda zato.
Nama je idealan dorucak (najduze nismo gladni) integralni kruh, marmelada bez secera (ona neka francuska u duguljastoj teglici) i 2 dl kefira ili acidfoila.
zasto ne vocu nakon obroka, nego uvijek kao zasebni obrok
To je fora iz FFL, ali i Montignac kaze da ga treba jesti na prazan zeludac, bar 20 minuta prije ostatka obroka.. navodno, voce koje se jede na kraju obroka otezava probavu cijelog obroka jer zakuha i zapocne proces truljenja koji onemoguci razgradnju obroka pojedenog neposredno prije voca. Kad se jede na prazan zeludac, gotovo da je odmah probavljeno i ne ometa probavu ostatka obroka, koji jedes nakon njega (osim banana, grozdja i jos nekog voca, ne sjecam se kojeg).
Ja nisam primijetila kod E da je uspava ili da joj smeta - iskreno, veselim se svakoj sirovoj vocki ili povrcki koju pojede i ne brinem ako je jede nakon rucka.. iako nudim i preferiram da jede kao medjuobrok ili cim se digne, prije dorucka.
zasto ne mlijeku
Valjda zato jer ga se desteljecima kuje u zvijezde kako je zdravo i neophodno. A krcato je antibioticima i hormonima i jako puno djece ga slabo tolerira. Osobito je lose/opasno za djecu s vec dijagnosticiranim poremecajima u ponasanju jer njima vrlo cesto jako smeta (i raspiruje smetnje u ponasanju) kazein iz mlijeka.
Ja sam i u ovome za individualni pristup i promatranje djeteta + pametan odabir proizvodjaca/dobavljaca mlijeka. Ali, uvijek dajem prednost fermentiranim mlijecnim proizvodima (jogurt, acidofil, kefir).
Sto se tice topica - apsolutno pozdravljam, odmah sam se bacila na proucavanje Omega-3 pripravaka za djecu
i veselim se svima koji ce ovdje pisati.. treba mi i ideja za obroke i organizaciju i xx. 

, iskljucivo iscijedjeni sok od narance kao napitak (nista cola, nista nezdravi napitci...), iskljucivo suho voce i slicne stvarcice za grickanje...i tako, u tom tonu...

...
:banana 
. Super surađuje.

), ali vidim da puno stvari krivo radim
ili, u dobroj varijanti, ponovo nesto od ovoga iz tjedna.
)
) je bljak!