Sada je: 10 kol 2026, 17:05.

Zajedno ili ne?

Pratite generaciju svojih mališana, družite se, razmjenjujte iskustva, mišljenja i dijelite sve ono lijepo i manje lijepo što donosi život s djecom!

Moderatori/ce: latica, snowwhite

Zajedno ili ne?

PostPostao/la Crazy Daisy » 02 ruj 2008, 14:12

Moje cu cure jucer krenule u vrtic. Pripremajuci se za vrtic naletila sam na stav da bi bilo dobro razdvojiti blizance kako u vrticu, tako i pri upisu u skolu. Na prvu mi je to zazvucalo prestrasno, no isplivali su i neki argumenti za.

U nasem primjeru H. je osjetno zrelija od K. i vec nakon prvog dana K. je lijevala potoke suza jer je H. znala sama obuci pidjamu, a ona nije.
Takodjer kazu da je razdvajanje dobro zbog razvoja individualnosti. Meni je jos uvijek ta ideja odbojna,no zanima me sto vi mislite.

The Floor is Yours!
Crazy Daisy
blinkam ko košuta pred farovima

Re: Zajedno ili ne?

PostPostao/la breg » 02 ruj 2008, 17:16

Mišljenja oko toga su jako razilaze. Dobro je i jedno i drugo.
Najbolje svoju djecu poznaje roditelj.
Nama su došli s idejom da ne ide svak u svoj razred već da bi trebali ići svak u svoju školu. :roll:
Šta to onda znači, oni raštrkani u okolo, a roditelji samo služe za odvoz i dovoz djece.
Različite učiteljice, različit pristup i to sve puta tri. A pomoć u prvom razredu je neminovna od strane roditelja, a u pitanju bi bile tri različite zadaće samo iz jednog predmeta. Stvarno ne bi znala od kud da krenem.
Jednog dana kad odluče, a već su odlučili ići će svak u svoju srednju školu.
breg
Ne damo se, idemo dalje!

PostPostao/la Crazy Daisy » 02 ruj 2008, 17:47

prakticna strana jasna je sama po sebi.
moje cure do sada nisu nikada bile razdvajane, nekako mi ih je logicno drzati zajedno, ali s obzirom da postoje velike razlike medju njima, mozda u buduce manje uspjesna blizanka dobije kompleks manje vrijednosti, jer ne moze u stopu pratiti ovu drugu.
Crazy Daisy

PostPostao/la breg » 02 ruj 2008, 18:02

Svak je u nečemu dobar.
Probaj pronaći "to nešto dobro" i razvijati je u tom smjeru.
Nemoj ih uspoređivati, one su individue za sebe i tako ih treba promatrati.
U školi ili u vrtiću uvijek zahtjevaj da se govori o svakoj posebno, a ne da se govori o blizankama.
One su se samo rodile zajedno.
breg
Ne damo se, idemo dalje!

PostPostao/la Crazy Daisy » 02 ruj 2008, 18:15

:lol nisu ni to
Crazy Daisy

PostPostao/la she » 02 ruj 2008, 22:13

Uvek je jedan blizanac razvijeniji od drugog. Pisali smo već o tome. Ono što ti trebaš uraditi jeste da zamoliš tete da ih posmatraju kao dva obična deteta, kao da nisu sestre. Zabraniti upoređivanje i nadmetanje kao i povezivanje i etiketiranje (deca od svega 'nesvakodnevnog' naprave zezanciju - tako su jednim našim prijateljima klince drugari iz vrtića kantali sa 'ma bežite bre, vi blizanci jedni!!!'). To isto morate uraditi i vi u kući ako već niste.

Ja moje nisam htela da razdvojim jer su previše vezani iako su ful različiti. Pomagali su jedna drugom pri adaptaciji kao i kod bilo čega drugog. Oni jednostavno funkcionišu u paru - barem je tako bilo do pre par meseci, sad mi tete kažu da im se 'razvukao pupak' pa jedan ode da crta a drugi vozi bagere.
Mother of twins. Running on caffeine & a prayer
B & M, 7.12.2004.
she
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la breg » 02 ruj 2008, 22:56

Crazy Daisy je napisao/la:

:shock: ???

Ček malo.. Nisu li to blizanke .. ?
breg
Ne damo se, idemo dalje!

PostPostao/la Zira » 02 ruj 2008, 23:16

crazy, čula sam i ja dosta o tome, ali nisam ih stavila u odvojene grupe niti ću to napraviti jer nikada ih nismo tretirali "u paru" niti su one prikeljene jedna za drugu uopče. vole biti zajedno, to je istina, kad jedne nema druga pita gdje je, ali jedna bez druge mogu.
s druge strane, ne želim pobjeći od toga da su blizanke i zaista ulažemo u tu sestrinsku ljubav. kod nas je važno da ništa nije zajedničko, svaka ima sve svoje. svaka svoju tortu za rođendan, svaka svoj ruksak za vrtić, svaka svoju tutu... sve je različito i one jako dobro znaju šta je čije. of kors, odjeća je zajednička, ali to im je nevažno iako se često događa da određeni šos uvijek oblačim istoj, pa ona to prisvoji i onda druga neće taj šos nositi...
dakle, glasam za zajedno!
Možete im dati svoju ljubav, ali ne i svoje misli...
H.Dž.
Zira
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la bigmamma » 02 ruj 2008, 23:43

Moje curke sad imaju skoro tri godine i uvijek i svugdje idu zajedno. Karakterno su potpuno različite, ali bez obzira na to uvijek ih interesiraju iste stvari. Jedna je više vezana za nas (tatu i mene) a druga je samostalnija i ne prati nas u stopu. Međutim što krene jedna raditi, odmah joj se i druga priključi. Tako da mi je potpuno nemoguće razdvojiti ih. Bilo je nekoliko situacija u slučaju bolesti da moraju biti razdvojene i obje (i ona zdrava) su bile izgubljene, bilo je evidentno da im nešto fali. Kad su krenule u vrtić bilo je normalno da idu u istu grupu, čak nam je bilo rečeno da najbolje da dolaze obje na privikavanje kad su krenule (a meni je tad bilo zgodnije da vodim prvo jednu pa nakon nje drugu iz nekih meni praktičnih razloga - bila sam trudna sa četvrtim djetetom, a one male pa ih lovi po cesti obje....i sto drugih čuda, a ja sama....) Uglavnom, super funkcioniraju zajedno, sad kad su starije hoće se identično i oblačiti što je meni grozno pa im kupujem iste stvari ali u različitoj boji što je i njima zasad prihvatljivo. Igračke...a nekad dobiju svaka svoju (iste), nekad različite, nekad samo jednu (npr. setovi za kuhanje, za doktora...) Uglavnom sad već ima situacija da vide i same da su različite i to im je normalno, ali nekak one uvijek idu "u kompletu" svugdje. Inače imam četvoro djece i svi su stvarno vezani (tako ih i odgajam) ali one su ipak blizanke...pa kako ih onda razdvojiti? ja svoje ne mogu sve i da hoću
L. 2003.
S. i A. 2005
L. 2007.
bigmamma
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la AA » 04 ruj 2008, 07:04

breg je napisao/la:
Crazy Daisy je napisao/la:

:shock: ???

Ček malo.. Nisu li to blizanke .. ?

jesu blizanke, ali mislim da je H rodjena vaginalno, a K carskim

AiA idu u istu grupu, ali su odvojene za razlicite stolove (kod jela, crtanja, pisanja......) i u odvojenim su podgrupama (svaka podgrupa ima svoje dane kad nesto posebno rade ili idu negdje) i meni je to ok....

s druge strane, ne želim pobjeći od toga da su blizanke i zaista ulažemo u tu sestrinsku ljubav. kod nas je važno da ništa nije zajedničko, svaka ima sve svoje. svaka svoju tortu za rođendan, svaka svoj ruksak za vrtić, svaka svoju tutu... sve je različito i one jako dobro znaju šta je čije. of kors, odjeća je zajednička, ali to im je nevažno iako se često događa da određeni šos uvijek oblačim istoj, pa ona to prisvoji i onda druga neće taj šos nositi...
dakle, glasam za zajedno!

X (jedino mi vise ne koristimo tute :mrgreen: )
It’s all mind over matter. If I don’t mind, it doesn’t matter
AA
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la JiA » 04 ruj 2008, 09:46

I kod mene slicno. J. je puno nesamostalniji i brat mu je potreban kao podrska.
Tretiram ih razlicito i to cu traziti i od uciteljice.
U vrticu su bili u istoj grupi i nisu "visili jedan uz drugog" nego je svatko nasao svoju ekipicu, a brat je bio uvijek tu, makar samo u krajicku oka, i to je njima bitno. Nisu zajedno jeli, niti spavali jedan kraj drugoga.
Sad u skoli su u istom razredu, ali su se sami razdvojili, tj. stavili su si frenda izmedju njih dvojice :dunno .

Da skratim, ne bi ih razdvajala.
Bijah slijep, a sada vidim...
JiA
Vjetropir

PostPostao/la lunahor » 08 ruj 2008, 15:22

mi smo isto cesto savjetovani da se razdvajamo, no one nisu ni vezane turbo, jesu povezane al ne bolesno. npr jedna ide sama u vertic bez frke dok je druga bolesna i sl. tako da ih razdvajat ne mislim, . u vrticu se druze i igraju cesto odvojeno i imaju svoje frendice, i ne zelim ih razvdajat. sistem je tezak i surov sam po sebi i kad vec imaju tu srecu da nisu same zasto bi ih nasilno razdvajala u razlicite grupe i sl. ili razrede po gotovo. idu na iste slobodne aktivnosti .
ne znam prije sam mislila drugacije ali posto sam vidjela kako je sistem grozan i skolski i vrticki i zivotni , a one nisu bolesno spojene i mogu po potrebi i jedna bez druge iako su vezane ipak, promijenila sam misljenje i idem strogo za njihovim zeljama :)
osim toga slusala sam tu puno iskusnih mama po forumu i ko sto rekoh promijenila sam misljenje i ne pada mi na pamet odvajat ih nikada dok to same ne pozele. isto je i s odjecom, ako zele isto obucem im isto :whew vise se ne zamaram s time jer mislim da sam svoje napravila na vrijeme, razvile su se u dvije individue koje se jako vole :proljece :proljece
lunahor
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Melody Os » 06 lis 2008, 10:29

Nikada nisam razmišljala o tome da ih razdvojim...Tin i Mario su jako vezani i čak i kad s jednim idem kod npr. doktorice, a drugi bude kod bake, oni su jedan s drugim u mislima. Dok sami ne požele, neću ih razdvajati. U vrtiću su se prošle godine na samom početku držali jedan drugoga, a onda su se počeli igrat svak sa svojim društvom. pa opet zajedno i tako...No, ponekad se i dan-danas dogodi da ako se Mario probudi ranije i igra se malo dalje od Tina, čim se Tin probudi i skonta da nema brace, počne plakat: di je moj Majioooooo. Onda Mario dođe, pa ga mazi i tješi ( tu sam ja, Tini, tu sam ), tako mi tete kažu :3srca . Nedavno su u vrtiću pričali o prijateljstvu. Tin je rekao da je njegov prijatelj Mario, a Mario Tin. I crtali su svoje prijatelje i opet su jedan drugog nacrtali. Tete kažu da je to super što, osim što su braća, jedan drugoga doživljavaju i prijateljima, a ne suparnicima.
Ja sam nekako mišljenja da blizance ne treba razdvajati osim u slučaju da to sami požele..... ;)
slika
Melody Os
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Twins Twice » 08 lis 2008, 23:10

glasno sam protiv razdvajanja! osim, kako kaže Melody, ako oni to sami traže. no to ide u mnogo kasnijim godinama....možda ako tijekom školovanje žele u različite aktivnosti ili se hoće razdvojiti npr. za vikend, no ništa na silu.

razvoj identiteta, kako ste rekle, može se i treba podržavati na razne načine od najranije dobi, a ovaj način koji neki preporučuju smatram nazadnim i nasilnim, kao i neprirodnim.
također, smatram da netko, koliko god stručan bio, tko nema osobno iskustvo kako je biti blizanac, previše olako barata tuđim životima ako takvo što preporuča roditeljima. mnogi ljudi nisu ni pismeni, niti se rapituju, niti su na forumima. samo slijepo poslušaju. a djeca onda dugo pate.

naravno, ima izuzetaka.

oprostite da sam tako "službena", ovo me pitanje uvijek iznervira. da li ste čuli možda da se preporuča braću i sestre (ne-blizance) upisati u različite škole? ili da idu u različite smjene? ili na praznike svaki kod svoje bake? da ne bi imali problema s npr.pažnjom jedan-na-jedan?
ili možda da se preporuča mužu i ženi da ne spavaju u istom krevetu ili da ručaju jedan po jedan - da si ne idu na živce i da se malo odmore jedno od drugoga?
sad lupetam malo apsurdne primjere, ali meni je ta ideja o radvajanju blizanaca jednako apsurdna!

i volila bih čuti tu argumentaciju koja bi me uvjerila da bi se blizanke koje idu u dva različita razreda zbog toga manje uspoređivale???
sve je do roditeljskog odgoja, a puno i do sposobnosti odgajatelja i učitelja, a vi ste cure kolko vidim sve napravile odličan posao.

btw. ja moje klince držim skupa u jaslicama i školi, naravno. a seka i ja smo se htjele u srednjoj odvojit u različite razrede - nisu nam dali. sad mi je drago. na faksu smo htjele svaka na svoj studij - posložilo se da smo ipak završile zajedno. sada vidim da je tako moralo biti.
iskustveno, razvoj identiteta nije imao puno s time koliko vremena i okruženja dijelimo, nego prvenstveno ima s interpretacijom svega toga i tom specifičnom interakcijom među blizancima - kako će se oni među sobom posložiti. bili u istom razredu, ili ne.

sretno!
slikaslika

slikaslika
Twins Twice
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la ancica » 09 lis 2008, 14:34

Oprostite sto vam upadam na temu, ali bih se nadovezala na temu, mozda i malo :off . Mene zanima da li, ako vam je jedno dijete bolesno drugo ostavljate doma ili ga vodite u vrtic? Naime, moji idu u istu jaslicku grupu i sve rade zajedno? Sad mi je M. bio bolestan pa sam i D. ostavljala doma jer radi scene - nece bez brata nikamo, ni na igraliste, a kamoli u vrtic :roll:
Gospode, pomozi mi da budem takav čovjek za kakvog me drži moj pas - J. Wisniewski

:lebdi
ancica
Čudo od žene

PostPostao/la Crazy Daisy » 09 lis 2008, 17:20

s obzirom da smo jos na privikavanju ili obje idu ili su obje na postedi. moram tako jer ne kuze zasto sad seka ne mora u vrtic.
kada prodjemo ovu fazu i kada zavole vrtic, na bolovanje ce ici samo bolesna. :mah
Crazy Daisy

PostPostao/la JiA » 10 lis 2008, 08:41

Tek zadnju vrticku godinu je A. pristajao otici u vrtic ako je brat bolestan.
J. nikad nije htio bez brata ici.
Bijah slijep, a sada vidim...
JiA
Vjetropir

PostPostao/la Melody Os » 10 lis 2008, 09:11

Mi sada idemo drugu godinu u vrtić i od samog početka ako je jedan bolestan, drugi ne želi ići. Tako da svi ostajemo kod kuće ili, ako je samo neko kašljuckanje i šmrckanje i niža temperatura, onda ih odvedem kod bake dok ne vidim kako će se razvijati.
slika
Melody Os
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la malena beba » 11 lis 2008, 20:29

Ja sam za to da se blizanci ne razdvajaju. Ja sam blizanka pa znam sto pricam :mrgreen:
malena beba
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Gemini » 11 lis 2008, 21:34

Da ne ponavljam sve ste već rekle ali definitivno NE razdvajanju dok god to sami ne požele. Moji su u vrtiću u istoj grupi i ja sam čak očekivala da če prilagodba biti lakša jer su zajedno međutim od prvog dana tete kažu da si je svatko našao svoje društvo i grupicu, igraju se i zajedno i sdrugima ali ne uvjetuju da su stalno skupa. Prilagodio se teže onaj za kojeg sam mislila da će ići lakše :roll: Uglavnom super su i svuda idu skupa a da kucnem još nismo imali fazu da je je jedan bubani pa ostaje doma -drugi ako želi ide u vrtić ako ne neću ga forsirati niti na silu voditi.
Link na sliku...

D&D 21.09.2005.
Gemini
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Kris2 » 08 lip 2009, 14:35

I moji su u vrtiću bili zajedno u grupi, ali svako sa svojim društvom.
Što je sa školom ?
Meni je isto normalno upisati ih u isti razred ?
Ima netko da ih je odvojio u OŠ ?
Kris2
Danadadila

PostPostao/la lunahor » 11 lip 2009, 18:46

ima, a3, njeni ti idu u razlicite skole .mi cemo skupa, ne pada mi napamet razdvat ih, cak cu inzistirat da prvih par mjeseci sjede zajedno da ih ne razdvaja. to mi je savjetovala i psihologica, dok ih je skolska htjela odvojiti :roll:
lunahor
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Mimaa » 12 kol 2009, 09:40

Ne poznajem nikoga, koji bi razdvajao blizance (ili trojke) tako rano. Meni se čini, da bi to bilo okrutno do njih. Još su maleni i normalno, da su zajedno, kad su več blizanci! Kao što večina kaže - svaki če iči svojem putem kasnije, kad sami hoču!
Mimaa
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Plusic » 12 kol 2009, 09:48

nisam blizanka ali imam sestru koja je 10mjeseci starija i sve smo radile zajedno. do cetvrtog osnovne smo i zajedno sjedile u klupi i to nam je bilo fora, ali smo se vec u petom nekako same razdvojile(mislim na to da nismo vise sjedile zajedno). svaka je nasla prijatelje koji joj vise odgovaraju, ali su u konacnici to opet bili zajednicki prijatelji i svi smo se zajedno druzili. u srednjoj smo se razdvojile(obje smo htjele u jez.gimn. pa smo dogovorno otisle svaka u svoju, ista skola ali suprotna smjena - opet smo pile kavu zajedno prije/poslije skole, prepisivale domace,lektire,...) , tako smo hjele. smatram da smo zbog toga opet bile bogatije, jer smo se razvijale svaka u svom pravcu, sa svojim interesima i prijateljima , ali opet smo od nasih prijatelja napravili jedno veliko drustvo.
i da skratim pricu, pusti ih zajedno, dok su mali nek su zajedno, u jednom trenutku ce osjetiti potrebu za razdvajanjem i tada ih opet treba podrzati i u tome :)
Ne možeš upoznat ocean ako plivaš dva metra od obale, uostalom, ako zaroniš možda shvatiš da si riba.
Plusic
Sveta krava

Lokacija: Pymystan - mali covjek pri Ministarstvu obitelji za povećanje nataliteta

PostPostao/la Dory » 05 pro 2009, 12:19

Plusic je napisao/la:nisam blizanka ali imam sestru koja je 10mjeseci starija i sve smo radile zajedno. do cetvrtog osnovne smo i zajedno sjedile u klupi i to nam je bilo fora, ali smo se vec u petom nekako same razdvojile(mislim na to da nismo vise sjedile zajedno). svaka je nasla prijatelje koji joj vise odgovaraju, ali su u konacnici to opet bili zajednicki prijatelji i svi smo se zajedno druzili. u srednjoj smo se razdvojile(obje smo htjele u jez.gimn. pa smo dogovorno otisle svaka u svoju, ista skola ali suprotna smjena - opet smo pile kavu zajedno prije/poslije skole, prepisivale domace,lektire,...) , tako smo hjele. smatram da smo zbog toga opet bile bogatije, jer smo se razvijale svaka u svom pravcu, sa svojim interesima i prijateljima , ali opet smo od nasih prijatelja napravili jedno veliko drustvo.
i da skratim pricu, pusti ih zajedno, dok su mali nek su zajedno, u jednom trenutku ce osjetiti potrebu za razdvajanjem i tada ih opet treba podrzati i u tome :)

Podržavam sve navedeno, naime ja nemam blizance ali imam brata blizanca. Do 5.-og razreda sjedili smo zajedno, što je istina mene ponekad sputavalo, jer sam ja htjela sjediti s prijateljicama a morala sam s njim jer je stalno kad bi učiteljica pokušala njega odvojiti od mene on plakao i nakraju se vraćao k meni. U 5. razred smo krenuli jedan u A, a drugi u B. Ne znam tko je reagirao, dali roditeli ili ...uglavnom za 10 dana brata su premjestili k meni u razred, ali ja sam već sjedila s prijateljicom a i on se tad nekako odvojio, išli smo dalje zajedno u razred, ali nikad više nismo sjedili zajedno. Smetalo me ponekad jer su roditelji budući sam bila bolji đak očekivali da mu pomažem zadaće, pa i da dio odradim umjesto njega. No sve u svemu imali smo divno djetinjstvo i uvijek smo bili povezani na neki drugačiji način od klasične braće. Dakle, nemojte ih razdvajati dok su mali, sami će to napraviti kad porastu.
Dory
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la bigmamma » 11 tra 2010, 11:28

Ja ne kužim tu podvojenost ili kako bih već to nazvala, psihologa u mišljenju. I meni je savjetovano da ih razdvojim zbog izrazite dominacije jedne od blizanki. A drugi opet govore ne razdvajati.
Ja ih naravno nisam razdvojila jer je to nemoguća misija i nakon godinu dana...klik. Odnosno zamjena uloga. Dominantnija se izrazito povukla a ova druga isplivala sa svojim kvalitetama. Nije mi drago što je ona dominantna sad u biti povučena, tiha i svega se boji :shock . U totalnom sam šoku. Vjerujem da sam i ja pridonjela tome, vjerojatno sam je nesvjesno malo zapostavila...ali neću ih razdvajati...same će...ako budu imale potrebu za tim. Zanimljivo ih je pratiti kako se mijenjaju.
L. 2003.
S. i A. 2005
L. 2007.
bigmamma
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Natrag na Od prvih koraka do prvog razreda

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.