Sada je: 26 srp 2026, 14:54.

Hrenovke?!

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

Re: Hrenovke?!

PostPostao/la Jullishka » 20 ruj 2008, 08:31

HoneyB je napisao/la:(Neki dan smo bili kod njih navečer.Pitala je bi li mali za večeru pojeo malo sataraša :shock: . Ljubazno sam odbila i rekla da ni ja ne jedem satarš za večeru.Nije joj to baš bilo drago.)

Haaaa....poznatooo....
Moja recimo ima obicaj da je vecera ono sto je ostalo od rucka, to je kod njih "normalno"...ja ucim muza polako da to nije u redu...pre par dana svekar kod nas, mm jede, i kao svekar: ostavi mu taj batak za veceru. E, popizdela sam pa sam se obratila mm (ono "kazem ti cerko, slusaj me snajo"): moje dete nece jesti rucak za veceru, ne znam dali si ti mene video da to radim...i opet je stari gurao batak na stranu....
Njih necu promeniti, ali zato za ishranu sam ja odgovorna (dok go d mogu kako shnita kaze), nisu mi nikad ostavili mesta za poverenje da mu nece dati to sto ne kazem, pa zato u dogledno vreme nece ostati kod njih sam.
Secam se na temu hrenovki: pa on vec jede meso, evo, daj mu....zivinske su...A Vanja 8 meseci :roll:
Vanja 18.10.2006
♪♫•*¨*•.¸¸♥ ¸¸.•*¨*•♫♪
mama, ti mi se jako svidjas, vidi kako si mekana i lepa i nemoj da mrsavis, ja volim kad si debela
Sofija 03.08.2011
Jullishka
老师

PostPostao/la Masha » 20 ruj 2008, 15:40

Eto, jelo i moje dijete hrenovke... kod bake. I sad kad vidi onu reklamu za hrenovke na tv-u viče Fenovke, fenovke!!!! i kad ga pitaš što bi jeo kaže Fenovke i patete(paštetu mu daju u vrtiću iako sam im ja rekla da mu ne daju :ne) Eto, koliko god se ja trudila da mu ne dajem gluposti, ne mogu ga zaštiti od utjecaja sa strane... :dunno
Imam osjećaj da što mu više branim neke stvari, to ga one više vuku i stvaraju mu famu.
Masha
dzkić više tekućine

PostPostao/la frrr » 20 ruj 2008, 16:28

Masha je napisao/la: I sad kad vidi onu reklamu za hrenovke na tv-u viče Fenovke, fenovke!!!!

joj, popizdila sam kad sam vidjela da (po tko zna koji put) djeca reklamiraju hrenovke
(a klinci s ribnjaka nisu mogli odoljeti hellmans majonezi :roll: :roll: )
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la eli » 20 ruj 2008, 18:44

Moja recimo ima obicaj da je vecera ono sto je ostalo od rucka, to je kod njih "normalno"...ja ucim muza polako da to nije u redu...

zašto? ne kompliciraj si život. krumpir ili špinat od ručka ne smije se jesti za večeru, ali meso može.
eli
Sveta krava

PostPostao/la olja » 20 ruj 2008, 18:50

I meni je to ok :dunno Nas problem je sto nam nikad nista ne ostane od rucka :D
olja
Od sad me zovite Šime!!!!

PostPostao/la Jullishka » 20 ruj 2008, 19:24

nije to meni komplikovanje zivota, vec sansa da ne kuvam svaki dan :mrgreen:
Vanja 18.10.2006
♪♫•*¨*•.¸¸♥ ¸¸.•*¨*•♫♪
mama, ti mi se jako svidjas, vidi kako si mekana i lepa i nemoj da mrsavis, ja volim kad si debela
Sofija 03.08.2011
Jullishka
老师

PostPostao/la LiKmama » 21 ruj 2008, 10:11

krumpir od ručka ne smije se jesti za večeru

ja sam, zbog nekoga ovdje tko je to svojedobno napisao pocela svima raditi iskljucivo friski krumpir, a da zapravo ni sama ne znam zasto (pitali me nedavno pa sam opet pocela razmisljati o tome).
rekose da se razvija neka bakterija, no ja tu info nigdje ne mogu pronaci. :dunno

jel me moze itko pocastiti kakvim linkom da konacno saznam jel se bezveze zezam ili fakat ima razloga?
:klanja
dh: I hate work. It interferes with life.
Before you decide to criticize someone, try walking a mile in their shoes. That way, if you do decide to criticize them, you'll not only be a mile away but you'll have their shoes as well.
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

Lokacija: u nekoj tamo pokrajini čudnog imena, a možda i u trgovini

PostPostao/la Ina66 » 21 ruj 2008, 11:00

potraži u Pretraživaču i to na Receptima, mislim da je tamo Adorabla pisala o tome

edit: nema ga :dunno
ima samo ovo
http://www.mameibebe.biz.hr/phpBB2/view ... n#p1069759
a ima i ovaj (obrati pažnju na autoricu teme) :lol
http://www.mameibebe.biz.hr/phpBB2/view ... i+ne+stoji
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la Maslacak » 21 ruj 2008, 11:18

TanjaMT je napisao/la:doma sam prije znala ponekad kupiti, ko fol pilece ili purece, najvise zbog majstora da pojede bilo sta. sad sam okrenula plocu i ne dajem im doma to.
ali eto, moji pojedu hot dog u ikei, za eur 1.20 sa onom ofarbanom vodicom zvanom lingonberry ili tako nekako.
koja sam ja nemajka :mrgreen:

Ista stvar i kod nas.. U Ikei jedemo svaki put te hrenovcice- a lingoberry je sok od brusnice - tj sirup od brusnice razrjedjen vodom..
19.10.2004. J. umjetnik
23.06.2007. A. matematicar
04.04.2010. M. u sredini
22.04.2014. D.
Maslacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la LiKmama » 21 ruj 2008, 21:01

ina, ovaj prvi sam bila nasla, ali isto je adorabla samo napisala da ne smije stajati, nigdje nista podrobnije. :dunno
ovaj drugi - :zub memorija mi nije jaca strana, na njega sam bila zaboravila, no sad me sjetio da sam tada, nakon toga pocela sve frisko raditi i nama, a ne samo djeci. :cool

pretrazila sam net i na hrv i na eng i nigdje ni rijeci o tome.
kad ukucam "potato, reheat" dobijem recepte.

znaci nitko ne zna?
Before you decide to criticize someone, try walking a mile in their shoes. That way, if you do decide to criticize them, you'll not only be a mile away but you'll have their shoes as well.
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la mamashnita od noje » 22 ruj 2008, 10:00

ja, bogami, ponekad pogrijavam rucak za veceru. ovisi sto je u pitanju.
krumpir nikada, njega bacam sto se ne pojede. i nikada ga ne hladim tako da ga prelijem hladnom vodom, pustim ga da se sam ohladi. nisam procitala doktorsku disertaciju na tu temu, vec sam cula da to nije dobro. meni dovoljno. :dunno
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la Ina66 » 22 ruj 2008, 10:03

LiKmama je napisao/la:ina, ovaj prvi sam bila nasla, ali isto je adorabla samo napisala da ne smije stajati, nigdje nista podrobnije

postojao je vrlo dobra topic na tu temu, ali je očito nestao bilo u tsunamiju bilo nekako drugačije i na njega se adorabla poziva

mamashnita od noje je napisao/la:ja, bogami, ponekad pogrijavam rucak za veceru. ovisi sto je u pitanju.
krumpir nikada, njega bacam sto se ne pojede. i nikada ga ne hladim tako da ga prelijem hladnom vodom, pustim ga da se sam ohladi.

isto ovako, iako rijetko što ostane za večeru
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la LiKmama » 22 ruj 2008, 10:34

nisam procitala doktorsku disertaciju na tu temu, vec sam cula da to nije dobro. meni dovoljno.

shnita, bilo je i meni, zato sam i promijenila navike, ali sad mi se vec par puta desilo da me ljudi pitaju zasto, a ja im nemam sta reci osim "rekli tamo na mib, ali nitko ne zna zasto". :da? a na netu nigdje ni spomena. :dunno
pa pitam jel itko ima kakav link, da mogu i sama to poduprijeti necim sto nije "tako sam cula". :dunno
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Maslacak » 22 ruj 2008, 10:48

Podgrijavanje krumpira se ne preporuča zbog glikozida solanina koji se nalazi u njemu. Njegova koncentracija u jednom obroku nikad nije toliko velika da bi mogla izazvati trovanje, ali se zbog preventive ipak ne preporuča njegovo podgrijavanje.

Mozda te ovo odvede na kakav trag...

http://www.coolinarika.com/namirnica/krumpir
19.10.2004. J. umjetnik
23.06.2007. A. matematicar
04.04.2010. M. u sredini
22.04.2014. D.
Maslacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la LiKmama » 22 ruj 2008, 10:53

maslacak, hvala, ali solanin se nalazi u zelenim dijelovima, ozljedama na krumpiru i sl. - on je krumpirova "samoobrana" i svugdje se spominje samo u tom kontekstu; dobro oguliti, baciti zelene dijelove (ili cak citav krumpir), baciti vodu u kojoj se kuhao itd.
nigdje nisam vidjela ista o podgrijavanju, a cak je i adorabla u jednom od ovih topica rekla da nije zbog solanina nego neke bakterije.

edit, cak ni coolinarika ne povezuje solanin s podgrijavanjem - to je odgovor neke clanice.
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la IINA » 22 ruj 2008, 11:09

Evo, proguglala i na nekoliko mjesta našla da je solanin u pitanju ipak. Ali isto tako piše da trovanje može nastupiti nakon velike količine, koja daleko prelazi količinu jednog obroka. Kao izvor navedena je knjiga "Što, kada i zašto jesti"- Donatelle Verbanac. :dunno
------------------------------
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la LiKmama » 22 ruj 2008, 12:42

iina, ne znam dal' smo se skuzile: mislis da je solanin u pitanju kod podgrijavanja?
ako si tako nesto nasla - daj, moooolim te, stavi link.
ili si ti mene krivo shvatila: znam ja za stetnost solanina, ali ne mogu nigdje naci zasto se krumpir ne bi smio podgrijavati.
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la MalaSirena » 22 ruj 2008, 13:16

Meni je podgrijavani krumpir ionak bljak :roll:
Mišonja 03.09.2003.
MalaSirena
i neuništiva mesna štruca

PostPostao/la sanelina » 22 ruj 2008, 13:36

MalaSirena je napisao/la:Meni je podgrijavani krumpir ionak bljak :roll:

I meni :dunno
H.-04.09.1989-moja velika curka
A.-L. -09.12.1998 TORNADO
T. -24.12.2005 Zimski slatkachi 2005/2006
sanelina
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Ina66 » 22 ruj 2008, 13:53

LiKmama - uguglaj krumpir + solanin + podgrijavanje
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la eli » 22 ruj 2008, 14:06

ako se ne varam, u krumpiru ima i dosta nitrata. ina?
eli
Sveta krava

PostPostao/la IINA » 22 ruj 2008, 14:07

------------------------------
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la Ina66 » 22 ruj 2008, 14:12

da, kao i u svom gomoljastom povrću pa je i to jedan od razloga zašto ga ne valja podgrijavati (isto kao i blitvu, špinat...)

edit: odgovarala sam eli, a u međuvremenu je uletila i imenjakinja :)
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la LiKmama » 22 ruj 2008, 18:25

osim ove coolinarike, sve se svodi na forume i ljude koji se pozivaju na tu d. verbanac i njenu knjigu. :dunno
a zasto na nutricionistickim, medicinskim i inim siteovima ne mogu nista naci osim ne jesti zelene i ne jesti klice - :dunno
nije mi jasno, ali izgleda da osim foruma i te zene, na netu nema nista o podgrijavanju.
drugim rijecima, jos uvijek ne mogu nikome dokazati da se to ne smije. :da?
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Ina66 » 22 ruj 2008, 19:42

ta žena, Donatella Verbanac, je doktor znanosti. ne znam koju bi titulu trebala imati osoba da ti njeno objašnjenje bude vjerodostojno :dunno
Dr. sc. Donatella Verbanac rođena je 1961. u Vinežu, općina Labin. Diplomirala je medicinsku biokemiju na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Na istom je Sveučilištu stekla naziv magistra, a potom 1993. doktora biokemijskih znanosti. Provela je trinaest godina na Sveučilištu u Rijeci, gdje je karijeru započela kao asistent, a završila u zvanju docenta. Provela je nekoliko godina na stručnom usavršavanju i specijalizaciji u poznatim domaćim i inozemnim centrima. Predavala je biokemiju za studente medicine i stomatologije, te uvela i predavala elektivni predmet Medicinska dijetetika za studente medicine. Od 1998. godine radi u PLIVI d.d. - Zagreb, u sektoru za istraživanje i razvoj, kao voditelj projekta i koordinator na istraživanju novih lijekova. Stalni je recenzent za nekoliko domaćih i stranih znanstvenih časopisa, kao i evaluator projekata za Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa te Europsku uniju. Od 2006. godine radi kao voditelj istraživačkih i razvojnih projekata u GlaxoSmitKline istraživačkom centru u Zagrebu. Autor je više znanstvenih i stručnih radova iz područja biokemije i niza članaka iz područja nutricionizma i dijetetike.
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la LiKmama » 23 ruj 2008, 10:46

nisi me shvatila. znam sta je zena, progooglala sam ju, ali nemam cak ni njenu knjigu pred sobom, kuzis. sve sto mogu naci je forum na kojem netko kaze da je ona rekla.... jakog mi dokaza.
meni treba dokaz, da ja nekom (tko btw ne zna hrv) kazem evo idi si pogledaj na "bla-bla-dot-com" ti lijepo pise.
a ne da im kazem "e na jednom hrv forumu ima neki xy clan koji se poziva na neku zenu koja je napisala knjigu..." :roll:
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Ina66 » 23 ruj 2008, 14:03

onda stvarno ne razumijem što ti želiš jer meni je dovoljno upravo to što tebi nije - da je netko pročitao knjigu u kojoj to piše i prenio nam. ja se dobro sjećam Adorablinog topica o nepodgrijavanju krumpira i da sam tada sebi rekla "a-ha, dobro zbori" i spremila taj podatak negdje u mozak
ako misliš da moraš nekome dati dokaz, onda najbolje da ovu temu zaboraviš budući da po tebi relevantnog dokaza nemaš
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la jale » 23 ruj 2008, 15:20

prvi put to cujem iskreno.
ako ostane nesto od rucka (milsim na krompir) uvijek ga jedemo ali nikad ne podgrijavamo jer nam je hladan drazi. jedino sto nikad ne jedemo sutra, jeste krompir corba ili bosanski lonac koji u sebi ima krompira ili bilo koje jelo koje ima krompir u sebi.
sad mi je palo na um a mozda je i praktican primjer zasto ne jesti krompir sutra ili podgrijavati jeste da nikad na selu necete jesti krompirusu ili neko jelo sa krompirom sutra (pa cak nisam vidjela ni za veceru).
Neko to od gore vidi sve...
jale
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Ina66 » 23 ruj 2008, 15:21

a sad ti, jale, pitaj neku staru nanu zašto se krumpiruša ne jede dan kasnije. možda ona zna odgovor ;)
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la JiA » 23 ruj 2008, 15:25

u nas se krompirusa jede i sutradan ( nepodgrijana doduse :dunno ).
nego, bas sam sa mamom imala fajt u nedjelju kad mi je ostatak pire krumpira krenula raditi kao popecke ( tzv. flutice, koje sam oduvijek obozavala ).
rekoh da mi ( vise ) ne jedemo podgrijani krumpir, ali isto joj nisam znala objasniti zasto.
:cool
Bijah slijep, a sada vidim...
JiA
Vjetropir

PrethodnaSljedeća

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.