Sada je: 25 srp 2026, 15:22.

Prva mrkvica - topic za apsolutne početnike

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

Re: Prva mrkvica - topic za apsolutne početnike

PostPostao/la nina5 » 21 lis 2008, 07:40

Hej curke,dali je koja hranila bebu nan adaptiranim mlijekom i koja je razlika između nan1 i nan2?
NINA 21.04.2008

slika

slika
nina5
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la mamashnita od noje » 21 lis 2008, 08:15

nina, za sva pitanja o adaptiranom mlijeku postoji podforum pod nazivom prehrana adaptiranim mlijekom.
svaki naredni broj mlijeka manje je adaptiran od prethodnog broja i nesto drugacijeg sastava, u svakom slucaju teze probavljiv, ali i "zasitniji".
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la LiKmama » 21 lis 2008, 12:55

u obitelji imamo alergiju na maslinovo

ma da? to zbilja nikad nisam cula.

sezam dora jede (prženi i mljeveni posipan po kašici) od 6 mjeseci.

sezam je prilicno jak alergen.
dh: I hate work. It interferes with life.
Before you decide to criticize someone, try walking a mile in their shoes. That way, if you do decide to criticize them, you'll not only be a mile away but you'll have their shoes as well.
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

Lokacija: u nekoj tamo pokrajini čudnog imena, a možda i u trgovini

PostPostao/la Plusic » 21 lis 2008, 13:05

HIPP kasica od mrkve me jutros jako iznenadila, ima uzasno jak miris a na bocici pise da je samo mrkva bez ikakvih zacina?
Ne možeš upoznat ocean ako plivaš dva metra od obale, uostalom, ako zaroniš možda shvatiš da si riba.
Plusic
Sveta krava

Lokacija: Pymystan - mali covjek pri Ministarstvu obitelji za povećanje nataliteta

PostPostao/la nina5 » 21 lis 2008, 13:52

ja nisam nikako kupovala povrtne kašice-nekako mi se gade...probaj doma skuhat mrkvicu,moja mala ju je dobro prihvatila. mi smo danas kuhali tikvice,neznam kako ih spremit još i sa čim ukombinirat? :mah
NINA 21.04.2008

slika

slika
nina5
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la mamashnita od noje » 21 lis 2008, 14:04

s rizom ili palentom.
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la eli » 21 lis 2008, 14:16

lik, noni, koja je dva desetljeća jela sve na maslinovom (kad su samo to i imali) odjednom su izbili vodeni plikovi po cijelom tijelu. pucali, zacjeljivalo se i vraćalo. tako godinama (za nekog tko radi na zemlji, užas). naime, tada su par mjeseci koristili mast, pa poslije ulje i nisu skužili da je ulje uzrok. dok nije došao u mjesto novi doktor koji je taj tip alergije već vidio i kako je izbacila maslinovo, koža se obnovila. kasnije je postala alergična na svježe pomidore i jagode, ali sa puno slabijim reakcijama.
eli
Sveta krava

PostPostao/la LiKmama » 21 lis 2008, 14:31

grozno. :| stvarno nisam mislila da je itko alergican na maslinovo.
dh: I hate work. It interferes with life.
Before you decide to criticize someone, try walking a mile in their shoes. That way, if you do decide to criticize them, you'll not only be a mile away but you'll have their shoes as well.
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

Lokacija: u nekoj tamo pokrajini čudnog imena, a možda i u trgovini

PostPostao/la frrr » 21 lis 2008, 15:18

LiKmama je napisao/la:sezam je prilicno jak alergen.

nisam znala
sezam savjetuje JBP, zbog željeza i kalcija, krcat je njima
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la frrr » 23 lis 2008, 23:56

ne mogu otvorit tablicu dohrane, jel ide cikla s 8 mjeseci?

i, trebam malo podrške. recite mi, pliiiz, da je moguće othranit dijete do godinu dana bez kojekakvih pahuljica. ili ja pretjerujem?
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la tanjabb » 24 lis 2008, 00:35

vratila se tablica
cikla s 8mj. more
koje te pahuljice muce?
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la frrr » 24 lis 2008, 11:08

ma, nijedne me konkretno pahuljice ne muče, nego trebam, kao što rekoh, malo podrške

naime, uskoro (za jedno 2 tjedna, ovisi o njoj, al ja već planiram :mrgreen: ) joj mislim u voćne jutarnje kašice počet dodavat žitarice i/ili mlijeko. pa sam to spomenula frendici i ona naravno odgovorila - da, dodaš žlicu dvije pahuljica u voće pa će bit zasitnje...pa čitala po netu kak to žene rade - ispada da je nemoguće hranit bebu bez rižinih pahuljica ili 7 corna!
pa pitala na jednom forumu za savjete il recepte i dobila odgovor u stilu - znaš, postoje i pahuljice od smeđe riže u bio&bio

pa sam se počela osjećat pomalo kao frik, kao da pretjerujem jer implicira da sam snob zdrave hrane i kao da mi je važno samo da je integralno ili da je iz bio&bio. a nije...odlučila sam sama sa sobom da ću dok god mi to ne oduzima previše vremena i dok god u to ulažem doista neznatno truda i ne predstavlja mi nikakav problem - davat joj potpuno kuhane i domaće obroke. dakle, i kuhat prave žitarice umjesto pahuljica.
jel pretjerujem? jel moguće tako? i kako to izvodit s voćem ujutro, osobito ako nisi baš jutarnji tip k'o ja pa se s djetetom izležavaš i valjaš po krevetu do netom prije obroka?

sve mi se nekak poklopilo...baš da se zapitam jel moguće othranit dijete bez pahuljica i bez čokolina. okej, za čokolino sam sigurna, ali i s tim su me izrešetali ovih dana. ajde da me moja mama pita kad ću joj dat čokolino (na bočicu, naravno!) jer smo ja, moja braća, bratići i sestrične i svi moji vršnjaci koje znam praktički odrasli na čokolinu. al kad mi poznanica, obrazovana i vršnjakinja, čije dijete ima 3 godine kaže kak će mi najteže bit odviknuti dijete od večernje bočice čokolina, stvarno se pitam kak kak je to postala univerzalna istina da svako dijete navečer pije bočicu čokolina.
jer nije rekla 'čokolina ili mlijeka ili što će već pit navečer' nego nema ništa drugo što može nego čokolino!

uf, jesam oduljila
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la eli » 24 lis 2008, 12:48

ne vidim razlog za joj pojačavati doručak tako rano.
mislim da joj je dovoljna boca za buđenje, voće nakon par sati, pa ručak oko jedan i kasnije samo mlijeko.
pred prvi rođendan možeš krenuti sa kuhanim zobenim u mlijeko na žlicu kao prvi obrok.
eli
Sveta krava

PostPostao/la Plusic » 24 lis 2008, 12:53

kad se otprilike uvodi drugi obrok?
Ne možeš upoznat ocean ako plivaš dva metra od obale, uostalom, ako zaroniš možda shvatiš da si riba.
Plusic
Sveta krava

Lokacija: Pymystan - mali covjek pri Ministarstvu obitelji za povećanje nataliteta

PostPostao/la Viva42 » 24 lis 2008, 13:28

Frrr ne kužim zakaj joj ne želiš davati pahuljice? Pod tim ne mislim na čokolino,rižolino i one pahuljice kaj se rastope.Nego na ove kaj su ti već rekli. Ja u Bio dučanu kupujem baš te od smeđe riže,od kamuta,pira, zobene i sve se one moraju kuhati u vodi 10-tak min. Dodavala sam mu kako je koje smio jesti. Znam još kupiti i od Alnature prosene pahuljice. Niko to obožava jesti i svaki dan za doručak jede jednu vrstu pahuljica sa nekim voćem.
poletarac NIKO 18.03.2007.- "Bavo mama, ti sve znas!"
JURAN 28.03.2010.

Niko-slike
Viva42
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la frrr » 24 lis 2008, 13:56

eli je napisao/la:ne vidim razlog za joj pojačavati doručak tako rano.
mislim da joj je dovoljna boca za buđenje, voće nakon par sati, pa ručak oko jedan i kasnije samo mlijeko.

nama ti je trenutno ovako
8 - mlijeko 120 ml
10 - voće
12- mlijeko 150 ml
15 - ručak
18 - mlijeko 150 ml
20 - mlijeko 150 ml

dakle, još uvijek nije izbacila nijedan mliječni obrok na bočicu, iako ima 2 obroka dohrane. u tvom predloženom rasporedu i nema mlijeka od jutarnjeg do poslije ručka.
pa bih ja pojačala doručak i izbacila mlijeko u 12. povećat jutarnju bocu na 150 ml, pomaknut doručak na 11, u doručak umiješati žitarice i (ili?) mlijeko, oko13 joj dat malo samog voća pa ručak pa mlijeko pa mlijeko.

viva42 - nije da ne želim davati pahuljice nego ne želim kao žitaricu ujutro davati ISKLJUČIVO pahuljice. pa me zanima kako i što kombinirati.
ispada da sam frik ako djetetu želim skuhati žgance umjesto tri žlice kukuruznih pahuljica!

evo, sjetih se dakle, žganci bi mogli ići s voćem, šta kažete? i amarant, svakako.

kad da probam žitarice s glutenom? u ovoj tablici je pir sa 7 mjeseci, al ja nekako ipak ne bih još...
Zadnja izmjena: frrr; 24 lis 2008, 14:01; ukupno mijenjano 1 put/a.
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la frrr » 24 lis 2008, 13:57

Plusic je napisao/la:kad se otprilike uvodi drugi obrok?

ha, 'službeni izvori' kažu oko 8 mjeseci.
ja bih rekla kad beba dobro prihvati hranjenje na žlicu, kad pojede finu količinu za prvi obrok i kad sa taj prvi obrok svlada namirnice iz sve skupine (povrće, žitarice, voće) i njihove kombinacije
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la eli » 24 lis 2008, 13:59

uvođenjem novog obroka dijete smanji količinu mlijeka koje će popiti, a prerano smanjivanje mliječnih obroka nije preporučljivo. ako i ne smanji mlijeko, nastavi bujati kao u prijašnjim mjesecima, a ni to nije idealno.
eli
Sveta krava

PostPostao/la frrr » 24 lis 2008, 14:02

eli je napisao/la: ako i ne smanji mlijeko, nastavi bujati kao u prijašnjim mjesecima, a ni to nije idealno.

dakle, da joj ukinem ipak to mlijeko u 12 ili?
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la eli » 24 lis 2008, 14:08

ne, sama će ga izbaciti. samo joj nemoj još pojačavati doručak žitaricama.
eli
Sveta krava

PostPostao/la frrr » 24 lis 2008, 14:12

eli je napisao/la:ne, sama će ga izbaciti. samo joj nemoj još pojačavati doručak žitaricama.

misliš da će bit od 10 do 15 samo na voću!?!?! nije li to ipak malo premalo za nju?

edit: aaaajme, sa delayem sam skužila što hoćeš reći - doručak samo voće pa da joj onda dam ručak u 13, a ne u 15 pa poslije toga samo mlijeko! pa to riješava sve moje probleme - i izbacivaanje jednog mlijeka i prekasni ručak!

ajme, nekad sam stvarno kreten!
(valjda me u zabludu vodilo što mi je onom topiku o prehrani osmomjesečnog djeteta savjetovano da mi je ručak u ok vrijeme i da nek ne izbacujem bočicu u 12 :dunno :dunno :dunno )
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la eli » 24 lis 2008, 15:38

možeš pustiti i tu bočicu u 12, u 15 dati ručak, pa će sama smanjiti ili izbaciti onu poslije.
ne kužim se u bočice, ali znam da je po tom pitanju rasporeda jako puno mozgala ivaV i našla par prihvatiljivih rješenja. najbolje nju pitati.
eli
Sveta krava

PostPostao/la tanjabb » 24 lis 2008, 23:02

Naravno da mozes kuhati zitarice ako su ti pahuljice toliko odbojne.
S vocem ide sve, od zobi, pire, prosa, rize, palente... name it.
Iako je mene 7-korn spasavao jer se npr. odlicno mjesa s obicnim jogurtom.
Cokolino nama nikad nije bio opcija, pa ni dan danas.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la IvaV » 24 lis 2008, 23:23

Ja bi ovako kako ti je eli savjetovala:

bocica ujutro, pa voce u 11 (moze samo, a i sa zitaricama). Ako je sa zitaricama, onda ga pomaknes na 10 i onda u 1 rucak.

Ne moras brinuti zbog izbacivanja mlijeka u 12, dovoljno je ona velika za drugi obrok, a slijedece sto se uvodi nakon dorucka je-rucak. Ostaje joj onda jutarnje mlijeko i ona kasnija, a kad budete dovoljno veliki za jogurte i svjezi sir, i na taj ce nacin imati mlijecni obrok, samo na zlicu.

Mi smo fanovi 7-korna, radimo ga na adaptiranom i sa jogurtom, a najvise volimo napraviti sami vocni jogurt i u to 7 korn. Jedemo i sve druge zitarice osim palente (ne voli). Lina ne jedemo.
Ljubica-Zubica '07.
Sinko Janko '09.
IvaV
Sveta krava

PostPostao/la mamashnita od noje » 25 lis 2008, 13:09

ja 7 korn nikako ne bih stavljala u rang pahuljica tipa cokolino / medolino / rizolino....
bez secera su i ikakavih dodataka, a sjajna kombinacija 7 vrsta zitarica. i odlicno idu uz voce, povrce, u juhe, jogurte...
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la frrr » 26 lis 2008, 23:31

nisam mislila da je 7 corn u rangu lina niti sam mislila da je loš nego nekako slušajuć oko sebe ispada da je nemoguće hranit dijete bez 7 corna u kući. pa slušajuć još ispada da je nemoguće i bez čokolina. ono, kao što se čini kao da nemreš imat kuhinju bez posude s vegetom...

nego, od sutra dora ima novi režim, s ručkom u 13...primijetila sam i ja da ona sve češće to mlijeko u 12 traži tek oko 13 pa što ga ne zamijenit ručkom
jer često jede tek oko 10.20 pa dok jedem ja dok spremim sebe pa dok spremim nju pa dok pripremim kolica i sve potrepštine za izać bude već 11.30 kad izađemo van, s ciljem da budemo vani dok se e počne buniti za mlijeko...i zna ona meni zaspat u 12 i spavat pol sata pa bit super i tražit mlijeko tek kad dođemo doma oko 13....nije mi ni palo na pamet da to znači da ga sama izbacuje i da joj mogu ubacit ručak umjeto mlijeka u 13

hvala, :vi , nekad sam stvarno tudum, nemrem sad doć k sebi kak to meni nije palo na pamet u silnom dumanju i premišljanju što ću i kako s njezinim obrocima....

odlučila sam, s mesom krećem s 8 mjeseci. koje meso je najmanje zlo, budući da nema mogućnost kupiti neko projereno netovljeno i zdravo?
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la eli » 26 lis 2008, 23:36

kreni sa bijelom ribom, pa meso uvedi sa devet mjeseci ili kasnije.
moja do godinu i kusur nije jela piletinu jer je se pilići iz masovnog uzgoja najprljavije hrane i zbog uvijeta u kojima žive (prenatrpanost, nedostatak svjetla i nehigijenski uvjeti) kljukaju antibioticima. tako da smo jeli samo kupovnu teletinu.
kunić je ok izbor, no ja nisam mogla, izgleda mi kao mačić. :whew
domaća piletina je stupasta pa je zato mnoga djeca izbjegavaju.

edit: tipfeler netočan navod. :oops:
Zadnja izmjena: eli; 27 lis 2008, 09:51; ukupno mijenjano 1 put/a.
eli
Sveta krava

PostPostao/la mamashnita od noje » 26 lis 2008, 23:39

frrr, mozes i kod severa naruciti meso, bar se prije moglo.
imas li mogucnosti naruciti negdje na selu domacu koku? mi smo s tim startali. kupili smo domacu koku, rastrancirali je i zaledili. istu stvar smo napravili s kunicem.
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la frrr » 26 lis 2008, 23:56

sever ima samo jaretinu.
mogla bih naručit domaću koku, ali nisam bila sigurna u to jer je to ipak meso koje nije prošlo veterinarsku kontrolu.

jao, pa na ribu sam zaboravila! mislila da ide tek kasnije, s 9 il 10 mjeseci..al ribu opet nemam drugu za dat nego ledo smrznutu...
eventualno otić u subotu ujutro u ribarnicun pa smrznut kupljeno
što mislite o vidnijinoj puretini i cekin piletini?
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la sandram » 27 lis 2008, 00:14

Mi piletinu i puretinu iskljucivo domacu (i Vindija i Cekin su mi odbojne za bebu), teletinu kupovnu.
Veceru smo savladali ovih dana, ma bas mi sada krasno papa, a moram reci da i siki svakako tokom dana, a i nocu xy puta. Nema tu nekog posebnog reda (kod sisanja, kod obroka je tocan red) i imam filing da unatoc tome sto ima tri obroka, kolicinu mlijeka nije bitno smanjila. Eli,obzirom na ovo sto si ti pricala, mislis da bi to mogao biti problem?
Djeca nisu bojanke. Ne mozemo ih ispunjavati svojim omiljenim bojama.
sandram
pahuljica

PrethodnaSljedeća

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: Google [Bot] i 1 gost.