Sada je: 25 srp 2026, 22:54.

Prva mrkvica - topic za apsolutne početnike

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

Re: Prva mrkvica - topic za apsolutne početnike

PostPostao/la tanjabb » 27 lis 2008, 01:00

Kvalitetnu bijeli ribu mozes naci u ribarnici, pazi da nije iz uzgoja!!! Zato nemoj uzeti npr. oradu jer je ona 100% iz uzgoja, divlja rijetko i dodje do kupca, a i duplo je skuplja. Odi na topic o ribama, tamo ces naci i kako prepoznati frisku ribu i koje su dobre za pocetak.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la eli » 27 lis 2008, 09:47

imam filing da unatoc tome sto ima tri obroka, kolicinu mlijeka nije bitno smanjila. Eli,obzirom na ovo sto si ti pricala, mislis da bi to mogao biti problem?

problem je jedno ako sada dobiva mjesečno više nego što je dobivala u dobi od šest do devet mjeseci. ako ne, znači da se dijete dosta kreće i troši pa joj zato i treba više hrane.
moja je u razdoblju od 9-12 mj dobila isto kao i od 6-9 i to je gornja prihvatljiva granica.
eli
Sveta krava

PostPostao/la eli » 27 lis 2008, 09:48

sever ima samo jaretinu.

jaretina je fino i čisto meso. pod čisto ne mislim na masnoće, već na način hranjenja i držanja životinje.
eli
Sveta krava

PostPostao/la Ina66 » 27 lis 2008, 10:36

jaretina, janjetina, kunić, teletina - sve ovo je dobar izbor za prvo meso + domaća koka ili tuka (purica)
ako ćeš krenuti s ribom, predlažem grdobinu ili mola (oslića)
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la frrr » 27 lis 2008, 11:16

Ina66 je napisao/la:jaretina, janjetina, kunić, teletina - sve ovo je dobar izbor za prvo meso

a ne mora bit piletina ili puretina? znate da sam ja štreberica što se tiče dohrane, a u tablici piše prvo bijelo pileće ili pureće meso

u ribarnicu nemam kako otići svaki drugi dan ili koliko bi njoj već često trebala riba, nego, eto, jednom tjedno
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Plusic » 27 lis 2008, 11:23

sto jos ima od nekog "normalnog" povrca osim tikvica i brokola sto smije od 7mjeseci?
od voca do sad imamo samo jabuku i krusku, sa cim da idem dalje?
Ne možeš upoznat ocean ako plivaš dva metra od obale, uostalom, ako zaroniš možda shvatiš da si riba.
Plusic
Sveta krava

Lokacija: Pymystan - mali covjek pri Ministarstvu obitelji za povećanje nataliteta

PostPostao/la frrr » 27 lis 2008, 11:34

plusic, smije još korabu i luk (recimo, mali komad luka možeš kuhat s mrkvom i brokulom pa smiksat na rjeđe, kao krem juhu ili mu dat tu vodu u kojoj se kuhalo kao prvu juhicu)
i bundevu, koja ti je super, već sam ti rekla prednosti, al izgleda da ju nećeš.

dora je sad savladala već stvarno dosta namirnica, ali opet mi se nekako čini da stalno jede isto. možda je to moj dojam jer sam se već totalno ušemila u pripremanje kašica pa to radim rutinski pa s ograničenim brojem namirnica djeluje kao stalno isto.
doručak je uvijek neka od kombinacija jabuka/banan/kruška/breskva, a ručak uvijek palenta/proso/riža i brokula/mrkva/bundeva. pa jedan dan palenta s brokulom, drugi proso s mrkvom treći riža s bundevom pa palenta s mrkvom pa proso s bundevom pa riža s brokulom i tako stalno...
tikvica više nema, kvinoja je jedina namirnica koju ne ljubi baš.
čekam 8 mjeseci da joj dam ciklu i probam s crvenom lećom.
kaže JBP da sa 6 mj. može i kelj, a s 8 slanutak, al dorsaur je imala osjetljivu probavicu pa se ne usudim nekako.

nisam već 8 dana uvela nikakvu novu namirnicu. :dunno
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la gold dust » 27 lis 2008, 11:35

da se nadovezem na pricu o pahuljicama i 'pravim' zitaricama - frrr, mislim da nepotrebno kompliciras :proljece. stvarno nema potrebe djetetu za dorucak nakuhavati, npr., zob u zrnu, pa je onda miksati, gnjeciti i sto vec radis, kad nema bitne razlike izmedju zitarica u zrnu i onih u krupnim pahuljicama, koje su industrijski zaista minimalno procesirane (alnatura, bio&bio), a priprema za bebu je bitno jednostavnija i brza.

da ne zabune, ne mislim tu na one usitnjene/mljevene pahuljice tipa 7korn - premda ni protiv njih nemam nista protiv, mislim da su super za sloziti brzu vecericu od jogurta, ili zagustiti juhicu :)
gold dust
Sveta krava

PostPostao/la Plusic » 27 lis 2008, 11:44

idem sad prelistati severovu ponudu i sloziti si narudzbu :)
necu moci narucivati nego svaka dva tjedna (puno mi svakih 7dana po 100kn, neznam sta bi narucila toliko), pa trazim namirnice koje mi mogu stajati i deset dana :)
sad cu mu poceti malo brze uvoditi namirnice jer je sad poceo lipo jesti :)
Ne možeš upoznat ocean ako plivaš dva metra od obale, uostalom, ako zaroniš možda shvatiš da si riba.
Plusic
Sveta krava

Lokacija: Pymystan - mali covjek pri Ministarstvu obitelji za povećanje nataliteta

PostPostao/la frrr » 27 lis 2008, 11:46

plusic, da ne zachatavam ovdje poslat cu ti pp za severa ;)
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Rachica » 27 lis 2008, 12:24

evo mene opet s pitanjem.
4 dana smo bili na kruški, kako je ona poznata po tome da otvara, meni je bilo čudno što jedan cijeli dan nije imao stolicu (a inače kaka 2-3 puta dnevno bez greške), zatim je uslijedio dan s mučenjem prilikom kakanja, a onda sinoć i jutros - pras - tolika količina da bi je se posramio i lički medvjed. nije proljev, već kremasto gusto (oprostite na eksplicitnosti :) )...ali stvarno jako puno, što u svom "stažu majke" nisam još nikad vidjela. jučer sam primjetila i neke prištiće po licu (izgleda onako grubo i jest grubo na dodir). e sad - jeli moguće da je to nekakva reakcija na krušku? da sad pauziram neko vrijeme s tim pa vidim jeli to stvarno od toga. danas smo mislili palentu, al nakon ovoga ne bi uvodila novo, već ono što je već probao-mrkvu npr. dok ne vidim kako će se stvari razvijat.

neznam bi li to svrstavala u nekakvu alergijicu ili jednostavno nije vrijeme za krušku? napominjem, moram više pazit jer ima refluks (oni su navodbno, skloniji alergijama )
Eh...
slika
slika
Rachica
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Plusic » 27 lis 2008, 12:31

tvoj post me sad neveo na razmisljanje...
DAnteu su izasli neki pristici po licu, ali nisam obracala paznju na to, jer sam to pripisala malo vremenu, malo zubicima, malo svemu...
kakica nam isto ponekad bude kao kod velikih,bas pravo govance (cvrsto i oblikovano) a ponekad bas kao licki medvjed... ali nisam to vezivala uz namirnice jer je ponekad to od jabuke, ponekad od kruske, a ponekad i od mrkve :dunno
da pocmem i ja vise paziti na to?
Plusic
Sveta krava

PostPostao/la frrr » 27 lis 2008, 13:52

i mene zanima kako bi zapravo izgledala reakcija na neku namirnicu
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la eli » 27 lis 2008, 13:55

reakcije mogu biti različite. najgora je momentalno gušenje, a većinom su u pitanju kožni osipi koji više ili manje svrbe.
eli
Sveta krava

PostPostao/la LiKmama » 27 lis 2008, 14:14

eli je napisao/la:reakcije mogu biti različite. najgora je momentalno gušenje, a većinom su u pitanju kožni osipi koji više ili manje svrbe.

moze biti crvenilo oko usta/gdjegod je namirnica dotaknula kozu
mogu biti pristici ili sitan osip
moze biti urtikarija
osip moze, ali ne mora svrbiti

mogu biti problemi s probavom (u bilo kojem smjeru; znaci od grceva do proljeva)

mogu biti problemi s disanjem

mogu biti problemi sa svim sluznicama (oci suze, sluznica u ustima natice, kihanje....)

drugim rijecima, moze biti sve i sva i zato treba biti oprezan kod uvodjenja novih namirnica i dati im vremena, da stignete uociti bilo kakve promjene.
dh: I hate work. It interferes with life.
Before you decide to criticize someone, try walking a mile in their shoes. That way, if you do decide to criticize them, you'll not only be a mile away but you'll have their shoes as well.
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

Lokacija: u nekoj tamo pokrajini čudnog imena, a možda i u trgovini

PostPostao/la sandram » 27 lis 2008, 14:47

Plusic, i moj glas za bundevu. Sada je pravo vrijeme za nju. Katja ju obozava, vec sam i smrznula dosta paketica za zimu. Bas je danas na meniu uz teletinu i palentu.
Djeca nisu bojanke. Ne mozemo ih ispunjavati svojim omiljenim bojama.
sandram
pahuljica

PostPostao/la eli » 27 lis 2008, 14:48

o da, to sa sluznicama i sluzenjem. mliječni proizvodi često izazovu takve promjene.
eli
Sveta krava

PostPostao/la Plusic » 27 lis 2008, 14:49

joj, morat cu se nauciti na to,... a tako mi tesko jer je ja nikad nisam jela niti nosu primirisala... kad je mama spremala ja sam bjezala...
a bas zato jer ja nista ne jedem pokusavam i trudim se da moje dijete zavoli svaku namirnicu koju uvodimo....
i zbog prehrane se veselim jaslicama jer ce ga nauciti da jede sve :naughty
Plusic
Sveta krava

PostPostao/la Rachica » 27 lis 2008, 14:54

plusić - meni nije jasno kako ti stalno ponavljaš da ti ništa ne jedeš. pa, moraš nešto jest, pobogu?! a uostalom, nema veze voliš li ti nešto ili ne, djetetu moraš dat da proba i samo odluči :)

što se tiče alergijskih reakcija-znam koje sve mogu biti, ali mi je kod njega to teško pratit...jer recimo-često kiše i oči mu suze, upravo zbog dizanja hrane odn. refluksa...jedino što mi je bilo novo - to je taj osip i tako obilna stolica...pa sam pitala - šta sad? stati s kruškom...pričekati dva tjedna, pa probat ponovo, ako se dogodi ista stvar-ne davat krušku, a sad par dana ne uvodit ništa novo, kako me ne bi navelo da i za to pomislim da je alergija.
neznam, vjerujem da u ovoj brzini, nisam ni bila suvisla. htjela sam to ispitat vas, vjerujem vam.
Eh...
slika
slika
Rachica
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la sandram » 27 lis 2008, 14:54

Ako ga ti prije jaslica ne pripremis da jede raznovrsno i zdravo u jaslicama ce samo biti problema. Kod Anje je vise od pola grupe brljavilo sa klopom, tj i danas brljave oni koji su brljavili u jaslicama.
Djeca nisu bojanke. Ne mozemo ih ispunjavati svojim omiljenim bojama.
sandram
pahuljica

PostPostao/la eli » 27 lis 2008, 15:01

rachice, ako mu je stolica samo obilnija nakon slabijeg kakanja par dana ranije, ne bi to pripisala alergiji. mislim, ok je da nije sluzava. što napraviti, to vidi sama jer nema pravila. ja bi tu krušku pustila pa za par mjeseci probala opet dati.
eli
Sveta krava

PostPostao/la nina5 » 27 lis 2008, 20:09

A crvenilo lkl usta može biti i od sline,ja sam primjetila da moja N bolje kaka od kuhane jabuke.Prekjuče sam joj dala bananu i juče cjeli dan muka:napinjanje,sva jadna crvena u licu,danas hvala Bogu normalnije...
NINA 21.04.2008

slika

slika
nina5
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Plusic » 27 lis 2008, 20:19

sad sam krenula napraviti narudzbu kod severa i naisla na tri namirnice - neznam koju da uzmem - obrazujte me molim vas :)

Kukuruzna krupica
ili
Kukuruzni griz
:dunno
Plusic
Sveta krava

PostPostao/la nina5 » 27 lis 2008, 20:24

Kukuruzna krupica-to bi bila palenta zar ne?
NINA 21.04.2008

slika

slika
nina5
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Plusic » 27 lis 2008, 20:28

htjela sam slati SMS Frr , znam da je ona expert , ali nek se zena odmori od mene na 5minuta :)

narucujem krupicu, hvala Nina :)
Plusic
Sveta krava

PostPostao/la nina5 » 27 lis 2008, 20:37

Ja mislim da bi se vi sve trebale odmoriti od mene koliko sam vas udavila sa pitanjima o dohrani...zaboravile ste jelda?Mi kuhasmo kukuruznu krupicu.N mi je na rukama,idemo sad na kupanje pa se javim kasnije
NINA 21.04.2008

slika

slika
nina5
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la frrr » 27 lis 2008, 22:28

Plusic je napisao/la:htjela sam slati SMS Frr , znam da je ona expert , ali nek se zena odmori od mene na 5minuta :)

narucujem krupicu, hvala Nina :)

uf, ja bih ti bila rekla kukuruzni gris. krupica jest palenta, ali gris je isto samo još finije mljeveno.
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Plusic » 28 lis 2008, 09:44

eto vidis... trebala sam slati sms :)

kupili smo ENCIAN, smedju rizu dugog zrna... jel zna netko koliko se ona kuha za bebe?
sinoc sam je potopila :)
Plusic
Sveta krava

PostPostao/la Ina66 » 28 lis 2008, 09:54

kuhaš ju dok se ne raskuha
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la frrr » 28 lis 2008, 10:11

kuhaj bar sat i 15, tako negdje...najbolje je reć dok se ne raskuha, da...

nego, nitko me ne ferma za moje mesne dvojbe..neka od boljih kupovnih puretina (tipa puris ili vindon) ili da joj s 8 dam jaretinu? jel mogu ribu kupit svježu pa zamrznut za 2-3 obroka? to je bolje nego ledo smrznuta, jel da?
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PrethodnaSljedeća

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.