Sada je: 25 srp 2026, 13:29.

Prva mrkvica - topic za apsolutne početnike

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

Re: Prva mrkvica - topic za apsolutne početnike

PostPostao/la Plusic » 17 stu 2008, 15:39

sad cu se zamisliti ...
do sada sam uvijek po savjetima, sastojcima, i nekakvoj navici uzimala HIPP radije nego frutek, stavise nisam nikada ni obracala paznju na frutekov dio police....
aj javi kakva je razlika :)
Ne možeš upoznat ocean ako plivaš dva metra od obale, uostalom, ako zaroniš možda shvatiš da si riba.
Plusic
Sveta krava

Lokacija: Pymystan - mali covjek pri Ministarstvu obitelji za povećanje nataliteta

PostPostao/la jale » 17 stu 2008, 16:28

meni je frutek drazi kako rekoh. neki od razloga pored navedenih jeste malo pakovanje, nije preslatko, mene kad pojedem jednu teglicu ne muci zgaravica sto sa hippovim se desilo 2 puta :dunno volim probati sve sto moje dijete jede. pojma nemam zasto, to sam radila i dok sam dojila sa svojim mlijekom, liznem samo da vidim kakvog je okusa i offtopic mislim da je djeci prekrasno piti to mlijeko (dojiti) kad se najedete cokolade :3srca
Neko to od gore vidi sve...
jale
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Plusic » 17 stu 2008, 16:32

jale je napisao/la:volim probati sve sto moje dijete jede.

ovo i ja radim i zato me zanima....

naime trudim se sve kuhati doma, ali nekih stvari jednostavno nema,pa smo poceli sa kupovnima....
vidis kod HIppa se meni svidjelo to sto kasica otvorena smije stajati jer mi se cesto dogodi da umjesam samo zlicicu dvije kasice u domace spremljenu hranu, pa da ne moze stajati morala bi baciti cijelu kasicu...
to je kod Fruteka samo znak upozorenja pa ipak smijemo ostaviti do sutra otvorenu ili se fakat ne smije i moramo je potrositi odmah?
Ne možeš upoznat ocean ako plivaš dva metra od obale, uostalom, ako zaroniš možda shvatiš da si riba.
Plusic
Sveta krava

Lokacija: Pymystan - mali covjek pri Ministarstvu obitelji za povećanje nataliteta

PostPostao/la jale » 17 stu 2008, 16:42

pise unutar 24 sata u frizideru. mislim da je sasvim uredu ako ubodes tacno u 24 sata :)

i upravo zato volim frutek, uzmes 2-3 kasikice za danas (recimo dorucak) i nekad u toku dana za uzinu ili sutra ujutro za dorucak 2-3 i onda bacis ostatak.

barem ja to tako radim...

a domace sta god napravis (ako nema adaptiranog u sebi) zaledis i eto ti rucaka za nekoliko dana. :3srca
jale
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Plusic » 17 stu 2008, 16:47

ma ja sam ti nekako skepticna sa zaledivanjem za bebu....
svo vodenasto voce i povrce se ne bi smjelo lediti, a neznam onda niti sta bi zaledila?
ionako sve sto jede svede se na par namirnica, zitarice kuham danas i za sutra ... :dunno
bas cu pogledati frutek pa isprobati :)
Plusic
Sveta krava

PostPostao/la Tonka.M » 17 stu 2008, 22:10

ja sam dosta toga skuhala, usitnila sa štapnim i zaledila u male porcije (iskoristila sam po nečijem savjetu one sterilne čašice za urin - višestruko jeftinije nego npr. Aventove). Nekak mi je to ipak draže od kupovanja gotovih kašica :dunno A povrće koje sam koristila je iz našeg ili susjedinog vrta, jabuke od nas i iz svekijevog vinograda (sve bez kemikalija) tak da znam što je.

a ono što mene zanima jest što da radim s lukom? :dunno Naime vidim da bi i njega mogli uvesti (iako imamo još podosta namirnica koje čekaju prije, al me zanima) Meni luk ne zvuči ko neka super-truper namirnica (ak nije uz ćevape, naravno :mrgreen: ). I koliku količinu u kompletnom obroku bi on trebao zastupati kad ga jednom uvedemo?

inače, savladali smo i bundevu, Teo je OBOŽAVA! to mu je za sada najdraža namirnica (riža, mrkva, jabuka su savladani)
MOŽEŠ TI TO!

* Noa - mali anđeo - 19.10.2011.
Tonka.M
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la tanjabb » 17 stu 2008, 23:16

bebacima luk naravno kuhas, ne das im onaj sirovi od cevapa :mrgreen:
komadic kuhanog luka s bundevom npr. bas fino pase, kuhani luk naime nije ljut uopce nego je jako slatkast, smiksas ih zajedno
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la nina5 » 18 stu 2008, 11:46

Drage moje imam par pitanja:
-kada dijete smije poriluk?
-kako i sa čim pripremiti batat za dijete?
-Gdje je frrr nabavila frutekovu brošuru?
HVALA!
NINA 21.04.2008

slika

slika
nina5
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la frrr » 18 stu 2008, 12:15

tanjabb je napisao/la:bebacima luk naravno kuhas, ne das im onaj sirovi od cevapa :mrgreen:

ovo je MM mislio!
kažem ja njemu još kad smo počeli dohranu - e, znaš da dora smije jesti luk
a on napravi facu - jesi sigurna, ne misliš da bi ju peklo :rolf
(dobro, on je mislio kad je patronažna rekla da malog od 3 godine još doji da to dijete jede samo i isključivo cicu!)

dala mi je šogi frutek brošuru, nina. pitat ću ju danas di ju je nabavila...
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la nina5 » 18 stu 2008, 12:18

Thanks Frrr.I ako znaš kako se radi batat piši jer ja pojma nemam a mama mi ga jučer donjela.Znam da ga se smije davat na početku dohrane al kako i sa čim?
NINA 21.04.2008

slika

slika
nina5
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la frrr » 18 stu 2008, 12:44

oguliš, skuhaš i zgnječiš. k'o krumpir! s bilo čim! ja sam ga radila samog + riža ili proso ili kombinirala još s malo mrkve ili brokule. jedino ne ide baš s bundevom jer su vrlo vrlo slični pa bi to bilo k'o da radiš bundevu s bundevom
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Plusic » 18 stu 2008, 12:49

trebam savjet, naime (ipak) bi zaledila tikvice...
da li da ih sirove operem, narezem i zaledim (u porcijama) ili da ih ipak samo malo skuham (oparim- kako to mi kazemo) i takve zaledim (takoder u porcijama) ?
znam da se vodenasto povrce u pravilu ne ledi, ali me strah da mi ovo ne propadne ....
Plusic
Sveta krava

PostPostao/la nina5 » 18 stu 2008, 13:12

Help!Skuhala sam piletinu korabicu i tikvicu a dijete još spava,dal da to ostavim u vodi ili da izvadim iz vode?
NINA 21.04.2008

slika

slika
nina5
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la tanjabb » 18 stu 2008, 13:37

Svejedno. Podgrijat ces kad se probudi.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la jale » 18 stu 2008, 15:31

Plusic je napisao/la:trebam savjet, naime (ipak) bi zaledila tikvice...
da li da ih sirove operem, narezem i zaledim (u porcijama) ili da ih ipak samo malo skuham (oparim- kako to mi kazemo) i takve zaledim (takoder u porcijama) ?
znam da se vodenasto povrce u pravilu ne ledi, ali me strah da mi ovo ne propadne ....

tikvice brzo opereš, ako su starije oguliš ako nisu ne i sirove u porcijama zaledis. porcije praviš u kesicama za zamrzivač. Mmama tikvice izdubi koje će recimo puniti kad joj bude trebalo. paprike isto.
mi to radimo jer sve domace sto poberemo zaledimo da imamo kroz zimu (paprike, tikvice, borovnice, kruske, jabuke itd itd)
sve što je kuhano zaledimo u plastičnim zdjelama, ajrinu hranu tako da porcije zaledjujemo u obicnim plasticnim casama koje stavimo u jednu vecu kutiju sa poklopcem da ne "pokupi" miris zamrzivaca

nadam se da cete zimus uzivati u tikvicama :3srca
jale
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Plusic » 18 stu 2008, 15:33

jale hvala :)
samo nisam skontala, sta preporucas da je bolje za bebe, (vodenasto povrce u ovom slucaju) tikvicu zalediti sirovu ili polukuhanu?
kako se sacuva namirnica (tikvica) bolje?
Plusic
Sveta krava

PostPostao/la jale » 18 stu 2008, 16:39

nemam pojma da ti iskreno kazem sto se tice "boljeg cuvanja", znam da je mi sirovu zaledimo jer je mozes poslije korisiti kako zelis. neodledjenu je stavimo u kipucu vodu, pa skuhamo za ajru ili tako zaledjenu punimo i pecemo. znam samo da mama nikad ne ostavlja da se skroz odledi...
jale
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Ina66 » 18 stu 2008, 16:45

plusić, pogledaj ovdje
zamrzavanje namirnica
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la Plusic » 18 stu 2008, 16:53

napravit cu kako je jale rekla :)
Ina hvala na linku, ali na ovoj temi zamrzavanja su sve preopce informacije a mene su zanimala iskustva :)
Plusic
Sveta krava

PostPostao/la Ina66 » 18 stu 2008, 18:48

gle, mi sad možemo guglati i tražiti informacije ili to možeš učiniti sama
ovo je bio samo prijedlog što da tražiš

nismo mi moderatorice sveznalice i dosta informacija, osim osobnih iskustava, barem ja pronalazim baš preko pretraživača pa mi je nekako logično da tako rade i drugi prije nego potraže pomoć na forumu :dunno
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la Plusic » 18 stu 2008, 20:22

Ina zao mi je ako si me krivo shvatila... :oprosti
znam i ja guglati :mrgreen: trazila sam iskustvo cura koje su to radile jer je npr Tonka par postova iznad pisala da je zaledila domacu hranu....
Plusic
Sveta krava

PostPostao/la Ina66 » 19 stu 2008, 12:44

Plusić - nisam te krivo shvatila. već si pitala za tikvice i dobila si odgovor (možda ga nisi primijetila, ali vrati se par stranica unatrag). sad sam ti stavila link jer sam mislila da ti nije dovoljno iskustveno rješenje budući da si opetovano pitala za način spremanja vodenastog povrća.
da još pojasnim - tikvice narezane na fete, kako sam ti već prije odgovorila, je spremala moja mama bez blanširanja.
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la frrr » 19 stu 2008, 16:52

moja baka je zamrzavala sirovu naribanu buču za bučnicu. ne znam jel isto vrijedi za tikvice.
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Ina66 » 19 stu 2008, 17:42

ja sam zamrzavala bundevu narezanu na kockice, a budući da je sve iz iste porodice, onda analogijom mogu i tikvice (već sam spominjala da ih moja mama redovito zamrzava)
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la olja » 19 stu 2008, 19:00

Ja tikvice (i za nas i za djecu) zamrzavam:
1. narezane na kolutove i kratko blansirane
2. ribane (koje kasnije izgube dosta vode ali njih koristim za przenje za mm i mene)
olja
Od sad me zovite Šime!!!!

PostPostao/la Plusic » 19 stu 2008, 23:01

od severa smo uzeli korabicu, dobili 3velikaaaa komada, sa puno listova.... da li se njeni listovi jedu, odn. da li se daju bebama?
sutra bi poceli ali neznam sta s tim da radim?
jel netko ledio korabicu? nju isto mogu samo narezati i zalediti?
Plusic
Sveta krava

PostPostao/la tanjabb » 19 stu 2008, 23:35

Korabicu ogulis i to dobro, pazi da nema nimalo onih bijelih niti u sebi jer je to nejestivo. Narezes na kockice i skuhas. Moze skuhati i listove pa jih smiksas skupa s mesom korabice. Ona je dosta vodenasta.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la Plusic » 19 stu 2008, 23:39

buduci su dosta veliki komadi, jel mogu jedan dan skuhati sve pa ostaviti u frizideru (i koliko dugo), ili da samo odrezem komad koji mi treba a ostatak ostavim u frizideru?
nju mogu spremati samu ili da je smiksam s necim (koliko je ona zasitna i kakvog li je okusa?)
Plusic
Sveta krava

PostPostao/la tanjabb » 19 stu 2008, 23:51

mozes odrezati komad, ostalo ostaviti sirovo u frizideru
ona je slatkastog okusa i nije bas zasitna, mozes ju kombinirati s mrkvom, neki ju daju i s jabukom, ili ju npr. naprosto s rizom
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la Plusic » 19 stu 2008, 23:58

hvala tanja :)
veselim se sutra novoj namirnici :)
kombinacija ce biti - korabica i jabuka :)
Plusic
Sveta krava

PrethodnaSljedeća

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.