Sada je: 17 tra 2026, 20:58.

Autizam i metabolicki poremecaji

Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.

Moderator/ica: nadicab

Re: Autizam i metabolicki poremecaji

PostPostao/la tam » 08 srp 2008, 20:55

mamita je napisao/la:mi smo upravo završili 10-dnevnu terapiju Diflucanom zbog candide. za dva tjedna imamo kontrolu stolice.uskoro će biti godina dana kako smo počeli sa gfcf dijetom, a sada još i dijeta za candidu.
moram ovdje napomenuti da mi je jako žao što se Anni prestala javljati, jer su meni njeni postovi prije godinu dana dali poticaj i snagu i nadu i upravo sam zbog toga krenula sa svime ovime. i jako sam joj zahvalna na svemu što je ovdje pisala!!!!

i mi radimo abbu i flor time,ali premalo zbog nedostatka stručnjaka u našem kraju(sva sreča da imamo i tog jednog), a u školi tj. Centru za odgoj mi nemamo defektologa već učitelja razredne nastave, taKO da je pravi rad opet na nama roditeljima kao i prije škole.

U principu sam jako zadovoljna napretkom s obzirom na teške dijagnoze i nikakva očekivanja od strane liječnika, jedan mi je nedavno rekao da ako će M tako lijepo napredovati da će to biti medicinski fenomen...jer se mozak vjerojatno obnavlja sam od sebe...a prije 6-7 god to nisu pretpostavljali s obzirom na dijagnozu i prognoze...
neki dan sam bila najsretnija na svijetu kad je M počela isprobavati moje cipele : probati, obuvati je govorila...
primječujem da sve razumije i lakše komuniciramo, jedino me muče još uvijek ispadi plača (povremeno)koje ne mogu sebi objasniti
pozdrav svima

Draga mamita, tako sam ja bila presretna kad je L. poceo uzimati nas za ruku da mu pomognemo oko necega sto nije sam mogao!
I meni su Annini postovi rasvijetlili puno stvari.
Drago mi je da tako fino napredujete, samo naprijed!
tam
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Glori » 13 srp 2008, 14:47

...ništa još od b12....sljedeći tjedan prekidamo djetu na 2tjedna (tako je pa dogovor )....10 mj. bez kazeinai 9 bez glutena- sa tim da smo oko tjedan prekršili za Božić,ali iza nove je izrazito stroga djeta kazein ,gluten i sve vrste šećera uz ovo uvođenje i scd(1,5 mj)....

ive kako je kod vas nakon što ste vratili svu "normalnu" spizu-mene je malo strah....
Glori
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la ive3 » 13 srp 2008, 23:48

Glori je napisao/la:...ništa još od b12....sljedeći tjedan prekidamo djetu na 2tjedna (tako je pa dogovor )....10 mj. bez kazeinai 9 bez glutena- sa tim da smo oko tjedan prekršili za Božić,ali iza nove je izrazito stroga djeta kazein ,gluten i sve vrste šećera uz ovo uvođenje i scd(1,5 mj)....

ive kako je kod vas nakon što ste vratili svu "normalnu" spizu-mene je malo strah....

ne bi mogli uprit prstom da je nesto gore ili bolje zbog toga.... evo mjesec dana da je na 'labavoj' dijeti i u medjuvremenu je promijenio smjenu vrtica dakle i djecu... tako da se dosta toga promjenilo u kratkom periodu.
na sto mislis 'nista jos od b12'?
ive3
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Glori » 14 srp 2008, 09:46

...što se tiče djete mm smatra da njemu pomaže probiotik i enzimi ,a djeta ne jer nije na gfcf imao nikakve krizne efekte,pa je po njegovom trebalo stati max. nakon 3mj.

...pa sad budemo vidili-javim vam...

...a za b12 sam provala preko jedne talijanke,a znat ću ovi tjedan-ja to svakako želim provat....
Glori
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la mamita » 14 srp 2008, 11:48

evo i mene, jako sam jadna..imamo grozno pogoršanje tri dana nakon terapije diflucanom,ne znam da li to povezati sa terapijom, ali sad smo kao prije dijete: sve izgleda ok, i najedamput se zagleda u jednu točku i zavrišti i onda plač i vrištanje tako jako da je to grozno i to traje 15-tak min i onda opet sve ok. točno 11 mj. nije plakala po noći a sad ponovo kao nekad.
mislila sam da je to iza nas budući da je prestalo odmah po ukidanju kazeina i to je bio veliki razlog da smo ustrajali u dijeti.
Glori, molim te opiši mi ispade tvoga djeteta, je li to nešto slično? imate ih još uvijek?
što da radim?
mamita
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Glori » 14 srp 2008, 19:53

što se tiče diflukana dobro je da imate pogoršanje (tako tvrde dan-doktori) sa tim da pogoršanje ne bi smjelo trajati diže od tjedan dana...

kod njega su ispadi bili da se kad nešto ne želi odmah na pod i plači ,i udaraj nogama itd.

noćno plakanje smo možda imali poslje u 2-3 navrata,jednu ili dvije noći....

što se tiče savjeta nemam ništa pametno-osim da vjerujem da će to do kraja tjedna proći...pa nam se javi sa ljepim vjestima... :kiss

malome smo vratili svu spizu-očekujem proljeve 2-3 dana zbog mjenjanja crijevne flore---javim vam šta se dešava i molim Boga da noćas ne vrišti...
Glori
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la mamita » 15 srp 2008, 08:53

samo da javim da je noć prošla bez vrištanja-super, nadam se da si u pravu Glori..
mamita
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Glori » 15 srp 2008, 16:19

mi smo 2-dan na "NE djeti" i za sad je sve ok....on je brzo shvatio da može sve ,ali me promatra i čeka reakciju kad uzima kruh ili nešto zabranjeno,ali sestra nije shvatila pa mu sve otima i non stop histeriše ."Pa on to ne smi,mama vidi što mu tata daje."šta ste :stup

njoj će trebat duže da se navikne :rolf
Glori
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la tam » 16 srp 2008, 12:18

Mi smo na terapiji nistatinom ( manja količina gljiva i to samo lokalno u crijevim, pa nema potrebe za Diflucanom), sad smo pri kraju, ali sam primjetila malo pogoršanje na početku uvođenja, trajalo je par dana, pa se smirilo. Simptomi su ličili na one u krizi na početku dijete, ali umanjeni...
tam
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la mamita » 16 srp 2008, 18:02

kod nas se stanje popravilo,čak više nego što sam očekivala.dvije noći super spavala i već drugi dan je super raspokožena i skoro da nema plakanja...
ne usudim se vjerovati da će tako ostati...ali sad uživam i skupljam snagu za iduće krize.
hvala vam svima koji se javljate sa svojim iskustvom i znanjem :mah
mamita
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la mamita » 21 srp 2008, 13:47

samo vam javljam da je naša "idila" trajala samo 3 dana.M ponovo plače (urla) svaki dan barem dvaput, a ova noć je bila grozna...
to me izluđuje. mm misli da joj je dosadno,a ja ne mislim da je nekom dosadno u 1h poslije ponoći, tek što zaspi.. po danu možda, jer se nikako ne može zaigrati s nečim i stalno hoda iz jedne prostorije u drugu, stalno je u pokretu...
ja mislim da su to nekakvi podražaji iz mozga. ona se u jednom trenutku zagleda i onda zavrišti i urla 20-tak min.,svija se na leđa...
sad imamo kontrolu candide,a tražit ću i krvnu sliku radi kontrole jetre i bubrega.
mamita
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Glori » 21 srp 2008, 17:19

da li ste radili gastroskopiju?...po mom laičkom znanju to bi moglo upućivat na gastro probleme...nemoj joj ništa davat jest barem 2 sata prije spavanja,ispod jogija stavi kušin i izbaci pomu i začine iz prehrane--ako je problem ozbiljniji tada će trebat i ljekove...

ja sad pokušavam shvatit prehranu kod koje treba postić lužnatost....imali netko sa tim iskustva
Glori
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la ive3 » 22 srp 2008, 09:55

mamita je napisao/la:samo vam javljam da je naša "idila" trajala samo 3 dana.M ponovo plače (urla) svaki dan barem dvaput, a ova noć je bila grozna...
to me izluđuje. mm misli da joj je dosadno,a ja ne mislim da je nekom dosadno u 1h poslije ponoći, tek što zaspi.. po danu možda, jer se nikako ne može zaigrati s nečim i stalno hoda iz jedne prostorije u drugu, stalno je u pokretu...
ja mislim da su to nekakvi podražaji iz mozga. ona se u jednom trenutku zagleda i onda zavrišti i urla 20-tak min.,svija se na leđa...
sad imamo kontrolu candide,a tražit ću i krvnu sliku radi kontrole jetre i bubrega.

da li ste i prije imali perioda dobrih spavanja kao sto spominjes taj navedeni? ili su uvijek problemi?

i da li je netko vec koristio ove austrijske proizvode?, dosta su skupi:
http://www.vitality-international.hr/kateg.asp?kateg=2
ive3
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la mamita » 22 srp 2008, 10:34

nismo radili gastroskopiju, ne znam kako bi to izveli...
poremečaj spavanja se dogodio sad kod terapije diflucanom.Od kako smo počeli sa dijetom spavala je super (sad će biti godina dana) a prije dijete smo imali vrištanje skoro svaku noć.
mamita
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la velasica » 12 stu 2008, 00:50

Pozdrav za svu decu i njihove mame i tate. Imamo sina Filipa, sa radnom dijagnozom razvojna disfazija oba tipa (i ekspresivna i receptivna). U institutu za eksperim fonetiku i patologiju govora smo od 01.10. i logopedski tretman je krenuo odmah svaki dan po 45 min sem vikenda uz dodatan rad kod kuće. Filip sada ima 27 meseci i kao pocetnu dijagnozu obe disfazije. U dogovoru sa dr Selakovic odradjene su analize koje su pokazale da kod Filipa postoji ozbiljan metabolicki poremecaj uzrokovan visokom intolerancijom na mleko i ml proizvode, na gluten i jaja. Analize peptida takodje ukazuju da je gluten i kazein dosta iznad ali bar mu creva nisu previse propustiljiva. Dijeta je poceta pre deset dana odmah posle rezultata. Ono sto me najvise intereesuje u pocetnom periodu je:
1. Posle koliko vremena od uvodjenja dijete ste uocili promene u ponasanju svoje dece? Nama se cini da je vec sada postao mirniji i pazljiviji. U Institutu kod logopeda vec sada sedi po 45 min i saradjuje sa logopedom. to je po njima vec pomak za mesec dana terapije (5 puta nedeljno)
2. Obzirom na proizvode nikad nisam sigurna sto posto da li je sve bez glutena i kazeina, pa me interesuje da li ste po ponasanju dece znali da ste prekrsili dijetu, tj da li su neki znaci karakteristicni?
3. Da li su deca imala krize pocetkom dijete i kako je to izgledalo?
4. Obzirom da ce ova dijeta trajati najmanje 8 meseci i da ce posle toga opet biti radjene analize da li je u vasem sluacju posle obustavljanja dijete sve bilo ok ili se stanje pogorsalo?
Filipu su odredjeni suplementi koje ocekujemo da stignu vec danas a pored toga treba da uzima CoQ10, Eskimokids i Bifidoverus probiotik.
5. Imate li predlog kako da prepoznam proizvode koji se smeju uzimati u prodaji tj da nisu kontaminirani glutenom i kazeinom.
Vaša iskustva su mi dosta pomogla. POzdrav
velasica
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la stray_cat » 12 stu 2008, 02:10

kod nas se poboljsanje primjetilo odmah, anni je pricala da je kod njenog malog prvo nastupilo pogorsanje pa nekon toga oporavak (pricam o GFCF)

ja nemam iskustva sa candidom (mi smo dugodojece izdanje, tako da probiotici stizu od mene)

za one koji se pitaju kako to moze moje mlijeko uz intoleranciju a caseion, objasnjenje je da ljudskom podmlatku smeta mlijeko druge vrste (najjace probleme izaziva termicki obradjeno kravlje mlijeko)

mi smo u nizozemskoj i tu su zdravstveni kriteriji katastofa i moj je mali imao jednom tjedno logopeda 60 min, sad u skoli ide (nemam pojma koliko, mogu pitati ako te zanima)

meni je jedini nizozemski specijalista za autizam koj krece u biomedicinu rekao da poksuam dijetu bar pola godine

meni je dugo bio ogorman problem pronaci jestivi kruh, i kako one gotove nije htio namucili smo se dok smo poceli sami peci svoj kruh sad se mogu pohvaliti da smo to apsolvirali i sad vec pecem i kolace. palacinke su nam normalna stvar, trenunto me opsjeda lisnato tijesto i razvuci kore za strudle

pokusaj malom davati koliko god mozes organsku hranu jer je ovo iz ducana zatrovano pesticidima i to je jedan od vecih unosnika otorva u organizam

rizu pokusaj koristiti integralnu. mi tu imamo pastu izradjenu od integralne rize i to mu dajem. znam da se ljudi iz srbije snalaze nabavljanjem hrane iz vana jer bas i nije neki izbor

ako imas nekog tko ima zivotinje koje jesu prirodnu hrnau i idu van (a ne da cuce po stalama i u zivotu ne vide sunce, plus sto ih se sopa koncentratom i antibioticima) pokusaj tako nabaviti meso

isto ti je za voce i povrce

kad sam se prije godinu i nesto bavila intenzivnim proucavanjem scd i gfcf dijeta jedna od prvih stvari koje sam procitala na nekim strnicama o scd je bila da trebas kuhinju opremiti ko profi kuhijnu i imati sva moguca pomagala (od dobrog miksera, masine za mljevenje mesa, sva moguca i nemoguca cuda) misila sam da pretjeruju

sad kad sama pripremam gotovo sve jasno mi je na sto su mislili

za reakcije na hranu ti je najbolje voditi dnevnik prehrane i biljeziti reakcije

moj reagira na konzervans, umjetne boje i secer to se vidi iz hiperaktivnosti

kad se nazvace glutena ili laktoze ako je samo jendom u par tjedana nema vise nikakvih znakova, ali imao je faz kad je par dana za redom jeo sir i opet ga je poceo boliti trbuh

ima klinaca kojima se intolerancije izgube, ima ih koji su na dijeti cijeli zivot, nema pravila, i isto nema pravila na koj ce se nacin viditi ako je prekrsio dijetu

mislim da je anni koristila enzime, pa ce ona vise o tome. moj prihvaca jedino tekuci b12 i u vodi mu znamo rastopiti minerale koji idu nakonchelation (detoxa) u infracrvenoj sauni

za probiotik koj si spomenula provjeri sa daniejlom jer je koliko ja kuzim na bazi mlijeka

mojem duze gledanje nasilnih crtanih filmova pojacava simptome, i takodjer mu smeta ako igra arcade games na kompu, tamo di su divljacke pucacine i hrpa informacoja za oko

smeta mu i kad predugo igra little big planet (play station 3) sto takodjer ima segmente di se dogadjanje preintenzivno, previse muzike, previse cudnih slicica i boja. nakon toga ima problema da se dovoljno opusti da zaspi

to otprilike znaci da mu trebas pred kraj dana davati smirujuce aktivnosti (kod nas je to citanje knjiga).

citaj deklaracije na svim proizvodima, tamo ti pise sto je unutra. namirnice bez tako detaljne liste jednostavno ne kupujes
stray_cat
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la velasica » 15 stu 2008, 01:35

Puno hvala na savetima, mnogo će mi pomoći jer smo na početku dijete i obzirom da ne izlazim iz kuhinje a ništa ne uspeva kako treba od hrane Filip je nervozan jer mu ne prija dijeta i tako. Obzirom da ne sme ni jaja, pored glutena i kazeina mali je izbor ali se moramo snaći. Za vođenje evidencije samsv odmah poslušala i ima zaključaka šta mu smeta. Šta je scd dijeta? Danas je bio malo bolji jeo je junak naš svu ovu lbezukusnu hranu, lepše je spavao, počeo je više da mrmlja i gunđa, a neke reči se naziru odnosno trudi se tako što namešta usta da ih izgovori. Naravno bilo je i vrištanja bez povoda ali logopedi na institutu su zadovoljni njegovim napretkom za mesec dana, ali mi ne vidimo rpevelik napredak.ipak ljudi koji nas posete kažu da se Filip promenio da je mirniji da se ne plaši kao ranije, da ih ponekad i pogleda što ranije nikad nije i sl. tako da i mi treba da budemo za sada strpljivi. Nadam se da će dijeta delovati i da će početi da se čisti od opijata. Posle koliko vremena ste radili ponovo analize?
Veliki pozdrav za svu decu, mame i tate
velasica
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Glori » 15 stu 2008, 11:06

najboje da popratiš annine postove (ona je majstor za djete) ....SRETNO!!!
Glori
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Anni » 15 stu 2008, 12:52

Sc dijeta je jos rigoroznija( na neki nacin) od GFCF dijete. U njoj se svi komplexni ugljikohidrati zamjene sa jednostavnima. Izbace se i sve zitarice...moze se od mljecnih proizvoda koristiti jogurt i putar( milsim da se mora sam proizvoditi)..al mi ne zelimo koristiti mlijeko tako da s te strane nemam ni puno informacija.
Zasto mislis da Ti dijete pod GFCF dijetom jede neukusnu hranu? Sta je molim Te tu toliko neukusno?
Anni

PostPostao/la velasica » 16 stu 2008, 01:21

Anni molim te ako imaš neke recepte pošalji mi jer mi izbor zaista sužen. mi ne koristimo ni jaja. Bilo bi mi od pomoći ako si negde o tome pisala pa mi samo daj link. Sve što za sada napravim nije ukusno a najviše me brinu testa koja mi nikako ne idu. Koja brašna koristiš? mi samo kukuruzno a sada smo nabavili i Scharovo i čini mi se da je lakše sa njim praviti. Hvala unapred
velasica
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la stray_cat » 16 stu 2008, 11:56

@velasica

nije mi jasno sto je u GFCF dijeti bezukusno

sa bezglutenskim tijestom osim sto peces kruh uredno mozes raditi pizze, ustipke i vecinu kolaca (jedino sto je ako imate candidu secer losa ideja)

ja za sve uglavnom koristim med koliko god mogu

mi smo u pocetku jeli jako puno tjestenine sa najrazlicitijim prelivima

umjesto flipsa prepunog konzervansa sebastian je grickao prokuhanu brokulu, karfiol. znao je grickati svjeze krastavce, sad jede i mrkvu (koja je prokuhana da omeksa jer ima losu motoriku usta i ne moze puno toga prozvakati)

ako ti mali normalno zvace jednostavno mu ponudi na zdjelici neko voze ili povrce, ostavi pored njega. u principu klinci su radoznali i prije ili kasnije primit ce se istrazivanja te hrane

mi radimo sokove od svjezeg voca jer sebastian jede samo jabuke i banane, ovako kroz sok ide apsolutno sve u njega

za pecenje kruha

ja koristim suhi kvasac i njega ubacim u mlacnu vodu u kojoj sam otopila med. kad mi to zapjeni dodam brasno u kojem je sol i dodam ulje. ja mijesam u mixeru i sve to skupa smjesam, ostavim da krene, da dobro naraste pa izmiksam ponovo. ako imam vremena to ponovim 2 put, ako ne nakon sto sam ga smiksala nakon sto je naraslo prebacim u vatrostalnu posudu koju sam podmazala i ostavim da opet naraste. kad se kolicina bar udvostruci stavim u hladnu pecnicu i uljucim na 180. pecem mu kruh od oko 300 grama brasna (u 300 ml vode) i od starta u hladnoj pecnici do zavrsetka je oko 35 minuta

kad sam radila peciva (u koja asm dodavala malo brasna kad bih jos malo domjesila i oblikovala) pekla sam ih oko 20 minuta, nekad i manje, ovisno i velicini zemljica)

bezglutenski kruh ne mozes predugo cuvati pa racunaj da ces peci svaki drug ili najvise svaki treci dan.

moje iskustvo sa bezglutenskim kruhom i kolacima je da tijesto bas mora isfermentirati i nakon toga se ponasa puno slicnije normalnom brasnu nego ako stvarno sljedis upute koje pisu na pakovanju pa striktno ostavis da raste sat vremena i ubacis u predhodno ugrijanu pecnicu. meni se kod ubacivanja u zagrijanu pecnicu cesto dogadjalo da na pol pecenje kruh jednostavno splasne pa sam dobijala mokre cigle

mi jos jako puno jedemo krem juhe. uredno izdinstam na luku grincajg (zelenjava za juhu) i zavisno od povrca od kojeg radim juhu kemijam sa vremeneom kuhanja

kako sve kuham u expres loncu kad kuham juhu od bundeve na grincajg dodam bundevu u kockicama, malo promjesam otklopljeno, dolijem vodu, zatvorim lonac i kuham oko 8 minuta (od trena kad pocne svirati). kad otklopim dodam zdrepani cesnjak i paradajz sos i prokuham skroz kratko, toliko da se zgrije, smiksam stapnim mikserom i gotovo

mozes kuhati i sa tikvicama, spinatom, lecom

za juhu od gljiva osnova mi je luk i krumpir, na to dodam izrezane gljive, na kraju podlijem bijelim vinom i kad je gotovo smiksam tako da nema ni mrvice (mojeg smeta sve sto nije super glatka struktura)

postoje vrlo prakticna nizozemska jela koja kod nas solidno prolaze. boeren kool je zapravo rastika. ja ga spremam tako da na malo luka prodinstam vrlo ratko krumpir i dodam narezanu rastiku. kad rastika malo povene poklopim ekspres lonac i kuham 6 min. za ne-vegeterijance; mozete u lonac dodati neko dimljeno meso. ja ne jedem meso pa kuham samo ovako ali ljudi uredno dodaju dimljeno meso i vele da se onda rastika jos napari od tog mirisa. samo jelo je zapravo pire sa rastikom

ovdje u pire takodjer dodaju nareckanu andiviju ili zelenu salatu (to kod nas ne prolazi)

kako mi ne koristimo nista sa konzervansima kod nas vegeta i slican otrov ne postoji nego imam u kuhinji u teglicama svjeze zacine i to koristim kad kuham. u sve sto mogu trpam cesnjak i oregno jer su prirodni detox
stray_cat
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Anni » 16 stu 2008, 13:10

Stray-pa Ti si postala pravi majstor u kuhinji. Jeste li presli na Sc dijetu ili ste jos na onoj staroj?
Valesica...mislim da sam bas pod ovim naslovom negdje na pocetku napisala nekoliko jela...moras potraziti. Moj mali je dobro podnosio GFCF dijetu i sva jela su bila ukusna...razlika je u tome sto ne koristis sve one kemiske zacine nego ukus hrani dajes sa soli, biberom, lukom, cesnjakom, oreganom itd.
Reci sta je neukusno kod Vas u hrani?
Mi smo za pecenje kruha koristili heljdino brasni i teff brasno( etiopisko), sada pecem kruh od bademovog brasna. Ni mi nismo u GFCF dijeti koristili jaja, snicle sam mu pohala sa " zamjenom za jaja" ( u obliku praska). Sada umjesto jaja u kruh ili muffinse stavim kasicu od jabuka.
Kada se uhodas u svemu tome bit ce Ti puno lakse.
Vidis li kakve promjene kod svog malog od kada ste na dijeti?
jel bilo negativnih reakcija na pocetku?
Anni

PostPostao/la stray_cat » 16 stu 2008, 22:27

ma mi smo na nekoj prevarantskoj GFCF jer i dalje nam se omakne laktoza, gluten rjedje

a nemamo izbora, ili cemo kuhati ili ce zderati konzrvans i zagadjenu hranu

kako se mats zgraza koliko traje priprema obroka (on je odgojen na polugotovom, sam je u proslom braku uglavnom zderao naruceno) a usput se busa u prsa kako obozava kuhati dala sam mu da narecka grincajg i bundevu za juhu. otpala su mu ledja, uspio je zaraditi i zulj na prstu i na kraju price zakljucio da sad definitivno vise cijeni sto radim

usput je dobio u trajno vlasnistvo pravo da recka grincajg i povrce za juhu
stray_cat
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la velasica » 23 stu 2008, 01:50

hvala puno na savetima. najveci problem je svakako hleb koji je puno bolji od kada sam nabavila Scharovo brasno (mix b) ali ga nema stalno u bgd. e sad sta je sve bezukusno da ne nabrajam ali Filip uglavnom jede na silu sa velikim naporima i uz crtane filmove i razna pomagala samo da bi pojeo. Mislim da se privikava i da ce biti sve bolje. Primetila sam da je omrsao i jedan nutricionista mi je rekao da je to neminovno jer za tako malu decu ovakavtip dijete cak nije preporucljiv. Da li su vasa deca na pocetku gubila na tezini? Anni koji si substitut za jaja koristila i gde se moze nabaviti. Efekte dijete ne vidim osim daje malo mirniji mada zna biti aktivan kao i pre. mislim da je malo izgubio i na snazi pa ne jurca toliko. Sa mineralima i vitaminima koje uzima ima problema jer ga zna muciti stomak i tokom noci. da li ste imali takve probleme i kako ih resavati? Stray recepti su odlicni hvala puno. Imam ponovo pitanja za vas a vezano za EEG koji su predlozili da uradimo zbog sumnje da postoji mogucnost od epi napada jer neke znake toga su primetili kod filipa (pogled na gore). mi iskreno smo to samo nekolioko puta primetili ali ne u poslednjih mesec dana ali cemo uraditi preventivnoi taj pregled. ako ste radili kakva su iskustva. Filip je poceo da pevusi tatatata ili da da da da cak je poceo daodgovara na nekekomande daj ruku ili nogu kad ase oblacimo i to smo proveravali nije slucajno. ipak i dalje se odaziva na svoje ime ali svakako deluje razumnije i pocinjemo da se igramo zajedni i kroz igru mu ponesto novo serviramo a sada je spremniji da to isprati nego ranije.
pozdrav
velasica
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la stray_cat » 24 stu 2008, 02:23

bezglutense proizvode u hr drze konzum i dm. pretpostavljam da mozda mozes dogovoriti u lokalnom ducanu da ti nabavljaju te proizvode

sebastian je dobio na masi otkako smo krenuli sa dijetom, bas je poceo napredovati

ne kuzim po cemu je takva prehrana neprimjerena maloj djeci, pa sto sa djecom koja bas imaju alergiju na gluten? hrpa djece ima alergiju na mlijeko, na jaja i najurednije funkcioniraju

kako ce se sve odvijati je u tvojoj glavi, ja apsolutno ne vidim razlog zasto bi tvojeg malog na bilo koj nain trebalo sazaljevati. ima super predispozicije da sve na kraju price ispadne dobro, uz maksimalan trud roditelja (sto je kod vas prisutno cim si se primila svega toga o cemu pises) samo je nebo limit

imala sam prije 2 dana super seansu kod psihologa... u nizozemskoj se autizam jos uvijek dozivljava sa strane struke kao trajni hendikep. ja osobno autizam ne dozivljavam kao hendikep, nego vise kao stanje (moja sestricna veli da bi prije takve klince nazivali cudakovicima). iz literature koju ja pratim i iz kontakta sa roditeljima dobijam tonu informacija o tome da je cak moguc potpuni izlazak iz autizma. i sad se ja strankinja natezem sa nizozemcima koji se vrte po zdravstvu oko toga sto i kako sa autizmom

i pricam o tome svojem psihologu i veli on meni, da su ljudski potencijali neobjasnjivi, da uz tu njegu i taj trud koj sebastian ima od nas da je samo nebo limit, da su price o trajnosti takvog stanja besmislica ali da u struci naravno postoje ljudi sa manje prakse i iskustva od tog sto ima on i da se drze onog sto su negdje procitali

imala sam raspravu sa psihologicom u jeugdriagg (organizacija koja pokriva mentalno zdravlje djece) koja mi je pola sata drzala predavanje da se moram pomiriti sa tim da je autizam nepopravljiv, i cula je cuda od mene nakon toga, sad se boji pricati samnom pa ja sad komuniciram jos samo sa psihijatricom koja je hrabrija i zna nesto vise

psihologica-birokratica mi je jos isto krenula sa kretenarijama kako je to grozno da je mali na tako restriktivnoj dijeti... kao jadan on, sto ako mu neko u skoli da nesto sa glutenom ili kako je na neki nacin uskracen na stvarno koje druga djeca smiju

i tu je cula svoje........ rekla sam joj da je isto tako grozno kako klinci koji imaju secernu bolest ne smiju sto stvari pa tako zive, ili kako klinci u kolicima ne mogu recimo trcati i to je tako. uzmes to sto ti ej zivot dao i iz te situacije izvuces najvise sto mozes

plus sto je sebastian sam rekao vec tad da ga vise ne boli trbuh, objasnili smo mu da mu smetaju gluten i laktoza i pokazujemo na svim proizvodima etiketu da je gluten free ili lactose free i sad najcesce pita i sam za nove proizvode i ako mu kazes da ima glutena on ni sam to nece uzeti

nisu ti klinci glupi, i stvarno razumiju puno vise nego sto se na njima vidi

osobno sam protiv svih pretraga koje ukljucuju bilo kakva pikanja ili sedatiranje jer sam zabrijala na energetske tokove u tijelu i slicno. ja sam fanaticno protiv detoxa kemijom jer JA ne vjerujem da to pomaze posto tijelo treba ostati cisto da bi sve imalo pokrica a sam detox kemikalijama (dmsa i slicno) nema 100% garanciju da ce se dignuti metali stvarno izluciti nego se zna dogoditi da se skoncentriraju u jednoj tocki (mozak, jetra, bubrezi)

ovo sto velis da je izgubio na snazi i da ne juri okolo ti po meni znaci da dijeta djeluje i da je prestalo nekontrolirano hiper ponasanje izazvano caseinom i glutenom koji na nase klince djeluju ko da su se nadrogirali morfijem

super mjesto za hranjenje je i kada, uletite sa igrackama, kupate se, pjevate i hranite se. takodjer mozes za njim trcati i po parku kad je ok vrijeme i trpas u nejga dok se on bavi igranjem. cilj opravdava sredstva, prilagodi sve sto mozes tome da u njega svaki dan ubacis sto vise zdrave hrane i pokusaj u njega trpati fitriranu vodu jer voda iz pipe ima tonu smeca u sebi
stray_cat
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Anni » 25 stu 2008, 14:00

Valesica, ako sam dobro razumjela Ti ipak vidis neke pomake kod svog malog od kada ste na dijeti? oje terapije jos radite sa njime.
Sto se zamjene za jaja tice, mi smo koristili neki njemacki proizvod ..obavezno kod kupnje trazi nadomjestak za citavo jaje, jer ima nekih proizvoda koji zamjenjuju bjelanjak al imaju u sebi zutanjak ili obratno.
GFCF Dijeta izgleda na prvi pogled dosta komplicirana, al kada se covjek uhoda sbe nekako ide. Mi smo na SC Dijeti i kod nas je stvarno doslovno to da mali jede a ja kuham i gdje god da idemo vucemo hranu sa sobom i on jako dobro prati i informira se kada ce i sta ce jesti.
Anni

PostPostao/la stray_cat » 25 stu 2008, 16:30

mi isto vucemo hranu sa sobom, kad idemo na godisnji vucem i kitchen aid mikser, brasno, sve sto nisam sigurna da li cu naci. obavezno za po putu nosim kruh i nasu tjesteninu jer i se po hotelima dogadjalo da imaju odvratne bezglutenske proizvode
stray_cat
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la velasica » 28 stu 2008, 23:14

hvala stray hvala anni,
za ishranu se polako sve manje brinem jer mesenje sa Scharovim brasnom je dosta lakse i sve uspeva iz prve. e sad to sto ga nema u bgd je drugi problem ali snalazimo se. Mislim da Filipu dijeta pomaze i da je svakako postao mirniji i da je sposoban da sedi sat vremena i slusa logopeda a kod kuce sa nama je spreman za max 30 min ali svaki dan je sve lakse ga privuci za sto gde radimo cak se i sam penje na stolicu. Sa govorom jos ne ide nikako samo su glasovi prisutni ma ma ta ta ka ka ga ga te te i josh puno toga ali je poceo da namesta usta kad nas prati sta mu govorimo nadam se u zelji da ponovi. Provericemo da li su suplementi kompletna zamena za jaja. Stolice i dalje nismo regulisali jer i dalje ima min 3 i stalno se napinje a cesto je vrlo oskudna i jako tvrda. Mislim da mu nesto od suplemenata kvari varenje ali obzirom da smo sve postepeno uvodili jedino Bifidoverus probiotik moze biti uzrok ali su nam rekli da je to nemoguce. Javicu se opet. Pozdrav mame i ljubite decu
velasica
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Glori » 28 stu 2008, 23:44

ako se puno napinje ,a stolica je tvrda tada treba to riješit--3 stolice nije puno ,ali se ne bi smio napinjati(takokažu biomedicinari),a to se rješava sa pojačanim probiotikom ili sa vitaminom c ...govor će sigurno krenit pošto ima vokale-radite li grafomotoriku.....
Glori
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la stray_cat » 29 stu 2008, 19:11

mi smo stolicu rjesavali kiropraktikom

ako hoce jesti narandze to ti super otvara

jabuke zatvaraju

ako ti mali uzima dosta secera (a ima ga naravno u skoro svoj gotovoj hrani) secer ti pomaze izlucivanje tekucine, sto naravno stvara tvrdu stolicu, pa cak i zatvor

pokusaj sa sirovim vocem i povrcem i sa puno vode (ne soka, nego bas vode)
stray_cat
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PrethodnaSljedeća

Natrag na Djeca s teškoćama u razvoju

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju.