Sada je: 31 kol 2026, 11:28.

alergije na hranu

Sve o zdravlju, bolestima i preventivi.

Re: alergije na hranu

PostPostao/la teutonija » 01 pro 2008, 12:58

LIK-da da, mi smo vadili krv jer je imala česte opstruktivne bronhitise,a kod Marte jr je imala atopijski dermatitis i bljuvanje nakon jela tj nakon mlijeka (mojeg)
Budilica, 2003.
Mudrica, 2006.
teutonija
sex blau aviona

PostPostao/la mama z » 01 pro 2008, 13:47

LIKmama a šta je onda drugo?Doktor veli da je hrana samo treba otkriti koja.Trenutno sumnjam na čokoladu,danas i sutra ju neće jesti pa ćemo vidjeti el se bu opet pojavilo. :xgrin
N 2005 školarka
D 2008 predškolac
L 2014 princeza
mama z
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la LiKmama » 01 pro 2008, 14:56

mamaz, nije da sam ja sad tu neki strucnjak, ali da se tak pojavljuje svaki put na drugom mjestu i stalno dolazi i odlazi.... ne znam.
urtike mogu danima nestajati, ali ovo meni ne zvuci....
ako sumnjas na cokoladu, najlakse ti je da sama napravis kozni test; lijepo uzmes kocku cokolade i prislonis djetetu negdje na kozu (nemoj na licu, probaj na podlaktici ili tako negdje). onako malo potegni da se malo i rastopi na kozi, pa cekaj. ako nema nikakve reakcije, sljedeci puta dotakni blizu usta.

teutonija, :xwave
dh: I hate work. It interferes with life.
Before you decide to criticize someone, try walking a mile in their shoes. That way, if you do decide to criticize them, you'll not only be a mile away but you'll have their shoes as well.
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

Lokacija: u nekoj tamo pokrajini čudnog imena, a možda i u trgovini

PostPostao/la mama z » 01 pro 2008, 15:57

LiKmama hvala,probat ćemo tako :svnikola
N 2005 školarka
D 2008 predškolac
L 2014 princeza
mama z
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Mariela » 01 pro 2008, 23:09

Testiranjem kad je imao četiri godine je potvrđeno da su mu alergije prošle.
Mariela
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la swenova mama » 02 pro 2008, 01:38

osip se i dalje pojavljuje i ubrzo povlači.

meni upravo to zvuci kao alergija. Odnosno, kao tipicne urtike. Urtike se povlace kad jetra uspije preraditi toksin koji je izazvao rekciju, a tipicno je da izbijaju u sljedovima, pa se na jednom mjestu tek crveni, na drugom su u punom sjaju, na trecem se povlace.
Rekla bih da reagira na nesto iz hrane.
swenova mama
Sveta krava

PostPostao/la LiKmama » 02 pro 2008, 11:43

swenova mama je napisao/la:
osip se i dalje pojavljuje i ubrzo povlači.

meni upravo to zvuci kao alergija. Odnosno, kao tipicne urtike. Urtike se povlace kad jetra uspije preraditi toksin koji je izazvao rekciju, a tipicno je da izbijaju u sljedovima, pa se na jednom mjestu tek crveni, na drugom su u punom sjaju, na trecem se povlace.

sta tebi znaci "brzo"?
kad sam ja imala reakciju, u bolnici su mi nesto dali u infuziji i pocele su se povlaciti u roku pola sata. nakon par dana, iako sam bila na dimidrilu (cini mi se), po prekonekoliko sati su ostajale.
kiki kad je imao reakciju, njemu su u bolnici dali sirup i iako su prvi simptomi poceli nestajati tj. smirivati se prilicno brzo, urtike su tek vidljivo pocele nestajati nakon nekoliko sati, a rekli su nam da moze od uzimanja sirupa do nestajanja urtika proci i preko 6 sati.
znaci dobro ovisi o nacinu unosenja cega vec koliko dugo ce trebati da odreagira, no u mamaz slucaju, ako sam dobro shvatila, oni nista ne daju djetetu pa mi je zato cudno da se alergijska reakcija tako brzo sama od sebe povlaci i vraca. :dunno
Before you decide to criticize someone, try walking a mile in their shoes. That way, if you do decide to criticize them, you'll not only be a mile away but you'll have their shoes as well.
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Hajdi » 02 pro 2008, 14:18

mamaz mora s djetetom alergologu, a na ove ekperimente s alergenima neka zaboravi.

Nina: isključivo dojena 14 mjeseci, s mjesec dana života atopijski dermatitis, s četiri mjeseca (prije uvođenja dohrane) diagnosticirana alergija na jaja. Uvodim strogu dijetu za sebe dok dojim (bez jaja, mliječnih proizvoda, rajčice, paprike, agruma, svinjetine). Postepeno se koža smiruje. Prije prvog rođendana pogreškom proba keks s orasima - trenutni osip. Diagnosticirana alergija na orahe, lješnjake, kikiriki (u biti sve orašćiće). S vremenom se javlja alergija na grinje i na sve moguće trave, korove, pelud drveća. Ambrozija nije dokazana ali svake godine imamo poteškoća krajem kolovoza/početkom rujna. Diagnosticirana astma koja se postepeno smiruje sad kad je malo veća. Astmatični napad izaziva alergijska reakcija i skoro svaka infekcija dišnih puteva.

Lucija: isključivo dojena 14 mjeseci. Alergija na grinje i također na trave, korove, pelud drveća. Sumnjamo na intoleranciju na laktozu ali nije dokazano. Odbija piti kravlje mlijeko. U školi ih sile s mlijekom pa je dr. napisala potvrdu da ne mora ako ne želi. Povremeno bolovi u donjem dijelu trbuha, povremeno neformirana meka stolica.

Jakob: isključivo dojen 20 mjeseci. Alergičan na jaja, med. Također odbija piti kravlje mlijeko.

Ja: alergična na grinje, astma u djetinjstvu koja se smirila nakon puberteta. Alergična na zlato (naušnice). Prsten i lančić mogu nositi.

MM: alergičan na sve moguće voće, povrće, trave, korove, pelud drveća. Križne alergije (npr. breza/kivi). Po zimi može jesti jabuke, a reagira na njih kad cvatu ovi drugi alergeni. Dok je bio 4 mjeseca u SAD nije imao problema jer tamo nije bilo ovih njegovih dišnih alergena.

Ako sumnjate na alergiju, ne čekajte i ne eksperimentirajte nego požurite alergologu. Reakcija može biti fatalna.
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la mama z » 02 pro 2008, 14:31

hvala svima.mislim da ću morati alergologu.N pije svako jutro sirup Rinolan,rekao je doktor neka ga pije i dalje.
LiKmama ovako to ide počne joj koža crveniti npr na vratu i onda ju jako svrbi,ona se češe pa to izgleda kao da se spekla s koprivom na tom mjestu. Jako ju svrbi,do jučer nismo mazali s ničim,to se povuče u roku sat vremena,počne crveniti na drugom mjestu i tako stalno u krug.Sad mažemo s sinopen masti jer si je puno rana po tijelu napravila od svrbenja.Pitala sam doktora el može biti od praška a on je rekao da to onda drugačije izgleda,da je ovo tipična alergija na neku hranu. :xsad
Već 2 dana ne jede čokoladu da vidimo el bu i onda,ali ne znam koliko vremena mora proći da se vidi el je to,to.El ima netko iz kc da mi reće el ima tamo alergologa?
El mi možete reći na koji način on provjerava o čemu je riječ.
Ni ja ni mm nismo na ništ alergični pa ne znam kako to ide. :conf
N 2005 školarka
D 2008 predškolac
L 2014 princeza
mama z
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la LiKmama » 02 pro 2008, 15:19

gle, ne znam, meni je cudno da to prolazi u roku sat vremena, da se kontinuirano javlja + vam je lijecnik s hitne rekao da nije alergijska reakcija. :dunno
probaj pogledati po netu, mozda nadjes kakvu sliku urtikarije pa da mozes usporediti.
recimo, ja kad sam imala reakciju prvo sam mislila da me upiknuo komarac - tako je izgledala mala grbica i svrbilo je za poludit. jedna je u roku desetak minuta postala stotinjak grbica - to jako brzo ide. nije samo crvenilo kako ti opisujes.

ovdje se prvo radi kozni test sto je u principu isto sto sam ti ja rekla da mozes napraviti - malim iglicama se neposredno pod kozu podlaktice unosi mala kolicina alergena tj. onoga na sto se sumnja, pa se ceka reakcija. ako se jako zacrveni, sto znaci da je moguca alergija, onda se ide na daljnja testiranja.

ovo sto si u zadnjem postu opisala mi zvuci vise kao da reagira na kontakt s necim - praskom za ves, mozda nekom biljkom u kuci, psom/mackom... a opet, ako vam je lijecnik rekao da nije.... :dunno

ne sjecam se da li si napisala koliko dugo to sve skupa vec traje?
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Hajdi » 02 pro 2008, 15:33

mamaz, da bi test kod alergologa bio relevantan, ne smijete uzimati određene lijekove prije pregleda. Pitaj kad se budeš naručivala za pregled.

Testiranje može biti kožno (prick test) ili se uzima krv i traži se pojačana reakcija imunološkog sustava (protutijela IgE).
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la LiKmama » 02 pro 2008, 20:15

hajdi :xshock
buduci i vi imate jaja u igri, ne mogu da ne pitam kako rjesavate pitanje bozica? imas neke fenomenalne bezjajne recepte u rukavu? :xgrin sorry na OT.

mamaz, sjetila sam se jos necega; rekla si da sumnjas na cokoladu. ako cete ici na testiranja, pitaj da dijete testiraju na orasaste plodove jer se sve mlijecne cokolade (osim posebnih napravljenih u posebnim nut free pogonima) rade na istim pogonima gdje i one s orasastim plodovima i cross-kontaminacija je cesta pa je moguce da ti i na tako nesto reagira.
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Hajdi » 03 pro 2008, 09:57

Likmama, sad jaja više nisu problem, ali dok su bila pekli smo kolače bez jaja i gotovo. Nikakva posebna znanost. Izostaviš jaja i to je to. Pekla sam i palačinke bez njih. Kolači stvarno nisu bitni faktor za praznike, zdravlje je na prvom mjestu. Speci nešto jednostavno bez jaja, bit će vremena za torte kad se smiri alergija.
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la Anamari » 03 pro 2008, 13:01

Ja bih uletjela s jednim pitanjem.
Moja A. več kašlje dobrih mj. dana pa nas je ped. uputila na vađenje krvi da pogleda dal je alergična na grinje dlake pasa.....
Ništa sve ok, al na bris nosa pokazalo se pozitivan aler.test
I niš ona kaže da je sve ok.
Al mala i dačje kašlje ja opet k njoj a ona veli da odem na Srebrnjak.
Ja tam na hitnu i pokažem sve nalaze kaže doktorica da dijete NEMA alergiju.
To je bilo 19.11 al ona i dalje kašlje.
Jučer sam bila kod pšed. da joj pogleda uheka jer se non stop dira po njima dva puta je pregledala kaže sve u redu pluča i grlo čisto.
Kažem joj da kašlje i dalje a ona da je alergična.
Mislim šta da čovjek sad da radi specijalista kaže da djete kašlje zbog šlajma i da se radi fizikalna terapija,a ped. kaže da je alergija.
Šta da radim?
Da ima i neurodermatitis po obrazima.
I da mažem neutralnom kremom i stvarno pomaže.
poletarka Anamari 09.03.2007.

Nika 13.12.2011.
Anamari
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Hajdi » 03 pro 2008, 14:46

Anamari, malo ti je zbrkan post pa nisam dobro razumijela.

Bili ste kod alergologa? Ovo mi nije jasno
al na bris nosa pokazalo se pozitivan aler.test
... kakav alergološki test na bris nosa?

Vi morate posjetiti dva specijalista, alergologa i pulmologa. Alergolog će odrediti alergiju a pulmolog terapiju za kašalj, ako je potrebno. Alergije su okidači za poteškoće dišnih puteva, astmu, bronhitis itd. U međuvremenu pokušajte izbjegavati dišne alergene (grinje, perje, vunu, domaće životinje ...).
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la Anamari » 04 pro 2008, 08:44

Taj test bris nosa za aler. smo obavljali u Klaićevoj kao i vađenje krvi za aler. test na grinje i kučmne ljubimce.
Bris nosa pokazao je pozitivno nešto na lat. neznam.
Ped. nije zabrinuta a na Srebrnjaku su rekli Pulmolig da nema alergiju nego kašlje zbog šlajma.

Nika 13.12.2011.
Anamari
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Hajdi » 04 pro 2008, 10:30

:conf :dunno
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la bombica » 05 pro 2008, 10:59

mamaz je napisao/la:hvala svima.mislim da ću morati alergologu.N pije svako jutro sirup Rinolan,rekao je doktor neka ga pije i dalje.
LiKmama ovako to ide počne joj koža crveniti npr na vratu i onda ju jako svrbi,ona se češe pa to izgleda kao da se spekla s koprivom na tom mjestu. Jako ju svrbi,do jučer nismo mazali s ničim,to se povuče u roku sat vremena,počne crveniti na drugom mjestu i tako stalno u krug.Sad mažemo s sinopen masti jer si je puno rana po tijelu napravila od svrbenja.Pitala sam doktora el može biti od praška a on je rekao da to onda drugačije izgleda,da je ovo tipična alergija na neku hranu. :xsad
Već 2 dana ne jede čokoladu da vidimo el bu i onda,ali ne znam koliko vremena mora proći da se vidi el je to,to.El ima netko iz kc da mi reće el ima tamo alergologa?
El mi možete reći na koji način on provjerava o čemu je riječ.
Ni ja ni mm nismo na ništ alergični pa ne znam kako to ide. :conf

Moj sin i ja smo bili ove godine u bolnici 10 dana zbog toga(na infuziji je bio 6 dana)
Uglavnom ništa nisu pronašli bio je na testovima za alergije i sve je negativno
Kada se to ponovilo ovo ljeto opet su ga htjeli hospitalizirati jer ne znaju šta je ali sam ja zamolila pedijatra uputnicu za Šalatu za doktoricu Murat.Odlićna je:Rekla sam da dolazimo iz Karlovca i da imamo te i te poteškoće (vrlo slićne vašima) rekla mi je preko tel.:prkinite uzimati Rinolan i za deset dana od kad prestanete dođite na pregled.Užasna je gužva,hrpa djece,mama...odraslih ali se isplati ćekat.
Čim smo ušli,njemu se do tada sve povuklo rekla mi je da moramo napraviti alergotest i da vjeruje da nećemo biti puno pametniji jer se kod klinaca to vrlo ćesto ne vidi ali da ćemo i sa time eliminirati sve ono od ćega strahujemo.
Naprvili su test...lječnica koja ga je pikal je super...rezultat na 57 uzoraka je NEGATIVAN
Onda mi je rekla da pazim kada mu šta dajem od grickalica čakoladi bombona i to pratim
Otkrila sam da je to reakcija na Smoki
Od kad ne jede smoki nije mu se to ponovilo
bombica
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Hajdi » 05 pro 2008, 11:13

Smoki sadrži kikiriki i tkoznaštosvene. Nemojte to davati djeci, ni zdravoj ni alergičarima. Kikiriki je vrlo visoko na ljestvici smrti izazvanih alergenima.
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la LiKmama » 05 pro 2008, 11:50

Hajdi je napisao/la:Smoki sadrži kikiriki i tkoznaštosvene. Nemojte to davati djeci, ni zdravoj ni alergičarima. Kikiriki je vrlo visoko na ljestvici smrti izazvanih alergenima.

x
na zalost, smoki je totalno uobicajena i za mnoge svakodnevna grickalica i hr. :ne djeca od godinu dana ga grickaju za dobro jutro.

hajdi, kako to mislis da vam jaja nisu problem? prerasli ste alergiju?
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Anamari » 05 pro 2008, 12:32

Vi morate posjetiti dva specijalista, alergologa i pulmologa.

Ja sam pitala ped. dal treba ić kod tih specijalista, ona me poslala na Srebrnjak.
I spec. Pulmolog je rekla da je s A. sve u redu.
Ok al zašto još uvijek kašlje, to mi nije jasno.

Nika 13.12.2011.
Anamari
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Hajdi » 05 pro 2008, 13:24

Likmama da, Nina nije više alergična na jaja. Nažalost sad je alergična na puno drugih stvari i diagnosticirani je astmatik, tako da budi sretna ako ostanete na jajima. Jakob također nije više osjetljiv, ali nije službeno potvrđeno nalazima.

Anamari, ako dijete još uvijek kašlje vratite se pulmologu.
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la LiKmama » 05 pro 2008, 14:00

:xsad
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Anamari » 08 pro 2008, 12:11

Evo nalaza:

Hematološki nalaz:

Eozinofili(Dunger) 600 x10e6/l 150-300- Referentni rasponi
Bris nosa Pozitivan

Nika 13.12.2011.
Anamari
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la mama z » 08 pro 2008, 12:28

Bombica,moja N slabo jede smokije prije bi to kod nas bila čokolada jer ju obožava.
Za sad pijemo Rinolan i dok ga pije nema ništa par dana nije pila i opet se pojavilo.
Nezgodno je što je vrijeme blagdana pa ću joj teško objasniti da ne bi smjela jesti čokoladu i kolače a već je od Sv.Nikole dobila 2 advenska čokoladna kalendara i stalno ispituje kad će ga smjeti otvoriti. :xsad
N 2005 školarka
D 2008 predškolac
L 2014 princeza
mama z
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Anamari » 10 pro 2008, 14:11

Bili smo jučer opet kod pedijatrice jer je u ned. na petak počela jako kašljat.
Ništa kaže dok. sve je pregledala čak ju je inhalirala.
I kaže ak joj bude bolje da če znat šta dalje radit, al nažalost njoj nije bilo niš bolje.
Pa sam zvala >Srebrnjak i rekli su mi da dođem.
Nalaz krvi sve u redu, pluča, uha i grlo sve u redu.
Nema temperature.
Čistili su joj nos i opet su ju inhalirali Pulmilcorta 1 ml + 2ml F.O.

I rekla mo je doktorica da joj probam s sirupom Pholcodin 2x1/2 žlice kroz par dana i Operil p u nos 3x dnevno kroz pet dana.
I ak to nepomogne onda čemo radit aler. obradu.

Nika 13.12.2011.
Anamari
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la rusulica » 17 pro 2009, 12:54

Otvoriti ću temu kolači bez jaja za sve mame čija su djeca alergična a žele im da okuse čari božića uz mmmmm mirise i okuse prekrasnih kolača. Pridružite se s receptima.
L 2007
M 2012
I 2014
rusulica
Mediteranski efekat

PostPostao/la hipo » 09 sij 2010, 20:25

A ja sam mislila da smo mi usamljen slučaj s tim alergijama...Moj mali se prvi put osuo od tko zna čega,sve neki prištići oko rebara,crvenilo u jednom velikom fleku.Onda je jednom tako reagirao na neku travu koja cvate da smo na Uskrs završili na hitnoj na inekciji,oči su ga jako svrbjele,pocrvenjele,naotekao oko očiju i počeo sav naoticati.Pa reakcije crvenila oko usta ili bilo gdje na licu ako se dotakbne paštetom ili hrenovkom,pretpostavljam na konzervans pa mu to više ne dajem.Onda oni smokići s okusom kečapa,sav je pocrvenio ko usta od toga.Sad više ne,ali prije,koma... :strah
Ma i dan-danas zna odreagirati na neki sastojak jela koje je već sto puta jeo,tako da nikad ne znam kad će to biti.Neku večer je imao gadnu reakciju na bajaderu(točno od jednog griza).A ribu uvijek ispovraća,najprije se počne daviti i onda se poželim ubiti jer mislim da mi je promakla kost.Ali kad se to dogodi tri puta za redom,onda sam sigurna da nije kost već vjerojatno alergija.I koliko god da smo puta vadili krv zbog nekih pretraga,savjetovali su nam da napravimo alergotestove,a još nismo,moramo što prije,bojim se tih burnih reakcija.Jest da se klonimo svih tih stvari na koje je već reagirao,ne znam ni sama kako mi je promakla ta bajadera...
A ja sam u trudnoći s njim imala takvu urtikariju da sam završila na hitnoj sva u jednom pliku,doktori su se zgrozili kad sam se skinula,dobila sam pikicu i čekala da što prije prođe i molila se da sve to nije naškodil bebi u trbuhu.Ali eto,sad i on ima gadne reakcije.A vjerojatno sam dobila urtikariju jer sam u napadu proždrljivosti utamanila 2 vrećice kikirikija.Samo to je bilo 12 sati prije osipa,a netom prije osipa sam čistila kuću gdje smo se spremali useliti od prašine,pa mi je i ona tekućina za pranje stakla prsnula po koži.Tako da ne znam sigurno od čega je točno to bilo :dunno .Samo znam da je bilo jako gadno,ne ponovilo se više nikada :klanja
hipo
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la rusulica » 10 sij 2010, 00:01

UUU ovo je gadno, nemoj se igrati. Nikad ne znaš kako i na što može reagirati. Ne kockaj se, daji mu slabo alergene namirnice dok ne saznaš o čemu je riječ i hitno po uputnicu za alergologa/ pulmologa (ili privatno).
Tvoja pedijatrica ti također dok čekaš na pregled specijalista može napisati recept za sirupiće koji uklanjaju alergijske reakcije kad se dogode (po potrebi se uzima).
Savjetovala bih ti i da evidentiraš sve namirnice koje je dječak uzimao kad je imao reakcije pa ćeš tako olakšati alergologu da zna na što će ga testirati kad bude provodio alergotestove.
Alergija može biti i na razne vanjske podražaje da ti ne pišem sad sve imaš dosta toga na netu pa malo guglaj.

Koliko je maleni star?
L 2007
M 2012
I 2014
rusulica
Mediteranski efekat

PostPostao/la Hajdi » 10 sij 2010, 07:30

Samo da napomenem da se određeni broj dana prije pregleda ne smije uzimati lijekove za alergiju jer onda testovi ne pokažu pravo stanje.
Hajdi
Sveta krava

PrethodnaSljedeća

Natrag na Bubini sam!

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.